TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

30 Jun 2010

FARMERS IN LEDANG SETTING AN EXAMPLE


Vegetables obtained from a youth group's farm at Kampung Sagil Parit 1, Tangkak on sale at the Agricultural Carnival. NST picture by Hai Rozzaman Jalal

By Sim Bak Heng
streets@nst.com.my

LEDANG outshines other districts in the agricultural sector, withas revealed in many of its farmers clinchinghaving bagged many farming awards at in both the state and national levels.

Ledang Member of Parliament, Hamim Samuri said the fact that farmers in Sagil and Bukit Gambir were awarded with the national-level best farmer’s awards in 2008 and 2009 respectively showedproved that the sector would promises a lucrative income.

He said farmers in Tangkak this year werewas awarded with the state-level award and this had motivated them to compete at the national level.

“Ledang is the third largest producer of agricultural produce in Johor after Kulaijaya and Batu Pahat. This development will encourage serve as an impetus for farmers to progress further in the sector.

“I hope the agriculture sector will continue to grow and that our hope wish to set up small and medium-scale industries (SMI) to market agriculture produce can be carried implemented soon,” he said when launching the Ledang Agriculture Carnival in Sungai Mati, Muar, recently.

Hamim said the carnival, which was held in conjunction with the second anniversary of the declaration of Ledang as a district, was aimed at showcased agriculture, poultry and SMI products available in the district. Fifty-three participants and government representatives from government departments and agencies took part in joined the carnival.

KELAB RD GIAT JALANKAN KERJA AMAL

KG KESANG TASEK - Atas tanggungjawab dan kesedaran sosial, Kelab RD Malaysia cawangan Johor, giat menjalankan kerja amal kempen keselamatan jalan raya dan anti dadah di seluruh negeri Johor.

Terbaru, Kelab RD cawangan Johor telah menjelajah daerah Ledang bagi mengadakan Kempen Keselamatan Jalan Raya dan Anti Dadah sempena sambutan Jubli Emas Sekolah Menengah Agama Lughatul Quran di sini.

Pengerusi Kelab RD Malaysia Cawangan Johor, Mohd Sarman Tokiman berkata, Kelab ini sentiasa komited menerima jemputan program memberi kesedaran kepada masyarakat terutama golongan belia mengenai kepentingan keselamatan jalan raya.

“Selain melihat pameran motosikal berkuasa tinggi, pengunjung berpeluang memperoleh maklumat kepentingan keselamatan jalan raya disampaikan ahli kelab ini.

“Kami berharap institusi pendidikan lain mencontohi usaha Sekolah Menengah Agama Lughatul Quran, Ledang yang prihatin dalam memberi pendidikan keselamatan jalan raya dan anti dadah kepada pelajar melalui pendekatan kelab motosikal seperti Kelab RD Malaysia yang memang dikenali dengan program amal dan kemasyarakatan,” katanya.

Sambutan Jubli Emas Sekolah Menengah Lughatul Quran, Ledang telah dirasmikan oleh Ahli Parlimen Ledang, Ir Hamim Samuri.

Selain pameran motosikal berkuasa tinggi oleh Kelab RD Malaysia, pelbagai aktiviti seperti forum perdana, derma darah, khidmat masyarakat, pemeriksaan kesihatan, pertandingan merwarna untuk kanak-kanak turut diadakan.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 30 JUN 2010

29 Jun 2010

KAMI SUDAH LALI

LEDANG - Penduduk di Kampung Ponorogo di sini, sudah lali dengan banjir yang kerap melanda kawasan kediaman mereka.

Salah seorang mangsa banjir, Ramlah Abdul Hamid berkata, insiden rumahnya dinaiki air ketika hujan lebat bukan sesuatu yang luar biasa malah ahli keluarganya sentiasa bersedia menghadapi banjir pada bila-bila masa.

“Jika hujan lebat sehari semalam, rumah kami mesti dimasuki air dan kami menghadapinya dua kali setahun.

“Jika banjir kilat, kami sekeluarga hanya mampu menghadapinya dengan sabar dan sementara menunggu air surut kami akan bermalam di surau,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di pusat pemindahan sementara mangsa banjir iaitu di Surau Kampung Ponorogo di sini, semalam.

Seorang lagi mangsa banjir, Khayati Sarindin berkata, banjir kilat yang sering menimpa kampung ini menyebabkan beliau kerugian harta benda termasuk perabot.

“Kami harap pihak berkuasa memberi bantuan dari segi kewangan bagi membaiki rumah yang rosak akibat banjir.

“Kami tidak mampu untuk membaiki rumah yang rosak akibat banjir kerana ia sering berlaku di kampung ini,” katanya.

Walaupun banjir sudah tiga hari berlaku, tinjauan Sinar Harian mendapati air masih belum surut di mana pihak Jabatan Kerja Raya Ledang terpaksa memasang pancang penanda aras banjir di kawasan yang kritikal.

Selain rumah kediaman, jalan utama ke kampung itu yang turut dinaiki air menyukarkan laluan penduduk kampung untuk keluar bekerja dan ke sekolah.

Ketua UMNO Cawangan Parit Ponorogo yang juga Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan keselamatan Kampung (JKKK) Parit Bunga, Isnin Mansor berkata, lapan keluarga mangsa banjir di sini mungkin dibenarkan pulang ke rumah pada esok hari jika banjir surut.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 29 JUN 2010

ISU BANJIR SELESAI

LEDANG - Masalah banjir yang sering berlaku di Kampung Parit Ponorogo mendapat perhatian pihak berkuasa tempatan (PBT) dan dijangka selesai dalam masa terdekat.

Yang DiPertua Majlis Daerah Tangkak, Amran Abd Rahman berkata, cadangan peruntukan bagi penambahbaikan sistem perparitan, pengairan dan saliran di Kampung Parit Ponorogo telah dimasukkan ke dalam belanjawan Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10).

Menurutnya, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) diberi keutamaan dan tanggungjawab dalam menyelesaikan masalah banjir ini dan pihaknya akan memainkan peranan penting memastikan ia diselesaikan segera.

“Memang diakui kawasan kampung ini sering dilanda banjir kerana secara semula jadinya ia berada pada paras rendah dan tanah jenis gambut.

“Kes banjir kali ini disebabkan oleh hujan lebat dan juga air pasang di Sungai Muar yang melimpah ke kampung ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Amran sempat meluangkan masa melawat mangsa banjir di pusat penempatan sementara di Surau Kampung Ponorogo selain meninjau kawasan yang dilanda banjir kilat di kampung itu.

Turut hadir dalam lawatan itu ialah wakil Jabatan Kebajikan Masyarakat Ledang yang memberi bantuan makanan, keperluan asas, selimut dan tikar kepada mangsa banjir.

Beliau berkata, bagi menyelesaikan masalah banjir ini dalam masa terdekat, pihaknya akan menjalankan kerja pembersihan parit dan longkang di kampung ini.

“Kita akan menjalankan kerja membersihkan parit dan longkang yang tersumbat segera bagi memudahkan pengaliran air,” katanya.

Beliau turut menasihatkan penduduk di kampung ini yang bercadang membina rumah kediaman supaya memikirkan perkara itu dalam jangka masa panjang.

“Jika ada permintaan mendapatkan lesen membina rumah kediaman, MDT akan meminta mereka menambak kawasan itu lebih tinggi bagi mengelakkan banjir,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 29 JUN 2010

28 Jun 2010

SUNTIK SEMANGAT PEMUDA UMNO

TANGKAK - Kepimpinan Pemuda UMNO Bahagian Ledang digesa supaya meneruskan semangat memajukan parti dalam menangkis pengaruh tidak sihat yang boleh membinasakan parti.

Ketua Pemudanya, Zaidi Abd Majid berkata, sikap mementingkan diri dan berjuang untuk mencapai agenda peribadi akan menjadi racun yang membinasakan parti.

“Kita perlu berada di barisan hadapan menjadi benteng mempertahankan UMNO dari sebarang ancaman untuk terus berbakti kepada agama, bangsa dan negara.

“Selain itu, kita perlu melonjakkan keinsafan dan meningkatkan kesedaran seterusnya memperkukuhkan perpaduan kerana Melayu perlu bersatu bagi meneruskan agenda rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu ucapan amanat pada Majlis Persidangan Perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ledang 2010 di Dewan Jubli Intan, Sultan Ibrahim, di sini, semalam.

Pada kali ini, majlis perasmian Mesyuarat Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ledang diadakan berkelompok bersama Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Ledang yang dirasmikan wakil Menteri Besar Johor iaitu Timbalan Ketua UMNO Bahagian Ledang, Ir Hamim Samuri.

Turut hadir, Naib Ketua UMNO Bahagian Ledang, Abdul Rahim Talib; Bendahari UMNO Bahagian Ledang, Senator Ahamad Yusof; Pemangku Ketua Wanita Bahagian Ledang, Khairunisa Ismail dan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pagoh, Ismail Muhamad.

Beliau turut menyeru pemimpin Pemuda UMNO Bahagian Ledang untuk sama-sama menjalankan tugas selaras dengan kepimpinan bagi menangkis dan menyerang sebarang pengaruh tidak sihat yang menular dalam pemikiran rakyat bagi memperkukuhkan sokongan terhadap parti.

