TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

30 Mei 2008

EL-HIKMAH SANDARKAN 'MARHABAN YA NURULAINI'

El-Hikmah sandarkan 'Marhaban Ya Nurulaini'
Oleh Mohd Nasif Badruddin
mnasif@hmetro.com.my
Rap

KETANDUSAN bakat baru untuk meneruskan warisan tradisi Marhaban mendorong sekumpulan anak muda yang menggelarkan diri mereka kumpulan El-Hikmah tampil dengan album 'Marhaban Ya Nurulaini'.

Biarpun berdepan dengan risiko kelembapan penjualan album komersial sekali gus menyebabkan kesuraman industri seni suara, kumpulan El-Hikmah tidak melihatnya sebagai halangan untuk berdakwah dan memperjuangkan Marhaban yang popular di selatan tanah air.

Dengan bernaung di bawah label Hijjaz Records Sdn Bhd (HRSB), mereka yakin kemunculan Marhaban Ya Nuru laini'di arus perdana akan mencipta wadah baru untuk menyebar luaskan lagi khazanah bangsa yang tidak ternilai harganya itu.

Kumpulan El-Hikmah yang ditubuhkan akhir tahun lalu dianggotai enam pemuda berasal dari Muar, Johor iaitu Md Fadli Yusof, 27; Mohd Halim Paboh, 24; Muhamad Hakim Abd Rahman, 24; Mohd Solehan Yunus, 25; Fahrudin Jami ngan, 26, dan Anuarudin Md Som, 25, yang bergiat aktif dalam persembahan Marhaban sekitar Johor.

Menyorot latarnya, kumpulan ini pernah menjadi naib juara dalam Festival Nasyid Peringkat Negeri Johor 2006 menerusi lagu Keunggulan Ilmu yang dicipta Syazira.

Selaku ketua kumpulan, Fadli berkata, El-Hikmah bertekad menyemarakkan lagi industri nasyid dengan membawa kon sep Marhaban.

“Jika sebelum ini Marhaban hanya menggunakan vokal secara beramai-ramai, namun perubahan perlu dilakukan untuk menarik golongan muda meminati Marhaban. Itulah sebabnya kami memasukkan elemen muzik seperti perkusi dalam album ini.

“Kami buat semua ini kerana ingin menarik golongan muda meminati Marhaban, memandangkan kini hanya segelintir saja anak muda seperti kami yang tahu bermarhaban.

“Malah tidak mustahil 10 tahun akan datang kita tidak akan mendengar lagi Marhaban di dalam majlis keagamaan kerana mereka yang tahu bermarhaban terlalu sedikit. Kami me ngambil inisiatif ini supaya warisan zaman berzaman ini tidak hilang begitu saja,” katanya ketika berkunjung ke Balai Berita baru-baru ini.

Bagi Halim pula, bacaan Marhaban yang ditampilkan dalam album ini sama seperti dialunkan masyarakat, tetapi di modenkan lagunya bagi disesuaikan dengan kehendak semasa yang menyelitkan elemen komersial.

“Alhamdulillah sambutan yang diterima setakat ini amat menggalakkan sejak berada di pasaran pertengahan April lalu. Sasaran album ini untuk semua golongan yang mencintai Marhaban terutamanya pelajar sekolah dan institusi pe ngajian tinggi.

“Sebelum ini ada yang tidak tahu membezakan antara Selawat dengan Marhaban. Dengan adanya album ini, orang akan menilai perbezaannya dan mencintai khazanah bangsa ini,” katanya.

Album yang diterbitkan bersama oleh dua anggota Hijjaz iaitu Faizal Osman dan Munif Ahmad ini mengandungi sembilan koleksi Marhaban popular yang disampaikan dalam melodi berbeza berserta dua bacaan Rawi dan sebuah lagu nasyid berjudul Keunggulan Ilmu, ciptaan Syazira.

Kata Hakim, album yang mengambil masa dua bulan untuk disiapkan ini menjalani proses rakaman di studio HRSB yang terletak di Kota Damansara. Selain dijual secara komersial di kedai biasa, album ini juga dijual secara online menerusi laman web www.hijjazrecords.com.my.

“Kekuatan album ini bukan saja terletak pada kualiti dan vokalnya yang unik, malah muziknya yang diiringi dengan perkusi selain ditunjangi nama perintis kumpulan nasyid kontemporari, Hijjaz itu sendiri.

“Kami harap kehadiran El-Hikmah di persada seni suara tanah air diterima ramai dan dapat bergerak bersama-sama menyebarkan dakwah menerusi kesenian. Walaupun muzik yang dibawakan menjurus kepada golongan tertentu, tetapi situasi sekarang menunjukkan kelainan dan ia diterima ramai apabila digandingkan dengan elemen tertentu seperti rock dan rap.

“Jika kena caranya, tidak mustahil kita akan lihat selepas ini nasyid akan digandingkan dengan irama tradisional seperti zapin dan keroncong mengikut permintaan semasa,” katanya.

Sumber: Harian Metro, 30 Mei 2008

EL-HIKMAH YAKIN MARHABAN DITERIMA

El-Hikmah yakin marhaban diterima
Oleh Zaidi Mohamad

Mahu tepis tanggapan bahawa irama padang pasir muzik kampung, tujuan keagamaan saja

MENJADIKAN Hijjaz sebagai mentor, kumpulan nasyid baru, El-Hikmah yakin dapat menerokai pasaran industri muzik yang tidak menentu keadaannya dengan mengetengahkan konsep koleksi lagu marhaban melalui album sulung mereka, Marhaban Ya Nurulaini.

Album yang diterbitkan oleh dua anggota Hijjaz, Faizal Osman dan Munif Ahmad dipasarkan sejak 15 April lalu.


Kumpulan El-Hikmah dianggotai enam orang ahli iaitu, Md Fadli Yusof, 28, Mohd Halim Paboh, 24, Muhammad Hakim Abd Rahman, 24, Mohd Solehan Yunus, 25, Fahrudin Jamingan, 27 dan Anuarudin Md Som, 25.

Namun ketika ini, Halim ‘direhatkan’ buat seketika demi meneruskan pengajiannya. Buat masa ini mereka bergerak secara berlima.

Dengan, hanya bertunjangkan niat suci untuk terus mengekalkan hayat marhaban yang selalu dimainkan di kawasan perkampungan sebagai majlis keagamaan, mereka ingin menerjah arus seni supaya irama itu terus bergema di setiap pelusuk tempat.

Mengambil kesempatan cuti sekolah ketika ini, memberi peluang kepada empat anggota El-Hikmah iaitu Fadli, Solehan, Anuar dan Hakim yang bergelar guru sekolah di Johor untuk mempromosikan album mereka.

Jurucakap kumpulan ini, Md Fadli berkata, pembabitan mereka dalam marhaban sebenarnya sudah bermula sejak dua tahun lalu, namun kalau mahu dilihat dalam skop komersial, sejak Ramadan tahun lepas kami mula aktif lebih serius.

“Kebetulan saya mengenali Faizal daripada kumpulan Hijjaz. Kami ada berbincang untuk mengembangkan marhaban dalam bentuk album. Saya mencari anggota lain yang mana mereka pernah menganggotai kumpulan Mutiara dan pernah mendapat naib juara di festival nasyid peringkat negeri Johor pada tahun 2005.

“Dengan bimbingan kumpulan Hijjaz yang kami anggap sebagai mentor, kami berharap supaya konsep marhaban yang diterapkan dengan elemen muzik, dan tradisi ini mampu menyemarakkan lagi persada seni,” katanya.

Menurut Fadli lagi, El-Hikmah juga mahu menepis tanggapan sesetengah pihak yang melabel marhaban sebagai muzik kampung dan hanya dimainkan untuk tujuan keagamaan atau di majlis tertentu saja.

“Sebaliknya harapan kami semoga marhaban akan terus diingati oleh generasi muda teristimewanya dan kekal di ingatan dan terus dilagukan mereka,” kata Fadil yang sudah pun berkahwin dan mempunyai seorang anak.

Meneruskan legasi muzik nasyid bukan bermaksud mereka mahu mendabik dada, hakikatnya El-Hikmah ingin terus menyemarakkan seni muzik tanah air. Dengan izin Tuhan, mereka ingin terus melakar jaya dan menanam impian untuk berkolaborasi dengan beberapa artis tempatan yang memperjuangkan muzik islamik.

“Kami mahu mengharungi arus seni dengan hasrat untuk bersaing secara sihat di samping menyebarkan mesej dakwah untuk kebaikan bersama. Pada masa mendatang, kalau diberi kesempatan kami ingin berduet dengan mentor kami sendiri, Hijjaz, Rabbani dan Mawi.

“Kami juga menyimpan angan untuk mengetengahkan muzik ala padang pasir dan muzik nasyid seperti El-Suraya dan Al-Mizan. Kami juga merancang untuk menghasilkan album nazam, yang mengandungi syair Arab penuh dengan puji-pujian,” kata Farid mewakili teman-temannya yang lain.

Info

Kelima-lima anggota El-Hikmah berasal dari Johor. Hanya Fadli berasal dari Batu Pahat, selebihnya dari Muar.

Solehan dan Anuarudin sudah pun mengikat tali pertunangan dengan kekasih hati mereka.

Proses rakaman album ini dilakukan pada pertengahan bulan ramadan tahun lalu dan mengambil masa empat hari untuk melangsaikan proses itu.

Fahrudin bekerja sebagai penyelia di bawah Kementerian Luar Bandar dan Wilayah daerah negeri Johor.

Album ini memuatkan sembilan buah koleksi marhaban popular yang disampaikan dengan melodi berbeza, beserta dua bacaan Rawi dan sebuah lagu nasyid berjudul Keunggulan Ilmu.

Album ini juga boleh dibeli secara online dengan melayati laman web: www.hijjazrecords.com.my

Sumber: Berita Harian 30 Mei 2008

29 Mei 2008

MUARA SG. MUAR BERLUMPUR

Muara Sg. Muar berlumpur

Oleh SUFFIAN ABU BAKAR


PANGKALAN nelayan Kampung Kesang Laut didakwa menjadi tempat pembuangan lumpur di muara Sungai Muar di Muar.
- Gambar SUFFIAN ABU BAKAR
MUAR 28Mei - Lebih 300 nelayan di Kampung Kesang Laut dan Kampung Parit Karang di sini semakin tertekan akibat projek membuang lumpur dan mendalamkan muara Sungai Muar di kawasan perairan mereka, sejak awal tahun ini.

Walaupun keluhan mereka pernah disiarkan dalam Utusan Malaysia pada 23 April lalu, namun ia masih tidak dapat diatasi, malah dipandang sepi oleh pihak berkuasa.

Projek mendalamkan muara Sungai Muar sepatutnya membuang sisa yang dikorek ke kawasan tengah laut yang lebih dalam iaitu paras air melebihi 36 meter.

Namun, apa yang berlaku ialah lumpur-lumpur itu dibuang menerusi tongkang besar yang dipanggil pantun di kawasan tangkapan ikan nelayan pantai di kedua-dua kampung itu yang hanya mempunyai kedalaman air antara 8 hingga 12 meter.

Pengerusi Persatuan Nelayan Muar, Mohd. Yusof Atan, 41, berkata, permasalahan itu sudah berulang kali disuarakan kepada pihak berwajib, namun sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil, malah pantun-pantun tersebut masih membuang lumpur di kawasan itu.

"Kerja mendalamkan muara sungai itu dikesan oleh para nelayan sejak awal tahun ini dan pembuangan sisa yang dikorek termasuk lumpur, sampah, batu dan kayu itu dibuang sewenang-wenangnya.

