TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

30 Ogos 2008

RAKYAT PERLU PERTAHAN KEMERDEKAAN - MB

Rakyat perlu pertahan kemerdekaan - MB

MUAR 29 Ogos - Rakyat pelbagai kaum di negara ini perlu berpegang kepada perkara-perkara yang telah dipersetujui semasa negara memperoleh kemerdekaan bagi memastikan ia dapat dipertahankan untuk generasi masa akan datang.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman mengingatkan rakyat agar tidak leka dengan kesenangan, kemajuan dan pembangunan pesat yang dikecapi pada masa ini kerana ada pihak lain kini hanya menunggu masa sesuai untuk cuba menjajah semula negara yang telah 51 tahun merdeka.

Menurutnya, apa yang menyedihkan sekarang, terdapat suara-suara terutamanya generasi muda kini yang menganggap mereka tidak lagi terikat dengan persetujuan 51 tahun dahulu kerana zaman ini sudah menempuhi arus globalisasi dan bukannya untuk terus mempertahankan tanah air.

"Jika itu pemikiran rakyat, kita tersilap kerana kemajuan dan pembangunan pesat sesebuah negara belum dapat menjamin ia merdeka selamanya dengan mengambil contoh Melaka yang suatu ketika dahulu adalah empayar agung serta maju tetapi dalam sekelip mata kerajaan itu runtuh apabila Portugis menjajah pada 1511," katanya melancarkan sambutan Hari Kemerdekaan peringkat Jawatankuasa Penyelaras Mukim-mukim Dewan Undangan Negeri Serom di padang awam Taman Serom Utama di sini hari ini.

Pada majlis itu, Abdul Ghani turut menyampaikan Anugerah Tokoh Kemerdekaan DUN Serom kepada Alias Abdul Ghani, 82, salah seorang yang terlibat dalam perjuangan menuntut kemerdekaan di Johor suatu ketika dahulu.

Turut hadir ialah Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri; Pegawai Daerah Ledang, Asmail Abdul Kadir; wakil-wakil rakyat dan pemimpin masyarakat setempat kawasan itu.

Sumber: Utusan Malaysia, 30 Ogos 2008

26 Ogos 2008

DATUK ROGOL CUCU DIPENJARA 40 TAHUN

Datuk rogol cucu dipenjara 40 tahun
Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.myMENGAKU SALAH: Tertuduh dibawa keluar dari mahkamah selepas mengaku salah tuduhan rogol cucu.

Penoreh getah turut dikenakan 24 sebatan

MUAR: Mahkamah Sesyen, di sini, semalam menjatuhkan hukuman penjara 40 tahun dan 24 sebatan terhadap seorang penoreh getah selepas mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan merogol cucunya yang berusia 13 tahun, pada Julai dan Ogos lalu.

Hakim Mohamad Haldar Abdul Aziz, menjatuhkan hukuman maksimun 20 tahun dan 12 sebatan bagi setiap kesalahan dengan hukuman dijalankan berasingan bermula daripada tarikh tertuduh ditahan pada 11 Ogos lalu.

Tertuduh berusia 57 tahun dituduh melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di Simpang Lima Darat, Bukit Gambir, di sini, kira-kira jam 11 malam pada 19 Julai lalu dan kira-kira jam 10.30 malam, 1 Ogos lalu.


Dia didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan kes itu dijalankan Penolong Pendakwa Raya, Muhammad Fadhli Mat Sutris, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Tertuduh dalam rayuannya meminta mahkamah meringankan hukuman kerana faktor usianya yang lanjut dan menghidap sakit paru-paru yang bergantung kepada ubat untuk rawatan.

Bagaimanapun, Muhammad Fadhli memohon mahkamah menjatuhkan hukuman yang berat kerana perbuatan tertuduh merogol cucunya sendiri adalah perbuatan yang jijik.

Katanya, tertuduh bertanggungjawab memegang amanah menjaga kanak-kanak itu selepas ibu bapanya bercerai, sebaliknya bertindak merogol mangsa sehingga menggelapkan masa depan mangsa.

Berdasarkan fakta kes, mangsa membuat aduan di Balai Polis Bukit Gambir pada 8 Ogos lalu dan mendakwa dirogol datuknya beberapa kali sejak awal Januari 2007 hingga 1 Ogos lalu di rumah berkenaan, tetapi mangsa hanya mengingati dua kejadian pada 19 Julai dan 1 Ogos.

