TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

30 September 2009

SEKITAR RUMAH TERBUKA AHLI PARLIMEN LEDANG
(Foto: Khairun Haneffa)

Pada 25 September yang lalu, Ahli Parlimen Ledang, YB Ir Haji Hamim Samuri serta keluarga telah membuat majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak.

Penduduk sekitar Ledang yang berbilang kaum telah menghadiri Rumah Terbuka itu yang bermula jam 8 malam hingga 12 malam.

Antara pemimpin yang hadir pada majlis itu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gambir, M Asojan serta pemimpin-pemimpin masyarakat di kawasan Ledang.

29 September 2009

KERAJAAN NEGERI PERTIMBANG WUJUDKAN AKADEMI POLIS BANTUAN

Ditulis oleh Aivizanoorwani Shah
Isnin, 28 September 2009 17:24

Kunjungan Aidilfitri...Menteri Besar, Dato' Abdul Ghani Othman bersama isteri menerima kehadiran masyarakat di majlis rumah terbuka Aidilfitri di Sungai Mati, Muar. Gambar oleh Hairul Abu Bakar.

Kunjungan Aidilfitri...Menteri Besar, Dato' Abdul Ghani Othman bersama isteri menerima kehadiran masyarakat di majlis rumah terbuka Aidilfitri di Sungai Mati, Muar. Gambar oleh Hairul Abu Bakar

Ledang: Kerajaan Negeri sedang mempertimbangkan cadangan mewujudkan akademi polis bantuan bagi mempertingkatkan keupayaan perkhidmatan pasukan berkenaan.

Menteri Besar, Dato’ Abdul Ghani Othman, berkata sebagai permulaan dicadangkan seramai 50 anggota polis bantuan ditempatkan di empatPihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan mereka akan menerima arahan daripada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru, Nusajaya, Kulai dan Pasir Gudang.

“PBT yang akan terlibat dalam program ini termasuk Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah (MBJBT), Pihak Berkuasa Tempatan Pasir Gudang (PBTPG) dan Majlis Perbandaran Kulai (MPKu),” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidilfitri di Sungai Mati baru-baru ini yang dihadiri seramai 15,000 tetamu.

Jelasnya lagi, polis bantuan yang menerima latihan akademi ini akan berkhidmat secara sepenuh masa dan mereka akan melaporkan terus kepada pegawai yang dilantik.

“Polis bantuan sudah lama wujud dan di negeri ini mereka ditempatkan di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK) dan Lapangan Terbang Senai,” katanya.

Abdul Ghani berkata rekrut polis bantuan itu akan mendapat latihan di peringkat tempatan.

“Langkah ini juga akan mengeratkan lagi hubungan polis dan masyarakat agar orang awam merasa lebih selamat dengan kehadiran polis di dalam komuniti mereka,” katanya.

SUMBER: PORTAL KHABAR ORANG JOHOR MEDKOM.MY

28 September 2009

STATE GOVERNMENT TO REPAIR 300 HOMES OF POOR FAMILIES

AROUND 300 houses of poor families in the Ledang parliamentary constituency have been earmarked for repairs this year as part of the state government's effort to eradicate hardcore poverty.
   Datuk Abdul Ghani Othman (right) watching his wife, Datin Paduka Professor Dr Jamilah Ariffin, present aid to single mothers.
Datuk Abdul Ghani Othman (right) watching his wife, Datin Paduka Professor Dr Jamilah Ariffin, present aid to single mothers.

Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the project will be implemented in stages with allocations from the Hardcore Poor Housing Project and his office.

He said last year, 78 houses of poor families were rebuilt while 71 other houses were repaired and refurbished.

"Through this, we hope the state government's aim to ensure that there are no hardcore poor in the state by next year can be achieved," he said.

Ghani said the state government appreciates the housing developers for stepping in to fulfill their social responsibilities in this respect.

He also said there was an increase in the number of companies paying their zakat, judging from the increase in collection for the last two years.


Ghani said the state government will ensure that the zakat is distributed to those who are qualified to receive it.

He was speaking after presenting aid to 650 poor children, orphans and 138 poor families.

During the event, Ghani's wife, Datin Paduka Professor Dr Jamilah Ariffin, also presented aid to 50 single mothers from the Serom state constituency where Ghani is the assemblyman.

SOURCE: NST JOHOR STREETS, 28 SEPTEMBER 2009

'BANTU KAMI ATASI BANJIR KILAT'


AWANG Husin (kiri) menunjukkan parit yang perlu dinaik taraf bagi mengelakkan banjir kilat berlaku lagi di Kampung Tanjung Agas, Muar, baru-baru ini.


MUAR 27 Sept. - Masalah banjir kilat yang sering membelenggu penduduk Kampung Tanjung Agas, di sini perlu diberi perhatian serius memandangkan keadaan itu telah berlanjutan sejak sekian lama.

Dengan ketiadaan sistem perparitan yang sempurna, hujan lebat selama dua jam sahaja sudah cukup untuk mengakibatkan air melimpah masuk ke dalam rumah penduduk sehingga mencecah ketinggian 0.3 meter.

Menurut seorang penduduk, Awang Husin, 80, punca utama yang mengakibatkan banjir kilat itu kerana sistem perparitan masih belum dinaik taraf.

"Kalau hujan lebat, sebanyak kira-kira 30 buah rumah di Kampung Tanjung Agas ini boleh dimasuki air kerana banjir kilat.

"Keadaan boleh menjadi teruk apabila waktu air pasang dan pintu air tidak tertutup kerana kedudukan kampung ini tidak jauh dari tali air JPS (Jabatan Pengairan dan Saliran) yang membawa air ke Sungai Muar," katanya di sini baru-baru ini.

Pada tahun ini, rumahnya telah dinaiki air sebanyak tiga kali gara-gara kejadian banjir kilat.

"Setiap kali hujan lebat, keluarga kami menjadi resah kerana barang-barang perlu dipindahkan ke tempat tinggi dengan segera," katanya.

Seorang lagi penduduk, Nordin Ahmad, 56, berkata, kejadian banjir kilat di kampung tersebut diburukkan lagi apabila air dari parit utama masuk ke parit di kampung itu.

"Jarak di antara parit di jalan raya dengan rumah-rumah di hujung kampung ini sejauh 200 meter dan air boleh melimpah masuk ke dalam kampung," katanya.

Beliau berkata, masalah berkenaan telah dimaklumkan kepada agensi kerajaan terbabit termasuk Majlis Perbandaran Muar dan JPS, namun sehingga kini tindakan menanganinya belum diambil.

"Saya amat berharap agar masalah ini dapat diselesaikan segera kerana ia melibatkan kepentingan penduduk," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 28 SEPTEMBER 2009

26 September 2009

RM82j TINGKAT KESELAMATAN AWAM JOHOR

MUAR 25 Sept. – Kerajaan negeri menyalurkan peruntukan sebanyak RM82 juta bagi membiayai pelbagai program untuk meningkatkan tahap perkhidmatan keselamatan awam daripada ancaman kejadian jenayah.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, tiga langkah yang diberikan penekanan adalah penambahan balai polis komuniti, pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) dan pengambilan lebih ramai anggota polis bantuan.

Beliau memberitahu, program penambahbaikan tersebut akan dimulakan di selatan Johor terutamanya di kawasan Iskandar Malaysia dan kemudian diperluaskan di seluruh negeri.

‘‘Kita mengambil langkah supaya masyarakat merasakan kewujudan pihak polis pada setiap tempat... pendekatan yang diambil juga akan membentuk kerjasama lebih rapi dan akrab antara polis dan masyarakat terutamanya di peringkat tempatan,’’ katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Aidilfitri di rumahnya di Sungai Mati di sini baru-baru ini.

Menurut Abdul Ghani, dalam rancangan pihaknya, sebanyak 100 balai polis komuniti dijangka dapat diwujudkan menjelang akhir tahun ini di seluruh negeri dan jumlah itu akan ditambah dari semasa ke semasa.

‘‘Boleh dikatakan, setiap kawasan penduduk yang tidak lebih 1,000 rumah akan ada satu pos polis komuniti di mana di situ akan diletakkan seorang anggota polis bersama-sama enam yang lain yang diiktiraf sebagai sukarelawan polis,’’ katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 26 SEPTEMBER 2009

24 September 2009

KERAJAAN KOMITED BANTU ORANG ASLI

MUAR 23 Sept. - Kerajaan komited untuk memberi perubahan kepada masyarakat Orang Asli di Kampung Lubok Dapur, Pagoh di sini dengan membawa pembangunan yang diperlukan dari semasa ke semasa.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jorak, Dr. Shahruddin Md. Salleh berkata, usaha awal yang dijalankan pihaknya adalah dengan membawa agensi kerajaan yang terbabit untuk meninjau keadaan dan kemudahan yang dapat disediakan.

''Dalam rombongan kali ini, kami telah membawa wakil-wakil dari Tenaga Nasional Berhad serta Syarikat Air Johor (SAJ) serta Jabatan Kerja Raya untuk meneliti keadaan kampung ini.

''Malah saya juga berharap akan dapat membawa Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Ahli Parlimen Pagoh untuk melawat kampung ini dapat melihat perubahan yang dapat kami bawa," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis berbuka puasa anjuran Jawatankuasa Penyelarasan Mukim-mukim (JPMM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Jorak di Kampung Lubok Dapur, di sini baru- baru ini.

Pada majlis itu juga, sumbangan berupa barang keperluan asas turut disampaikan kepada 41 orang ketua keluarga Orang Asli kampung itu serta lapan ketua keluarga dari Kampung Orang Asli Searak Api, Sedenak.

Biarpun majoriti penduduk Orang Asli terbabit bukan beragama Islam dan tidak berbuka, mereka dengan ramahnya turut bersama-sama memeriahkan majlis berbuka puasa yang julung kali diadakan di kampung tersebut.

