TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

29 April 2009

ALMARHUM DATO' KIYAI HAJI SHAMSUDDIN HAJI REDZUAN

Dato’ Kiyai Shamsuddin

Dato’ Kiyai Shamsuddin bin Haji Redzuan adalah seorang tokoh ulama tanahair yang disegani. Beliau lahir di Kepet, Madiun, Jawa Timur pada 11 November 1911. Menimba ilmu dari beberapa pesantren di Pulau Jawa sebelum berhijrah ke Malaysia,, antaranya ialah Pesantren Termas dan Pesantren Tebuireng yang masyhur. Beliau merupakan pendiri Madrasah Shamsuddiniah Assalafiah yang didirikannya pada tahun 1940. Madrasah ini terletak di Kampung Parit Medan, Kundang Ulu, Muar, Johor Darul Takzim dan masih ada sehingga kini. Kini ianya dikenali sebagai Sekolah Menengah Agama Shamsuddiniah.

Selain daripada terlibat terus dalam bidang pendidikan, Dato Kiyai juga pernah memegang pelbagai jawatan penting di Negeri Johor, antaranya sebagai penasihat Sultan, Ahli Jemaah Majlis DiRaja Johor, Ahli Majlis Agama Islam Negeri Johor dan Ahli Jawatankuasa Lujnah Fatwa Negeri Johor. Beliau juga bukan sahaja alim dalam ilmu-ilmu agama, bahkan ahli dalam ilmu-ilmu pertahanan diri. Semasa zaman “Bintang 3″ beliau adalah antara tokoh yang berjuang menentang pihak komunis dan mengerahkan anak-anak muridnya untuk berjuang sama demi mempertahankan maruah agama. Dato’ Kiyai menghembuskan nafasnya yang terakhir pada 1 Ramadhan 1418 (9 Januari 1997) meninggalkan 18 orang anak termasuklah Shohibus Samahah Datuk Haji Mohd. Tahrir, mufti Johor sekarang.

Di antara karya beliau adalah sebuah kitab himpunan sholawat berjodol “Majmuu’atush Sholawaat” yang mengandungi berbagai sholawat yang masyhur termasuklah Sholawat Tafrijiyyah dan Sholawat Syifa`. Pada mukaddimahnya pula disebut, antara lain hadits “lawlak” yang tidak lepas dari khilaf ulama mengenainya. Ada ulama yang mentsabitkannya, ada yang menolaknya dan ada pula yang walaupun tidak mentsabitkannya tetapi menyatakan bahawa maknanya shohih. Insya-Allah wa bi ‘awnihi, nantilah kita cuba bicarakan mengenainya. Apa yang zahir dari karya Dato’ Kiyai ini, beliau nampaknya tergolong dalam kalangan ulama yang mentsabitkan hadits tersebut. Dalam mukaddimahnya tersebut beliau menulis antara lain:-

Sholawat itu satu amalan atau satu ibadah yang sangat-sangat besar pahalanya dan dituntut pada tiap-tiap orang mukminin memperbanyakkan sholawat atas Rasulullah (se)bagaimana firman Allah s.w.t.:

ان الله و ملائكته يصلون على النبي يا ايها الذين امنوا صلوا عليه و سلموا تسليما

Dan tiada syak lagi bahawa Rasulullah itu ‘waashitah’, bahkan Rasulullah itu:

اصل الإيجاد لكل مخلوق
كما قال ذو العزة و الجلال: لولاك لما خلقت الأفلاك

“Asal bagi kewujudan setiap makhluk”, sebagaimana firman Tuhan yang empunya kemuliaan dan kebesaran (yakni dalam hadits qudsi) yang ertinya: ” Jika tidak wujud Rasulullah, Allah ta’ala tidak menjadikan bumi dan langit.”
Sungguh Junjungan Nabi itu adalah sebab bagi kewujudan segala yang ada di alam ini. Maka hendaklah kita sentiasa menjaga hubungan dengan orang yang menjadi sebab bagi kewujudan kita. Malanglah sesiapa yang memutuskan hubungan dengan baginda. Moga Allah merahmati Kiyai Haji Shamsuddin dan menempatkan beliau bersama para sholihin. Allahumma … aamiin … al-Fatihah.

SUMBER: PONDOKHABIB.WORDPRESS.COM

LEARN SILAT TO PRESERVE CULTURE, YOUTH URGED

THE participation of youth in silat must not be misconstrued as a gesture to show off their strength or becoming a hero in a fight, but as a desire to prevent the martial art from being forgotten.

 The Bukit Kangkar ‘Silat Sendeng’ team after a recent performance at a wedding in Muar
The Bukit Kangkar ‘Silat Sendeng’ team after a recent performance at a wedding in Muar
The move to set up silat teams was also in line with the state government's aim to reinvigorate arts and culture activities that were rapidly being forgotten by the younger generation.

The assistant coach of the Bukit Kangkar Silat Sendeng team in Sungai Mati, Muar, Rozaidi Othman, 22, said youths must be encouraged to join arts and culture activities such as silat.


The Bukit Kangkar Silat Sendeng team was established four years ago with 50 youths aged between 8 and 16, with the aim of expanding and strengthening silat, a Malay heritage, and to prevent it from becoming extinct.

Rozaidi said since its establishment, the team had been invited to participate in various events, including the district-level National Day celebration.

"Lately, we have been invited to a lot of weddings in Selangor, Malacca and Johor Baru, as well as Muar and Ledang."

He said silat sendeng was divided into several categories, including self-defence, silat sembah pembesar, silat peradaban pengantin and seni silat tari.

"For members who are skilled in weapons, we allow them to use weapons while performing the martial arts, which is accompanied by music from drums and gongs," said Rozaidi.

SOURCE: NST STREET JOHOR (JOHOR BUZZ), 29 APRIL 2009

27 April 2009

20 TERIMA ANUGERAH PELAJAR CEMERLANG 2008

MUAR: SERAMAI 20 pelajar di kawasan Sagil, Ledang yang mencapai keputusan cemerlang dalam bidang akademik dan agama peringkat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia, Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Penilaian Menengah Rendah (PMR), Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Darjah Khas sekolah agama kerajaan tahun lalu menerima Anugerah Pelajar Cemerlang 2008.
Anugerah disampaikan Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul di Masjid Jamek Datuk Abd Ghani Othman di Kampung Sagil Parit 2 di sini kelmarin.

SUMBER: HARIAN METRO, 27 APRIL 2009

44 MURID TERUJA SERTAI XPDC DESA LERAIAN KASIH


SEBAHAGIAN daripada peserta program perkhemahan X-PDC Desa Leraian Kasih bergambar beramai-ramai di Sawah Ring, Ledang, baru-baru ini.


LEDANG 26 April - Pengalaman berada di kawasan sawah padi nyata mengujakan bagi 44 murid sekolah rendah yang mengikuti program perkhemahan X-PDC Desa Leraian Kasih di Sawah Ring di sini baru-baru ini.

Program yang menghimpunkan pasukan beruniform pengakap dari Sekolah Rendah Agama Bersepadu Daerah Muar itu memberi peluang kepada murid-murid terbabit untuk mengalami kehidupan seharian golongan petani.

Malah kemesraan yang terjalin turut dieratkan dengan peserta program tinggal bersama keluarga angkat masing-masing sepanjang tiga hari aktiviti berlangsung.

Menurut Guru Besar Sekolah Rendah Agama Bersepadu Daerah Muar, Zarkasi Mustakim, program yang julung kali diadakan itu bertujuan memberi pendedahan kepada murid-murid di bandar Muar untuk menjalani kehidupan di desa.

"Matlamat aktiviti ini juga untuk mewujudkan interaksi serta mengeratkan hubungan persahabatan dan persaudaraan antara peserta.

"Ia diharap dapat membina dan mengembangkan lagi kemahiran, kepimpinan, jalinan ukhwah dan sifat-sifat kerjasama di kalangan peserta," katanya pada majlis pelancaran program perkhemahan tersebut di Sekolah Rendah Agama Sawah Ring di sini.

Beliau berkata, selain seharian berada di kawasan sawah padi, antara pengisian program tersebut termasuk gotong-royong bersama penduduk serta persembahan kebudayaan.

"Dengan penyertaan yang menggalakkan ini serta kerjasama baik orang kampung, saya yakin program ini akan diteruskan lagi pada masa akan datang," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 27 APRIL 2009

MAHARANI CYCLING CLUB ANJUR KAYUHAN MERENTAS DESAPara peserta sedang mengayuh basikal ketika merentasi jalan kampung Parit Haji Idris.

LEDANG, 27 April: SERAMAI 70 peserta daripada tiga buah kelab berbasikal telah menyertai program Kayuhan Merentas Desa anjuran Maharani Cycling Club (MCC), semalam.

Peserta yang terdiri daripada ahli kelab MCC, Cycle Batu Pahat Groups dan Nature Bikers Club Jasin telah memulakan kayuhan sejauh 40 kilometer bermula daripada Restoran 7-Seas di Bandar Baru Bukit Gambir.

Menurut jurucakap MCC, kayuhan tersebut merupakan sebahagian aktiviti kelab yang bertujuan untuk menguji daya ketahanan dan stamina peserta di samping merapatkan hubungan antara ahli ketiga-tiga kelab tersebut.

