TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

30 Jun 2009

MEMARTABATKAN TULISAN JAWI

Ditulis oleh Aivizanoorwani Shah

KOTA ISKANDAR, 30 Jun: Penggunaan tulisan Jawi perlu dimartabatkan agar tidak pupus ditelan peredaran masa dan sepatutnya dijadikan ikon negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri Semerah, Datuk Ariss Samsudin, berkata langkah segera perlu diambil untuk menjayakan usaha itu memandangkan ramai orang Melayu sendiri tidak mahir dengan tulisan Jawi.

"Suatu ketika dahulu, tulisan Jawi pernah menjadi tulisan utama dan digunakan secara meluas sehingga boleh didapati di papan tanda kedai milik masyarakat Cina dan India, misalnya, kedai emas, barangan runcit dan di premis menjual ubat-ubatan tradisional.

"Paling membanggakan ialah mereka turut berkebolehan untuk membaca dan menulis menggunakan tulisan Jawi tetapi kini ia semakin pupus," katanya ketika membahaskan usul junjung kasih titah ucapan Sultan Johor pada Sidang Dewan Negeri ke-12 di sini, hari ini.

Ariss berkata, usaha ini perlu mendapat sokongan daripada pihak jabatan Kerajaan Negeri jika mahu tulisan Jawi kembali digunakan oleh masyarakat di negeri ini.

"Jabatan Agama Islam boleh menjadi pemangkin kepada usaha ini dengan menerapkan tulisan Jawi dikalangan murid-murid Sekolah Agama iaitu tidak perlu pilihan bahasa untuk mereka menjawab soalan peperiksaan.

"Jika ini dapat dicapai, maka generasi akan datang boleh mengenali tulisan jawi sekaligus dapat mempertahankan warisan bangsa kita ini," katanya.

Beliau turut mencadangkan agar kelas dewasa diwujudkan bagi membantu mereka yang buta huruf tulisan Jawi.

Katanya, di kawasan beliau sudah digerakkan kelas dewasa secara berkala dan diajar oleh penggiat tulisan Jawi, Mokhtar Talib.

SUMBER: KHABAR ORANG JOHOR MEDKOM.MY 30 JUN 2009

A BROCHURE TO GET VISITORS 'LOST' IN MUAR'S CHARMS

Chong Chee Seong

THE Muar Municipal Council's first tourism brochure is expected to hit the streets soon. Council president Abdul Wahab Ridwan said the final draft is undergoing fine-tuning before being sent to the printer this month.

 A sample of the council’s tourism brochure that will be distributed for free.
A sample of the council’s tourism brochure that will be distributed for free.

"I want the booklet to be comprehensive and contain all information that tourists need. I am open to views and suggestions to add more places of interest," he said.

The brochure, which will be given free, would contain information on accommodation, history, culture, buildings, eateries, sightseeing venues and fishing spots in Muar.

Some of Muar's culinary delights that will be featured include ikan asam pedas, otak-otak, mee rebus and mee bandung.

The interesting activities recommended are a visit to the Parit Tiram oyster fishing village and firefly homes, a boat ride to Pulau Besar and a trip to the legendary Gunung Ledang.

Wahab said Muar's attractions and achievements like having the most number of migratory birds stopping by, being a top furniture exporter, and its stunning lion and dragon dances would also be highlighted.

He said a steady flow of tourists to Johor, in particular Muar, would bring in a new source of revenue to offset the current global economic slowdown.
The council's tourism committee would also look into the proposals by Chris Lee Ching Yong, the special officer appointed by Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman to build replicas of the Lesser Adjutant stork (Leptoptilos javanicus) and the Chinese egret (egretta eulophotes) at its migratory site in Parit Jawa.

"Replicas of the lion and dragon dance and a furniture village will also be erected in town.

"Muar has so much to offer and the council is making every effort to make the town a 'must' visit tourist destination," he said.

SOURCE: JOHOR STREETS NST 29 JUNE 2009

GENERASI MUDA PERLU TAHU SEJARAH PERJUANGAN BANGSA

Oleh Zalifah Mohd Yatim
bhnews@bharian.com.my

Usaha pupuk keharmonian, kesepakatan di kalangan rakyat

TANGKAK: Belia sebagai bakal pewaris kepemimpinan negara, mesti mengambil tahu dan didedahkan dengan sejarah perjuangan bangsa supaya tidak mudah lupa pengorbanan generasi lampau dalam membentuk kesepakatan yang melahirkan keharmonian sehingga kini.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, keharmonian dan kemakmuran yang dikecapi rakyat masa kini adalah hasil usaha yang dilaksanakan kepemimpinan terdahulu berdasarkan prinsip yang dipersetujui bersama.

"Ini jelas terbukti kerana keadilan, keseimbangan dan kesefahaman dalam semua perkara yang dilaksanakan, akhirnya membolehkan setiap rakyat menikmati keharmonian.

"Oleh itu, adalah penting belia yang bakal mewarisi kepemimpinan negara mengambil tahu sejarah," katanya ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Hari Belia Peringkat Johor 2009, di sini, kelmarin, yang dihadiri kira-kira 2,000 belia seluruh negeri.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Belia dan Sukan Johor, Md Jais Sardy dan Presiden Majlis Belia Negeri Johor, Datuk Ramli Ismail.

Pada majlis itu, Pengarah Jabatan Agama Johor, A Rahman Jaffar menerima Anugerah Khas Pemimpin Belia Berjasa dan menerima wang tunai RM3,000, sijil dan trofi, manakala Persatuan Belia Mutiara Kampung Jawa (PBMPJ), Pengerang, Kota Tinggi diumumkan johan kategori Anugerah Perdana Pertubuhan Belia dan menerima wang tunai RM21,000, sijil serta trofi.

SUMBER: BERITA HARIAN, 30 JUN 2009

BELIA DINASIHAT JANGAN LUPA SEJARAH

Ditulis oleh Hamirul Hairi

LEDANG : Golongan belia dinasihatkan untuk tidak melupakan sejarah pembentukan negara yang sehingga kini membawa kepada kejayaan perpaduan masyarakat di negara ini.

Menteri Besar, Dato' Abdul Ghani Othman berkata, sejarah pembentukan negara berasaskan persefahaman antara kaum sebagaimana terkandung dalam perlembagaan terbukti membawa kepada keamanan dan keharmonian negara.

"Sebarang usaha mengenepikan persefahaman itu hanya mengundang ketidakseimbangan dalam masyarakat pada masa depan, katanya

Beliau berkata demikian pada Majlis Perhimpunan Hari Belia Negara 2009 di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim Ledang di sini.

Katanya, namun kini ada pihak yang mahu diwujudkan persefahaman baru antara rakyat berbilang kaum kerana kononnya kerajaan sedia ada mengamalkan dasar pilih kasih.

"Tuntutan seperti ini adalah keterlaluan dan melampau kerana jika tidak ada unsur keadilan maka sudah tentu akan berlaku ketidakseimbangan dan kezaliman di negara ini," katanya.

Pada majlis itu, Abdul Ghani turut menyampaikan hadiah kepada penerima anugerah belia.

Anugerah Perdana Pertubuhan Belia Johor pada tahun ini dimenangi Persatuan Belia Mutiara Kampung Jawa, Kota Tinggi, manakala naib johan ialah Persatuan Belia Bersatu Felda Endau Rompin.

Tokoh Jasa Belia Lelaki pula dianugerahkan kepada aktivis kemasyarakatan, Ishak Ismail manakala Tokoh Jasa Belia Wanita diberikan kepada pakar kaunseling, Maizatul Akmam Abu Bakar.

Pengarah Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ), A. Rahman Jaafar pula dipilih sebagai penerima Anugerah Khas Pemimpin Belia Berjasa atas sumbangan berterusannya terhadap golongan belia.

Turut hadir ialah Speaker Dewan Negeri, Dato' Mohd Ali Hassan, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Abdul Latiff Yusof, Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Belia dan Sukan negeri, Md. Jais Sarday dan Presiden Majlis Belia negeri, Datuk Ramli Ismail.

SUMBER: KHABAR ORANG JOHOR MEDKOM.MY 30 JUN 2009

SYOR PENGURNIAAN TUN UNTUK ONN JAAFAR SEDIA DIPERTIMBANG

KUALA LUMPUR 29 Jun - Perdana Menteri berkata, kerajaan sedia menimbang cadangan pengurniaan darjah kebesaran membawa gelaran Tun kepada pengasas dan bekas Presiden UMNO, Allahyarham Datuk Onn Jaafar.

Menurut Datuk Seri Najib Tun Razak, kurniaan itu amat wajar berdasarkan sumbangan besar beliau ke arah menyatukan rakyat Malaysia dan perjuangan mencapai kemerdekaan negara.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis terhadap soalan Ir. Hamim Samuri (BN-Ledang) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Onn yang dilahirkan pada 12 Februari 1895 di Bukit Gambir, Muar, Johor pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British tetapi telah meletakkan jawatan kerana membantah dasar-dasar penjajah.

Beliau merupakan antara tokoh utama yang menentang dasar Malayan Union dan amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu sehingga membawa kepada penubuhan UMNO

Di bawah kepimpinannya, UMNO berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu yang mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan serta memberi hak keistimewaan Melayu.

