TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

30 November 2010

RUMAH PUSAKA ROSAK DIMAKAN ANAI-ANAI

LEDANG – Seorang warga emas, Ahmadin Selamat, 54, dari Kampung Parit Simpang, Kundang Ulu, Ledang terpaksa meneruskan kehidupan dengan tinggal di rumah yang boleh diibaratkan seperti rebah menyembah bumi.

Rumah pusaka yang berusia lebih 60 tahun itu semakin usang dimakan usia dan hampir 80 peratus swtrukturnya rosak dimakan anai-anai manakala bumbungnya pula bocor.

Lebih mendukacitakan bahagian dapur rumahnya itu telah roboh dengan sendiri sejak setahun lalu kerana reput dimakan anai-anai.

“Tidur malam saya juga sering terganggu kerana terkena titisan air hujan daripada bahagian bumbung yang bocor dan membasahi ruang tamu yang menjadi tempat tidur.

“Saya risau kerana musim tengkujuh semakin hampir apabila memikirkan kerosakan pada bumbung rumah ini semakin serius,” katanya kepada Sinar Harian.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 30 NOVEMBER 2010

27 November 2010

DAFTAR NAMA SEBELUM SAMUN

Oleh Sharifah Zulaikha Syed Amali

LEDANG: Dua penjenayah sempat mendaftar sebagai pesakit selain berpura-pura mengalami sakit gigi kronik sebelum merompak sebuah klinik gigi di bandar ini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 5.30 petang itu, penjenayah yang bersenjatakan parang turut menunggu giliran bersama pesakit lain.

Kakitangan klinik, Nurul Nazirah Abdul Malek, 20, berkata dia sedang menerima bayaran rawatan daripada seorang pesakit apabila penjenayah tiba-tiba datang ke kaunter.

"Penjenayah terus mengeluarkan parang dan menggertak pesakit berkenaan supaya menyerahkan wang serta barangan berharga.

"Pada masa sama, mereka turut mengarahkan kakitangan klinik serta seorang lagi pesakit supaya melakukan perkara sama atau diugut akan dicederakan," katanya, semalam.

Ketika kejadian, seorang doktor, tiga kakitangan serta dua pesakit berada di klinik dan bimbang dengan keselamatan diri, mangsa menyerahkan wang juga barangan berharga kepada penjenayah.

Menurut Nurul, penjenayah kemudian melarikan diri dari sana dengan hasil rompakan berjumlah kira-kira RM6,000.

"Walaupun tiada sesiapa cedera dalam rompakan itu, saya trauma kerana masih terbayang wajah bengis penjenayah," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris mengesahkan kejadian dan polis sedang menjejak penjenayah terbabit.

"Kami sedang mengesan penjenayah melalui butiran diri mereka yang tercatat ketika mendaftar untuk mendapatkan rawatan.

"Penjenayah dipercayai berusia lingkungan 40-an manakala kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan serta Seksyen 397 kanun yang sama kerana samun berkumpulan dan bersenjata," katanya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian diminta menghubungi balai polis berhampiran untuk membantu siasatan.

SUMBER: HARIAN METRO, 27 NOVEMBER 2010

'GIVE YOUNGER CANDIDATES A GO', SAYS CHUA

TANGKAK: MCA may field candidates from among the younger generation in the next general election if they can win the seats for Barisan Nasional.

Party president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek said it was important to train the younger generation so they would one day take over the leadership of the party.

Speaking to reporters here, he said MCA leaders at all levels should encourage the younger members to be actively involved in party activities.

“We want the younger generation to be given the opportunity to lead and we should give them the space to develop from now.

“We also want party leaders to engage more youths as they make up the majority of the population,” he said after launching the Ledang MCA Youth Sunshine cultural show here on Thursday night.

Dr Chua said it was wrong to assume that all young people were anti-government as recent studies by the party showed some were strong supporters of Barisan Nasional.

Studies had shown that about 40% of the youths were still undecided whom to support but they indicated that they would vote according to the performance of the party.

Party leaders should work hard to win the support of this 40% and capitalise on the recent election fiasco in PKR as many of the youths were disillusioned by the opposition party.

“The PKR election fiasco is an eye-opener to all that the Opposition cannot even conduct elections properly and its leaders are leaving the party one by one.

“Those who had left the PKR had openly claimed that they had lost confidence and that there was no democracy in the party,” he said, adding that the youths should be able to evaluate the current political scenario for themselves.

Dr Chua also said the Government’s recent economic transformation programme would create at least three million jobs in the next 10 years.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s decision to provide scholarships to students who scored at least 9As irrespective of their race was also a good sign.

“The Government is trying to be as fair as possible to everyone and we urge the youths to support the economic transformation programme,” he said.

The programme, if successfully implemented, would benefit everyone in terms of income, standard of living and better job opportunities, he added.

SOURCE: THE STAR, NOVEMBER 27, 2010

PEROMPAK MENYAMAR JADI PESAKIT GIGI

LEDANG – Sebuah klinik pergigian di bandar Tangkak di sini terpaksa menanggung kerugian anggaran sebanyak RM6,000 apabila dirompak dua lelaki yang berpura-pura menjadi pesakit klinik mereka.

Dalam kejadian jam 5.30 petang kelmarin, suspek yang bersenjatakan parang telah membawa lari wang tunai, barang kemas dan telefon bimbit milik doktor, tiga kakitangan dan dua pesakit.

Salah seorang kakitangan klinik terbabit, Nurul Nazirah Abdul Malek, 20, berkata, dia masih trauma dengan kejadian yang berlaku kelmarin kerana ketika kejadian dia telah berurusan dengan suspek di kaunter.

Menurutnya, dia tidak menyangka lelaki yang datang untuk mendapatkan rawatan gigi itu sebenarnya berpura-pura dan sebaliknya mempunyai niat jahat merompak di klinik itu.

“Pada jam 2 petang suspek yang berusia 40 tahun telah datang ke klinik ini dan mengatakan ingin membuat rawatan gigi.

“Tetapi, saya mengatakan bahawa pesakit sudah penuh dan memintanya datang pada hari berikutnya,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, namun suspek enggan berbuat demikian dan sanggup menunggu hingga ke petang semata-mata untuk mendapatkan rawatan.

Kemudian, suspek keluar seketika untuk mengambil keretanya di pusat mencuci kereta dan datang semula ke klinik berkenaan bersama seorang rakan.

“Penantian menunggu giliran untuk mendapatkan rawatan berakhir dan kedua-dua suspek dipanggil masuk untuk rawatan doktor.

“Bagaimanapun tembelang suspek yang berpura-pura sebagai pesakit terbongkar apabila suspek yang berusia 43 tahun telah merompak pesakit yang sedang menjelaskan pembayaran di kaunter pembayaran,” katanya.

Nurul Nazirah berkata, sejurus selepas itu kedua-dua suspek mengarahkan sambil mengacukan parang kepada kesemua kakitangan klinik dan doktor terbabit supaya patuh kepada arahan yang diberi bagi mengelakkan dicederakan.

“Suspek berusia 40 tahun ini mengambil kesemua wang di kaunter pembayaran dan merampas barang kemas dan enam telefon bimbit,” katanya.

Sebelum melarikan diri, suspek masih sempat merompak seorang pesakit yang baru tiba untuk mendapatkan rawatan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata, pihaknya mengesahkan ada menerima laporan berhubung insiden yang berlaku.