"Trek yang kami sediakan memang mencabar daya stamina para peserta bermula dengan melalui jalan kampung Parit Ghani, Parit Jarum Darat, Parit Haji Idris, Sagil Konggo, Bukit Banjar, Parit Pulai, Simpang 5 Darat dan Parit Kassan," katanya kepada iNFOLEDANG.

Tambahnya lagi, selain melalui jalan kampung, para peserta juga melalui jalan berbukit bukau dan menuruni kawasan parit sebelum berakhir di Bandar Baru Bukit Gambir.

Katanya lagi, program ini dapat memperkenalkan kepada para peserta khususnya yang datang dari luar kawasan Bukit Gambir lokasi kampung tradisional dan dapat memberikan pengalaman kepada para ahli kelab yang baru menyertai kelab berbasikal ini.

24 April 2009

USAHA MEMARTABATKAN SILAT MESTI BERTERUSAN

Oleh Jamaludin Husin
bhnews@bharian.com.my

Penyertaan generasi muda hidupkan semula seni warisan

MUAR: Usaha memartabatkan silat, sebagai seni warisan bangsa terutama di kalangan generasi muda mesti dilakukan secara berterusan supaya budaya bangsa itu tidak pupus ditelan zaman.

Langkah menubuhkan pasukan seni silat juga selaras dengan hasrat kerajaan negeri untuk menghidupkan kembali kesenian dan kebudayaan rakyat zaman silam yang semakin dilupakan generasi masa kini.

Justeru, penyertaan dalam pasukan seni silat tidak boleh dilihat bertujuan menunjukkan kekuatan atau berlagak hero jika terbabit dalam pergaduhan, sebaliknya untuk memartabatkan kembali seni warisan bangsa itu.

Kampung Bukit Kangkar di sini, iaitu kampung kelahiran pengasas Seni Silat Sendeng Malaysia, Allahyarham Abdul Hamid Hamzah, kini menggiatkan usaha mengetengahkan seni warisan bangsa itu di kalangan penduduk setempat.

Penolong jurulatih pasukan Seni Silat Sendeng, Bukit Kangkar, Sungai Mati, di sini, Rozaidi Othman, 22, berkata remaja yang berbakat dalam bidang kesenian dan kebudayaan seharusnya digalakkan menyertai pasukan seni dan budaya yang ditubuhkan dalam kawasan masing-masing, termasuk pasukan seni silat.

Sehubungan itu, beliau berharap masyarakat tidak tersalah anggap apabila ramai remaja sekitar kawasan perkampungan dan pekan di daerah ini yang menyertai pasukan seni silat di kawasan berkenaan.

Katanya, pasukan Seni Silat Sendeng Bukit Kangkar, ditubuhkan empat tahun lalu dengan disertai 50 remaja lelaki dan perempuan berusia lapan tahun hingga 16 tahun.

"Persatuan itu ditubuhkan bertujuan mengembangkan serta memperkasakan kesenian silat yang menjadi warisan bangsa Melayu zaman berzaman itu, supaya tidak pupus di telan zaman.

"Penubuhannya dapat menanam semangat remaja supaya cinta dan tidak memperlekehkan kesenian Melayu, sekali gus mengangkat martabat bangsa dalam bidang seni silat di persada antarabangsa," katanya..

Rozaidi berkata, sejak ditubuhkan, pasukan itu sering menerima undangan untuk mengambil bahagian dalam acara persembahan, termasuk majlis sempena sambutan hari kebesaran seperti Hari Kemerdekaan di peringkat daerah.

Katanya, pasukan itu yang menjalani latihan setiap Sabtu dan Ahad malam di gelanggang silat Kampung Bukit Kangkar, sejak kebelakangan ini menerima banyak undangan bagi menyerikan majlis perkahwinan, bukan saja di daerah ini dan Ledang serta sekitar Johor Bahru, malah hingga ke Selangor dan Melaka.

Beliau berkata, kesenian silat sendeng terbahagi kepada beberapa jenis jurus silat, termasuk seni mempertahankan diri, silat sembah kepada pembesar, silat peradaban pengantin dan seni silat tarian.

Katanya, ada antara anggotanya yang cekap bermain senjata dibenarkan menggunakan keris ketika mempersembahkan seni silat mempertahankan diri dengan iringan paluan gong dan gendang.

Seorang peserta, Mohd Faizal Roslan, 19, berkata penyertaannya dalam pasukan Seni Silat Sendeng bukan bertujuan untuk bermegah dengan rakan lain, sebaliknya mahu terbabit dalam usaha meningkatkan martabat kesenian itu.

"Ini kerana seni Silat Sendeng mempunyai beberapa jurus yang sesuai di pelajari remaja, terutama kesenian peradaban dan kesopanan ketika mempersembahkan silat.

"Melalui kesenian ini, remaja dapat membentuk jati diri dan meningkatkan mutu disiplin terutama ketika menjayakan persembahan," katanya.

Norfarahanis Saharia Ahmad Saleh, 13, berkata, penyertaannya dalam pasukan seni silat tidak mengganggu pelajaran sekolahnya kerana masa berlatih adalah pada malam hujung minggu dan beliau hanya menyertai persembahan pada musim cuti persekolahan.

Rakannya, Norameera Nadjwa Mohd Razali, 13, berkata kesenian silat sendeng yang dipelajarinya boleh dijadikan sebagai `senjata' untuk mempertahankan diri terutama jika membabitkan kes ragut yang sering berlaku kepada wanita.

SUMBER: BERITA HARIAN, 24 APRIL 2009

23 April 2009

KELAB JAGUH GAMBIR ANJUR KONVOI JELAJAH JOHOR

Oleh Adi Sabariman

LEDANG: Kelab Jaguh Gambir (KJG) telah berjaya menganjurkan Konvoi Jelajah Johor sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Johor pada 18 April yang lalu.

Pengerusi KJG, Muhidin Osman berkata, sebanyak 25 buah motor Jaguh milik ahli kelab telah menyertai konvoi tersebut bermula di Jeti Parit Jarum Laut.

Menurutnya, sebelum konvoi tersebut bermula, ahli-ahli kelab telah mengiringi Ahli Parlimen Ledang, YB Ir Haji Hamim Samuri ke Jeti Parit Jarum Laut untuk merasmikan Pertandingan Memancing Udang Galah Piala Datuk Ketua Pengarah Penerangan Malaysia.

"Konvoi tersebut telah dilepaskan oleh YB Hamim menuju ke Pagoh dan singgah di Parit Sulong untuk makan tengah hari sebelum menyambung perjalanan melalui Air Hitam dan Simpang Renggam," katanya kepada iNFOLEDANG.

Muhidin menambah, konvoi tersebut menuju ke Pontian dan singgah di Kukup dan terus ke Tanjung Piai bagi melihat Tanah Di Penghujung Benua Selatan Asia.

Beliau berkata, tujuan konvoi ini adalah untuk memberikan pengalaman kepada para ahli menunggang motorsikal dengan selamat dan berdisiplin dalam kelompok yang ramai.

Seorang ahli kelab yang ditemui, Jumrie Ahmad menyatakan konvoi ini memberi pengalaman pertama kepada beliau sejak menyertai kelab ini.

ORGANISE EVENTS TO BENEFIT ALL, YOUTH TOLD

Rizalman Hammim

MENTERI Besar Datuk Abdul Ghani Othman have challenged the youth in Ledang to organise large-scale social and recreational programmes which benefit the various races like building a garden and forming a band.

Datuk Abdul Ghani Othman speaking to youth leaders at Ledang Youth Consultative Council at the Industrial Training Institute in Sagil.
Datuk Abdul Ghani Othman speaking to youth leaders at Ledang Youth Consultative Council at the Industrial Training Institute in Sagil.
Speaking at the opening of the Ledang Youth Consultative Council at the Industrial Training Institute in Sagil recently, he said activities that could be organised included sports and cultural events.

He said a band that consisted of members of the various races who were adept at playing the various musical instruments was another activity that the Ledang youth could organise.


"I am challenging the Ledang youth to set up the band and within a year showcase their talent by playing songs in various languages," he said.

He also suggested the youth, regardless of race, develop a 3.2ha garden of forest plants, which could be used for research as well as for the public to appreciate nature.

Ghani said the youth should take an interest in the environment and help protect the ecology.

The youth associations at the state, district or village-level need to take the lead in organising the activities.

"It is useless to launch a programme on a grand scale at the national or state-level if it does not attract the youth from the district or village.

"This will only reveal the programme has weaknesses, since it fails to attract them," he said.

Ghani admitted there were a number of inactive youth associations at the district-level, but said such problems could be rectified by organising programmes that met the youth's needs and interests.

"I hope to engender enthusiasm among the youth in organising more programmes.

"If funds are needed, I am more than willing to help as such programmes could provide avenues for more youth to participate," said Ghani.

SOURCE: NST JOHOR BUZZ, 23 APRIL 2009

KEEPING TIME TO THE KOMPANG

THE traditional Malay hand drum, or kompang, is a must for many performances.

