TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

28 Julai 2008

BAYI DITINGGALKAN DI PONDOK TUNGGU BAS

Bayi ditinggalkan di pondok tunggu bas

TAK WAJAR: Bayi lelaki masih bertali pusat diletakkan di dalam beg ditemui di pondok menunggu bas di Jalan Sialang, Tangkak.

TANGKAK: Seorang bayi lelaki dipercayai baru dilahirkan tidak sampai dua hari ditemui dalam satu beg yang ditinggalkan di sebuah pondok menunggu bas di Jalan Sialang, dekat sini, malam kelmarin.

Bayi seberat 2.7 kilogram itu ditemui empat warga Indonesia yang dalam perjalanan pulang dari pasar malam, di sini, kira-kira jam 9.30 malam.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli, berkata sekumpulan warga Indonesia yang dalam perjalanan pulang dikatakan melihat satu beg ditinggalkan di pondok berkenaan dan ketika menghampirinya, mereka mendapati beg itu bergerak-gerak.

“Lelaki itu kemudian membuka zip beg berkenaan dan terkejut apabila mendapati seorang bayi yang masih hidup, dalam beg berkenaan,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Mohamad Nasir berkata, bayi itu diserahkan pada Balai Polis Tangkak dan kemudiannya dibawa Hospital Tangkak.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Orang ramai yang ada maklumat diminta menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Muar di 06-9526222 atau talian hotline 06-9526001.

SUMBER: Berita Harian, 28 Julai 2008

26 Julai 2008

HUJAN LEBAT BUKAN HALANGAN

Hujan lebat bukan halangan

Oleh SUFFIAN ABU BAKAR

MUAR 25 Julai - Hujan lebat seawal pukul 6 pagi ini tidak menjadi penghalang untuk Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2008 meneruskan penjelajahan hari kedua membabitkan laluan di daerah Muar, Ledang dan Segamat.

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail memulakan kembara dari tempat bermalam di Maktab Teknik Polis Diraja Malaysia di Bakri seawal pukul 7.45 pagi ketika hujan lebat bagi merasmikan Bangunan Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Islam Muar (PKAYIM) di Jalan Petrie di sini.

Ketibaan baginda bersama anakanda keempatnya, Tunku Abdul Rahman dan 30 pengiring bermotosikal kuasa tinggi dan 50 kenderaan di rumah kebajikan itu disambut Pegawai Daerah Muar, Abdul Rahman Jaffar, ketua-ketua jabatan dan pegawai kerajaan.

PELAJAR puteri di asrama PKAYIM tidak melepaskan peluang untuk bergambar dengan Tunku Ibrahim Ismail (tengah) di Muar semalam. (Gambar: Kosmo!)

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menyertai konvoi bermotosikal itu; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Latiff Yusof dan Pengerusi Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Zalil Baron.

Meskipun hujan lebat, majlis perasmian bangunan PKAYIM yang baru diubah suai dengan kos RM1.5 juta itu tetap berjalan lancar.

Tunku Ibrahim kemudian menyertai majlis santapan pagi sebelum menyampaikan bantuan zakat kepada 16 penerima sumbangan MAIJ yang melibatkan bantuan sara hidup, pendidikan, perubatan dan perumahan yang keseluruhannya berjumlah RM445,208.

Selesai majlis itu, Tunku Mahkota turut meluangkan masa beramah-mesra dan bergambar dengan anak-anak yatim selama 20 minit sebelum menghadiri majlis gotong-royong membina rumah Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) seorang penduduk, Samali Samadi di Kampung Sagil Parit 3, Ledang.

Sukan rakyat

Turut hadir Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman yang kemudiannya menyertai Tunku Mahkota menyaksikan dan menyertai sukan rakyat yang diadakan di Dataran K-Bestari Kampung Sagil Parit 3.

TUNKU Mahkota Johor sedang menyertai acara menyumpit dalam sukan rakyat di Dataran Bestari, Kampung Sagil Parit 3, Ledang. (Gambar: Adisabariman)

Hampir 1,000 penduduk kampung yang menunggu ketibaan baginda sejak pukul 9 pagi tidak melepaskan peluang untuk beramah mesra dengan Tunku Mahkota.

Rombongan KMJ kemudian bergerak ke Rumah VIP Segamat sebelum menunaikan solat Jumaat di Masjid Jamek Bandar Segamat.

Selepas solat, konvoi Tunku Ibrahim bergerak pula bagi merasmikan Bangunan Majlis Daerah Labis pada sebelah petang dan pada malamnya, rombongan itu menyertai majlis makan malam sebelum bermalam di bandar Kluang.

KMJ 2008 adalah kesinambungan program yang dimulakan sejak 2001 dan bermula dari Bukit Timbalan, Johor Bahru semalam membabitkan laluan sejauh 910 kilometer mengelilingi Johor hingga Ahad ini.

Kembara selama empat hari tiga malam itu dijadual menjelajah 10 daerah di Johor iaitu Pontian, Batu Pahat, Muar, Ledang, Segamat, Labis, Kluang, Mersing, Kota Tinggi dan akan berakhir di Hutan Bandar Kulaijaya.

SUMBER: Utusan Malaysia, 26 Julai 2008

25 Julai 2008

KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2008 DI SAGIL PARIT 3, LEDANG

KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2008 DI SAGIL PARIT 3, LEDANG

LEDANG: Tanggal 25 Julai 2008 merupakan tarikh bersejarah bagi penduduk Kampung Sagil Parit 3 dan kampung-kampung sekitarnya apabila konvoi Kembara Mahkota Johor 2008 (KMJ) menjadikan kampung itu sebagai destinasi persinggahan bagi daerah Ledang.
Rombongan Tunku Mahkota Johor tiba di kampung itu kira-kira jam 11.00 pagi, disambut oleh para penduduk kampung walaupun hujan turun pada pagi itu.