“Janganlah pula ada dalam kalangan kita menjadi seperti pepatah duri dalam daging atau harapkan pagar, pagar makan padi.

“Kita mampu mendapatkan apa sahaja kerana kekuatan UMNO menjadi tunjang pemerintah negara sejak dahulu,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 28 JUN 2010

27 Jun 2010

KPPPLB DAPAT RM10,000


BUKIT GAMBIR -
Ahli Koperasi Perniagaan, Peruncitan dan Pembekal Ledang Berhad (KPPPLB) boleh menarik nafas lega apabila Ahli Dewan Negara, Senator Ahamad Yusuf, mengumumkan akan menyalurkan peruntukan RM10,000 kepada koperasi itu.

Menurutnya, peruntukan dari Dewan Negara itu akan diluluskan dalam masa terdekat bagi membantu kewangan koperasi agar dapat bergerak lebih maju.

Beliau mengumumkan peruntukan berkenaan sewaktu menyampaikan ucapan perasmian Mesyuarat Agung Kali Kedua/2010 , Koperasi Perniagaan, Peruncitan dan Pembekalan Ledang Berhad di Balai Masjid Bukit Gambir, di sini, semalam.

Menurutnya, untuk menubuhkan koperasi yang berjaya bukanlah sesuatu yang mudah kerana ia memerlukan sokongan, komitmen dan keazaman daripada ahli koperasi dan masyarakat setempat.

“Koperasi ini sudah berada pada landasan yang betul, ahli dinasihatkan supaya tidak hanya memikirkan dividen yang bakal diterima semata-mata.

“Bagi ahli yang berkemampuan diharap dapat memberi sumbangan modal sekiranya koperasi kekurangan modal bagi mengukuhkannya,” katanya.

Beliau turut memberi jaminan kepada ahli koperasi agar tidak takut dengan perniagaan runcit koperasi di kawasan Bukit Gambir memandangkan kawasan ini pesat membangun.

Dalam pada itu, Pengerusi Koperasi, Md Buang Noor berkata, ahli anggota koperasi diharap terus memberi sokongan kepada aktiviti perniagaan yang dijalankan agar tahun ini mencatat keuntungan dan menikmati pengagihan pembahagian dividen.

“Laporan pengurus kedai mendapati, setakat ini hanya 45 peratus dari jumlah ahli berbelanja di kedai ini.

“Oleh itu, Ahli Lembaga Koperasi menyeru semua ahli memberi sokongan di kedai kita dengan menambah pelaburan masing-masing bagi mengukuhkan syer saham,” katanya.

Ahamad turut menyampaikan hadiah kepada tiga anggota koperasi yang mencatat belian terbanyak di kedai dan tiga ahli pelabur saham terbanyak dalam koperasi.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 27 JUN 2010

24 Jun 2010

SEKTOR PKS TINGKAT EKONOMI NEGERI

ABDUL Ghani (empat dari kanan) diberi penerangan mengenai produk yang dikeluarkan oleh syarikat JT Sinaran Enterprise ketika melawat gerai Karnival Pertanian Ledang di Dataran Pulau Penarik, Sungai Mati.

HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN

LEDANG: Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang bercambah secara meluas di Johor berjaya meningkatkan ekonomi kira-kira 700 pengusaha yang mampu mengeluarkan nilai jualan tahunan menjangkau RM70 juta dalam tempoh 12 tahun lalu selepas penekanan diberi kepada sektor itu.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata sektor itu yang semakin berkembang menjadikan negeri ini antara yang paling ramai pengusaha IKS menjalankan operasi terutama produk yang berasaskan pertanian.

Katanya, Kerajaan negeri telah memberikan kemudahan berbentuk geran secara langsung untuk pengusaha PKS memulakan operasi perniagaan mereka malah mereka yang ingin mengembangkan perusahaan sedia ada juga mendapat faedah daripada kemudahan yang disediakan itu.

“Kerajaan Negeri telah menyediakan kemudahan pinjaman bernilai RM2 juta yang dikelolakan oleh Agrobank bagi membantu pengusaha PKS mengembangkan perusahan mereka.

“Harapan kita agar para pengusaha merebut peluang itu bagi mengembangkan operasi mereka dan jika di Ledang terdapat kira-kira 40 pengusaha PKS, ia perlu digandakan supaya kegiatan itu dapat meningkatkan ekonomi penduduk,” katanya ketika berucap merasmikan Program Juara Rakyat Karnival Pertanian Ledang di Dataran Pulau Penarik, Sungai Mati bersempena sambutan Ulang Tahun Ke-2 Pengisytiharan Daerah Ledang.

Turut hadir pada majlis itu, Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri; Pegawai Daerah Ledang, Amran Abd Rahman; Ahli Dewan Negara, Senator Ahamat Yusop dan Timbalan Pengarah Pertanian (Pengembangan) Johor, Johari Jemain.

Sementara itu Abdul Ghani berkata, kerajaan telah bersetuju untuk membina pusat pameran perabot di daerah ini yang telah diusulkan sejak empat tahun lalu yang turut menempatkan pusat PKS bukan saja untuk negeri Johor malah seluruh negara.

Katanya, Kerajaan Pusat memperuntukkan RM150 juta dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) bagi membina pusat perabot tersebut di lokasi yang telah dikenalpasti di Tangkak yang kini di peringkat reka bentuk.

“Kita menyambutnya dengan rasa yakin di mana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib ketika membentangkan RMK-10 memberi penekanan dalam rancangan tersebut untuk memberi kemudahan dalam bentuk pinjaman, kemahiran, kepakaran dan pengurusan untuk membangunkan sektor PKS.

“Daerah Muar dan Ledang merupakan pusat pengeluar perabot terbesar di negara ini dan paling tinggi nilai eksportnya dan amat sesuai pusat pameran tersebut dibina di sini berdasarkan keperluan pasaran walaupun dalam bentuk kecil dan sederhana,” katanya.

Mengenai sektor pertanian pula, Abdul Ghani menyarankan agar pengusaha mengubah cara pertanian sedia ada kepada pengeluaran makanan melalui kaedah organik yang mampu menambah pendapatan yang lebih baik.

Katanya, melalui pengamalan kaedah organik dapat menghindarkan penggunaan baja kimia dan jika dapat dilaksanakan memberi kesan kepada paras pendapatan yang tinggi kepada para pengusaha sektor itu.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 24 JUN 2010

TEMPAT LETAK KERETA SEMPIT

BUKIT GAMBIR - Penduduk kawasan Bukit Gambir berharap agar Majlis Daerah Tangkak (MDT) menangguhkan perlaksanaan sistem letak kereta berbayar di kawasan pekan itu yang dijangka bakal dilaksanakan mulai Oktober ini atau selewat-lewatnya penghujung tahun ini.

Seorang peniaga, Chua Eng Meng, 40, berkata, perlaksanaan sistem letak kereta berbayar di hadapan kedainya adalah tidak sesuai memandangkan kawasan terbabit sempit dan tidak banyak tempat parkir kenderaan disediakan.

“Adalah tidak berbaloi jika pelanggan saya terpaksa membayar parkir untuk membeli barangan keperluan di sini, tetapi jika mereka tidak mahu membayarnya dikhuatiri akan dikenakan kompaun pula,” katanya kepada Sinar Harian.

Walaupun sistem letak kereta berbayar itu masih belum dilaksanakan, Skuad Sinar Harian Ledang telah menerima banyak aduan melalui sistem pesanan ringkas daripada penduduk dan pengunjung pekan Bukit Gambir yang meluahkan perasaan tidak puas hati dan menentang perlaksanaannya.

Seorang pengunjung pekan Bukit Gambir, Kasim Sandiman, 72, dari Kundang Ulu berkata, kawasan Bukit Gambir masih belum sesuai dan setaraf jika dibandingkan dengan bandar Muar kerana kawasan itu baru membangun.

“Inilah antara pekan yang berhampiran dengan kawasan kami untuk seisi keluarga berbelanja dan adalah tidak berbaloi untuk kami mengeluarkan wang membayar parkir ini.

“Jika pihak berkuasa tempatan menyediakan parkir khas barulah berbaloi dikenakan bayaran,” katanya.

Seorang pekebun, Yeo Hong Koong, 42, berkata, beliau turut melahirkan kekesalan terhadap MDT yang berhasrat mengenakan bayaran parkir di kawasan itu.

“Rata-rata pengunjung pekan Bukit Gambir ini adalah pekebun seperti saya yang berpendapatan rendah dan kami tidak setuju ia dilaksanakan,” katanya.

Terdahulu, Yang Dipertua MDT, Amran Abd Rahman, berkata, sudah sampai masanya sistem letak kereta berbayar dilaksanakan di pekan itu kerana pembangunannya telah setanding dengan bandar Tangkak.

Beliau berkata, walaupun pada peringkat awal pelaksanaannya mendapat tentangan daripada pihak tertentu namun, melihat kepada struktur pembangunan pekan itu yang lebih tersusun berbanding 10 tahun lepas ia wajar dilaksanakan.

Menurutnya, MDT telah mendapat kelulusan daripada kerajaan negeri untuk melaksanakan sistem letak kereta berkupon di zon yang betul-betul padat dan berpotensi seperti di Bukit Gambir dan Tanjung Agas sebagai permulaan pada peringkat awal dan tidak secara menyeluruh.