Jelas Shahruddin, dalam membantu para penduduk Orang Asli meningkatkan pendapatan, beliau turut membawa pegawai dari Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) untuk memberi penerangan dalam rancangan 'Tanam Semula Berkelompok' di ladang kelapa sawit di kampung tersebut.

Menurut beliau, biarpun pelbagai bantuan dan galakan disalurkan kerajaan kepada penduduk Orang Asli, harapan yang diletakkan untuk mengubah hidup masyarakat Orang Asli adalah tetap bergantung kepada pendidikan.

''Nasihat saya kepada ibu bapa Orang Asli adalah untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah supaya mereka mendapat pendidikan secukupnya.

''Kalau yang tidak ada surat beranak itu, daftar dengan segera supaya mereka dapat berada di sekolah dan kemudian mendapat pendidikan yang boleh mengubah kehidupan keluarga ke tahap yang lebih baik," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 24 SEPTEMBER 2009

LUBOK DAPUR TERPINGGIR


DR. SHAHRUDDIN Md. Salleh beramah mesra dengan masyarakat Orang Asli untuk meneliti pembangunan yang dapat dibawa di Kampung Orang Asli, Lubok Dapur, Pagoh, Muar, baru-baru ini.


MUAR 23 Sept. - Kedudukan penempatan Orang Asli Kampung Lubok Dapur hanya terletak kira-kira 20 kilometer dari pekan Pagoh namun sehingga kini ia masih jauh ketinggalan tanpa mempunyai sebarang kemudahan bekalan air dan elektrik.

Lebih menyedihkan, jalan yang menghubungkan kampung tersebut belum berturap tar dan mereka yang ingin pergi ke kampung berkenaan perlu menggunakan kenderaan pacuan empat roda kerana bentuk jalan yang teruk dan mendaki.

Bermula dengan lima keluarga Orang Asli yang membuka kampung tersebut pada tahun 1916, penempatan itu terus berkembang kepada 170 penduduk walaupun mereka hidup dalam serba kekurangan.

Menurut Tok Batin Lubok Dapur, Lanyau Kop, para penduduk di kampung tersebut sememangnya dahagakan pembangunan yang sedikit sebanyak dapat memberi keselesaan kepada mereka.

Melihat pada cara pemakaian Orang Asli di kampung itu yang tampak moden, mereka sewajarnya tidak lagi hidup dengan bergantung pada bekalan air perigi dan api pelita untuk kehidupan seharian.

Jelas Lanyau, pihaknya amat berharap bantuan daripada kerajaan untuk menjalankan pembangunan di kampung tersebut memandangkan kebajikan Orang Asli perlu mendapat lebih tumpuan.

"Saya percaya sesiapa yang pernah pergi ke kampung ini pasti mendapat kesukaran kerana perjalanan yang begitu teruk dan terpencil di dalam.

"Bagaimanapun sama seperti orang lain, kami turut mengharapkan peruntukan bagi menaik taraf di samping kemudahan bekalan air dan elektrik serta klinik kesihatan untuk sampai di kampung ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis berbuka puasa anjuran Jawatankuasa Penyelarasan Mukim-mukim (JPMM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Jorak di Kampung Lubok Dapur di sini baru- baru ini.

Majlis berkenaan bukan sahaja dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jorak, Dr. Shahruddin Md. Salleh malah turut mendapat kunjungan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Osman Bungsu.

Menurut Lanyau, buat ketika ini, penduduk kampung terbabit bergantung rezeki pada ladang kelapa sawit seluas kira-kira dua hektar di kampung berkenaan namun ia tidak mencukupi untuk menampung pendapatan mereka.

"Besar harapan kami jika pihak kerajaan dapat membantu penduduk Orang Asli ini untuk mengusahakan penternakan lembu dan kambing serta terlibat sama dalam industri kecil dan sederhana (IKS).

"Saya yakin usaha itu dapat memberi pendapatan tambahan kepada para penduduk dalam membolehkan kami lebih berdikari," katanya.

Dalam pada itu, Lanyau memberitahu, para penduduk Kampung Lubok Dapur amat terharu dengan kehadiran Dr. Shahruddin memandangkan beliau adalah wakil rakyat pertama yang menjejakkan kaki di kampung mereka.

Katanya, walaupun wakil rakyat telah silih berganti selama ini, belia serta penduduk amat terharu dengan keprihatinan ADUN berkenaan yang membuat lawatan turun padang untuk membantu para penduduk.

"Kami berharap ini bukan kunjungan yang pertama dan juga bukannya kunjungan terakhir, semoga segala pembangunan yang direncanakan dapat dilaksanakan secara berkesan," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 24 SEPTEMBER 2009

23 September 2009

100BPONDOK POLIS KOMUNITI DIBINA DI ISKANDAR MALAYSIA, AKHIR TAHUN INI

TANGKAK: Johor akan mewujudkan 100 pondok polis komuniti di Iskandar Malaysia membabitkan perbelanjaan RM82 juta menjelang akhir tahun ini, bagi membuktikan komitmen kerajaan negeri dalam membanteras jenayah.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata sekurang-kurangnya seorang anggota polis bersama enam anggota sukarelawan terlatih akan ditempatkan di setiap pondok polis berkenaan.

"Setiap pos polis komuniti akan dilengkapi kemudahan tempat tinggal anggota dan ia diletakkan di bawah pentadbiran ibu pejabat polis daerah yang membabitkan daerah Johor Bharu, Iskandar Malaysia, Kulai dan Pihak Berkuasa Pasir Gudang," katanya selepas mengadakan rumah terbuka di kediamannya di Sungai Mati di sini, hari ini.

Kira-kira 15,000 rakyat pelbagai kaum mengunjungi rumah terbuka itu termasuk pemimpin parti komponen Barisan Nasional seperti bekas timbalan presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Abdul Ghani yang juga Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Negeri, berkata kerajaan merancang untuk mewujudkan satu pondok polis komuniti di setiap 1,000 rumah ke arah memperlihatkan kehadiran anggota polis di mata masyarakat.

Mengulas lanjut program itu, beliau berkata, keenam-enam anggota sukarelawan polis itu akan dilatih oleh PDRM di peringkat tempatan antara tiga dan enam bulan sebelum ditempatkan di pondok polis komuniti berkenaan.

Selain itu, kerajaan akan meletakkan 2,000 kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi strategik di kawasan awam, katanya. - Bernama

SUMBER: BERITA HARIAN, 23 SEPTEMBER 2009

22 September 2009

KONSEP RUMAH TERBUKA PERLU DITERUSKAN: MUHYIDDIN

MUAR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, konsep rumah terbuka yang diadakan setiap kali perayaan, termasuk Aidilfitri, Tahun Baru Cina dan Deepavali, perlu diteruskan kerana ia menunjukkan keistimewaan negara ini, sekali gus membuktikan hubungan mesra yang sudah lama terjalin diantara semua kaum.

Timbalan Perdana Menteri, berkata sambutan pada rumah terbukanya pada hari raya kedua termasuk rumah terbuka Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bersama beliau dan Menteri Kabinet yang lain pada pada hari raya pertama itu memberi makna bahawa semangat yang sudah lama terjalin di Malaysia dan menjadi teras untuk membina Malaysia yang berjaya.

"Semangat yang ditunjukkan pada perayaan ini oleh semua kaum adalah cukup mesra dan nampaknya mereka tidak ada perbezaan bila merayakan sambutan begini dan kemesraan antara kaum dalam negara jelas menjadi bukti hubungan yang sedia terjalin.

"Kita mahu supaya semangat kekitaan dan semangat 1Malaysia itu terus disemarakkan bukan saja di musim kita mengadakan perayaan tetapi sepanjang masa kerana kita tidak rasa janggal atau kekok ketika bersama kaum lain," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka sempena Aidilfitri, di sini, hari ini.

Rumah terbuka yang kali pertama diadakan di Kompleks Seri Pekembar, Pagoh, itu dihadiri hampir 20,000 tetamu.

Mereka turut disambut oleh isteri Muhyiddin, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan empat anak mereka, Fakhri Yassin, Nabilah, Najwa serta Farhan.

Turut hadir, Menteri Pengangkutan yang juga Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat; bekas Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Serampang, Tahir Taat dan Adun Jorak, Dr Shahruddin Salleh.

Muhyiddin berkata, keistimewaan sambutan perayaan melalui penganjuran rumah terbuka itu adalah sesuatu yang tidak terdapat di negara lain dan sewajarnya menjadi satu tradisi yang dihargai dan perlu dipertahankan.

Katanya, walaupun ada di kalangan orang luar yang beranggapan Malaysia tidak stabil dan rakyatnya sudah tidak seperti dahulu tetapi itu adalah persepsi mereka yang tidak mengetahui keadaan sebenar negara ini.

"Saya jumpa ramai tetamu asing yang menyatakan rasa kagum (dengan Malaysia) kerana mereka tidak melihat suasana seperti itu di negara mereka dan ini mereka lihat satu keistimewaan yang hanya ada di Malaysia," katanya.

SUMBER: BERITA HARIAN, 22 SEPTEMBER 2009

300 RUMAH WARGA MISKIN DIBAIKI

Syarikat korporat bantu projek kediaman rakyat daif di Parlimen Ledang


KESANG: Kira-kira 300 rumah keluarga miskin di Parlimen Ledang dikenal pasti untuk projek pembinaan semula dan kerja baik pulih sepanjang tahun ini, dalam usaha kerajaan negeri membasmi masalah kemiskinan tegar.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata projek itu akan dijalankan secara berperingkat menerusi peruntukan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) dan Pejabat Menteri Besar.

Katanya, tahun lalu sebanyak 78 rumah keluarga miskin dibina, manakala 71 lagi rumah yang dalam keadaan tidak sempurna sudah dibaik pulih.

"Melalui usaha itu kita berharap usaha kerajaan memastikan tiada miskin tegar menjelang tahun depan dapat dicapai," katanya.