Onn bagaimanapun mengambil langkah drastik keluar daripada UMNO kerana tidak berpuas hati dengan dasar parti itu yang dianggapnya mempunyai unsur-unsur perkauman.

Apabila beliau mencadangkan keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu tanpa mengira kaum dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu", ia telah ditentang.

Kerana kecewa, Onn meletak jawatan sebagai Presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 Ogos 1951.

Beliau kemudiannya menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos 1951. Malangnya, parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Pada tahun 1954, beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955.

Onn mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein, dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein Onn, sementara Naib Presiden UMNO kini, Datuk Seri Hishammuddin merupakan cucunya.

Onn meninggal dunia pada 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah, Johor Bahru.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 30 JUN 2009

PERTIMBANG ANUGERAH TUN KEPADA ONN JAAFAR

KERAJAAN bersedia menimbang cadangan pengurniaan Darjah Kebesaran yang membawa gelaran Tun kepada pengasas dan bekas Presiden Umno, Allahyarham Datuk Onn Jaafar.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata pengurniaan itu berdasarkan sumbangan besar Allahyarham menyatukan rakyat Malaysia (ketika itu Persekutuan Tanah Melayu) dan perjuangan mencapai kemerdekaan negara.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Hamim Samuri (BN-Ledang) yang mahukan penjelasan sama ada kerajaan bercadang menganugerahkan Tokoh Negarawan yang membawa gelaran Tun kepada Onn berikutan jasa dan sumbangannya kepada negara.

Onn yang dilahirkan pada 12 Februari 1895 dilantik Presiden pertama Umno yang ditubuhkan pada 1 Mei 1946 berikutan peranan aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu, khususnya penentangan terhadap Malayan Union yang dilihat sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan Sultan dan Raja-Raja Melayu.

Beliau dilantik Menteri Besar Johor pada 1 Oktober 1946 tetapi meletakkan jawatan tiga tahun kemudian untuk menumpukan perhatiannya kepada Umno.

Menerusi kepemimpinannya, Umno berjaya memaksa kerajaan British membubarkan Malayan Union dan diganti Persekutuan Tanah Melayu. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat kerakyatan, serta memberi hak istimewa Melayu.

Bagaimanapun beliau kecewa dengan apa yang beliau anggap sebagai dasar perkauman Umno dan mencadangkan keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu tanpa mengira kaum dan nama Umno ditukarkan menjadi Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu.

Oleh sebab cadangan itu ditentang, Onn meletakkan jawatan sebagai presiden Umno apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada Ogos 1951.

Beliau kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos 1951. Malangnya, parti itu tidak mendapat sokongan orang Melayu dan 1954 beliau menubuhkan Parti Negara.

Onn memenangi kerusi Parlimen Kuala Terengganu Selatan pada Pilihan Raya Umum 1959.

SUMBER: BERITA HARIAN, 30 JUN 2009

'SAYA SUDAH TAK SABAR'


TUNKU Ibrahim Ismail melihat antara bekalan makanan yang akan dibawa pada Kembara Mahkota Johor Jelajah Pedalaman 2009.


JOHOR BAHRU 29 Jun - "Saya sudah tak sabar nak mulakan kembara ini!"

Demikian luahan hati Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail Sultan Iskandar Ismail mengenai Kembara Mahkota Johor (KMJ) Jelajah Pedalaman 2009 yang akan berlangsung 4 hingga 7 Julai ini.

Kerana terlalu teruja dan tidak sabar memulakan kembara edisi ke-11 itu, Tunku Mahkota telah membuat persiapan sejak enam bulan lalu.

"Segala persediaan telah dilakukan sejak enam bulan lalu. Saya tak sabar nak mulakan kembara ini," titah Tunku Ibrahim Ismail dalam pertemuan dengan Utusan Malaysia di Istana Pasir Pelangi di sini baru-baru ini.

Tunku Ibrahim Ismail turut menunjukkan bekalan makanan yang telah dibeli dan dibungkus bagi keperluan sepanjang kembara empat hari berkenaan.

Sebenarnya, bukan sahaja Tunku Ibrahim Ismail yang sudah tidak sabar mengadakan kembara berkenaan, malah seluruh rakyat jelata di negeri ini sentiasa menantikan setiap tahun bila acara itu akan diadakan.

Apa tidaknya, inilah masa dan peluang terbaik bagi rakyat mendekati keluarga diraja ini.

Sekali pandang, mungkin ramai yang berasa 'gerun' untuk mendekati Tunku Mahkota ini kerana statusnya sebagai anakanda Sultan Johor, namun setelah beberapa kali menemu bualnya sebelum ini, sebenarnya Tunku Ibrahim Ismail amat peramah, malah sering bergurau untuk menimbulkan suasana lebih mesra, tetapi tetap tegas dengan pendiriannya mengenai sesuatu isu.

Lebih menyerlahkan sifat kemesraan dan mudah berdamping dengan rakyat, Tunku Ibrahim Ismail yang diputerakan pada 22 November 1958, sering dilihat sanggup berpanas serta berhujan pada setiap siri KMJ yang diadakan sebelum ini.

Sikap mesra itulah menyebabkan rakyat begitu senang dan selesa setiap kali menemui dan bersalaman dengannya sehingga ramai yang melahirkan rasa kagum dan tersentuh dengan cara Tunku Mahkota mendekati rakyat.

Mengenai KMJ kali ini Tunku Ibrahim Ismail bertitah, ia akan mengambil masa kira-kira 80 jam atau empat hari tiga malam dengan jarak keseluruhan 1,030 kilometer.

Majlis pelepasan diadakan di Bukit Timbalan, Johor Bahru pukul 8 pagi pada 4 Julai dan penutupannya pada 7 Julai ini di Dataran Majlis Perbandaran Benut, Pontian pukul 12.45 tengah hari.

Program itu bakal disertai oleh 150 peserta dengan menaiki lebih 50 kenderaan pacuan empat roda (4WD).

Sepanjang kembara, rombongan yang terdiri daripada wakil rakyat dan pegawai kerajaan itu menjelajah ke kawasan pedalaman di seluruh 10 daerah di negeri ini.

Sebanyak 11 buah perkampungan Orang Asli dengan tiga buah kampung tradisi akan dilawati, antaranya kawasan Tadahan Air, Gunung Ledang, Tangkak dan Kampung Orang Asli Sayong Pinang, Kota Tinggi.

Tunku Mahkota mengakui perkara yang paling penting pada kembara kali ini adalah mesej yang ingin disampaikan kepada masyarakat di pedalaman terutamanya Orang Asli bagi menimbulkan kesedaran dan perubahan yang harus dilakukan mereka mengikut peredaran zaman.

"Bagaimanapun, ia tidak bermakna mereka turut menukar adat dan tradisi yang diamalkan sejak sekian lama. Itu saya tidak mahu mereka ubah.

"Biarlah mereka berubah dari segi sikap menerima pembangunan dan sebagainya," titah Tunku Ibrahim Ismail.

Selain itu, aspek pendidikan anak-anak Orang Asli turut akan diberi tumpuan bagi mengubah kehidupan mereka menjadi yang lebih baik.

Penyertaan wakil rakyat dan pegawai kerajaan pula bagi memberi ruang kepada mereka untuk melihat sendiri pembangunan yang telah dilaksanakan dan potensi lain yang boleh dilakukan untuk memajukan lagi sesuatu kawasan berkenaan, titah Tunku Mahkota.

Jadi, bagi seluruh rakyat Johor jangan lepaskan peluang bertemu dan beramah mesra dengan Tunku Mahkota yang berjiwa rakyat sempena KMJ kali ini.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 30 JUN 2009

TUNKU MAHKOTA UBAH SUAI KENDERAAN HADAPI CABARAN

JOHOR BAHRU 29 Jun - Bagi memastikan Kembara Mahkota Johor (KMJ) Jelajah Pedalaman 2009 berjalan lancar, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail Sultan Iskandar Ismail membeli beberapa buah kenderaan pacuan empat roda (4WD) bagi kegunaan bersama ahli keluarga.

Menyedari cabaran penjelajahan itu ke kawasan pedalaman, Tunku Mahkota mengubah suai kenderaan itu agar dapat 'menyahut' sebarang rintangan serta memberi keselesaan semasa kembara berlangsung.

"Selain menyediakan bekalan makanan, beberapa kenderaan telah saya ubah suai dengan dilengkapi pelbagai kemudahan termasuk telefon satelit.

"Malah, kenderaan saya dilengkapi dengan khemah serta air mandian (shower) yang ada panas dan sejuk," titah Tunku Ibrahim Ismail.

Bagi keselesaan untuk bermalam, Tunku Mahkota turut menempah khas khemah dari Afrika Selatan yang turut dipasang di bahagian bumbung kenderaan berkenaan.

"Kembara kali ini, saya akan pasang sendiri khemah dan masak sendiri makanan. Kalau saudara nak rasa masakan saya, boleh beritahu," titah Tunku Ibrahim Ismail sambil bergurau.