Amran berkata, dengan keadaan ekonomi yang stabil dan mantap, bayaran yang dikenakan dirasakan tidak membebankan mereka berbanding di bandar besar dan sepatutnya tidak menjadi isu kerana trend perbandaran makin lama akan bertambah maju dan mereka perlu ubah sikap.

Beliau berkata, MDT masih bersedia menerima pandangan daripada orang ramai dan akan merumuskannya dengan sebaik mungkin supaya kedua-dua pihak mendapat manfaatnya.

Terdapat 942 petak tempat letak kereta disediakan di Bukit Gambir, 695 petak di Tanjung Agas manakala 1368 petak di Tangkak dan pertambahan di mana-mana kawasan perniagaan yang baru diwujudkan.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 24 JUN 2010

2轎車迎面猛撞‧兩司機受傷送院

  • 肇禍的褐色轎車車首擋風大鏡爆裂,車首毀壞。(圖:星洲日報)

  • 黃金色轎車車首被撞得毀壞不堪。(圖:星洲日報)

2 of 2

(柔佛‧砂益)一輛從麻坡朝砂益方向行駛金黃色轎車,途中與一輛迎面而來的失控褐色轎車猛撞,2轎車內的司機都受傷。

這起公路交通意外是於週二(6月22日)下午5時許,發生在砂益通往武吉甘蜜巴力卡山路段。

其中一名傷者為麻坡某股票行經濟金黃色轎車司機林祖輝(譯音,38歲),來自砂益新村,他由熱心人士送往東甲醫院救治;另一名為肇禍褐色轎車巫裔青年司機,姓名不詳,被醫院救護車送往武吉甘蜜政府診療救治。

SUMBER: SIN CHEW, 24 JUN 2010

23 Jun 2010

KADAR JENAYAH TURUN 30 PERATUS


TANGKAK - Kadar jenayah di seluruh daerah Ledang menurun kira-kira 30 peratus setiap bulan berbanding bulan yang sama tahun lalu.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Harun Idris berkata, angka itu menunjukkan daerah ini berada pada tahap terkawal dan terjamin.

“Orang ramai terutamanya penduduk di daerah ini tidak perlu risau dan khua�tir berhubung keselamatan mereka kerana polis sentiasa bekerja keras memastikan keselamatan penduduk berada pada tahap optimum.

“Tidak dinafikan masih ada kes jenayah di kawasan ini seperti kecurian motor, pecah rumah dan samun, namun jumlah kesnya menurun setiap bulan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang, di sini, semalam.

Beliau berkata, bagi memastikan keselamatan daerah Ledang sentiasa terjamin, beliau berharap supaya orang awam memberi kerjasama kepada pihak polis dari segi saluran maklumat kegiatan jenayah dan juga pena�gihan dadah.

“Maklumat daripada orang awam penting dalam membantu polis membanteras jenayah, dan tidak perlu takut serta segan untuk bekerjasama dengan pihak kami demi kebaikan semua,” katanya.

Harun berkata, memandangkan IPD Ledang ini masih baru di mana sebelum ini ia di bawah pentadbiran IPD Muar, mentaliti masyarakat di sini masih belum dapat menerima kewujudan IPD ini.

“Rata-rata mereka masih tidak sedar adanya IPD ini bagi memberi fokus keselamatan dalam skop yang lebih kecil berbanding dahulu di bawah IPD Muar.

“Sebagai contoh, ada antara mereka yang mengambil sikap sambil lewa dalam mematuhi undang-undang seperti tidak memakai topi keledar semasa menunggang motosikal, menjalankan aktiviti kemasyarakatan dan keagamaan tanpa mendapat kebenaran daripada polis dan pelbagai kesalahan lain,” katanya.

Oleh itu, beliau berharap agar orang awam mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan, tidak cuai menjaga harta peribadi dan memaklumkan kepada pihak polis jika mengesyaki sesuatu yang mencurigakan.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 23 JUN 2010

22 Jun 2010

8 WARGA INDONESIA DIBERKAS


Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff (tiga dari kiri) menunjukkan parang serta peralatan pecah rumah yang dirampas pada sidang akhbar di IPK Johor Bahru, semalam.


JOHOR BAHRU 21 Jun - Polis memberkas enam lelaki dan dua wanita warga Indonesia kerana dipercayai terlibat dalam kegiatan samun dan pecah rumah pada waktu malam dalam dua tangkapan di daerah Ledang pada Jumaat dan Sabtu lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, kesemua suspek yang berusia antara 17 hingga 36 tahun dipercayai turut melakukan jenayah sama di daerah Segamat, Muar, Batu Pahat dan Melaka.

Beliau berkata, tangkapan pertama membabitkan enam lelaki dilakukan pukul 11.30 malam, Jumaat lalu di kawasan ternakan ayam di Jalan Belading, Tangkak.

"Selepas itu, polis menahan pula dua wanita Sabtu lalu pukul 1.45 pagi di Jalan Hospital, Taman Tangkak Jaya, Ledang kerana disyaki terlibat dalam kegiatan yang sama.

"Kumpulan ini bukan sahaja merompak tetapi turut menggunakan senjata untuk mencederakan mangsa," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini hari ini.

Turut dirampas semasa serbuan, 12 unit telefon bimbit, dua bilah parang panjang, sebilah pisau 'Rambo', sebuah pemain cakera padat, sebuah kamera digital, sebuah televisyen, satu bungkusan plastik berisi barang kemas, dua komputer riba dan sebuah motosikal curi jenis Honda EX5 yang kesemuanya bernilai lebih RM50,000.

Menurut Mohd. Mokhtar, kesemua suspek tidak mempunyai rekod jenayah lampau dan kini direman sehingga Jumaat ini untuk membantu siasatan.

Sementara itu, dalam kejadian berasingan, dua lelaki warga Indonesia berusia dalam lingkungan 30-an ditahan pihak polis pukul 3.30 petang semalam kerana disyaki terlibat dalam 10 kes samun dan pecah rumah di Batu Pahat.

"Soal siasat sedang dijalankan untuk mengesan sama ada suspek yang ditahan mempunyai kaitan dengan kumpulan yang ditahan di daerah Ledang," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 22 JUN 2010

BEWARE OF CON MEN AT PETROL STATIONS

LEDANG: A petrol kiosk operator near Bukit Gambir has warned other operators and traders to be wary of customers who cheat when purchasing items.

The operator, who declined to be quoted, said his cashier was conned into giving the man who claimed to have received RM1 in change instead of RM50 after he bought petrol worth RM10.

He said the man gave a RM100 note to the cashier to purchase RM10 petrol, and when the cashier returned the balance, the man quickly changed a RM50 note with a RM1 note.

“I have a CCTV recording of the incident and have posted the clip on YouTube to warn other traders,” he said here yesterday.

According to the trader, the YouTube video clip with the title Kes Tipu Di Petrol Station clearly showed how the man, who came with a friend to refill their car, cheated the cashier.

He said he had lodged a police report.

SOURCE: THE STAR, Tuesday June 22, 2010

YOUTUBE VIDEO CLIP 'KES TIPU (CON MAN) DI PETROL STATION


21 Jun 2010

GENG SAMUN WARGA ASING TUMPAS

JOHOR BAHRU - Sepasukan polis Jabatan Siasatan Jenayah Daerah Ledang berjaya menangkap enam lelaki warganegara Indonesia dipercayai terlibat dalam kegiatan samun dan pecah rumah waktu malam di kawasan ternakan ayam di Jalan Belading, Tangkak, Ledang, 18 Jun lalu.

Susulan tangkapan itu, pada 19 Jun jam 1.45 pagi, dua wanita warga Indonesia dicekup polis di Jalan Hospital, Taman Tangkak Jaya, Ledang kerana disyaki terlibat dalam kegiatan yang sama.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff menyifatkan lapan suspek yang ditahan itu merupakan kumpulan samun dan pecah rumah waktu malam yang bertindak ganas kerana mencederakan mangsanya ketika melakukan samun.

“Ini merupakan kumpulan yang terlibat dalam samun, ganas, tidak perikemanusiaan, yang fikir kerja merompak dan mencederakan orang. Mereka fikir boleh bertindak sesuka hati,” katanya.

Menurutnya, berkat usaha gigih polis Johor dan maklumat orang ramai, polis berjaya cekup lapan orang dan merampas pelbagai barangan.

“Kita percaya berjaya menumpaskan satu sindiket yang ganas dapat menghilangkan kebimbangan masyarakat,” katanya.

Mohd Mokhtar berkata, kesemua yang ditahan berusia antara 17 tahun hingga 36 tahun kini ditahan reman sehingga 25 Jun.

Siasatan awal mendapati kumpulan ini terlibat dalam 16 kes samun.

SUMBER: SINAR HARIAN EDISI JOHOR, 22 JUN 2010

SKUDAI RIVER TO BE TREATED SOON USING EFFECTIVE MICROORGANISMS

LEDANG: The use of microorganisms, also know as EM technology, to treat polluted river water, would be extended to Sungai Skudai soon, said Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

This follows the positive result from the non-chemical method used on Sungai Segget in Johor Baharu since some years ago.

Ghani said the water quality index of the river that once reached level five, which was serious as nothing could live in it, had now gone down to level two. "I am confident that Sungai Segget will be fully rehabilitated soon to allow living things to survive in its water," he said when opening the Ledang Agriculture Carnival in Pulau Penarik, Sungai Mati, here, today.