"Kami pernah menghantar surat aduan kepada Jabatan Laut Daerah Muar pada awal Januari lalu, disusuli dengan salinan surat kepada Jabatan Alam Sekitar, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Jabatan Perikanan, namun tiada tindakan diambil.

"Surat susulan juga telah dihantar sekali lagi kepada Jabatan Laut bagi memaklumkan mengenai tumpahan minyak dan lumpur yang berlaku, tetapi masih tidak dianggap serius,'' katanya ketika ditemui di Pangkalan Nelayan Kampung Kesang Laut, di sini hari ini.

Mohd. Yusof memberitahu, pada awal bulan lalu, beliau pernah menghantar surat aduan kepada Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman untuk mencadangkan supaya kerja mendalamkan muara sungai itu dihentikan.

Katanya, selepas itu, kerja-kerja mengorek itu dihentikan serta merta selama seminggu, namun ia kembali beroperasi seperti biasa dengan segala hasil korek itu dibuang di perairan sempadan Melaka-Muar iaitu di Merlimau.

"Namun, selepas kira-kira dua minggu, pantun-pantun yang berulang-alik melalui perairan ini kemudian dikesan membuang semula sisa korek itu di perairan cetek di tempat kami mencari rezeki," jelasnya.

Menurutnya, pantun yang mampu memuatkan kira-kira 1,000 tan bahan buangan itu dikesan beroperasi setiap hari tanpa mengira waktu, malah difahamkan, pada waktu malam, pantun itu masih beroperasi tanpa memasang lampu.

Keadaan itu, kata Mohd. Yusof, membahayakan para nelayan yang mungkin berhadapan risiko berlanggar dengan pantun terbabit berikutan cuaca gelap.

Tambahnya, pembuangan lumpur dan bahan buangan di perairan itu memberikan kesan terhadap habitat ikan dan ekosistem hidupan laut dan mengambil masa kira-kira lima tahun untuk pulih seperti biasa.

Selain itu, katanya lagi, pembuangan lumpur itu turut menjejaskan mata pencarian para nelayan apabila pukat mereka rosak apabila terlanggar lumpur serta batu yang dibuang di dasar perairan itu.

"Sehingga hari ini, kira-kira 45 kes pukat rosak membabitkan nelayan di dua kampung ini telah dilaporkan kepada pihak polis.

"Apa gunanya kerja mendalamkan muara sungai itu jika segala sisa buangan yang dikorek dibuang di tempat kami mencari rezeki,'' tegasnya.

Malah, kata Mohd. Yusof, pembuangan lumpur itu juga turut menjejaskan projek ternakan kupang yang diusahakan sekumpulan siswazah universiti tidak jauh dari perairan kampung itu.

Beliau juga kesal dan hairan kerana laporan demi laporan yang dibuat kepada pihak berwajib serta media tidak memberikan kesan terhadap kegiatan projek itu, malah pihak berkuasa, dakwanya, dilihat seperti bimbang untuk bertindak memantau projek tersebut.

Utusan Malaysia difahamkan, projek mendalamkan muara Sungai Muar itu sepatutnya selesai pada April lalu, namun ia terpaksa dilanjutkan sehingga Julai ini.

Berikutan kesuntukan masa melaksanakan projek itu, Mohd. Yusof tidak menolak kemungkinan ia menyebabkan sisa buangan dibuang di kawasan berdekatan bagi mempercepatkan projek.

Sumber: Utusan Malaysia Johor (www.utusan.com.my)

SEGERA AMBIL TINDAKAN - NELAYAN

Segera ambil tindakan - Nelayan


MUAR 28 Mei - Nelayan-nelayan yang terjejas akibat pembuangan sisa lumpur di perairan Kampung Kesang Laut dan Kampung Parit Karang di sini mendesak kerajaan agar mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah yang ditanggung mereka.

Rata-rata mereka yang mencari rezeki di perairan pantai itu kesal kerana pendapatan mereka kini terjejas dan mengakibatkan kerugian apabila pukat-pukat yang digunakan turut rosak.

Malah, dengan nada sinis, mereka bimbang segala hasil laut di kawasan itu akan berkurangan jika kegiatan itu tidak dikawal, malah tidak mustahil sumber ikan yang menjadi keperluan penduduk semakin pupus pada masa hadapan.

Seorang nelayan, Maswan Husain, 30, berkata, pukat yang digunakannya sering tersangkut pada lumpur yang dibuang oleh tongkang besar yang melakukan kerja mendalamkan muara Sungai Muar.

"Masalahnya ialah kami tidak tahu di mana lokasi lumpur itu, cuma berharapkan pada nasib supaya pukat yang diturunkan itu tidak mengenai lumpur.

"Bayangkan, setiap kali menurunkan pukat, tiga hingga empat pukat saya akan rosak tersangkut pada lumpur dan batu dan harga satu pukat pula ialah RM100," katanya ketika ditemui di Pangkalan Nelayan Kampung Kesang Laut, di sini hari ini.

Rakannya, Lim Hwa Giap, 27, nelayan dari Serom yang menggunakan jeti nelayan di kampung itu berkata, dia baru sahaja mengalami kerugian hampir RM300 tiga hari lalu apabila semua tiga pukatnya rosak tersangkut pada lumpur yang dibuang.

Menurut nelayan muda itu, ketika itu, perasaan marah dan sedih bercampur baur apabila rezeki yang dicari lebur dan terpaksa pula menanggung kerugian.

Bekas Pengerusi Nelayan kampung tersebut, Puasa Selamat, 48, pula berkata, lumpur yang dibuang oleh projek itu dilakukan di kawasan 10 batu nautika ke darat dan lokasi itu merupakan tempat nelayan pantai seperti mereka mencari ikan.

"Kesannya turut dirasai bukan sahaja nelayan dari dua kampung di sini, malah nelayan-nelayan dari Sebatu, Merlimau dan Simpang di Melaka turut terjejas.

"Pendapatan kami juga terjejas hampir 50 peratus. Jika dulu, purata pendapatan kami ialah RM1,000, namun disebabkan masalah ini, hasil yang diperoleh cuma sekitar RM500 sahaja setiap bulan," katanya yang menambah antara hidupan marin yang terjejas ialah udang dan ikan bawal serta tenggiri.

Beliau juga turut melahirkan kebimbangan dengan nasib generasi akan datang sekiranya sumber ikan semakin berkurangan disebabkan pencemaran ini.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Persatuan Nelayan Kampung Kesang Laut, Rosman Selamat, 39, pula berkata, dia yakin projek mendalamkan muara sungai itu dilakukan tanpa pemantauan pihak berkuasa.

Menurutnya, jika pemantauan dibuat, dia yakin pihak terbabit tidak berani untuk membuang sisa korek sewenang-wenangnya.

"Jabatan Laut pula memberi alasan mereka kekurangan kakitangan untuk membuat pemantauan dan saya percaya, jika itulah puncanya, kegiatan itu akan terus berlaku,'' jelasnya.

Sumber: Utusan Malaysia 29 Mei 2008 (www.utusan.com.my)

28 Mei 2008

SCINCE FAIR A HIT

By BEH YUEN HUI

JOHOR BARU: The inaugural Science Fair for Young Children received an overwhelming response from 500 Tamil schools students.

Johor Unity, Human Resource, Science, Technology and Innovation committee chairman M. Asojan said the programme enabled the children to be exposed to science at an early age.

“For the first time, such a big-scale science fair is being held for the Tamil schools students.

“I hope these children will benefit and build up interest in the field through the programme,” he said.

This is the way: S. S. Thanesh and his schoolmates from SJK (T) Ladang Lambak explaining to Asojan about their project.

Asojan said he would suggest to the state government to be among the sponsors in the future.

But for this, he personally forked out RM12,000 as a token of encouragement for more of such programmes to be organised for the children.

A science experiment competition was held during the fair with 66 teams from 56 schools competing for the top places.

The 15 winning teams will be representing Johor in a nationwide science competition to be held in Kuala Lumpur next month.

Teams from SJK (T) Masai were crowned the Johor champion and first runner-up in the contest, followed by SJK (T) Bukit Serampang, SJK (T) Ladang Lambak and SJK (T) Ladang Pelepah.

SJK (T) Kangar Pulai won the Best Boot Display award.

SOURCE: THE STAR, Wednesday May 28, 2008

26 Mei 2008

MAIJ MAHU BELI ASRAMA UNTUK PELAJAR DI MESIR

Selatan: Maij mahu beli asrama untuk pelajar di Mesir
Oleh Jamaludin Husin

Masyarakat Islam disaran sertai skim Saham Wakaf Johor bagi biaya bangunan enam tingkat

MUAR: Masyarakat Islam di negeri ini disaran menyertai skim Saham Wakaf Johor (SWJ) yang dikendalikan Majlis Agama Islam Johor (Maij) bagi membantu menjayakan usaha membeli asrama untuk pelajar yang melanjutkan pengajian di Universiti Al-Azhar, Mesir.

Ketua Penolong Pengarah Zakat dan Baitulmal Maij, Ahmad Faisal Muhamad, berkata pembelian asrama enam tingkat di Kaherah, Mesir yang berharga RM4 juta itu memerlukan sumbangan orang ramai selain peruntukan yang disalurkan Maij.


Beliau berkata, melalui skim SWJ itu, orang ramai boleh menderma sambil beramal jariah bagi tujuan kepentingan pendidikan Islam sekali gus menyumbang kepada pembangunan modal insan berkualiti.

"Langkah mewujudkan skim SWJ juga dapat membantu meringankan kewangan pihak Baitumal yang bertanggungjawab menyalurkan sebahagian daripada kutipan zakat di negeri ini kepada asnaf memerlukan,” katanya.

Beliau berkata demikian selaku ahli panel Program Forum Perdana sempena sambutan Maulidur Rasul anjuran Pejabat Agama Daerah Muar dan Ledang dengan kerjasama Jawatankuasa Masjid Jamek Datuk Abdul Ghani, Sagil Parit 2, Tangkak, di sini, baru-baru ini.

Forum yang dipengerusikan Pegawai Tadbir Agama Daerah Muar, Ahmad Hanif Naim itu turut disertai dua lagi ahli panel iaitu Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penyelidikan Jabatan Agama Johor (Jaj), Yosree Ikhsan dan Penolong Pengarah Wakaf Maij, Mustaffa Yuddin Abd Khalim.

Program yang disempurnakan Pegawai Daerah Ledang, Asmail Abd Kadir itu turut dihadiri, Penghulu Kanan Daerah Ledang, Abd Rahman Daud; Penggerak Masjid dan Surau DUN Gambir, Jamal Diman dan Ketua Kampung, Simin Jasiman.

Ahmad Faisal berkata, pembelian SWJ boleh dibeli sekurang-kurangnya RM10 sesaham di semua Pejabat Agama Daerah atau kaunter bergerak Maij.

Sementara itu, Asmail berkata majlis keagamaan yang diadakan di masjid dan surau adalah satu ibadat yang perlu disertai semua lapisan masyarakat Islam setempat, termasuk wanita, remaja dan kanak-kanak.

Beliau berkata, ibu bapa juga perlu melatih anak-anak supaya mendekatkan diri dengan kegiatan keagamaan dengan menghadiri setiap program ,termasuk kuliah dan kelas takmir.

"Langkah itu penting bagi memastikan remaja dapat menghindarkan diri daripada terjebak dalam gejala sosial," katanya.