Rombongan disambut dengan paluan kompang oleh anak-anak muda Kampung Sagil dan alunan irama kempling oleh Perkumpulan Kempling Parit Kassan.

Perkumpulan Kempling Parit Kassan sedang mempersembahkan permainan kempling sempena Kembara Mahkota Johor 2008 di Sagil Parit 3. (Gambar: Adisabariman)

Tunku Mahkota Johor kemudian menyertai sukan rakyat iaitu permainan getah buntui, baling tin, menyumpit dan tolak tali.

(Gambar: Adisabariman)

Selepas acara sukan rakyat, TMJ kemudian menikmati 'nasi ambeng' bersama-sama para pemimpin yang turut hadir iaitu, Menteri Besar Johor, Datuk Hj Abd Ghani Othman, Datuk Azalina Othman Said, Datuk Ahmad Zahid Hamidi, Pegawai Daerah Ledang, Haji Asmail Abd Kadir serta wakil-wakil rakyat dalam Parlimen Ledang.

Tunku Mahkota Johor sedang menikmati 'nasi ambeng' bersama-sama pemimpin yang turut serta dalam Kembara Mahkota Johor di Sagil Parit 3, Ledang. (Gambar:Adisabariman)

TMJ berkenan menyampaikan bantuan 40 buah basikal dan tiga buah kerusi roda kepada pelajar-pelajar sekolah dan OKU sumbangan Majlis Agama Islam Johor juga bantuan kepada golongan miskin serta tiga buah komputer kepada tiga buah sekolah di sekitar Sagil.

Tuanku Mahkota Johor bersalaman dengan penerima bantuan basikal sambil diiringi Pengarah MAIJ, Datuk Haji Zalil Baron. (Gambar: Adisabariman)

Rombongan KMJ kemudian bersalaman dengan penduduk dan sebelum itu bacaan doa telah dibacakan oleh Pegawai Tadbir Agama Daerah Muar/Ledang, As-Sheikh Ahmad Hanif dan kemudian konvoi KMJ berlepas ke Segamat.

TUNKU MAHKOTA JOHOR POPULARKAN SUKAN RAKYAT

Tunku Mahkota Johor Popularkan Sukan Rakyat
Ditulis oleh Aivizanoorwani
Friday, 25 July 2008
Image
Tunku Mahkota Johor sedang membuat sumpitan.
LEDANG: Kemeriahan Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2008 terus dirasai apabila penduduk kampung Sagil Parit 3 di sini pula berpeluang menyertai sukan rakyat bersama Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail Sultan Iskandar sempena ekspedisi hari kedua hari ini.

Acara di Dataran K-Bistari itu menyaksikan pertembungan antara pasukan Tunku Ibrahim Ismail, Menteri Besar Johor, Pegawai Daerah Ledang, Asmail Abdul Kadir dan penduduk kampung.


Hujan renyai sejak awal, tidak menghalang keempat-empat pasukan bertanding dalam acara permainan rakyat iaitu getah buntui, baling tin, menyumpit dan tolak tali yang kemenangan keseluruhan berpihak kepada pasukan Tunku Mahkota Johor.

Turut hadir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pelancongan, Dato' Seri Azalina Othman Said dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Abdul Latiff Yusof.

Selepas pertandingan itu, Tunku Ibrahim Ismail turut menyampaikan bantuan empat puluh basikal kepada kanak-kanak miskin serta tiga kerusi roda kepada orang kurang upaya.

Terdahulu, Tunku Mahkota Johor dan rombongan berangkat untuk menyempurnakan majlis gotong-royong di tapak pembinaan rumah Skim Perumahan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) di kampung yang sama.

Selepas itu, rombongan Kembara Mahkota Johor,meneruskan perjalanan ke daerah Segamat.

SUMBER: MEDKOM (www.medkom.my)

24 Julai 2008

KEMBARA MAHKOTA JOHOR (KMJ) 2008KEMBARA MAHKOTA JOHOR (KMJ) 2008 bermula. Esok Jumaat, 25 Julai 2008, rombongan akan berangkat ke daerah Ledang dan singgah di Kampung Sagil Parit 3, Ledang, Johor.

KEBERANGKATAN TIBA DYAM TMJ DI KG. SAGIL PT. 3, LEDANG.

DOA KEBERANGKATAN

DYAM TMJ MENYEMPURNAKAN MAJLIS GOTONG-ROYONG MEMBINA RUMAH SPKR

DYAM TMJ DAN ROMBONGAN BERANGKAT KE DATARAN K-BISTARI, KG. SAGIL PARIT 3

KEBERANGKATAN TIBA DYAM TMJ DI DATARAN K-BISTARI, KG SAGIL PARIT 3

DYAM TMJ MENYAKSIKAN DAN MENYERTAI SUKAN RAKYAT.

