TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

31 Mac 2010

GOTONG-ROYONG BERSIH TANAH PERKUBURAN ISLAM BUKIT MERAK

Penduduk Bukit Kangkar sedang melakukan kerja gotong-royong membersihkan kawasan tanah perkuburan lama di Bukit Merak.
HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

LEDANG: Satu program gotong-royong membersihkan kawasan tanah perkuburan Islam di Bukit Merak dekat Bukit Kangkar, di sini telah dijalankan oleh penduduk di sekitar pekan itu.

Program yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Persatuan Penduduk Taman Kangkar Jaya, Taman Sentosa dan Taman Cempaka Wangi itu bagi membersihkan kawasan tanah wakaf yang menempatkan kira-kira 50 kubur lama yang terbiar.

Pengerusinya, Azmi Abd Rahman, 41, berkata kawasan tanah wakaf seluas 0.3 hektar yang telah dibuka sekitar tahun 1940-an itu terbiar tanpa penjagaan yang sempurna berikutan tidak diwartakan sebagai tanah perkuburan oleh penduduk terdahulu.

Katanya, masyarakat setempat mengambil inisiatif untuk membangunkan semula kawasan tanah perkuburan itu dengan mengadakan gotong-royong membersihkannya yang dipenuhi semak-samun.

“Kami berusaha mengenalpasti waris-waris yang ahli keluarganya pernah dikebumikan di tanah perkuburan itu untuk mengumpulkan data bagi membuat permohonan kepada pihak Jabatan Agama Johor (JAJ) agar kawasan itu dapat diwartakan sebagai tanah perkuburan.

“Buat masa ini, sekiranya berlaku kematian jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Masjid Jamek Bukit Kangkar yang semakin sempit dan memerlukan kawasan baru yang lebih luas,” katanya.

Azmi berkata, atas inisiatif penduduk beberapa taman dan Kampung Parit Pelampung telah sepakat untuk menjaga kawasan itu daripada semak-samun sementara menunggu kawasan itu diwartakan sebagai tanah perkuburan yang baru.

Katanya, walaupun tanah perkuburan itu terletak di dalam kawasan tanah milik seorang bukan Islam, pihaknya akan berusaha memohon kepada pihak Kerajaan supaya melakukan pengambilan balik tanah itu untuk dijadikan tapak tanah perkuburan bagi kegunaan penduduk Bukit Kangkar dan sekitarnya.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 31 MAC 2010

30 Mac 2010

FOKUS PENCAPAIAN AKADEMIK, SUKAN

Oleh Hai Rozzaman Jalal
bhnews@bharian.com.my


ABDUL RAHIM menyampaikan pingat kepada pemenang dalam Kejohanan Olahraga Kali Ke-25, Sekolah Kebangsaan Simpang 5 Darat sambil diperhatikan Mazlan (kiri).

HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

Pelajar SKS5D diingat tidak lalaikan pelajaran demi masa depan mereka

LEDANG: Mohd Mahruz Subadi dan Fatin Imani Abd Aziz telah dinobatkan sebagai Olahragawan dan Olahragawati dalam Kejohanan Olahraga Kali Ke-25, Sekolah Kebangsaan Simpang 5 Darat (SKS5D) yang berlangsung di padang sekolah itu, baru-baru ini.

Guru Penolong Kanan (Kokurikulum), Rozaini Abd Hamid, berkata pemilihan kedua-dua murid itu berdasarkan pencapaian cemerlang mereka dalam kegiatan kokurikulum terutama sukan dan permainan.

Katanya, penglibatan murid dalam bidang sukan selain memenuhi aktiviti kokurikulum, ia juga dapat membina kecergasan badan dan minda mereka yang sedikit sebanyak membantu dalam pembelajaran.

Menurutnya, pasukan Rumah Wira telah menjuarai kejohanan itu dengan memungut 293 mata manakala pasukan Rumah Satria menduduki tempat kedua dengan 270 mata. Tempat ketiga disandang oleh Rumah Juara manakala Rumah Waja di tempat keempat.

Katanya, selain penglibatan murid dalam kejohanan itu, penyertaan penduduk kampung terutama ibu bapa dan pemuda dalam acara yang disediakan memeriahkan lagi kejohanan sukan itu.

Kejohanan itu telah dirasmikan oleh Naib Ketua Umno Bahagian Ledang, Abdul Rahim Talib yang turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

Hadir sama dalam kejohanan itu, Yang DiPertua Persatuan Ibu Bapa Dan Guru, Mohd Noh Abd Montalib, Naibnya, Rosli Saring, Ketua Kampung Simpang 5 Darat, Misnan Abd Jalal dan Guru Besar, Mazlan Ahmad.

Abdul Rahim dalam ucapan perasmiannya berkata, walaupun penglibatan dalam sukan digalakkan namun setiap murid perlu fokus kepada bidang akademik yang lebih penting untuk masa depan mereka.

Katanya, kecemerlang dalam akademik amat penting kerana ia menentukan masa depan seseorang terutama bagi murid yang bakal menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini.

Beliau turut memberikan semangat kepada murid yang bakal mengambil UPSR dengan menyumbangkan RM100 bagi setiap murid yang cemerlang dengan memperoleh 5A dalam peperiksaan itu kelak.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 30 MAC 2010

RUMAH HIJAU UNGGULI KEJOHANAN OLAHRAGA KALI KE-13 SKPK

PADIL sedang menyampaikan piala pusingan kepada wakil Rumah Hijau yang muncul juara Kejohanan Olahraga Sekolah Kebangsaan Parit Kasan sambil diperhatikan Munah (kiri).

HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

LEDANG: Pasukan Rumah Hijau mengungguli Kejohanan Olahraga Kali Ke-13, Sekolah Kebangsaan Parit Kasan (SKPK) apabila berjaya menjadi johan keseluruhan temasya itu.

Dalam kejohanan yang diadakan di padang Sekolah Agama Parit Kassan (SAPK) itu, Rumah Hijau berjaya mengumpul 223 markah meninggalkan pasukan Rumah Merah dengan kelebihan lima markah.

Guru Penolong Kanan (Kokurikulum), Khudhairi Jais, berkata kejohanan kali ini diadakan secara sederhana tetapi meriah dan berlangsung di padang SAPK berikutan padang sedia ada terlibat dalam pembinaan bangunan baru empat tingkat sekolah itu.

Katanya, melalui kejohanan olahraga itu dapat memupuk semangat kesukanan di kalangan murid kerana mereka terlibat dalam semua acara yang dipertandingkan yang disertai murid Prasekolah hingga Tahun Enam.

“Penglibatan mereka dalam bidang kokurikulum juga perlu untuk kebaikan kesihatan mereka selain menumpukan dalam bidang akademik.

“Walaupun dalam acara balapan hanya menggunakan trek 60 meter namun murid-murid bersemangat menyertai acara itu malah masing-masing berusaha bersungguh-sungguh mencari mata supaya rumah yang diwakili mendapat kejayaan,” katanya.

Turut hadir pada temasya itu, Yang DiPertua Persatuan Ibu Bapa Dan Guru (PIBG), Padil Md Amin; Naibnya, Mohd Janis Abu Bakar; Guru Besar, Munah Abd Majid dan Guru Penolong Kanan (GPK) 1, Mohamad Md Amin.

Khudhairi berkata, selain Rumah Hijau yang menjadi johan temasya itu, pasukan Rumah Biru yang mendapat 218 markah menjadi naib johan manakala tempat ketiga dan keempat masing-masing dimenangi pasukan Rumah Kuning (189) dan Rumah Biru (172).

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 30 MAC 2010

29 Mac 2010

ARENA NAMED AFTER SETTLER

JOHOR Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman recently opened a sports arena named Gelanggang Sukan Tok Laji.

The arena was named after Tok Laji, a pioneer settler of the Kesang Valley in Kampung Kesang Tasik in Tangkak, Muar.

Tok Laji, of Bugis descent, was believed to be one of the earliest settlers who founded the village in the 1790s.

The arena was named after him to remind the new generation of the history of Kesang in Ledang district.