Tunku Mahkota bertitah, rombongan akan berkhemah berhampiran rumah orang kampung sambil menyelami kehidupan mereka.

"Pelbagai aktiviti termasuk acara sukan telah kita susun dan akan diadakan nanti untuk memeriahkan kembara ini," titah Tunku Mahkota.

Ditanya mengenai rahsia kekuatan stamina lebih-lebih lagi bagi mengharungi perjalanan jauh ke kawasan pedalaman, Tunku Ibrahim Ismail bertitah, sebenarnya tiada rahsia khusus, cuma penjagaan kesihatan yang berterusan sepanjang masa.

"Tiada rahsia, cuma paling penting jaga kesihatan, itu saja," titah Tunku Mahkota.

Tunku Ibrahim Ismail mengakui, tiada yang paling menggembirakan selain bertemu rakyat jelata dan mendengar dan dapat membantu menyelesaikan masalah mereka dari hati ke hati.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 30 JUN 2009

29 Jun 2009

MAJOR SHIPPING FIRM KEEN ON INVESTING, SAYS ONG

TANGKAK: The world’s third biggest shipping company is keen to invest in port-related ventures in the country, Transport Minister Datuk Seri Ong Tee Keat said.

Speaking to reporters here, Ong said he had met with CMA Maritime in France recently and talked about investing in the shipping industry.

However, he said the recent issues relating to the Port Klang Free Zone (PKFZ) raised by DAP leader Lim Kit Siang could discourage foreign investors from setting up related ventures in Port Klang.

Lim had already read the PricewaterhouseCoopers reports on the PKFZ and yet still raised issues about the project.

“He keeps asking about the three-year-old question to which he already knew the answer,” Ong said after opening the Ledang MCA division’s annual general meeting yesterday.

Ong said Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak had announced on Saturday more liberalisation policies in many sectors and as a minister he supported the move.

He said he hoped the new liberalisation policies would attract more foreign investors to set up business ventures in the country.

He said he recently met with China’s Prime Minister Wen Jiabao who pledged to import more palm oil from Malaysia and also provide soft loan facilities.

He said these developments were the result of MCA’s economic agenda planned last year and wanted all party members to know the latest progress of the agenda.

“I informed the Ledang MCA leaders about the progress as I want the grassroots to know about the results of the party’s economic agenda,” he added.

SOURCE: THE STAR, 29 JUNE 2009

BELIA JANGAN KETEPI SEJARAH - MB


ABDUL Ghani bersama pemenang Anugerah Perdana Pertubuhan Belia Johor dari Persatuan Belia Mutiara Kampung Jawa, Kota Tinggi di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim Ledang, semalam.

MUAR 28 Jun - Golongan belia diingatkan supaya tidak mengetepikan asas sejarah pembentukan negara yang sehingga kini menjadi kunci kepada kejayaan perpaduan masyarakat di negara ini.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, sebagai generasi yang bakal mewarisi kepimpinan negara, golongan belia perlu menanam semangat jati diri yang tinggi bagi memastikan kedaulatan negara terjamin.

Beliau berkata, pendirian yang dipegang oleh golongan belia perlu membawa kepada usaha mewujudkan masyarakat yang kuat dan saling bersatu padu walaupun berbilang kaum.

"Percayalah, sekiranya asas sejarah kemerdekaan negara ini disisihkan begitu sahaja, kemungkinan bagi masa depan hanya membawa kepada ketidakadilan, ketidakseimbangan malah kezaliman," katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perhimpunan Hari Belia Negara 2009 di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim Ledang di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Belia dan Sukan negeri, Md. Jais Sarday dan Presiden Majlis Belia negeri, Datuk Ramli Ismail.

Abdul Ghani berkata, berdasarkan statistik, golongan belia merupakan komposisi masyarakat yang terbesar di negara ini dengan kejayaan masa depan negara terletak di tangan mereka.

"Saya berharap golongan belia di negeri ini akan berpegang kepada idealisme perjuangan yang kukuh, bukan sahaja untuk kemajuan diri sendiri malah kepada bangsa dan negara," katanya.

Menteri Besar berkata, biarpun pelbagai masalah melanda golongan belia dari generasi ke generasi, usaha membendungnya perlu dijalankan secara berterusan dengan pengisian yang bermanfaat.

Anugerah Perdana Pertubuhan Belia Johor pada tahun ini dimenangi Persatuan Belia Mutiara Kampung Jawa, Kota Tinggi, manakala naib johan ialah Persatuan Belia Bersatu Felda Endau Rompin.

Tokoh Jasa Belia Lelaki pula dianugerahkan kepada aktivis kemasyarakatan, Ishak Ismail manakala Tokoh Jasa Belia Wanita diberikan kepada pakar kaunseling, Maizatul Akmam Abu Bakar.

Pengarah Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ), A. Rahman Jaafar pula dipilih sebagai penerima Anugerah Khas Pemimpin Belia Berjasa atas sumbangan berterusannya terhadap golongan belia.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 29 JUN 2009

28 Jun 2009

KEMBARA MAHKOTA JOHOR JELAJAH PENDALAMAN 2009

Photobucket

EKSPO KERJAYA TAWAR 7,000 PELUANG KERJA UNTUK WARGA JOHOR

LEDANG 27 Jun - Sebanyak 7,000 peluang pekerjaan terbuka luas kepada warga Johor yang menganggur menerusi penganjuran ekspo kerjaya di Danga City Mall, Johor Bahru hujung minggu ini.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, sebanyak 6,000 peluang pekerjaan adalah dalam sektor swasta manakala bakinya di sektor awam.

Beliau berkata, ia sekali gus membuktikan bahawa walaupun negara dilanda krisis ekonomi global, peluang pekerjaan baru masih dapat diwujudkan.

"Sehubungan itu, kerajaan amat mengalu-alukan mereka yang masih menganggur di negeri ini untuk mengunjungi ekspo tersebut," katanya pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Kedai Kita milik Koperasi Peruncitan dan Pembekalan Ledang Berhad di Bukit Gambir di sini semalam.

Abdul Ghani turut menegaskan peluang pekerjaan di sektor awam adalah terbuka kepada mana-mana kaum dan bukan tertakluk kepada kaum bumiputera sahaja.

"Kami membuka permohonan kepada semua dan kami berharap mereka akan memanfaat sepenuhnya peluang yang terbuka luas ini," katanya.

Mengenai masalah penyesuaian kerja di kalangan lepasan universiti, Abdul Ghani berkata, ia dapat diatasi sekiranya mereka tidak memilih kerja.

"Mereka sepatutnya menghargai pilihan untuk dapat bekerja dan bukannya memilih untuk menganggur tanpa berbuat apa-apa.

"Daripada pekerjaan pertama itu sebenarnya mereka akan mendapat pengalaman dan kemahiran yang berharga untuk kerjaya mereka seterusnya," katanya.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 28 JUN 2009

PERMUAFAKATAN BN DIBINCANG

Oleh Mohd Roji Abdullah
mdroji@bharian.com.my


MUHYIDDIN bergambar kenangan dengan peserta Pewaris 2009, di Muar, semalam.

Semua parti komponen perlu sepakat, pendirian mesti konsisten: TPM

MUAR: Permuafakatan parti komponen Barisan Nasional (BN) terhadap perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan harus dibincangkan semula bagi memastikan semua yang terbabit sepakat dalam semua isu berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata pendirian parti terhadap perkara yang sudah dipersetujui dalam perlembagaan tidak boleh dilihat sentiasa berubah kerana ia boleh menimbulkan keraguan di kalangan masyarakat.

Beliau berkata, ketika ini, banyak berlaku perbezaan pendapat antara parti komponen BN berhubung perkara dalam perlembagaan dan ia dikhuatiri dilihat sebagai pendirian BN tidak konsisten.

Katanya, perkara pokok yang termaktub dalam perlembagaan seperti kedudukan Raja-Raja Melayu, hak istimewa orang Melayu, hak kaum bukan Melayu, agama Islam, bahasa kebangsaan dan pengagihan kekayaan harus dipelihara dan dipertahankan.

"Selepas lebih 50 tahun konsep permuafakatan itu dilaksanakan dalam BN, kini wujud perbezaan pendapat di kalangan parti komponen. Perkara ini banyak disumbangkan oleh perkembangan politik semasa yang semakin berubah akibat wujudnya pemikiran baru serta timbulnya harapan generasi muda yang lahir selepas era merdeka.

"Pendirian terhadap perkara disepakati dalam perlembagaan tidak sewajarnya dikorbankan," katanya selepas merasmikan Program Bersama Pewaris Muda (Pewaris) 2009, di sini, semalam.

Muhyiddin, berkata beliau sudah bertemu secara tidak formal dengan beberapa pemimpin parti komponen BN dan mereka bersetuju masalah yang timbul diselesaikan secara permuafakatan.

Sementara itu di MUAR, Muhyiddin berkata, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, tidak perlu meminta maaf daripada Umno ekoran kenyataannya yang menyamakan Umno dengan Ayah Pin dan komunis sebaliknya memohon ampun daripada Tuhan.