 ‘Kayu leban’ from the forests in Pagoh and Lenga are used to make the kompang. — Pictures by Sim Bak Heng
‘Kayu leban’ from the forests in Pagoh and Lenga are used to make the kompang. — Pictures by Sim Bak Heng
Pieces of goat skins are moulded into the desired shape.
Pieces of goat skins are moulded into the desired shape.

Goat skins  are stretched and left to dry under the hot sun.
Goat skins are stretched and left to dry under the hot sun.

Fresh local goat skins need to be trimmed of all fat and fur before they are dried.
Fresh local goat skins need to be trimmed of all fat and fur before they are dried.

As the musical instrument is able to produce a loud sound of varying bass levels, it is the perfect mood setter. A kompang team is usually part of the welcoming committee and their performance part of the launch of many events.

They are there to welcome the arrival of VIPs, brides and grooms, among others.

While it takes practice to master the kompang -- bare hand are used to produce the desired beat and volume -- it also takes considerable skills to make a good kompang.

The main materials for kompang are goat skin and wood. The process is tedious, with many rules to be observed to ensure high quality beat.

For instance, no work is allowed during the rainy season as it will affect the quality of the goat skins. Finished kompang are also not stored in air-conditioned rooms or any places with high humidity as this promotes fungal growth.

Hapsah Jaafar, 42, operates a kompang-making cottage industry with her husband, Rosdin Baki, 43, at their house in Jalan Mahmood at Kampung Parit Jawa in Muar.

She said her husband inherited the family business started by his grandfather more than 40 years ago.

"All these years, we use a type of wood called 'kayu leban,' which is the best wood for making kompang. It is easily available in forests in Pagoh and Lenga in Muar," she said.

The wood is obtained from suppliers and comes in huge square chunks.

They are sawn into the desired round shape before being polished and painted with shellac.

The preparation of the goat skins is not easy either. The skins, which are trimmed of all fur and fat, are soaked in water before they are fitted into a round metal structure and cut along the line of the circumference.

The skins are left to dry and stains are polished away before they are nailed to the ready pieces of wood.

A strip of red linen is glued to the edge of the kompang to enhance it aesthetically.

Hapsah uses about 400 pieces of goat skins per month, of which 300 are imported from Indonesia in dry form. The local supply is fresh and the skins have to be trimmed of their fat and fur before they are stretched and dried under the sun.

There are three sizes of kompang, which differ in diameter. The biggest is 38.1cm, followed by 30.46cm and 15.24cm.

They are priced at RM95, RM70 and RM35, respectively.

Hapsah hires 15 workers and produces 30 kompang a day for her customers inSingapore, Brunei and East Malaysia.

SOURCE: NST, JOHOR BUZZ, 23 APRIL 2009

22 April 2009

HELP EX-ADDICTS, MOSQUE URGED

MOSQUES in Johor are encouraged to help former drug addicts, who have been disowned by their families, to get back into society.

Johor Religious Department director Abd Rahman Jaffar said former addicts had received skills training while under rehabilitation and these skills could be used even in mosques.

With a skill and job in hand, he said, former drug addicts would be less likely to return to their old habit.

"Some former addicts may not be accepted by their families, so mosques can play a role to help them. This will prevent them from going back to their old haunts," he said.

"We should let them stay inside the mosque compound, where they could help with landscaping, farming and keeping the compound clean," Abd Rahman said at the closing of a workshop at the Muar Narcotics Rehabilitation Centre recently.

Abd Rahman also reminded the inmates not to miss the opportunity offered by the centre to rehabilitate themselves.

Also present were the National Anti-Drug Agency assistant director Mizra Hilmi Abu Bakar and the centre commandant V. M. Asok Kumar.

Some 50 participants from mosques in Johor attended the workshop, which also included recreational activities with the centre's inmates.

SOURCE: NST JOHOR BUZZ, 22 APRIL 2009

MUNCUL JUARA SETELAH KALI KE-3 MENCUBA


ABDULLAH Murad (kiri) menyampaikan piala kemenangan kepada Mohd. Fadzli Jaafar yang berjaya menjadi juara Pertandingan Memancing Udang Galah di Ledang Johor, baru-baru ini.

LEDANG 21 April - Percubaan menyertai pertandingan buat kali ketiga memberi tuah kepada anak jati Kampung Parit Jarum Laut, Mohd. Fadzli Jaafar, 27, apabila muncul johan Pertandingan Memancing Udang Galah Piala Datuk Pengarah Ketua Penerangan Malaysia, di sini baru-baru ini.

Fadzli yang berjaya menaikkan udang galah sebanyak 2.6 kilogram membawa pulang wang tunai RM1,000 serta piala.

Menurut Fadzli, dia sama sekali tidak menyangka dapat muncul johan pertandingan yang kali ketiga diadakan itu memandangkan penyertaannya pada dua pertandingan lalu tidak membuahkan hasil.

"Pertandingan ini memang sengit kerana ia bukan sahaja disertai oleh penduduk tempatan malah orang luar yang datang menyertainya pun hebat-hebat belaka," katanya yang bekerja kampung.

Dia berharap penganjuran pertandingan tersebut diteruskan lagi pada masa akan datang memandangkan pelbagai manfaat yang dapat diberikan kepada masyarakat.

Majlis penyampaian hadiah yang diadakan di jeti Kampung Parit Jarum Laut, Bukit Gambir, di sini disempurnakan oleh Ketua Pengarah Penerangan, Datuk Abdullah Murad.

Sementara itu, Abdullah dalam ucapannya melahirkan perasaan bangga kerana pertandingan berkenaan mampu menarik 107 pemancing.

"Sememangnya acara ini akan dijadikan acara tahunan, malah saya berharap ia dapat diperluaskan lagi ke daerah-daerah lain kerana kejayaannya membawa penglibatan bersama masyarakat," katanya.

Katanya, kerjasama erat Pejabat Penerangan Daerah Ledang dan Komuniti Bestari (K-Bestari) bagi menjayakan pertandingan itu adalah usaha terbaik untuk mewujudkan kemesraan antara kerajaan dan rakyat.

Pertandingan tersebut turut dimeriahkan dengan acara sukaneka, pertandingan karaoke, kuih tradisional dan memasak gulai ikan sungai.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 22 APRIL 2009

21 April 2009

'NAJIB CAN STEER JOHOR TO GREATER HEIGHTS'

MENTRI Besar Datuk Abdul Ghani Othman says he is confident that Datuk Seri Najib Razak, who replaced Tun Abdullah Ahmad Badawi as prime minister, can steer Johor's development to greater heights.

Abdul Ghani said as stipulated under the Iskandar Regional Development Authority (IRDA) Act, the prime minister is co-chairman alongside the Johor mentri besar.

"Hence, I look forward to meeting and providing him with the latest update on the development of the region," he said in Muar recently.

Abdul Ghani said IRDA was working on drawing new foreign investment to the region.

He said he would visit China, Abu Dhabi and the United States in two months' time to educate investors there.

"We believe that in the current situation, international credit will flow to Iskandar Malaysia," he said.

SOURCE: NST JOHOR BUZZ, 21 APRIL 2009

GHANI: JOHOR HAS THIRD LARGEST PNB UNIT TRUSTS

JOHOR has the third largest number of unit trusts managed by Permodalan Nasional Berhad (PNB) in the country, with eight billion unit shareholders.

Datuk Abdul Ghani Othman says one million Johoreans own PNB unit trusts
Datuk Abdul Ghani Othman says one million Johoreans own PNB unit trusts

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the eight billion made up 10 per cent of the total 80 billion of unit trusts managed by PNB.

"As of now, about one third of three million people in the state are PNB shareholders and we want that number to increase," he said at a PNB community programme in Tangkak recently.

Also present were PNB president and chief executive officer Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman, Gambir state assemblyman M. Asojan and Tangkak state assemblyman Goh Tee Tee.

Hamad Kama Piah said PNB was not only offering new investments, it was also educating the public on unit trust investments, including their risks, dividends and financing.


SOURCE: NST JOHOR BUZZ, 21 APRIL 2009

20 April 2009

MB CABAR BELIA BUAT PROJEK BESAR

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my

Dua projek dicadang ialah tubuh pancaragam dan kendali taman tumbuhan

TANGKAK: Belia kawasan daerah Ledang dicabar supaya mengadakan program berskala besar dan membabitkan pelbagai kaum dalam pelbagai kegiatan yang memberi manfaat bersama termasuk mengendalikan taman tumbuhan serta mewujudkan pasukan pancaragam.

Cabaran itu dikemukakan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Serom ketika berucap pada merasmikan Majlis Perundingan Belia Daerah Ledang, di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Sagil, di sini kelmarin.

Abdul Ghani berkata, antara program yang boleh diadakan selain membabitkan kegiatan sukan, kebudayaan dan wajadiri, belia kawasan itu juga boleh mengadakan pelbagai lagi program besar.

Katanya, pasukan pancaragam yang dianggotai semua kaum yang mahir dalam pelbagai jenis peralatan muzik yang berkaitan menjadi antara kegiatan yang boleh dijalankan oleh belia kawasan itu.

"Saya cabar belia Ledang supaya mewujudkan satu pasukan pancaragam belia yang menggabungkan penyertaan orang Melayu, Cina dan India sama ada yang pandai dalam bidang itu atau diberi tunjuk ajar.