Menurutnya, pihaknya akan melancarkan gerakan untuk memburu kedua-dua suspek untuk tindakan yang selanjutnya.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan Seksyen 397 kanun yang sama kerana samun berkumpulan dan bersenjata,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 27 NOVEMBER 2010

25 November 2010

WAHID TIADA MODAL

LEDANG – Mungkin dianggap sesuatu yang pelik apabila sepasang suami isteri tinggal bersama 24 kambing ternakan mereka dalam satu rumah.

Bagaimanapun ia adalah realiti yang menjadi rutin harian bagi Wahid Husin, 58, dan isterinya, Ijah Jaafar, 40, sejak lebih 10 tahun lalu.

Situasi ini berlaku disebabkan mereka tidak mempunyai modal men- cukupi untuk membina kandang kambing ternakan, walaupun itu boleh menimbulkan rasa kurang senang kepada masyarakat luar kerana tindakannya seperti di luar batasan iaitu manusia tinggal bersama haiwan.

Menurutnya, perasaan sayang dan simpati kepada semua kambing peliharaannya berjaya mengatasi rasa jijik terhadap haiwan itu.

“Saya mula berjinak menternak kambing selepas berhenti bekerja di kilang perabot berhampiran.

“Sekadar suka-suka dengan memelihara dua kambing akhirnya telah membiak sehingga 24 ekor,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di kediamannya di Pekan Rawang di sini, baru-baru ini.

Katanya, buat masa ini semua kambing peliharaannya itu bukan bertujuan untuk dijual sehinggalah tiba masa yang sesuai.

“Meskipun kadang kala isteri saya merungut kerana tidak selesa dengan keadaan ini tetapi saya tiada pilihan lain.

“Saya tidak sampai hati membiarkan semua kambing ini terbiar di luar rumah pada waktu malam dan hujan,” katanya.

Wahid berkata, rutin hariannya seperti penternak lain yang mana pada awal pagi dia akan membersihkan najis kambing dan memberi makanan dedak dan rumput kepada haiwan ternakannya itu.

“Sudah masanya kambing ini tinggal dalam kandang kerana bilangannya yang semakin bertambah.

“Saya ingin meminta jasa baik mana-mana pihak yang berkemampuan untuk membantu merealisasi impian saya ini,” katanya.

Menurutnya, dia bercadang untuk membina kandang kambing yang bersesuaian di tanah terbiar di belakang rumahnya.

“Saya berharap dengan adanya kandang ini, kambing ternakan saya akan lebih mudah membiak.

“Pada masa yang sama ia dapat memberi keselesaan kepada saya dan isteri kerana tidak perlu lagi berkongsi rumah dengan kambing,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 25 NOVEMBER 2010

SERUMAH BERSAMA 24 KAMBING

Oleh Sharifah Zulaikha Syed Amali

SERONOK...Wahid melihat kambing yang dipelihara di rumahnya sejak 10 tahun lalu.
SERONOK...Wahid melihat kambing yang dipelihara di rumahnya sejak 10 tahun lalu.

LEDANG: Walaupun tinggal sebumbung dengan 24 kambing milik mereka di Pekan Rawang di sini, sejak 10 tahun lalu, Wahid Husin, 58, dan isteri, Ijah Jaafar, 40, tidak menganggap bau serta kesesakan di dalam rumah kerana kehadiran ternakan berkenaan mengganggu mereka sebaliknya menambahkan lagi keceriaan.

Mereka yang mendakwa sudah biasa hidup sebumbung dengan haiwan terbabit malah tidak sanggup membiarkan ternakan itu tinggal di luar.

“Ada rakan serta jiran mengesyorkan kami melepaskan kambing itu ke luar rumah tetapi kami bimbang hilang dicuri atau mengganggu ketenteraman penduduk,” katanya, semalam.

Wahid yang mendakwa tidak cukup modal membina kandang kambing berkata, sudah lama dia merancang membina kandang berkenaan tetapi hasrat sering terbantut kerana ada lagi perkara penting perlu dilakukan dengan wang yang ada.

Bagaimanapun, Wahid tetap berharap impiannya untuk mempunyai kandang kambing terlaksana.

Menurut Wahid, pada mulanya dia hanya membela dua kambing sebagai haiwan peliharaan tetapi lama-kelamaan membiak hingga mencecah 24 ekor.

“Semua ini bermula selepas saya mengambil keputusan berhenti kerja di sebuah kilang perabot berhampiran dan membela kambing bagi mengisi masa lapang.

“Tidak pula saya jangka kambing dulunya hanya dua ekor kini membiak sebanyak sekarang menyebabkan rumah kami sesak,” katanya.

Pasangan yang masih tiada cahaya mata itu amat menyayangi kambing berkenaan sehingga tidak sanggup menjualnya kepada orang ramai.

SUMBER: HARIAN METRO, 25 NOVEMBER 2010

24 November 2010

PELAJAR MENINGGAL DUNIA SEJURUS SEBELUM SPM

Oleh Ibrahim Isa

LEDANG: Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Hazizul Hasah, 17, yang meninggal dunia sejurus sebelum menduduki kertas peperiksaan Bahasa Malaysia 1 di Sekolah Menengah Kebangsaan Ledang, Tangkak di sini, pagi semalam, disifatkan seorang yang periang dan tabah walaupun mengetahui mempunyai masalah jantung.

Bapanya, Hasah Eunos, 56, berkata tekad arwah anaknya yang tetap mahu ke sekolah untuk belajar dan tidak mahu ketinggalan walaupun mempunyai penyakit jantung kronik cukup membanggakannya.

Hazizul mengalami komplikasi jantung sejak dilahirkan dan sering berulang alik ke Institut Jantung Negara (IJN) di Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan. Walaupun keadaannya demikian, dia tetap mahu ke sekolah.

Sebagai bapa, sikapnya yang tetap ingin ke sekolah untuk menimba pelajaran walaupun sedar kesihatannya kurang baik dan mukanya boleh berubah kebiruan walaupun hanya berjalan sejauh 50 meter amat membanggakan saya.

Melihat minatnya itu, saya sendiri menghantar arwah setiap pagi ke sekolah sebelum ke kebun getah dan mengambilnya selepas sekolah, katanya ketika ditemui di Kampung Seri Maamor di sini, semalam.

Hazizul mengadu sesak nafas kira-kira jam 7.45 pagi ketika mendengar taklimat mengenai peperiksaan Bahasa Malaysia 1 di dewan sekolah itu.

Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran berkata Hazizul mengadu sukar bernafas kepada pengawas peperiksaan sebelum dibawa keluar dari dewan peperiksaan dan ditempatkan di bilik rehat.

Pihak pentadbiran sekolah menghubungi ambulans, bagaimanapun beliau disahkan meninggal dunia selepas 10 minit pegawai perubatan tiba di sekolah, katanya kepada pemberita selepas melawat calon SPM Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Indahpura di Kulaijaya.

Peperiksaan SPM dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia bermula semalam.

Hasah berkata, beliau mendapat tahu mengenai kejadian menimpa anaknya ketika berada di kebun getah selepas menghantarnya ke sekolah beberapa minit sebelum itu.

Saya terkejut apabila mendapat panggilan telefon daripada sekolah mengatakan anak saya meninggal dunia, katanya.

Allahyarham yang juga anak lelaki tunggalnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Seri Maamor selepas zuhur.