Abdul Ghani berkata, kerajaan berterima kasih kepada syarikat yang korporat yang turut tampil menyampaikan sumbangan, sekali gus menunaikan tanggungjawab mereka membantu golongan yang memerlukan.

"Banyak juga syarikat korporat yang menyempurnakan tanggungjawab zakat mereka menyebabkan jika dulu kutipan zakat tidak sampai RM40 juta tetapi sejak dua tiga tahun jumlah itu semakin meningkat," katanya.

Katanya, kerajaan negeri juga sentiasa memastikan supaya zakat itu diagihkan kepada mereka yang memerlukannya melalui asnaf yang ditentukan supaya ia menepati syarat yang ditetapkan.

Abdul Ghani menyampai sumbangan kepada 650 anak yatim dan miskin, manakala keluarga miskin dari 138 cawangan Umno Ledang turut menerima sumbangan yang sama.

Pada majlis itu, isteri Abdul Ghani, Datin Prof Jamilah Ariffin turut menyampaikan sumbangan barang keperluan makanan kepada kira-kira 50 ibu tunggal kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Serom yang diwakili oleh Abdul Ghani.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 22 SEPTEMBER 2009

'NGAPURO SEDULUR' SEMPENA RAYA

Oleh Nazmi Yaakub
nazmi@bharian.com.my

Budaya bermaaf-maafan dalam keluarga besar keturunan Jawa priyayi

BUDAYA bersalam-salaman dan bermaaf-maafan pada pagi 1 Syawal menjadi amalan pelengkap kepada sambutan Aidilfitri di kalangan rumpun Melayu sehingga sambutan itu seolah-olah tidak sempurna seandainya kita tidak meminta ampun daripada mereka yang lebih tua atau dihormati.

Bagaimanapun, budaya bersalam-salaman dan bermaaf-maafan berbeza-beza mengikut tempat kerana di kalangan rumpun tertentu seperti Jawa atau Melayu di utara tanah air, amalannya bukan saja meriah, bahkan unik dan penuh dengan tatatertib.

Pensyarah Fakulti Pendidikan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Shamsudin Othman, berkata budaya bermaaf-maafan dalam keluarga besarnya yang dikenali sebagai ngapuro sedulur di Kampung Seri Makmur, Tangkak, menghimpunkan seluruh anggota keluarga bermula moyangnya, Salleh Abdul Rahman yang dipanggil embah sehinggalah kepada cicit.

"Acara ngapora sedulur dibuat dengan penuh tertib dan memberi peluang kepada generasi muda mendengar ibu serta bapa saudara bercakap dengan menggunakan bahasa Jawa halus. Lazimnya selepas solat sunat Aidilfitri, kami berkumpul di rumah embah untuk acara bersalam-salaman bermula daripada ahli keluarga paling tua mengadap embah," katanya kepada Sastera di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Shamsudin berkata, ngapuro sedulur akan menyaksikan ahli keluarga beratur mengadap embah untuk bersalam dan bermaaf-maafan, bermula dengan anak-beranak paling tua dan diikuti cucu serta cicit sebelum tiba giliran biras, besan di samping ipar.

"Sebagai cicit saya menunggu giliran untuk bersalam sambil mencium tangan embah dan embah pula akan memegang ubun-ubun kepala serta mendoakan saya. Menariknya, embah membacakan doa yang berbeza kepada setiap ahli keluarga, manakala doa itu pula dilafazkan dalam bahasa Jawa halus sehingga saya sendiri tidak faham," katanya yang menghasilkan kumpulan puisi Taman Percakapan.

Sastera diberitahu ngapuro sedulur selalunya menjadi budaya di kalangan keluarga priyayi, berketurunan ulama dan guru yang membuka madrasah.

Bagi Penulis skrip Cinta Madinah 2 dan Lara Rindu Mahsuri, Ummu Hani Abu Hassan, budaya bersalam-salam dan bermaaf-maafan di dalam keluarga besar dan masyarakat kampungnya di Padang Sera, Kodiang, berlangsung sebelum solat sunat Aidilfitri.

"Pada pagi 1 Syawal itu, tok, tok wan, abah dan umi yang sudah bersiap-siap akan duduk di ruang tamu, manakala saya akan memanggil adik-beradik untuk bersalam-salaman serta bermaaf-maafan, tanpa mengira sama ada mereka sedang sibuk di dapur atau belum mandi lagi.

"Abah dan umi akan 'mengadap' tok dan tok wan dulu, sebelum saya dan adik-beradik berbaris berbuat demikian. Kehadiran kakak sulung kepada ibunya yang membawa keluarga ke rumah itu untuk memenuhi tradisi itu sebelum solat sunat Aidilfitri berkenaan sekiranya berkesempatan, menjadikan suasana lebih meriah," katanya ketika ditemui di Universiti Malaya (UM) di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Ummu Hani berkata, budaya yang sama diteruskan keluarga sebelah abah di Felda Guar Napai, Kodiang dan mereka lebih ramai berbanding ibu yang hanya dua beradik selain selalunya abah berjanji dengan adik-beradiknya yang lain untuk memilih tarikh yang sesuai.

"Abah juga akan membawa kami sekeluarga untuk 'pi beghaya' ke rumah keluarga adik-beradiknya dan istilah 'pi beraya' lebih merujuk kepada amalan bermaaf-maafan dan bukannya untuk menghadiri jamuan," katanya yang turut menghasilkan novel Ladang Hati Mustika, Baromkheh, Matamu di Mataku, 1 Bulan 3 Bintang dan Senyum Kota Suriah.

Amalan 'pi beghaya' itu juga diisi dengan menziarahi moyangnya secara beramai-ramai di Kuala Perlis dan selalunya diadakan pada hari raya ketiga atau keempat, selepas masing-masing bersepakat terhadap tarikh kunjungan.

"Apa yang penting ketika bersalam-salaman adalah sentuhan kasih sayang mereka yang lebih berusia dan perasaan rendah hati kami yang lebih muda sehingga saya sering mengingatkan adik-beradik aagar jangan segan meminta maaf. Saya sendiri berbuat demikian," ujarnya.

SUMBER: SASTERA BERITA HARIAN, 22 SEPTEMBER 2009

ATASI MASALAH BANJIR SEGERA

MUAR 21 Sept. - Masalah banjir kilat yang membelenggu penduduk Kampung Tanjung Agas di sini perlu diberi perhatian serius memandangkan keadaan tersebut telah berlanjutan sejak sekian lama.

Dengan ketiadaan sistem perparitan yang sempurna, hujan lebat selama dua jam boleh mengakibatkan air melimpah masuk ke dalam rumah penduduk sehingga mencecah 0.3 meter.

Menurut seorang penduduk, Awang Husin, 80, punca utama yang mengakibatkan banjir tersebut adalah kerana parit tanah di kampung berkenaan masih belum dinaik taraf.

"Jika hujan lebat, sebanyak 30 buah rumah di Kampung Tanjung Agas boleh dimasuki air kerana banjir kilat.

"Keadaan boleh menjadi lebih teruk apabila waktu air pasang dan pintu air tidak bertutup kerana kedudukan kampung ini tidak jauh dari tali air Jabatan Pengairan Saliran (JPS) yang membawa air ke Sungai Muar," katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Jelasnya lagi, dalam tempoh hampir setahun ini, rumahnya telah dinaiki air sebanyak tiga kali gara-gara kejadian banjir kilat.

"Setiap kali hujan lebat keluarga kami menjadi resah kerana barang-barang perlu dipindahkan ke tempat tinggi dengan segera," katanya.

Menurut seorang lagi penduduk, Nordin Ahmad, 56, kejadian banjir di kampung tersebut diburukkan lagi apabila air daripada parit utama tertolak masuk ke parit di kampung itu.

"Jarak di antara parit di jalan raya dengan rumah-rumah di hujung kampung ini adalah sejauh 200 meter dan sehingga sejauh itu air melimpah masuk ke dalam kampung," katanya.

Beliau memberitahu, masalah berkenaan telah diajukan kepada agensi kerajaan berkaitan termasuk Majlis Perbandaran Muar dan JPS, namun sehingga kini masih belum mendapat perhatian sewajarnya.

"Saya amat berharap masalah ini dapat diselesaikan segera kerana ia melibatkan kepentingan para penduduk," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 22 SEPTEMBER 2009

RUMAH TERBUKA


MUHYIDDIN Yassin bersama isteri, Puan Sri Noorainee Abd. Rahman bersalam dengan orang ramai pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Timbalan Perdana Menteri di Kompleks Seri Pekembar, Pagoh, Johor, semalam.

Hampir 20,000 orang mengunjungi Rumah Terbuka Aidilfitri Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang diadakan di Kompleks Sri Pekembar Pagoh, Johor semalam. Kehadiran mereka pada rumah terbuka yang bermula pukul 10 pagi hingga 2 petang membuktikan masyarakat berbilang kaum di negara ini begitu mementingkan perpaduan. Antara pemimpin yang memeriahkan majlis ialah Menteri Pengangkutan yang juga Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Serampang, Tahir Taat serta ADUN Gambir, M. Asojan.


SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 22 SEPTEMBER 2009

KELUAR MCA JIKA RESOLUSI DITOLAK

Oleh Junita Mat Rasid dan Hassan Omar
bhnews@bharian.com.my

Dr Chua dakwa ramai pemimpin letak jawatan jika usul EGM tak diterima

TANGKAK: Timbalan Presiden MCA yang digantung jawatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek mendakwa ramai perwakilan, pemimpin dan ahli parti itu akan meletak jawatan, malah mungkin bertindak keluar parti jika resolusi mesyuarat agung luar biasa (EGM) parti 10 Oktober ini tidak berpihak kepadanya.

Katanya, kesimpulan itu dicapai hasil pertemuannya dengan perwakilan dan pemimpin MCA di seluruh negara menjelang EGM.

"Memang ada ura-ura mengatakan daripada perwakilan dan pemimpin MCA peringkat akar umbi bahawa jika resolusi EGM itu tidak diluluskan, maka sebahagian ahli MCA akan meletak jawatan.