"Although there has never been any official records on the opening of Kesang, also known as Kesang Valley by the residents, there is some record of its history at the Historical Museum in Malacca.

"The state government will interview local residents about the place and record its history," Ghani said at the closing ceremony of a sports carnival held there recently.

Ledang member of parliament Hamim Samuri, senator Ahmad Yusof, who is also the organising chairman for the sports carnival, and Ledang district officer Amran Ab Rahman were also present.

SOURCE: NST JOHOR STREETS, MARCH 29, 2010

26 Mac 2010

KUMPULAN SAMUN 4 NEGERI TUMPAS

LEDANG 25 Mac - Kelicikan sebuah kumpulan samun dan pecah rumah yang bermaharajalela melakukan jenayah di empat buah negeri berakhir selepas mereka diberkas di Taman Malim Jaya, Melaka, 11 Mac lalu.

Kumpulan samun yang amat dikehendaki serta menjadi buruan polis Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Pahang itu dipercayai menjalankan kegiatan jenayah tersebut sejak tujuh tahun lalu.

Ketua Polis daerah, Supritendan Harun Idris berkata, kesemua mereka terdiri daripada tiga lelaki berusia 28, 44 dan 57 tahun serta seorang wanita warga China berusia 40 tahun.

Menurutnya, serbuan kira-kira pukul 3 pagi itu pada mulanya berjaya memberkas suspek berusia 57 tahun serta wanita berkenaan di dalam sebuah rumah di Taman Malim Jaya.

Susulan daripada itu, pihaknya berjaya menangkap dua lagi suspek kira-kira dua jam kemudian di dalam sebuah kereta di kawasan perumahan tersebut.

"Ketua kumpulan samun dan pecah rumah ini ialah suspek yang berusia 57 tahun, berasal dari Kuala Lumpur. Kumpulan itu dipercayai terlibat dalam 12 kes pecah rumah di Pahang, Johor, Negeri Sembilan dan Melaka.

"Dua lagi suspek lelaki berasal dari Selangor dan Kuala Lumpur dan salah seorang daripadanya dipercayai telah terlibat dalam 15 kes pecah rumah," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Harun berkata, kejayaan menumpaskan kumpulan penjenayah itu adalah hasil risikan selepas sebuah rumah di Kampung Teratai, Sagil dipecah masuk awal bulan ini.

Mangsa, seorang penoreh getah mengalami kerugian RM2,500 apabila barang kemas dan wang tunai miliknya disamun.

"Modus operandi kumpulan samun ini adalah menyasarkan rumah semasa ketiadaan penghuninya dan mereka juga melakukan kegiatan di luar negeri asal mereka," katanya.

Beliau berkata, dalam operasi itu, pihaknya turut merampas pelbagai mata wang asing termasuk Rupiah 16,000, barangan kemas dan jam tangan bernilai RM2,000, peralatan pecah rumah serta 60 botol minuman keras.

"Kami masih lagi menyiasat penemuan minuman keras tersebut sama ada melibatkan kes jenayah lain," katanya.

Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan dan keempat-empat suspek tersebut kini diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Kluang untuk siasatan kes lain sebelum diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri berkaitan.

Dalam kes berasingan, Harun memberitahu, seorang lelaki berusia 31 tahun diberkas di Parit Bunga, Sungai Mati di sini pada 19 Mac lalu kerana disyaki mengedar ganja mampat seberat 580 gram.

"Suspek yang disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya ditahan dalam serbuan di sebuah rumah dan turut ditemui adalah beberapa peralatan untuk membungkus dadah," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 26 MAC 2010

LADANG SAWIT BUKIT GAMBIR BANJIR KILAT

Oleh Hai Rozzaman Jalal
bhnews@bharian.com.my

SEORANG penduduk meninjau punca kebocoran yang menyebabkan air melimpah ke kebun sawit berhampiran di Kampung Parit Kassan.

HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

SAMB diminta selenggara paip besar bocor elak jejas pendapatan pekebun

LEDANG: Kebun sawit dan getah milik beberapa penduduk di Kampung Parit Kassan, Bukit Gambir, di sini, dibanjiri air berikutan kebocoran yang berlaku pada batang paip besar yang membekalkan air mentah dari Loji Air Grisek ke Melaka.

Keadaan itu menyebabkan punca pendapatan pekebun terjejas kerana tidak dapat keluar menoreh dan kelapa sawit tidak dapat dipetik.

Pekebun kecil, Ahmad Tahir, 69, berkata pekerjanya tidak dapat memetik kelapa sawit apabila kebun kelapa sawitnya dibanjiri air yang melimpah berpunca dari kebocoran yang berlaku pada batang paip besar merintangi kampung itu.

Katanya, kebocoran itu disedari sejak Ahad lalu menyebabkan air keluar dengan banyak melimpah ke kebun-kebun dan kawasan rendah di sekitarnya menyebabkan berlakunya banjir kilat malah terdapat kebun yang digenangi air disebabkan tiada laluan yang membolehkan air keluar ke parit besar.

“Terdapat tiga kawasan yang berlaku kebocoran itu dan penduduk telah memaklumkan kepada Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) yang bertanggungjawab terhadap penyelenggaraan batang paip tersebut dan pihak SAMB telah maklum dengan masalah tersebut,” katanya.

Ahmad berkata, kebocoran itu perlu dibaiki segera kerana ia membentuk seperti kolam terutama berhampiran jalan pintas ke Kampung Parit Haji Idris yang menjadi laluan orang ramai sebelum kejadian yang tidak diingini berlaku kerana dikhuatiri kenderaan yang melalui jalan itu terbabas terutama pada waktu malam.

Tinjauan Berita Harian mendapati beribu-ribu liter air mengalir keluar ke kawasan parit berhampiran dan pihak SAMB yang dihubungi berkata pihaknya memantau keadaan itu dan akan membaikpulih kebocoran itu dalam masa terdekat.

Seorang penoreh getah, Saodah Abd Kadir, 67, berkata dia tidak dapat menoreh kerana kebun getahnya yang terletak berhampiran kawasan kebocoran itu digenangi air yang melimpah masuk dan tiada saliran untuk air keluar ke parit besar.

Beliau berharap pihak yang berkenaan dapat membaikpulih kebocoran itu dengan segera supaya air yang melimpah ke kebunnya kering dan dapat menoreh semula setelah terjejas mata pencariannya akibat keadaan tersebut.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 26 MAC 2010

25 Mac 2010

MURID SKS5D BERARAK SAMBUT MAULIDUR RASUL

Murid Sekolah Kebangsaan Simpang 5 Darat (SKS5D), Bukit Gambir menyertai perarakan yang bermula dari Masjid Jamek Simpang 5 Darat sempena sambutan Maulidur Rasul sekolah itu.
HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN


LEDANG:
Perarakan sejauh satu kilometer yang bermula dari Masjid Jamek Simpang 5 Darat yang disertai kira-kira 200 orang murid dan guru, Sekolah Kebangsaan Simpang 5 Darat (SKS5D), Bukit Gambir memeriahkan lagi acara sambutan Maulidur Rasul sekolah itu.

Perarakan yang diiringi selawat dan marhaban itu turut disertai Ahli Jawatankuasa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah menuju ke Dewan Firdausi di mana acara kemuncak sambutan itu diadakan.

Guru Besar, Mazlan Ahmad, berkata program anjuran bersama pihak sekolah dan PIBG itu sememangnya menjadi program tahunan yang bertujuan untuk memperingati sejarah kelahiran Nabi Muhammad SAW di samping menanamkan rasa cinta kepada Baginda di kalangan murid-murid.

Katanya, perasaan cinta dan kasih kepada pemimpin agung umat Islam itu perlu diterapkan dalam jiwa murid-murid agar mereka faham dan sentiasa ingat mengenai sejarah perjuangan Rasulullah menegakkan syiar Islam.

Menurutnya, antara pengisian program sepanjang sambutan itu ialah pertandingan azan, bacaan berzanji, seni khat dan menghafaz ayat lazim yang disertai murid-murid dari peringkat Prasekolah hingga Tahun Enam.