Sementara itu, seorang lagi calon SPM di Kluang meninggal dunia, kelmarin akibat penyakit buah pinggang.

Mohd Fazli Yusop, 17, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Belitong, dekat Kluang, meninggal dunia selepas mendapat rawatan dialisis di Hospital Sultanah Aminah di Johor Bahru.

TEEN DIES OF HEART ATTACK JUST BEFORE SITTING FOR SPM PAPER

TANGKAK: A Form Five student of SMK Ledang here died be­fore he could sit for his Sijil Pelaja­ran Malaysia (SPM).

Hazizul Hasah, 17, (pic) from Kampung Sri Makmor, collapsed at his school yesterday, believed to be from a heart attack just before he was due to sit for his first paper in the SPM at about 8am.

Muar Ledang Education Depart­ment deputy chief Jamal Abdullah said Hazizul had been suffering from a heart problem.

He said the school had acted fast and called for an ambulance when Hazizul seemed weak and complained of breathing difficulties.

However, medical officers who arrived in an ambulance pronounced him dead at the scene.

The school then informed the teenager’s parents, he said.

Hazizul’s father Hasah Eunos, 56, said he sent his son to school at about 6.30am and noted that his son had been coughing badly for the past few days.

He said Hazizul, the only boy in a family of four children, had been suffering from a heart problem since small.

Hasah said the family, especially his wife Wagisah Marzuki, 46, regarded Hazizul’s death as fated.

Meanwhile, Bernama quoted Johor Education Director Markom Giran as saying that another SPM candidate, Mohd Fazli Yusop, also 17, of SMK Belitong near Kluang died at 4pm on Monday after undergoing dialysis at the Sultanah Aminah Hospital in Johor Baru.

A total of 56,203 candidates are sitting for the SPM at 243 centres in Johor. – Bernama

SOURCE: THE STAR, NOVEMBER 24, 2010

SESAK NAFAS SEBELUM REBAH

Oleh Ibrahim Isa dan Sharifah Zulaikha Syed Amali

LEDANG: “Saya sedang menoreh getah ketika menerima panggilan mengatakan anak yang hendak menduduki peperiksaan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) tenat.

“Saya kemudian bergegas ke sekolah tapi Hazizul disahkan sudah meninggal dunia kerana diserang sakit jantung,” kata Hasah Eunos, 56, bapa calon SPM yang mati ketika sedang mendengar taklimat peperiksaan itu di sekolahnya, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.45 pagi di Sekolah Menengah Kebangsaan Ledang, Tangkak, Hazizul berada dalam kelas bersama rakan untuk mendengar taklimat peperiksaan mata pelajaran Bahasa Malaysia 1, sebelum dia mengadu sesak nafas.

Arwah kemudian dibawa ke bilik rawatan dan petugas perubatan yang tiba kira-kira 10 minit kemudian bagaimanapun mengesahkan pelajar itu sudah meninggal dunia.

Hasah yang ditemui di rumahnya di Kampung Seri Maamor di sini, berkata arwah anaknya mengalami komplikasi jantung sejak dilahirkan dan mereka sering ke Institut Jantung Negara (IJN) di Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan.


“Tiada sebarang perubahan ditunjukkan Hazizul ketika menghantarnya ke sekolah kira-kira jam 6.50 pagi.

“Hazizul yang juga anak lelaki tunggal saya dalam keadaan stabil dan ceria serta tidak sabar untuk menduduki peperiksaan, dia hanya batuk biasa saja,” katanya.

Hasah berkata, walaupun kesihatan Hazizul kurang baik, anak ketiga daripada empat beradik itu tetap mahu ke sekolah bagi meneruskan pelajaran.

Katanya, doktor di IJN memaklumkan penyakit jantung Hazizul agak kronik manakala pembedahan pula tidak boleh dilakukan untuk menyembuhkannya tetapi mereka sekeluarga tetap tidak berputus asa dan membawanya ke hospital dari semasa ke semasa.

“Hazizul mampu belajar seperti biasa tapi tak boleh aktif kerana badannya akan bertukar kebiruan.

“Dia juga meminati mata pelajaran lukisan dan tak sabar menunggu untuk menduduki peperiksaan mata pelajaran itu,” katanya.

Katanya, walaupun Hazizul bukan tergolong di kalangan pelajar cemerlang, kesungguhannya untuk belajar menyebabkan mereka sekeluarga tidak mampu menghalangnya walaupun bimbang keadaan kesihatannya yang makin buruk.

“Sebagai bapa, saya bangga dengan kesungguhan ditunjukkan Hazizul dan kerana itu saya tidak pernah ketinggalan menghantar dan menjemputnya pulang dari sekolah,” katanya.

Ibunya, Wagisah Marzuki, 46, pula berkata, anaknya itu sempat menjamah pisang goreng sebelum ke sekolah.

“Hazizul bersarapan seperti biasa dan saya sempat berpesan supaya menjaga diri serta menjawab peperiksaan dengan tenang. Tidak sangka dia meninggalkan kami pada usia muda,” katanya.

Jenazah Hazizul dikebumikan selepas solat Zuhur di Tanah Perkuburan Islam Kampung Seri Maamor, semalam.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran pada sidang media berkata, kejadian berlaku kira-kira 15 minit sebelum calon mula menduduki peperiksaan.

“Hazizul tiba-tiba mengadu sesak nafas sebelum rebah. Dia kemudian dibawa ke bilik rawatan manakala guru menghubungi pusat perubatan.

“Bagaimanapun, pemeriksaan oleh petugas perubatan mendapati Hazizul sudah meninggal dunia. Kami mengucapkan takziah di atas pemergian arwah dan berharap keluarganya bersabar,” katanya.

Sementara itu, di Kluang, Bernama melaporkan seorang lagi calon SPM meninggal dunia pada jam 4 petang kelmarin akibat penyakit buah pinggang.

SUMBER: HARIAN METRO, 24 NOVEMBER 2010

PELAJAR SPM HIDAP KOMPLIKASI JANTUNG MENINGGAL DI DEWAN PEPERIKSAAN

LEDANG 23 Nov. – Seorang calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang menghidap komplikasi jantung sejak lahir, meninggal dunia di Sekolah Menengah Kebangsaan Ledang, Tangkak di sini hari ini selepas sesak nafas sebelum sempat menduduki peperiksaan itu, pagi ini.

Dalam kejadian pukul 7.45 pagi itu, pelajar berkenaan, Hazizul Hasah, 17, mengalami sesak nafas semasa sedang mendengar taklimat di bilik peperiksaan di sekolah tersebut.

Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran berkata, pelajar tersebut dibawa ke bilik rawatan dan sepasukan paramedik dengan ambulans yang tiba di sekolah itu 10 minit kemudian mengesahkan Hazizul telah meninggal dunia.

Beliau berkata, Allahyarham menghembuskan nafas terakhir sebelum sempat menduduki peperiksaan bagi Bahasa Melayu Kertas 1 yang merupakan subjek pertama pada SPM tahun ini.

“Pihak Jabatan Pelajaran Negeri mengucapkan takziah atas pemergian mengejut Allahyarham dan diharap keluarganya akan banyak bersabar,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Sementara itu, ayah Allahyarham, Hasah Eunos, 56, memberitahu, dia dimaklumkan tentang kematian anaknya itu ketika berada di kebun.