Tertuduh memegang amanah menjaga cucunya itu selepas kedua ibu bapa kanak-kanak itu berpisah sejak 2004.

Sumber: Berita Harian, 26 Ogos 2008

20 Ogos 2008

BOYS MISSING FOR SEVEN HOURS

Boys missing for seven hours

THREE children went missing for seven hours on Aug 19.

Mohd Badruzzaman Azmi, 13, Mohd Firdaus, 10, and Mohamad Fitri, 6, were playing at an oil palm estate at Parit Jarum Laut in Muar. They were supposed to return home before the Mahgrib prayers, about 7pm or so.

When they did not return, their mother, Noraziah Khamis, 35, panicked.

"I looked for them at the oil palm estate, which was just behind the house, but they were nowhere to be seen.

"I called my husband and we got the villagers to search for them."

Her husband, Azmi Ali, 37, said about 100 villagers and police joined in the search for the boys.

They were found seven hours later near a factory, which was about 200m from their house.

SOURCE: NEWS STRAITS TIMES, 20 AUGUST 2008

18 Ogos 2008

UMNO PARIT BUNGA ADAKAN SOLAT HAJAT

UMNO Parit Bunga adakan solat hajat

MUAR: Lebih 20 ahli UMNO cawangan Parit Bunga di sini menunaikan solat hajat malam kelmarin bagi mendoakan kejayaan calon Barisan Nasional (BN), Datuk Arif Shah Omar Shah yang bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh pada 26 Ogos ini.Solat hajat yang diadakan di surau Parit Bunga itu diketuai imam Asenar Hassan dan disertai ahli-ahli UMNO cawangan tersebut termasuk ketuanya, Kamarudin Jauhad, 42. Turut hadir ialah Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri.

Kamarudin ketika ditemui berkata, solat hajat tersebut diadakan bagi mendoakan kejayaan calon BN itu yang akan menentang Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim serta calon Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), Hanafi Mamat.

"Sebagai sebuah cawangan yang mempunyai seramai 260 ahli di selatan tanah air, kami mendoakan kejayaan calon BN pada pilihan raya kecil di Parlimen Permatang Pauh tidak lama lagi.

"Mungkin ada di kalangan ahli cawangan ini yang tidak dapat turut serta membantu pilihan raya itu namun semua ahli turut mendoakan dari jauh kemenangan BN untuk memimpin rakyat di kawasan itu dengan lebih baik," katanya.

Sumber: Utusan Malaysia, 18 Ogos 2008

SITI NAFSIAH DIRAYU PULANG

SITI NAFSIAH DIRAYU PULANG

SITI NAFSIAH...hilangkan diri sejak 2 Jun lalu

TANGKAK: Gara-gara kerap ditegur kerana selalu ponteng sekolah dan sering lewat pulang ke rumah, seorang pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah menengah di sini, Siti Nafsiah Norhaidi, 15, menghilangkan diri dengan pakaian seragam sekolah, sejak awal Jun lalu.

Bapa saudara kepada remaja perempuan itu, Johari Buntal, 36, dari Kampung Seri Jaya di sini, berkata Siti Nafsiah seperti biasa keluar dari rumah kira-kira jam 7 pagi pada 2 Jun lalu dengan menaiki bas ke sekolah bersama rakannya.

Bagaimanapun, katanya anak saudaranya itu yang tinggal bersama nenek, Marsini Abd Manan, 71, di kampung berkenaan tidak pulang ke rumah walaupun puas menunggunya hingga ke malam hari.

"Siti Nafsiah anak sulung empat beradik dan tinggal bersama neneknya selepas kematian ibunya pada 2000 manakala bapanya sehingga sekarang tidak dapat dikesan selepas meninggalkan kampung berikutan kematian isterinya.

"Kami bersama penduduk kampung puas mencarinya termasuk bertanyakan kepada rakan sekolah, tetapi tiada maklumat mengenai Siti Nafsiah," katanya yang ditemui di Kampung Seri Jaya di sini, kelmarin.

Johari mengakui pernah menegur sikap Siti Nafsiah yang sering pulang lewat dari sekolah sebelum ini dan teguran itu bertujuan mendidiknya supaya menjadi manusia berguna.

Menurutnya, sebagai bapa saudara, dia tidak mahu melihat remaja itu bergaul dengan remaja yang rosak akhlak sekali gus terjebak dalam gejala sosial.

"Kehilangannya sudah dilaporkan di Balai Polis Sungai Mati, pada 13 Ogos lalu, selepas gagal mengesannya, termasuk mencari di rumah saudara-mara di luar kawasan serta kenalannya.