"Saya tidak tahu (mengenai ahli akan keluar MCA), saya harap tiada, walaupun ada ura-ura (mahu keluar parti)," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Rumah Terbuka Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman di Sungai Mati dekat sini, semalam.

Antara usul dicadangkan penyokong Dr Chua untuk EGM itu ialah ahli parti tidak mempunyai keyakinan terhadap kepemimpinan Datuk Seri Ong Tee Keat sebagai presiden; membatalkan keputusan majlis presiden 26 Ogos lalu yang menerima cadangan lembaga disiplin dan keputusan jawatankuasa pusat untuk memecat atau menggantung Dr Chua; Dr Chua dikembalikan jawatannya sebagai Timbalan Presiden MCA dan pelantikan yang dibuat oleh jawatankuasa pusat termasuk membabitkan Timbalan Presiden MCA, dibatalkan.

Dr Chua berkata, tindakan ahli MCA mahu keluar parti bukan kerana terlalu taksub dengannya, sebaliknya kerana mereka kecewa dengan kepemimpinan hari ini yang tiada wawasan, tiada tindakan positif dan tidak konsisten.

Beliau berkata, dalam pertemuan dengan ahli MCA peringkat akar umbi, beliau turut meminta mereka supaya bertenang dan berdisiplin serta berpegang teguh kepada perjuangan parti dengan memberi sokongan penuh kepadanya.

"Bagaimanapun, ramai ahli yang sudah berputus asa kerana setahun ini presiden (Ong) tidak dapat menunjukkan kepemimpinan beliau dan tiada hala tuju yang jelas sehingga dalaman parti berpecah-belah.

"Saya berharap EGM ini sedikit sebanyak akan menyelesaikan masalah dalaman parti," katanya.

Dr Chua berkata, sebelum tarikh EGM itu, beliau akan berusaha sedaya upaya untuk berjumpa sebanyak mungkin perwakilan.

Sementara itu, di KOTA KINABALU, Ong berkata, beliau bersedia menerima keputusan EGM, walaupun menyedari satu daripada lima resolusi bakal dibincangkan adalah yang berkaitan kedudukannya sebagai Presiden MCA.

"Memang itulah niat kita (menyelesaikan kemelut dalam parti). Itu sebab kita mahu menjayakannya, termasuk memuatkan semua usul yang dicadangkan Dr Chua Soi Lek," katanya ketika ditemui sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) di sini, semalam.

Ong yang enggan mengulas lanjut, hadir di sini untuk mengadakan pertemuan tertutup dengan pemimpin MCA Sabah di sebuah restoran.

Beliau mengulas kenyataan Datuk Seri Najib Razak Ahad lalu yang mahu EGM MCA menjadi penyelesai mutlak kemelut dalaman parti itu.

SUMBER: BERITA HARIAN, 22 SEPTEMBER 2009

21 September 2009

RUMAH TERBUKA MB JOHOR DI KAMPUNG SELASA INI

JOHOR BAHRU 20 Sept — Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman akan mengadakan rumah terbuka sempena Aidilfitri di kampungnya di No.70, Jalan Raja, Sungai Mati, Ledang, pada Selasa ini.

Rumah terbuka tersebut diadakan dari pukul 10 pagi hingga 3 petang.

Sebelum ini, majlis rumah terbuka di kediaman rasminya tidak diadakan di sini hari ini seperti kebiasaannya kerana penularan wabak influenza A(H1N1).

Majlis rakyat menghadap Sultan sempena Aidilfitri di Istana Besar juga tidak diadakan atas sebab yang sama.

— BERNAMA

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 20 SEPTEMBER 2009

20 September 2009

PECAH BENTENG PRASANGKA

Oleh Rohaniza Idris
roha@bharian.com.my
PM mahu rakyat Malaysia perkukuh semangat muhibah

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu umat Islam dan rakyat Malaysia memperkukuhkan semangat muhibah dan memecahkan benteng prasangka demi masa depan generasi muda.

"Marilah kita memanfaatkan hari perayaan sebegini untuk memulihkan dan memperbaiki hubungan yang dingin dan retak sesama kita umat Islam dan juga sesama kita rakyat Malaysia," katanya.

Beliau mengajak rakyat memperbaiki jambatan sedia ada dan membina rangkaian jambatan persefahaman yang baru.

"Pecahkan benteng prasangka, kebencian dan ketidakpedulian yang ada demi masa depan lebih baik untuk anak-anak kita," katanya dalam perutusan Aidilfitri pertama sejak beliau dilantik menjadi Perdana Menteri.

Beliau berkata, umat Islam Malaysia harus menjadi pembawa obor perpaduan serta kemajuan dan selaku kaum majoriti di negara ini, mereka bukan saja mempunyai hak tetapi yang lebih penting, mereka mempunyai tanggungjawab untuk digalas.

Najib juga menggalakkan tradisi rumah terbuka diteruskan, bukan saja untuk membuka pintu rumah tetapi juga 'pintu hati' kepada semua, termasuk mereka yang bukan beragama Islam.

"Konsep rumah terbuka yang diamalkan selama ini menjadi manifestasi tuntas kepada gagasan 1Malaysia. Teruskan tradisi yang mulia ini kerana kita semua sebuah keluarga besar. Keluarga 1Malaysia," kata Perdana Menteri.

Beliau berkata, umat Islam di negara ini mempunyai banyak sebab untuk bersyukur kerana dapat hidup dalam sebuah negara yang merdeka dan diberkati keamanan, kemakmuran dan kesejahteraan dalam suasana majoriti umat Islam di seluruh dunia hidup tertekan baik dalam politik, ekonomi atau peperangan.

"Keadaan ini bukan terjelma secara sendiri tetapi 'hasil pengorbanan darah, keringat dan air mata bapa-bapa kita', pejuang kemerdekaan dan pasukan keselamatan negara," katanya.

Najib berkata, walaupun sebagai sebuah negara yang berbilang kaum dan kepelbagaian, Malaysia sudah berjaya menguruskannya menjadi pemangkin kepada kesatuan dan kemajuan.

"Sayangnya, ada pedagang dan penjaja kebencian yang cuba menafikan hakikat ini. Mereka cuba menanam ajaran tidak bersyukur dalam benak rakyat dalam usaha mencapai matlamat sempit ini.

"Mereka mendakwa bahawa semua kerajaan di dunia adalah sama baik, bahawa kemakmuran, keselamatan dan kemajuan boleh dicapai tanpa perancangan, usaha gigih dan pemantauan yang rapi," katanya.

Perdana Menteri bertanya jika dakwaan mereka itu benar, mengapa wujud perbezaan di antara negara yang maju dan mundur serta masih ada kebuluran dan berlakunya pembunuhan atas nama etnik.

SUMBER: BERITA MINGGU, 20 SEPTEMBER 2009

18 September 2009

KEMAS ANJUR KHATAM QURAN

TANGKAK: Program Gema Ramadan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) 2009 peringkat negeri yang diadakan di Masjid Jamek Datuk Abdul Ghani, Kampung Sagil Parit 2, di sini, kelmarin, disemarakkan dengan majlis tadarus dan khatam al-Quran, membabitkan 30 kakitangan jabatan itu.

Sempena program itu, Koperasi Kemas Negeri Johor Berhad (KKNJB) turut menghulurkan sumbangan kuih dan duit raya kepada 52 anak yatim membabitkan 26 kawasan Parlimen di seluruh negeri ini.

Pengarah Kemas Johor, Azeman Md Yusof, berkata program itu membolehkan kakitangan jabatan mendekatkan diri dengan masyarakat akar umbi sekali gus mengukuhkan lagi silaturahim.

SUMBER: HARIAN METRO, 18 SEPTEMBER 2009

PECAT KETUA KAMPUNG SALAH GUNA KUASA

TANGKAK: Semua ketua kampung dan ketua masyarakat diminta menjalankan amanah dan tanggungjawab mereka dengan sebaik mungkin atau berdepan kemungkinan ditamatkan perkhidmatan jika melakukan kesalahan atau menyalahguna kuasa.

Amaran itu diberikan Pegawai Daerah Ledang, Amran Abdul Rahman ketika berucap pada majlis angkat sumpah dan penyampaian surat lantikan kepada empat ketua kampung dan 14 ketua masyarakat baru di Pejabat Daerah itu, kelmarin.

Pada majlis itu, Hishamuddin Suhaimi dilantik Ketua Kampung Parit Medan, Abdul Mutalib Mediah Ketua Kampung Felda Sri Ledang, Muhamad Nasir Mat Yasin Ketua Kampung Kurnia Sakti dan Imran Hashim Ketua Kampung Parit Bengkok serta Parit Pelampung.

Turut dilantik 14 ketua masyarakat kawasan Tangkak, Sungai Mati, Bukit Kangkar, Sengkang 19, Rawang, Parit Bunga, Serom, Bukit Gambir, Sagil, Bekok, Gersik, Kundang, Kampung Teratai dan Kebun Baru.

SUMBER: HARIAN METRO, 18 SEPTEMBER 2009

17 September 2009

36 PAKAR TAFSIR AL-QURAN DITEMPATKAN DI MUKIM SELURUH NEGERI

hairulabubakar l medkom
Bantu...Menteri Besar, Dato' Abdul Ghani Othman menyampaikan bantuan kepada Ketua Cawangan Sri Cantik Sengkang, Rosmani Abd Samad untuk diagihkan kepada pelajar anak yatim dan pelajar anak keluarga susah selepas majlis tadarus dan penyampaian bantuan anjuran UMNO di Masjid al-Taqwa Tanjung Gading Barat.
LEDANG, 15 Sept: Seramai 36 orang pakar tafsir al-Quran dari kalangan anak Johor akan ditempatkan di mukim-mukim di seluruh negeri bagi membolehkan masyarakat Islam mendapat manfaat secara langsung.
Menteri Besar, Dato’ Abdul Ghani Othman, berkata program itu adalah sebahagian daripada perancangan Kerajaan Negeri bagi membangunkan ilmu tafsiran al-Quran tersebut secara lebih mendalam.