“Saya menghantarnya ke sekolah setiap hari sebab itu saya terkejut apabila mendapat panggilan daripada pihak sekolah yang mengatakan anak saya tenat dan kemudiannya meninggal dunia,” katanya yang menetap di Kampung Seri Maamor di sini.

Katanya, Allahyarham merupakan anak ketiga daripada empat beradik itu dikesan menghidap komplikasi jantung sejak lahir dan dia sering membawa mangsa berulang-alik ke Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan.

“Doktor di IJN memberitahu yang penyakit jantung anak saya ini agak kronik dan pembedahan tidak dapat dibuat untuk menyembuhkannya, namun dari semasa ke semasa kami ada membawanya ke hospital.

“Dia boleh bersekolah seperti biasa tetapi tidak boleh aktif kerana badannya boleh menjadi kebiruan. Dia juga sering batuk-batuk, namun dia seorang yang periang dan merupakan anak yang baik,” katanya yang turut memberitahu Allahyarham amat meminati mata pelajaran lukisan.

Jenazah Allahyarham yang merupakan anak lelaki tunggal dalam keluarga itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Seri Maamor selepas solat zohor.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 24 NOVEMBER 2010

23 November 2010

BERI KERJASAMA PENUH

LEDANG - Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang menggesa masyarakat supaya memberi kerjasama padu kepada polis untuk membanteras jenayah di sekitar daerah ini.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata, menerusi Program Community Policing yang dianjurkan, ia menjadi platform kepada polis untuk mendekati masyarakat bagi mewujudkan jaringan hubungan yang erat mereka.

Menurutnya, ini kerana pada program berkenaan pegawai polis daripada IPD Ledang turun padang beramah mesra dengan masyarakat setempat.

“Jaringan yang erat ini sangat penting terutamanya berhubung penyaluran maklumat penting yang berkaitan jenayah dalam kampung.

“Maklumat yang tepat dan pantas ini membolehkan polis mengambil tindakan selanjutnya,” katanya ketika berucap pada program berkenaan di Masjid Jamek Kampung Parit Kassan Bukit Gambir, di sini.

Beliau berkata, menerusi program ini juga membolehkan polis menyampaikan maklumat berkaitan keselamatan dan undang-undang.

“Pada masa sama berpeluang menasihati masyarakat kampung berkaitan undang-undang di jalan raya.

“Masyarakat turut mempunyai peranan sama mencegah jenayah, jika mereka mempunyai maklumat, segera melaporkannya di balai polis berhampiran,” katanya.

Harun berkata, menjadi tanggungjawab polis turun padang bertemu masyarakat bertanya masalah dihadapi bagi menangani jenayah bersama.

Beliau juga meminta ibu bapa supaya menasihati anak agar tidak terjebak pergaulan bebas yang boleh menimbulkan masalah sosial seperti rogol dan buang bayi.

“Anak bakal pemimpin negara, mereka perlu bijak memilih rakan supaya tidak terpengaruh perkara negatif.

“Ibu bapa diingatkan agar tidak memberi kemudahan menunggang motosikal kepada anak mereka kecuali jika mempunyai lesen memandu yang sah,” katanya.

Beliau berkata, pada masa ini terlalu ramai anak menaiki motosikal tanpa lesen memandu, malah ada antara mereka terlibat kemalangan.

“Tanggungjawab membasmi jenayah perlu di- laksanakan bersama kerana ia tidak boleh dielak tetapi boleh dikawal,” katanya.

Justeru, program itu akan diteruskan bagi men- jalin hubungan mesra polis dengan masyarakat di samping memberi pemahaman tugas dan tanggung- jawab polis kepada awam.

Turut hadir, Penghulu Mukim Grisek, Ishak Abu Bakar; Timbalan Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Muhammad Salleh Abd Razak; Ketua Polis Balai Bukit Gambir, SM Shamsuddin Saad; Ketua Kampung Parit Kassan, Mohd Hamzah Basar dan Ketua UMNO Cawangan Parit Kassan, Muslim Jasmin.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 23 NOVEMBER 2010

22 November 2010

SEKTOR PELANCONGAN NADI DAERAH MUAR

Oleh Junita Mat Rasid

PERKATAAN `Muar' dipercayai berasal daripada Muara dan dikatakan mungkin berasal daripada perkataan hindu iaitu `Muna' dan `Ar' yang bermaksud tiga dan sungai yang menggambarkan mengenai kewujudan Sungai Muar yang mengalir melalui bandar Muar, sekali gus menjadikannya sebagai sungai terpanjang di Johor.

Daerah Muar yang terletak bersempadan dengan daerah Ledang, Segamat, Batu Pahat serta negeri Melaka mempunyai pelbagai tarikan kerana memiliki pakej pelancongan yang lengkap termasuk eko pelancongan, juadah istimewa, tempat bersejarah, perkampungan homestay dan keindahan alam yang masih dikekalkan.

Daerah Muar mempunyai peta pelancongan yang lengkap, malah setiap kawasan mukimnya mempunyai produk berpotensi untuk terus diketengahkan bagi meletakkan namanya setaraf dengan lokasi pelancongan lain di negara ini.

Muar bukan hanya terkenal dengan kelazatan asam pedas, sate dan mi bandung Muar, malah deretan bangunan zaman kolonial dan alam sekitarnya pasti menggamit pengunjung bagi menikmati pengalaman berbeza serta keunikannya sendiri.

Bermula daripada pakej lokasi bersejarah zaman kesultanan Melaka dan kesan serangan komunis di Bukit Kepong dengan pelbagai kesan sejarah yang masih boleh dilihat sehingga hari ini serta deretan bangunan bersejarah yang dibina seawal tahun 1909 yang masih terpulihara, menjadikan Muar mampu menarik peminat sejarah untuk berkunjung ke daerah itu.

Kesan Kubu Bentayan yang menjadi lokasi terakhir kerajaan Melaka selepas serangan Portugis pada 1511 juga boleh dilihat, selain makam Sultan Aluaddin Riayat Shah 1, makam Panglima Lidah Hitam, kesan Kota Buruk dan Kota Biawak Busuk serta kesan peristiwa Bukit Kepong yang masih boleh dilawati.

Bandar Muar yang dibuka pada 1884 dan dikenali sebagai Bandar Maharani memiliki bangunan lama termasuk Masjid Jamek Sultan Abu Bakar, Bangunan Sultan Abu Bakar, Kubu Bentayan, Bangunan Kastam Diraja, Mahkamah Tinggi/Sesyen, Pejabat Cawangan Polis Trafik Muar dan Sekolah Tinggi Muar.

Selain itu Muar juga mempunyai Kolam Air Panas Sungai Gersik, Perkampungan Homestay Parit Bugis, Ladang Herba Nasuha, Hutan Bakau, Pantai Leka yang menjadi lokasi burung hijrah, unsur tradisional melalui tarian zapin Lenga, tarian barongan, kuda kepang dan kraftangan yang mempunyai permintaannya tersendiri.

Menyedari kelebihan yang ada di daerah itu, Pegawai Daerah Muar, Mislan Karmani, berkata pihaknya memberikan tumpuan khusus bagi meningkatkan sektor pelancongan di kawasan ini melalui usaha mengekalkannya dan promosi.

Katanya, pada masa yang sama pihaknya mahu kualiti daerah Muar ditingkatkan dan antara usaha dijalankan ialah menjadikan program Muar Daerahku, Bersih Idamanku sebagai matlamat utama memastikan persekitaran yang sihat dan indah.