The Sungai Segget, Sungai Skudai and Sungai Tebrau cleansing programme had been proposed in the Eighth Malaysia Plan (8MP) but difficult to be implemented because of the high cost involved.

According to the action plan drawn up by a consultant company appointed by the state government, the cost of cleansing the three rivers was RM800 million while the government allocation under the 9MP for river cleansing nationwide was RM500 million.

Using EM balls to treat polluted river water is much cheaper as they are made of padi husks, chicken feed, oil palm waste and EM solution containing three main naturally existing microbes, namely lactic acid bacteria, phototrophic bacteria and yeast.


Skudai River has been badly polluted for decades by chemicals or effluent from factories along the river.

Meanwhile, Sungai Mati in Pulau Penarik which is now at level two of the latest pollution index is from today being treated with EM and the water quality expected to improve in the next six months.

"We have put 30 to 40 EM balls into the river and the number will be increased to 160,000 in the next six months, incurring not a big cost, Ghani said.


He said the 8km-long river and five metres deep was not only useful for farmers in Pulau Penarik but could also be turned into a recreational centre offering water sports.

Earlier, Ghani said Johor was now focusing on increasing agriculture produce using the organic farming method, free from chemical fertiliser use.

He said organicallly-grown produce not only fetched a higher price but also in demand from the health-conscious international community. -- Bernama


Read more: Skudai river to be treated soon using effective microorganisms http://www.nst.com.my/nst/articles/Skudairivertobetreatedsoonusingeffectivemicroorganisms/Article/#ixzz0sLWQLkQl

SOURCE: NST JOHOR STREETS, JUNE 21, 2010

KELUHAN IBU TUNGGAL


SEROM UTAMA - Kepayahan Madziah Abdullah, 45, membesarkan tiga anak menjadi lebih sukar apabila suaminya, Abd Aziz Noh yang menjadi tempat bergantung sejak sekian lama, meninggal dunia tiga tahun lalu.

Kini ibu tunggal itu terpaksa berdikari dan bergantung sepenuhnya kehidupan sebagai penjual ikan dan sayur di kedai peninggalan arwah suaminya.

Menurutnya, perniagaannya mengalami kemerosotan berikutan pelanggan semakin berkurangan.

“Saya hanya mampu bertahan walaupun pendapatan yang diperoleh kian merosot.

“Kehidupan kami sekeluarga hanya sekadar cukup makan dan saya perlu bijak menguruskan perbelanjaan supaya dapat membeli keperluan lebih penting,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Katanya, beliau telah membuat permohonan sebanyak dua kali kepada pihak berkenaan bagi mendapatkan bantuan meringankan beban hidup.

“Namun keputusan yang diperoleh menyedihkan dan saya dikatakan tidak layak menerima sebarang bantuan.

“Dua daripada tiga anak saya yang masih bersekolah juga tidak mendapat sebarang bantuan kewangan sejak berpindah ke sekolah baru,” katanya.

Selain itu, Madziah turut menjaga dan menanggung dua anak saudaranya yang kematian ibu bapa dan salah seorang daripadanya adalah orang kurang upaya (OKU).

Harapannya supaya permohonan bantuan diluluskan pihak berkenaan bagi meringankan beban sekeluarga.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 21 JUN 2010

LEDANG JADI PUSAT PERABOT


LEDANG - Ledang bakal menjadi pusat pameran perabot dan Industri Kecil Sederhana (IKS) negara, kata Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan memperuntukkan sebanyak RM150 juta dalam Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10) bagi membina pusat perabot negara tersebut.

“Pembinaan pusat perabot ini telah diusulkan kira-kira empat tahun lalu dan kini ianya sudah di peringkat reka bentuk.

“Lokasi pembinaan pusat perabot dan IKS negara ini telah dikenal pasti di satu tapak yang sesuai di Tangkak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikanProgram Juara Rakyat, Karnival Pertanian Ledang sempena ulang tahun pengisytiharan ke-2 daerah Ledang di Pulau Penarek, Sungai Mati di sini, semalam.

Turut hadir Ahli Parlimen Ledang, Ir Hamim Samuri dan Pegawai Daerah Ledang, Amran A Rahman.

Menurutnya, pusat perabot dan IKS ini bukan sahaja untuk negeri Johor dan seluruh negara malah ianya tidak mustahil menjadi pusat sehenti di rantau Asia Tenggara memandangkan kedudukan daerah Ledang yang strategik.

“Walaupun Ledang tidak terletak di kawasan Lembah Klang dan Wilayah Iskandar, tetapi kedudukannya yang strategik tidak jauh dari Kuala Lumpur dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) amat meyakinkan saya.

“Kita menyambutnya dengan rasa yakin di mana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pengumuman RMK-10 menitikberatkan pembangunan IKS dengan memberi pelbagai kemudahan dalam bentuk pinjaman, bantuan kepakaran, pengurusan dalam membangunkan industri ini,” katanya.

Menurutnya, Ledang amat sesuai dijadikan pusat perabot dan IKS negara kerana daerah ini adalah daerah yang paling tinggi mengeksport perabot di negeri Johor.

Abdul Ghani juga berharap masyarakat Ledang melipatgandakan usaha dalam membangunkan IKS tidak kira dalam bentuk pertanian, penternakan dan produk makanan selain memperbagaikan produk mereka.

“Johor adalah antara negeri yang ramai melahirkan usahawan IKS dengan nilai pendapatan tahunan mereka mencapai lebih RM1 juta.

“Malah, kerajaan negeri juga ada menyediakan peruntukan RM2 juta setahun dalam bentuk bantuan kewangan daripada Bank Pertanian (Agro Bank) kepada pengusaha IKS yang ingin mengembangkan perniagaan mereka,” katanya.

Selain itu, Kerajaan Negeri juga telah memberi kemudahan dalam bentuk geran kepada pengusaha IKS.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 21 JUN 2010

BAHAN KIMIA RAWAT SUNGAI SKUDAI

LEDANG - Penggunaan teknologi mikro-organisme berkesan (EM) bagi merawat air sungai akan diperluas ke Sungai Skudai yang tercemar teruk tidak lama lagi, kata Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

Beliau berkata, ini berikutan hasil positif di Sungai Segget yang menunjukkan penurunan indeks kualiti airnya, (suatu ketika berada di tahap serius sehingga tiada hidupan air boleh hidup), selepas menerima rawatan bahan kimia itu beberapa tahun lalu.

“Saya yakin Sungai Segget akan pulih sepenuhnya tidak lama lagi dan membolehkan hidupan air untuk hidup di sungai itu,” katanya, semalam.

Program pembersihan Sungai Segget, Sungai Skudai dan Sungai Tebrau pernah dicadangkan dalam Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8), tetapi sukar dilaksanakan kerana membabitkan kos yang tinggi.

Penggunaan bebola EM didapati lebih murah kerana diperbuat daripada campuran sekam padi, dedak serta hampas kelapa sawit dengan cecair bahan kimia itu yang mengandungi tiga mikrob utama sedia ada dalam semua persekitaran iaitu bakteria asid laktik, bakteria fototropik dan ragi.

Dalam perkembangan berkaitan, Abdul Ghani berkata, Sungai Mati di Pulau Penarik yang berada di tahap pencemaran dua mata mengikut kiraan indeks kualiti air terbaru, menerima rawatan EM hari ini dan kualiti airnya dijangka bertambah baik dalam tempoh enam bulan.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 21 JUN 2010

18 Jun 2010

PROJEK TERBENGKALAI JADI TANDA TANYA


JALAN SAWMILL - Kewujudan projek terbengkalai berhampiran perhentian bas Tangkak hampir 10 tahun lalu menjadi tanda tanya kepada penghuni dan masyarakat di kawasan berhampiran.

Difahamkan projek terbengkalai itu pada asalnya dibina untuk sebuah pasar raya. Tetapi, projek berkenaan tidak dapat diteruskan dan kini dipenuhi semak.

Peniaga, Mohd Zain Hashim, 36, berkata, keadaan projek terbiar itu telah mencacatkan pemandangan bandar apatah lagi berdekatan tempat menjadi tumpuan pelancong iaitu perhentian bas dan gedung membeli belah.

Menurutnya, semak-samun telah menjadi sarang pembiakan haiwan berbisa dan berbahaya.

“Penduduk di kawasan ini juga pernah menangkap ular sawa di kawasan ini kerana cuba memasuki rumah penduduk.

“Tahap keselamatan penduduk kurang terjamin dan terdedah dengan pelbagai ancaman,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Menurutnya, pemilik tanah disaran supaya mengambil berat dengan masalah itu kerana kelihatan tidak ubah seperti hutan kecil di dalam bandar Tangkak.

“Di sebalik tapak projek terbengkalai ini, ia menjadi pilihan remaja bermasalah sebagai tempat melepak dan melakukan aktiviti tidak berfaedah.

“Gerai saya ini sudah banyak kali dipecah dan semua peralatan berniaga terutama tong gas dicuri,” katanya.

Pengunjung yang hanya dikenali sebagai Izat berkata, pihak berkuasa perlu mengambil berat permasalahan itu.

Menurutnya, kerja pembersihan itu perlu dilakukan lebih kerap agar masalah tidak menjadi lebih teruk.