( GETAH BUNTUI, BALING TIN, MENYUMPIT & TOLAK TALI )

UCAPAN PEGAWAI DAERAH LEDANG

PENYAMPAIAN HADIAH SUKAN RAKYAT

DYAM TMJ MENYAMPAIKAN BANTUAN 10 BUAH BASIKAL KEPADA PELAJAR MISKIN

DYAM TMJ MENYAMPAIKAN BANTUAN 3 BUAH KERUSI RODA KEPADA ORANG KURANG UPAYA

§ PENYAMPAIAN CENDERAHATI KEPADA DYAM TMJ

MAJLIS SANTAPAN

DOA KEBERANGKATAN

DYAM TMJ DAN ROMBONGAN BERANGKAT KE DAERAH SEGAMAT

21 Julai 2008

TAMAN LEDANG MACAM KOLAM

Selatan: Taman Ledang macam kolam

Oleh Zalifah Mohd Yatim

TERJEJAS: Kursiah mencuci lantai di hadapan rumah selepas rumahnya dilanda banjir kilat, kelmarin.

Air lambat surut apabila hujan lebat berpunca daripada perparitan tersumbat

TANGKAK: "Saya tidak lena tidur setiap kali hujan pada waktu malam kerana bimbang rumah dilanda banjir ketika saya sekeluarga tidur," kata Kurisah Ribot, 41, kerana rumahnya adalah antara 10 rumah di Rumah Murah Sagil, khususnya di Jalan Puteri 16, di sini yang dijangka dilanda banjir kilat setiap kali hujan lebat.

Katanya, lebih teruk jika hujan lebat di Gunung Ledang berikutan air lambat surut yang mengambil masa sehingga dua jam.

Sejak lima tahun duduk menyewa di situ, penduduk bagaikan sudah lali dengan keadaan itu walaupun kadang-kala meletihkan berikutan terpaksa membersihkan rumah.

"Jumaat lalu, dua kali air masuk iaitu pada jam 1 tengah hari dan 2.30 petang tetapi nasib baik cepat surut.... dua kali terpaksa bersihkan rumah, malah kasut sekolah anak yang diletakkan di hadapan rumah hilang hanyut entah ke mana," katanya.

Katanya, masalah banjir kilat di kawasan itu dapat diselesaikan jika sistem perparitan segera diperbaiki pihak bertanggungjawab.

Sementara itu, seorang kakitangan kerajaan, Zakaria Hassan, 52, berkata jalan raya antara Jalan Puteri 1 hingga Jalan Puteri 4 di Taman Ledang umpama kolam takungan berikutan air naik separas betis pada jam 2 petang, Jumaat lalu.

Katanya, sejak 2002 empat kali banjir kilat melanda tetapi setakat ini bernasib baik air naik tidak melimpah masuk ke dalam rumah.

"Macam kolam takungan... di jalan raya penuh air separas betis ketika saya balik daripada sembahyang Jumaat," katanya.

Katanya, beliau berharap pihak bertanggungjawab dapat memperbaiki segera sistem perparitan yang tidak teratur berikutan parit di laluan utama lebih tinggi dari kawasan perumahan.

"Akibat sistem perparitan tidak teratur menyebabkan air di kawasan perumahan tidak dapat mengalir keluar ke longkang besar di laluan utama akhirnya bertakung umpama kolam di jalan raya di taman," katanya.

Sumber: Berita Harian, 21 Julai 2008

19 Julai 2008

PULANGAN CENDAWAN LUMAYAN

Selatan: Pulangan cendawan lumayan

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my

MUAR: Pendapatan bulanan melebihi RM1,000 bagi setiap 10 peserta projek berkelompok tanaman cendawan di Kampung Parit Simpang, Kundang Ulu, dekat sini membuktikan bahawa projek itu berjaya menjana hasil lumayan.

Projek itu yang dijalankan sejak kira-kira tiga tahun lalu di bawah Projek Pembangunan Pertanian Pagoh (PPPP) berjaya mencapai sasaran bagi meningkatkan pendapatan petani di kawasan berkenaan.

Semua peserta itu yang mendapati bantuan dan latihan Jabatan Pertanian, pada mulanya terpaksa berdepan dengan pelbagai masalah termasuk penyakit cendawan, namun hasil kegigihan mereka berjaya menjayakan projek berkenaan.

Kini projek itu bukan saja menjadi kebanggaan penduduk di kawasan berkenaan, malah turut menjadi lokasi untuk bengkel latihan dan penganjuran lawatan bagi mereka yang berminat menjalankan projek tanaman berkenaan.

Projek berkelompok itu dikatakan antara yang paling berjaya sehingga sering menerima lawatan petani dari Perak dan Selangor untuk mencontohi kejayaannya.

Ketua Kelompok PPPP, Tudin Misran, berkata setiap hari pihaknya berjaya menuai kira-kira 100 kilogram cendawan tiram setiap hari membabitkan dua reban tanaman cendawan di kampung berkenaan.

Katanya, hasil tanaman cendawan itu yang mencecah sehingga tiga tan sebulan dijual dengan harga borong RM6 sekilogram untuk pasaran tempatan sehingga ke Kuala Lumpur.

"Projek tanaman cendawan itu memberikan hasil lumayan apabila setiap peserta projek mampu memperoleh pendapatan lebih RM1,000 sebulan dan pihaknya merancang untuk meningkatkan hasil sehingga tidak kurang RM2,000 sebulan," katanya.

Katanya, projek tanaman cendawan itu mempunyai potensi untuk dibangunkan lagi bagi memastikannya memberi peluang pekerjaan di kawasan kampung dan pada masa yang sama mengembangkan lagi industri asas tani.

Beliau mengakui bahawa kejayaan projek itu menjadi contoh bahawa kerjaya sepenuh masa sebagai petani boleh memberi hasil dan pendapatan yang tinggi jika diusahakan dengan bersungguh-sungguh.