"Kebersihan perlu menjadi cara hidup dan menjadi perkara penting dalam kehidupan harian, malah Sultan Johor sendiri turut menitahkan rakyat mengutamakan kebersihan yang perlu dijadikan amalan," katanya.

SUMBER: BERITA HARIAN, 22 NOVEMBER 2010

KEMAJUAN, ALAM SEMULA JADI KEISTIMEWAAN DAERAH LEDANG

Oleh Junita Mat Rasid

DAERAH Ledang yang diambil sempena nama Gunung Ledang iaitu antara gunung yang terkenal di negara ini dengan ketinggian 1,276 meter menjadikannya seseorang boleh melihat Selat Melaka dan Sumatera, Indonesia dengan jelas.

Selain dikenali dengan lagenda Puteri Gunung Ledang yang jelita dan dikatakan mendiami gunung berkenaan, kelebihan gunung itu juga dikaitkan dengan kekayaan spesies flora dan fauna yang sukar ditemui di tempat lain.

Ledang adalah daerah ke-10 dan paling bongsu di Johor dengan bandar utamanya dikenali sebagai Tangkak dan turut meliputi kawasan Tanjung Agas, Kesang, Sungai Mati, Serom, Sagil dan Bukit Gambir.

Jika Gunung Ledang terkenal dengan lagenda puterinya, kejayaan daerah Ledang pula bukan sekadar mi-tos semata-mata, tetapi dibuktikan dengan perubahan pembangunan fizikalnya, selain tarikan alam semula jadi yang kekal terpulihara.

Daerah Ledang yang dipisahkan dengan daerah Muar berdasarkan limbangan Sungai Muar iaitu dari muara sehingga sempadan daerah Segamat, dibahagikan kepada enam mukim iaitu Serom, Tangkak, Kundang, Kesang, Gersik dan Bukit Serampang dengan 132,778 penduduk, manakala Pegawai Daerahnya ialah Amran Abdul Rahman.

Mengikut perancangan terbaru, sebuah hab perabot antarabangsa dengan pusat pameran yang luas akan dibina di Tangkak bagi meningkatkan lagi pertumbuhan industri itu dengan tapak seluas 15 hektar sudah diluluskan oleh Kerajaan Persekutuan.

Projek pembangunan yang bakal direalisasikan dalam tempoh Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-Ke10) itu akan dibina dengan kos kira-kira RM300 juta, sekali gus menjadikan Daerah Ledang sebagai tumpuan pelabur, pengilang dan pembeli perabot dari dalam dan luar negara.

Pemilihan kawasan itu berikutan ia menjadi lokasi strategik sebagai hab perabot kerana daerah itu bersama Muar menyumbang kira-kira 45 peratus daripada jualan perabot di negara ini iaitu dengan nilai jualan RM8 bilion setahun.

Hab perabot antarabangsa itu dijangka akan melonjakkan lagi sektor pembuatan apabila turut memperkenalkan pelbagai mesin terbaru dan berteknologi tinggi kepada industri dan merancakkan lagi pertumbuhan industri perabot negara serta memberi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan.

Tangkak yang menjadi bandar utama daerah Ledang mencatatkan pertumbuhan pesat dari sektor ekonomi sehingga menjadikannya sebagai bandar tekstil kerana dipenuhi deretan kedai menjual pelbagai kain ela dan langsir.

Jika dulu Tangkak hanya bertemankan sunyi dan kehilangan seri apabila malam menjelma, namun sejak beberapa tahun ini, usaha pencahayaan dan memperindahkan bandar yang giat dijalankan pihak berkuasa berjaya menceriakan bandar itu.

SUMBER: BERITA HARIAN, 22 NOVEMBER 2010

19 November 2010

DIDIK MURID CINTAI ALAM SEMULA JADI


LEDANG: Penyertaan 12 murid dari Indonesia dalam Program Pengantarabangsaan Perkhemahan Alam Semulajadi peringkat negeri memberikan pengalaman bermakna kepada duta kecil itu.

Program anjuran Jabatan Pelajaran Johor selama empat hari di Pusat Kokurikulum Johor Cawangan Ledang dekat Tangkak, baru-baru ini turut disertai 95 murid sekolah seluruh Johor.

Perkhemahan itu bermatlamat memberi pendedahan kepada murid mengenai sejarah serta kepentingan menjaga dan menghayati alam semula jadi selain menjalin hubungan dan berinteraksi dengan murid luar negara yang menyertainya.

Murid dari Bengkalis, Riau, Ryan Ferdy Maulana Yahya Gulika, 9, menyifatkan perkhemahan itu sangat menarik kerana ia memberikan pengalaman berguna apabila dapat bergaul dan berinteraksi dengan murid di negara ini.

Katanya, program penghayatan malam yang disertainya memberi kesan mendalam kerana ia sangat menakutkan apabila berjalan dalam suasana gelap dan mendengar pelbagai bunyi menyeramkan.

"Program ini bagus, sekiranya diberi peluang saya ingin datang lagi menyertai perkhemahan seperti ini kerana dapat bertemu dengan rakan baru di Malaysia," katanya.

Rara Aleva Vabian, 11, pula berasa seronok diberi peluang menyertai perkhemahan itu yang banyak memberi pengalaman melalui pelbagai aktiviti disediakan.

Murid dari Tembilahan Indragiri Hilir, Riau, itu berkata, di tempatnya tiada perkhemahan atau program sedemikian dan peluang menyertainya menjadi pengalaman yang cukup berharga.

Murid Tahun 6 Sekolah Kebangsaan Parit Kasan, Muhammad Ammar Ali, berkata program perkhemahan itu sangat menyeronokkan apabila dia dapat menambah rakan baru dari Indonesia di samping dapat mempelajari budaya mereka.

Sepanjang perkhemahan itu, katanya, peserta menyertai pelbagai aktiviti seperti ikhtiar hidup, kawad kaki, kembara berbasikal, debat, penghayatan malam dan persembahan malam kebudayaan.

"Selain memupuk rasa cinta dan menghargai alam semula jadi, peserta perkhemahan dapat menyemai dan mengamalkan sikap kerjasama serta permuafakatan dalam suasana perpaduan yang terjalin erat antara kaum," katanya.

Guru pengiring murid Indonesia, Zulkifal berkata, program perkhemahan alam semulajadi itu sesuatu yang menyeronokkan dan ia sumbangan besar kepada dunia pendidikan dua negara.

Katanya, beliau akan mengaplikasikan pengalaman yang diperoleh sepanjang program perkhemahan itu untuk dilaksanakan kepada murid di negaranya dan berharap kerjasama itu berterusan pada masa akan datang.

SUMBER: HARIAN METRO, 19 NOVEMBER 2010

31 LEMBU DISEMBELIH


Abdul Ghani (berpayung putih) menyaksikan penduduk kampung melakukan ibadat korban sempena Majlis Korban Perdana anjuran UMNO Bahagian Ledang di Kampung Parit Pulai, Serom.

Abdul Ghani menyampaikan daging korban kepada penerima sempena Majlis Korban Perdana UMNO Bahagian Ledang di Masjid Jamek Kampung Parit Pulai, Serom.

(Foto: Hai Rozzaman Jalal | Harian Metro)

LEDANG: Sebanyak 31 ekor lembu disembelih dalam program korban UMNO Bahagian Ledang dan dagingnya diagih-agihkan kepada golongan fakir miskin di setiap cawangan dalam usaha meneruskan tradisi tahunannya sempena Aidiladha.