Katanya, kumpulan ini dihantar mengikuti pengajian Sarjana Muda dalam bidang tafisr al-Quran di beberapa institusi pengajian dan apabila tamat kelak mereka akan diberi tanggungjawab menyampaikan ilmu yang telah diperoleh itu kepada masyarakat di kawasan masing-masing.

“Kita akan tempatkan pakar tafsir bukan sahaja di daerah-daerah tetapi kita mahu ia sampai ke peringkat akar umbi agar masyarakat bukan sekadar membaca tetapi turut memahami isi kandungan al-Quran.

“Tugas mentafsir al-Quran adalah berat dan kita berharap dengan adanya pakar tafsir maka ia akan membantu dalam memperincikan lagi pemahaman terhadap kitab suci itu sekali gus mendalami agama Islam,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis tadarus dan penyampaian bantuan anjuran UMNO di Masjid al-Taqwa, di sini, semalam.

Beliau yang juga Ketua UMNO bahagian berkenaan terlebih dahulu menyertai majlis tadarus bersama-sama penduduk kampung dan selepas itu menyampaikan sumbangan hari raya kepada anak yatim dan golongan miskin.

Sejumlah 650 orang anak-anak yatim serta murid miskin dan 453 golongan miskin daripada 138 cawangan UMNO menerima wang tunai RM60 setiap satunya.

Pada majlis itu juga seramai 45 ibu tunggal turut menerima masing-masing hamper hari raya dan wang tunai RM100.

SUMBER: PEJABAT MENTERI BESAR JOHOR

16 September 2009

TITHE COLLECTION UP IN JOHOR

TANGKAK: Johor’s tithe collection has hit RM100mil as more firms are fulfilling their social obligation as required by Islam.

The increased amount will enable the state government to help more poor and needy people, said Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

“Four or five years ago, the state collected about RM40mil in tithe, mostly from individual Muslims.

“Of late, there seems to be an increase in awareness among companies on the obligation to pay the zakat, and this has helped increase our collection,” Abdul Ghani said after presenting Hari Raya aid to more than 600 people at Kampung Tanjung Gading near here on Monday.

Abdul Ghani, accompanied by his wife Datin Paduka Prof Jamilah Ariffin, said the tithe collection would be distributed among deserving groups under Islamic law.

Apart from providing financial aid to the poor, the tithe collection would also be used to construct houses and repair damaged homes.

He added the state, with some 2,000 poor families, would be outlining several measures to totally eradicate extreme poverty by 2010.

On Ramadan, Abdul Ghani said Muslims in the state had a unique culture of reciting the Quran every night after the Terawih prayers held at mosques or surau.

He said the state planned to post qualified people who were proficient in Arabicto all districts.

SOURCE: THE STAR, SEPTEMBER 16, 2009

PAKAR TAFSIR AL-QURAN DI SETIAP DUN

TANGKAK 15 Sept. - Kerajaan Johor akan menempatkan seorang pakar tafsir al-Quran masing-masing di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu untuk membolehkan umat Islam mendalami kandungan al-Quran secara terperinci.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, bagi tujuan itu, kerajaan negeri menghantar pelajar-pelajar mendalami ilmu tafsir al-Quran di beberapa universiti di Timur Tengah.

Dengan penempatan itu, bererti kesemua 56 kawasan DUN di Johor akan mempunyai seorang pakar tafsir al-Quran yang berkelayakan untuk memberi tafsiran yang tepat mengenai isi kandungan kitab suci itu kepada masyarakat, katanya pada majlis penyampaian bantuan hari raya kepada masyarakat miskin bagi kawasan Parlimen Ledang semalam.

Abdul Ghani berkata, penempatan pakar tafsir al-Quran itu adalah sebagai lanjutan daripada program membudayakan al-Quran yang diperkenalkan di setiap daerah di Johor.

"Sudah tiba masanya bagi umat Islam bukan sahaja memahami terjemahan al-Quran tetapi mendalami huraian mendalam ayat-ayat al-Quran," katanya. - Bernama

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 16 SEPTEMBER 2009

300 KELUARGA MISKIN DIBANTU

LEDANG 15 Sept. - Kerajaan negeri komited untuk membasmi masalah kemiskinan dengan kira-kira 300 buah rumah di kawasan Parlimen Ledang dikenal pasti untuk projek pembinaan semula serta baik pulih.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, projek yang mendapat peruntukan menerusi Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) serta Pejabat Menteri Besar Johor itu akan dijalankan secara berperingkat-peringkat.

Beliau berkata, berdasarkan perangkaan tahun lalu, sebanyak 78 buah rumah baru telah dibina dan 71 rumah diperbaiki di kawasan Parlimen Ledang.

"Dengan matlamat yang disasarkan pada 2010 ini, kerajaan berharap dapat menyelesaikan masalah kemiskinan di seluruh negara.

"Tanpa mengira orang miskin di kampung, pekan, bandar atau ladang, semua pihak akan mendapat pembelaan dan bantuan sewajarnya daripada kerajaan," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis Tadarus al-Quran serta penyampaian bantuan sempena Hari Raya Aidilfitri peringkat daerah Ledang di Masjid Al-Taqwa, Tanjung Gading Barat, di sini semalam.

Turut hadir isterinya, Prof. Datin Paduka Dr. Jamilah Ariffin yang juga Yang Dipertua Badan Amal Tenaga Isteri Wakil-Wakil Rakyat Johor (Juita) dan Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri.

Pada majlis berkenaan, seramai 49 ibu tunggal menerima sumbangan dan 138 Ketua UMNO cawangan di Parlimen Ledang dipertanggungjawabkan untuk mengagihkan bantuan kepada golongan fakir miskin di kawasan masing-masing.

Selain itu, bantuan kepada 313 pelajar anak yatim serta 337 pelajar daripada keluarga susah di kawasan ini turut disalurkan melalui pihak sekolah.

Abdul Ghani berkata, kesedaran di kalangan syarikat swasta untuk menyalurkan bantuan kepada golongan susah memberangsangkan pada Ramadan ini.

"Tanggungjawab sosial ini telah disempurnakan dengan sebaiknya dan kita juga melihat jumlah pungutan zakat terus bertambah dari tahun ke tahun," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA JOHOR, 16 SEPTEMBER 2009

RM60.6 JUTA CERIAKAN PENEROKA FELCRA

Oleh Junita Mat Rasid
bhnews@bharian.com.my

9,341 peserta terima dividen hasil kejayaan 140 projek perladangan bagi tempoh dua tahun

SEGAMAT: Sambutan Aidilfitri tahun ini lebih bermakna kepada keluarga 9,341 peserta Felcra Berhad di seluruh Johor apabila mereka menerima pengagihan dividen berjumlah RM60.6 juta hasil daripada 140 projek peladangan yang dijalankan.

Majlis pengagihan dividen itu disempurnakan Pengerusi Felcra Berhad, Datuk Tajuddin Abdul Rahman dan turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Mohd Nasir Baba serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Buloh Kasap, Datuk Othman Jais, di Pusat Latihan dan Rekreasi Felcra Berhad Tebing Tinggi, dekat sini.

Daripada jumlah itu, peserta daerah Segamat mencatatkan jumlah dividen tertinggi iaitu RM17.1 juta, diikuti oleh Kluang (RM17 juta), Kota Tinggi (RM9.3 juta), Mersing (RM8 juta), Batu Pahat (RM2.6 juta), Muar (RM2.6 juta), Ledang (RM1.3 juta), Pontian (RM1.3 juta), Kulaijaya (RM662,241) dan Johor Bahru (RM223,372).

Tajuddin berkata, pengagihan dividen itu dibuat berdasarkan kepada pendapatan separuh akhir Felcra bagi 2008 dan juga interim bagi tempoh 2009.

Katanya, pihaknya berharap pengagihan dividen itu dapat digunakan sebaiknya oleh peserta untuk perbelanjaan keluarga termasuk membuat persiapan Aidilfitri tidak lama lagi.

Beliau berkata, Felcra Berhad yang ditubuhkan sejak 1966 lalu sentiasa berusaha bagi meningkatkan pendapatan peserta selaras dengan matlamatnya untuk membantu masyarakat luar bandar mengatasi masalah kemiskinan melalui pembangunan tanah terbiar atau membaik pulih tanah sedia ada.

"Sejak ditubuhkan kira-kira 43 tahun lalu, Felcra melaksanakan program terbiar dengan melaksanakan pemulihan dan membangunkannya menjadi ladang kelapa sawit, getah atau padi," katanya.

Sementara itu seorang penerima dividen, Abdullah Mat Isa, 56, dari Felcra Buloh Kasap, berkata beliau akan menggunakan wang itu sebaik-sebaiknya termasuk untuk persiapan raya.

Katanya, beliau menerima jumlah dividen kurang separuh berbanding RM13,000 yang diterima tahun lalu berikutan berikutan keadaan ekonomi yang tidak menentu dan harga komoditi itu yang semakin rendah.

"Saya menjangkakan jumlah dividen untuk tahun depan akan terus menurun menyebabkan saya perlu bersedia dan memastikan menggunakannya dengan secara berhemah," katanya.

SUMBER: BERITA HARIAN, 16 SEPTEMBER 2009

TERUS PUPUK JALINAN SILATURAHIM: TPM

JAAFAR (kiri) menyampaikan sumbangan zakat Uda Holdings berjumlah RM150,000 kepada Muhyiddin di Surau Saadiah, Muar, semalam.

MUAR: Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta umat Islam negara ini terus memupuk hubungan silaturahim di mana saja mereka berada dan memastikan jalinan itu terus kukuh yang membolehkan mereka dapat menjalankan tanggungjawab serta amanah dengan sempurna.

Timbalan Perdana Menteri, berharap masyarakat akan terus bersama-sama memupuk semangat saling bantu membantu dan membentuk kerjasama untuk terus membangunkan negara ini.