"Justeru, saya merayu kepada Siti Nafsiah supaya pulang ke pangkuan keluarga kerana neneknya kini uzur, manakala adik-beradik sangat merinduinya," katanya.

Sehubungan itu, Johari berharap orang ramai yang mengetahui lokasi Siti Nafsiah berada atau mengenalinya supaya menghubunginya melalui talian telefon bimbit 013-6937758 atau balai polis berhampiran.

SUMBER: HARIAN METRO, 18 OGOS 2008

11 Ogos 2008

PENDUDUK MINTA AMBIL LANGKAH CEGAH CHIKUNGUNYA

Muar – Penduduk kampung Parit Bunga Raya Hujung Bukit Gambir, mahu Jabatan Kesihatan melakukan kerja penyemburan di persekitaran rumah penduduk dan kawasan perkampungan yang berisiko tinggi dijangkiti wabak Chikungunya sebagai langkah pencegahan awal untuk membendung penyakit sendi itu.


Menurut Ketua Pergerakan Pemuda Umno cawangan Kampung Bunga Raya dalam bahagian Ledang, Abd Razak Sari, beberapa penduduk kampung telah dikesan menghidap demam sejak dua minggu lalu.


Walaupun penyakit itu dikatakan tidak merbahaya tetapi ia boleh menjejaskan kesihatan penghidapnya, kerana kemungkinan mereka dijangkiti penyakit lebih berbahaya jika langkah pencegahan tidak dilakukan segera.


SUMBER: Berita Harian, Isnin – 11 Ogos 2008

10 Ogos 2008

KONTRAKTOR DIGESA PELIHARA INTEGRITI

Kontrakor digesa pelihara integriti

Oleh SUFFIAN ABU BAKAR


Abdul Ghani Othman

LEDANG 9 Ogos - Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman menggesa semua kontraktor di negeri ini supaya memanfaatkan setiap projek yang diterima serta menjaga maruah masing-masing dengan tidak melibatkan diri dalam soal ketirisan dalam projek-projek mereka.

Menurut beliau, sebagai satu profesion yang dipandang tinggi dalam masyarakat, kontraktor perlu menjaga integriti masing-masing agar tidak terjebak dalam amalan menyerahkan projek kepada pihak lain selepas mendapat kepercayaan melaksanakan projek itu.

Beliau memberitahu, meskipun berdepan dengan pelbagai cabaran termasuk kenaikan harga bahan-bahan binaan berikutan pasaran ekonomi di seluruh dunia ketika ini, kontraktor perlu menyemai tekad untuk bersaing dalam suasana yang sihat tanpa anasir-anasir negatif seperti ketirisan projek untuk berjaya.

"Masalah ketirisan projek yang sering dihadapi oleh kontraktor seboleh-bolehnya perlu dielakkan dalam kehidupan seharian mereka, sebaliknya mereka perlu menghargai setiap projek yang diberikan untuk dilaksanakan sebaik mungkin.

"Saya percaya dalam semua profesion termasuk kontraktor, amalan menjaga integriti atau maruah masing-masing perlu diteruskan. Oleh itu, setiap projek yang diterima perlu dilaksanakan dengan penuh bermaruah," katanya.

Beliau berucap merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-11 Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia negeri Johor di Taman Negara Johor di Gunung Ledang di sini semalam.

Menurut Abdul Ghani, kerajaan negeri sentiasa menyediakan peluang-peluang projek kepada kontraktor bumiputera dan sebahagian daripadanya diberikan kepada kontraktor kelas F yang terdapat di negeri ini.

Sebagai contoh, katanya, pembangunan Iskandar Malaysia yang sebelum ini dikatakan kurang memberi kelebihan kepada kontraktor tempatan, sebenarnya tidak berlaku.

"Saya selaku pengerusi Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (Irda) telah membuat semakan dengan peruntukan berjumlah RM3 bilion untuk kerja-kerja pembinaan kemudahan infrastruktur di wilayah itu.

"Daripada semakan saya terhadap projek-projek membina simpang bertingkat, pelebaran jalan, pembinaan jalan-jalan baru dan pembersihan sungai yang dikeluarkan, 60 peratus daripadanya ditender kepada kontraktor bumiputera," jelasnya.

Pada masa yang sama, katanya, kerajaan sentiasa berusaha untuk membantu mengatasi beban kenaikan harga barang termasuk bahan binaan dengan mengadakan perbincangan mengenai langkah-langkah perlu untuk mengekalkan harga bahan-bahan tersebut.