Sumber: Berita Harian Johor 26 Mei 2008

23 Mei 2008

BUKIT GAMBIR PERLU STESEN BAS

Bukit Gambir perlu stesen bas

Oleh SUFFIAN ABU BAKAR


Pekan Bukit Gambir makin pesat membangun tetapi tidak mempunyai kemudahan stesen bas dan teksi. - Gambar SUFFIAN ABU BAKAR

MUAR 22 Mei - Bukit Gambir merupakan satu kawasan yang sedang pesat membangun di daerah Muar.

Meskipun ia sedang pesat berkembang dengan deretan kedai dan pusat perniagaan yang diumpamakan seperti cendawan tumbuh selepas hujan, namun ramai pihak menyatakan ada 'kecacatan' iaitu ketiadaan stesen bas dan teksi di kawasan itu.

Selain stesen bas dan teksi, Bukit Gambir yang mempunyai lebih 30,000 penduduk boleh dikatakan lengkap dengan pelbagai kemudahan asas termasuk pasar besar dan pasar tani, sekolah, klinik kesihatan dan pondok polis.

Sejak lebih lima tahun, pembangunan di pekan itu dilihat melonjak dengan pantas sekali gus mewujudkan pelbagai peluang pekerjaan kepada penduduk kawasan tersebut.

Di bawah pentadbiran Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gambir, M. Asojan, Bukit Gambir yang terletak kira-kira 25 kilometer dari pusat bandar Muar, berubah wajah dari sebuah 'pekan koboi' suatu ketika dahulu kepada sebuah pekan yang semakin maju.

Malah, tidak salah jika dikatakan pekan ini sering menjadi tumpuan penduduk dari beberapa buah kampung sekitar untuk mendapatkan pelbagai keperluan harian kerana pusat perniagaan masih menawarkan harga yang rendah.

Bagi penduduk, perkhidmatan bas henti-henti dari pusat bandar Muar ke Kundang Ulu dan Sengkang disediakan oleh sebuah syarikat, Northwest Johore Bus Service melalui pekan Bukit Gambir.

Jadual bas yang berulang-alik dari Muar ke kedua-dua destinasi itu bermula seawal pukul 7 pagi dan berakhir pada pukul 7 malam setiap hari. Sebuah hentian teksi sementara juga terdapat di pintu masuk pekan Bukit Gambir itu, namun keadaannya yang dibina menggunakan khemah agak mencacatkan pemandangan dan pembangunan di pekan ini.

Justeru, para penumpang bas yang menunggu bas di pekan Bukit Gambir terpaksa berhujan dan berpanas di persimpangan simpang utama ke pekan itu kerana hentian bas yang terdekat terletak di Sekolah Menengah Kebangsaan Gambir, kira-kira satu kilometer dari pekan.

Bagi penumpang teksi pula, hentian sementara teksi yang digunakan lebih 15 pemandu di kawasan itu mungkin akan dipindahkan sebaik sahaja sebuah deretan kedai yang terletak berhadapan dengannya mula beroperasi tidak lama lagi.

Pembinaan stesen bas dan teksi di pekan Bukit Gambir sebenarnya masih dalam perancangan dan cadangan pembinaannya ditolak dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

"Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah menyenaraikan pembinaan kedua-dua kemudahan itu dan ia akan dilaksanakan berhampiran pasar besar di sini sebagai projek kementerian terbabit pada tahun 2009.

"Masalah yang melambatkan pembinaan kemudahan itu ialah kerja-kerja melebarkan jalan di jalan utama pekan ini akan dilaksanakan dahulu sebelum diwujudkan lampu isyarat dan kemudahan itu," kata Asojan ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini.

Menurutnya, pembinaan lampu isyarat di persimpangan Bukit Gambir-Sengkang baru-baru ini, dilihat memudahkan penduduk yang keluar masuk dari arah Sengkang serta mereka yang ingin melalui Jalan Bukit Gambir-Kundang Ulu.

Katanya, pembinaan dua lampu isyarat di depan Bank CIMB dan hentian teksi itu menelan belanja yang lebih besar iaitu RM1 juta disebabkan kerja pelebaran jalan perlu dilakukan.

"Disebabkan kedua-dua persimpangan itu ialah simpang empat, Jabatan Kerja Raya (JKR) memaklumkan bahawa kosnya meningkat berbanding RM200,000 sebuah kerana kita terpaksa melebarkan jalan kepada empat lorong dan mewujudkan pembahagi jalan.

"Berikutan kerja-kerja pelebaran jalan itu juga, ia memakan masa yang lama untuk diluluskan kerana JKR perlu menyiapkan kerja menaik taraf jalan itu terlebih dulu sebelum membina lampu isyarat dan seterusnya stesen teksi dan bas," jelas Asojan.

Beliau meminta penduduk kawasan itu agar bersabar kerana masalah ketiadaan stesen bas dan teksi akan diatasi apabila tiba masanya kelak dan ia dijangka bermula pada tahun hadapan.

Menurutnya, sebagai wakil rakyat, beliau akan memastikan semua kemudahan asas disediakan kepada penduduk dan tiada gunanya segala pembangunan itu diwujudkan jika ia tidak lengkap.

Sumber: Utusan Malaysia Johor, 23 Mei 2008 (www.utusan.com.my)

PENDUDUK MAHU PEMBANGUNAN SEIMBANG

Penduduk mahu pembangunan seimbang

MUAR 22 Mei - Penduduk pekan Bukit Gambir meminta pembangunan yang dilaksanakan di kawasan itu dilaksanakan secara seimbang iaitu memastikan keperluan asas seperti tempat menunggu bas dan teksi turut diwujudkan.

Ini kerana pembangunan di Bukit Gambir yang semakin berkembang pesat tidak akan memberi sebarang makna sekiranya tiada kemudahan asas yang diperlukan penduduk didirikan.

Seorang penduduk, Zulkiffli Khamis, 42, berkata, penduduk di sekitar pekan itu sememangnya memerlukan sebuah stesen bas dan teksi yang lebih baik, berbanding yang ada sekarang.

"Saya kagum dengan pembangunan yang wujud dan naik secara mendadak sejak lima tahun lalu di Bukit Gambir, tetapi saya hairan kenapa stesen teksi dan bas tidak disediakan," katanya yang menetap di Kampung Meranti Sundai dan bertugas di pusat bandar Muar.

Menurutnya, pembangunan yang seimbang perlu dilaksanakan supaya ia tidak mencacatkan kemajuan di kawasan itu.

Katanya, pada masa yang sama, pertambahan penduduk di kawasan Bukit Gambir juga memerlukan kemudahan sebuah Balai Bomba dan Penyelamat.

"Saya pernah mendengar cadangan mewujudkan sebuah balai bomba di kawasan ini, tetapi sehingga kini masih belum menjadi kenyataan," katanya.

Utusan Malaysia bagaimanapun difahamkan, pembinaan sebuah balai bomba akan dimulakan di persimpangan Jalan Bukit Gambir-Sengkang tidak lama lagi dan ketika ini kerja-kerja pembersihan kawasan sedang giat dijalankan.

Bagi Rosli Moit, 60, pula, orang ramai pernah meminta supaya diwujudkan sebuah stesen bas dan teksi di pekan Bukit Gambir, tetapi dia difahamkan bahawa tiada lokasi yang sesuai untuk dibina kemudahan tersebut.

"Kadang-kadang saya sendiri kasihan melihat penduduk yang terpaksa berhujan dan berpanas menunggu bas di pekan ini dan ketiadaan tempat menunggu itu perlu segera diatasi," katanya yang menetap di Kampung Sungai Bilah.

Pendapatnya disokong seorang pemandu teksi, Chew Kong Long, 54, yang berkata, ketika ini, seramai 15 pemandu teksi terpaksa menggunakan sebuah pondok sementara bagi menunggu penumpang.

Katanya, dia tidak pasti adakah hentian teksi sementara itu sesuai digunakan berikutan terdapat deretan kedai yang akan beroperasi berhampiran hentian itu tidak lama lagi.

Seorang penduduk Kampung Gersik, Salia Abdul Karim, 48, pula berkata, walaupun dia jarang menggunakan kemudahan pengangkutan awam di kawasan itu, namun perlu disediakan sebuah stesen yang sesuai untuk penduduk.

"Hentian bas yang ada terlalu jauh dan wajar sebuah stesen dibina di dalam pekan ini," katanya yang ditemui ketika menunggu bas di persimpangan utama Bukit Gambir.

Ang Chin Hoo, 64, pula berpendapat, penduduk akan lebih berbangga dengan pembangunan di kawasan itu sekiranya kerajaan berhasrat membina stesen teksi dan bas yang lebih selesa di situ.

Dia yang bertugas sebagai pemeriksa tiket bas henti-henti berkata, kewujudan stesen bas dan teksi itu dilihat mampu menarik lebih ramai pengunjung ke pekan itu, walaupun Bukit Gambir terletak jauh dari pusat bandar, tetapi ia kini kian dikunjungi orang ramai untuk membeli-belah.

Sumber: Utusan Malaysia Johor, 23 Mei 2008 (www.utusan.com.my)

22 Mei 2008

PENDUDUK KECEWA PBT ABAI TUGAS

Selatan: Penduduk kecewa PBT abai tugas


MUAR: Penduduk Kampung Tanjung Gading, di sini, mahu pihak berkuasa tempatan (PBT) menyediakan perkhidmatan mengangkut sampah dan membersih longkang di kawasan kediaman mereka bagi mengelak daripada kekotoran dan pembiakan nyamuk.

Perkhidmatan itu juga selaras dengan langkah PBT mengenakan cukai harta kepada mereka sejak dua tahun lalu.

Seorang pembayar cukai, Mahat Kassim, 70, berkata penghuni kediaman kawasan berkenaan dikenakan cukai harta berikutan langkah Majlis Perbandaran Muar (MPM) memperluaskan kawasan pengurusannya membabitkan Pekan Parit Bunga hingga ke Kesang bersempadan Sungai Rambai/Melaka.


Beliau berkata, sebelum pembinaan projek Jambatan Kedua yang bermula dari Pekan Parit Bunga itu, penduduk tidak dikenakan cukai harta tetapi hanya membayar cukai tanah kepada Pejabat Tanah Daerah (PTD).

"Walaupun, MPM mengenakan cukai harta kepada penduduk, namun sehingga kini, PBT masih tidak menyediakan perkhidmatan mengangkut sampah dan membersih longkang serta saliran sebagaimana dilakukan dalam kawasan pekan dan perumahan.

"Kegagalan PBT menyediakan perkhidmatan itu mengecewakan penduduk kerana mereka seolah-olah dianaktirikan daripada mendapat manfaat terhadap cukai yang di bayar," katanya, di sini, kelmarin.

Beliau mendakwa, disebabkan PBT tidak menyediakan perkhidmatan mengangkut sampah sarap, menyebabkan ada penduduk yang membuang sampah di luar kawasan termasuk di bawah jejantas berdekatan.

Suri rumah, Enab Mohd Nor, 72, berkata beliau yang tinggal di rumah papan di Kampung Batu 3, Tanjung Gading dikenakan cukai harta RM80 setahun dan terpaksa meminta bantuan anaknya bagi menjelaskan cukai itu supaya tidak dikenakan tindakan.

Pesara Guru, Mustafa Long, 68, berkata bagi mengelak kawasan rumah dicemari sampah sarap, beliau terpaksa mengorek lubang untuk menanam sampah sarap di belakang rumahnya atau membakarnya.

Sumber: Berita Harian, 22 Mei 2008

21 Mei 2008

JOHOR NEEDS RM130m TO BUILD 90 ISLAMIC SCHOOLS

Johor needs RM130m to build 90 Islamic schools

THE state government will find ways to raise RM130 million to build 90 Islamic schools in Johor within two years.

Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the planning and construction of the schools had been delayed for the past 14 years because of a lack of funds.

"As the Muslim population is growing rapidly in Johor, there is a need to construct more religious centres and schools," he said after opening the new RM200,000 Surau Al-Fauzan at Taman Tanjung Gading in Tanjung Agas, Muar, on Sunday.

Currently, there are more than 200,000 students and 5,000 teachers in Islamic schools in the state.

Ghani said Johor had more than 8,000 mosques and thousands of surau to cater to the needs of rural and urban Muslims.

He urged Muslims to use mosques and surau as centres of unity and education.

"They should read the Quran on a daily basis and not just keep the holy book in drawers and cupboards to only read during the fasting month."

Source: NST Online 21 May 2008 (Johor Buzz)

SWJ KUMPUL DANA BELI ASRAMA DI MESIR

SWJ kumpul dana beli asrama di Mesir

MUAR: Masyarakat Islam di negeri ini disaran menyertai skim Saham Wakaf Johor (SWJ) yang dikendalikan Majlis Agama Islam Johor (Maij) untuk mengumpul dana bagi pembelian asrama pelajar yang melanjutkan pengajian di Universiti Al-Azhar, Mesir.

Ketua Penolong Pengarah Zakat dan Baitulmal Maij, Ahmad Faisal Muhamad, berkata asrama enam tingkat di Kaherah, Mesir yang bernilai RM4 juta itu memerlukan sumbangan daripada orang ramai selain peruntukan disalurkan Maij.

Beliau berkata, skim SWJ membolehkan orang ramai menderma sambil beramal jariah bagi kepentingan pendidikan Islam sekali gus menyumbang kepada pembangunan modal insan berkualiti.

Sumber: Harian Metro, 20 Mei 2008

6 SESAT DAKI GUNUNG LEDANG SEJAK AHAD DITEMUI SELAMAT

6 sesat daki Gunung Ledang sejak Ahad ditemui selamat


MUAR: Enam remaja lelaki berusia antara 21 tahun dan 22 tahun yang sesat ketika mendaki Gunung Ledang sejak Ahad, ditemui selamat di kawasan berhampiran aliran sungai kira-kira 600 meter daripada kaki gunung itu, semalam.

Semua mangsa termasuk tiga pelajar kolej yang berasal dari Johor Bahru itu ditemui pasukan penyelamat kira-kira jam 9.45 pagi yang berusaha mengesan mereka sejak petang Ahad, selepas menerima laporan kehilangan mereka daripada ahli anggota keluarga yang dihubungi mangsa.

Poh Tan Chin, Tay Shen Loong, kedua-dua berusia 21 tahun dan empat lagi rakan mereka yang berusia 22 tahun iaitu Bek Tat Chung, Lee Ming Ru, Chan Yek Lih serta Heng Jui Keat, mendaki gunung itu sejak pagi Ahad lalu, tetapi dilaporkan tersesat ketika cuba mencari jalan turun.


Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli, berkata kumpulan pendaki itu didapati tidak menggunakan perkhidmatan jurupandu Perbadanan Taman Negara Johor atau Gunung Ledang Resort, menyebabkan mereka tersesat.

Katanya, kira-kira 50 anggota pasukan penyelamat termasuk polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam (JPA3), Perbadanan Taman Negara Johor serta Persatuan Radio Amatur Malaysia (Marts) Johor Selatan, membantu mengesan semua mangsa itu selepas menerima maklumat mengenai kehilangan mereka.

"Mangsa mula mendaki sejak pagi Ahad dan sepatutnya turun semula pagi Isnin, tetapi mereka sesat menyebabkan mereka menghubungi anggota keluarganya yang kemudian membuat laporan kepada pihak berkuasa mengenai kehilangan mangsa," katanya.

Katanya, ketika ditemui oleh pasukan penyelamat, kumpulan pendaki itu didapati tersasar daripada trek laluan pendakian biasa menyebabkan mereka tidak menemui jalan keluar.

Mohamad Nasir turut menasihatkan orang ramai yang mahu mendaki Gunung Ledang supaya mendapatkan perkhidmatan jurupandu berdaftar dan memaklumkannya kepada Perbadanan Taman Negara Johor bagi mengelak kejadian sesat.

Sementara itu, seorang daripada kumpulan pendaki berkenaan, Poh ketika ditemui berkata, pada mulanya beliau bersama lima lagi rakannya yang juga bekas rakan sekolah mengambil keputusan untuk mendaki dan berkhemah di Gunung Ledang sempena cuti Hari Wesak dan tidak menyangka mereka akan tersesat.

Sumber: Berita Harian, 21 Mei 2008

20 Mei 2008

TINDAKAN KELIRUKAN AHLI

Tindakan kelirukan ahli

Oleh JAAFAR AHMAD dan SUFFIAN ABU BAKAR

JOHOR BAHRU 19 Mei - Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Shahrir Abdul Samad menyifatkan tindakan Tun Dr. Mahathir Mohamad keluar UMNO sebagai satu mesej yang mengelirukan ahli-ahli UMNO.

Menurutnya, tindakan bekas Perdana Menteri itu bercanggah dengan konsep UMNO yang mengutamakan musyawarah dalam menyelesaikan masalah parti.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berkata, tindakan tersebut boleh melemahkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) serta menguntungkan parti pembangkang.

Beliau melahirkan kebimbangan kemungkinan langkah itu dituruti oleh Ahli Parlimen UMNO.

"Kita tidak tahu apa kesannya nanti kerana jika Ahli Parlimen UMNO keluar BN dan menjadi Ahli Parlimen bebas, adakah mereka akan menyokong kerajaan atau pembangkang di Dewan Rakyat," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sebelum itu, beliau memberitahu satu laman web bahawa wujud kemungkinan pilihan raya baru terpaksa diadakan jika banyak wakil rakyat UMNO mengumumkan mereka keluar parti.

Shahrir yang juga Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru berkata, beliau tidak nampak sesuatu yang signifikan dapat dicapai oleh Dr. Mahathir menerusi tindakannya keluar parti.

Menurut Ahli Parlimen Johor Bahru itu, sekiranya bekas Presiden UMNO itu benar-benar berhasrat mengukuhkan parti, beliau sepatutnya bersuara dari dalam parti dan bukan melakukannya di luar parti.

Sementara itu di Muar, Timbalan Ketua UMNO Ledang, Ir. Hamim Samuri menyifatkan tindakan Dr. Mahathir itu adalah haknya dan hanya beliau yang tahu punca dan alasan beliau berbuat demikian.

Katanya, walaupun Dr. Mahathir memberikan alasan beliau akan berada di luar parti selagi Abdullah memimpin UMNO, rakyat hanya melihat isu itu dari sudut 'orang luar'.

"Saya yakin masih ramai lagi ahli UMNO yang setia kepada parti dan tidak akan mengikut langkah yang diambil oleh Dr. Mahathir," katanya.


Ketua UMNO Bahagian Muar, Datuk Mohd. Ismail Mohd. Shah pula berkata, beliau akan mendapatkan maklum balas daripada ahli akar umbi UMNO bahagian itu terlebih dahulu sebelum membuat kenyataan mengenai tindakan Dr. Mahathir tersebut.

Sumber: Utusan Malaysia 20 Mei 2008 (www.utusan.com.my)

19 Mei 2008

UMNO LEADERS REMINDED OF ROLE

Umno leaders reminded of role


MUAR: Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman wants all Umno division leaders in Johor to focus on members’ frustrations, aspirations and hopes during branch meetings.

He said the grassroots had plenty to say following the 12th general election.

“I directed all division leaders in Johor to meet with party members at grassroots level after the general election and I hope they have done it,” he told reporters yesterday after opening Surau Al-Fauzan in Taman Tanjung Gading.

Source: The Star Online, 18 May 2008

JOHOR TO BUILD 90 MORE RELIGIOUS SCHOOLS

Johor to build 90 more religious schools


MUAR: Johor will build another 90 religious schools costing more than RM130mil in the next two years.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said school construction projects had been delayed for a while because the state had to focus on improving roads in the rural areas the last four years.

“Now that we have completed the road projects, we will focus on building the religious schools,” he told residents in Taman Tanjung Gading before opening Surau Al-Fauzan in the area yesterday.

Abdul Ghani said the state spent about RM130mil annually on its religious school programme, which included salaries for about 5,000 teachers in 500 schools in Johor.

He added that there were plans to build another 30 new mosques this year.

Over the past 14 years, he said the Government had spent more than RM200mil on mosque projects.

Source: The Star Online 18 May 2008 (The Star Online)

MB AJAK RAKYAT JOHOR IKUTI SIARAN LANGSUNG DARI BELANDA

MB ajak rakyat Johor ikuti siaran langsung dari Belanda

BATU PAHAT: Rakyat Johor diajak mengikuti siaran langsung keputusan penghakiman berhubung pertindihan tuntutan Pulau Batu Puteh antara Malaysia dengan Singapura di Radio Televisyen Malaysia (RTM), Jumaat ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Abdul Ghani Othman, berkata keputusan penghakiman di The Hague, Belanda berhubung tuntutan itu dianggap agak luar biasa kerana ia membabitkan kedaulatan negara.

Sehubungan itu, beliau berkata, segenap lapisan masyarakat terutama penduduk Johor harus meluangkan sedikit masa untuk mengikuti siaran langsung keputusan penghakiman itu.

“Mana yang berkesempatan, silalah tengok siaran langsung itu yang mungkin disiarkan pada waktu pagi kerana saya difahamkan keputusan akan diumumkan pada jam 4 petang di Belanda.

“Rakyat harus mengetahui perkembangan itu kerana saya percaya ada ulasan selari dari sana dan ini akan menambah pengetahuan anda mengenai kes tuntutan Pulau Batu Puteh,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Penyampaian Anugerah Desa Cemerlang Negeri Johor 2007 di Kampung Sungai Lurus, Senggarang, di sini, petang kelmarin.

Abdul Ghani berkata, seluruh rakyat Johor harus mendoakan supaya keputusan itu memihak kepada Malaysia kerana ia bukan saja mengembalikan hak Johor ke atas pulau berkenaan, tetapi juga membabitkan kedaulatan negara.

Sumber: Harian Metro, 19 Mei 2008

18 Mei 2008

PEMIMPIN PERLU JELAS AKAR UMBI

Pemimpin perlu jelas akar umbi

MUAR 17 Mei - Pemimpin-pemimpin UMNO Johor di peringkat bahagian perlu turun ke cawangan dan akar umbi untuk memberikan penjelasan tentang hala tuju parti supaya tidak timbul masalah pada mesyuarat cawangan yang akan bermula Julai depan.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, pendekatan pemimpin dengan ahli-ahli di peringkat akar umbi perlu dilaksanakan segera kerana Pilihan Raya Umum Ke-12 sudah berlalu hampir 70 hari.

Katanya, dalam tempoh 100 hari selepas pilihan raya umum, pemimpin-pemimpin UMNO perlu turun ke akar umbi atau mengadakan mesyuarat bagi mengulas kekalahan teruk yang dialami Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lalu.

"Saya percaya sekiranya masih ada pemimpin yang tidak turun ke akar umbi, akan ada perkara terkumpul yang akan dibangkitkan pada mesyuarat cawangan nanti.

"Perkara terkumpul ini termasuk rintihan, harapan yang tersimpan di peringkat akar umbi," katanya selepas merasmikan Surau Al-Fauzan dan Majlis Sambutan Maulidur Rasul di Taman Tanjung Gading, di sini hari ini.