"Sebagai ulama dan tokoh agama yang disegani, Mursyidul Am Pas itu sepatutnya lebih mengetahui hukum membuat tuduhan yang boleh mencemarkan imej sesuatu pihak," katanya mengulas gesaan banyak pihak yang mahu Nik Aziz minta maaf kerana menyamakan Umno dengan Ayah Pin dan komunis.

Sementara itu, Muhyiddin yang akan mengumumkan calon BN pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, hari ini, berkata calon itu adalah yang terbaik dan mampu berkhidmat kepada rakyat.

Mengenai kenyataan Tengku Razaleigh Hamzah, yang yakin BN mampu merampas semula kerusi DUN itu, Muhyiddin berkata, sebagai orang lama, Ahli Parlimen Gua Musang itu tentunya lebih tahu keadaan sebenar di kawasan berkenaan.

SUMBER: BERITA MINGGU, 28 JUN 2009

27 Jun 2009

PERSIMPANGAN BARU PARIT ZING

LEDANG 26 Jun - Sebuah persimpangan Lebuh Raya Utara Selatan yang baru akan diwujudkan di kawasan Parit Zing di sini dalam memberi alternatif kepada laluan keluar masuk lebuh raya berkenaan di daerah ini.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, projek pembinaan oleh PLUS itu masih lagi dalam peringkat perancangan namun ia dijangka siap pada 2011.

"Rancangan untuk mewujudkan persimpangan Lebuh Raya Plus yang baru ini masih lagi dalam peringkat perangkaan namun lokasi ditetapkan di sekitar Parit Zing," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Kedai Kita yang dimiliki Koperasi Peruncitan dan Pembekalan Ledang Berhad di Bukit Gambir di sini hari ini.

Jelas Abdul Ghani, lokasi baru itu dipilih kerana kedudukannya yang terletak berhampiran dengan lebuh raya dan ia membolehkan pengguna untuk lebih hampir kepada bandar Muar serta Bukit Gambir.

Katanya lagi, kewujudan persimpangan lebuh raya yang baru itu secara tidak langsung dapat menyumbang kepada pertumbuhan pembangunan di sekitar kawasan tersebut.

Sementara itu, kata Abdul Ghani, pihak kerajaan negeri memutuskan supaya kawasan landskap di sepanjang Lebuh Raya Ayer Keroh-Merlimau-Jasin yang terletak di daerah Ledang ini diperindahkan lagi.

"Memandangkan, lebuh raya ini merupakan pintu masuk kepada Johor dari Melaka, usaha perlu dilakukan untuk memperindahkan dan pihak berkuasa tempatan Ledang akan menentukan pokok-pokok yang sesuai," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 27 JUN 2009

26 Jun 2009

EKO-PELANCONGAN PROMOSI GUNUNG LEDANG

Ditulis oleh Hamirul Hairi

KOTA ISKANDAR:
Kerajaan negeri melalui Majlis Tindakan Pelancongan dengan kerjasama Jabatan Perhutanan dan Majlis Daerah Ledang sedang giat mempromosi Gunung Ledang sebagai pusat sukan dan riadah melalui program eko-pelancongan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Hoo Seong Chang berkata pelbagai acara sukan bertaraf antarabangsa diadakan di Gunung Ledang untuk menarik lebih ramai pelancong khususnya pelancong asing.

"Antaranya ialah kejohanan 2nd Johor Parks Ledang Climbathon Challenge 2008, Johor Parks Ledang International Mountain Bike Challenge 2007, 1st Johor Parks International Motor-Endurance Challenge 2005 dan Ledang Paragliding International Challenge 2005 yang mendapat sambutan menggalakkan dari peserta luar negara," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Ahli Dewan Negeri (Adun) Tangkak, Goh Tee Tee, pada Sidang Dewan Negeri Johor, di sini.

Selain itu katanya, kerajaan turut memperkenalkan program Adventure Learning Programme dan Eco-Discovery khusus bagi pelajar sekolah, pencinta alam, Institusi Pengajian Tinggi dan golongan muda yang ingin mendalami ilmu alam semulajadi serta ekologi kawasan itu.

Katanya lagi, bagi meningkatkan mutu insfrastruktur di kawasan itu, kerajaan telah memperuntukkan RM8 juta di bawah Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK-9) untuk kerja-kerja naik taraf kemudahan pelancongan seperti penahan hakisan, landskap, kolam mandi, wakaf, dewan seminar dan dataran letak kereta.

SUMBER: MEDKOM.MY KHABAR ORANG JOHOR 26 JUN 2009

25 Jun 2009

PORTAL KHABAR ORANG JOHOR DILANCARKAN

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera,

Portal Khabar Orang Johor yang berasaskan komuniti internet telah dilancarkan khusus buat warga Johor. Dijemput semua untuk menyertai dan menyumbang idea serta pandangan di komuniti ini.Di portal ini terdapat ruangan berita, kolum, pendapat, pengumuman, video, gambar dan sembang (forum). Jika terdapat sebarang hebahan atau pandangan berkaitan juga bolah dihantar kepada kami.
Terima kasih atas sokongan anda.
Sekian

6,154 PEKERJA DIBERHENTIKAN DI JOHOR

NUSAJAYA 24 Jun - Seramai 6,154 pekerja telah diberhentikan oleh 162 syarikat di negeri ini sejak Oktober tahun lalu hingga Mei lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi, M. Asojan berkata, daripada jumlah tersebut seramai 3,929 adalah pekerja tempatan dan 2,225 merupakan pekerja asing.

Menurutnya, sehingga Mei tahun ini, sebanyak 112 syarikat telah memberhentikan 4,614 pekerja, dengan 2,854 daripadanya adalah pekerja tempatan dan 1,906 pekerja asing.

Antara yang terbabit, sembilan syarikat di Pasir Gudang yang memberhentikan 370 pekerja, 11 syarikat di daerah Kluang dan Mersing yang memberhentikan 194 pekerja tempatan.

"Tiga buah syarikat di Muar turut memberhentikan 123 pekerja iaitu 90 pekerja tempatan dan 33 pekerja asing. Di daerah Batu Pahat, empat syarikat menamatkan perkhidmatan 85 pekerja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Dr. Shahruddin Md. Salleh (BN-Jorak) dan M. Munusamy (BN-Permas) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kota Iskandar, di sini hari ini.

Asojan berkata, Jabatan Tenaga Kerja negeri telah dan sedang berusaha untuk menghubungi semua pekerja yang diberhentikan dan sehingga kini seramai 2,142 telah berjaya dihubungi.

"Seramai 669 orang telah berjaya mendapat pekerjaan lain, 688 memohon untuk Program Latihan dan Penempatan, 81 orang bekerja sendiri dan 84 bersara, sementara 620 orang lagi gagal dikesan," katanya.

Menurutnya, tindakan pemberhentian kerja adalah satu perkara yang amat ditakuti oleh kebanyakan pekerja dan sebab itu Kementerian Sumber Manusia melancarkan Garis Panduan Pengurusan Pemberhentian Pekerja.

Katanya, garis panduan itu juga memberi pendedahan kepada para pekerja yang diberhentikan mengenai hak-hak mereka di bawah Undang-Undang Buruh.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 25 JUN 2009

24 Jun 2009

BERITA TERKINI: PROMOSI RAYA SUDAH KEMBALI

SENARAI HARGA SEMPENA RAYA AIDILFITRI

MINUMAN BERKARBONAT KURANG GULA AIRISTM

 

CUMA RM 16.50 SEKARTON!

 

1.  Minimum 120 karton

2.  1 karton = 12 botol 1.25 liter

3.  Terma pembayaran: bank in 50% sewaktu pesanan dibuat, bayar baki 50% sewaktu produk diterima (tunai atau cek bertarikh selewat-lewatnya 30/9/2009)

4.  Tarikh tutup pesanan: 7 OGOS 2009

5.  Tempahan sebelum atau pada 7 OGOS 2009, kos penghantaran bernilai RM 400 adalah PERCUMA!

6.  Hubungi Zuwairi 013-37 019 07 (waktu pejabat sahaja, SMS tidak dilayan)

7.  Layari globalairis.blogspot.com untuk maklumat lanjut.

8.  Tawaran TERHAD UNTUK RAYA SAHAJA.

9.  Nombor akaun Public Bank

 

AIRIS BEVERAGES INDUSTRIES

398 319 591423 Jun 2009

KUPANG KESANG SEMAKIN PUPUS

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my

MUAR: Perairan daerah ini terutama di Kesang sesuai untuk industri ternakan kupang berikutan aliran airnya menjadikan kupang di kawasan itu juga dikatakan lebih manis dan teksturnya juga lebih lembut.

Jika 10 tahun lalu, kupang bukan saja diternak, malah penduduk juga boleh mencari kupang liar di pesisiran pantai dan Sungai Muar, namun kini kupang di kawasan itu sudah pupus menyebabkan `pangau' atau para yang diletakkan sejauh lebih satu kilometer ke tengah laut untuk mengumpulkan kupang dibiarkan begitu saja.

Pengerusi Persatuan Nelayan Muar dan Ledang, Mohd Yusoff Atan, mendakwa kupang di kawasan daerah ini terutama Kesang sudah pupus berikutan masalah perubahan aliran air di dasar sungai berikutan kerja mengorek muara Sungai Muar untuk projek pembinaan Marina Muar yang siap sejak beberapa tahun lalu.