“Kemuncak sambutan diserikan dengan ceramah agama yang disampaikan oleh Ustaz Wan Mohd Nurul Helmi Abd Karim, Guru J-QAF dari Umbai, Melaka yang mengupas mengenai sejarah kelahiran Nabi Muhammad dan jasa-jasa Baginda yang dapat dinikmati oleh umat Islam hari ini,” katanya.

Hadir sama pada sambutan itu, Yang DiPertua PIBG, Mohd Noh Abd Montalib; Imam Masjid Jamek Simpang 5 Darat, Jofri Ab Samat; Guru Penolong Kanan (GPK) 1, Ahmad Tarmizi Md Nas dan Guru Pendidikan Islam, Elyias Othman.

Mazlan berkata, kerjasama erat di antara pihak sekolah dengan PIBG dalam mengadakan sambutan Maulidur Rasul itu merupakan satu usaha yang murni dan dapat menjalinkan hubungan silaturahim di antara kedua-dua pihak.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 25 MAC 2010

24 Mac 2010

5,000 PELAJAR BUKA AKAUN PERCUMA TH


MD. Pilus Md. Yusof (tengah) menerima tajaan dana daripada Hamid Ali untuk pelajar membuka akaun Tabung Haji di Muar, Johor, semalam.


MUAR 23 Mac - Lebih 5,000 pelajar dari daerah ini dan Ledang berpeluang membuka akaun simpanan di Tabung Haji (TH) secara percuma bagi memupuk sifat menabung pada usia muda.

Inisiatif yang diambil Tabung Haji daerah Muar dengan usahasama sebuah syarikat korporat serta sumbangan peribadi Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri itu juga akan membolehkan mereka menjadi ahli Kelab Taha.

Dana berjumlah RM10,500 berjaya dihimpunkan bagi tujuan tersebut dengan deposit simpanan sebanyak RM2 akan diagih-agihkan kepada para pelajar terbabit.

Pengurus Tabung Haji Daerah Muar, Md. Pilus Md. Yusof berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Pejabat Pelajaran Daerah Muar dan Ledang serta sekolah yang terlibat bagi memilih pelajar yang layak.

Di samping berpeluang membuka akaun simpanan Tabung Haji sejak usia remaja, para pelajar yang terlibat juga akan menikmati pelbagai manfaat keahlian Kelab Taha termasuk mengikuti klinik bimbingan peperiksaan serta hadiah khas kecemerlangan.

"Jika sebelum ini, mungkin ada sedikit kesukaran bagi para pelajar membuka akaun simpanan di Tabung Haji, namun kami telah memudahkan prosesnya dengan usaha ini.

"Terima kasih kepada sumbangan daripada para penaja bagi membolehkan murid dan pelajar sekolah rendah dan menengah ini membuka akaun secara terus dan percuma," katanya pada Majlis Makan Tengah Hari Bersama Warga Pendidik di Masjid Jamek Sultan Ibrahim Muar di sini hari ini.

Pada majlis itu, sumbangan sebanyak RM5,000 disampaikan oleh wakil Ahli Parlimen Ledang, Hamid Ali, RM5,000 daripada sebuah syarikat korporat dan RM500 daripada orang perseorangan.

Sementara itu, menurut Pegawai Pelajaran Daerah Muar & Ledang, Ramli Abd. Samat, pihaknya amat mengalu-alukan usaha Tabung Haji dalam menggalakkan para pelajar untuk menabung pada usia muda.

"Saya berharap program seperti ini dapat diteruskan memandangkan pelbagai manfaat kepada para pelajar pada masa depan," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 24 MAC 2010

23 Mac 2010

PELAJAR MISKIN IKUTI PROGRAM MOTIVASI

LEDANG 22 Mac - Seramai 150 pelajar daripada keluarga miskin di daerah Muar dan Ledang menyertai Program Motivasi Pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 yang diadakan di Kem Motivasi Tawar Farm di sini.

Lima sekolah yang terlibat dalam program yang julung kali diadakan itu adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Mahmud Iskandar, SMK Parit Bunga, SMK Bukit Gambir, SMK Bandar Maharani dan SMK Tun Perak.

Program itu merupakan kerjasama antara Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dengan Kumpulan Pendidikan Yayasan Pelajaran Johor (KPPJ).

Ia dirasmikan Pegawai Pelajaran Daerah Muar dan Ledang, Ramli Samat. Turut hadir Pengurus, Pemasaran Bahagian Latihan Khidmat Runding KPYPJ, Zulkarnain Ya'cob dan Pengerusi Kolej Komuniti Yayasan Pelajaran Johor Muar, Abdullah Omar.

Antara program diadakan termasuk ceramah kecemerlangan pemikiran positif, mengenali diri dan kasih sayang ibu bapa selain memberi perangsang kepada pelajar terbabit untuk mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM yang bakal diduduki.

Ramli dalam ucapannya menggesa para pelajar yang terpilih supaya memanfaatkan sepenuhnya ilmu yang diperoleh untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang pendidikan.

"Saya berharap kursus motivasi itu membuka minda semua pelajar yang mengikuti kem ini mencapai sasaran cemerlang dalam SPM.

"Pelajar boleh menentukan kejayaan mereka. Tepuk dada tanyalah selera kerana melalui kursus motivasi itu pelajar tahu matlamat mereka untuk mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 23 MAC 2010

UMAT ISLAM DIMINTA MANFAAT SWJ

Orang ramai menyerbu kaunter Saham Wakaf Johor (SWJ) yang dibuka sempena sambutan Maulidur Rasul di Kompleks Pasar Tani Bukit Gambir, Ledang.
HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

LEDANG: Umat Islam di negeri ini diseru agar menyertai Saham Wakaf Johor (SWJ) yang dianjurkan oleh Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) bagi mengembalikan kesinambungan ibadat wakaf di kalangan mereka.

Ketua Penolong Pengarah Zakat, Baitulmal dan Wakaf MAIJ, Ahmad Faisal Mohamed, berkata SWJ merupakan satu skim di mana masyarakat Islam membeli saham dengan harga RM10 seunit daripada MAIJ dan mewakafkannya untuk manfaat umat Islam.

Katanya, hasil penyertaan dalam SWJ akan disumbangkan bagi kegunaan umat Islam di negeri ini seperti pembelian sebuah bangunan asrama enam tingkat di Kaherah, Mesir untuk dimanfaatkan oleh pelajar-pelajar Johor yang menuntut di Universiti Al-Azhar.

“Bangunan asrama bernilai RM6 juta itu adalah untuk kegunaan pelajar kita yang melanjutkan pengajian di Universiti Al-Azhar dan melalui skim SWJ ini MAIJ telah berjaya mengumpulkan kira-kira RM3 juta.

“Orang ramai boleh menyertai saham wakaf ini dengan pembelian sekurang-kurangnya seunit di Pejabat-pejabat Agama Daerah, kaunter bergerak MAIJ ataupun melalui perbankan internet yang maklumatnya boleh didapati dengan melayari laman web rasmi MAIJ di www.maij.gov.my,” katanya.

Beliau berkata demikian selaku ahli panel program Forum Perdana sempena sambutan Maulidur Rasul anjuran Persatuan Peniaga Pasar Tani Kekal Bukit Gambir dan Jabatan Agama Johor (JAJ) di perkarangan Kompleks Pasar Tani Bukit Gambir, di sini.

Forum yang dipengerusikan oleh Penolong Pengarah Wakaf MAIJ, Mustafahayudin Abd Khalim itu turut disertai Ketua Penolong Pengarah Pengurusan Masjid, Jabatan Agama Johor (JAJ), Mohd Noh Kadri selaku ahli panel.

Hadir sama pada majlis itu, Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Johor, Faridulatrash Md Mokri; Pegawai FAMA Daerah Muar/Ledang, Abd Malek Ramli dan Pengerusi Persatuan Peniaga Pasar Tani Bukit Gambir, Abd Karim Junit.

Ahmad Faisal berkata, walaupun ibadat wakaf tidak wajib namun ganjarannya amat besar dan ia bertujuan untuk mengukuhkan ekonomi umat Islam tanpa meminta daripada pihak yang tertentu.