Tudin berkata, tanaman cendawan yang boleh dikembangkan memberi nilai tambah iaitu dijadikan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk dijadikan sos dan makanan ringan menyebabkan pihaknya mengambil langkah untuk turut menghasilkan sos cendawan sendiri.

Katanya, pada masa ini projek sos cendawan itu dijalankan di rumahnya sendiri untuk pasaran kawasan sekitarnya dengan harga RM2.50 sebotol dan pihaknya merancang untuk mengembangkan lagi projek berkenaan.

SUMBER: Berita Harian, 19 Julai 2008

18 Julai 2008

CAMPAIGN AGAINST CHIKUGUNYA

By HAMDAN RAJA ABDULLAH

MUAR: All local authorities have been directed to carry out cleanliness campaigns to curb the spread of the chikugunya viral fever.

State Women, Family, Community Development and Health Committee chairman Dr Robia Kosai said the fever, an acute viral disease transmitted by mosquitoes, had spread to several villages near Tangkak.

Speaking to reporters, she said that 19 cases of chikugunya fever were reported in Tangkak, Sagil, Bukit Kangkar and Sungai Mati this month.

“Although the fever is not life-threatening and lasts about five days, we want local authorities to organise campaigns to eradicate mosquito-breeding grounds in their areas.

“At the same time, we urge residents, including those in the villages, to clean their compounds and protect themselves from mosquito bites,” she said recently.

Dr Robia said besides local authorities, the state wanted all mosques, temples, churches and schools to spread the word about the chikugunya mosquito.

She said that those with high fever, rashes and pain in the joints should seek treatment at the nearest clinic, adding that residents should not panic over the matter.

“We have directed the Health Department in the districts to carry out fogging in affected villages and urge people to use mosquito repellents in their houses,” she added.

SOURCE: THE STAR, Friday July 18, 2008

17 Julai 2008

PENDUDUK AMBIL ALIH BAIK PULIH KEM

Selatan: Penduduk ambil alih baik pulih kem

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my

MAMPU UBAH: Mohd Razik yakin akan kemampuan penduduk menguruskan kem motivasi Seri Gelam, Ledang.

MUAR: Kem Motivasi Seri Gelam yang terbiar hampir dua tahun akibat banjir teruk pada 2006 akan diambil alih dan dibaik pulih penduduk Kampung Seri Gelam dengan kerjasama Jabatan Belia Daerah.

Kem yang dibuka pada 2002 bagi mengendalikan program untuk remaja terutama murid dan pelajar sekolah itu ditutup sepenuhnya berikutan banjir teruk pada 2006 yang menyebabkan pelbagai kemudahan asasnya rosak.

Kerja membaik pulih kem yang terletak bersebelahan Pusat Serenti Muar di Sengkang, dekat sini, membabitkan kos kira-kira RM100,000 dan dijangka siap menjelang akhir tahun ini.

Pembukaan semula kem itu juga bersesuaian dengan langkah kerajaan negeri untuk menyediakan tapak perkhemahan yang sesuai untuk remaja menjalankan pelbagai kegiatan berbentuk motivasi.

Pengurus kem, Mohd Razik Abdul Jalil, berkata kem motivasi itu akan beroperasi sepenuhnya akhir tahun ini tetapi beberapa projek perkhemahan sudah dirancang dan akan dilaksanakan lebih awal.

Katanya, perkhemahan paling awal dijangka diadakan pada 19 Julai ini membabitkan kumpulan seramai kira-kira 65 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Pei Hwa, dekat Sungai Mati.

"Walaupun belum dibuka sepenuhnya, kem itu sudah mempunyai kemudahan asas termasuk kabin, tapak perkhemahan, dewan terbuka, surau, dewan makan dan bilik mandi serta tandas," katanya.

Katanya, kem motivasi itu dikendalikan sepenuhnya oleh penduduk kampung terbabit dengan kerjasama Jabatan Belia Daerah dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Beliau berkata, selain ceramah oleh kakitangan AADK dan pakar motivasi, kegiatan lain yang dijalankan di kem berkenaan, termasuk berkayak, merentas hutan serta kegiatan melintas sungai.

Orang ramai yang berminat menganjurkan kegiatan perkhemahan dan motivasi boleh menghubunginya di 012-6126992 atau Dali Musliman 019-6284014.

Sumber: Berita Harian, 17 Julai 2008

16 Julai 2008

ENAM SENATOR ANGKAT SUMPAH HARI INI

Enam senator angkat sumpah hari ini

ENAM senator baru yang mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara di sini, hari ini iaitu (dari kiri) Datuk Abdul Rahman Bakar, J Usha Nandhini, Tan Sri Tee Hock Seng, Datuk Chandrasekar Suppiah, Ahamat @ Ahamad Yusop dan Datuk Ahmad Rusli Iberahim.

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Abdul Rahman Bakar dan Ketua Puteri MIC, J Usha Nandhini adalah antara enam senator baru yang mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara di sini, hari ini.

Empat yang lain ialah Tan Sri Tee Hock Seng, Datuk Chandrasekar Suppiah, Datuk Ahmad Rusli Iberahim dan Ahamat @ Ahamad Yusop.

Upacara itu berlangsung di hadapan Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri Abdul Hamid Pawanteh dan disaksikan oleh anggota Dewan Negara yang lain.

Pelantikan mereka yang berkuatkuasa hari ini adalah untuk tempoh satu penggal.

Abdul Rahman, 56, adalah bekas Ahli Parlimen Marang, Terengganu dan juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno.

Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1983 dan Ijazah Kedoktoran Kehormat Pentadbiran Perniagaan (CDBA) dari The Oxford Association of Management Oxford, England pada 2006.