Katanya, perubahan aliran air itu itu menyebabkan bukan saja menyebabkan kupang yang diternak mula pupus, malah kupang liar, kerang dan beberapa spesies ikan termasuk belanak dan sembilang juga semakin berkurangan.

"Jika 10 tahun lalu, nelayan dan penduduk kampung boleh mencari kupang di lokasi berhampiran pantai dan Sungai Kesang, kini kupang sudah tiada, malah di pangau sendiri hanya ditumbuhi dengan teritip saja.

"Selain itu jika dulu nelayan boleh mencari kerang sehingga 100 kilogram dalam masa dua jam, kini untuk mendapatkan kerang 10 kilogram sehari pun sukar menyebabkan ramai pencari kerang dan penternak kupang terpaksa mencari pendapatan lain," katanya.

Mohd Yusoff berkata, jika dulu setiap tali yang dipasang di pangau itu boleh menghasilkan sehingga 60 kilogram hingga 70 kilogram kupang, kini ia dipenuhi dengan hanya teritip sehingga menyebabkan lebih 10 pangau milik penduduk termasuk projek bekas siswazah terbiar begitu saja.

Beliau berkata, kini deretan gerai di Parit Bunga dan Kesang yang menjual hasil laut terpaksa mendapatkan kupang daripada kawasan lain iaitu dari Johor Bahru berikutan bekalan kupang dari Muar terutama Kesang sudah tiada.

"Situasi sungguh berbeza berbanding dulu yang mana benih kupang dari Kesang yang dibawa ke Johor Bahru untuk dijadikan benih tetapi kini daerah ini terpaksa membeli kupang yang dari bandar raya itu," katanya.

Seorang penjual kupang, Ungku Husin Ungku Ismail, 38, berkata beliau mendapat bekalan kupang dari pengusaha ternakan kupang di Masai, dekat Johor Bahru berikutan kupang di Kesang dikatakan sudah pupus.

Katanya, setiap hari beliau menjual empat guni kupang yang setiap satu seberat 45 kilogram dan jumlah itu meningkat kepada enam guni pada hujung minggu, malah ketika cuti musim perayaan, jualannya boleh meningkat kepada 12 guni sehari.

"Kupang Kesang dan Muar sudah habis (pupus). Oleh kerana kupang mempunyai penggemarnya sendiri dan sentiasa mendapat permintaan, saya mencari alternatif lain dengan mendapatkan bekalan kupang dari Masai.

"Kupang itu yang lebih besar saiznya dijual dengan harga RM4 sekilogram, berbanding kupang dari daerah ini yang lebih kecil tetapi mempunyai rasa yang lebih manis dijual dengan harga RM2 sekilogram," katanya.

Sementara itu seorang penggemar kupang, Jumaat Salleh, 40, dari Bukit Pasir, berkata, biasanya dua atau tiga kali seminggu beliau akan membeli beberapa kilogram kupang untuk dijadikan hidangannya sekeluarga.

Katanya, rasa kupang yang manis menyebabkannya menjadi makanan kegemarannya sama ada direbus atau dimasak sambal pedas.

"Dalam seminggu sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali saya akan membeli kupang dan biasanya saya akan datang ke Parit Bunga yang mempunyai banyak gerai menjual kupang," katanya.

FAKTA

 • Nama saintifik kupang ialah Perna Virdus Linnaeus.

 • Antara kaedah ternakan kupang ialah dengan menggunakan sangkar bersaiz 12 meter x 18 meter setiap satu dan sistem rawai atau tali yang digantung pada rakit.

 • Ternakan kupang yang menggunakan sistem rawai akan mengikat tali pada rakit dengan kedalaman kira-kira empat meter dan tali berkenaan dibiarkan terampai dalam air kira-kira satu meter daripada dasar laut.

 • Sebelum kupang diternak, pengusaha perlu menyediakan 'pangau' atau para yang diletakkan sejauh lebih satu kilometer ke tengah laut untuk mengumpulkan benihnya dengan memasang pangau yang diperbuat daripada batang nibung sebelum diikat dengan tali atau rawai yang dibiarkan ke dalam air.

 • Kupang yang kaya dengan kandungan protein biasanya direbus, bakar, sambal atau masak lemak cili api.

 • SUMBER: BERITA HARIAN, 23 JUN 2009

  22 Jun 2009

  NEW SEATS FOR ASSEMBLYMEN

  Chuah Bee Kim

  Chuah Bee Kim witnesses history in the making at the first Johor state assembly sitting in Kota Iskandar

   Sultan Iskandar (centre), Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail (fourth from left) and Johor government officials inspecting the march-past in front of the Johor Legislative Assembly in Kota Iskandar. — Pictures by Zulkarnain Ahmad Tajuddin
  Sultan Iskandar (centre), Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail (fourth from left) and Johor government officials inspecting the march-past in front of the Johor Legislative Assembly in Kota Iskandar. — Pictures by Zulkarnain Ahmad Tajuddin
  Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail giving the royal address on behalf of Sultan Iskandar.
  Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail giving the royal address on behalf of Sultan Iskandar.

  The vast and grand interior where all future Johor state assemblies will be held.
  The vast and grand interior where all future Johor state assemblies will be held.

  The Johor Military Force personnel at a march-past.
  The Johor Military Force personnel at a march-past.

  Raja Muda Johor Tunku Ismail Ibrahim leading the guard of honour.
  Raja Muda Johor Tunku Ismail Ibrahim leading the guard of honour.

  JUNE 18 marked the first sitting of the Johor Legislative Assembly in Kota Iskandar, the new state government administrative centre.

  It was a monumental moment for civil servants and pressmen, as the day will go down in history as the first meeting at a new venue after 69 years of state assembly sittings at the Sultan Ibrahim building in Bukit Timbalan.

  For those with a poor sense of direction, it is easy to get lost in the new environment as the Menteri Besar's office block is not exactly within walking distance of the State Assembly hall.

  The vast and grand interior is awe-inspiring and matches the equally impressive facade of the multi-storey building, though the seemingly endless flight of stairs can prove daunting.

  The combination of the contemporary with touches of Moorish, Andalusian and Johor Malay influence in the design of its facade drew a mixed response from the Barisan National coalition and the opposition members.

  State Religious Committee chairman Datuk Zainal Abidin Osman (BN Endau) called Kota Iskandar a milestone development and attributed the success of the landmark project to Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

  "I feel sad that we have had to move from the Sultan Ibrahim building because we have been using that building for so long, but change is always a good thing.

  "The new building has space to accommodate more offices and the public may one day be able to attend the State Assembly sittings, just like the Dewan Rakyat," Zainal Abidin said.

  Although state opposition leader and DAP chairman Dr Boo Cheng Hau shared Zainal Abidin's view that the building was indeed grand and regal, he felt it lacked originality and its own identity.

  "When I was a student, I used to pass by the Sultan Ibrahim building and dreamed of being in there someday. The building, which was named after Sultan Iskandar's grandfather, Sultan Ibrahim, has special, sentimental meaning for me," said Dr Boo.

  Citing the Windsor, which is the House of Commons of the parliament of Britain, as an example, Dr Boo said the building dated back 600 years and was still being used today.

  Members of the media were not allowed in the hall while the State Assembly was in progress. They were instead placed in a separate and compact-sized room that had been prepared for them.

  Officials and state assemblymen had to wear the official uniform adorned with medals awarded while Muslim men had to be in black baju Melayu potongan Teluk Belanga.

  Non-Muslim men were required to wear dark-coloured lounge suits. Both Muslims and non-Muslims had to don the songkok.

  The baju kurung Johor with a scarf was mandatory for women. They were allowed to pick any colour except pure white, blue or yellow. Some non-Muslims were spotted awkwardly pulling up their long baju kurung as they carefully made their way down the stairs.

  Members of the media also had to adhere to the strict dress code.

  Although an official who preferred to remain anonymous claimed that "the clothes do not maketh the man", rules were after all, rules.

  Bentayan state assemblyman Gwee Tong Hiang came clad in the official attire and songkok.

  Gwee made the news last June when he was thrown out of the assembly hall for defying the 50-year-old protocol requiring all 56 assemblymen to be in the official attire.

  Gwee said a letter was recently issued by the state committee stating that a resolution had been passed to take action against those who defy the house rule.

  Sultan Iskandar arrived with his sons, Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim Ismail and Tunku Bendahara Johor Tunku Abdul Majid. Also present was the Tunku Mahkota's son, Raja Muda Johor Tunku Ismail Ibrahim.

  The royal family toured part of the 130-ha development, before the Tunku Mahkota gave a five-minute royal address on behalf of the Sultan.

  Kota Iskandar, which was named after Sultan Iskandar, is to be the heart of the Iskandar Malaysia development corridor. It will house about 6,000 civil servants in 76 state and federal government departments.