Katanya, peluang umat Islam untuk mendapatkan ganjaran di akhirat kelak akan tertutup sekiranya pembangunan sesebuah masjid contohnya dibiayai sepenuhnya oleh pihak tertentu, maka melalui ibadat wakaf itu kita dapat menyalurkan sumbangan kepada pembangunan itu.

“Kita perlu mewakafkan sesuatu yang bermanfaat dan mempunyai jangka hayat yang panjang seperti tanah atau bangunan supaya kesinambungan ibadat wakaf itu akan berterusan dan ganjarannya akan diperolehi oleh mereka yang mewakafkan harta tersebut.

“Sekiranya kita hendak mewakafkan tanah untuk dijadikan tapak masjid atau surau mahupun untuk kegunaan lain, tanah yang hendak diwakafkan itu perlu didaftarkan kepada MAIJ selaku pemegang amanah tunggal kepada orang Islam supaya tidak timbul masalah di masa hadapan,” katanya.

Beliau berkata, selain ibadat wakaf ini, umat Islam juga wajib menunaikan zakat dan pada tahun 2009, MAIJ telah berjaya mengutip RM109.2 juta wang zakat daripada individu dan korporat di negeri ini.

Katanya, umat Islam perlu mengamalkan ibadat itu untuk menyuburkan budaya bersedekah sebagai amalan mulia yang perlu dilakukan dengan penuh keikhlasan.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 23 MAC 2010

80 BELIA SERTAI KEM JATI DIRI

Mohammad (duduk 4 dari kiri) dan Md Rais (3 dari kanan) menunjukkan isyarat 1Malaysia bersama para peserta Kem Jatidiri Bangsa Belia 4B Ledang di perkarangan Masjid Jamek Bukit Gambir sebelum bergerak ke Teluk Gorek, Mersing.
HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

LEDANG: Seramai 80 orang belia di daerah ini menyertai Kem Jati Diri Bangsa anjuran bersama Gerakan Belia 4B (Belia 4B) Kawasan Ledang, Majlis Belia Daerah Ledang (MBDL) dan Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) Johor di Teluk Gorek, Mersing.

Pengerusi Belia 4B Ledang, Md Rais Said, berkata tujuan kursus selama tiga hari itu bagi memantapkan keyakinan dan jati diri para belia di daerah ini agar mencintai bangsa dan negara mereka.

Pengerusi Belia 4B Ledang, Md Rais Said

Katanya, sasaran kursus kali ini menjurus kepada para belia yang berusia 20 tahun ke atas kerana mereka dilihat lebih matang dan dapat membina keyakinan diri serta disiplin yang tinggi dalam membimbing golongan belia yang lain.

“Harapan kita agar belia yang mengikuti kursus ini dapat memanfaatkan input-input yang diperolehi untuk digunakan dalam menggerakkan para belia di cawangan yang mereka anggotai.

“Kursus-kursus seumpama ini akan diteruskan dari masa ke semasa agar para belia dapat memahami dan mengenalpasti hala tuju sebenar mereka pada masa akan datang dalam membentuk belia yang berwawasan,” katanya pada majlis pelepasan peserta kursus itu di Balai Mesyuarat, Masjid Jamek Bukit Gambir, di sini.

Majlis pelepasan itu dilakukan oleh Pengarah Jasa Negeri Johor, Mohammad Abu Bakar yang turut dihadiri Timbalan Pengerusi Belia 4B Ledang, Sharihan Jani.

Rais berkata, peserta yang terpilih mengikuti kursus itu merupakan belia yang bertuah kerana mereka dipilih dari kalangan individu yang mempunyai semangat jatidiri daripada 20 cawangan Belia 4B di kawasan Ledang yang akan memimpin para belia di peringkat cawangan.

Mohammad pula berkata, kursus yang dikendalikan oleh Jasa itu bertujuan untuk menerapkan semangat cintakan negara kepada para peserta yang terpilih.

Katanya, para peserta perlu memberikan perhatian dan tumpuan semasa kursus dan menggunakan sepenuhnya penglibatan mereka dalam program itu supaya manfaat yang diperolehi akan digunakan untuk mentadbir persatuan yang dianggotai.

Menurutnya, apabila kecintaan pada bangsa dan negara ada pada diri setiap belia, keselesaan yang dinikmati pada hari ini akan berterusan kerana mereka akan sentiasa menjaga kemakmuran yang telah dibina daripada diganggu gugat oleh pihak lain.

Beliau berharap para peserta dapat memberikan tumpuan yang terbaik agar hasrat Belia 4B Ledang untuk membina keyakinan dan jati diri para ahlinya tercapai.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 23 MAC 2010

22 Mac 2010

KARNIVAL SUKAN JPMM MERIAH

Asojan menyampaikan hadiah kepada pasukan futsal yang memenangi pertandingan.

Pasukan Hang Tuah dan Seri Jaya beraksi dalam perlawanan akhir futsal Karnival Sukan JPMM DUN Gambir.


HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

Pemenang dipilih wakili DUN Gambir pada peringkat negeri

LEDANG: Jawatankuasa Penyelaras Mukim-mukim (JPMM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Gambir telah mengadakan Karnival Sukan JPMM bagi mencari peserta bagi mewakili kawasan itu ke kejohanan antara DUN di peringkat negeri.

Pengerusinya, M Asojan, berkata semangat kesukanan yang tinggi serta komitmen para peserta menjadikan karnival itu berlangsung dalam suasana meriah walaupun masing-masing mahu pasukan mereka menjadi juara dalam pertandingan yang disertai.

Katanya, komitmen yang diberikan oleh pemimpin masyarakat di DUN Gambir khususnya Ketua Kampung dan Ketua Masyarakat membawa pasukan dari kampung mereka menyertai karnival itu dapat mencungkil bakat sukan di kawasan itu.

“Kerjasama yang diberikan bagi menjayakan karnival ini dapat melahirkan pasukan yang berwibawa dalam setiap kategori bagi mewakili DUN Gambir ke kejohanan sukan di peringkat negeri tidak lama lagi.

“Johan dalam mana-mana permainan yang dipertandingkan perlu meningkatkan usaha dengan membuat persediaan dan latihan yang mencukupi untuk menghadapi kejohanan yang bakal disertai 56 DUN di negeri ini,” katanya ketika berucap merasmikan penutupan Karnival Sukan JPMM DUN Gambir di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sagil, Tangkak, di sini.

Dalam karnival itu, empat kategori permainan telah dipertandingkan iaitu futsal, bola keranjang, bola jaring dan sepak takraw. Kesemua pertandingan telah dijalankan di Gelanggang Sukan Pelbagai Guna Taman Warisan Sagil dan Dewan SMK Sagil.

Bagi pertandingan futsal sebanyak 20 pasukan bertanding untuk kategori terbuka lelaki manakala kategori lelaki bawah 12 tahun dan veteran masing-masing empat pasukan.

Pasukan Seri Jaya telah menjuarai pertandingan futsal kategori terbuka selepas menewaskan pasukan Hang Tuah. Bagi kategori lelaki bawah 12 tahun, pasukan Cempaka FC telah menjadi johan manakala pasukan Parit Pulai memenangi bagi kategori veteran.

Bagi perlawanan bola keranjang, sebanyak enam pasukan menyertainya bagi kategori terbuka lelaki manakala empat pasukan untuk kategori terbuka wanita. Pasukan SBC Sagil muncul johan bagi kategori terbuka lelaki manakala pasukan JKKK Bukit Gambir B juara bagi kategori terbuka wanita.

Pertandingan bola jaring telah disertai tujuh pasukan dan dimenangi oleh MR Feminin manakala pasukan MTSC B muncul johan dalam pertandingan sepak takraw setelah menewaskan pasukan Melayu Raya yang turut disertai 15 pasukan lain.