Abdul Ghani yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor ditanya mengenai tindakan segelintir pemimpin di peringkat bahagian yang langsung tidak pernah turun padang atau mengadakan mesyuarat serta post mortem selepas pilihan raya umum lalu.

Menurutnya, beliau sendiri selaku Ketua UMNO Bahagian Ledang telah turun padang sehingga ke peringkat peti undi bagi menemui ahli akar umbi bagi menerangkan situasi terkini politik negara ini.

Sumber: Utusan Malaysia Johor, 18 Mei 2008 (www.utusan.com.my)

RM130j DIPERLUKAN BINA SEKOLAH AGAMA TERTANGGUH

RM130j diperlukan bina sekolah agama tertangguh

Oleh suffian abu bakar


ABDUL Ghani Othman menandatangani plak perasmian Surau Al-Fauzan di Taman Tanjung Gading di Muar, semalam.

MUAR 17 Mei - Kerajaan Johor memerlukan sejumlah RM130 juta dalam tempoh dua tahun bagi membina 90 buah sekolah agama di negeri ini yang permohonannya masih tertangguh.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, peruntukan itu perlu memandangkan jumlah penduduk di negeri ini yang semakin meningkat dan memerlukan pertambahan sekolah-sekolah agama.

Ketika ini, menurutnya, terdapat sejumlah 200,000 pelajar sekolah agama di seluruh Johor yang mendapat pendidikan agama di 500 buah sekolah dengan bantuan 5,000 guru dan kakitangan.

"Kerajaan Johor hanya mampu menyediakan peruntukan sejumlah RM12 juta setiap tahun untuk membina sekolah agama dan jumlah tersebut hanya mencukupi untuk kita menyediakan lapan buah sekolah setahun.

"Disebabkan pertumbuhan penduduk yang semakin ketara di negeri ini, akan sentiasa wujud permohonan baru mendirikan sekolah agama dan ada antara permohonan itu tertangguh disebabkan masalah tadi.

"Berikutan itu, bilangan permohonan sekolah agama itu kini terkumpul dan berjumlah 90 buah dan untuk kita melaksanakan semuanya melalui peruntukan sedia ada, kita memerlukan tempoh 10 tahun dan berkemungkinan akan mengganggu permohonan baru," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Surau Al-Fauzan dan Majlis Sambutan Maulidur Rasul di Taman Tanjung Gading di sini hari ini.

Turut hadir Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri; Pengerusi Surau Al-Fauzan, Abu Bakar Talib dan penceramah jemputan sempena sambutan Maulidur Rasul dari Universiti Malaya, Prof. Madya Dr. Syarifah Haayati Syed Ismail.

Sejumlah 500 buah sekolah agama yang terdapat di negeri ini dikendali sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Johor termasuk kos pembinaan bangunan sekolah serta pembayaran gaji kakitangan serta guru-guru sekolah.

Sejak 14 tahun lalu, kerajaan negeri memperuntukkan purata sebanyak RM130 juta setahun bagi perbelanjaan di semua sekolah agama termasuk membayar gaji guru-guru.

Menurut Abdul Ghani, peruntukan sebanyak itu diharap dapat merealisasikan usaha kerajaan negeri untuk membina semua 90 buah sekolah yang tertangguh itu dalam tempoh dua tahun dari sekarang.

"Kerajaan akan berusaha mencari suntikan dana bagi membina semua sekolah ini dan kita yakin peruntukan itu akan dapat diperoleh segera," jelasnya.

Sumber: Utusan Malaysia Johor, 18 Mei 2008 (www.utusan.com.my)

16 Mei 2008

KEMPLINGAN JAWA

PERSEMBAHAN KEMPLING PARIT KASSAN, BUKIT GAMBIR


15 Mei 2008

KDRM TINGKAT KAWALAN SEMPADAN ELAK SELUDUP

KDRM tingkat kawalan sempadan elak seludup
Oleh Junita Mat Rasid

Unit risikan digerak pantau aktiviti di pintu masuk berikutan isu beras

MUAR: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) meningkatkan penguatkuasaan di semua sempadan negara, termasuk pelabuhan selain memantau pergerakan kapal dagang bagi memastikan tiada beras yang diseludup dari negara ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Abdul Rahman Abdul Hamid, berkata langkah itu bertujuan membendung penyeludupan bahan makanan itu yang mungkin berlaku berikutan kenaikan harga beras dunia dan masalah kekurangan beras.


Beliau berkata, setakat ini, pihaknya tidak mengesan kegiatan penyeludupan bahan makanan itu secara besar-besaran melalui sempadan dan laut.

"Setakat ini, belum ada penyeludupan melalui laut tetapi kita sentiasa memantau kapal dagang terutama yang bergerak dari Semenanjung ke Sabah dan Sarawak serta dari Vietnam ke Pelabuhan Klang sebelum ke Sabah dan Sarawak.

"Kita mempunyai pasukan yang cukup, termasuk unit risikan dan yakin dapat mengawal kegiatan penyeludupan ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agong Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Belemang, Serom, di sini, semalam.

Pada majlis itu, Abdul Rahman yang juga bekas murid sekolah berkenaan turut menyampaikan sumbangan buku dan basikal kepada murid serta pihak sekolah.

Abdul Rahman berkata, anggota KDRM di sempadan juga diarah meningkatkan penguatkusaan sejak harga tepung naik baru-baru ini, yang memberi isyarat akan berlaku penyeludupan.

Malah, katanya, jabatan itu juga mengadakan mesyuarat bersama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani jika berlaku sebarang perubahan atau masalah berbangkit bagi memastikan penguatkuasaan dapat dilaksanakan dengan berkesan.

Selain itu, beliau berkata, anggota KDRM di Pelabuhan Klang sentiasa memantau dan mengenal pasti pengimport beras yang sah bagi melancarkan lagi usaha mengekang penyeludupan.

Beliau berkata, melalui pemantauan dan pemeriksaan ketat itu, pihaknya berjaya mematahkan cubaan menukar beras yang dibungkus dalam plastik beras pulut berikutan beras pulut bukan larangan import, dalam kejadian di sempadan Malaysia-Indonesia, baru-baru ini.

Dalam perkembangan lain, Abdul Rahman berkata, KDRM terpilih antara tujuh jabatan Kastam di seluruh dunia untuk mengadakan pameran dan pembentangan kertas kerja di Pertubuhan Kastam Sedunia (WCO) di Brussels, Belgium, Jun ini.

Katanya, pemilihan KDRM dibuat berikutan kejayaan jabatan itu memenuhi standard yang ditetapkan WCO.

Malah, katanya, KDRM diakui antara pasukan yang paling berjaya di dunia dengan tempat pertama di kalangan negara membangun, tempat 23 daripada keseluruhan 172 negara anggota selain tempat keenam daripada 32 negara di rantau Asia.

Sumber: Berita Harian 13 Mei 2008

14 Mei 2008

EL-HIKMAH DUDUKI CARTA TERATAS

KUMPULAN NASYID EL-HIKMAH


Kumpulan Nasyid El-Hikmah dari Ledang telah menduduki carta pertama dalam Daurah Nasyid Minggu Ini yang disiarkan di RTM1 setiap petang Ahad mulai 6.30 petang.

Kumpulan ini telah menjuarai carta pertama selama tiga minggu berturut-turut.


KEMPLING: SATU KESENIAN JAWA DI JOHOR

KEMPLING: SATU KESENIAN JAWA DI JOHOR

Oleh HAI ROZZAMAN JALAL

Persembahan Kempling oleh Perkumpulan Kempling Parit Kassan, Bukit Gambir
Kemplingan

DALAM masyarakat majmuk di negara kita, pelbagai jenis kebudayaan dan kesenian ada pada masyarakat masing-masing.
Kedatangan masyarakat Jawa ke tanah air kita terutamanya di selatan Semenanjung beberapa kurun yang lalu telah membawa banyak kesenian yang kini hampir dilupakan, dibawa oleh arus kemewahan teknologi moden.
Banyak kesenian masyarakay Jawa seperti kuda kepang, wayang kulit, ketoprak, barongan, pencak silat dan kempling hampir dilupakan oleh generasi baru kerana usaha-usaha untuk memeliharanya tiada.
Kesenian itu sesetengahnya masih hidup lagi terutama di kampung-kampung yang dihuni oleh masyarakat Jawa di mana generasi tua masih ada.
Kempling merupakan salah satu kesenian masyarakat Jawa yang telah wujud sejak dahulu lagi dan kini hampir dilupakan oleh masyarakat itu sendiri tanpa ada inisiatif untuk menghidupkannya agar tidak pupus dari ingatan generasi yang ada.
Kesenian kempling ini pada kebiasaannya dipersembahkan di majlis-majlis keramaian seperti majlis berkhatan, perkahwinan, Maulidur Rasul, menyambut kelahiran bayi, potong jambul dan sebagainya.
Pada dasarnya, kumpulan kempling ini ditubuhkan sebagai kesenian hiburan masyarakat Jawa kerana pada ketika itu tiada alat-alat hiburan seperti radio dan televisyen.
Selain itu, dengan adanya kumpulan kempling di sesebuah kampung, masyarakatnya sama ada golongan tua atau muda dapat disatukan dan berkumpul mempelajari kesenian nenek moyang mereka.
Permainan kempling ini mempunyai unsur-unsur keagamaan yang memuji-muji kebesaran Allah SWT dan Rasul-Nya, Nabi Muhammad SAW.
Nazam atau lirik bagi permainan kempling ini berpandukan kepada berzanji atau rawi.
Terdapat enam jenis alat permainan kempling yang mempunyai bunyi dan fungsi yang berlainan.
Alat-alat itu ialah jidur, gendang, karon, kempling dan dua buah kempol. Kesemua alat-alat ini diperbuat dari kulit kambing manakala baluhnya daripada kayu.
Kombinasi keenam-enam alatan kempling ini melahirkan satu bunyian yang indah dan menarik. Ada ketikanya, ia dapat didengar sehingga beberapa kilometer terutama pada waktu malam.
Bagi memulakan permainan kempling ini, bacaan surah al-Fatihah dan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dibaca terlebih dahulu. Kemudian barulah dimulakan berpandukan bab-bab yang terdapat di dalam berzanji.
Sebenarnya permainan kempling tiada had masa yang tertentu tetapi ia memerlukan masa yang agak panjang bergantung kepada berapa lagu dan bab di dalam berzanji.
Pada kebiasaannya, permainan kempling ini dimainkan pada waktu malam dan akan membawa ke pagi. Ia juga boleh dimainkan atau dipersembahkan pada waktu siang atau malam mengikut kehendak tuan rumah.
Mereka akan bermain secara bergilir-gilir dan berjaga dari malam hingga ke pagi atau dipanggil "lek-lek'an" dalam bahasa Jawa.
Apabila sesebuah lagu atau bab selesai dimainkan, ia akan diselangselikan dengan bacaan berzanji dan akan dimulakan semula apabila bacaan satu bab berzanji tamat.
Tuan rumah akan menyediakan hidangan kuih-muih dan minuman bagi menghilangkan rasa mengantuk para pemain kempling.
Permainan kempling ini akan ditamatkan dengan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW.
Sebenarnya, kesenian kempling ini merupakan salah satu cara memuji-muji Nabi Muhammad SAW yang dilakukan oleh masyarakat Jawa dahulu berpandukan berzanji.
Masyarakat dahulu yang tinggal di desa-desa menggunakan kesenian seumpama ini untuk memupuk semangat kerjasama dan muhibah sambil berbincang mengenai masalah yang dihadapi oleh penduduk kampung itu.
Untuk itu, bagi memelihara kesenian tradisional ini agar ia terus wujud dan kekal sebagai kesenian warisan, generasi muda perlulah berusaha untuk mewarisinya.
Pihak yang bertanggungjawab dalam bidang ini perlu sama-sama mengambil daya usaha tertentu demi kesinambungan kesenian tradisional ini supaya tidak luput dibawa arus kemodenan dan kebudayaan liar.