  SOURCE: JOHOR STREETS, NST, 22 JUNE 2009

  POLICE CHIEF TEACHES MOTORCYCLIST TO USE LOCKS

  LEDANG police chief Superintendent Harun Idris is puzzled at why some motorcyclists did not use the safety locks provided by the Tangkak District Council at l0 parking bays.
   Superintendent Harun Idris says motorcyclist should use the locks at the parking bays
  Superintendent Harun Idris says motorcyclist should use the locks at the parking bays

  He said the initiated "soft approach" to educate them to use the facilities to prevent their motorcycles from being stolen should have been supported.

  To stress his point, Harun took a group of reporters to the parking bays in the heart of Tangkak town recently.

  It turned out that all the eight motorcycles parked there did not use the safety locks provided.

  At that moment, a supervisor of a security firm, Kudral Surit, 47, arrived on his motorcycle to park at the bay.

  He was immediately "pulled up" by the police chief when he did not use the safety lock.

  Harun then showed him how to use the device.

  Kudral said he did not know that the safety locks were meant for motorcycles, but added that he was thankful for the "education" which could prevent his motorbike from being stolen.

  "I will tell my friends who own motorcycles to use the safety locks when they park their bikes at these bays," he said.

  Harun said about 20 to 30 motorcycles were reported stolen in Ledang every month.

  He added that relations and cooperation between the public and the police should be strengthened to curb such crime.

  SOURCE: JOHOR STREETS, NST, 22 JUNE 2009

  BETTER RICE HARVEST WITH NEW CANAL

  LEDANG member of parliament Hamim Samuri is happy with the construction progress of a RM1.5 million concrete irrigation canal in Teluk Rimba, Tangkak.

    Ledang member of parliament Hamim Samuri (second from right) visiting the site of the new irrigation canal in Teluk Rimba.
  Ledang member of parliament Hamim Samuri (second from right) visiting the site of the new irrigation canal in Teluk Rimba.

  The canal is 90 per cent complete and is expected to be ready by next month.

  It is also expected to increase the farmers' revenue by 30 per cent.

  Hamim said the 4.5km canal would irrigate around 120ha of padi fields.

  "Farmers can start planting two weeks after the canal is filled with water.

  "Before the concrete canal was built, there had been a shortage of water in the padi fields situated furthest from the original irrigation canal," he said.

  "This was because the water would usually seep into the ground and not reach the fields."

  SOURCE: JOHOR STREETS, NST, 22 JUNE 2009

  RAMAI TAK MANFAAT ALAT PENGUNCI RODA MOTOSIKAL

  Oleh Junita Mat Rasid
  junita@bharian.com.my

  SEORANG penunggang motosikal mengguna alat pengunci disediakan PBT.

  TANGKAK: Kemudahan alat pengunci roda motosikal yang disediakan di bandar ini boleh diibaratkan sebagai perhiasan semata-mata apabila penunggang motosikal tidak menggunakannya.

  Pepatah 'beringat sebelum kena' sepatutnya dijadikan sebagai langkah terbaik bagi setiap penunggang motosikal dengan menggunakan sepenuhnya kemudahan alat pengunci roda motosikal sebagai usaha mengelak motosikal mereka menjadi sasaran pencuri.

  Tinjauan di beberapa lokasi utama di sekitar bandar ini mendapatkan tiada satu pun motosikal yang dikunci menggunakan alat yang disediakan di tempat letak khas motosikal.

  Ada juga penunggang motosikal yang hanya menutup suis utama dan tidak mengunci hendal menyebabkan mudah menjadi sasaran pencuri.

  Malah ada yang beranggapan penggunaan tempat kunci khas itu tidak praktikal kerana setiap pemilik motosikal perlu membawa kunci mangga masing-masing bagi membolehkan motosikal mereka dikunci pada tempat yang dikhaskan, walaupun sebenarnya kaedah itu mudah jika mereka sentiasa bersedia membawa mangga untuk dijadikan sebagai kunci ketiga.

  Penggunaan peralatan itu juga sebenarnya boleh membantu mengurangkan risiko kecurian motosikal yang hampir setiap hari dilaporkan berlaku.

  Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris, berkata sikap pandang mudah dan cuai menjadi penyumbang utama kepada jenayah curi motosikal kerana pemilik motosikal didapati gagal menyediakan kunci tambahan sebagai langkah keselamatan sekali gus memudahkan penjenayah melarikan motosikal mereka.

  Katanya, secara purata, setiap hari sebuah motosikal dicuri dan jumlah itu walaupun rendah namun jika dikumpul, boleh dikatakan setiap bulan kira-kira 30 motosikal didapati hilang, sekali gus menyebabkan kerugian kepada pemiliknya.

  "Sebenarnya banyak kes kecurian motosikal berlaku disebabkan orang ramai tidak mempunyai kesedaran untuk menjaga harta mereka dengan cara memastikan menggunakan kunci tambahan termasuk penggunaan tempat khas mengunci motosikal yang disediakan oleh pihak berkuasa tempatan," katanya.

  Katanya, walaupun pelbagai kempen dijalankan termasuk menyediakan lokasi khas meletak motosikal, sikap sambil lewa pemilik motosikal yang enggan menggunakannya membuka peluang kepada penjenayah.

  Beliau berkata, pemasangan peralatan mengunci motosikal itu sepatutnya digunakan sepenuhnya bagi memastikan keselamatan motosikal mereka, sekali gus menurunkan kadar jenayah membabitkan kecurian motosikal.

  "Jika semua penunggang motosikal menggunakan sepenuhnya kemudahan yang disediakan di tempat meletak motosikal itu sudah pasti kes kecurian motosikal dapat dielakkan. Ini kerana jika penjenayah mahu mencurinya mereka perlu menggunakan gergaji atau pemotong besi dan proses itu akan mengambil masa serta menarik perhatian orang ramai," katanya.

  SUMBER: BERITA HARIAN, 22 JUN 2009

  21 Jun 2009

  SAYA LIHAT BAYI RENTUNG

  Pengalaman mengutip cebisan tubuh yang dibakar pengganas komunis di Bukit Kepong bersama Dato’ Onn Jaafar menyebabkan ada menitis air mata sehingga kini.


  PEKAN kecil ini menjadi saksi kekejaman komunis.


  KETIKA kejadian awal pagi Isnin, 23 Februari 1950 itu, dia bernasib baik kerana gilirannya mengawal Rumah Pasung Bukit Kepong baru berakhir. Empat anggota baru Home Guard atau Pengawal Kampung mengambil tugas di keliling balai itu.

  Antara mereka ialah anak saudaranya, Samad Yatim yang juga Auxillary Police atau Polis Bantuan. Dinihari itu mereka agak bingit mendengar bunyi mercun sempena Tahun Baru Cina yang disambut masyarakat Tionghua berdekatan balai itu.

  Tanpa disedari, itulah hari terakhir mereka dapat menyaksikan suasana malam kerana tepat pukul 5 pagi, balai itu diserang hendap. Selepas subuh, dia tidak menyangka kawasan balai tersebut bertukar menjadi padang jarak padang tekukur.


  SARJAN Jamil (duduk tengah) dan anggotanya mempertahankan balai sehingga titisan darah terakhir.


  “Hingga kini, setiap kali melalui kawasan balai itu, saya pasti menangis macam peristiwa itu baru saja berlaku semalam,” kata Abdullah Malik, berusia 118 tahun, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bukit Bendar tidak jauh dari Bukit Kepong, Muar, Johor.

  Mengimbau insiden itu, dia ralat mengenangkan kegagalannya menyelamatkan nyawa mereka yang terkorban mempertahankan balai tersebut. Ini kerana balai itu sudah dikepung lebih 200 pengganas Parti Komunis Malaya (PKM) daripada Kompeni Ke-4.

  Malah, sebaik saja mengetahui serangan itu, dia bersama penduduk kampung di bawah Penghulu Ali Mustafa dan pasukan Polis Bantuan sudah bergerak ke balai berkenaan. Mereka lengkap bersenjata raifal tetapi turut diserang komunis.

  “Kami berlindung di sebalik pokok getah kerana ditembak pihak komunis. Penghulu lalu mengarah kami bersabar dan ketika itu, ada yang menitis air mata mendengar tangisan ahli keluarga anggota polis meminta tolong,” cerita Abdullah.
  Menjelang petang, sebaik pihak komunis berundur, mereka segera ke balai itu. Api masih marak dan cuma beberapa orang terselamat. Balai polis, berek kelamin dan balai penghulu musnah dengan bau mayat terbakar menyelubungi kawasan.

  Serangan mengejut itu meragut nyawa Ketua Polis Balai, Sarjan Jamil Mohd. Shah bersama 13 anggota polis, empat orang Pengawal Kampung, tiga anggota Polis Bantuan dan empat ahli keluarga termasuk seorang bayi yang dibakar hidup-hidup.

  Pengganas dipercayai menggunakan 25 tin minyak bagi memusnahkan seluruh kompleks balai itu dan membakar mayat anggota polis. Ini menyebabkan kerja pembersihan memakan masa lebih seminggu kerana bahang api masih lagi panas.

  “Suasana bertambah sayu apabila Yang Dipertua UMNO, Dato’ Onn Jaafar turut datang, beliau menangis melihat mayat rentung dibunuh komunis. Kami pun sedih apatah lagi menemui cebisan mayat dalam bara api di situ,” kata Abdullah.
  Sementelahan, hubungan masyarakat di situ dengan pihak polis amat baik. Ramai anak anggota pasukan keselamatan itu dihantar mengaji al-Quran dengan ustaz di kampung tersebut selain bergotong-royong ketika majlis kenduri-kendara.