Asojan yang juga ADUN Gambir telah menyampaikan hadiah berupa pingat kepada para pemenang Karnival Sukan JPMM itu dan berharap mereka dapat memberikan komitmen yang tinggi supaya dapat menjuarai setiap kategori yang dipertandingkan dalam kejohanan di peringkat negeri kelak.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 22 MAC 2010

17 Mac 2010

NEW ROAD CUTS TRAVEL TIME TO 10 MINUTES

A NEW 10.8km road that connects Kampung Sengkang in Bukit Gambir and Kampung Teratai in Gersik, will benefit thousands of residents by reducing travel time between the two areas.
Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman opening  Jalan  Sengkang-Teratai recently.
Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman opening Jalan Sengkang-Teratai recently.
Construction of the new road in north Johor began on Sept 4 last year, and it was opened on Jan 22. Most parts of the road was previously dirt road until the state government stepped in to upgrade it.

Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman recently officiated the new road, which is named Jalan Sengkang-Teratai.


The new road enables motorists from Kampung Sengkang to reach Kampung Teratai in 10 minutes, as compared with one hour previously. The new road is also a short cut for Bukit Gambir residents to travel to Segamat, Labis Kebun Bahru, Bukit Serampang or Bukit Kepong.

Previously, Bukit Gambir folk had to go out of their way by using the Bukit Gambir-Kundang Ulu trunk road or through Sagil town to get to Segamat.

Azaman Ahmad, 46, from Kampung Melepang Baru said he had to use an "uncomfortable" route for 30 minutes every day to send his children to school at SK Sengkang.

"Thanks to the new road, my journey now takes me 15 minutes," said Azaman.

Another resident, Zakaria Mahat, 38, thanked the government for upgrading the former dirt road, because it provided a proper road network for several villages in the area.

"I am thankful because the new road will greatly benefit the thousands of residents here. The people will get to enjoy development projects that are intended to help us."

Ghani, in his speech, said the newly built road cost RM15 million and was constructed using funding from the Rural and Regional Development Ministry.

SOURCE: NST JOHOR STREETS, MARCH 17, 2010

16 Mac 2010

POKOK JERANGKAP SAMAR

BAHAYA...pokok buluh patah terjuntai di tengah Jalan Bukit Gambir - Sungai Mati.

Buluh terjuntai bahayakan pengguna jalan raya

>>Oleh Hai Rozzaman Jalal

am@hmetro.com.my

LEDANG: Rimbunan pokok buluh di tepi Jalan Bukit Gambir – Sungai Mati berhampiran Simpang Lima Pekan di sini, diibaratkan jerangkap samar yang menunggu masa mencederakan atau lebih teruk meragut nyawa pengguna jalan raya itu.

Ini berikutan, sebatang pokok buluh yang patah dan terjuntai di tengah jalan tberkenaan pagi semalam dilihat amat berbahaya kepada pengguna yang melalui jalan itu termasuk kemungkinan mengakibatkan kemalangan.

Seorang pemandu, Shamsul Bahrin Sapuwan, 28, berkata dia menyedari pokok buluh itu patah dan terjuntai di tengah jalan ketika memandu menghala ke Serom dan terpaksa mengelak merempuh batang buluh terbabit.

Katanya, pokok buluh yang tumbuh merimbun di tepi jalan itu patah disebabkan ditiup angin ketika hujan malam kelmarin dan ia perlu ditebang serta dibersihkan sebelum berlaku kejadian tidak diingini.

“Kenderaan dari arah Bukit Gambir terpaksa mengelak dahan pokok buluh yang terjuntai di tengah jalan itu dan hanya menyedarinya dari jarak dekat.

“Selain pokok buluh, terdapat pokok besar yang tumbuh di tepi jalan itu dahannya merimbun ke arah jalan raya dan boleh patah apabila ditiup angin kencang,” katanya.

Bahrin berkata, keadaan itu boleh menyebabkan kemalangan apabila dahan pokok itu patah dan menghempap kenderaan melalui di bawahnya terutama ketika ribut dan hujan lebat.

Katanya, dahan pokok yang menghala ke arah jalan raya perlu dicantas dan dibersihkan bagi mengelakkan ia patah dan tumbang selain menghalang pandangan pengguna jalan.

"Langkah mencantas atau menebang pokok tumbuh liar di tepi jalan selain mengelakkan tumbang atau patah ia juga dapat mengindahkan persekitaran," katanya.

SUMBER: HARIAN METRO EDISI JOHOR, 16 MAC 2010

15 Mac 2010

MANGSA RIBUT TERIMA SUMBANGAN

HOLID...rumah rosak
FOTO | Hai Rozzaman Jalal

LEDANG: Seramai 73 orang mangsa ribut di Kampung Serom 5 Hulu dan Serom 8 menerima sumbangan wang tunai daripada Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri bagi meringankan beban akibat bencana alam itu, baru-baru ini.

Sumbangan disampaikan pembantu khasnya, Abd Hamid Ali itu sebagai tanda simpati kepada semua mangsa kejadian ribut, pada malam Rabu lalu.

Abd Hamid berkata, sebagai wakil rakyat kawasan itu, Hamim merasai kesulitan dihadapi mangsa dan menyalurkan sumbangan ikhlas bagi meringankan beban mereka.

“Beliau simpati dengan mangsa ribut di kedua-dua kampung ini yang menerima musibah, namun masih bernasib baik kerana tiada kemalangan jiwa dan berdoa semoga tidak berulang," katanya pada majlis penyampaian sumbangan itu di Balai Raya Serom 5 Hulu, di sini mewakili Hamim yang berada di Kemboja kerana melakukan misi kemanusiaan di sana.

Turut hadir, Ketua Kampung Serom 5 Hulu, Sipan Selamat dan Ketua Kampung Serom 8, Hamjah Marjuki.

Dalam kejadian itu, seramai 57 penduduk di Kampung Serom 5 Hulu dilanda kejadian itu dengan lapan rumah mengalami kerosakan teruk manakala seramai 16 mangsa di Kampung Serom 8 dengan tiga kediaman rosak teruk.

Setiap keluarga yang kediaman mereka mengalami kerosakan teruk menerima sumbangan RM500 manakala yang lain menerima RM100 setiap keluarga.

Mangsa, Holid Misbah, 44, berkata walaupun sumbangan yang diberikan tidak seberapa, namun dia bersyukur dan berterima kasih atas keprihatinan pemimpin itu yang turut bersimpati di atas kejadian menimpa penduduk kampung.

“Saya berterima kasih atas keprihatinan wakil rakyat dan sumbangan diberikan dapat digunakan untuk membaiki kerosakan rumah walaupun tidak mencukupi kerana bumbung rumah habis diterbangkan angin,” katanya.

SUMBER: HARIAN METRO EDISI JOHOR, 15 MAC 2010

12 Mac 2010

71 RUMAH ROSAK DIPUKUL RIBUT

Hamim (dua dari kiri) dan Amran (kiri) sedang meninjau rumah mangsa ribut di Kampung Serom 5 Hulu, Ledang, malam tadi.

HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

LEDANG: “Ketika kejadian saya sedang menemani cucu mengulangkaji pelajaran di dalam rumah, tiba-tiba angin kuat datang secara mengejut diikuti hujan seperti hujan batu dan dalam beberapa minit bumbung beranda rumah saya diterbangkan angin,” kata Selamat Daud, salah seorang mangsa ribut di Kampung Serom 5 Hulu, di sini.

Menurut pesara guru itu, beliau tidak menyangka angin yang kuat serta hujan kira-kira jam 8.45 malam itu telah menyebabkan rumahnya serta rumah jiran-jiran rosak teruk diterbangkan angin selain dihempap pokok yang tumbang.

Katanya, semua barang-barang di dalam rumah basah manakala sebuah kereta miliknya rosak dihempap kayu garaj kereta yang turut roboh diterbangkan angin.

Selamat berkata, ketika kejadian beliau bersama isteri, dua orang anak dan cucunya berada di dalam rumah sambil menonton televisyen manakala seorang lagi anaknya keluar bermain futsal.

“Saya bersyukur kerana tiada kemalangan jiwa atau kecederaan yang menimpa keluarga walaupun rumah dan kereta serta barang-barang mengalami kerosakan.