"Saya cabar mereka supaya pancaragam di kalangan belia itu diberi masa setahun untuk mahir sebelum boleh menayangkan kemahiran mereka untuk memainkan pelbagai lagu dalam pelbagai bahasa," katanya .

Abdul Ghani juga mencadangkan supaya belia Ledang tanpa mengira kaum supaya membangunkan sendiri taman seluas kira-kira 3.2 hektar dengan tumbuhan hutan yang bukan saja boleh menjadi tempat penyelidikan hutan, malah memberi peluang kepada mereka untuk menghayati serta menghargai alam sekitar.

Katanya, sebagai belia, mereka perlu prihatin kepada persekitaran dan pada masa sama mengambil langkah sewajarnya sebagai sumbangan mereka dalam memastikan alam sekitar tidak dicemari dan dipertahankan.

Selain itu, katanya, persatuan belia di peringkat negeri, daerah atau kampung perlu memastikan supaya mereka menjalankan pelbagai kegiatan dan tidak membiarkan persatuan itu terbiar saja.

"Tiada guna jika sesuatu program dilancarkan secara besar-besaran pada peringkat kebangsaan atau negeri jika ia tidak sampai ke peringkat belia daerah atau kampung kerana ia menunjukkan kegagalan program yang tidak disambut baik oleh semua belia," katanya.

Beliau mengakui ada beberapa persatuan belia di peringkat daerah yang tidak aktif sehingga perlu diwujudkan kembali dan perkara itu tidak sepatutnya berlaku jika semua belia gembleng tenaga mengadakan program yang berkaitan dengan keperluan mereka atau minat masing-masing.

"Saya harap dapat menyuntik minat dan semangat kepada belia dalam pelbagai program dan jika memerlukan peruntukan, saya bersedia membantu supaya lebih banyak gelanggang diwujudkan untuk pelbagai kegiatan termasuk wajadiri atau yang berkaitan," katanya.

Beliau percaya jika lebih banyak kegiatan berkaitan belia dapat diadakan bersesuaian dengan minat, maka lebih ramai lagi yang akan membabitkan diri dalam persatuan belia yang sekali gus dapat membantu pembentukan jati diri mereka.

SUMBER: BERITA HARIAN, 20 APRIL 2009

PERGAULAN BEBAS TANPA SEMPADAN DORONG PERZINAAN, BUANG BAYI

Oleh Mohd Ali Muhamad Don

SELEPAS sekian lama tidak mendapat liputan media massa, jenayah buang bayi kini kembali menjadi penghias muka depan akhbar utama. Hakikatnya, perbuatan kejam itu tidak akan berhenti selagi ada manusia bertopengkan syaitan yang tidak pernah insaf daripada noda yang dilakukan.

Selepas berseronok melakukan hubungan zina diharamkan, mereka terbabit pula melakukan pembunuhan kejam. Malah, bagi mereka buang bayi tidak ubah seperti buang sampah yang sudah busuk dan tidak lagi diperlukan.

Amalan hina itu lebih buruk daripada binatang dijadikan Allah dengan rasa kasih sayang dan belas kasihan terhadap darah daging sendiri. Bimbang malu atas keterlanjuran tidak boleh sama sekali dijadikan alasan untuk membunuh nyawa yang tidak berdosa. Malah, keadaan itu mendedahkan pelaku kepada jenayah membunuh dengan sengaja lalu mengundang kemurkaan Allah.

Masyarakat Arab jahiliah sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW pernah membunuh anak perempuan kerana malu dan dianggap tidak setanding dengan anak lelaki yang gagah dan boleh diajar berperang.

Hal ini dinyatakan dalam firman Allah bermaksud: “Dan apabila dikhabarkan kepada seseorang dari mereka bahawa dia beroleh anak perempuan, muramlah mukanya sepanjang hari (kerana menanggung dukacita), sedang dia menahan perasaan marahnya dalam hati. Dia bersembunyi dari orang ramai kerana (merasa malu disebabkan) berita buruk yang disampaikan kepadanya (dia beroleh anak perempuan sambil dia berfikir), adakah dia akan memelihara anak itu dalam keadaan yang hina atau dia akan menanamnya hidup-hidup dalam tanah? Ketahuilah! Sungguh jahat apa yang mereka hukumkan itu.” (Surah al-Nahl, ayat 58-59)

Tetapi kini, kejahatan manusia melampau naluri semula jadi seorang ibu yang sepatutnya menjadi belas serta sayang terhadap anak dilahirkan. Jantina bayi tidak lagi menjadi perhitungan, malah jika yang lahir pondan sekalipun, mahu dibuang atau dibunuh tetap akan dilakukan.

Ada dibuang dalam lubang tandas, ditinggalkan di tepi semak, tempat pembuangan sampah, dicampak dalam longkang dan terbaru seorang bayi seberat 3.05 kilogram ditemui ditinggalkan semalaman di perhentian bas sehingga dikerumuni ribuan semut.

Manusia jenis apakah tergamak melakukan perbuatan keji seperti itu. Sungguh ia perlakuan manusia dirasuk iblis hingga akal tidak lagi dapat berfungsi dengan sempurna.

Setiap kali isu itu dibangkitkan pelbagai pihak tampil memberi cadangan, tetapi hingga kini masih belum ada jalan penyelesaian.

Oleh itu, punca permasalahan perlu terlebih dulu dikenal pasti bagi mencari penawar untuk mengubati penyakit masyarakat yang sudah lama membarah. Pergaulan bebas tanpa batasan, keinginan muda-mudi untuk berseronok, terpedaya dengan pujukan pasangan, kurang perhatian dan kasih sayang ibu bapa, tidak melaksanakan perintah agama antara punca amalan tidak bermoral berterusan.

Bagi membendung jenayah ini, golongan muda-mudi Islam dinasihatkan kembali ke jalan benar. Mereka wajib kembali kepada beramal dengan ajaran al-Quran dan sunnah Rasul-Nya.

Setiap individu Muslim diingatkan supaya sentiasa menunaikan solat dan tidak mengabaikannya. Semoga ia mampu menjadi benteng serta pelindung kepada pelakuan dosa dan maksiat.

Allah berfirman bermaksud: “Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari al-Quran dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya) dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Ankabut, ayat 45)

Ibu bapa pula diingatkan supaya tidak terlalu leka mengejar kemewahan dunia yang sementara menyebabkan tanggungjawab mendidik anak terabai. Walaupun kemungkinan anak tidak lagi tinggal serumah apabila sudah bekerja ibu bapa seharusnya tahu tempat tinggal, rakan juga tempat bekerja.

Anak akan berasa keprihatinan ibu bapa walaupun berjauhan.

Selain itu, pesta hiburan sehingga lewat malam yang menjurus kepada pergaulan bebas tanpa sempadan juga hendaklah diberhentikan.

Stesen televisyen juga disaran mematuhi garis panduan penayangan filem dengan menghentikan filem berunsur lucah daripada tayangan umum.

Seterusnya, marilah bersama menyumbang dengan melaksanakan kerja menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran untuk kebaikan semua.

Budaya tegur-menegur dan saling nasihat-menasihati perlu menjadi amalan dalam masyarakat supaya amalan buruk jahiliah moden ini dapat dibanteras.Penulis ialah Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Bandaraya Johor Bahru

SUMBER: BERITA HARIAN, 20 APRIL 2009

19 April 2009

MB SURPRISED OPPOSITION REPS DIDN'T GET INVITATIONS

JOHOR BARU: Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Osman is surprised that opposition assemblymen did not receive invitations to Thursday’s launch of the state’s new administration centre.

He said all 56 state representatives were invited to attend the launch of Kota Iskandar in Nusajaya.

“I was told that the State Secretariat had invited all the assemblymen,” he said after launching the Ledang Youth Consultative Council in Sagil, Le­­dang, on Friday.

He said all the assemblymen re­­ceived reminders via SMS from the State Secretariat inviting them to the launch.

He said he would look into whether the invitation cards were lost along the way.

State opposition leader Dr Boo Cheng Hau has asked for an explanation on why six Pakatan Rakyat as­­semblymen were not invited to the launch.

Four DAP representatives did not attend although the PAS representatives attended the event without the invitation.

DAP’s Bakri MP Er Teck Hwa re­­ceived an invite, but did not at­­­tend.

PAS’ Sungai Abong assemblyman Datuk Dr Sheik Ibrahim Salleh said he went with Maharani assemblyman Dr Mohamad Taslim, as they believed it was an important event.

SOURCE: THE STAR, Sunday April 19, 2009

SATU MALAYSIA DARI SUDUT AGAMA

Konsep Satu Malaysia yang digagaskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, menimbulkan pelbagai reaksi positif dari banyak kalangan masyarakat.

Bagaimanapun, tentulah tidak dapat dinafikan bahawa persepsi negatif dan rasa kebimbangan akan timbul juga, terutamanya terhadap sesuatu visi yang baru, khususnya apabila terlalu banyak lahirnya spekulasi yang cuba memberikan gambaran yang bukan-bukan terhadap sesuatu gagasan yang baru itu.