Beliau pernah berkhidmat sebagai guru pada 1984 hingga 1986, sebelum aktif dalam politik.

Dalam kerjaya politiknya beliau pernah menewaskan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dua kali pada pilihan raya umum 1986 dan 2004.

Usha, 36, yang berkelulusan Sarjana Muda Antropologi, Sosiologi dan Sejarah dari Universiti Malaya kini berkhidmat sebagai seorang pensyarah di Kolej CQ-Tec.

Beliau mulai menceburi politik sejak 1990.

Tee, 59, ialah Pengerusi MCA Bahagian Cheras dan Penasihat Eksekutif kepada Jawatankuasa Perhubungan MCA, Wilayah Persekutuan. Beliau juga aktif dalam beberapa persatuan dan Badan Bukan kerajaan (NGO) kaum Cina.

Chandrasekar, 46, adalah seorang ahli korporat dan antara jawatan yang pernah dipegang beliau dalam MIC ialah pengerusi MIC Bahagian Bandar Tun Razak dan timbalan Pengerusi Badan Perhubungan MIC Wilayah Persekutuan.

Ahmad Rusli, 50, pula Naib Presiden Majlis Jaksa Pendamai Negeri Kelantan, manakala Ahamat, 62, bekas Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Johor dan Ketua Umno cawangan Kesang Tasek, Bahagian Ledang. - Bernama

Sumber: Berita Harian 15 JULAI 2008

15 Julai 2008

DEMAM CHIKUNGUNYA: PENDUDUK DIMINTA TIDAK PANIK

Demam chikungunya: Penduduk diminta tidak panik

MUAR 14 Julai – Penduduk Johor diminta tidak panik dengan penyakit demam chikungunya yang dikatakan telah merebak ke beberapa daerah di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Kebajikan Masyarakat dan Kesihatan negeri, Dr. Robia Kosai berkata, penduduk tidak seharusnya bimbang kerana penyakit bawaan nyamuk aedes itu tidak mendatangkan maut.

Bagaimanapun, katanya, langkah-langkah pencegahan perlu diambil rakyat termasuk bergotong-royong membersihkan kawasan persekitaran daripada menjadi tempat pembiakan nyamuk tersebut, seterusnya mengelak penularan penyakit tersebut.

“Berdasarkan laporan Jabatan Kesihatan negeri, demam chikungunya dikesan di Kampung Ulu Choh dan Kampung Paya Mengkuang di Gelang Patah pada April lalu dan gejala penyakit itu kemudian dikesan menular ke beberapa kawasan di daerah Ledang iaitu Tangkak, Sagil, Bukit Kangkar dan Sungai Mati sejak 13 Jun lalu.

“Bagaimanapun, sehingga kelmarin, sebanyak 19 kes di daerah Ledang telah dirujuk kepada Pejabat Kesihatan Muar dan kesemua sampel darah kes-kes itu telah dihantar ke Institut Penyelidikan Perubatan di ibu negara untuk ujian pengesahan chikungunya,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Pada awal Mei lalu, Pejabat Kesihatan negeri mengesahkan seramai 164 penduduk dari Kampung Ulu Choh dan Kampung Paya Mengkuang menghidap demam panas chikungunya akibat gigitan nyamuk daripada spesies aedes itu.

Pemangku Pengarah Kesihatan Johor, Dr. Daud Abdul Rahim berkata, mangsa mengalami demam panas, ruam di kaki, tangan dan badan serta sakit kepala telah menerima rawatan sebagai pesakit luar di klinik kesihatan berhampiran tempat tinggal mereka.

Gejala paling biasa bagi demam itu ialah mangsa mengalami sakit sendi terutama pada bahagian hujung jari, pergelangan tangan dan buku lali.

Menurut Dr. Robia, meskipun chikungunya bukan penyakit berjangkit, semua klinik kesihatan, hospital dan pusat perubatan swasta diarahkan supaya melapor kejadian penyakit itu untuk tujuan kawalan dan pencegahan.

“Saya juga telah mengarahkan semua pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri ini agar mengatur program gerak tumpu bagi membersihkan kawasan persekitaran serta program pendidikan kepada masyarakat tentang penyakit itu,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia 15 JULAI 2008

12 Julai 2008

MEMBERI MANFAAT KEPADA PENDUDUK

Memberi manfaat kepada penduduk

MUAR 11 Julai - Walaupun rakyat kini mudah mendapatkan maklumat menerusi pelbagai aplikasi teknologi seperti Internet serta telefon bimbit, namun kewujudan perpustakaan masih tetap relevan.

Malah, dengan kempen membudayakan ilmu sepanjang hayat, perpustakaan awam dan perpustakaan desa tetap menjadi tumpuan ramai untuk menjadi pelbagai maklumat yang diingini.

Lebih membanggakan, semakin ramai penduduk setempat menggunakan kemudahan itu dari sehari ke sehari kerana ia menyediakan apa sahaja maklumat yang diperlukan dalam pelbagai bidang.

Tinjauan Utusan Malaysia ke Perpustakaan Desa Tanjung Agas, di sini mendapati walaupun semakin ramai penduduk setempat menggunakan kemudahan dan bahan bacaan yang terdapat di situ setiap hari.

Seorang pengunjung, Shamsiah Abdul Kadir, 23, memberitahu, perpustakaan desa itu nyata memberi manfaat kepada penduduk setempat terutamanya kepada golongan remaja.