[Dipetik dari akhbar TRAS, Jumaat, 28 Jun 1996]

BUAT YANG BERGELAR YB

BUAT YANG BERGELAR YB

Mendukung niat terlalu jauh
dicagar menyeluruh
diaju janji perubahan
diteraju simbol perpaduan.

Lalu terdetik di daerahnya
menaruh keyakinan segala
mempertaruhkan perjuangan
membangun modal insan
ke arah sempurna dan mulia.

Inilah gerak yang cukup sinonim
diluah cakap semua dijamin
berlandaskan sikap muafakat diukir
berjuang yang cekap
tidak siapa terpinggir.

SM SALIM
Bukit Gambir, MuarSumber: Berita Minggu, 30 Mac 2008

13 Mei 2008

SAWAH KERING MAKIN MENGECIL

Selatan: Sawah kering makin mengecil
Oleh Junita Mat Rasid

JAUH MATA MEMANDANG: Sawah padi di Kampung Sawah Ring, Bukit Gambir selepas dituai.Penduduk Kampung Sawah Ring mahu kekal keindahan jelapang padi dengan atasi masalah pengairan, haiwan perosak

MUAR: Latar belakang Gunung Ledang dan kelibat burung berterbangan menjadikan kawasan tanaman padi di Kampung Sawah Ring, di Bukit Gambir, dekat sini satu pemandangan indah yang pastinya menarik hati sesiapa saja yang melalui Jalan Bukit Gambir-Gersik.

Keindahannya begitu menggamit hati sehinggakan orang luar dari kampung itu terutama pelancong asing yang melalui jalan itu sanggup memberhentikan kenderaan mereka di tepi jalan bagi menghayati pemandangan itu atau mengabadikannya menerusi lensa kamera.


Tidak keterlaluan dikatakan bahawa pemandangan sawah padi di kampung itu adalah antara pemandangan yang tidak ternilai umpama gambar lukisan dan sewajarnya ia terus dikekalkan untuk tatapan generasi akan datang.

Kampung Sawah Ring memiliki kira-kira 250 hektar sawah padi yang diusahakan lebih 220 pesawah, manakala kira-kira 10 hektar lagi tanah sawah tidak dapat diusahakan dipercayai akibat masalah pengairan menyebabkan tanah kering dan tidak sesuai ditanam padi.

Nama Kampung Sawah Ring sebenarnya bermaksud Sawah Kering berikutan sawah di kawasan itu sering kering sehingga keluasan tanah sawah dikatakan semakin mengecil.

Berbanding 20 tahun hingga 30 tahun lalu, kawasan sawah padi itu sebenarnya semakin mengecil dan semakin banyak kawasan sawah diubah kepada kebun sayur atau tanaman sawit.

Seorang petani, Mazlan Miskiran, 36, berkata, petani sering mengalami masalah sawah padi yang kering apabila Pam Bekalan Air Sawah Ring dibuka menyebabkan penurunan paras air mengurangkan jumlah air yang dialirkan ke sawah padi.

Beliau mendakwa pam itu terpaksa dibuka terutamanya setiap kali hujan lebat bagi mengatasi masalah banjir di kawasan berhampiran.

Sehubungan itu, pihaknya mencadangkan supaya takungan lebih besar diadakan di kawasan itu bagi mengatasi masalah banjir kilat, sekali gus menangani masalah pengairan sawah padi.

"Masalah pengairan menyebabkan ada kawasan sawah yang tidak dapat diusahakan selain masalah rumpair dan serangan haiwan perosak," katanya.

Selain itu, katanya, petani kawasan itu juga menghadapi ancaman daripada kumpulan burung dikenali sebagai burung Panggling yang memakan batang padi dan merosakkannya.

Katanya, kehadiran burung daripada spesies dilindungi itu disedari sejak tiga tahun lalu dan jumlahnya kini dianggarkan lebih 100 ekor berbanding hanya beberapa ekor pada awal kemunculannya.

"Walaupun burung itu sebenarnya cantik kerana mempunyai badan yang agak besar berbanding bangau dan berwarna coklat kebiruan, ia sebenarnya adalah perosak tanaman padi di kawasan itu," katanya.

Mazlan berkata, di sebalik cabaran yang dihadapi petani di kampung itu, mereka tetap bersyukur kerana masih mampu mengusahakan tanaman padi yang diwarisi nenek moyang mereka dan berharap ia terus kekal.

Beliau bersama abangnya, Ahmad Fuad, 40, mengambil alih mengusahakan sawah padi seluas lebih lapan hektar daripada bapa mereka selepas menamatkan pelajaran di sekolah menengah.

"Sejak kecil lagi saya sudah didedahkan dengan sawah pagi menyebabkan selepas tamat belajar sekolah menengah saya mengambil keputusan untuk membantu bapa selepas mengambil alih sepenuhnya sawah padi itu," katanya.

Seorang lagi petani, Rizal Selamat, 37, yang turut mengambil alih mengusahakan sawah daripada bapanya, berkata pada hari ini hanya kira-kira 10 peratus pesawah adalah golongan berusia, manakala bakinya adalah generasi muda.

Katanya, seboleh mungkin penduduk kampung berusaha mengekalkan keluasan tanah sawah yang ada untuk diusahakan bagi memastikannya tidak ditukar kepada kawasan pertanian lain atau dijadikan tapak rumah.

Beliau sendiri mengusahakan kira-kira 2.5 hektar sawah milik bapanya, selain empat hektar sawah yang disewa daripada pemilik asal yang tidak dapat mengusahakannya sendiri.

"Walaupun dikenakan bayaran sewaan kira-kira RM150 bagi setiap 0.4 hektar sawah, hakikatnya ramai yang berebut-rebut untuk menyewa sawah kerana pada masa ini tanah sawah yang ada tidak mencukupi.

"Adalah satu kerugian jika tanah yang masih ada tidak dapat dikerjakan kerana masalah pengairan sehingga ia terpaksa dibiarkan atau dijadikan kebun sayur," katanya.

Rizal berkata, walaupun pernah mengalami kerugian beberapa musim penuaian padi akibat masalah serangan perosak dan pengairan, selain peningkatan kos baja dan racun, petani tetap bersemangat untuk mengusahakan sawah yang ada.

"Sebelum ini, sejak tiga musim yang lalu, jumlah hasil padi berkurangan akibat pelbagai masalah serangan perosak atau tanah yang kering. Hanya musim kali ini kualiti padi semakin meningkat, sekali gus memberi semangat untuk kami meneruskan usaha," katanya.

Beliau berkata, pada musim penuaian padi kali ini, beliau berupaya mendapatkan hasil kira-kira dua tan bagi setiap 0.4 hektar sawah padi berbanding hanya kira-kira satu tan untuk keluasan yang sama, sebelum ini.

Beliau berharap, kawasan sawah padi di Kampung Sawah Ring itu terus kekal dan diusahakan oleh generasi muda sejajar dengan nama kampung itu sendiri yang diambil sempena dengan keluasan tanaman padi di kawasan berkenaan.

Sumber: Berita Harian Johor, Selasa, 13 Mei 2008

JPS DAKWA HAKISAN PUNCA JETI RUNTUH

JPS dakwa hakisan punca jeti runtuh

Oleh Junita Mat Rasid

MUSNAH: Jasni Tahir, 32, menunjukkan jeti konkrit bernilai RM160,000 di Kampung Pengkalan Kota yang runtuh secara tiba-tiba malam kelmarin.MUAR: Pihak berkaitan dalam pembinaan jeti dan tebing di Kampung Pengkalan Kota, yang runtuh hanya dalam tempoh tiga minggu selepas tebing Sungai Muar dekat pekan Panchor mengalami nasib serupa, menafikan wujud unsur penyelewengan dalam kerja pembinaannya.

Pejabat Daerah Ledang serta Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Johor mengesahkan kejadian itu berpunca daripada masalah pergerakan bawah tanah dan hakisan iaitu sama dengan punca kes tebing runtuh di pekan Panchor.

Malah, JPS yang bertanggungjawab dalam kerja pembinaan jeti itu menafikan jeti itu runtuh akibat kerja pembinaan yang tidak sempurna sebaliknya menyatakan setiap projek JPS dijalankan mengikut prosedur yang ditetapkan.


Pegawai Daerah Ledang, Asmail Kadir, berkata hasil laporan awal yang diterima pihaknya mendapati kejadian itu tidak mempunyai unsur penyelewengan sebaliknya berpunca daripada masalah pergerakan bawah tanah dan hakisan.

Bagaimanapun, beliau berkata, pihaknya akan membincangkan kes itu pada Mesyuarat Jawatankuasa Tindakan bagi memastikan JPS mengambil tindakan segera, termasuk menjalankan kajian sebelum kerja membaik pulih dijalankan.

Dalam kejadian kira-kira jam 11 malam Jumaat lalu, jeti konkrit di Kampung Pengkalan Kota, yang dibina pada kos RM160,000, termasuk kerja membina benteng, runtuh hanya selepas tujuh bulan digunakan. Dalam kejadian itu, sebahagian tebing sungai berdekatan jeti berkenaan turut terhakis.

Ini kali kedua jeti konkrit di kampung itu runtuh selepas kejadian pertama pada Februari tahun lalu. Jeti konkrit berharga RM55,000 itu runtuh hanya selepas lima bulan ia siap dibina dan digunakan, dipercayai akibat hakisan selepas banjir teruk melanda kawasan itu akhir 2006.

Kejadian terbaru itu juga adalah kes kedua membabitkan tebing Sungai Muar runtuh apabila pada 20 April lalu, jalan sepanjang kira-kira 100 meter di tebing sungai dekat pekan Panchor yang turut menjadi tapak pasar malam, runtuh menyebabkan sembilan kenderaan milik peniaga dan pelanggan tertimbus dalam runtuhan itu.

Asmail berkata, kesesuaian pembinaan jeti di tapak asal itu perlu dikaji semula bagi memastikan kejadian jeti runtuh tidak berulang, sekali gus memastikan keselamatan pengguna terutamanya nelayan dan pemancing.

Sementara itu, Pengarah JPS Johor, Chong Chee Han, yang juga menegaskan kejadian berpunca daripada masalah pergerakan tanah berkata, pihaknya akan membuat pemeriksaan lanjut di kawasan itu sebelum kerja membaiki jeti dan tebing sungai itu dapat dilaksanakan.

Bagaimanapun, katanya, setakat ini pihaknya belum dapat membuat anggaran kos untuk kerja pembaikan itu.

"JPS akan kaji dan siasat untuk mencari penyelesaian kes ini. Setakat ini, kita dapati kejadian itu disebabkan masalah pergerakan bawah tanah sehingga menyebabkan berlaku tanah runtuh," katanya.

Beliau turut berkata, setiap projek JPS dijalankan mengikut prosedur yang ditetapkan selain pihaknya menjalankan pemantauan kerja pembinaan dari semasa ke sama.