"Umat Islam di negara ini bukan besar sangat, bilangannya tidak ramai, jadi penting hubungan ukhwah sesama kita terus terjalin," katanya ketika berucap pada Majlis Tahlil dan Berbuka Puasa di Surau Saadiah, di sini semalam.

Pada majlis itu Muhyiddin turut menerima zakat daripada Uda Holdings berjumlah RM150,000 yang diwakili oleh Pengarah Urusannya, Datuk Jaafar Abu Hassan dan menyampaikan sumbangan kepada 50 fakir, ibu tunggal serta anak yatim.

Turut hadir isterinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan dua anak lelaki mereka, Fakhri Yassin serta Farhan.

Muhyiddin berkata, beliau mahu melihat umat Islam negara ini mencapai kemajuan dan pada masa yang sama kerajaan sentiasa memberi tumpuan serta menjalankan usaha bagi membangunkan umat Islam dalam semua bidang.

Katanya, beliau sebagai orang nombor dua dan membantu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sentiasa terbabit dan berbincang bagi mencari jalan untuk memajukan lagi umat Islam negara ini.

SUMBER: BERITA HARIAN, 16 SEPTEMBER 2009

15 September 2009

30 KUMPULAN TADARUS AL-QURAN KEMAS SEMARAKKAN RAMADAN


AZEMAN Md. Yusof (tengah) menyampaikan sumbangan kepada anak-anak yatim dalam program Gema Ramadan Kemas Johor di Masjid Datuk Abdul Ghani, Kampung Sagil Parit 2, Ledang, baru-baru ini.

LEDANG 14 Sept. - Sebanyak 30 kumpulan tadarus terdiri daripada kakitangan Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Johor berhimpun pada majlis khatam al-Quran di Masjid Jamek Datuk Abdul Ghani, Kampung Sagil Parit 2, di sini baru-baru ini.

Majlis sempena Program Gema Ramadan Kemas peringkat Johor 2009 itu merupakan sebahagian daripada pengisian Kemas untuk menyemarakkan Ramadan dengan ibadah di samping mengeratkan hubungan silaturahim sesama kakitangan.

Pengarah Kemas Johor, Azeman Md. Yusof berkata, program tersebut merupakan acara tahunan dengan lokasinya ditukar setiap tahun bagi membolehkan Kemas turut menjalin hubungan baik dengan masyarakat setempat.

"Di peringkat negeri, kita libatkan masyarakat dengan menggunakan kemudahan masjid supaya masyarakat dekat dengan anggota Kemas dan dapat menjalinkan hubungan mesra.

"Kita mengharapkan penganjuran program Gema Ramadan ini dapat membuahkan hasil yang indah dan kesepakatan yang kita jalinkan bersama ini dapat mengeratkan lagi silaturahim," katanya ketika berucap pada majlis tersebut di Masjid Jamek Datuk Abdul Ghani di sini baru-baru ini.

Hadir sama ialah Penolong Pengarah Kemas Johor, Marsidi Katong, Pengerusi Koperasi Kemas Negeri Johor Berhad, Abd. Latif Said dan Ketua Kampung Sagil Parit 2, Simin Jasiman.

Pada majlis yang sama, Kemas menerusi Koperasi Kemas Negeri Johor Berhad menghulurkan sumbangan kuih dan duit raya kepada 52 orang anak yatim.

Azeman berharap sumbangan kepada anak-anak yatim dan golongan yang memerlukan itu dapat diteruskan pada masa akan datang.

"Sumbangan ini memberi makna yang besar kepada anak-anak yang menerimanya dan seharusnya berasa insaf untuk turut sama menghulurkan bantuan," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA JOHOR, 15 SEPTEMBER 2009

12 September 2009

SAMUN WARGA ASING: 8 DITAHAN

LEDANG 11 Sept. - Seramai lapan orang termasuk enam remaja ditahan polis kerana disyaki terbabit dalam dua kejadian samun ke atas pekerja asing di Gersik, di sini baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Ledang, Supritendan Harun Idris berkata, kesemua suspek yang berusia antara 16 hingga 20 tahun itu ditahan di sekitar Gersik pada Ahad dan Isnin lalu.

Beliau berkata, modus operandi kumpulan itu ialah menggunakan cota kayu dan besi untuk menyamun pekerja asing yang dalam perjalanan pulang ke kediaman mereka pada waktu malam selepas bekerja.

"Kes samun pertama berlaku pada 6 September lalu apabila dua pekerja asing disamun dan dicederakan sekumpulan lelaki yang menaiki kereta Perodua Kancil warna putih.

"Kejadian kedua pula berlaku pukul 10.30 malam keesokannya terhadap seorang pekerja asing yang disamun sekumpulan lelaki menggunakan kenderaan sama," katanya.

Harun berkata, bertindak atas maklumat yang diterima, pihaknya yang melakukan pemantauan terhadap kes itu dapat menahan empat suspek dalam tempoh dua jam selepas kejadian kedua berlaku.

"Dengan diketuai Pegawai Penyiasat, Inspektor Jamellulkamal Abdul Hali, kami telah menahan sebuah kereta Kancil dan memberkas tiga remaja lelaki berusia 17 tahun dan seorang lelaki berusia 18 tahun dalam kenderaan itu," katanya.

Susulan penahanan empat suspek terbabit, polis kemudian menahan dua lagi suspek yang berusia 20 tahun selain dua remaja lain berusia 16 dan 18 tahun di sekitar Gersik, katanya.

Hasil rampasan yang dibuat, polis menemui sejumlah wang tunai, dokumen pengenalan diri mangsa serta senjata yang digunakan suspek.

"Siasatan yang dibuat turut mendapati kereta yang digunakan suspek merupakan kereta yang dicuri di Bukit Baru, Melaka pada akhir bulan lalu," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA 12 SEPTEMBER 2009

SIFAT PEMURAH PADA RAMADAN WAJAR BERTERUSAN

MUHYIDDIN dan isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman (kiri) mengacau bubur lambuk anjuran Umno Bahagian Pagoh di Kompleks Sri Pekembar, Pagoh, semalam.

MUAR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sifat pemurah dan bersedia membantu golongan kurang berkemampuan yang menjadi lumrah pada Ramadan perlu diteruskan sepanjang masa kerana ia bukan saja amalan terpuji di sisi agama tetapi juga dapat membantu menangani masalah kemiskinan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, setakat ini masyarakat Malaysia termasuk syarikat korporat sentiasa menghulurkan bantuan apabila program bantuan sering mendapat sambutan bagi membantu golongan yang kurang berkemampuan untuk menyambut Ramadan dan seterusnya hari raya.

"Alhamdulillah, sambutan penyumbang menggalakkan apabila bantuan mencurah-curah setiap kali Ramadan dan kita berharap sifat pemurah dan bersedia membantu mereka yang memerlukan itu sudah menjadi satu perkara lumrah dan saya percaya sifat pada Ramadan itu dapat diteruskan sepanjang masa, untuk hulur bantuan apa saja.

"Majlis sumbangan di Malaysia begitu mendapat sambutan memberangsangkan dan ini adalah budaya Islam yang dituntut agama," katanya ketika berucap pada Majlis Tadarus dan Khatam al-Quran, di Kompleks Seri Pekembar, di sini, semalam.

Pada majlis itu, 181 golongan kurang berkemampuan termasuk ibu tunggal dan anak yatim menerima sumbangan barang keperluan dan wang tunai.

Muhyiddin berkata, Ramadan masa terbaik untuk semua pihak bersama-sama merasai kesusahan dihadapi golongan kurang berkemampuan dan membantu mereka.

Katanya, budaya membantu orang lain memerlukan itu juga yang selaras dengan dasar kerajaan dalam usaha membantu golongan miskin tegar keluar daripada kelompok itu dan dapat menjalani kehidupan dengan lebih baik.

Muhyiddin berkata, kerajaan memberi tempoh sehingga akhir tahun depan untuk membasmi golongan miskin tegar di negara ini, dengan membantu mereka menerusi beberapa program peningkatan pendapatan.

SUMBER: BERITA HARIAN, 12 SEPTEMBER 2009

OPS SIKAP KE-20 BERMULA ESOK

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my


MUSA memakaikan topi keledar kepada seorang penunggang motosikal sempena majlis pelancaran Ops Sikap Ke-20 di Dataran Tanjung Emas, Muar, semalam.

2,000 penguat kuasa jaya kempen 14 hari

MUAR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan melancarkan Kempen Keselamatan Jalan Raya Ops Sikap Ke-20 2009, di Dataran Tanjung Emas, di sini, semalam.

Katanya, kempen yang dijalankan selama dua minggu mulai 13 September itu akan membabitkan kira-kira 2,000 penguat kuasa termasuk polis, bomba dan ambulans dalam usaha mengurangkan kemalangan jalan raya termasuk kemalangan maut.

Musa berkata, walaupun pihaknya menjalankan langkah penguatkuasaan termasuk memastikan kelancaran lalu lintas, terpulang kepada sikap pemandu sendiri supaya tidak gopoh gapah untuk mengelakkan daripada berlaku kemalangan dan kesesakan lalu lintas.

Katanya, PDRM akan sentiasa menjalankan pemantauan bagi mengambil tindakan tegas terhadap pemandu yang melanggar peraturan jalan raya bagi memastikan Ops Sikap Ke-20 berjalan lancar.

Selain itu, katanya, pihaknya juga akan menjalankan operasi bersepadu dengan agensi penguat kuasa lain termasuk Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi memastikan semua pihak mematuhi undang-undang yang ditetapkan.

Sehubungan itu, beliau berharap Ops Sikap yang dilancarkan sempena hari raya tahun ini dapat mengurangkan jumlah kemalangan raya terutama membabitkan kematian.