Menurutnya, jika sebelum adanya perpustakaan itu, ramai golongan remaja di kawasan perumahan sekitarnya melepak tanpa tujuan, namun setelah ia dibina beberapa tahun lalu, kini ia menjadi tumpuan mereka berjumpa dan berbincang mengenai pelajaran selain membaca

"Dengan adanya perpustakaan desa ini, ia dapat mengurangkan masalah lepak dan secara tidak langsung menggalakkan minat membaca di kalangan remaja," katanya.

Hakikat itu diakui seorang pelajar, Nor Afifah Sulaiman, 21, yang turut mencadangkan agar lebih banyak program dijalankan di perpustakaan desa tersebut bagi menarik lebih ramai penduduk menggunakan kemudahan berkenaan.

"Dengan adanya pelbagai program diadakan, ia secara tidak langsung menarik orang ramai khususnya remaja berkunjung ke perpustakaan desa," katanya.

Sementara itu seorang guru, Fatimah Dakeran, 26, berpendapat, jumlah buku akademik di perpustakaan tersebut perlu ditambah memandangkan rata-rata pengunjungnya terdiri daripada para pelajar.

Katanya, buku-buku berunsur fiksyen dan novel berbahasa Inggeris juga perlu ditambah bagi meningkatkan minat membaca dan pemahaman penggunaan bahasa tersebut di kalangan pelajar.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 12 JULAI 2008

PUSTAKA DESA MASIH DIMINATI

Pustaka desa masih diminati


SUASANA yang tenang dan selesa di Perpustakaan Desa Tanjung Agas, Muar.

MUAR 11 Julai - Kewujudan Perpustakaan Desa Tanjung Agas di sini nyata memberi manfaat kepada penduduk setempat terutamanya golongan remaja dan pelajar.

Buktinya, lebih 30 orang berkunjung ke perpustakaan desa itu setiap hari dan rata-rata daripada mereka menggunakan peluang tersebut untuk mengulang kaji pelajaran.

Penolong Pegawai Perpustakaan itu, Nurafiqah Ghafan berkata, perpustakaan tersebut tidak pernah lengang walaupun tempat duduknya agak terhad.

Menurutnya, golongan pelajar memilih untuk mengulang kaji pelajaran di perpustakaan berkenaan kerana tempatnya yang senyap dan tenang berbanding mengulang kaji di tempat lain.

"Sejak perpustakaan ini dibuka, golongan pelajar merupakan yang lebih kerap ke sini dan ini membuatkan perpustakaan ini tidak sunyi daripada pengunjung," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Selain terdapat pelbagai jenis buku termasuk buku akademik dan rujukan, peralatan seperti meja dan kerusi yang berwarna-warni di situ turut menarik perhatian pengunjung.

Nurafiqah berkata, setakat ini perpustakaan itu mempunyai lebih 3,000 naskhah buku dan kebanyakan daripadanya adalah buku rujukan untuk pelajar sekolah rendah dan menengah, selain novel.

"Buku-buku yang terdapat di sini adalah sumbangan daripada perpustakaan negeri dan ia memberi pelbagai kemudahan kepada golongan pelajar yang mengulang kaji pelajaran ataupun mengisi masa lapang di sini," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Kampung Tanjung Agas, Nordin Ahmad memberitahu, pihak jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung (JKKK) akan sentiasa membantu perpustakaan desa itu dan mengambil bahagian sekiranya ada program dijalankan di situ.

"Cuma apa yang kami harapkan supaya bilangan buku yang ada di perpustakaan ditambah dan tidak tertumpu kepada golongan remaja kerana masih ada lagi golongan dewasa terutamanya yang berumur 50 tahun ke atas masih meminati bahan bacaan," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 12 JULAI 2008

DR. FAIZ DISAMBUT MERIAH DI FESTIVAL SAINS DAN TEKNOLOGI

Dr. Faiz disambut meriah di Festival Sains dan Teknologi

LEDANG 11 Julai - Angkasawan Negara, Mejar Dr. Faiz Khaleed hari ini diberi sambutan meriah oleh lebih 1,000 pelajar semasa menghadiri Festival Sains dan Teknologi peringkat negeri Johor yang berlangsung di sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Mahmud Iskandar, Sungai Mati di sini.

FAIZ Khaleed menandatangani autograf pelajar selepas menyampaikan ceramah motivasi pada Festival Sains dan Teknologi peringkat negeri Johor di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Mahmud Iskandar, Muar, semalam.

Selain kehadiran pelajar dan guru daripada lebih 30 sekolah di seluruh negeri ini, pelbagai lapisan masyarakat tidak melepaskan peluang untuk beramah mesra dan bertanya pelbagai soalan kepada Dr. Faiz pada program yang diadakan di Dewan Orang Ramai Seri Mutiara, sekolah itu.

Dr. Faiz turut berkongsi pengalaman semasa menjalani latihan di Rusia tahun lalu dan menyampaikan ceramah motivasi serta meluangkan masa untuk berbual dengan para pelajar sehingga program itu tamat pukul 12 tengah hari.

Turut hadir, Pengetua SMK Tengku Mahmud Iskandar, Fatimah Sairan.

Dalam ceramah motivasinya, Dr. Faiz menasihatkan para pelajar supaya bersemangat untuk belajar dan meningkatkan keyakinan diri untuk mencapai kejayaan.

Selain itu, beliau turut menggesa para pelajar agar menguasai mata pelajaran Sains kerana teknologi yang digunakan dalam program angkasawan negara adalah berlandaskan kepada ilmu itu.