Usaha itu, kata Abdul Ghani, dibuat bagi meringankan beban semua rakyat dan kontraktor, supaya tiada projek-projek yang terbengkalai.

Sumber: Utusan Malaysia, 10 Ogos 2008

09 Ogos 2008

JOHOR DISTRICT WORST HIT BY CHIKUNGUNYA OUTBREAK

Johor district worst hit by chikungunya outbreak

By : Syed Umar Ariff
Fang Yun Huat helps his neighbour, M.K. Thangathimuthu, to demonstrate the weakness in his hand after the infection believed to be caused by Chikungunya fever.
Fang Yun Huat helps his neighbour, M.K. Thangathimuthu, to demonstrate the weakness in his hand after the infection believed to be caused by Chikungunya fever.

TANGKAK: About three weeks ago, Umamaniam Muthusamy had a high fever.

Saraswathy Govinda, Thangathimuthu wife, has similar problems.
Saraswathy Govinda, Thangathimuthu wife, has similar problems.
Other than headaches, the 49-year-old tuition teacher also suffered from severe joint pains, especially on her arms and hands. These are symptoms of the chikungunya fever.

"It was awful. I couldn't even do the simplest household chores, such as mopping or scrubbing the floor," she said at her house in Jalan Sawmill here yesterday.

"It hurt so much that I could not bend to scrub the floor or even grip the mop."

Umamaniam sought treatment at the Tangkak Hospital, where she was put on saline drips and prescribed some pills for her headache.
She was not hospitalised. Three days later, Umamaniam's fever subsided, but the joint pains have lingered.

"Although I am feeling much better, the joint pains won't go away," she said, adding that her uncle, M.K. Thangathimuthu, 70, and aunt Saraswathy Govinda, 60, who lived nearby, also suffered from the same symptoms.

Umamaniam asked her neighbours whether they had suffered from chikungunya fever.

To her surprise, she discovered that at least one person in every household in her area was down with the symptoms.

"There are about 200 families in this area and you can say that at least one in every family has had high fever."

Tangkak is in the Ledang district, a district in Johor believed to be the worst hit by chikungunya fever.

The New Straits Times reported yesterday that the country was on high alert for chikungunya following outbreaks in Johor, Perak, Negri Sembilan and Malacca.

Umamaniam's neighbour, Fang Yun Huat, 47, said his father, Fang Wai Chee, died three weeks ago after suffering red rashes, high fever and severe joint pains early last month. He was 83.

"Initially, we rushed him to the local hospital, where he was also put on saline drips and given antibiotics.

"We returned home the same day and, to my relief, my father said he felt better."

However, two days later, Wai Chee fell ill again and was later admitted to a specialist centre in Ayer Keroh.

"He died four days from the day he was warded. The doctor did not mention the name of the fever, but said it was new in the country and was carried by mosquitoes."

Meanwhile, Thangathimuthu suspects that swiftlets' nests in buildings near his home might have contributed to the spread of the fever.

"I learnt that several open water retainers were placed in the nests for the birds to bathe and drink.

"I don't think the water is changed often and I believe this place has become a breeding ground for mosquitoes."

SOURCE: NEWS STRAITS TIMES, 9 AUGUST 2008

08 Ogos 2008

GHANI: DON'T USE CONSTITUTION FOR PERSONAL GAIN

By FARIK ZOLKEPLI

JOHOR BARU: Malaysians must unite in rejecting those who interpret the constitution for their own gains.

Johor Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said that those with their own interpretations could take the constitution a form of discrimination.

“We as Malaysians must reject these people.

“This must be done to ensure the unity of the nation’s diverse races,” he said after launching the Integration Assembly in conjunction with a Unity Month celebration recently.

Commitment: Abdul Ghani (third from left), State Secretary Datuk Abdul Latiff Yusoff (left), Asojan (fourth from left) and others taking an oath at the launch of the Integration Assembly in conjunction with the Unity Month celebration in Johor Baru recently.

Abdul Ghani said the constitution was the best enactment to ensure the people’s rights were taken care of regardless of race.

“The proof is that the rakyat has been living peacefully for more than half a century.

“We also experience strong growth as a nation,” he said.

He said that people must understand and appreciate the constitution for it to be practiced in the spirit of harmony.

“Sacrifice is crucial for every individual so that everyone can learn to compromise for unity,” he said.