Program Korban Perdana 2010 itu dianjurkan oleh Biro Kebajikan UMNO Bahagian Ledang dan tahun ini ia diadakan di Masjid Jamek Kampung Parit Pulai di mana UMNO Cawangan Parit Pulai sebagai tuan rumah.

Pengerusi Biro Kebajikan, Abdull Rahim Talib, berkata program Korban Perdana itu disempurnakan perasmiannya oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman selaku Ketua UMNO Bahagian Ledang.

Katanya, sebanyak 25 ekor lembu disembelih dan dilapah di kawasan masjid kampung itu oleh jawatankuasa biro dengan dibantu penduduk Kampung Parit Pulai serta cawangan berhampiran.

“Enam ekor lembu pula dihantar ke beberapa lokasi lain antaranya Tanjung Agas, Sungai Mati, Masjid Jamek Bandar Tangkak dan Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang untuk dilaksanakan ibadat korban di kawasan itu.

“Daging korban yang telah siap dibungkus diagihkan kepada penerima dari kalangan golongan fakir miskin di 138 cawangan di Ledang manakala 35 orang penerima pula di kalangan keluarga kurang berkemampuan di Kampung Parit Pulai dan sekitarnya,” katanya pada program itu.

Hadir sama pada majlis itu, Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri; Pegawai Daerah Ledang, Amran Abd Rahman; Ahli Dewan Negara, Senator Ahamat Yusop dan Ketua Kampung Parit Pulai, Mohd Som Leman.

Abdull Rahim berkata, dengan keadaan ekonomi yang stabil di mana harga komoditi getah dan kelapa sawit pada paras yang amat baik, lebih ramai penduduk kampung dapat menjalankan ibadat korban pada tahun ini.

Katanya, pihak UMNO Bahagian Ledang berterima kasih kepada individu dan korporat yang turut sama melakukan ibadat korban secara berkelompok itu dan berharap bilangannya akan bertambah pada masa akan datang.

SUMBER: HARIAN METRO, 19 NOVEMBER 2010

16 November 2010

JALAN MENDAP

Oleh Junita Mat Rasid

Masalah berlarutan sejak 5 tahun lalu dikhuatiri ancam keselamatan penduduk

LEDANG: Keadaan jalan mendap di dua lokasi di Taman Serom Utama, dekat sini dikatakan berlarutan sejak lebih lima tahun lalu dan dibimbangi akan berlaku kejadian tanah runtuh jika masalah berkenaan tidak diatasi segera.

Laluan mendap yang serius dikesan di Jalan Satria 7A yang menyebabkannya hanya boleh dilalui oleh motosikal dan kenderaan berat. Malah banyak kereta yang melalui kawasan berkenaan dilaporkan mengalami kerosakan termasuk ekzos berikutan keadaan tanah mendap menyebabkan wujud laluan tidak rata.
Tinjauan Edisi Johor mendapati kira-kira 20 meter laluan di hujung Jalan Satria 7A yang terletak bersebelahan rumah penduduk mengalami kesan mendapan malah rumah bersebelahan yang tidak berpenghuni juga mempunyai kesan retak di kawasan luar.

Selain itu Jalan Satria 2A yang terletak bersebelahan Jalan Satria 7A juga mempunyai kesan mendapan di sepanjang lebih 50 meter.

Kesan mendapan di Jalan Satria 2A itu membabitkan hampir separuh daripada jalan berkenaan dan terletak hampir dengan deretan rumah penduduk. Walaupun pihak berkuasa pernah menurap semula laluan itu, kesan mendapan berlaku semula sehingga turut menyebabkan kerosakan longkang.

Laluan itu terletak berhampiran parit besar dan keadaan tanah mendap itu tidak boleh dipandang ringan kerana ia boleh menyebabkan kerosakan lebih besar yang dibimbangi boleh membahayakan nyawa penduduk dan pengguna jalan raya jika tidak diatasi segera.

Seorang penduduk, Azizan Ismail, 53, berkata keadaan tanah mendap itu berlaku sejak kira-kira lima tahun lalu dan masalah itu semakin membimbangkan apabila ia turut menyebabkan longkang di Jalan Satria 2A turut rosak dan pecah.

Katanya, mendapan di Jalan Satria 2A itu membabitkan hampir separuh daripada jalan berkenaan menyebabkan beliau bimbang jika masalah itu tidak dibaiki segera, ia akan menyebabkan kerosakan lebih teruk selain berada berhampiran dengan kawasan penduduk.

“Pada mulanya laluan di kedua-dua jalan itu rata seperti jalan lain tetapi sejak kira-kira lima tahun lalu laluan itu mula mendap sehingga Jalan Satria 7A mengalami kesan mendapan agak serius.

“Pada masa yang sama Jalan Satria 2A yang terletak di depan rumah saya juga mengalami kesan mendapan sehingga menyebabkan longkang di tepi jalan itu turut rosak,” katanya.

Azizan bimbang jika masalah jalan mendap itu tidak diatasi dengan segera ia akan menyebabkan kesan yang lebih teruk dan tidak mustahil laluan itu boleh runtuh sehingga membahayakan nyawa penduduk.

Katanya, sebelum ini pihak berkuasa pernah menampal dan menurap semula laluan di Jalan Satria 2A tetapi laluan itu kembali mendap dipercayai akibat masalah punca sebenar jalan mendap itu tidak diatasi sepenuhnya.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 16 NOVEMBER 2010

SMUGGLERS GO UNDERGROUND

By Chong Chee Seong


SMUGGLERS in Ledang have adopted a new strategy to avoid detection. They now bury the smuggled goods in holes in the ground at oil palm estates and cover the holes with dried oil palm fronds.

Previously, they kept the smuggled goods in stores or empty houses.

This was unveiled by a marine police team led by its investigating unit chief inspector, Mohd Naser Marzuke and six officers during an operation recently.


An assortment of cigarettes valued at RM200,000 were seized during the morning operation at Parit Zing, Bukit Gambir, Ledang. No arrests were made.

Muar Marine Operations Force commanding officer, Assistant Superintendent Nordin Osman said the raiding team, acting on a tip-off, kept surveillance at the estate for two weeks.

He said the cigarettes were buried in five locations in an oil palm estate and these holes were covered with dried oil palm fronds.

Nordin said it was the first time they discovered this tactic, and that smuggled goods were previously kept in stores or empty houses.

He said the strategy was used to evade detection by enforcement teams.

Nordin said the recent case was the second successful raid this year, following another raid in August in which RM50,000 worth of cigarettes believed smuggled from a neighbouring country were seized.

SOURCE: NST JOHOR STREETS, NOV 16, 2010

Read more: Smugglers go underground http://www.nst.com.my/nst/articles/1702jbone/Article#ixzz15aU8SZcV

15 November 2010

LARIAN KESIHATAN


Oleh Sharifah Zulaikha Syed Amali

LEDANG: Seramai 257 peserta menyertai Program Larian Kesihatan 1Malaysia anjuran bersama Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Tun Syed Nasir di sini, dengan Maybank Cawangan Jalan Sulaiman, Muar, kelmarin.

Program jam 7.30 pagi itu dimulakan dengan senaman aerobik bagi sesi memanaskan badan sebelum larian bermula di Sekolah Menengah Persisir Perdana, Tanjung Agas.