“Ini merupakan kejadian kali kedua yang menimpa penduduk kampung ini di mana pada tahun lepas lebih 20 buah rumah rosak akibat dipukul ribut,” katanya ketika ditemui Berita Harian di rumahnya malam tadi.

Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri dan Pegawai Daerah Ledang, Amran Abd Rahman serta pemimpin Umno Bahagian Ledang telah bergegas ke kampung itu malam tadi sebaik menerima berita untuk meninjau keadaan dan menemui mangsa ribut.

Penghulu Mukim Serom, Abdul Latif Ahmad, memberitahu setakat jam 12 malam tadi, sebanyak 37 buah rumah di Serom 5 Hulu terlibat dalam kejadian ribut itu di mana lapan buah mengalami kerosakan teruk manakala di Serom 8 pula sebanyak enam buah rumah terlibat, tiga daripadanya rosak teruk.

Katanya, kerosakan teruk yang dialami itu antaranya bumbung rumah tercabut diterbangkan angin manakala sebahagiannya pula dihempap pokok yang tumbang dan sebuah balai basikal di Sekolah Agama Serom 8 turut diterbangkan angin.

Menurutnya, kerja-kerja memotong pokok yang tumbang ke arah jalan dan menimpa talian elektrik serta telefon telah dijalankan oleh pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat Tangkak dengan kerjasama penduduk kampung.

Sementara itu, Hamim berkata, nilai kerugian yang dialami oleh mangsa ribut itu dianggarkan melebihi RM200,000 berikutan banyak kerosakan yang melibatkan kayu dan zing rumah yang memerlukan kos tinggi untuk membaikinya.

Katanya, beberapa agensi kerajaan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Baitulmal Jabatan Agama Johor akan turut menyalurkan bantuan kepada mangsa bagi meringankan beban yang mereka hadapi.

Menurutnya, kerja-kerja pembersihan dan membaiki kerosakan akan dijalankan secara gotong-royong oleh penduduk kampung dengan bantuan beberapa pihak seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat Tangkak, Jabatan Pertahanan Awam, Majlis Daerah Tangkak dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang lain.

Hamim berharap mangsa dapat bersabar dengan dugaan yang menimpa mereka dan bersyukur kerana tiada kemalangan jiwa walaupun harta benda mengalami kerosakan dalam bencana itu.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 12 MAC 2010

16 PASUKAN REBUT PIALA HJ MOHD BAHRI

Mohd Bahri (3 dari kiri) dan jawatankuasa penganjur Kejohanan Bola Sepak Liga ‘S’ bergambar bersama Piala Hj Mohd Bahri yang menjadi rebutan pasukan bertanding di Padang Bestari, Kampung Sagil Parit 3, Tangkak.
HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN


LEDANG: Sebanyak 16 pasukan bola sepak di daerah ini menyertai Kejohanan Bola Sepak Liga ‘S’ 2010 bagi merebut Piala Hj Mohd Bahri yang sedang berlangsung di Padang Bestari, Kampung Sagil Parit 3, Tangkak.


Kejohanan sempena Karnival Sukan Ledang bagi Peti Undi Sagil itu anjuran bersama Persatuan Belia Bestari, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Umno Cawangan Kampung Sagil Parit 3 dijalankan pada hari Sabtu dan Ahad setiap minggu yang dijangka berakhir pada penghujung Mei ini.


Pengerusi JKKK Sagil Parit 3, Mohd Bahri Sakrani, berkata kejohanan liga bola sepak itu bertujuan untuk mencungkil bakat anak-anak muda tempatan yang meminati permainan itu di samping mengisi masa lapang mereka terutama pada cuti mingguan.


Katanya, minat mereka dalam permainan bola sepak dapat dikembangkan melalui kejohanan liga itu sambil mengasah bakat masing-masing dalam sukan itu.


“Penyertaan yang diterima amat menggalakkan di mana sebanyak tujuh pasukan daripada Dewan Undangan Negeri (DUN) Gambir, DUN Tangkak (5), DUN Serom (3) dan satu pasukan daripada DUN Bukit Serampang.


“Kejohanan liga itu telah dirasmikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman sempena Program Juara Rakyat anjuran Umno Bahagian Ledang pada 13 Februari lalu,” katanya yang ditemui ketika menyaksikan perlawanan antara Arowana FC dengan Serom Utama FC.


Mohd Bahri berkata, kejohanan liga bola sepak itu diharap akan berterusan bagi memberi peluang kepada anak-anak muda mengembangkan bakat mereka di samping dapat mengeratkan hubungan silaturahim dan semangat kesukanan di kalangan pemain yang menyertainya.


Pengerusi Belia Bestari Sagil Parit 3, Azraime Abu Baidah, pula berkata pihak penganjur menyediakan hadiah yang lumayan kepada pasukan yang memenangi kejohanan ini sebagai dorongan kepada mereka untuk terus aktif dalam sukan tersebut.


Katanya, johan liga akan menerima sebuah piala pusingan berserta wang tunai sebanyak RM2500, piala iringan dan sijil penyertaan manakala naib johan bakal mendapat wang tunai bernilai RM1500, piala iringan dan sijil penyertaan.


Tambah beliau lagi, pasukan yang mendapat tempat ketiga dalam kejohanan itu akan membawa pulang wang tunai RM1000 serta piala iringan dan sijil penyertaan.


Beliau berharap penduduk di daerah ini khususnya yang meminati sukan bola sepak dapat meluangkan masa menyaksikan perlawanan yang diadakan untuk memberikan sokongan kepada pasukan yang bertanding.


SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 12 MAC 2010

SUMMONED FOR A CAR HE DOESN'T OWN

Chuah Bee Kim
2010/03/11

A LABOURER recently received a notice from the Simpang Renggam District Council that he had failed to pay a car parking compound.

MUAR 5/3/2010. Mohd Hasim Mohd Badri with the letter from the  Simpang Renggam District Council stating that he had failed to pay a  parking compound for a car that bears his motorcycle registration  plate.
MUAR 5/3/2010. Mohd Hasim Mohd Badri with the letter from the Simpang Renggam District Council stating that he had failed to pay a parking compound for a car that bears his motorcycle registration plate.

However, Mohd Hasim Mohd Badri, 56, of Kampung Melayu Raya, Sagil, near Tangkak, said he did not own a car. He does have a motorcycle bearing the same registration plate, though.

"I received the first notice on Dec 11, 2007 stating I had three previous offences of not displaying the car parking coupons on May 19, July 24 and Aug 2, all in 2004.

"The notice said it was a car, but JEQ3935 is the registration plate for my motorcycle. I wrote to the district council and attached my motorcycle grant and a letter of confirmation from the Road Transport Department. I thought the matter was settled.

"But the district council recently told me they had never received my letter and issued me a final reminder letter, dated Feb 18, asking me to pay RM90 within 14 days or I will have to go to court."

Hasim said he was also worried that the driver of the car with the same registration number as his motorcycle, could have committed other road offences.

"I may be called up by the authorities if I do not highlight this matter," he said.

SOURCE: NST JOHOR STREETS, MARCH 12, 2010

11 Mac 2010

LELAKI CEROBOH TADIKA KETUK KEPALA TIGA MURID


Seorang pegawai polis mengawal Tadika Sinario, tempat lelaki tidak siuman mengamuk dan mencederakan pelajar di Muar, semalam - UTUSAN/ISHAK RAHMAD


MUAR 10 Mac - Ketika beberapa orang guru sibuk menyediakan sarapan pagi di Tadika Sinario di Lorong Haji Ali, Jalan Abdul Rahman di sini, suasana tiba-tiba menjadi kecoh dengan jeritan kanak-kanak.

Seramai 20 orang murid dalam sebuah kelas di tadika itu ketakutan, melihat seorang lelaki yang berpakaian serba hitam, berkaca mata dan bertopi keledar tiba-tiba muncul dalam sekolah mereka.

Lelaki itu yang dipercayai kurang siuman menggunakan tukul besi dan bertindak di luar batasan apabila mengetuk kepala tiga orang murid yang berada dalam kelas itu.