Bagi saya, apa-apa saja gagasan dan visi baru yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, maka hakikatnya segala sesuatu yang telah tersurat di dalam Perlembagaan negara tentulah tidak akan disentuh, malah peruntukan yang termaktub di dalam Perlembagaan tentulah akan menjadi asas penting yang tidak boleh di cabuli.

Dari perspektif agama, maka telah wujud peruntukan di dalam Perlembagaan bahawa Islam adalah agama negara, dan agama-agama lain bebas diamalkan di dalam negara kita secara aman dan harmoni.

Peruntukan ini amat jelas memberikan perlindungan terhadap kekuatan agama Islam yang tidak mungkin dicabar kedudukannya, dan sesiapa sahaja yang menjadi Kerajaan, maka Kerajaan itu haruslah menghormati dan melindungi kedudukan Islam seperti yang termaktub itu, dan dalam masa yang sama memberikan perlindungan kepada agama-agama lain yang mahu diamalkan oleh penganut masing-masing dalam keadaan aman dan harmoni.

Sejarah pembangunan tamadun Islam sejak zaman Rasulullah SAW sehingga ke zaman kegemilangan Islam yang telah bertapak di Eropah dan China telah membuktikan bahawa konsep "satu" agama tauhid ialah membangun akidah dan syariah penganut Islam dengan amat kuat dan kukuh sekali, di samping menghormati penganut agama lain dan amalan yang mereka lakukan dalam agama mereka.

Sejarah membuktikan bahawa pemerintahan Islam semasa Rasulullah SAW di Madinah, dan semasa Islam memerintah Andalusia, pemerintah itu tetap berlaku adil terhadap semua rakyat tanpa sebarang tekanan yang boleh membawa kepada konflik yang akan menimbulkan perpecahan dan sengketa di dalam masyarakat.

Dasar ini dihormati dan difahami oleh semua warga yang menjadi rakyat di bawah pemerintahan itu, lalu tidak terdapat sebarang gerakan atau pengkhianatan yang berlaku di kalangan rakyat sehingga memungkinkan timbulnya rasa resah gelisah dan tidak puas hati di antara rakyat.

Konsep Satu Malaysia semestinya akan mengambil iktibar dari perjalanan sejarah ini, demi keamanan dan kekuatan Malaysia sendiri.

Ulung

Di negara kita, seperti yang telah saya sebutkan di atas, dari perspektif agama, maka sejak kita mencapai kemerdekaan, dan semenjak berkuatkuasanya Perlembagaan, maka agama Islam merupakan agama negara, dan Raja-Raja Melayu merupakan sebuah institusi yang menjaga dan melindungi hal elwal agama Islam.

Yang di-Pertuan Agong dalam lafaz penerimaan pelantikan Seri Paduka, salah satu perkara yang disebutkan ialah melindungi agama Islam di negara ini.

Malah kedudukan agama Islam sebagai agama negara yang ulung di dalam negara kita juga adalah merupakan satu kontrak sosial yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun kerana sejarah telah membuktikan bahawa persetujuan untuk memaktubkan Islam sebagai agama negara adalah merupakan satu kesepakatan di antara Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra dengan ketua parti politik MCA dan MIC yang mewakili tiga kaum terbesar rakyat Malaysia ketika itu.

Dan sebagai jaminan untuk kekuatan dan keamanan negara jugalah, Perlembagaan memperuntukkan bahawa agama-agama lain bebas diamalkan oleh penganut masing-masing dalam aman dan harmoni.

Kedudukan ini, saya rasa tidak mungkin disalahgunakan oleh sesiapa pun, dan sebagai Kerajaan yang bertanggung jawab, tentulah Perdana Menteri menyedari hal ini ketika meletakkan agenda pemerintahannya yang berkonsepkan "Satu Malaysia".

Dalam konteks Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama, saya percaya majoriti rakyat tetap cintakan perdamaian dan keharmonian, termasuk dalam mengamalkan agama masing-masing, dan dalam pendekatan mereka ketika membicarakan isu-isu agama di dalam masyarakat dan di kalangan mereka sendiri.

Konsep satu Malaysia mengakui keadaan ini, dan tentunya akan menolak sebarang gerakan atau agenda sebarang kumpulan agama yang radikal dan ekstrem dari kalangan agama mana sekali pun.

Hal ini saya sebutkan, kerana senario masyarakat dunia pada hari ini telah menyaksikan kelahiran golongan radikal dan ekstremis di kalangan berbagai-bagai agama di seluruh dunia. Kita menyaksikan kelahiran ekstremis agama di kalangan Kristian, Hindu, Buddha dan Islam sendiri, yang bertindak ganas dengan menyalahgunakan agama dan memperalatkan agama untuk golongan yang tertentu, atau kerana kepentingan diri sendiri.

Saya percaya, konsep Satu Malaysia akan memerangi tindakan golongan ini sekiranya hal ini juga akan timbul di dalam masyarakat kita, iaitu memerangi golongan pelampau yang boleh menganggu kestabilan negara dan rakyat, malah yang mungkin juga merupakan gerakan radikal yang terkeluar dari kesucian ajaran agama itu sendiri.

Konsep satu Malaysia tentunya tidak akan melihat kepada persamaan yang terkeluar dari peruntukan Perlembagaan dan terpesong daripada ajaran serta definasi agama itu sendiri, terutamanya agama Islam yang mempunyai ciri-ciri ritual dan falsafah ketuhanannya tersendiri yang tidak mungkin di rombak atau dicabar oleh sesiapa pun. (Sila lihat juga tulisan Khairuddin Mohd Zain, Utusan Malaysia 15 April 2009, Satu Malaysia: Perspektif Orang Muda)

Dalam falsafah ketuhanan umpamanya, tidak mungkin sebarang penganut agama lain akan menimbulkan sebarang bantahan di atas cara penyembahan dan definisi ketuhanan masing-masing.

Umat Islam di Malaysia tidak pernah mempersoalkan tentang acara-acara keagamaan Hindu, Krisrtian, Buddha dan sebagainya yang diamalkan di negara kita pada hari-hari perayaan keagamaan atau di rumah-rumah ibadat mereka, kerana hal itu adalah merupakan ritual mereka masing-masing.

Demikian juga penganut agama lain tidak seharusnya mempersoalkan konsep ketuhanan dan ritual serta perlaksanaan syariah agama Islam yang sebenarnya, kerana umat Islam lebih memahami dasar agama dan ajarannya di kalangan masyarakat mereka.

Gagasan

Dasar tanpa ganggu menganggu dalam ajaran agama inilah yang dapat membentuk satu kekuatan bangsa dan rakyat mengikut konsep unity in diversity, dan konsep inilah yang seharusnya didokong oleh gagasan Satu Malaysia dalam menegakkan hak dan tanggung jawab semua kalangan rakyat Malaysia yang mempunyai pelbagai agama ini.

Rasulullah SAW ketika diminta oleh orang musyrikin supaya bersetuju untuk saling sembah menyembah tuhan masing-masing, termasuk menyembah Allah, maka baginda mendapat panduan daripada Allah SWT agar tidak bertolak ansur di dalam isu yang amat fundamental ini, dengan menegaskan kepada mereka bahawa "Bagi kamu agama kamu, dan bagiku agama aku", ertinya di dalam isu ketuhanan dan ibadat, maka tidak seharusnya timbul sebarang persengketaan yang boleh memecahbelahkan masyarakat awam, kerana isu ini adalah isu akidah masing-masing.

Dalam konsep amalan agama yang eksklusif untuk agama itu, kita bersetuju untuk tidak mempersoalkan kesucian agama lain, walau pun dalam banyak perkara dalam amalan agama masing-masing itu, terdapat perbezaan pandangan dan pendapat, terutamanya dari segi akidah, kerana kita percaya kepada keharmonian manusia dan masyarakat, maka dalam pendekatan baru ini kita bolehlah berpegang kepada dasar agree to disagree berpandukan kepada pendekatan yang dilakukan oleh Rasulullah SAW terhadap kaum musyrikin itu.

Kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggung jawab tentang agama, Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom sendiri merupakan satu manifestasi baru yang mungkin membawa semangat satu Malaysia, iaitu ketika beliau menyatakan secara terus terang kesediaannya untuk mengkaji semula tentang program dan agenda Islam di negara kita, termasuk isu yang berkaitan dengan isu istilah agama yang tertentu, yang telah menimbulkan begitu banyak kekeliruan di dalam masyarakat Islam dan bukan Islam di negara kita.

Oleh itu saya rasa masyarakat Islam haruslah melihat kepada sudut yang lebih positif terhadap konsep Satu Malaysia ini dari perspektif agama. Dalam masa yang sama mereka juga seharusnya mengemukakan gagasan yang lebih membina dan konstruktif bagaimanakah konsep atau gagasan ini seharusnya dibangunkan dengan sebaik-baiknya berdasarkan polisi ini dan dapat mengukuhkan lagi kedudukan agama negara dan umatnya.

Selain itu bagi menambahkan lagi kefahaman yang mantap terhadap agama Islam sendiri, yang nampaknya akhir-akhir ini telah diberikan pentafsiran yang berbeza- beza sehingga menimbulkan kekeliruan yang banyak di dalam masyarakat kita.