  Menceritakan peristiwa sama ialah Hamidah Idris, 64, yang ketika itu berusia lima tahun. Dia dapat melihat sendiri penduduk mengutip beberapa anggota tubuh manusia untuk dikumpul sebelum dikebumi dalam satu liang lahad besar.

  Biarpun masih kecil, insiden itu meninggalkan kesan mendalam kerana orang kampung waktu tersebut hidup ketakutan. Setiap malam, ada rumah penduduk diceroboh pengganas komunis yang menggeledah bagi mencari barang berharga.

  “Saya selalu cerita perkara ini kepada lima orang anak bagaimana kesusahan waktu itu. Jika kenang kembali peristiwa tersebut, saya menangis dan tidak dapat membayangkan kesakitan dirasai mereka yang terkorban di balai itu,” katanya.


  TAPAK balai lama di tebing sungai kini menjadi muzium mini.


  Berkongsi kisah sama ialah Md. Lazim Ujud, 71, yang pernah menjadi Pengawal Kampung pada usia 16 tahun, dua tahun selepas tragedi itu. Baginya, peristiwa berdarah tersebut membuka mata penduduk kampung mengenai kekejaman komunis.

  Meskipun pasukan keselamatan ‘kalah’ dalam pertempuran itu, moral pengganas komunis mulai jatuh dan mereka tidak lagi mendapat sokongan penduduk. Ini dapat dilihat pada majlis tahlil diadakan bersempena dengan kejadian itu setiap tahun.

  “Selain pihak polis, penduduk kampung beramai-ramai datang ke Masjid Bukit Kepong memperingati peristiwa itu termasuk menziarahi kubur tempat bersemadi anggota polis dan keluarga serta orang awam yang terkorban,” katanya.

  Keadaan ujarnya, menjadi lebih hiba apabila mereka membersihkan dua petak kecil iaitu kubur jenazah bayi lelaki dan seorang budak perempuan yang dicampak hidup-hidup oleh pihak komunis ke dalam api yang marak semasa peristiwa tersebut.

  Balai polis menghadap sungai

  Hakikatnya, walaupun hampir enam dekad tragedi itu berlalu, bagi generasi lama di Bukit Kepong, kezaliman pengganas komunis masih dirasai.

  Bukit Kepong kini merupakan sebuah pekan kecil yang dihuni sekitar 1,000 orang penduduk. Ia terletak 60 kilometer dari bandar Muar. Jika anda berhasrat melancong ke sini, hanya ada dua tempat menarik wajib dikunjungi – balai polis dan masjidnya.

  Ini mungkin pelik dan lucu namun dua bangunan itu sebenarnya merakamkan sejarah tidak ternilai yang pasti diingati seumur hidup. Ada yang berkata, pekan itu mulai popular sewaktu filem Bukit Kepong ditayangkan sejak tahun 1981.


  JETI polis marin masih teguh berdiri.


  Pekan itu, yang mengambil masa 20 minit perjalanan dari simpang lebuh raya dekat Pagoh; suatu ketika cuma boleh dilalui dengan sampan. Ia terpencil dan tidak ramai tahu kewujudannya hingga sekitar 1970-an apabila jalan raya dibina.

  Tetapi jangan terkejut, sebahagian besar daripada generasi yang lahir sebelum 1980 di pekan tersebut ialah pelakon tambahan dalam filem arahan Tan Sri Jins Shamsuddin itu. Lokasi penggambaran adalah di sekitar Lenga, lima kilometer dari situ.

  Kini, tapak Balai Polis Bukit Kepong yang dibakar ratusan pengganas komunis pada tahun 1950 telah diganti dengan bangunan baru. Ia juga menjadi muzium mini polis bagi menceritakan semula kekejaman PKM sewaktu era darurat.

  Bangunan dibina dengan batu selepas serangan itu pernah beberapa kali tenggelam kerana terletak di tebing Sungai Muar. Penduduk mendakwa, cuma bumbung kelihatan apabila sungai besar yang dirujuk mereka sebagai laut itu mulai banjir.

  Uniknya, menurut cerita penduduk, balai baru itu aneh. Bahagian depan menghadap ke arah sungai; satu-satunya balai polis di Malaysia dalam posisi itu. Kononnya sewaktu dibina semula, ramai penduduk bersedih, lalu ia dibangun dalam arah lawan.

  Di sebelah tapak balai ada sebuah jeti kecil yang suatu ketika ialah jeti polis marin. Di situlah tercatat sejarah Konstabel Marin Abu Bakar Daud terselamat kerana menyelam dengan bernafas melalui batang keladi apabila bot polis dibakar.

  Beliau antara empat anggota polis selain sembilan ahli keluarga mereka yang terselamat dalam serangan itu. Jeti tersebut menjadi penghubung utama Bukit Kepong dengan Lenga sebelum jalan raya siap dibangunkan tiga dekad lalu.

  Melawat Bukit Kepong tidak lengkap jika tidak singgah di masjid jamek pekan itu yang terletak 100 meter dari tapak balai polis. Di sebelahnya ialah tanah perkuburan Islam yang menempatkan pusara mereka yang terkorban dalam peristiwa itu.

  Perhatian pelawat pasti tertumpu kepada dua kubur kecil yang menjadi saksi kekejaman pengganas komunis. Di situlah jenazah seorang bayi lelaki dan kanak-kanak kecil yang mati dibunuh dengan dicampak hidup-hidup ke dalam api yang sedang marak.

  SUMBER: KOSMO! AHAD, 21 JUN 2009

  20 Jun 2009

  WANITA MAUT KERETA BERTEMBUNG VAN

  TANGKAK: Seorang wanita kakitangan Pos Malaysia Berhad cawangan Muar, maut selepas kereta Perodua Viva yang dipandunya bertembung dengan van Pertubuhan Anak Yatim Muar (Pekayim) di Batu 10, Jalan Muar-Tangkak, di sini, kelmarin.

  Dalam kejadian kira-kira jam 6.15 petang itu, Noridah Md Diah, 26, yang juga anggota sambilan Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala, manakala pemandu van dan tiga lagi penumpangnya tidak mengalami sebarang kecederaan.

  Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris, berkata kejadian dipercayai berlaku ketika mangsa dalam perjalanan dari tempat kerjanya di Muar untuk pulang ke rumahnya di Tangkak.

  Katanya, kereta dipandu mangsa dipercayai cuba memotong sebuah lori sebelum bertembung dengan sebuah van dari arah bertentangan.

  SUMBER: BERITA HARIAN, 20 JUN 2009

  19 Jun 2009

  SULTAN JOHOR TIDAK SETUJU

  JOHOR BAHRU - Sultan Johor, Sultan Iskandar tidak bersetuju dengan cadangan pembinaan jambatan ketiga antara Malaysia dan Singapura di bahagian timur Johor.

  Titah Sultan Iskandar itu disampaikan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail semasa berucap mewakili ayahandanya pada perasmian persidangan Dewan Undangan Negeri Johor di Kota Iskandar, Nusajaya di sini semalam.

  "Saya dititahkan oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku bahawa Tuanku tidak setuju dengan cadangan untuk membina jambatan ketiga," titah Tunku Ibrahim Ismail.

  Terdahulu, Tunku Ibrahim Ismail dan Raja Muda Johor, Tunku Ismail Ibrahim mengiringi Sultan Iskandar memeriksa perbarisan sempena perasmian pembukaan persidangan berkenaan.

  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini mengumumkan mengenai minat Singapura membina jambatan ketiga bersama Malaysia apabila hasrat itu dilahirkan oleh Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew pada pertemuan mereka di Putrajaya.

  SUMBER: KOSMO! 19 JUN 2009

  18 Jun 2009

  ROAD ACCIDENT LEADS TO BUST OF DRUG SYNDICATE

  Police inspecting the wrecked car believed to be carrying cans of cough syrup. as involved in a road accident on the North-South Expressway near Muar yesterday.
  Police inspecting the wrecked car believed to be carrying cans of cough syrup. as involved in a road accident on the North-South Expressway near Muar yesterday.

  MUAR: Police believe they have smashed a Johor-Kelantan cough syrup smuggling ring with the arrest of one of its main runners, seven hours after the discovery of several cans containing the drug near here on Tuesday.

  It started when a police team stumbled upon the find while investigating an accident involving two cars at the North-South Expressway between Tangkak and Jasin.

  They found 50 cans by the roadside among the oil palm trees near the site of the accident. Thirty of the cans were full of cough syrup, l6 were empty and the rest were half full.

  It is believed that the driver of one of the vehicles involved in the accident had thrown the cans there before he fled the scene.

  Police later picked up a man, suspected to be the driver, at a workshop in Jalan Bakri here.
  Ledang police chief Superintendent Harun Idris yesterday said initial investigations indicated that the 37-year-old unemployed man from Pasir Mas, Kelantan, was paid RM20 per can to deliver the cough syrup from Johor to Kelantan.