Empat kategori larian dipertandingkan iaitu kanak-kanak, remaja, dewasa serta veteran dan ia mendapat sambutan menggalakkan daripada peserta pelbagai peringkat umur.

Penyelaras aktiviti Maybank, Muhafif Md Bahari berkata, pembabitan pihaknya dalam larian itu sebahagian daripada tanggung jawab sosial badan korporat itu terhadap masyarakat setempat.

"Pembabitan Maybank dalam acara ini secara tidak langsung mengeratkan hubungan antara kami dengan penduduk di sini.

"Ia juga bersesuaian dengan tema syarikat ini yang menyambut ulang tahun ke-50 pada tahun ini," katanya.

Seramai 30 kakitangan Maybank termasuk Pengurus Cawangannya, Teo Hong Guan dan Pengurus Zon, Abdul Manab Md Ali hadir bagi membantu KRT melancarkan perjalanan program itu.

Sementara itu, pengerusi program, Abu Bakar Talib berkata, walaupun ia julung kali diadakan, penyertaannya amat menggalakkan.

"Program ini akan diteruskan lagi pada masa depan memandangkan sambutan yang diterima amat baik," katanya.

Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri turut hadir merasmikan program larian itu serta melepaskan peserta di garisan permulaan sebagai tanda sokongan.

SUMBER: HARIAN METRO, 15 NOVEMBER 2010

10 November 2010

VOCATIONAL AID FOR CHILDREN OF THE POOR

By Chuah Bee Kim


  Jamilah   lighting a  ‘kuthuvilakku’ or oil lamp as  Ghani  (left) looks on. — Picture by Hai Rozzaman Jalal
Jamilah lighting a ‘kuthuvilakku’ or oil lamp as Ghani (left) looks on. — Picture by Hai Rozzaman Jalal

THE state government will identify families earning less than RM2,000 a month, next year, so that their children will receive aid for admission into professional training centres.

Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the state government hoped this would help children of poor families to get into training centres and work towards certificates and diplomas within the next two to four years.

"We will choose children from low-income families who have sat for the Sijil Pelajaran Malaysia examination," Ghani said, after handing contributions to poor families for Deepavali in Tangkak recently.

It is believed that 30 per cent of Johor residents earn less than RM3,000 monthly.

The event was organised by the Association of State Assemblymen's Wives (Juita).

Datin Paduka Professor Jamilah Ariffin, the MB's wife who is also president of Juita, was at the function.

SOURCE: NST JOHOR STREETS, NOVEMBER 10, 2010

Read more: Vocational aid for children of the poor http://www.nst.com.my/nst/articles/10jp2k02/Article#ixzz14rxlYWlE

08 November 2010

HIJRAH TAWAR PENAPIS AIR HALAL KEPAKARAN TEMPATAN

LEDANG 7 Nov. - Syarikat produk penapis air, Hijrah Toyibbah Network Sdn. Bhd. (Hijrah) menyasarkan jualan 10,000 buah produk terbarunya dikenali sebagai Bamboo Charcoal, apabila mula memasuki pasaran tempatan pada tahun depan.

Produk yang menggunakan teknologi berasaskan buluh dan tempurung kelapa itu dijangka akan menemui orang ramai menerusi rangkaian 280 stokis Hijrah Toyibbah di seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Hijrah Toyyibah, Mohamad M. Said berkata, produk penapis air itu dikeluarkan menggunakan kepakaran penyelidik Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan kerjasama pihak Sirim Bhd. (SIRIM).

"Teknologi yang digunakan mempunyai manfaat sebagai pembunuh bakteria di dalam air selain menjadikannya lebih anti-oksida, membekalkan galian semula jadi dan membantu membuang toksik dalam badan.

"Ia juga menyah bau dan menyerap sebarang bau air yang keluar daripada paip air," kata beliau ketika ditemui Utusan Malaysia di pejabatnya di Tangkak di sini.

Menurut Mohamad, produk Bamboo Charcoal keluaran pihaknya telah menjalani kajian oleh Prof. Dr. Jamaliah Idris dari Fakulti Kejuruteraan Mekanikal UTM yang juga merupakan Pakar Konsultan syarikatnya.

Beliau berkata, Hijrah Toyyibah Network merupakan pengeluar penapis air yang pertama mendapat Sijil Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) selain kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Mohamad berkata, syarikatnya telah beroperasi sejak tahun 2007 dan sehingga kini, sebanyak tiga model penapis air telah dikeluarkan dengan jualan sebanyak 17,000 buah berjaya dicatatkan dalam tempoh empat tahun ini.

Katanya lagi, pihaknya memiliki kilang sendiri untuk memasang produk penapis air tersebut dan kini mengeluarkan sekitar 3,000 unit sebulan.

"Menerusi stokis-stokis kami di seluruh negara, produk-produk penapis air ini dijual dengan harga yang begitu berpatutan dan boleh dibayar secara ansuran bulanan," katanya.

Mohamad berkata, selain daripada produk penapis air, syarikatnya turut mempelbagaikan rangkaian perniagaan dengan pengeluaran silinder penapis air, dispenser air serta botol minuman air beralkali.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 8 NOVEMBER 2010

07 November 2010

KUASAI ILMU, FAHAMI DASAR KERAJAAN - TPM

LEDANG 6 Nov. - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta setiap lapisan masyarakat menguasai ilmu dan maklumat bagi memahami dasar-dasar kerajaan yang bermatlamat memajukan lagi negara.

Tegas beliau, usaha rakyat untuk menjadi lebih berpengetahuan akan membolehkan mereka mengetahui tohmahan yang dilemparkan parti pembangkang boleh membantutkan usaha membangunkan negara.

"Rakyat perlu lebih bermaklumat, mereka sepatutnya faham mengenai dasar-dasar kerajaan supaya memahami setiap pembangunan dilakukan.

"Setelah lebih 50 tahun negara merdeka, tidak pernah kita (kerajaan) melakukan sesuatu yang membawa kesan buruk, tidak pernah kita hendak merosakkan kehidupan rakyat dan boleh membawa bencana kepada negara, ini dasar kita dari dahulu sehingga kini," katanya.

Beliau berucap pada majlis ramah mesra bersama masyarakat di Dewan Geliga, Kampung Gersik di sini hari ini.

Selain program ramah mesra itu, Timbalan Perdana Menteri meluangkan masa menghadiri sambutan Deepavali peringkat Parlimen Pagoh di Dewan Serbaguna Panchor.

Beliau juga menyerahkan bantuan kepada kumpulan miskin tegar sumbangan Pertubuhan Kebajikan Sheng Jong Ji Siang di Kampung Jawa, Panchor.

Terdahulu, beliau serta isteri berkesempatan menghadiri majlis perkahwinan anak penduduk, Mohamad Ramli Yasir dan Hasnah Ali iaitu Amri Yas Mohamad Ramli serta pasangannya, Nursaadah Azmon di kampung berkenaan.

Tegas Muhyiddin, tohmahan yang dilemparkan parti pembangkang menerusi saluran media alternatif hanya untuk memutarbelitkan fakta dan boleh membawa kesan buruk kepada usaha pembangunan yang dilakukan.

Jelas beliau, rakyat tidak sewajarnya terpengaruh sebaliknya berganding bahu dengan kerajaan dalam melaksanakan pelbagai program pembangunan terutama dalam mengatasi masalah kemiskinan seterusnya menjana pendapatan rakyat.