"Tanpa pemahaman yang secukupnya dalam bidang ini, Malaysia mungkin tidak mampu menghantar angkasawan pertamanya ke angkasa lepas.

"Sebagai contoh, baju angkasawan yang digunakan seberat 8.8 kilogram dan hasil daripada teknologi sains penyelidikan Rusia, ia mampu terapung di dalam air ketika kecemasan," katanya.

Festival Sains dan Teknologi peringkat negeri Johor itu berlangsung sejak semalam dengan tema Budaya Inovasi Ke Arah Kecemerlangan Sains dan Teknologi.

Antara program yang diadakan sepanjang festival dua hari itu seperti pertandingan reka cipta dan inovasi sains dan teknologi, termasuk kereta solar, pelancar roket sasaran dan paracut, serta pameran berasaskan sains.

Menurut Dr. Faiz, pengalaman beliau semasa menjalani latihan sebelum dihantar ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) banyak memberinya pengalaman yang akan digunakan dalam misi penghantaran angkasawan negara selepas ini.

"Pada saya, guru yang paling baik ialah pengalaman dan untuk itu saya menyeru para pelajar supaya berusaha bersungguh-sungguh untuk berjaya kerana apa yang kita pelajari itu tidak sehebat pengalaman yang bakal kita tempuhi," ujarnya.

Sumber: Utusan Malaysia 12 JULAI 2008

BIKERS GROUPS HOLD BLOOD DRIVE

Biker groups hold blood drive

ABOUT 40 members of the Tangkak Motor Club took part in a blood donation campaign held at Dewan Jubli Intan, Tangkak recently.

FOR A GOOD CAUSE:   Some 400 members turned up at  Dewan Jubli Intan, Tangkak to fill the blood banks of the Tangkak and  Malacca Hospitals.
FOR A GOOD CAUSE: Some 40 members turned up at Dewan Jubli Intan, Tangkak to fill the blood banks of the Tangkak and Malacca Hospitals.

The campaign was jointly organised by the Tangkak Municipal Council, and the Tangkak and Malacca Hospitals.

It is aimed at increasing the blood supply of the two hospitals.

Club chairman Mohd Khairul Nizam Ab Rashid said the members were called upon to exercise their social responsibility by donating blood to help others.

Other groups which also took part were the Bukit Gambir Faceless Motor Club, the Yakuza Club, the Muar and Ledang Bikers Club.

Also present was Umno Ledang division youth chief Mohd Zan Abu and other club leaders.


SOURCE: NEWS STRAITS TIMES, 12 JULY 2008

09 Julai 2008

PROJEK BINA JETI ROSAKKAN JALAN

Selatan: Projek bina jeti rosakkan jalan

Oleh Jamaludin Husin
bhnews@bharian.com.my

LEDANG: Lazimnya pembinaan projek pembangunan memberi manfaat kepada penduduk, tetapi berlainan pula yang berlaku di Kampung Kolam, Mukim Serom, di sini, apabila projek yang dibina di kampung itu mengundang masalah kepada mereka.

Penduduk mendakwa, pembinaan jeti di pangkalan nelayan di kampung itu, awal tahun ini, menyebabkan jalan masuk ke kampung itu mengalami kerosakan teruk sehingga menimbulkan masalah kepada penduduk untuk mengangkut hasil pertanian ke pekan.

Jalan masuk ke kampung itu dari Pekan Serom sebelum ini berada dalam keadaan baik. Jalan sepanjang kira-kira tiga kilometer itu menjadi laluan utama penduduk untuk mendapatkan barang keperluan di Pekan Serom.

Jalan itu juga digunakan petani untuk mengangkut hasil pertanian sama ada kelapa sawit dan buah-buahan untuk dipasarkan, selain menjadi laluan pelajar ke sekolah.

Namun, segala-galanya musnah sejak jeti dibina. Jalan pecah dan berlubang sehingga menimbulkan banyak masalah kepada penduduk, terutamanya pada waktu malam.

Seorang penduduk, Abd Ghani Jaafar, 54, mendakwa sebelum pembinaan jeti di pangkalan nelayan di situ, jalan masuk ke kampung itu dari Pekan Serom berada dalam keadaan baik dan memberi keselesaan kepada pengguna.

"Bagaimanapun, sejak jeti dibina banyak permukaan jalan pecah dan berlubang sehingga menimbulkan masalah kepada penduduk,” katanya.

Abd Ghani mendakwa, jalan kampung itu rosak kerana dilalui lori berat yang membawa bahan konkrit bagi tujuan pembinaan jeti di pangkalan nelayan berkenaan.

Tinjauan mendapati sebahagian besar permukaan jalan di kampung itu pecah dan berlubang serta ada bahagian jalan yang mendap sehingga boleh membahayakan keselamatan pengguna.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Kolam, Yahya Othman, mengesahkan jalan kampung itu rosak kerana dilalui lori berat yang mengangkut bahan binaan dan konkrit bagi membina jeti berkenaan.

Beliau berkata, selain menyebabkan jalan kampung itu rosak, jeti yang baru disiapkan sejak sebulan lalu itu pula mendap dan hanyut ke perairan sungai sebelum dapat digunakan nelayan pada 29 Jun lalu.

Sumber: Berita Harian, 9 JULAI 2008

05 Julai 2008

95% OF JOHOR'S RUKUN TETANGGA SECTORS ARE ACTIVE

MOST of the 498 Rukun Tetangga (RT) sectors in the state are active with only 5% deemed inactive.

Johor Unity, Human Resources, Science, Technology and Innovation Committee chairman M. Asojan said most of the 145,376 RT members were involved in a host of activities besides their daily neighbourhood patrols.