Dia sebelum itu dikatakan memanjat pagar tadika tersebut kira-kira pukul 10 pagi untuk menceroboh masuk ke dalam tadika berkenaan.

Berikutan kejadian itu, tiga kanak-kanak berusia enam tahun terpaksa dirawat akibat dicederakan oleh lelaki itu yang kemudiannya melarikan diri tidak sampai beberapa minit selepas mengamuk di tadika tersebut.

Dua daripada mereka, Alex Tan Kar Eik dan Nur Nadhrah Nabila Mohd. Yusri mengalami kecederaan retak tempurung kepala manakala seorang lagi mangsa, Vincent Tay Hui Seng hanya mengalami luka.

Malah, pengetua tadika itu, Voon Siew Kion, 45, turut cedera di bahu kanan dan tangan kiri akibat diketuk dengan tukul ketika cuba menghalang tindakan lelaki berkenaan.

Menceritakan semula kejadian tersebut, Siew Kion memberitahu, dia nampak suspek masuk ke dalam tadika selepas memanjat pagar.

"Saya kemudian bertanya lelaki itu tujuan dia masuk ke dalam tadika, namun dia kemudian melemparkan serbuk lada putih ke muka saya.

"Dalam keadaan kelam-kabut, lelaki itu menendang pintu kelas untuk masuk dan bertindak memukul kepala tiga anak murid saya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurutnya, dia cuba menghalang tindakan suspek itu namun dicederakan dengan tukul yang dibawanya.

Sebaik sahaja lelaki itu melarikan diri, guru-guru tadika yang lain membantu menghantarnya serta tiga murid yang cedera ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah untuk rawatan.

Difahamkan, kesemua mangsa serangan lelaki kurang siuman itu dalam keadaan stabil di wad hospital manakala Siew Kion hanya menerima rawatan pesakit luar.

Keretakan yang berlaku di kepala dua kanak-kanak terbabit dianggarkan sepanjang 3 sentimeter dan mereka kini dipantau secara serius oleh pihak hospital.

Kejadian serangan terhadap kanak-kanak seperti ini bukan pertama kali berlaku di daerah ini. Pada tahun lalu, tiga kanak-kanak berusia antara 5 hingga 9 tahun parah ditikam oleh seorang lelaki yang juga dipercayai kurang siuman.

Kejadian pada 12 Januari tahun lalu berlaku di hadapan sebuah rumah di Jalan Bakariah, Taman Muar dan di hadapan sebuah pusat penjagaan kanak-kanak di Jalan Sakeh, Sungai Abong.

Sementara itu, bapa kepada Nur Nadhrah Nabila, Mohd. Yusri Mukhlis, 33, berkata, dia pada mulanya terkejut selepas dimaklumkan bahawa anaknya terbunuh dalam serangan di tadika tersebut.

"Saya terus bergegas ke hospital selepas dimaklumkan. Syukur Alhamdullilah, anak saya selamat dan tiada siapa yang kehilangan nyawa," katanya.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff pada sidang akhbar tergempar di sini petang ini mengumumkan penubuhan pasukan khas bagi menyiasat dan memberkas suspek kes tersebut.

"Kita telah menghantar tambahan pegawai dan anggota dari Ledang, Batu Pahat dan IPK (Ibu Pejabat Polis Kontinjen) Johor untuk terbabit sama dalam kes ini.

"Saya sendiri akan memantau perkembangan kes ini supaya suspek yang tidak berperikemanusiaan dan dipercayai tidak siuman ini dapat dihadapkan ke muka pengadilan," katanya.

Katanya, kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh dan orang ramai yang mempunyai maklumat boleh menghubungi talian Hotline IPK Johor di 07-2212999 atau talian Ibu Pejabat Polis Daerah Muar di 06-9526001.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 11 MAC 2010

3 BUDAK TADIKA, GURU CEDERA DISERANG LELAKI TAK SIUMAN

VINCENT Tey Hui Seng dipangku ibunya  selepas menjalani rawatan akibat cedera di  kepala, selepas diserang lelaki kurang siuman di Tadika Sinario, Muar, semalam.
VINCENT Tey Hui Seng dipangku ibunya selepas menjalani rawatan akibat cedera di kepala, selepas diserang lelaki kurang siuman di Tadika Sinario, Muar, semalam.

MUAR: Tiga kanak-kanak tadika berusia enam tahun dan seorang guru cedera di kepala selepas diserang dengan penukul besi oleh seorang lelaki kurang siuman yang menceroboh masuk ke bilik darjah Tadika Sinario, Lorong Haji Ali, Jalan Abdul Rahman, di sini semalam.

Dalam kejadian pada kira-kira jam 10 pagi itu, dua kanak-kanak iaitu Nur Nadrah Nabila Mohd Yusri dan Alex Tan Kar Eik, cedera parah apabila tempurung kepala mereka retak akibat diketuk dengan penukul besi, manakala seorang lagi rakan mereka, Vincent Tey Hui Seng turut cedera di tepi kepala.

Seorang pengetua wanita tadika berkenaan, Voon Siew Kiun, 45, yang cuba menghalang perbuatan lelaki itu turut cedera di bahu kanan akibat dipukul, selain matanya turut disembur dengan lada sulah.

Semua kanak-kanak itu dimasukkan ke wad di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF), manakala Voon mendapatkan rawatan sebagai pesakit luar.

Voon ketika ditemui pemberita di HPSF, berkata kejadian itu berlaku dengan pantas ketika semua murid dalam tiga kelas di tadika berkenaan sedang minum pagi, apabila seorang lelaki melompat pagar dan masuk ke kawasan tadika.
Katanya, beliau tidak mengenali atau mengecam lelaki itu kerana berpakaian serba hitam dan memakai topi keledar.

Katanya, selepas memukul tiga murid, lelaki itu terus melarikan dengan menggunakan motosikal yang diletakkan di hadapan pagar tadika dan pada masa yang sama dua lagi guru yang mengajar di kelas bersebelahan turut datang membantu apabila mendengar jeritan murid.
Sementara itu, Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff, berkata polis menubuhkan pasukan khas bagi menjejaki lelaki itu yang disifatkan sebagai `gila' dan `berbahaya' kerana menyerang murid tadika dengan menggunakan penukul besi.

“Lelaki itu dipercayai ‘orang gila’ kerana menceroboh tadika sebelum memukul tiga murid dan guru yang cuba menghalangnya dengan menggunakan penukul besi sebelum melarikan diri.

“Polis tidak akan membiarkan lelaki gila itu bebas dan kita sedang berusaha sedaya upaya selama 24 jam bagi mengesannya sebelum membawanya ke muka pengadilan," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar.

Katanya, pasukan khas itu yang diketuai oleh Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli akan turut dibantu oleh pasukan dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, IPD Ledang dan IPD Batu Pahat, selain Unit Anjing Pengesan.

Mohd Mokhtar turut meminta kerjasama orang ramai mempunyai maklumat mengenai suspek atau kejadian itu supaya menghubungi talian IPD Muar 06-9526001 atau 06-9526222.

SUMBER: BERITA HARIAN, 11 MAC 2010

JALAN BARU LEBIH LUAS, SELESA


ABDUL Ghani Othman semasa merasmikan jalan baru Sengkang-Kampung Teratai di Ledang, Johor, baru-baru ini. - UTUSAN/Ishak RahmaD


LEDANG 10 Mac - Orang ramai yang menggunakan laluan Bukit Gambir ke Bukit Kepong di sini bukan hanya dapat menjimatkan petrol malah menyingkatkan lagi masa perjalanan dengan pembukaan jalan baru Sengkang-Kampung Teratai baru-baru ini.

Laluan sepanjang 10.8 kilometer itu jauh lebih singkat berbanding jalan lama sepanjang kira-kira 30 kilometer yang perlu melalui pekan Kundang Hulu dan Gersik.

Asalnya ia jalan tanah merah bagi kegunaan pekerja ladang dan penduduk kampung, kini jalan Sengkang-Kampung Teratai dinaik taraf untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada orang ramai.

Projek pembinaan jalan yang bermula 4 September 2009 ini berjaya disiapkan dalam tempoh lima bulan lebih awal daripada jangkaan iaitu pada 22 Januari lalu.