  He said the man was believed to have done the same run several times over the past six months.

  He said the man used a friend's car to drive to Johor to pick up the cough syrup before returning to Kelantan. There, he would deliver the substance to another man.

  The entire run, said Harun, was done in a day.

  "We are now looking into the possibility of arresting several others for their involvement in the case."

  SOURCE: NEW STRAITS TIMES, 18 JUNE 2009

  LELAKI BAWA UBAT BATUK DICEKUP

  TANGKAK: Aktiviti seorang lelaki mengambil dan menghantar cecair dipercayai ubat batuk dari Johor Bahru ke Kelantan dengan upah RM20 setong terbongkar apabila dicekup polis, kira-kira tujuh jam selepas terbabit dalam kemalangan di Kilometer 172.6 Lebuhraya Utara-Selatan, kelmarin.

  Lelaki berusia 37 tahun berasal dari Pasir Mas, Kelantan itu mendakwa diarahkan seseorang untuk mengambil ubat batuk di Johor Bahru sebelum ditahan di sebuah bengkel di Batu 3, Jalan Bakri, Muar selepas tujuh jam melarikan diri dari kawasan kemalangan kira-kira jam 8.15 pagi.

  Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris, berkata hasil maklumat orang awam, pihaknya berjaya menjejaki lelaki itu ketika sedang mencari bengkel di sekitar daerah ini.

  Menurutnya, pada mulanya, lelaki itu dikatakan memberitahu pengusaha bengkel konon dia berada di Muar untuk mencari mekanik bagi menarik kereta milik ahli keluarganya yang remuk selepas terbabit dalam kemalangan.

  “Bertindak hasil maklumat awam, lelaki itu dicekup di sebuah bengkel di Muar ketika mahu menguruskan keretanya,” katanya pada sidang media selepas Majlis Perhimpunan Bulanan di Dataran Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang di sini, semalam. Katanya, siasatan awal mendapati lelaki itu mendakwa hanya menguruskan pengambilan dan penghantaran cecair itu dengan diberin upah RM20 setong.

  SUMBER: HARIAN METRO, 18 JUN 2009

  LAMBAKAN JEJAS HARGA RAJA BUAH

  Oleh Junita Mat Rasid
  junita@bharian.com.my

  SHUKRI (kiri) memilih durian Muar yang dijual di Jalan Bentayan, Muar.

  Fama ambil inisiatif beli durian Muar untuk dipasar ke JB dan Kuala Lumpur

  MUAR: "Durian Muar sudah mula gugur, datanglah ke rumah" itu adalah antara kata-kata penduduk di daerah ini yang mempunyai dusun durian.

  Bagaimanapun, keceriaan mereka untuk memperoleh hasil lumayan pada musim tahun ini, mungkin tidak menjadi kenyataan berikutan jumlah durian yang gugur hampir serentak menyebabkan berlaku lambakan buah berkenaan.

  Durian Muar terutama dari daerah Ledang mulai gugur sejak minggu lalu dan jumlahnya yang banyak menyebabkan harganya menurun dengan cepat. Harga durian kampung kini hanya antara 50 sen hingga RM1 sekilogram, manakala harga durian klon sedikit terjejas antara RM2 hingga RM3 sekilogram.

  Kejatuhan harga durian itu berlaku kira-kira seminggu selepas durian mulai gugur, selain keadaan cuaca panas yang menyebabkan orang ramai tidak gemar memakan durian.

  Tinjauan Berita Harian mendapati deretan gerai menjual pelbagai jenis durian dapat dilihat di hampir semua jalan utama termasuk Jalan Muar-Tangkak, Jalan Tangkak-Segamat, Jalan Bukit Pasir, Jalan Temenggong Ahmad menghala ke Batu Pahat dan Jalan Muar-Melaka.  Berita Harian turut dimaklumkan bahawa antara durian Muar yang paling sedap ialah durian dari Tanjung Gading, Pagoh, Kampung Payamas dekat Tangkak, Bukit Bendar dan Kampung Sawah Laku.

  Muar terkenal sebagai pengeluar durian kerana memiliki kebun durian yang luas sehingga ada pekebun yang mampu mengutip hasil durian lebih 500 kilogram sehari dan keadaan itu menjadi punca berlaku lambakan.

  Lambakan durian itu menyebabkan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) mengambil inisiatif membeli sendiri durian untuk dipasarkan ke kawasan luar daerah ini termasuk Johor Bahru dan Kuala Lumpur.

  Pegawai Fama Daerah Muar dan Ledang, Abd Malek Ramli, berkata setakat ini pihaknya sudah membuka enam pusat pembelian durian dan jumlah itu akan ditingkatkan kepada lima lagi bergantung kepada jumlah durian yang ada di pasaran.

  Katanya, pihaknya juga sentiasa memantau harga durian di pasaran pada masa ini dan mengakui harganya menurun kepada antara 50 sen hingga RM1 sekilogram.

  "Kita membantu pekebun dengan membeli durian itu untuk dipasarkan ke luar daerah bagi memastikannya dapat dijual dengan harga yang lebih tinggi," katanya.

  Selain itu, katanya Fama turut mengadakan program eko-pelancongan iaitu membawa pelancong untuk menikmati durian di kebun yang terpilih, sekali gus memastikan harganya stabil.

  Beliau berkata, program itu dimulakan sejak minggu lalu dengan lima bas pelancong dari Singapura dibawa ke daerah ini untuk menikmati durian dalam suasana kebun.

  Katanya, pihaknya menjangkakan masalah lambakan durian berlaku sejak minggu ini dan keadaan itu dijangka berterusan berikutan semakin banyak durian gugur.

  "Walaupun durian baru mula gugur sejak minggu lalu tetapi jumlahnya yang serentak dan banyak menyebabkan berlaku masalah lambakan durian di pasaran," katanya.

  Seorang penggemar durian, Shukri Ahmad, 30, berkata kebanyakan penduduk memiliki dusun dan ada pula yang mendapat percuma daripada rakan menyebabkan ramai yang tidak membeli durian.

  “Dengan berlaku lambakan dan kurang pembeli, masalah itu menyebabkan harga durian cepat jatuh,” katanya.

  Katanya, beliau sendiri walaupun gemar makan durian tetapi jarang membelinya berikutan rakan atau saudara mara yang mempunyai dusun akan memberi percuma.

  "Saya ada membeli durian sekali dua tetapi biasanya kawan dan saudara mara memberi secara percuma,” katanya.

  Beliau berkata, jika dulu durian sukar diperoleh manakala harganya pula mahal, kini raja buah itu mudah diperoleh tanpa mengira musim selain harganya juga jauh lebih murah.

  SUMBER: BERITA HARIAN, 18 JUN 2009

  KEMBARA MAHKOTA JOHOR JELAJAH PEDALAMAN BERMULA 4 JULAI


  TUNKU Ibrahim Ismail Sultan Iskandar diiringi Abdul Ghani Othman merasmikan logo Kembara Mahkota Johor di Persada, Johor Bahru, kelmarin.

  JOHOR BAHRU 16 Jun - Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail Sultan Iskandar akan memulakan program Kembara Mahkota Johor edisi ke-11 pada 4 Julai ini.

  Kembara Mahkota Johor Jelajah Pedalaman 2009 akan mengambil masa kira-kira 80 jam atau empat hari tiga malam.

  Majlis pelepasan diadakan di Bukit Timbalan Johor Bahru pukul 8 pagi pada 4 Julai dan penutupannya pada 7 Julai ini di Kampung Nelayan, Benut, Pontian pukul 1.30 petang.

  Program yang bakal disertai oleh 150 peserta itu akan menaiki 40 kenderaan pacuan empat roda.

  Sepanjang kembara, rombongan yang terdiri daripada wakil rakyat dan pegawai kerajaan itu menjelajah ke kawasan pedalaman di seluruh 10 daerah di negeri ini.

  Sebanyak 11 buah perkampungan Orang Asli dengan tiga buah kampung tradisi akan dilawati, antaranya kawasan Tadahan Air, Gunung Ledang, Tangkak dan Kampung Orang Asli Sayong Pinang, Kota Tinggi.

  Tunku Ibrahim Ismail berkata, penyertaan wakil rakyat dan pegawai kerajaan akan memberi ruang kepada mereka untuk melihat sendiri pembangunan yang kerajaan telah laksanakan.

  "Hasil daripada lawatan itu nanti, kita akan tengok pembangunan apa yang boleh dilaksanakan. Selalunya Orang Asli ini mahukan infrastruktur, jalan raya, air dan api.

  "Kita tengoklah yang mana boleh disempurnakan, tapi jangan mereka minta benda yang tidak munasabah sudahlah kerana negeri Johor ini besar," katanya semasa melancarkan logo program kembara itu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada, di sini semalam.

  Katanya, di Johor sahaja terdapat lebih 30 buah kampung Orang Asli dan mungkin pada masa depan beliau akan melawat perkampungan lain pula.

  Menurutnya, kembara tersebut bertujuan mengeratkan hubungan antara pihak Istana Johor, kerajaan serta rakyat yang tinggal di kawasan pedalaman.

  SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 18 JUN 2009