Meanwhile, Johor Unity, Human Resource, Science, Technology and Innovation Committee chairman M. Asojan, who also attended the event, said the Integration Assembly was needed as it promoted unity among the people. Among the other dignitaries who attended were National Unity and Integration Department director general Datuk Azmin Amin Hassan, state executive councillors and assemblymen.

SOURCE: THE STAR, Friday August 8, 2008

05 Ogos 2008

KHIDMAT WiFi PUSAT SUMBER

Khidmat WiFi pusat sumber

Oleh SUFFIAN ABU BAKAR


Pusat Sumber Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Temenggong Ahmad, Kundang Ulu, Muar, bukan sahaja mempunyai ruang bacaan yang luas malah turut menyediakan khidmat Internet tanpa wayar untuk kemudahan pelajar, guru dan orang ramai.
LEDANG 4 Ogos - Kewujudan pusat sumber atau perpustakaan di setiap sekolah di negara ini semakin banyak selari dengan kemajuan yang dikecapi dalam sistem pendidikan negara.

Pusat sumber kini bukan sahaja berperanan sebagai tempat pelajar meminjam buku rujukan malah ia juga mampu menjadi tempat rujukan guru dan pelajar serta orang ramai, khususnya dalam bidang teknologi komunikasi dan maklumat (ICT).

Sebagai contoh, pusat sumber di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Temenggong Ahmad di Kundang Ulu, dekat sini kini mampu menyediakan perkhidmatan wayarles untuk kemudahan sesiapa sahaja yang ingin menggunakan kemudahan itu.

Bertempat di sekolah tersebut, Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri (BTPN) baru-baru ini mengadakan Program Khidmat Bantu Pusat Sumber Sekolah selama tiga hari bermula 28 Julai.

Objektif program tersebut adalah untuk meningkatkan taraf pengurusan pusat sumber secara keseluruhan terutamanya dalam pengurusan bahan bacaan, fizikal iaitu susun atur dan keceriaan serta sistem pentadbirannya.

Majlis perasmian penutup program itu yang padat dengan atur cara dan program bagi menjana pembangunan pusat sumber sekolah itu telah disempurnakan Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) Muar, Ramli Abdul Samat yang mewakili Timbalan Pengarah Pelajaran negeri, Markom Giran.

Turut hadir Ketua Penolong Pengarah BTPN Johor, Ishak Mahbob dan Pengetua SMK Tengku Temenggong Ahmad, Suradi Sarikon.

Dalam ucapannya, Ramli berharap program itu dapat menjadi motivasi kepada pentadbir sekolah untuk mewujudkan pusat sumber yang kondusif dan mesra pengguna dengan sokongan guru penyelaras.

"Prasarana ICT di setiap sekolah kini telah dipertingkatkan lagi dengan adanya pemasangan sistem komunikasi tanpa wayar atau hot spot.

"Sehubungan itu, jabatan berharap kemudahan ini akan menjadikan persekitaran sekolah sebagai pusat sehenti kepada pelajar, guru dan ibu bapa untuk mendapatkan maklumat menggunakan hujung jari," katanya.

Pusat sumber SMK Tengku Temenggong Ahmad kini beroperasi di aras 4 bangunan sekolah sejak sekolah itu mula dibuka pada tahun 1965.

Ia menyediakan lebih 7,000 bahan bacaan untuk kemudahan pelajar serta kini mempunyai kemudahan ICT tanpa wayar di persekitaran kawasan sekolah tersebut.

Sepanjang tiga hari berlangsung Program Khidmat Bantu Pusat Sumber Sekolah itu, pelbagai aktiviti telah diadakan termasuk, sesi ceramah dan taklimat berhubung ICT untuk 30 peserta yang terdiri daripada guru dan pelajar sekolah itu.

Program seperti, menurut Ramli, mampu meningkatkan penggunaan pusat sumber di kalangan guru dan pelajar sejajar dengan keperluan pendidikan dan aplikasi ICT masa kini.

"Selain itu, program ini juga bakal meningkatkan tahap kemahiran guru dan pelajar dalam ICT serta meningkatkan kadar pembacaan di kalangan pelajar sekolah, selaras dengan perlaksanaan dan hala tuju Program Nadi Ilmu Amalan Membaca (Nilam)," jelasnya.