“Apa yang perlu diutamakan ialah keselamatan penduduk berhampiran kerana mereka terdedah kepada risiko yang tidak disengajakan,” katanya.

Seorang lagi peniaga, Hairi Ahmad, 48, berkata, projek terbengkalai itu perlu dibersihkan dan boleh dijadikan sebagai tempat meletak kenderaan.

Menurutnya, pelancong dan pengunjung luar seringkali merungut kerana kekurangan tempat meletak kenderaan.

“Ruang tempat meletak kenderaan di perhentian bas ini sangat terhad dan masalah seperti ini menjadi lebih teruk apabila pada cuti hujung minggu.

“Dengan adanya ruang tambahan meletak kenderaan secara tidak langsung dapat mengurangkan masalah dialami pengunjung sebelum ini,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 18 JUN 2010

17 Jun 2010

VILLAGERS RAISE STINK OVER STENCH, FLIES

A fly sticker  filled with flies not long after it has been placed on a table at a food  stall in Kampung Melepang Gantian.
A fly sticker filled with flies not long after it has been placed on a table at a food stall in Kampung Melepang Gantian.
Picture by Hai Rozzaman Jalal

SEVERAL families of Kampung Melepang Gantian in Sengkang Batu 20, near Bukit Gambir, have to move out from their village as they could no longer endure a stench emanating from a poultry farm about 100m away.

Besides the stench, the villagers also have to put up with the presence of flies which are a health hazard.

For example, it will not take long for a fly sticker placed on a table at a food stall to be filled with flies. All used plates and cups have to be cleared immediately before they attract swarms of flies.

Umno Kampung Melepang Gantian branch chief Azaman Ahmad said the problem had been in existence for 15 years.

The villagers had lodged many complaints, but there was no action from the authorities.

"The stench is especially terrible after a heavy rain. It is so strong that even after all the windows and doors have been closed, we can still smell it.

"The farm owner has increased his number of chicken coops from three to six.

"I believe this is why there are more flies and the stench is heavier."

Food stall operator Lailati Shaari, 40, said the problem had affected her business.

She said customers had to cover their cups with small plates and eat their food fast before some flies landed on it.

PENANTIAN 8 TAHUN BERAKHIR

GERSIK - Penantian penduduk di Kampung Gaung Kepar, Sawah Ring, selama lapan tahun untuk mendapatkan bekalan elektrik berakhir apabila masalah berkenaan mendapat perhatian Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, M Asogan Muniyandi.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gambir berkata, RM200,000 digunakan bagi memasang 60 lampu jalan dan bekalan elektrik di kampung itu.

Menurutnya, walaupun bilangan penduduk di sini masih sedikit tetapi sebagai wakil rakyat, beliau akan sentiasa berusaha menyelesaikan masalah penduduk.

“Ini adalah projek Bantuan Elektrik Luar Bandar (BELB) khas yang ditanggung sepenuhnya oleh Kementerian Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).

“Menerusi projek ini menunjukkan kerajaan prihatin terhadap keperluan rakyat bagi memastikan mereka menikmati kehidupan sempurna selari dengan pembangunan negara,” katanya ketika merasmikan projek BELB, di sini.

Beliau berkata, pihaknya juga membuat permohonan mendapatkan bekalan air daripada Syarikat Air Johor (SAJ) ke kawasan ini.

Sementara itu, Pengurus Besar Negeri Johor Bahagian Pembahagian TNB, Datuk Ir Mohd Aminuddin Mohd Amin berkata, projek itu adalah sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat (CSR) TNB di bawah Tabung Individu Bekalan Elektrik (AIBE).

Menurutnya, menerusi CSR, menunjukkan TNB sebagai badan korporat bukan berfokus kepada keuntungan semata-mata tetapi mengutamakan kebajikan masyarakat.

“Sehingga kini, TNB berjaya memberikan perkhidmatan elektrik sebanyak 99.9 peratus kepada penduduk di negara ini.

“Nisbah yang besar ini menunjukkan TNB sentiasa meningkatkan kemudahan elektrik dan berusaha memastikan tiada penduduk terpinggir daripada menikmati kemudahan itu,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 17 JUN 2010

16 Jun 2010

'TOURISTS UNAWARE OF BEAUTY IN DISTRICTS'

By Hai Rozzaman Jalal

The Gunung   Ledang waterfall is famous with tourists, but not many are aware that   more attractions await at the nearby town of Tangkak.
The Gunung Ledang waterfall is famous with tourists, but not many are aware that more attractions await at the nearby town of Tangkak.

THE Johor Tourism Department has been urged to set up tourist information centres at the district level so that tourists can obtain information on places of interest.

State Tourism, Domestic Trade and Consumer Affairs Committee chairman Hoo Seong Chang said tourists to a particular district would find such a centre useful.

"With brochures and maps available, it would be easier for tourists to find out more about attractions such as textile shops, small and medium-scale enterprises or food outlets."

He said every district in Johor was unique, with its own tourist package, and urged the Johor Tourism Department to further develop these packages to attract more tourists to the districts.

He said the absence of a proper information centre resulted in tourists missing out on many places of interest.

"In Ledang district, for example, there is the Gunung Ledang Waterfall that is popular with tourists. With a tourist information centre, a visitor could also get information on the nearby Tangkak town, which is known for its textile and food."

Hoo also said that June and July had been declared as eco-tourism months as part of efforts to attract more tourists to the state.

PBBKS3 SEDIA HADAPI CABARAN GLOBALISASI

SAGIL - Persatuan Belia Bestari Kampung Sagil Parit 3 (PBBKS 3) sering mengadakan pelbagai aktiviti bagi melahirkan golongan belia berketerampilan dan berdaya saing menghadapi cabaran globalisasi.

Pengerusinya, Azraime Abu Baidah berkata, persatuan itu ditubuhkan pada 15 September 2009 dan sehingga kini mempunyai 707 ahli berdaftar.

Menurutnya, persatuan berkenaan mempunyai kekuatan mengadakan pelbagai aktiviti yang memberi manfaat kepada belia di kampung itu.

“Antara aktiviti yang dianjurkan ialah kelas tuisyen bagi pelajar yang bakal menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Mereka diberikan latihan tubi soalan lepas bagi membiasakan diri dengan suasana peperiksaan sebenar,” katanya.

Katanya, mereka juga diberikan motivasi sebagai suntikan semangat sebelum menduduki peperiksaan yang dikendalikan pakar motivasi berpengalaman.

Azraime berkata, persatuan belia berkenaan juga aktif kegiatan ternakan dan kini menternak 500 kambing.

“Melalui cara ini, ia mampu menarik minat belia menceburi bidang ternakan sebagai salah satu sumber pendapatan,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 16 JUN 2010

MDT TAWAR DISKAUN KOMPAUN 70 PERATUS


JALAN DATARAN 2 -
Orang ramai diberikan pengurangan kompaun 70 peratus bagi bayaran cukai atau kompaun tertunggak dengan Majlis Daerah Tangkak (MDT) sempena perayaan ulang tahun ke-2 perisytiharan daerah Ledang.

Yang Dipertua MDT, Amran Abd Rahman berkata, pengurangan itu sebagai simbolik keprihatinan pihak pentadbiran mengurangkan beban masyarakat di daerah berkenaan.

Menurutnya, masyarakat perlu merebut peluang ini dengan membuat pembayaran segera di kaunter pembayaran bermula pertengahan Jun hingga pertengahan Julai depan.

“Sempena ulang tahun ke-2 dan perisytiharan daerah Ledang sebagai daerah ke-10 di Johor, buat julung kali diadakan besar-besaran pelbagai aktiviti menarik selama sebulan.

“Perisytiharan daerah ini bertepatan dengan keistimewaan legenda Gunung Ledang sebagai daya tarikan pelancongan di Johor khususnya di Ledang,” katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Ledang, Ir Hamim Samuri berkata, masyarakat di sini perlu bekerjasama bagi menjadikan daerah itu aman dan sejahtera.

“Kini kami juga berusaha menjadikan daerah ini bebas jenayah dan menjadi daerah maju,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 16 JUN 2010Align Center

WADAH UTAMA RAKYAT JOHORPAGI ini dua sejarah telah dilakarkan, serentak.

Pertama, apabila anda terjaga dari tidur, anda telah mempunyai surat khabar sendiri. Itulah Sinar Harian, yang diterbitkan khusus untuk orang Johor.

Tidak seperti akhbar-akhbar lain, Sinar Harian Edisi Johor ini akan menyiarkan hanya berita mengenai negeri paling selatan di Semenanjung. Setiap halaman memberi liputan untuk setiap daerah di negeri ini.

Sama ada berita, rencana, gambar, semuanya mengenai apa yang terjadi di tempat anda. Kami menyiarkan apa sahaja yang anda perlu tahu di sekeliling anda – politik, ekonomi, sosial, agama, pendidikan, bisnes, masalah setempat, hiburan hatta gosip.

Sama ada peristiwa suka, duka, kelakar atau selamba, akan kami paparkan setiap hari untuk bacaan anda. Jadikan akhbar baru ini sumber informasi anda. Sebagai pembuka selera, selama tiga hari – 16, 17 dan 18 Jun – akhbar anda diedarkan secara percuma.