Tinjauan Berita Harian mendapati kakitangan JPS diketuai Pegawai JPS Daerah, Rehan Ahmad membuat pemeriksaan di lokasi jeti runtuh itu. Turut kelihatan di lokasi runtuhan, beberapa kakitangan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Johor.

Sumber: Berita Harian 13 Mei 2008

UPROAR OVER 'FAITH-LESS' REMARK

by: V. Vasudevan, B. Suresh Ram, Eileen Ng, R.S. Kamini, Ili Liyana Mokhtar and Joseph Sipalan

A BACKBENCHER caused a stir when he labelled those who did not appreciate Barisan Nasional's contributions to the nation as being "tidak beriman" (faith-less).


Hamim Samuri told the House that only BN can develop the country
Hamim Samuri told the House that only BN can develop the country
Hamim Samuri (BN-Ledang) expressed confidence that BN was the only coalition that was able to develop the country.

"Only those without any faith will deny BN's work and contribution to the country," he said.

His statement caused an uproar with the Opposition, especially among the MPs from Parti Keadilan Rakyat (PKR) and Pas.

N. Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai) called Hamim's statement an insult, while Roslan Shaharun (Pas-Bukit Gantang) called for the word "tidak beriman" to be retracted.
Salahuddin Ayub (Pas-Kubang Kerian) wondered whether such a statement heralded the return of the times when Umno and Pas accused each other of being infidels in the 1980s.

Mahfuz Omar (Pas-Pokok Sena) said Hamim's statement was not only an insult to the Opposition, but also to all rakyat who did not vote for BN in the March 8 general election.

"Such a statement should not be made at all. It is not right," he said.

Deputy speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar had a hard time controlling the floor, despite repeatedly calling on the MPs to calm down.

"Yang Berhormat, no need to use such words," Wan Junaidi told Hamim, to which the latter agreed.

However, the MPs were dissatisfied and continued to call for the backbencher to retract his statement.

"I've already told him that there's no need to make any petua (tips). As members of the House, we cannot make any edicts," said Wan Junaidi in brushing aside the Opposition's protests and calling on Hamim to proceed with his speech.

Just as the uproar subsided, Hamim struck again when he claimed that DAP members had demolished a Malay warong (eatery) in Muar.

Chow Kon Yeow (DAP-Tanjong) interrupted and challenged Hamim to show evidence that his party members were involved.

Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) said Hamim should be referred to the Rights and Privileges Select Committee and called for a vote to be taken.

"Please make a decision and refer him to the committee," said Lim in calling on Wan Junaidi to refer Hamim to the committee.

A defiant Hamim said he stood by his claim, adding that he had facts to back up his statement.

Wan Junaidi put an end to the matter by declaring that Hamim did not need to be referred to the committee as he had been warned to speak based on facts.

SOURCE: NEW STRAITS TIMES, 13 MAY 2008

11 Mei 2008

WANITA KESAL KERETA DITARIK DIUBAH SUAI

Wanita kesal kereta ditarik diubah suai

MUAR 10 Mei - Seorang wanita merasa kesal apabila mendapati beberapa bahagian pada kereta Proton Iswara Aeroback miliknya yang dituntut semula selepas ditarik oleh bank beberapa bulan lalu telah diubah suai.

Rosiahah Mastor, 29, yang bekerja sebagai pengawal keselamatan sekolah mendakwa, kulit bahagian dalam di keempat-empat pintu kereta bernombor pendaftaran JKC 9566 itu telah ditukar, selain alas kaki dan bonet keretanya hilang sebaik sahaja menuntut kembali kereta itu Selasa lalu.

Selain itu, dia turut mendakwa bateri keretanya telah ditukar dan belum memeriksa bahagian-bahagian penting lain termasuk enjin serta alat pendingin hawa yang mungkin juga diubah suai.

Rosiahah yang menetap di Kampung Parit Sagil 3 Tangkak dekat sini berkata, dia membeli kereta itu di Proton Edar Tangkak pada 2 Februari 2007 lalu dengan harga kira-kira RM35,000 melalui pinjaman.

Menurutnya, setiap bulan dia menjelaskan ansuran sebanyak RM460 melalui sebuah bank, namun disebabkan menghadapi masalah kewangan ketika mengandung anak kedua, saya gagal menjelaskan bayaran kereta selama lima bulan.

"Berikutan itu, kereta saya ditarik oleh pihak bank pada pertengahan bulan lalu, namun saya telah menjelaskan bayaran tertunggak sebanyak RM3,476.05 kepada bank itu di Muar pada 29 April lalu," katanya ketika ditemui di rumahnya, dekat sini semalam.

Menurutnya, dia bersama abangnya pergi ke gudang tempat simpanan kenderaannya di Batu 7 1/2, Jalan Kota Tinggi, Masai pada Selasa lalu untuk menuntut kembali kenderaannya itu.

Namun, dia terkejut apabila mendapati beberapa komponen termasuk kulit pintu di bahagian dalam serta alas kaki dan kelengkapan pada bonet kereta itu hilang.

Meskipun dalam keadaan masih berpantang selepas melahirkan anak, dia bertanya kepada pemilik gudang itu namun mereka menafikan barangan itu hilang di gudang tersebut.

"Pemilik gudang itu mendakwa kereta tersebut sememangnya dalam keadaan sedemikian ketika dihantar dan mengarahkan saya bertanya kepada pihak bank.

"Saya kemudian menghubungi pihak bank, namun jawapan yang diterima juga sama iaitu mereka tidak tahu menahu. Malah penarik kereta yang dihubungi turut menafikan dia mengambil dan mengubah suai kereta saya," jelasnya.

Rosiahah yang bertugas di Sekolah Kebangsaan Sagil Kampung dekat sini berkata, dia kesal kerana semua pihak yang terlibat seolah-olah tidak mahu bertanggungjawab dengan keadaan kereta tersebut.

Kecewa dengan keadaan itu, dia membuat laporan di Balai Polis Taman Johor Jaya, Seri Alam di Masai pada petang Selasa lalu.

"Walaupun kereta saya ditarik, saya masih pemilik kenderaan itu. Malah, saya membayar semula ansuran bulanan, tetapi kenapa kereta saya diubah suai serta barangannya hilang.

"Saya juga rasa seperti ditendang macam bola, masing-masing tidak mahu bertanggungjawab dan apa yang saya inginkan ialah ganti rugi kerosakan kenderaan saya," katanya.

Menurutnya, dia turut kesal dengan kenyataan mengelirukan oleh salah seorang pegawai bank tersebut di Melaka yang berkata, sekiranya ingin membuat tuntutan ganti rugi, kepada siapa dia hendak membuat tuntutan tersebut.

Sumber: Utusan Malaysia (www.utusan.com.my)

09 Mei 2008

JALAN PINTAS KE MELAKA

Selatan: Jalan pintas ke Melaka
Oleh Jamaludin Husin

Pemandu dari Muar hanya ambil masa 20 minit untuk ke Kandang

MUAR: Projek Lebuhraya Alor Gajah-Melaka Tengah-Jasin (Lebuhraya AMJ) ke Muar yang dibuka kepada kenderaan sejak Jun tahun lalu dapat memendekkan perjalanan pemandu kenderaan dari bandar Muar ke Melaka dan sebaliknya.

Lebuhraya AMJ yang dikenali penduduk di daerah ini sebagai jalan pintas untuk ke Bandaraya Melaka Bersejarah tanpa melalui pekan Sungai Rambai, yang sebelum ini menjadi laluan utama kenderaan.


Pembukaan Lebuhraya AMJ yang menelan kos lebih RM500 juta itu membolehkan pemandu menjimatkan masa perjalanan kira-kira 20 minit ke Melaka, kerana laluan itu melangkaui beberapa pekan kecil iaitu Sungai Rambai, Serkam, Pernu, Merlimau dan Telok Mas.

Dengan menggunakan Lebuhraya AMJ, pengguna boleh memandu terus ke Kandang dari Muar sebelum sampai ke persimpangan tol Lebuhraya Utara Selatan (Plus) Ayer Keroh menuju ke Bandar Melaka.

Pesara guru, Mahat Kassim, 68, berkata, sebelum pembukaan Lebuhraya AMJ, pengguna di daerah ini perlu melalui laluan lama iaitu Jalan Muar-Melaka ke Kesang bersempadan Sungai Rambai.

Beliau berkata, jalan itu juga menjadi tumpuan pelbagai jenis kenderaan, termasuk lori, bas, van pekerja dan bas sekolah selain kenderaan ringan sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas.

"Keadaan itu juga menimbulkan masalah pengguna kerana melambatkan perjalanan mereka terutama bagi kakitangan sektor awam dan swasta yang bertugas di Melaka.

"Ramai penduduk di daerah ini yang bertugas di negeri itu terpaksa keluar awal pagi pada waktu bekerja bagi mengelak daripada terperangkap dalam kesesakan lalu lintas," katanya di sini, baru-baru ini.

Mahat berkata, pembinaan lebuh raya tiga lorong itu juga memberi keselesaan kepada pengguna, selain menjimatkan masa dan tenaga ketika dalam perjalanan pergi dan balik daripada bertugas.

Pengusaha salun kecantikan di Tanjung Gading, Kesang, di sini, Salmah Ismail, 45, berkata jalan raya Parit Bunga-Kesang yang turut dinaikkan taraf kepada dua lorong berikutan pembinaan Lebuhraya AMJ memberi keselesaan kepada pengguna.

Beliau berkata, kewujudan lebuh raya serba moden tanpa tol itu memberi manfaat kepada pengguna kerana dapat menjimatkan kos bahan api kepada pengguna melalui lebuh raya berkenaan.

"Projek mega itu bukan saja memberi manfaat kepada penduduk di Melaka malah pengguna di daerah ini.

"Ini kerana sebahagian besar penduduk di daerah ini lebih gemar membeli-belah di pasar raya besar di Melaka di samping membawa keluarga melawat tempat bersejarah di negeri itu pada musim cuti persekolahan dan hujung minggu," katanya.

Abdul Wahab Abu Bakar, 68, bagaimanapun mendakwa pembinaan Lebuhraya AMJ meninggalkan kesan negatif kepada kawasan rekreasi Taman Kesang yang kini menjadi semakin suram kerana tidak dikunjungi orang ramai.

Beliau berkata, sebelum ini, pemandu dari kedua-dua arah sama ada ke Melaka dan Muar singgah untuk menjamu selera di gerai makanan dan minuman di taman rekreasi berkenaan.

"Bagaimanapun, sejak pembukaan Lebuhraya AMJ, kawasan itu menjadi lengang menyebabkan perniagaan di situ lembap kerana pengguna jarang melalui jalan lama.

"Sebelum ini, kawasan rekreasi itu masih mendapat perhatian penduduk tempatan walaupun ramai peniaga mengeluh kerana kekurangan pelanggan. Keadaan peniaga bertambah teruk apabila Lebuhraya AMJ dibuka, pendapatan mereka semakin merosot,” katanya.

Tinjauan Berita Harian mendapati, sebahagian besar gerai perniagaan di kawasan rekreasi itu ditutup walaupun dilengkapkan dengan pelbagai kemudahan, termasuk surau dan tandas awam, tempat meletak kenderaan serta padang permainan kanak-kanak.

FAKTA: Lebuhraya AMJ

Projek Lebuhraya AMJ yang menelan kos lebih RM500 juta itu turut membabitkan kerja menaik taraf jalan dua lorong dari Pekan Parit Bunga ke Kesang/Sungai Rambai.

Lebuhraya AMJ menjadi pilihan utama pengguna di daerah ini, termasuk kakitangan awam dan swasta yang bertugas di Melaka kerana dapat menjimatkan kos serta memendekkan perjalanan.