Sumber: Utusan Malaysia, 5 Ogos 2008

PUSAT SUMBER BERI PELBAGAI MANFAAT

Pusat sumber beri pelbagai manfaat

LEDANG 4 Ogos - Warga pendidik serta pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Temenggong Ahmad di Kundang Ulu dekat sini berbangga dengan kemudahan pusat sumber sekolah itu yang mampu memberi pelbagai manfaat kepada mereka.

Dengan perkembangan teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) yang kian meluas di seluruh dunia, sekolah itu turut tidak ketinggalan malahan kini mampu menyediakan khidmat pengunaan ICT tanpa wayar.

Selain itu, mereka juga berharap Program Khidmat Bantu Pusat Sumber Sekolah berkenaan yang diadakan di sekolah itu sejak minggu lalu diharapkan mampu memperkemaskan struktur susunan pusat rujukan sekolah itu selari dengan kemajuan ICT.

Guru Perpustakaan Media sekolah itu, Salmi Haryati Mat Hussin, 26, berkata, melalui pusat sumber tersebut semua pihak akan memperoleh manfaat menggunakan segala kemudahan yang disediakan sama ada melalui Internet dan wayarles.

"Kemudahan ini bukan sahaja mampu diakses oleh pelajar dan guru, malah orang luar juga boleh menggunakannya selagi mereka berada di kawasan sekolah ini.

"Ini adalah salah satu kelebihan pusat sumber yang kini semakin berkembang pesat dan ini perlu dimanfaatkan oleh semua pihak," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

SMK Tengku Temenggong Ahmad yang mula dibuka sejak 1965 kini mempunyai seramai 640 pelajar tingkatan satu hingga enam serta 56 guru.

Menurut Salmi Haryati lagi, Program Khidmat Bantu Pusat Sumber Sekolah yang diadakan ini diharap menjadikan pengurusan pusat sumber di sekolah itu mampu diperkemaskan dan lebih cekap, khususnya dalam penggunaan ICT.

Sementara itu, Guru Kanan Bahasa sekolah tersebut, Nizar Ali, 44, berkata, program itu mampu meningkatkan minat membaca di kalangan pelajar dan ia selaras dengan perlaksanaan Program Nadi Ilmu Amalan Membaca (Nilam) di setiap sekolah.

Beliau yang berperanan sebagai Setiausaha program Nilam sekolah itu berkata, pengurusan pusat sumber dan minat membaca di kalangan pelajar seolah-olah dua perkara yang tidak dapat dipisahkan untuk kejayaan murid.

Program Nilam ialah sistem pembacaan buku rujukan di kalangan pelajar yang diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran dan pelajar perlu melepasi beberapa tahap sebelum menerima gelaran jumlah buku yang pernah dibacanya.

Menurut Nizar, ia terbahagi kepada dua kategori iaitu Jauhari membabitkan pelajar perlu membaca sejumlah 72 hingga 143 buah buku sebelum diberi anugerah gangsa, diikuti perak untuk mereka yang membaca sejumlah 144 hingga 215 judul buku, emas (216 hingga 287 judul) serta nilam (288 judul ke atas).

Bagi kategori Rakan Pembaca pula, pelajar perlu membaca judul buku antara 100 hingga 199 sebelum dianugerah gangsa, diikuti perak (200 hingga 299), emas (300 hingga 399) dan nilam (400 judul ke atas).

"Saya berharap pelajar dapat memanfaatkan Program Khidmat Bantu Pusat Sumber Sekolah ini untuk meminati bidang bacaan yang disediakan di setiap pusat sumber," katanya.

Bagi Pengerusi Pusat Sumber sekolah tersebut, Nur Atikah Abas, 17, pelajar masa kini boleh dianggap bertuah kerana mereka disediakan dengan pelbagai kemudahan termasuk pusat sumber yang lebih canggih.

Katanya, semua kemudahan ini wajar dimanfaatkan kerana ia mampu membantu pelajar untuk berjaya dalam pelajaran, berbanding kemudahan yang terhad di pusat sumber sekolah ketika ICT masih belum berkembang pesat.

"Semua pelajar harus menjadikan pusat sumber ini sebagai tempat untuk membuat rujukan, khususnya dalam bidang ICT dan bacaan kerana ia merupakan gerbang untuk kita melihat apa yang berlaku di seluruh dunia," katanya.

Rakannya yang juga Naib Pengerusi Pusat Sumber sekolah, Mohammad Aniyail Hairudin, 17, pula berkata, kemudahan pusat sumber ini digunakan oleh pelajar yang kurang berkemampuan dan tidak mempunyai kelengkapan ICT di rumah.