"Kadang-kadang saya malu apabila rakyat Malaysia yang terkenal dengan budaya sopan santun boleh berubah menjadi orang berbeza apabila memegang stereng sehingga menyebabkan mereka sentiasa nak ke depan tanpa mengira orang lain.

"Sikap seperti ini perlu diperbetulkan supaya kita menghormati undang-undang dan pengguna jalan raya lain. Pihak penguat kuasa (polis) hanya sebagai pembimbing serta mendidik... yang perlu berubah ialah sikap pemandu itu sendiri," katanya.

SUMBER: BERITA HARIAN, 12 SEPTEMBER 2009

10 September 2009

PEMADAM TUBUH CAWANGAN DI LEDANG

TANGKAK: Penubuhan cawangan persatuan Mencegah Dadah (Pemadam) Daerah Ledang akan membantu membanteras penyalahgunaan dadah di kawasan berkenaan.

Pegawai Daerah Ledang, Amran A Rahman, berkata kewujudan Pemadam akan membolehkan usaha mencegah dadah di daerah itu dijalankan secara tersusun dan proaktif.

Katanya, mengikut perangkaan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Muar/Ledang, 80 kes penyalahgunaan dadah dilaporkan di daerah itu dengan 35 kes di Tangkak, 13 di Bukit Gambir dan 32 di Serom.

Amran turut menyarankan ketua agensi kerajaan, swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menjalankan ujian saringan terhadap kakitangan mereka bagi mengenal pasti penggunaan dadah, sebelum langkah selanjutnya dapat dijalankan.

"Saya minta semua pihak mendaftar sebagai ahli Pemadam terutama remaja serta belia untuk meningkatkan kesedaran membanteras dadah," katanya ketika merasmikan penubuhan Pemadam Ledang di sini, baru-baru ini.

SUMBER: HARIAN METRO, 10 SEPTEMBER 2009

07 September 2009

NUZUL QURAN DAN BADAR AL KUBRA


Al-quran perlu dihayati dan diamalkan dalam kehidupan seharian.


DALAM ruangan minggu lepas, kita menampilkan peristiwa bersejarah tentang jihad umat Islam di Mesir pada 10 Ramadan 1393 Hijrah. Minggu ini pula, ruangan ini tersiar tepat pada 17 Ramadan yang menghantar kita kembali kepada dua peristiwa bersejarah penting bagi umat Islam, iaitu Nuzul Quran dan Ghazwah Badar al Kubra.

Nuzul al-Quran

Di Malaysia, apabila tiba 17 Ramadan, rata-rata umat Islam mengadakan sambutan sempena Nuzul al-Quran. Mengimbau sejarah penurunan al-Quran, mengingatkan umat Islam tentang keagungan mukjizat Nabi Muhammad SAW yang terbesar ini.

Sebenarnya Allah SWT berkuasa menurunkan al-Quran tanpa melalui perantaraan sesiapa. Tetapi Allah telah menghendaki al-Quran itu diturunkan melalui perantaraan Jibril a.s untuk disampaikan kepada insan pilihannya, Nabi Muhammad SAW kerana rahsia agung yang terdapat di sebaliknya.

Rasulullah SAW pula bukan sahaja berjaya menyampaikan wahyu tersebut dengan sempurna. Baginda SAW mengaplikasi dan mencernakan setiap wahyu tersebut dalam segenap tindakan dan perbuatannya sehinggakan akhlak Baginda dinobatkan sebagai al-Quran.

Justeru, nabi SAW adalah gambaran al-Quran. Menceritakan tentang kebesaran al-Quran bermakna menceritakan tentang keindahan akhlak baginda SAW. Maka tidak wajarlah kita mengadakan sambutan Nuzul Quran tetapi meminggirkan insan pilihan yang menjadi penyebab kita dapat memahami dan menikmati keindahan al-Quran tersebut.

Penjagaan al-Quran

Di antara mukjizat al-Quran adalah Allah SWT sendiri menjamin penjagaan terhadap isi kandungannya hingga kiamat. Sekalipun pelbagai usaha dilakukan untuk mencemarkan dan mengubah kandungannya, al-Quran tetap terpelihara seperti mana yang dapat kita lihat hari ini. Allah berfirman: Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan al-Quran dan Kamilah yang memeliharanya. (al-Hijr :9)

Al-Quran disampaikan daripada satu generasi ke satu generasi melalui kaedah yang cukup sistematik, terperinci dan menyeluruh. Kaedah ini dinamakan sebagai sanad atau isnad.

Diriwayatkan daripada Abu Abbas al-Daghuli berkata: Saya mendengar Muhammad ibnu Hatim ibnu al Muzaffar berkata: "Sesungguhnya Allah SWT telah memuliakan umat ini dan melebihkannya dengan isnad. Tidak seorang pun dari umat-umat terdahulu dan yang akan datang dikurniakan isnad.

"Hanya suhuf (lembaran-lembaran) yang berada di tangan mereka, tetapi Kitab-kitab mereka telah bercampur dengan khabar-khabar mereka. Mereka tidak dapat membezakan di antara kitab Taurat dan Injil yang diturunkan, dan di antara cerita-cerita yang masuk ke dalam kitab mereka yang diambil daripada orang-orang yang tidak dipercayai."

Sebagai agama yang suci, Islam amat menitikberatkan permasalahan sanad dan ijazah sebagai bukit kesahihan serta ketulenan sesuatu riwayat dalam membendung perkara-perkara yang dibawa masuk serta ditokok tambah di dalam agama dari perkara usul dan cabangnya. Ini dinyatakan oleh Allah SWT dalam firmannya: Wahai orang yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya. (al-Hujuraat: 6)

Namun, hari ini, ramai umat Islam tidak lagi peka dan faham tentang apa yang dinamakan sanad. Malah, mereka mempersoalkan majlis-majlis bagi menghidupkan konsep sanad dan ijazah dalam periwayatan ilmu.

Justeru, memandang pelik dan ganjil terhadap sanad adalah suatu kejahilan. Penyakit yang menimpa umat ini akibat telah tersusuk dengan jarum-jarum para musuh Islam yang sentiasa berusaha keras meruntuhkan keutuhan dan kekebalan agama Allah yang tertinggi ini dengan meruntuhkan kekuatan spiritual dalam Islam yang terhasil dari kesinambungan rantaian ruhiyyah dan keberkatan kepada nabi yang diwarisi oleh para Salafussoleh sejak zaman berzaman.

Oleh itu, mereka sedaya upaya cuba menghapuskan konsep pengajian talaqqi bersanad di dalam Islam. Pada masa yang sama mereka menyemai fikrah agar manusia menggunakan akal fikiran sendiri dan pembacaan semata-mata untuk memahami sesuatu ilmu tanpa mengambil dari guru yang mempunyai sanad dan ijazah.

Apabila munculnya satu generasi yang meletakkan kemampuan akal dan pengkajian individu semata-mata terhadap ilmu Islam, akan timbullah pertembungan dalam tubuh umat Islam yang mengakibatkan perpecahan dan porak peranda. Natijahnya, umat Islam saling berbalah antara satu sama lain. Akhirnya memberi ruang yang besar kepada musuh-musuh luar merobek perpaduan mereka.

Maka tidak peliklah hari ini, apabila kita melihat ada dari kalangan ahli ilmu yang pelik mendengar istilah 'sanad' ini. Sufyan al-Thauri telah menegaskan: "Isnad adalah senjata orang Mukmin. Apabila tiada bersamanya, senjata maka dengan apakah ia akan berperang?"

Ghazwah Badar al-Kubra

Jika al-Quran turut dinamakan al-Furqan kerana penurunan al-Quran memisahkan antara yang hak dan batil, pertempuran Badar pula dinamakan Yaum al-Furqan yang bermaksud Hari Pemisah antara Hak dan Batil. Sebabnya, inilah hari yang menentukan sama ada kebenaran yang akan tertegak atau pun kebatilan.

Allah memberi perhatian yang besar kepada peristiwa Badar sebagaimana firman-Nya: Jika kamu beriman kepada Allah dan kepada apa yang telah diturunkan oleh Kami (Allah) kepada hamba Kami (Muhammad) pada 'Hari Al Furqaan', iaitu hari bertemunya dua angkatan tentera (Islam dan kafir, di medan perang Badar). Dan (ingatlah) Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. (al-Anfal: 41).

Sejarah mencatatkan Ghazwah Badar al-Kubra berlaku pada Jumaat, 17 Ramadan tahun 2 Hijrah. Ia adalah peperangan paling besar dan penting bagi umat Islam kerana ia peperangan yang menentukan masa depan umat Islam, bahkan masa depan umat manusia seluruhnya.

Justeru, seluruh umat Islam terhutang budi dengan pahlawan-pahlawan Islam Badar kerana tanpa semangat juang mereka yang tinggi demi mempertahankan agama Islam yang suci, pengorbanan dan kekuatan tawakal mereka kepada Allah, sudah pasti kita tidak dapat menikmati Islam seperti yang kita kecapi pada hari ini.

Kedua-dua peristiwa besar ini sangat penting diingati oleh seluruh umat Islam. Bukan sekadar dikenang tetapi lebih dari itu untuk mengaut 1,001 pengajaran dan hikmah yang sarat terkandung di dalamnya.

Jika dibandingkan bilangan tentera Muslimin ketika itu yang hanya seramai 313 dan kelengkapan perang mereka yang tidak mencukupi dengan bilangan tentera musyrikin yang melebihi 1,000 orang lengkap dengan peralatan perang, mustahil pada akal umat Islam beroleh kemenangan gilang gemilang seperti yang dikecapi oleh umat Islam dalam peperangan Badar.

Namun, Allah telah merakamkan kemenangan umat Islam dalam peperangan Badar melalui firman-Nya: Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah (kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). Oleh itu, bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu). (ali-'Imran: 123-127)

Ini memberitahu kita bahawa faktor fizikal atau kuantiti bukanlah modal utama bagi suatu kejayaan tetapi faktor dalaman atau kualiti yang lebih utama dan berkesan.