Sumber: Berita Harian Johor, 9 Mei 2008

08 Mei 2008

BELIA TANAM SAYURAN DI KAKI GUNUNG LEDANG

Selatan: Belia tanam sayuran di kaki Gunung Ledang
Oleh Junita Mat Rasid


SUBUR: Mohd Amir gembira dengan hasil tanaman kacang panjang di ladangnya di Sagil.


Petani muda dapat bantuan Bank Agro usaha projek berkelompok di Kampung Melayu Raya, Sagil

MUAR: Sagil yang terletak di kaki Gunung Ledang cukup terkenal dengan legenda puterinya yang menjadi idaman Sultan Melaka pada zaman dulu berikutan kecantikannya.

Namun, bukan itu saja yang membuatkan kawasan ini dikenali.


Kawasan ini juga memiliki tanah yang subur sehingga banyak kawasan pertanian dibuka di kaki gunung berkenaan.

Aliran air yang jernih dan segar dari gunung itu dikatakan antara faktor menyumbang kepada kesuburan tanah di kawasan berkenaan, yang sesuai dijadikan ladang pelbagai jenis sayur terutama kacang panjang, bendi, timun dan terung.

Apa yang lebih membanggakan, pertanian di kawasan itu diusahakan golongan belia.


BERSEMANGAT: Mohd Hakim memeriksa anak benih sayur kacang panjang di tapak semaian.


Kelompok Tani Sagil disertai 15 petani muda yang berusia awal 20-an hingga lewat 30-an membuktikan bahawa sektor pertanian menjanjikan hasil lumayan jika diusahakan secara bersungguh-sungguh.

Walaupun menghadapi pelbagai cabaran, termasuk kos input baja yang semakin meningkat dan pasaran yang tidak menentu, ia tidak mematahkan semangat belia tani itu untuk meneruskan perjuangan mereka dalam bidang berkenaan.

Mohd Amir Wagiman umpamanya adalah antara contoh belia yang sanggup berpanas dan berhujan mencurah keringat dalam bidang pertanian di Sagil, yang kini menjadi antara kawasan tanaman sayur terbesar di daerah ini melalui projek pertanian berkelompok.

Hari ini, tiada siapa yang menyangka dalam usia 24 tahun dan hanya menamatkan pelajaran setakat tingkatan empat, beliau kini menikmati pendapatan bersih lebih RM2,000 sebulan, hasil daripada inisiatifnya berbakti kepada tanah dengan tanaman pelbagai jenis sayur.

Beliau yang mula terbabit dalam bidang pertanian sejak 2003 berkata, hanya selepas beberapa bulan menanam sayur, beliau mendapat pulangan agak lumayan sehingga mendorongnya untuk terus terbabit dalam bidang berkenaan.

"Pada mulanya saya membuka kebun seluas kira-kira 1.2 hektar sebelum keluasannya ditambah secara berperingkat. Kini, saya memiliki kawasan penanaman sayur dan pisang seluas 10 hektar," katanya ketika ditemui di ladangnya di Kampung Melayu Raya, Sagil.

Katanya, sebelum menjadi petani, beliau melakukan pelbagai kerja, termasuk kerja kilang, pemandu lori dan membantu bapanya berniaga kedai runcit.

Mohd Amir berkata, beliau mula berjinak-jinak dengan pertanian selepas berkahwin dengan tujuan untuk menambah pendapatan dan tidak menyangka akhirnya menjadi petani moden pada usia yang muda.

Sementara itu, seorang lagi belia tani, Mohd Hakim Taufikul Rahman, 23, berkata beliau mula terbabit dalam bidang pertanian selepas tidak berpeluang menyambung pengajian ke universiti kerana perlu menjaga adik-beradik selepas kematian orang tua.

Katanya, walaupun baru tiga tahun bertani, beliau kini boleh menarik nafas lega kerana mampu mendapat pendapatan lumayan hasil daripada ladang sayurnya seluas 14 hektar di Kampung Sagil Parit Satu.

Beliau turut menggunakan lapan pekerja untuk membantunya menguruskan ladang itu selain beliau sendiri bekerja dari pagi hingga malam untuk memastikan ladangnya dikendalikan dengan baik.

"Prinsip saya mudah, kita berbudi kepada tanah, Insya-Allah akan mendapat hasilnya. Jika kita rajin, akan dapat lebih hasil tetapi jika malas kita akan mendapat hasil yang kurang dan itulah janji seorang petani," katanya.

Bagi Sazali Said, 34, pula beliau mampu memperoleh hasil sehingga RM12,000 sebulan hasil daripada tanaman sayur di ladang seluas kira-kira sembilan hektar di Kampung Melayu Raya, Sagil.

"Selepas ditolak dengan kos penanaman, termasuk baja dan upah pekerja, saya masih boleh menarik nafas lega kerana mampu memperoleh pendapatan yang agak lumayan," katanya.

Katanya, beliau banyak mendapat bantuan daripada Jabatan Pertanian dan Agro Bank untuk modal permulaan sehinggalah beliau menjadi petani sepenuh masa.

Penanam pisang, Suyar Basir, 38, berkata minatnya untuk bertani timbul apabila melihat peraih memasuki kampungnya untuk mendapatkan pisang.

Kini Suyar bukan saja memiliki ladang pisang seluas kira-kira lima hektar, malah beliau sendiri menjadi pemborong buah dan sayur untuk pasaran luar daerah ini.

"Saya memiliki lori sendiri untuk mengangkut buah dan sayur sehingga ke Melaka dan Rengit bagi memenuhi permintaan pelanggan terutama untuk perniagaan memproses dan buah segar," katanya.

Sumber: Berita Harian Johor, 7 Mei 2008

07 Mei 2008

MESYUARAT BANTU MAJUKAN PELAJAR

Mesyuarat bantu majukan pelajar


Ahli Parlimen Ledang, Ir Hamim Samuri sedang menyampaikan hadiah kepada pelajar Sekolah Agama Kesang Tasik sambil diperhatikan Guru Besarnya, Salmah Mahadi.

MUAR 6 Mei - Ibu bapa dan guru digesa menjadikan mesyuarat yang diadakan setiap tahun sebagai peluang untuk berbincang mengenai kaedah meningkatkan tahap kecemerlangan murid untuk terus berjaya.

Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri berkata, mesyuarat agung sesebuah badan seperti badan kebajikan Sekolah Agama serta Persatuan Ibu Bapa dan Guru-guru (PIBG) di sekolah merupakan platform terbaik bagi ibu bapa dan pihak sekolah berbincang mengenai hala tuju pendidikan anak-anak mereka.

Menurutnya, menerusi mesyuarat tersebut, ibu bapa dapat menyalurkan pendapat atau idea untuk membangunkan sesebuah sekolah demi kepentingan pembelajaran anak-anak mereka.

"Sokongan ibu bapa terhadap aktiviti dan program yang dirancang oleh pihak sekolah dan badan kebajikan amat perlu supaya ada timbal balas antara kedua-dua pihak. "Kemesraan yang terjalin antara ibu bapa dan sekolah membolehkan anak-anak kita belajar dalam suasana yang aman dan harmoni," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Mesyuarat Agung Badan Kebajikan dan Penyampaian Anugerah Kecemerlangan 2007 Sekolah Agama Kesang Tasek, Sungai Mati di sini hari ini.

Turut hadir Penyelia Pendidikan Agama Daerah Muar, Yaakob Sulaiman, Pengerusi Badan Kebajikan Sekolah Agama Kesang Tasek yang juga Ketua Kampung Kesang Tasek, Abdul Rahman Khamis dan Guru Besar sekolah itu, Salmah Mahadi.

Pada majlis itu, Hamim turut mengucapkan tahniah kepada lebih 50 murid yang menerima anugerah kecemerlangan dalam peperiksaan yang diduduki tahun lalu.

Menurutnya, kejayaan seseorang murid itu akan menjadi contoh dan perangsang kepada murid lain untuk berusaha dengan lebih gigih.

"Bidang keagamaan juga amat penting dipelajari kerana ia bukan sahaja pedoman hidup di dunia, malah akan menjadi panduan hidup di akhirat kelak," jelasnya.

Sumber: Utusan Malaysia Johor (www.utusan.com.my)

GOVT BLOG TO SPREAD INFO MOOTED

THE government plans to start its own blog to disseminate information and receive feedback from the people.

However, Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek said he needed to hear from various parties before proceeding.

This includes getting advice from his ministry's legal department as well as the Attorney-General's Chambers.

"We want to know the implications if we start an official government blog. Countries like the United States and India have blogs but before we can follow their footsteps, we need to sort out various issues like what can we do if someone post seditious remarks," he said at the Parliament lobby yesterday.

SOURCE: NEW STRAITS TIMES, 7 MAY 2008

Earlier in the Dewan Rakyat, Ahmad Shabery said in reply to Hamim Samuri (BN-Ledang) that the decision to invite three bloggers, deemed critical of the government, to speak on a programme on blogs on RTM, was part of the government's policy of openness.
He said the 20-minute weekly programme on Sunday attracted some 200,000 viewers when the three bloggers were featured.

He said he had also met several bloggers to discuss their online activities.

"Regarding their views, which might not be suitable in the context of our country, I believe they should take into consideration what should and should not come out.

"Those who spread rumours and instigate others will face the full brunt of the law."

06 Mei 2008

LEPAS SIARAN LANGSUNG...KINI BLOG PULA

Dalam usaha memberikan maklumat yang tepat kepada rakyat melalui penyiaran secara langsung sidang Dewan Rakyat melalui TV1 RTM, kini ia disusuli dengan satu lagi langkah ke hadapan oleh Kementerian Penerangan apabila merancang untuk menggunakan blog sebagai wadah untuk menyebarkan maklumat kepada rakyat.

Perkara ini dijelaskan oleh Menterinya, Datuk Ahmad Shabery Cheek semasa menjawab soalan Datuk Seri Fong Chan Onn (BN-Alor Gajah) pada sidang Dewan Rakyat pagi Selasa.

"Pihak kementerian sedang merancang penggunaan blog sebagai jambatan penyebaran maklumat dan menerima pandangan orang ramai mengenai isu-isu yang dikemukakan," katanya.

Menurutnya, beliau telah pun mengadakan perjumpaan dengan beberapa penulis blog untuk mendapatkan pandangan mereka.

Saya percaya mereka patut mengadakan pertimbangan pada diri mereka sendiri apa yang patut dan apa yang tidak patut dikeluarkan. Mereka yang melakukan perkara yang melanggar undang-undang seperti menghasut atau memfitnah, saya percaya undang-undang akan terkena pada mereka," katanya.

Menjawab soalan Hamim Samuri (BN-Ledang) mengenai respon penonton terhadap rancangan "Blog" di RTM1 yang disiarkan selama 20 minit setiap Ahad, Ahmad Shabery berkata rancangan itu menarik rating 200,000 penonton sehingga kini.

Saya difahamkan oleh RTM, penulis blog yang dijemput adalah mereka yang agak kritikal kepada kerajaan dan ini merupakan sebahagian daripada sifat keterbukaan kerajaan hari ini.

Blog di Malaysia terlalu banyak dan setiap hari bertambah, ada 14 juta pengguna internet, 500,000 penulis blog dan lebih 700 penulis blog yang dianggap sosio politik tetapi banyak juga blog berkaitan seni, muzik dan terserah kepada kebijaksanaan RTM siapakah yang layak dijemput untuk rancangan itu," katanya. – 6/5/2008

SUMBER: AGENDADAILY, 6 MEI 2008