Malah, katanya, pelajar yang bakal menduduki peperiksaan penting juga harus menggunakan kemudahan pusat sumber ini dan program khidmat bantu yang diadakan itu membolehkan pengurusannya dinaik taraf.

Sumber: Utusan Malaysia, 5 Ogos 2008

03 Ogos 2008

KHAIRUDDIN TAUKE STESEN MINYAK

Khairuddin tauke stesen minyak
Oleh FUAD HADINATA YAACOB
hadinata@hmetro.com.my


“TIADA yang menarik mengenai diri saya tetapi kalau nak cerita hal syarikat, tiada masalah,” kata Pengarah Urusan Smart Stream Resources Sdn Bhd (SSRSB), Mohd Khairuddin Saimon, merendah diri apabila diminta bercerita mengenai kisah peribadinya.

Namun selepas ‘dipujuk’ dua rakan kongsi, Ahmad Rosllan Hasan dan Salahuddin Yusoff, anak kelahiran Tangkak, Johor itu tidak mampu menolak, malah dalam ‘segan’ bercerita, sesi pertemuan berlanjutan hampir empat jam apabila dia membuka bicara.

Bagi Mohd Khairuddin, pencapaiannya belum layak digembar-gemburkan, namun melihat kejayaan beliau dan rakan membuka 56 stesen minyak mini di seluruh negara, beliau dikira layak dikategorikan antara usahawan Bumiputera yang berjaya.

SSRSB, syarikat milik penuh Bumiputera, membangunkan 56 stesen minyak di bawah jenama Smart yang beroperasi di Felda (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan) dan Felcra (Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan).

Dalam tempoh lima tahun atau menjelang 2012, SSRSB mensasarkan 100 stesen minyak di 380 kawasan Felda dan lebih 100 Felcra, dengan pengenalan tiga reka bentuk stesen meliputi anggaran kos kurang RM200,000 (Jenis C); RM250,00 hingga RM350,000 (Jenis B) dan RM500,000 ke RM600,000 (Jenis A).

Kerana itu Mohd Khairuddin kerap turun padang, terutama ke tapak projek di seluruh negara, untuk memastikan setiap pembinaan dan perancangan berjalan lancar.

“Selain turun padang, kami membuat kajian terperinci di sesuatu kawasan, sama ada bersesuaian atau tidak untuk dibangunkan stesen minyak, di samping memilih pengusaha berkelayakan sebelum laporannya diserahkan kepada kerajaan untuk kelulusan,” katanya.

Industri minyak dengan diri Mohd Khairuddin boleh dikatakan bagai aur dengan tebing yang tidak boleh dipisahkan. Menariknya, dia memulakan kerjaya itu dari bawah.

Selepas tamat persekolahan, dia bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat guaman di Muar. Kerana mahu berubah, dia berhenti kerja dan berhijrah ke Temerloh, Pahang untuk bekerja bersama abang yang membekalkan minyak diesel untuk ladang selain wakil pengedar Petronas.

“Selepas tamat sekolah, ramai rakan saya melanjutkan pelajaran, tetapi saya tidak berpeluang. Saya mohon kerja di Muar sebelum bekerja dengan abang,” katanya.

Di kampung, Mohd Khairuddin aktif dalam aktiviti nyanyian, malah dia bersama rakan pernah menubuhkan kumpulan rock ‘Era’ yang diundang membuat persembahan pada majlis perkahwinan, malah menyertai pertandingan Festival Rock Junior.

Namun ia tidak kekal lama selepas beliau yang bermain gitar utama berhijrah ke Pahang. Begitupun, kemahiran memetik gitar masih ada.

Melalui syarikat abangnya, dia diberi tanggungjawab sebagai pegawai pemasaran dan beberapa tahun kemudian dia membuka sebuah cawangan yang dikongsi bersama abang di Muadzam Shah dalam industri pengedaran bahan petroleum.

Selepas mengutip pengalaman beberapa tahun, Mohd Khairuddin mengorak langkah menubuhkan syarikat sendiri ketika usianya 23 tahun pada 1991.

“Syarikat yang ditubuhkan di Muadzam Shah ini saya kongsi dengan seorang rakan bermodalkan RM50,000. Kami membekalkan minyak diesel untuk sektor peladangan di sekitar Pahang,” katanya.

Selepas memiliki syarikat sendiri, cabaran menjelma. Ketika itu beliau menjalankan perniagaan seorang diri sama ada membawa lori, mengambil minyak pelincir dan menghantarnya kepada pelanggan.