Golongan agama dan para sarjana Islam seharusnya mengambil peluang dari keterbukaan dasar negara ini untuk memberikan kerjasama dan pemikiran mereka yang membina bagaimanakah dasar Satu Malaysia dapat digunakan sebaik-baiknya dalam meningkatkan perlaksanaan agenda agama dan umatnya di negara ini.

IPPD LEDANG ANJUR MAJLIS TAHLIL HARI POLIS KE-202

Timbalan Ketua Polis Daerah Ledang, DSP Abu Bakar Esa sedang berucap pada majlis bacaan Yasin dan tahlil sempena Peringatan Hari Polis Ke-202 di Masjid Jamek Bukit Gambir, Ledang. (Foto: AdiSabariman)

LEDANG, 19 April: Sempena Peringatan Hari Polis Ke-202, Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang telah mengadakan majlis Bacaan Yasin dan Tahlil di Masjid Jamek Bukit Gambir, malam tadi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Ledang, DSP Abu Bakar Esa dalam ucapannya berkata, IPD Ledang yang baru ditubuhkan masih banyak kekurangannya terutama dari segi logistik.

"Kami amat mengharapkan kerjasama orang awam untuk memberikan maklumat mengenai kejadian jenayah yang berlaku di kawasan mereka untuk diambil tindakan oleh pihak Polis," katanya yang mewakili Ketua Polis Daerah Ledang, Suprintendan Harun Idris pada majlis yang turut dihadiri oleh Ketua Polis serta anggota-anggota Balai Bukit Gambir, Grisek, Sagil dan Sungai Mati serta Pengerusi-pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sekitar Bukit Gambir.

Menurutnya, pihak Polis dan masyarakat seperti aur dengan tebing yang saling memerlukan antara satu sama lain terutama bagi mencegah dan membanteras kegiatan jenayah di kawasan mereka.

Beliau berharap masyarakat sentiasa berdamping dengan pihak polis terutama dalam membantu menangani masalah jenayah yang berlaku di kampung mahupun pekan.~iNFOLEDANG

WUJUD TAMAN POKOK HUTAN DI TANGKAK

LEDANG 18 April - Majlis Belia Daerah Ledang disaran mewujudkan sebuah taman dengan menanam pokok hutan di bandar Tangkak dalam usaha meningkatkan gaya hidup sihat di kalangan masyarakat.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, kerajaan negeri bersedia memperuntukkan kawasan seluas tiga hektar di bandar Tangkak bagi tujuan tersebut.

"Sebaik-baiknya program ini dapat melibatkan belia daripada pelbagai kaum untuk sama-sama menjayakannya.

"Kami bersedia memberi anak benih bagi merealisasikan projek taman ini dan ia boleh dipelbagaikan dengan spesies pokok hutan yang ada," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perundingan Belia Ledang di Institut Latihan Perindustrian Sagil di sini semalam.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 19 APRIL 2009

17 April 2009

BEKAS PENAGIH INSAF WAJAR DILINDUNGI

Oleh Zalifah Mohd Yatim
zalifah@hmetro.com.my

Institusi masjid patut bantu bawa kumpulan dibuang keluarga kembali ke pangkal jalan

LEDANG: Institusi masjid di negeri ini disaran membantu bekas penagih dadah, terutama mereka yang dibuang keluarga sendiri, untuk kembali ke pangkuan masyarakat.

Pengarah Jabatan Agama Islam Johor (Jaij), Abd Rahman Jaffar, berkata golongan itu mempunyai kelebihan tersendiri selepas mengikuti latihan dan kemahiran di pusat pemulihan, yang boleh dimanfaatkan untuk kebaikan bersama.

Beliau berkata, ia juga bagi mengelakkan mereka kembali semula kepada kegiatan lama.

"Benarkan mereka yang dibuang keluarga untuk menetap di kawasan masjid. Dengan keupayaan serta kemahiran dimiliki, mereka boleh berbakti seperti menghias landskap, bercucuk tanam dan menjaga serta membersihkan kawasan masjid," katanya ketika menutup Bengkel Pemantapan Kepimpinan Institusi Masjid di Dalam Komuniti Setempat di Pusat Pemulihan Narkotik Muar di sini, kelmarin.

Turut hadir Penolong Pengarah (Agama) Agensi Anti Dadah Kebangsaan, Mizra Hilmi Abu Bakar dan Komandan Pusat Serenti Muar, V M Asok Kumar.

Kira-kira 50 peserta dari institusi masjid seluruh Johor mengikuti bengkel berkenaan yang turut menyelitkan aktiviti riadah bersama pelatih pusat pemulihan itu.

Beliau turut mengingatkan pelatih di pusat itu supaya tidak melepaskan peluang yang diberikan bagi memulihkan semula imej diri masing-masing.

"Mungkin ada bekas penagih yang tidak diterima keluarga... oleh itu institusi masjid perlu memainkan peranan membantu golongan ini bagi mengelakkan mereka berpatah balik ke kegiatan lama," katanya.

SUMBER: BERITA HARIAN, 17 APRIL 2009

TUGAS MENDIDIK TAK HARUS DISERAH KEPADA GURU SAJA

Oleh Jamaludin Husin
bhnews@bharian.com.my

HAMIM (kanan) menyampaikan sijil penghargaan kepada seorang AJK PIBG selepas merasmikan mesyuarat agung PIBG SKS5D, bukit Gambir, Ledang, kelmarin.

Ibu bapa punyai tugas besar dorong anak capai kejayaan

MUAR: Prestasi kecemerlangan dan kejayaan anak dalam bidang pendidikan bergantung kepada dorongan dan semangat ibu bapa yang mahu melihat anak mereka berjaya tanpa bergantung kepada guru semata-mata.

Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri, berkata sudah menjadi tanggungjawab setiap guru mendidik pelajar di sekolah bagi memastikan mereka mencapai kejayaan dalam semua peperiksaan.

Bagaimanapun, katanya, ibu bapa juga mempunyai tugas lebih besar untuk menentukan anak mereka berjaya dengan memberi tunjuk ajar dan teladan baik ketika berada di samping keluarga tanpa menyerahkan tanggungjawab sepenuhnya kepada guru.

Beliau berkata, ibu bapa juga tidak boleh hanya setakat menaruh harapan mahukan anak mencapai kejayaan tanpa melengkapkan mereka dengan kemudahan pembelajaran yang secukupnya di rumah.

"Kekurangan bahan pendidikan seperti buku rujukan menyebabkan mereka berasa bosan ketika mengulang kaji pelajaran di rumah sehingga menyebabkan mereka keluar untuk bertemu kawan-kawan.

"Justeru, ibu bapa perlu bersikap lebih rasional jika mahukan anak mereka berjaya termasuk mengurangkan perbelanjaan yang tidak perlu dan membelanjakan sebahagian pendapatan untuk keperluan anak di sekolah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa (PIBG) Sekolah Kebangsaan Simpang 5 Darat (SKS5D) Bukit Gambir, Ledang, di sini, baru-baru ini.

Hadir sama Yang Dipertua PIBG sekolah itu, Mohd Noh Abd Montalib dan guru besar, Mazlan Ahmad.

Hamim yang juga Timbalan Ketua Umno bahagian Ledang berkata, kehadiran ibu bapa dalam mesyuarat agung PIBG penting sebagai sokongan serta komitmen mereka untuk meningkatkan kecemerlangan pelajaran dan kebajikan pelajar.

Beliau berkata, langkah itu juga boleh mewujudkan kesepakatan dan kerjasama lebih erat antara masyarakat setempat dan pihak sekolah sekali gus dapat menjana kecemerlangan dan kejayaan pelajar.

SUMBER: BERITA HARIAN, 17 APRIL 2009

16 April 2009

JOHOR REP UNHURT IN ROAD CRASH

BATU PAHAT: Gambir assemblyman M. Asojan was lucky to escape unhurt in a road accident which resulted in the death of an Indonesian man.

Asojan, who is the state Unity, Human Resources, Science, Technology and Innovation Committee chairman, and his driver were on their way to Johor Baru in his official car when the accident occurred at the 108th kilometre of the North-South Expressway near Yong Peng at 8.45am yesterday.

The driver of a Nissan, who was in the left lane and in front of Asojan’s Perdana V6, was trying to overtake the car directly in front of it when his vehicle hit the front left side of Asojan’s car.

The impact of the collision caused the Nissan driver to lose control, ramming the vehicle against the guardrail and ending up in a drain.

Johor traffic chief Supt T. Raveendran said Asojan and his driver were not injured but the Indonesian, who was a pas

senger in the Nissan, died at the scene from severe head injuries.

“The Nissan driver, who is a local, and two other passengers suffered light injuries. They have been sent to the Batu Pahat Hospital,” he said.

Supt Raveendran said police took a urine sample from the driver to test for alcohol or drugs.

SOURCE: THE STAR, Thursday April 16, 2009

PENGGUNA TERPAKSA BAYAR BIL ELEKTRIK BERGANDA

MUAR: Lebih 100 pengguna elektrik sekitar Kampung Rawang, Sungai Senduk dan Parit Pelampong, dalam Mukim Serom, Ledang, di sini, bimbang mereka terpaksa membayar bil elektrik dengan jumlah berganda bagi bulan ini.