Tetapi mulai Sabtu (19 Jun), akhbar orang Johor ini akan dijual dengan harga RM1, sebenarnya amat murah untuk sebuah wadah ilmu, informasi, hiburan dan bacaan santai anda.

Kedua, bagi seluruh karyawan Sinar Harian, hari ini juga mencatat sejarah tersendiri. Dengan memasuki Negeri Berdaulat Johor Darul Takzim, kami telah menawan seluruh Semenanjung.

Kami mula terbit 31 Julai 2006 sebagai akhbar komuniti bagi Kelantan dan Terengganu. Hanya beberapa bulan setelah kejayaan di Serambi Makkah dan negeri Penyu, kami melebarkan sayap di Pahang.

Setahun selepas itu kami menawan Selangor. Sambutan hangat dari pembaca meyakinkan kami untuk menawan negeri-negeri lain satu demi satu – Melaka & Negeri Sembilan, kemudian Kedah, Pulau Pinang dan Perlis. Tahun lalu kami menawan Perak Darul Ridzuan.

Dan, pagi ini kami melengkapkan penjelajahan dengan menawan Johor. Kami bersyukur kerana setelah tiga tahun menjalin kemesraan di negeri-negeri lain, akhirnya kami dapat menabur bakti di negeri ini.

Bermula di Kelantan, Sinar Harian adalah akhbar komuniti pertama di Malaysia. Sebagai akhbar komuniti yang sentiasa cakna (prihatin) terhadap rakyat, kami akan melaporkan apa sahaja yang terjadi di sekeliling anda.

Tidak syak lagi tabloid ini akan menjadi wadah baru orang Johor, akan menceriakan setiap pagi anda dengan berita-berita eksklusif yang tidak dapat disiarkan oleh media lain.

Dengan konsep bebas, tetapi bertanggungjawab, kami akan membawakan berita-berita eksklusif setiap keluaran.

Eksklusif, sebab apa yang kami paparkan bukan berita nasional yang disiarkan oleh akhbar-akhbar harian arus perdana, sebaliknya berita, rencana dan gambar-gambar yang berlaku betul-betul di kawasan anda.

Sebenarnya kewujudan akhbar komuniti (wilayah) bukan sesuatu luar biasa. Dengan kepesatan pembangunan di peringkat daerah di seluruh Johor, banyak peristiwa yang berlaku pada peringkat daerah, majlis perbandaran, juga kampung tidak dapat ditampung oleh harian arus perdana.

Sebagai akhbar komuniti, kami akan memberi liputan mengenai apa-apa acara dan peristiwa yang berlaku di tempat anda.

Ertinya, mulai hari ini anda tidak sahaja membaca apa yang terjadi di Johor Bahru atau Muar, tetapi wartawan Skuad Cakna kami akan membawakan berita dari Mersing, Tanjung Piai, Segamat, dan kawasan-kawasan yang sebelum ini tidak pernah dijengah oleh orang surat khabar.

Sebagai suara komuniti anda, tumpuan pengisian kami adalah apa sahaja kegiatan masyarakat di sekitar kejiranan anda. Ketika akhbar-akhbar arus perdana memperuntukkan hanya satu atau dua halaman pengisian berita daerah, kami ada 32 halaman setiap hari untuk berita di kawasan anda.

Kami menyediakan sekurang-kurangnya satu halaman sehari bagi setiap daerah.

Sumber pemberitaan kami amat luas dan tidak terhad pada individu tertentu – daripada anggota Exco, wakil rakyat, pegawai dan kakitangan kerajaan dan swasta, pemimpin NGO, polis, ketua kampung, imam, cikgu, petani, nelayan dan anda semua.

Bagi kami, setiap orang adalah sumber berita. Mulai hari ini, setiap orang boleh masuk surat khabar!

Sifat kami lokal, iaitu membuat liputan untuk kawasan anda. Prinsip kami neutral, iaitu memberikan ruang untuk siapa sahaja tanpa mengira kaum, agama, dan pegangan politik. Semangat kami nasional, iaitu ingin membawa anda semua untuk sama-sama menjayakan wawasan negara. Fikiran kami global, iaitu kami ingin membimbing anda untuk menyesuaikan mental dan fizikal menghadapi cabaran dunia tanpa sempadan.

Jadi, mulai hari ini jadikan Sinar Harian akhbar utama anda, boleh ekk?

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 16 JUN 2010

15 Jun 2010

15 TAHUN HIDU TAHI AYAM

SENGKANG - Kira-kira 108 penduduk di Kampung Melepang Gantian di sini, menderita kerana terpaksa menghidu bau busuk tahi ayam setiap hari sejak 15 tahun lalu.

Masalah itu berpunca daripada ladang ternakan ayam yang terletak berhampiran kediaman penduduk di sini.

Ketua UMNO cawangan kawasan berkenaan, Azman Ahmad, 41, berkata, kebanyakan penduduk di sini sudah jelak menghidu bau tahi ayam dan lalat yang banyak.

Menurutnya, terdapat enam reban ayam menempatkan hampir 8,000 ekor ayam dalam sesuatu masa di kawasan tanah seluas empat ekar itu.

“Kebanyakan penduduk kecewa dengan sikap pengusaha kerana meneruskan operasinya walaupun mendapat bantahan penduduk.

“Perkampungan ini tidak wajar dijadikan ladang ternakan berikutan kedudukannya 50 meter daripada rumah penduduk,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, sepatutnya jarak di antara ladang ternakan mereka dengan tempat kediaman penduduk adalah sejauh 200 meter.

“Ia terjadi disebabkan tindakan pengusaha tidak membuang tahi ayam dan membiarkannya sehingga 45 hari mengikut jangka masa pembesaran ayam,” katanya.

Salah seorang penduduk, Tukiman Tumin, 73, berkata, penduduk sudah tidak tahan menghidu bau busuk setiap hari hingga mengganggu kehidupan harian.

“Bagi penduduk yang mengadakan kenduri perkahwinan, terpaksa menahan malu dengan tetamu yang hadir kerana banyak hidangan dihurung lalat,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gambir, M Asojan Muniyandy berkata, masalah itu terjadi sJustify Fullejak sekian lama dan perlu diatasi segera demi kesejahteraan penduduk.

“Penternak dikehendaki menggunakan efektif microganisme (EM) secara kerap kerana ia mampu mengurangkan masalah bau tahi ayam.

“Mereka juga diberikan pilihan iaitu mengubah sistem ternakan kepada secara tertutup dan melengkapi kawasan ternakan dengan sistem saliran sistematik” katanya.

Katanya, jika penternak masih ingkar dengan arahan berkenaan, mereka diarahkan supaya menutup ladang ternakan itu kerana tidak mengikut kriteria ditetapkan dan menyusahkan penduduk.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 15 JUN 2010

14 Jun 2010

15 TAHUN TERPAKSA TAHAN PENCEMARAN BAU, LALAT

Oleh Hai Rozzaman Jalal
bhnews@bharian.com.my

Pelekat yang dipenuhi lalat dan gelas yang dikerumuni serangga itu menimbulkan rasa jijik.

Sebahagian reban ayam yang menjadi punca pencemaran bau dan lalat.
HAI ROZZAMAN JALAL | BERITA HARIAN


Reban ayam, kandang babi punca penduduk menderita

LEDANG: Sebahagian penduduk Kampung Melepang Gantian, Sengkang Batu 20, dekat Bukit Gambir mengambil keputusan berpindah ke kawasan lain kerana tidak tahan menanggung bau busuk akibat 'serangan' lalat setiap hari berpunca daripada reban ayam yang diusahakan pengusaha ternakan di situ.

Kampung terbabit yang mempunyai 22 rumah kini hanya 17 buah yang dihuni oleh kira-kira 108 orang yang tinggal di situ walaupun terpaksa berdepan dengan pencemaran bau tahi ayam dan lalat setiap hari.

Tinjauan Edisi Johor mendapati walaupun pelekat lalat digunakan untuk memerangkap serangga itu, ia dipenuhi lalat dalam tempoh beberapa minit saja, malah ia turut memenuhi gelas minuman yang terdedah. Meja yang digunakan turut dikerumuni lalat seolah-olah menunjukkan kawasan gerai itu kotor.

Ketua UMNO Cawangan kampung itu, Azaman Ahmad, 41, berkata masalah tersebut bukan perkara baru, malah sudah berlarutan sejak lebih 15 tahun lalu dan aduan kepada pihak berwajib telah berulang kali namun tiada tindakan sewajarnya diambil menyebabkan pengusaha terbabit terus menjalankan operasinya.

Beliau berkata, di peringkat awal hanya masalah lalat saja yang membelenggu kehidupan seharian penduduk, namun lama kelamaan timbul pula masalah bau tahi ayam yang kurang menyenangkan sehinggakan ada penduduk yang berpindah dari kampung itu akibat tidak tahan dengan pencemaran bau terbabit.

“Bau tahi ayam semakin kerap terutama selepas hujan dan begitu meloyakan sehinggakan penduduk yang tinggal berhampiran dengan reban terpaksa menutup tingkap setiap hari bagi mengelakkan terhidu bau busuk.

“Jarak rumah penduduk yang terdekat dengan reban ayam tersebut hanya kira-kira 100 meter, walaupun aduan dibuat namun pengusaha itu menambah jumlah reban daripada tiga buah kepada enam buah,” katanya ketika ditemui, di sini.