Menelan belanja hampir RM15 juta di bawah peruntukan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, jalan baru ini menawarkan laluan pintas antara daerah Ledang dan Segamat.

Majlis pelancaran jalan baru tersebut disempurnakan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman baru-baru ini di Kampung Sengkang Batu 20 di sini.

Abdul Ghani yakin projek menaik taraf jalan tersebut akan dapat memberi implikasi positif bagi merancakkan lagi pembangunan di kawasan berkenaan.

"Projek ini dilaksanakan bagi kesejahteraan penduduk di kawasan luar bandar yang amat memerlukan tumpuan dalam aspek infrastruktur.

"Harapan kerajaan adalah supaya jalan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya bagi penduduk agar saling berhubung dan merancakkan lagi kegiatan ekonomi," katanya.

Menteri Besar turut memuji syarikat kontraktor bumiputera, Innoseven Sdn. Bhd., yang berjaya menyiapkan projek itu dalam tempoh lebih singkat daripada jangkaan selain menepati piawaian yang ditetapkan.

Jalan tersebut merupakan sebahagian daripada rangkaian jalan raya antara daerah Ledang dan Segamat dan ia dapat berfungsi sebagai laluan barangan pertanian.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 11 MAC 2010

KEMUDAHAN BAWA PELBAGAI MANFAAT


ORANG ramai menyaksikan perarakan motosikal kuasa tinggi pada majlis perasmian jalan Sengkang-Kampung Teratai di Ledang, Johor, baru-baru ini.

LEDANG 10 Mac - Kewujudan jalan baru yang menghubungkan Sengkang dengan Kampung Teratai mendapat reaksi positif daripada masyarakat tempatan yang yakin kemudahan itu akan membawa pelbagai manfaat.

Rangkaian jalan raya terbaru itu dijangka memudahkan perjalanan penduduk antara daerah Ledang dan Segamat untuk menjalankan pelbagai urusan.

Bagi Ketua Kampung Sengkang Batu 20, Adi Omar, 57, pembinaan jalan tersebut merupakan bukti keprihatinan kerajaan dalam memenuhi keperluan masyarakat di luar bandar.

"Jalan ini memang wujud sebelum ini, namun ia tidak lebih daripada jalan tanah merah untuk penduduk kampung pergi ke ladang-ladang.

"Saya amat gembira dengan inisiatif kerajaan untuk menaik taraf jalan ini kerana ia akan memudahkan perjalanan penduduk di sekitar Bukit Gambir ke Segamat," katanya.

Bagi Ali Sulaiman, 67, dia telah menggunakan jalan baru tersebut sebanyak tiga kali untuk pergi ke Segamat.

"Memang saya berpuas hati dengan jalan baru ini sebab perjalanan hampir 20 kilometer dapat dijimatkan.

"Daripada apa yang saya lihat, banyak juga kenderaan sudah mula menggunakan jalan ini dan saya yakin jumlahnya akan bertambah," katanya yang juga penduduk Kampung Sengkang Batu 20.

Seorang penduduk di Sagil, Koned Manodo, 76, berpendapat, pembukaan jalan baru yang lebih selesa dan selamat itu banyak menjimatkan masa perjalanan.

"Saya masih tidak berpeluang lagi menggunakan jalan ini, namun ramai kawan yang beritahu perjalanan menjadi lebih singkat," katanya.

Dia berharap kerajaan akan terus menjalankan lebih banyak pembangunan di kawasan luar bandar bagi kesejahteraan rakyat secara menyeluruh.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 11 MAC 2010

09 Mac 2010

ABDUL GHANI SIHAT, JALANKAN TUGAS SEPERTI BIASA

JOHOR BAHRU 8 Mac - Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman menjalankan tugas-tugasnya seperti biasa hari ini biarpun semalam diberi rawatan sebagai pesakit luar kerana mengadu tidak sihat badan semasa bermain golf.

Setiausaha Akhbarnya, Mohd. Sa'odi Mat Atar berkata, Menteri Besar menghadiri sesi taklimat bersama agensi kerajaan mengenai isu pengairan Johor di pejabatnya, Bukit Timbalan pukul 9 pagi.

Malah, beliau turut menghadiri perjumpaan bersama beberapa kumpulan pelabur dari Sepanyol di pejabatnya pada tengah hari.

"Jadual Menteri Besar akan berjalan seperti biasa. Beliau juga akan menghadiri beberapa majlis selepas ini," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, Abdul Ghani dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Pakar Johor selepas mengadu tidak sihat semasa menyertai Pertandingan Golf Amal sempena Tahun Baru Cina di Kelab Golf Diraja Johor (RJCC), di sini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom itu dimasukkan ke hospital berkenaan pukul 9.10 pagi sebelum dibenarkan pulang pukul 12.56 tengah hari.

Abdul Ghani dilihat meninggalkan pekarangan hospital bersama isterinya, Prof. Datin Paduka Dr. Jamilah Ariffin dengan menaiki kenderaan rasminya.

Jurucakap hospital berkenaan, Datuk Dr. M.Singaraveloo berkata, Menteri Besar itu berkemungkinan keletihan dan tidak cukup rehat ekoran jadual tugas yang padat.

Mohd. Sa'odi berkata, Menteri Besar tidak mendapat rawatan susulan di mana-mana hospital mahupun klinik kerana kesihatannya kembali stabil.

"Semalam mungkin beliau terlalu penat memandangkan jadual kerja bulan ini padat, malah kelmarin beliau merasmikan projek jalan raya Sengkang Batu 20-Kampung Teratai di Bukit Gambir, Ledang manakala pada malamnya bersama-sama warga bandar raya menyaksikan perarakan Chingay sehingga tengah malam," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 09 MAC 2010

TIGA PROJEK JALAN RAYA LUAR BANDAR SIAP DIBINA

Ditulis oleh Sofiayana Ellmy Sukor

LEDANG: Tiga daripada sembilan projek pembinaan jalan luar bandar dan jambatan yang diluluskan oleh kerajaan pusat untuk kerajaan Negeri Johor dalam Rancangan Malaysia Ke-9 telah siap dibina, demikian kata Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Kerjaraya dan Kemudahan Awam Negeri Johor, Dato' Ahmad Zahri Jamil.

Tiga projek yang berjaya disiapkan ialah pembinaan jalan Parit Maimon, Batu Pahat; jalan dari Central Paloh ke Paloh, Kluang; dan menggantikan jambatan Sungai Yah yang menghubungkan jalan dari Nyior ke Chamek, Kluang.

Projek-projek yang masih dalam pembinaan ialah pembinaan jambatan menghubungkan jalan Parit Haji Salleh ke jalan Parit Buluh, Mukim 5, Batu Pahat; jalan dari Redong ke Selancar (Pahang); jalan dari pekan Renggam ke Felda Ulu Belitong, Kluang; jalan pintas dari Sengkang ke Felda Inas, Bandar Tenggara; membina jambatan dan jalan dari Bukit Kepong ke Felda Maokil, Ledang.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Jalan Sengkang - Kampung Teratai, yang dirasmikan oleh Menteri Besar, Dato' Abdul Ghani Othman, di sini, Sabtu lalu.

Menurut Ahmad Zahri, projek yang dibina melalui peruntukan Kementerian Kemajuan Luar Bandar itu dipantau secara berterusan bagi memastikan rakyat menikmati usaha yang dilakukan oleh kerajaan dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Katanya lagi, bagi menentukan cadangan jajaran jalan, Jabatan Kerja Raya (JKR) telah mempertimbangkan beberapa faktor seperti menggunakan sebanyak mungkin rizab jalan berturap di samping mengurangkan jumlah keluasan pengambilan balik tanah.

"Turut diberi perhatian adalah kawasan yang dianggap sensitif oleh penduduk setempat seperti rumah ibadat, tanah perkuburan dan sekolah di samping mengurangkan kos pembinaan secara keseluruhan," katanya.

SUMBER: KHABAR ORANG JOHOR, MEDKOM.MY 09 MAC 2010