Ia kerana sehingga kini mereka belum menerima bil elektrik bagi Februari.

Hamzah Ibrahim, 70, berkata kebiasaannya dia menerima bil pada setiap 20 haribulan bagi bacaan meter untuk bulan sebelumnya.

Beliau berkata, sebagai contoh, bil bacaan meter elektrik di kediamannya bagi tempoh 16 Januari hingga 16 Februari diterima pada 20 Februari lalu.

"Sepatutnya saya menerima bil selanjutnya iaitu bacaan bermula 17 Februari hingga 16 Mac pada pertengahan bulan lalu, tetapi sehingga kini bil itu belum diterima.

"Kelewatan itu boleh menimbulkan masalah kepada pengguna lebih-lebih lagi kami daripada kalangan berpendapatan rendah kerana boleh menyebabkan kadar penggunaan eletrik bertambah," katanya, di sini .

Hamzah berkata, Tenaga Nasional Berhad (TNB) tidak seharusnya melewatkan bacaan meter kerana tindakan itu boleh membebankan pengguna.

Beliau berkata, dengan jumlah bayaran bertambah pengguna menghadapi risiko pemotongan bekalan apabila tidak mampu membayar bil yang berganda dalam tempoh ditetapkan.

Suri rumah, yang hanya mahu dikenali sebagai Pah, 60, turut mendakwa masih belum menerima bil elektrik bagi Februari.

Beliau berkata, dia bimbang jika bil itu dihantar dengan bacaan penggunaan selama dua bulan iaitu Februari dan Mac, jumlah bayarannya sudah tentu meningkat sekali ganda.

"Jika keadaan itu berlaku kemungkinan saya berdepan dengan risiko pemotongan bekalan elektrik di rumah kerana gagal menjelaskan bil yang jumlah bayarannya bertambah.

SUMBER: BERITA HARIAN, 16 APRIL 2009

PEMILIK PREMIS KENA PATUHI PROSEDUR KEBAKARAN

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my

TANGKAK: Pemilik premis perniagaan termasuk kilang dan pejabat perlu mematuhi peraturan melengkapkannya dengan alat pemadam kebakaran, malah memastikan kakitangan mereka mengetahui langkah penggunaannya dan pencegahan bagi membantu memadam kebakaran.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, Ab Ghani Daud, berkata pada masa ini tahap kesedaran langkah penggunaan alat pemadam kebakaran adalah rendah sehingga menjadikan kewujudannya hanya sekadar mematuhi syarat pembinaan bangunan.

Katanya, selain didedahkan dengan ciri keselamatan sesebuah bangunan yang boleh mengelak berlaku kebakaran termasuk memeriksa sistem pendawaian dan suis elektrik, pengetahuan mengenai penggunaan peralatan memadam kebakaran juga penting bagi membantu memadam kebakaran dengan cepat.

"Melalui penggunaan alat pemadam kebakaran itu dapat membantu ketika kebakaran baru berlaku. Sebaliknya setiap kali kebakaran, kakitangan premis akan terus melarikan diri kerana mereka tidak mempunyai kemahiran atau langsung tidak tahu menggunakan peralatan itu," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan rasmi di Balai Bomba dan Penyelamat Tangkak, di sini, semalam.

SUMBER: BERITA HARIAN, 16 APRIL 2009

EXCO JOHOR KEMALANGAN, WARGA INDONESIA TERBUNUH

JOHOR BAHARU 15 April - Anggota Exco kerajaan Johor, M. Asojan terlibat dalam satu kemalangan jalan raya yang menyebabkan kematian seorang lelaki Indonesia hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi itu dan pemandunya tidak mengalami sebarang kecederaan.

Kejadian berlaku di KM108 Lebuh Raya Utara-Selatan berdekatan Yong Peng pada 8.45 pagi ketika Asojan dan pemandunya dalam perjalanan ke sini.

Ia berlaku apabila sebuah kereta jenis Nissan yang bergerak di hadapan kereta Perdana V6 dinaiki Perdana cuba memotong sebuah kereta lain.

Bagaimanapun, kereta tersebut terlanggar bahagian hadapan sebelah kiri kereta Asojan menyebabkannya hilang kawalan lalu melanggar besi penghadang di bahu jalan sebelum terjunam ke dalam parit.

Ketua Trafik dan Ketenteraman Awam Johor, Supt. T. Raveendran berkata, penumpang kereta Nissan warga Indonesia itu mati di tempat kejadian kerana kecederaan teruk di kepala manakala pemandu warga tempatan dan dua lagi penumpang lain cedera ringan.

Ketika dihubungi, Asojan bersyukur kerana beliau dan pemandunya selamat. - BERNAMA

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 16 APRIL 2009

JOHOR EXCO MAN ESCAPES UNHURT IN EXPRESSWAY ACCIDENTJOHOR BARU, Wed: Johor executive councillor M. Asojan escaped unhurt in an accident at Kilometre 108 of the North-South Expressway, near Yong Peng, today. However, the driver of another car involved in the accident, an Indonesian, died at the scene.

Asojan, who was in charge of the State human resources, science, technology and innovation committees, was on his way here from Muar when the accident happened about 8.45am.

State Traffic Police commanding officer Superintendan T. Raveendran said initial investigations revealed that a Nissan was overtaking Asojan's official Proton Perdana V6 when it went out of control.

The swerving Nissan hit the front section of Asojan's car before smashing into the highway divider. It then spun several times before coming to rest in a ditch by the highway.

Asojan and his driver Borhan Ismail, 57, did not suffer any injury. Two others in the back seat of the Nissan suffered minor injuries.
Police is withholding the identity of the deceased pending notification of his family.

Asojan, who is also the Bukit Gambir state assemblyman, when contacted said he was glad that his driver and he were not hurt in the accident.

"It was raining heavily at that time and my driver was driving according to the speed limit. Everything happened so fast. I was a bit shocked when the other car hit us but luckily my driver did not panic and managed to control the car."

SOURCE: NEW STRAITS TIMES, 16 APRIL 2009

MAJLIS PENYERAHAN CEK BANTUAN KEPADA NELAYAN MUAR

Majlis Penyerahan Cek Bantuan Kepada Nelayan Muar oleh YAB Datuk Haji Abd Ghani Othman pada 20 Mac 2009 di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak, Ledang.
SUMBER: MEDKOM JOHOR

EXCO NEGERI JOHOR TERSELAMAT DALAM KEMALANGAN

JOHOR BAHRU: Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, M Asojan terselamat daripada maut selepas kereta rasmi yang dipandu pemandunya terbabit dalam satu kemalangan di Kilometer 108, Lebuhraya Utara Selatan berhampiran Yong Peng, dan mengakibatkan seorang lelaki maut.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.45 pagi tadi, Asojan yang menaiki kereta jenis Proton Perdana V6 bersama dengan pemandu dalam perjalanan dari Muar menghala ke bandar raya ini, apabila sebuah kereta jenis Nissan memotong kenderaannya.

Asojan dan pemandunya tidak mengalami sebarang kecederaan tetapi penumpang kereta jenis Nissan terbabit meninggal dunia di tempat kejadian manakala pemandunya serta dua penumpang di belakang kenderaan terbabit cedera ringan.

SUMBER: BERITA HARIAN, 16 APRIL 2009

15 April 2009

PROGRAM JALINAN KOMUNITI BESTARI UTHM DI SEROM

Sekitar majlis perasmian Program Jalinan Komuniti Bestari UTHM di Serom, Ledang oleh Menteri Besar Johor, YAB Datuk Haji Abd Ghani Othman pada 20 Mac 2009.
SUMBER: MEDKOM JOHOR

SELAMATKAH LAGI BAS EKSPRES?


KEMALANGAN yang melibatkan sebuah bas ekspres di kilometer 443 Rawang menghala ke Kuala Lumpur, kelmarin.


KEMALANGAN maut membabitkan bas ekspres berlaku lagi. Sebut sahaja bas ekpsres, sudah tentu ia meragut banyak nyawa.

Tragedi yang berlaku di Kilometer 443, Lebuh Raya Utara Selatan antara Bukit Beruntung ke Rawang, Selangor awal pagi kelmarin meragut enam nyawa - lima penumpang dan seorang pemandu bas.

Kali terakhir kemalangan membabitkan bas ekspres yang meragut banyak nyawa ialah di Kilometer 146.5, Lebuh Raya Utara Selatan antara Tangkak dan Pagoh, di Johor pada 7 Disember lalu yang meragut 10 nyawa.

Selepas empat bulan, tragedi bas ekspres kembali berulang. Apa yang menyedihkan kali ini ialah tiga daripada mangsa yang meninggal dunia disebabkan tusukan besi penghadang lebuh raya yang terperosok ke bahagian bawah kenderaan dua tingkat itu.

Insiden itu berlaku sekitar pukul 5 pagi. Bas tersebut dalam perjalanan dari Changlun, Kedah menghala ke ibu negara. Sudah tidak jauh jaraknya untuk sampai ke Hentian Puduraya.

Adakah faktor mengantuk menjadi penyebab kepada kemalangan ini?