“The members consist of residents from all walks of life including Kadazan, Iban, orang asli and senior citizens.

In May, 2,112 activities were organised involving all the state's members,” he said.

Asojan said the programme involved 64% Malays, 25% Chinese, 9% Indians and 2% other races including Kadazan and Iban.

He was responding to questions from Chia Song Cheng (BN - Pengkalan Rinting ), Ayub Jamil (BN - Rengit) and Cheong Chin Liang (BN - Bukit Batu).

On another issue, State Youth and Sports Committee chairman Md Jais Sarday said that Johor recorded 27 gold medals, 31 silver and 40 bronze at Sukma in Terengganu recently.

He said there was an improvement in this year’s competition compared to two years ago when the state clinched 19 gold, 18 silver and 27 bronze medals.

“The improvement is positive although we didn’t achieve our target of 40 golds,” he said.

Md Jais said that two Sukma athletes, Siti Fatimah Mohamad and Mohd Faiz Musa, achieved records in athletics and weightlifting respectively.

“Siti Fatimah recorded 11.83secs in the 100m sprint and 3 minutes 13 seconds in the 4x400m hurdles.

“Mohd Faiz lifted 295kg in the 130kg category,” he said.

SOURCE: THE STAR, Saturday July 5, 2008

03 Julai 2008

KEJOHANAN RAKAN WAJA DIRI PERINGKAT NEGERI JOHOR

VIDEO PERASMIAN KEJOHANAN RAKAN WAJA DIRI PERINGKAT NEGERI JOHOR 2008
DI DATARAN LEDANG, TANGKAK OLEH MENTERI BESAR JOHOR
PADA 27 JUN 2008

LIHAT VIDEO: PERASMIAN

01 Julai 2008

GHANI: THERE ARE JOBS IN SCIENCE AND MATHS

By HAMDAN RAJA ABDULLAH

MUAR: Thousands of job opportunities will be available in the Iskandar Malaysia growth region for those with knowledge in mathematics and science.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the state's new economic corridor was expected to hire those with qualifications in such areas in the next two or three years.

He said that schools, including SM Sains Muar, should focus on the nation's human capital development needs and produce knowledgeable students.

Long-serving staff: Abdul Ghani (right) presenting a gift to SM Sains Muar carpenter Wan Zulkifli Wan Mohd Ghazali at the celebration in Muar recently.

“Besides science and mathematics, we need those who can master languages, including English and Mandarin,” he said when launching SM Sains Muar's 25th anniversary celebration on Friday.

Abdul Ghani said that Malaysian students could master any language, including English, if the languages were taught to them from Year One to Secondary Five.

He said the schools needed effective ways to enable students to master languages, and not just through science and mathematics.

He said although SM Sains Muar was located in the new Ledang district, he agreed with the school board to retain its name instead of changing it to SM Sains Ledang.

“This will give us an opportunity to ask for another science school in Ledang which we can call SM Sains Ledang,” he added.

SOURCE: THE STAR, Tuesday July 1, 2008

TAK KUASAI JAWI PUNCA GAGAL BACA AL-QURAN

Selatan: Tak kuasai jawi punca gagal baca al-Quran

PENGHARGAAN: A SAMAD (kiri) menyampaikan cenderahati kepada Yaakob (kanan) sempena majlis perasmian mesyuarat agung Badan Kebajikan Sekolah Agama Parit Kassan, Bukit Gambir, Ledang, kelmarin.

MUAR: Penguasaan tulisan jawi yang semakin pudar di kalangan generasi muda, menyebabkan ramai antara mereka yang tidak dapat membaca ayat suci al-Quran dengan betul.

Penyelia Pendidikan Agama Daerah, Yaakob Sulaiman, berkata keadaan itu seterusnya menjejaskan bacaan ketika menunaikan solat sekali gus menyebabkan solat tidak sah dari segi hukum syarak.

Sehubungan itu, beliau berkata, menjadi tanggungjawab ibu bapa dan guru memastikan murid di sekolah agama masing-masing dapat menguasai tulisan jawi dan membaca kitab serta al-Quran dengan lancar.

“Anak-anak ini harus digalakkan menyertai Program Memperkasakan tulisan Jawi, dalam usaha mengembalikan semula kegemilangan tulisan itu di kalangan masyarakat Islam, khususnya generasi muda.

“Langkah itu penting kerana hanya mereka yang mahir menulis dan membaca Jawi dapat membaca al-Quran dengan lancar sekali gus memahami hukum tajwid,” katanya ketika merasmikan mesyuarat agung Badan Kebajikan Sekolah Agama Parit Kassan, Bukit Gambir, Ledang, di sini, kelmarin.

Hadir sama, Pengerusi Badan Kebajikan sekolah itu, A Samad Buang; Naib Pengerusinya, Rozaini Abd Hamid; Ketua Kampung, Mohd Hamzah Basar dan Guru Besar, Azahari Hosnan.

Selain itu, Yaakob berkata, Badan Kebajikan yang ditubuhkan di setiap sekolah agama di negeri ini sejak 28 tahun lalu, bertujuan meningkatkan kerjasama ibu bapa dan guru terhadap kecemerlangan dan kejayaan murid serta pelajar di sekolah agama.

Sehubungan itu, katanya, ibu bapa perlu menyalurkan idea berguna untuk membantu guru dan pihak sekolah memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada murid dalam usaha membentuk insan cemerlang dalam pendidikan agama pada masa depan.


Sumber: Berita Harian, 01 Julai 2008