Azaman berkata, masalah penduduk kampung itu sering ditimbulkan dalam mesyuarat cawangan serta diajukan kepada pihak yang berkenaan dan apabila pihaknya menemui pengusaha tersebut agar menyembur ubat bagi menghilangkan bau, ia hanya dilakukan bagai melepaskan batuk di tangga saja.

Katanya, pencemaran bau bukan saja dari reban ayam malah daripada pusat ternakan babi yang ada berhampiran kampung itu dan air kumbahan dari ladang itu akan melimpah ke parit di kampung itu terutama apabila hujan lebat menambah 'aroma' bau busuk berkenaan.

Peniaga warung, Lailati Shaari, 40, berkata masalah lalat dan bau tahi ayam mengganggu keselesaan pelanggan yang datang bersarapan atau minum di kedainya.

Katanya, pelanggan terpaksa menutup cawan atau gelas minuman dan jika dibiarkan terdedah, lalat akan mengerumuni dan sekali gus menimbulkan rasa jijik dan bagi yang memesan makanan terpaksa menghabiskannya dengan cepat.

“Kedudukan warung saya dengan reban ayam tersebut jaraknya kira-kira 300 meter, namun bau busuk tetap dihidu setiap hari dan lalat semakin banyak hingga menimbulkan rasa kurang selesa pelanggan,” katanya.

Warga emas, Tukiman Tumin, 73, berkata keadaan lebih membimbangkan apabila ada penduduk kampung itu yang mengadakan majlis perkahwinan kerana makanan yang dihidangkan untuk tetamu dipenuhi lalat dan terpaksa menutupnya setiap masa selain menggunakan alternatif lain menghalaunya.

Katanya, selain dihurung lalat, tetamu terpaksa menghidu bau busuk tahi ayam sekali gus menimbulkan rasa kurang selesa walaupun seketika tetapi mereka yang tinggal di kawasan berkenaan terpaksa menghidunya setiap hari.

Beliau berharap pengusaha terbabit dapat memberikan kerjasama dalam menyelesaikan masalah itu yang berlarutan sekian lama dan agensi kerajaan yang berkenaan dapat memantau serta mengambil tindakan sewajarnya jika pengusaha tidak mematuhi peraturan atau enggan bekerjasama.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 14 JUN 2010

13 Jun 2010

NYARIS MAUT

LEDANG - Dua perompak dipercayai warga asing kembali mengganas apabila memecah masuk sebuah rumah milik warga emas , Pang Xian Phun, 61, dalam kejadian di Bukit Kangkar kira-kira jam 4 pagi, semalam.

Ketika kejadian, mangsa dan isterinya yang merupakan seorang penjaja sedang menyiapkan barang-barang keperluan untuk berniaga di dapur terkejut apabila melihat rumahnya dimasuki dua perompak yang bersenjatakan parang.

Salah seorang daripada penjenayah bertindak ganas dengan mencekik isteri mangsa dan mengikatnya menggunakan wayar elektrik dan telefon.

Mangsa cuba menyelamatkan isterinya telah mengalami kecederaan di kepala akibat ditetak menggunakan parang.

Anak mangsa yang berumur 33 tahun juga mendapat cedera ringan di tangan kerana ditetak perompak ketika cuba menyelamatkan diri di dalam biliknya.

Xian Phun yang cedera di kepala menerima empat jahitan, manakala anaknya menerima tiga jahitan.

Kedua-dua penjenayah itu dipercayai memasuki rumah mangsa melalui pagar di belakang yang telah dipotongnya.

Suspek telah melarikan diri dengan membawa bersama beg tangan isteri mangsa yang mengandungi wang tunai yang dianggarkan lebih daripada RM1,000, kad kredit dan telefon bimbit.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan pihak polis sedang menjalankan gerakan untuk memburu kedua-dua suspek.

“Kes disiasat di bawah seksyen 394 Kanun Keseksaan kerana samun bersenjata,” katanya.

Pada 31 Mei lalu, empat penjenayah juga warga asing bukan sahaja memecah masuk sebuah rumah keluarga juga di daerah ini, tetapi juga tergamak merogol seorang surirumah berusia 40-an di hadapan suami dan anak perempuannya yang berusia 11 tahun dalam kejadian di sebuah rumah di Bukit Gambir di sini.

SUMBER: SINAR HARIAN, 13 JUN 2010

07 Jun 2010

'DON'T PANIC, THERE IS NO SUGAR SHORTAGE IN JOHOR'

By Chong Chee Seong

AVOID panic buying of sugar as this will create an artificial shortage and public anxiety.

State Tourism and Domestic Trade Committee chairman Hoo Seong Chang, who gave this advice, also said that there was no shortage of sugar in Johor.

He said he had received complaints that consumers in certain districts had problems in buying sugar, adding that this could be due to weaknesses in the delivery system.


Hoo said the relevant ministries had set up monitoring units to ensure sufficient sugar supply in the state.

"There is no need for panic buying or hoard the commodity as Johor has enough supply. By doing so, this will create an artificial shortage and public anxiety," he said at the opening of the Eng Choon Association Malaysia convention dinner at Tangkak, Ledang, recently.

Hoo said officers from the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry were working closely with Customs officers at all exit points to check the smuggling of sugar.


He said stringent checks were also conducted at Johor's coast to ensure those leaving the state by sea did not smuggle out sugar.

He said he had directed relevant officers to check on complaints that the supply of sugar from factories and wholesalers was inadequate in certain areas.

On tourism, he said all districts had set up tourism centres, each equipped with comprehensive tourist brochures and roadmaps.


He said every tourism centre had also drawn up package tours to meet the needs and aspirations of tourists.

"If tourists look for beautiful islands, sunny and sandy beaches, they can go to the west coast. If they want to watch migratory birds and taste the nutritious local food, they can come to Parit Jawa and Muar.

"Go to the textile town in Tangkak if they want to pick the best cloth, or stop at Air Hitam for hand-made pottery and handicrafts."

Hoo said Johor also had many homestay facilities in fishing villages and orchards to enable tourists to stay close to nature.

06 Jun 2010

POLIS BURU EMPAT PENJENAYAH DISYAKI WARGA INDONESIA

LEDANG 5 Jun - Polis masih memburu empat penjenayah yang terbabit dalam kejadian samun dan rogol di Bukit Gambir, di sini Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Ledang, Supritendan Harun Idris berkata, pihaknya telah melancarkan operasi di penempatan pekerja asing di daerah itu sejak kes tersebut dilaporkan tetapi setakat ini belum membuahkan hasil.

"Operasi dilakukan secara berterusan tetapi belum dapat menangkap suspek," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Dalam kejadian pada 1 Jun lalu, seorang daripada empat perompak terbabit bukan setakat merampas harta benda, malah tergamak merogol seorang surirumah berusia 40-an di hadapan suami dan anak perempuannya yang berusia 11 tahun dalam kejadian di sebuah rumah di Bukit Gambir di sini.

Tanpa perikemanusiaan, wanita berusia 40-an yang mempunyai lima anak itu dirogol setelah penjenayah terbabit dipercayai tidak berpuas hati dengan hasil samun mereka.

Kumpulan samun yang dipercayai warga Indonesia itu dan bersenjatakan parang melarikan wang tunai kira-kira RM1,000 serta barang kemas dan empat telefon bimbit dianggarkan bernilai lebih RM3,000.

Harun meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian tersebut menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang di talian 06-9781222 atau mana-mana balai polis berhampiran.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 6 JUN 2010

04 Jun 2010

ROGOL DEPAN SUAMI, ANAK

Oleh Mohd Harzrul Aminuddin
harzrul@hmetro.com.my

LEDANG: Sekumpulan empat perompak warga Indonesia boleh diumpama iblis berupa manusia apabila mereka bukan saja seronok melihat lima sekeluarga diikat dan dipukul dalam rompakan bersenjata, malah ketawa ketika seorang daripada mereka merogol isteri mangsa di depan anak dan suaminya.

Malah, empat lelaki itu berani melakukan perbuatan terkutuk itu tanpa menggunakan topeng muka ketika merompak keluarga suspek di Bukit Gambir, Selasa lalu.


Kejadian kejam itu bermula kira-kira jam 3 pagi ketika pasangan suami isteri berusia 40-an dan anak mereka berusia lapan hingga 17 tahun tidur nyenyak.


Difahamkan, empat penjenayah ‘iblis’ itu menceroboh masuk rumah mangsa dengan memecahkan pintu belakang sebelum mengejutkan penghuni rumah terbabit.


Menurut sumber, suspek memasuki dua bilik dalam rumah itu sebelum mengacukan parang kepada mangsa lelaki dan mengikat tangannya bersama isteri dan seorang anak.


“Dua lagi anak yang tinggal di bilik berasingan tidak diikat tangan, tetapi diarah tidak melakukan tindakan bodoh yang boleh mengancam nyawa mereka.


“Mangsa lelaki itu dipukul keempat-empat suspek supaya memberitahu tempat dia menyimpan barangan kemas dan wang tunai,” katanya.


Sumber itu berkata, mangsa yang takut menyerahkan barangan kemas termasuk rantai, cincin dan telefon bimbit dianggarkan bernilai RM3,000.


Bukan itu saja, penjenayah terbabit turut merampas wang RM1,300 milik mangsa.