Difahamkan, pemandu kedua bas itu sudah bertukar di Slim River. Bas ekspres itu nampaknya mematuhi peraturan yang ditetapkan iaitu mempunyai dua pemandu untuk perjalanan yang jauh.

Malangnya, hasil siasatan polis mendapati, pemandu pertama dan kedua bas itu mempunyai beberapa saman trafik di atas pelbagai kesalahan termasuk waran tangkap.

Kenapa pihak syarikat masih menyimpan pemandu yang mempunyai rekod kesalahan trafik? Malah, mereka dibiarkan membawa seramai 33 penumpang yang tidak berdosa. Nyawa penumpang di tangan mereka dan lima daripadanya sudah terkorban.

Bukan maksud kita hendak meletakkan kesalahan itu kepada pemandu bas itu, kerana ajal dan maut itu sebenarnya sudah ditentukan oleh Tuhan.

Tetapi, jika boleh dielak, kita perlu melakukan sesuatu supaya penumpang tidak lagi berasa gentar, bimbang dan cuak untuk menaiki bas ekspres, khususnya untuk perjalanan jauh.

Bas ekspres adalah satu-satunya pengangkutan awam yang murah, mudah dan banyak dan popular di kalangan rakyat negara ini - khususnya untuk perjalanan jarak jauh.

Apa akan jadi jika masyarakat takut untuk menggunakan khidmat bas ekspres selepas ini. Tidak mustahil kebimbangan ini berlaku kerana dengan berita-berita mengenai nahas yang sering dilaporkan, pengguna merasa tidak lagi selamat untuk menggunakan bas, walaupun ia menjimatkan masa dan wang.

Kerajaan sebelum ini pernah mengarahkan supaya bas ekspres yang ingin membuat perjalanan jauh supaya mengadakan perjalanan pada waktu siang.

Lembaga Pelesenan dan Kenderaan Perdagangan (LPKP) pernah mengarahkan supaya semua bas ekspres dilarang memulakan perjalanan selepas jam 9 malam hingga 7 pagi mulai perayaan Tahun Baru Cina pada tahun 2004.

Arahan itu pernah mendapat bantahan sesetengah pihak, dengan alasan bahawa ia akan merugikan syarikat bas ekspres yang sering beroperasi pada waktu malam.

Arahan itu cuma tinggal arahan, dan bas ekspres kini seperti sediakala banyak memulakan perjalanan pada waktu malam.

Meskipun dibekalkan dengan dua pemandu, di mana mereka akan bertukar tugas di tengah perjalanan, ia tidak cukup untuk mengelak daripada kemalangan.

Penulis merasakan mana-mana pembaca pasti bersetuju bahawa bas ekspres (khususnya yang berjalan malam) 'menguasai' lebuh-lebuh raya dengan kadar kelajuan yang menggerunkan, termasuk memandu di lorong paling kanan.

Siapa yang pernah memandu di lebuh raya mungkin pernah terserempak dengan bas ekspres memotong kenderaan anda dengan laju pada waktu malam.

Pemandunya (bukan semua) seolah-olah mengejar masa, mahu cepat sampai ke destinasi tanpa memikirkan nyawa penumpang yang terletak di tangan mereka.

Wajarkah kita menguatkuasakan peraturan supaya bas ekspres untuk perjalanan jauh tidak dibenarkan berjalan malam?

Ini untuk keselamatan semua pihak, termasuk penumpang yang mengharapkan perkhidmatan yang terbaik daripada syarikat-syarikat bas - juga supaya mereka tidak fobia dan berasa selamat untuk menggunakan khidmat bas ekspres lagi selepas ini.

*Suffian Abu Bakar pernah berkhidmat sebagai Wartawan Utusan Daerah Muar/Ledang

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 15 APRIL 2009

MASJID BANTU BEKAS PENAGIH INSAF

LEDANG 14 April - Institusi-institusi masjid di negeri ini boleh memainkan peranan bagi membantu golongan bekas penagih dadah kembali ke pangkuan masyarakat dengan memberi kepercayaan kepada golongan terbabit untuk menjaga keperluan di masjid-masjid itu.

Pengarah Jabatan Agama Islam Johor, A. Rahman Jaafar berkata, pendekatan tersebut amat berkesan bagi membentuk jiwa bekas penagih untuk tidak kembali melakukan perbuatan tidak bermoral di samping mengukuhkan lagi persefahaman masyarakat.

''Anda (pelatih-pelatih pusat serenti) telah dilatih di sini untuk berdikari dan diharap apabila keluar nanti, anda dapat berbakti di masjid-masjid sama ada menghiasi landskap, bercucuk tanam ataupun membantu membersihkannya.

''Oleh kerana itu, saya berharap kepimpinan institusi masjid di peringkat kampung-kampung dapat menggunakan pendekatan ini, agar kita boleh berkongsi kebaikan bersama sebagai umat terbaik," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Penutup Bengkel Pemantapan Kepimpinan Institusi Masjid di Dalam Komuniti Setempat di Pusat Serenti Muar, di sini hari ini.

Hadir sama dalam majlis tersebut adalah Penolong Pengarah (Agama) Agensi Anti Dadah Kebangsaan Malaysia, Mizra Hilmi Abu Bakar serta Komandan Pusat Serenti Muar, V. M. Asok Kumar.

Dalam program bengkel berkenaan, hampir 50 peserta dari institusi-institusi masjid dari seluruh Johor telah mengikutinya dengan mereka juga berpeluang menjalankan aktiviti riadah bersama pelatih-pelatih pusat serenti.

A. Rahman berkata, peranan yang dapat dimainkan oleh institusi masjid untuk memupuk keinsafan bekas penagih tidak sewajarnya disia-siakan demi kepentingan ummah bersama.

''Ada di antara bekas-bekas penagih ini tidak dapat diterima keluarga mereka kembali, kerana itu institusi-institusi masjid perlu bergerak untuk membantu golongan ini,'' katanya.

Di samping itu, tambahnya, golongan bekas penagih juga perlu menjalankan tanggungjawab untuk sentiasa memberi kesedaran kepada masyarakat agar tidak terjebak di dalam kegiatan penagihan dadah.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 15 APRIL 2009

15 CEMERLANG UPSR 2008 DAPAT HADIAH

ADUN Gambir, M Asojan sedang menyampaikan hadiah galakan kepada murid cemerlang UPSR 2008.

LEDANG:
Seramai 15 murid Sekolah Kebangsaan Parit Kasan (SKPK) Bukit Gambir, di sini yang cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun lalu menerima Hadiah Galakan Kecemerlangan sumbangan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Mereka membabitkan empat murid mendapat 5A, 4A (5) dan 3A (6) menerima hadiah disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, teknologi dan Inovasi negeri, M Asojan sempena perasmian Mesyuarat Agung PIBG sekolah itu, kelmarin.

Hadir sama, Yang DiPertua PIBG, Padil Md Amin; Guru Besar, Munah Abd Majid; Ketua Kampung Parit Kassan, Mohd Hamzah Basar dan Ketua Kampung Parit Haji Idris, Ismail Sitam.

Padil berkata, hadiah wang tunai itu sebagai penghargaan terhadap kejayaan murid terbabit di samping mendorong murid lain supaya berusaha meningkatkan kecemerlangan pendidikan masing-masing.

SUMBER: BERITA HARIAN, 15 APRIL 2009

14 April 2009

ABDUL GHANI TO VISIT THREE NATIONS TO SEAL INVESTMENTS

By HAMDAN RAJA ABDULLAH

MUAR: The Iskandar growth region in Johor Baru is expected to attract fresh investments from China, Abu Dhabi and the United States this year.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said he would lead a delegation to the three nations soon to attract the investments.

Speaking to reporters here, he said the global economic recession had slowed credit flow to many countries, but he expected the situation to improve by the end of the year.

“We have some agreements to conclude with investors in the three countries and I hope to finalise them when I visit them in the next two months.

“We hope, with the new Prime Minister who is a co-chairman of the Iskandar growth region, we can attract fresh interest,” he said after attending a luncheon hosted by Muar Retired Civil Servants Association on Saturday.

Abdul Ghani said, besides Lego Land, two other projects, namely Education City and Medical City, had great potential to attract investment.

He said, with the new Cabinet headed by Datuk Seri Najib Tun Razak, the investors would have confidence in Iskandar.

“There are already signs that the flow of credit has started and we expect the recession to end by early next year,” he added.

SOURCE: THE STAR, Tuesday April 14, 2009

PERTANDINGAN MEMANCING UDANG GALAH

PERTANDINGAN MEMANCING UDANG GALAH
PIALA DATO' KETUA PENGARAH PENERANGAN MALAYSIA 2009


Anjuran Pejabat Penerangan Daerah Ledang dengan kerjasama Komuniti Bestari Daerah Ledang.


Tarikh : Sabtu 18 April 2009
Masa : 8.00 pagi Hingga 3.00 petang
Lokasi : Jeti Kampung Parit Jarum Laut, Bukit Gambir, Ledang, Johor, Malaysia.Untuk maklumat lanjut berkenaan pertandingan, sila hubungi Pejabat Penerangan Daerah Ledang di talian +606-9781033.

SUMBER: TUMBOKDINDING