Sifat tawaduk, yakin dengan Allah dan tawakal yang dimiliki oleh tentera Islam telah menarik pandangan Allah hingga Allah menghantar pertolongan-Nya melalui malaikat-malaikat yang diutuskan. Sifat bongkak, takbur dan menganggap kejayaan itu datang daripada diri sendiri yang dimiliki oleh kaum Quraisy adalah modal utama bagi suatu kegagalan dan kekecewaan.

Jasa dan bakti yang begitu besar para satria Badar demi memperjuangkan kemerdekaan agama perlu kita kenang dan uar-uarkan. Bukan kerana mereka memerlukan kita kerana mereka telah pun mendapat kedudukan yang tinggi sebagai syahid di sisi Allah dan dijanjikan dengan syurga Firdaus. Tetapi kitalah yang perlu mengambil formula dan keberkatan daripada mereka bagi mendapatkan jiwa yang waja dan thabat (tetap) seperti mereka dalam mencintai dan mempertahankan agama Allah.

Hanya dengan sedikit cubaan dan fitnah, kita terus rebah meninggalkan medan perjuangan dan dakwah, lesu untuk berkorban, malah terjebak dalam tipuan dunia dan perangkap musuh.

Justeru, insafilah diri kita pada Ramadan kali ini. Adilkah kita mencaci dan mencerca mereka sebagaimana yang dilakukan oleh pengikut fahaman Syiah Rafidhah yang melakukan perbuatan mencaci para sahabat nabi SAW. Jika kita berada di tempat mereka ketika itu, apakah kita sanggup berdepan dengan tentera musuh yang terdiri daripada panglima-panglima tentera yang bengis dan hebat?

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 7 SEPTEMBER 2009

12 PEMANDU LALOK

Oleh Junita Mat Rasid
bhnews@bharian.com.my

Dakwa ubat sakit kepala punca dadah dalam air kencing

MUAR: “Saya baru telan ubat sakit kepala, sebab itu air kencing positif dadah, ” antara alasan popular pemandu yang ditahan dan kesan mengambil dadah terlarang dalam Ops Merpati yang dijalankan oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Muar dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) daerah.

Selain itu, penagih dadah turut menggunakan alasan mereka tidak mengaku mengambil bahan itu dan tidak tahu macam mana air kencing mereka boleh dikesan positif dadah serta mendakwa sudah lama tidak menyuntik atau menagih dadah.

Dalam operasi yang dijalankan dalam dua sesi iaitu jam 10 pagi hingga 2 petang dan jam 10 malam hingga 12 malam itu, 12 pemandu kenderaan persendirian dikesan positif penggunaan dadah, manakala kira-kira 50 saman pelbagai kesalahan turut dikeluarkan.

Semua pemandu berusia lingkungan 25 tahun hingga 40 tahun yang didapati positif penggunaan dadah itu kini ditahan untuk tindakan susulan.

Operasi yang dijalankan oleh 25 pegawai dan anggota AADK serta JPJ di Stesen Timbang Kesang, dekat sini itu langkah berterusan agensi kerajaan bagi mengesan penagih dadah dan seterusnya mengambil tindakan susulan termasuk mengambil tindakan undang-undang.

Ketua Ops Merpati daerah, Zurina Zahari, mengakui penagih dadah sanggup memberikan pelbagai alasan kepada pihak AADK setiap kali mendapati ujian air kencing mereka didapati positif bagi mengelak ditahan pihak berkuasa.

Katanya, dalam operasi terbaru itu, pihaknya sudah lali dengan pelbagai alasan yang diberikan oleh penagih dadah dan tetap mengambil tindakan tegas serta sebagai langkah susulan, semua air kencing yang didapati positif itu akan diserahkan kepada pihak hospital untuk ujian serta pengesahan lanjut.

“Sebenarnya, kelakar juga apabila ada yang memberi alasan mereka baru mengambil sakit kepala yang menyebabkan ujian air kencing mereka positif dadah kerana jika sebenarnya ubat itu diambil dengan sukatan yang betul, ia tidak akan memberi kesan kepada ujian air kencing.

“Biasalah untuk melepaskan diri daripada ditahan, ada pemandu sanggup mengaku mereka mengambil ubat dan bukannya mengambil dadah, malah ada yang mengaku mereka bukan penagih dadah dan tidak tahu bagaimana ujian air kencing itu positif dadah, ” katanya.

Zurina berkata, pihaknya menjalankan ujian saringan air kencing dengan menggunakan kertas jalur khas dan keputusan yang tepat boleh diketahui dalam tempoh kira-kira seminit saja tetapi pihaknya tetap akan membuat ujian susulan dengan menggunakan air kencing yang sama untuk diuji oleh doktor bagi pengesahan lanjut.

Katanya, melalui ujian saringan air kencing itu, mereka yang didapati mengambil dadah akan dapat dikesan walaupun kali terakhir mereka mengambil dadah ialah kira-kira sebulan lalu.

“Biasanya penagih akan mengambil dadah terlarang itu dalam sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh dua hari tetapi bagi mereka yang mengambil dadah dalam tempoh sebulan, ujian air kencing itu akan tetap dapat mengesannya, ” katanya.

Katanya, pihaknya akan mengadakan Ops Merpati itu secara berterusan bagi mengesan penagih dadah dengan kerjasama agensi penguat kuasa lain dalam usaha membanteras penyalah-gunaan dadah.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 7 SEPTEMBER 2009

RESIDENTS WANT ROAD SAFETY IMPROVED

Jamaludin Husin
2009/09/07

A 10KM stretch of Jalan Panchor-Gersik, Muar, is a hazard to motorists due to the heavy volume of traffic daily.

 Jalan Panchor-Gersik has become dangerous due to the heavy traffic and speeding lorries.
Jalan Panchor-Gersik has become dangerous due to the heavy traffic and speeding lorries.

Lorries, factory buses, taxis, cars and motorcycles use the road as a main route between the industrial estate in Pagoh and villages and residential areas in Gersik.

While many lorries used the road to transport goods, cars and motorcycles use the road as a short cut to get to nearby towns of Bukit Serampang, Kundang Ulu and Pengkalan Kota.

A resident, Aladin Ahmad, 45, said very few motorists used the road when it opened in 1996.

The road was constructed with a bridge over an upstream section of the Muar River in 1996.


"There were few vehicles when it first opened. Now it is a different scenario as many vehicles, including factory buses, are plying the road.

Aladin said speeding lorries posed a danger to smaller vehicles. He urged the authorities to widen the road to four lanes to avoid accidents.

Meanwhile, Kampung Melayu Panchor village development and security committee (JKKK) chairman Saat Md Samen said there had been four fatal accidents along the stretch since it was opened.

He said the JKKK had proposed that the road be upgraded in the Panchor Baru Action Plan 2009/2010, which was submitted to the government in March.

"Upgrading the road would help to alleviate problems among motorists and increase the socio-economic status of the residents."

SOURCE: NEW STRAITS TIMES, JOHOR STREETS, SEPTEMBER 7, 2009

03 September 2009

SISTEM SALURAN KONKRIT LANCARKAN PENGAIRAN SAWAH

Ditulis oleh Noor Hasrinazlin Hassan (Spacebar/Jelajah Johor)
Khamis, 03 September 2009 16:58

Ketua kampung, Ismail Long, dan seorang penduduk, menunjukkan punca sistem saluran konkrit. Mohd Fahmi Abu Bakar

Ketua Kampung, Ismail Long dan seorang penduduk menunjukkan punca sistem saluran konkrit. Foto: Mohd Fahmi Abu Bakar

LEDANG : Penanam padi di Kampung Teluk Rimba yang sebelum ini sering menghadapi masalah pengairan sawah mereka kini boleh menarik nafas lega dengan pembinaan sistem perparitan konkrit yang baru.

Sebelum ini, kebanyakan pesawah mengeluh kerana kekurangan air di sawah mereka akibat kebocoran sistem pengairan di situ yang seterusnya menjejaskan produktiviti.

Ketua Kampung, Ismail Long, berkata sistem saliran sepanjang kira-kira 4 kilometer bernilai RM1.6 juta itu akan dapat menampung keperluan pengairan 303 hektar sawah padi di situ.

Katanya, ia sekali gus dapat meningkatkan pendapatan pesawah yang bergantung kepada hasil tanaman padi .

"Selain itu, dengan terbinanya sistem perparitan ini, penduduk kampung turut berpeluang menternak ikan air tawar di saliran berkenaan bagi menambah mata pencarian mereka.," katanya.

Beliau turut menjelaskan bahawa seorang pegawai Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan ditempatkan di situ bagi mengawasi dan memastikan saluran itu dapat menyalurkan air ke sawah dengan lancar, di samping memantau kualiti air sungai supaya berada pada tahap tidak tercemar.

SUMBER: PORTAL KHABAR ORANG JOHOR, MEDKOM.MY 03 SEPTEMBER 2009

02 September 2009

120 SERTAI KEMBARA JALUR GEMILANG

PESERTA kembara bergambar kenangan di depan Balai Polis Bukit Kepong, Muar, sebelum bertolak ke Ledang, kelmarin.

BUKIT GAMBIR: Bagi menyemarakkan lagi sambutan Bulan Kemerdekaan ke-52, Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Gambir, di sini menganjurkan Program Kembara Bermotosikal Jalur Gemilang 2009, baru-baru ini.

Program anjuran bersama Kelab Pembimbing Rakan Sebaya dan Panitia Sejarah SMK itu membabitkan 120 pelajar Tingkatan Empat hingga Enam.

Guru Penyelaras program itu, Roslan Paimin, berkata selain menyemarakkan lagi sambutan Bulan Kemerdekaan, program itu bertujuan meningkatkan lagi semangat patriotik di kalangan generasi muda khususnya pelajar sekolah itu.

Beliau berkata, melalui program ini juga dapat melahirkan generasi sihat dengan beriadah sekali gus menjana pembangunan fizikal dan minda.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 02 SEPTEMBER 2009