Malangnya, derita suami itu tidak berakhir di situ apabila dia berulang kali dipukul keempat-empat perompak yang menuntutnya mendedahkan tempat barangan kemas lain disembunyikan.


“Mangsa hanya mampu memberitahu tiada lagi barangan berharga mahupun wang tunai disembunyikan dalam rumah,” katanya.

Bagaikan tidak puas hati dengan kenyataan mangsa, mangsa sekali dikejutkan dengan tindakan seorang daripada penjenayah terbabit apabila tergamak merogol isteri mangsa di depannya.


Lebih menyayat hati, seorang anak mangsa yang tidur bersama pasangan itu dipaksa melihat ibunya diperkosa perompak terbabit.


Katanya, si suami hanya mampu merayu kepada penjenayah terbabit namun rintihannya tidak diendahkan, malah isterinya tetap dirogol sambil disaksikan rakan jenayah lain yang ketawa seolah-olah melihat pertunjukan.


Puas dengan perilaku tidak berperikemanusiaan itu, keempat-empat warga Indonesia terbabit merampas kunci kenderaan milik mangsa sebelum melarikan diri dengan Proton Wira itu.

Selang beberapa minit kemudian, mangsa melepaskan diri dengan bantuan dua anak lain sebelum melaporkan kejadian di balai polis berhampiran.


Difahamkan, tiga beranak terbabit turut mendapatkan rawatan di sebuah hospital di sini dan mereka kini trauma selepas terpaksa melalui peristiwa menyayat hati itu.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris, mengesahkan kejadian yang menimpa lima beranak terbabit dan pada masa sama berjanji melakukan operasi besar-besaran bagi memberkas empat suspek terbabit.


Beliau juga tidak menolak kemungkinan keempat-empat suspek bukan menetap secara langsung sekitar daerah ini dan disyaki melakukan jenayah secara berpindah-randah.


“Namun itu tidak membataskan tindakan kami untuk mengesan mereka.


“Kami akan bekerjasama dengan pasukan anggota penguat kuasa di seluruh negara dalam misi mengesan penjenayah terbabit supaya mereka didakwa di muka pengadilan dan dihukum atas kekejaman dilakukan,” katanya ketika dihubungi.


Pada masa sama, beliau menyeru orang awam yang menjadi saksi atau mempunyai maklumat kejadian itu supaya segera hadir di balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.


Katanya, setakat ini, polis sudah menemui semula kenderaan milik mangsa yang dilarikan penjenayah terbabit dalam semak sekitar daerah ini, kira-kira 24 jam selepas kejadian itu dilaporkan.


Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol dan Seksyen 395 kanun sama kerana melakukan jenayah pecah rumah secara berkumpulan.

SUMBER: HARIAN METRO, 4 JUN 2010

DIROGOL PENYAMUN DEPAN SUAMI

LEDANG 3 Jun - Akibat tidak berpuas hati dengan hasil samun, seorang daripada empat penyamun dipercayai warga Indonesia tergamak merogol seorang suri rumah ketika memecah masuk rumah mangsa di Bukit Gambir, di sini kelmarin.

Tanpa perikemanusiaan wanita berusia 40-an dan mempunyai lima anak itu dirogol di hadapan suami dan seorang anak pasangan tersebut berusia 11 tahun.

Dalam kejadian pada pukul 3.30 pagi itu, suspek menceroboh masuk setelah memotong pintu jeriji di belakang rumah yang terletak berhampiran kebun kelapa sawit.

Ketika kejadian, mangsa sedang tidur di bilik utama bersama suami dan anak bongsunya manakala empat lagi anak mereka berusia antara lapan dan 17 tahun, di sebuah bilik lain.

Kesemua suspek yang bersenjatakan parang dan tidak memakai penutup muka itu mengambil wang tunai RM1,000, barang kemas dan empat unit telefon bimbit bernilai RM3,000.

Mereka kemudian melarikan diri menggunakan kereta milik mangsa.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Harun Idris berkata, kereta mangsa bagaimanapun ditemui ditinggalkan di tepi jalan, berhampiran Pagoh, kira-kira 20 kilometer dari rumah mangsa.

Katanya, pihaknya masih menyiasat kemungkinan suspek menukar kenderaan lain atau melarikan diri ke kawasan berhampiran.

"Polis melancarkan operasi besar-besaran bagi mengesan kumpulan penjenayah itu dan ia turut membabitkan operasi di kawasan penempatan pekerja asing," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Katanya, sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu boleh menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang di talian 06-9781222 atau mana-mana balai polis berhampiran.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 4 JUN 2010

ISTERI DIROGOL DEPAN SUAMI

Oleh Junita Mat Rasid

Penjenayah laku perbuatan keji kerana tak puas hati hasil rompakan

TANGKAK: Sekumpulan empat perompak bertindak kejam dengan bukan saja memecah masuk sebuah rumah dan merompak, malah turut merogol seorang suri rumah berusia 40-an di depan suami mangsa dan anak perempuannya berusia 11 tahun, dalam kejadian di Bukit Gambir, dekat sini, awal pagi Selasa lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.30 pagi itu, seorang perompak yang tidak memakai sebarang topeng dan dipercayai warga Indonesia dikatakan bertindak merogol mangsa selepas tidak berpuas hati dengan hasil rompakan yang mereka peroleh.

Difahamkan kumpulan itu memecah masuk rumah itu yang terletak di tepi jalan dan berhadapan dengan kebun kelapa sawit, dengan memotong pintu gerigi pintu belakang sebelum memasuki bilik mangsa yang ketika itu tidur bersama suami dan anak perempuannya, manakala empat lagi anak pasangan itu berusia antara lapan tahun hingga 17 tahun tidur di bilik bersebelahan.

Kumpulan perompak itu kemudian menggeledah rumah berkenaan sebelum merampas wang tunai berjumlah kira-kira RM1,000, barang kemas dan empat telefon bimbit yang semuanya bernilai lebih RM3,000.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris, berkata perompak itu melarikan diri dengan menggunakan Proton Wira milik mangsa sebelum meninggalkan kenderaan berkenaan di tepi jalan berhampiran kawasan Pagoh, iaitu kira-kira 20 kilometer daripada tempat kejadian.

Katanya, kemudian kumpulan perompak itu melarikan diri mungkin dengan menggunakan kenderaan lain atau berjalan kaki dipercayai bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

“Setakat ini kita tidak dapat memastikan sama ada kumpulan itu melarikan diri dengan menggunakan kenderaan lain atau berjalan kaki kerana kita masih menjalankan siasatan lanjut kejadian berkenaan," katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Beliau turut meminta orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang di 06-9781222 atau balai polis berhampiran.

SUMBER: BERITA HARIAN, 4 JUN 2010

03 Jun 2010

DAFTAR SEGERA DENGAN PERKESO ELAK DIDENDA

MUAR 2 Jun - Pemilik syarikat di daerah ini dan Ledang yang belum berdaftar dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) disaran berbuat demikian bagi mengelak dikenakan tindakan sempena Ops Kesan Perkeso tidak lama lagi.

Pengurus Perkeso cawangan Muar, Jamalluddin Mohamad berkata, pendaftaran pekerja oleh majikan dengan Perkeso amat penting untuk memastikan kebajikan dan keselamatan para pekerja terjamin.

"Bagi bulan Julai ini, kita akan menggerakkan Ops Kesan secara besar-besaran dan syarikat yang didapati tidak berdaftar boleh dikenakan kompaun sehingga RM500.

"Sebaik-baiknya, saya menasihati para majikan datang secara sukarela ke Pejabat Perkeso cawangan Muar supaya kita dapat menyelesaikan perkara ini tanpa sebarang tindakan," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, majikan yang mendaftar secara sukarela tidak akan dikenakan tindakan.

"Kami akan melawat syarikat-syarikat di seluruh daerah Muar dan Ledang berdasarkan kawasan-kawasan yang telah dibahagikan.

"Ops Kesan ini memberi tumpuan kepada syarikat-syarikat yang belum berdaftar dengan Perkeso dan ia meliputi semua sektor perniagaan," katanya.

Berdasarkan perangkaan terkini, sebanyak 12,377 majikan terdapat di daerah Muar dan Ledang telah berdaftar dengan Perkeso dengan 5,557 syarikat masih aktif.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 3 JUN 2010

HELP STRENGTHEN ECONOMY, CHINESE URGED

MALAYSIAN Chinese are urged to be more united to develop the community and support the government to rejuvenate the country's economy.

State Tourism and Domestic Trade Committee chairman Hoo Seong Chang said the roles played by the Chinese in the community and nation-building were obvious.

"However, they need to push harder at the current time of need," he said after opening the Eng Choon Association Malaysia convention dinner at Tangkak, Ledang, recently.


Hoo said the association had a strong network of members nationwide and overseas which could play an important role to strengthen the country's economy.

He said the association had played a role in providing education, health and welfare services in the community, adding that it had taken another step in the development of the country's heritage and culture.

"I concur with the view that the rich history of the association must be appreciated by the younger generation. They are the frontliners to carry on with the work."


The association's Tangkak branch president Goh Tee Tee, who is also Tangkak assemblyman, called on members who had old manuscripts, memoirs or relics of the association to donate towards its heritage and cultural centres. He said if the rich history was not preserved, it would sink into oblivion, resulting in a great loss in the treasure of the community and country.