“Pesanan pertama diterima daripada sebuah kilang milik Tabung Haji di Kota Bahagia sebanyak tujuh dram diesel. Ketika itu saya sewa lori satu tan untuk ambil minyak pelincir di depot dan hantar ke kilang.

“Hampir empat bulan saya lakukan sendirian, malah lori boleh dikatakan pejabat dan rumah kedua. Kebanyakan pesanan diterima dari bahagian Pahang Tenggara, saya bekerja tidak kira siang atau malam, sama ada menghantar bekalan atau mengutip bayaran,” katanya.

Mohd Khairuddin berkata, pernah di dalam poketnya hanya ada RM5 dan dia perlu bijak menggunakannya, sama ada untuk membeli makanan atau mengisi minyak.

Selain itu, katanya, tidur dan makan di dalam lori di tepi jalan, meminjam wang rakan berjumlah RM10,000 serta lori kehabisan minyak antara peristiwa yang mewarnai hidupnya ketika itu.

“Walaupun susah masa itu, saya seronok, malah tidak pernah menyesal atau putus asa terbabit dalam bidang ini,” katanya.

Begitupun, syarikat diusahakan itu tidak kekal lama apabila pada 2002 beliau mengambil keputusan mengundur diri kerana wujud masalah dalaman.

Namun, rantaian hubungan yang terjalin sebelum itu menyatukannya dengan Ahmad Rosllan dan Salahuddin, sekali gus tiga sekawan itu mengambil keputusan menubuhkan SSRSB pada 2002 yang mendapat sokongan bekalan petroleum daripada Esso Malaysia Bhd.

“Saya kenal Salahuddin ketika dia bekerja di Petronas sebagai jurutera perkhidmatan teknikal, manakala Ahmad Rosllan pula dalam bidang alat ganti kenderaan dan perpaipan. Kepakaran mereka digabungkan di SSRSB,” katanya.

Melalui syarikat itu, mereka memohon lesen untuk membekalkan bahan petroleum kepada stesen minyak luar bandar sebelum kerajaan meluluskannya pada 2003 melalui lesen PDA 7 (Petroleum Development Act).

Stesen pertama dibangunkan ialah di Felda Bukit Aping Timur, Johor sebelum meningkat sehingga memiliki 56 stesen di seluruh negara pada hari ini.


NAMA: Mohd Khairuddin Saimon
USIA: 39 tahun
LAHIR: 26 Oktober 1968 di Tangkak, Johor
JAWATAN: Pengarah Urusan Smart Stream Resources Sdn Bhd (SSRSB)
PENDIDIKAN: Sekolah Rendah Ledang, Tangkak, Johor; Sekolah Menengah Ledang, Tangkak, Johor
ADIK-BERADIK: Bongsu daripada sembilan beradik


SUMBER: HARIAN METRO, 03 OGOS 2008

NEW DISTRICT LEDANG TO HAVE OWN POLICE HQ

New district Ledang to have own police HQ

MUAR: Ledang, which was conferred district status by the Sultan of Johor Sultan Iskandar Sultan Ismail last month, will have its own district police headquarters soon.

Johor police chief Deputy Comm Mohd Mokhtar Mohd Shairff said the Inspector-General of Police, Tan Sri Musa Hassan, had approved the setting up of the district police headquarters to replace the current Tangkak police station.

A district police chief with the rank of Superintendent will oversee the department.

“Police are in the process of upgrading the Tangkak police station into a district headquarters and identifying an officer to be appointed the Ledang police chief.

“I will submit recommendations on the candidate to the IGP to consider,” DCP Mohd Mokhtar said after launching a Muar-level ‘community policing’ programme for residents in Taman Sri Maharani on Friday night.

He said the current manpower strength at the Tangkak police station was sufficient to serve a district.

As for Pulaijaya, another new district pronounced by the Sultan on July 21, DCP Mohd Mokhtar said it already had its own district police station.

SOURCE: THE STAR, 3 AUGUST 2008

01 Ogos 2008

VIDEO KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2008

VIDEO KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2008

Untuk melihat video Kembara Mahkota Johor 2008 sila klik pautan di bawah:

Pelancaran Kembara Mahkota Johor 2008

Kembara Mahkota Johor 2008 Singgah Di Sagil

Majalah 3 Episod 31, 9 Ogos 2008 - Part 1 - Part 2 - Part 3 - Part 4


Sumber: GALERI MEDIA PMBJ, MAJALAH 3 TV3