"Kita mahu lebih berjaya lagi pada masa akan datang. Kita tidak mahu apabila Malaysia menjadi maju pada 2020, sebahagian besar rakyat tidak merasai nikmat kemajuan itu.

"Tempoh 10 tahun adalah tidak lama untuk kita letakkan pendapatan rakyat pada satu tahap yang tinggi. Kita mahu rakyat faham dan bersama-sama kerajaan dalam usaha ini," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 7 NOVEMBER 2010

04 November 2010

BANTAH SISTEM LETAK KERETA


LEDANG – Pakatan Rakyat (PR) yang terdiri daripada Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta penduduk di Bukit Gambir, di sini sebulat suara membantah cadangan Majlis Daerah Tangkak (MDT) untuk melaksanakan sistem letak kereta berbayar di Pekan Bukit Gambir.

Bantahan cadangan itu diutarakan melalui perhimpunan yang disertai kira-kira 30 ahli PR yang diadakan di Pusat Aduan Rakyat (PAR) Majlis Tindakan DUN (MTD) Gambir di sini, baru-baru ini.

Pesuruhjaya Pas Negeri Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, bantahan tersebut dilakukan selepas MDT mengumumkan untuk melaksanakan sistem tersebut mulai awal tahun 2011 depan.

Menurutnya, meskipun sebagai permulaan dalam pelaksanaan sistem itu akan memberikan potongan hingga Jun 2011 dan pelaksanaan sepenuhnya pula adalah pada Julai 2011 tetapi penduduk tetap tidak setuju dengan cadangan tersebut.

“Kami berpendapat pelaksanaan sistem ini masih belum sesuai dengan alasan-alasan yang munasabah.

“Paling utama ialah Pekan Bukit Gambir belum pesat membangun dan banyak kekurangan yang perlu difikirkan,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, antara perkara yang perlu dipertimbangkan ialah bangunan Balai Bomba dan Penyelamat belum siap dibina dan beroperasi, Plaza Tol Bukit Gambir masih dalam pembinaan dan Pusat Komersial di Bukit Gambir masih dalam pembinaan.

“Kini hanya terdapat dua sahaja bank di Bukit Gambir iaitu Bank Simpanan Nasional (BSN) dan CIMB; tiada kemudahan perhentian bas dan teksi dan tiada pusat kesihatan yang lengkap,” katanya.

Selain itu, Mahfodz berkata, perbandingan dalam aspek pembangunan di antara pekan Bukit Gambir dengan Pekan Yong Peng juga perlu dilihat.

“Pekan Yong Peng adalah lebih maju dan membangun berbanding Pekan Bukit Gambir tetapi pekan itu masih belum melaksanakan sistem letak kereta berbayar.

“Jika sistem ini dikuatkuasakan pada tahun hadapan ia akan menyusahkan orang ramai untuk berurusan di Pekan Bukit Gambir,” katanya.

Katanya, secara tidak langsung ia hanya memberikan beban dan kebimbangan kepada peniaga-peniaga ke­rana kemungkinan akan kehilangan pelanggan.

Pada masa yang sama, sistem tersebut belum sesuai dilaksanakan kerana masih banyak ruang dan tempat untuk meletak kereta.

“Pada hemat kami pelaksanaan sistem ini hanya akan memberi beban kepada orang ramai yang berpendapatan rendah kerana majoriti penduduk di Bukit Gambir terdiri daripada golongan petani, buruh dan bekerja sendiri,” katanya.

Justeru, berdasarkan alasan-alasan yang diberikan PR dan penduduk di sini meminta jasa baik MDT supaya menangguhkan pelaksanaan sistem tersebut kepada tarikh yang lebih sesuai.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 04 NOVEMBER 2010

KESAN KELUARGA BERGAJI BAWAH RM2,000Oleh Hai Rozzaman Jalal


LEDANG
: Kerajaan Johor akan memulakan pendekatan mengesan keluarga yang berpendapatan bulanan kurang RM2,000 mulai tahun depan bagi membolehkan anak mereka diberi bantuan memasuki pusat latihan kemahiran.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata kerajaan negeri berharap langkah itu sekurang-kurangnya membolehkan anak daripada keluarga berpendapatan rendah ini mendapat bantuan kerajaan negeri mendapatkan latihan kemahiran di peringkat sijil dan diploma dalam tempoh dua hingga empat tahun akan datang.

"Kita akan memilih anak yang mempunyai kelulusan di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk diberi latihan kemahiran dan kita perlu membantu keluarga berpendapatan rendah ini tidak kira di mana mereka tinggal," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Penyampaian Bungkusan Kepada Keluarga Miskin Sempena Perayaan Deepavali Peringkat Daerah Ledang anjuran Badan Amal Tenaga Isteri Wakil-wakil Rakyat Negeri Johor (JUITA) di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak.

Abdul Ghani berkata, dengan pendekatan itu, golo ngan berpendapatan rendah akan mempunyai anak atau ahli keluarga yang terlatih untuk mendapatkan tempat dan peluang pekerjaan yang dapat mempertingkatkan ekonomi keluarga.

Katanya, kemahiran diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan yang disediakan dan beliau percaya melalui program itu sebanyak 30 peratus rakyat Johor mempunyai pendapatan bulanan di bawah RM3,000.

SUMBER: BERITA HARIAN EDISI JOHOR, 4 NOVEMBER 2010

03 November 2010

PASTIKAN ANAK MISKIN IKUTI LATIHAN KEMAHIRAN


LEDANG: Anak keluarga berpendapatan bulanan di bawah RM2,000 di negeri ini akan ditawarkan memasuki pusat latihan kemahiran bermula tahun depan.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, bagi memastikan objektif berkenaan tercapai, kerajaan negeri melalui pelbagai agensinya akan mengesan keluarga yang berpendapatan sedemikian.

"Harapan kita, sekurang-kurangnya dalam tempoh dua hingga empat tahun akan datang, anak keluarga berpendapatan rendah ini bakal menerima bantuan daripada kerajaan negeri untuk mendapatkan latihan kemahiran di peringkat sijil dan diploma.

"Pemilihan pula membabitkan anak berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan kerajaan negeri melakukannya sebagai satu daripada kaedah membantu meningkatkan ekonomi setiap keluarga tanpa mengira kaum," katanya.

SUMBER: HARIAN METRO, 3 NOVEMBER 2010

JUITA PELAWA IBU TUNGGAL IKUTI KURSUS


LEDANG: Badan Amal Tenaga Isteri Wakil-wakil Rakyat Negeri Johor (Juita) mempelawa ibu tunggal di negeri ini mengikuti kursus anjurannya bagi mempertingkatkan kemahiran untuk meningkatkan ekonomi diri serta keluarga.

Yang Dipertuanya, Datin Paduka Prof Dr Jamilah Ariffin berkata, melalui program Juitaku Sayang, ibu tunggal yang tidak mempunyai punca pendapatan tetap akan diberi kursus kemahiran dengan kerjasama Yayasan Pembangunan Keluarga Negeri Johor bagi membolehkan mereka berdikari.

"Juita menganjurkan kursus kemahiran dan latihan untuk ibu tunggal sejak 2003 membabitkan bidang jahitan, penyediaan makanan dan minuman, penjagaan bayi serta urutan refleksologi.

"Dengan kemahiran itu, ibu tunggal boleh mengembangkannya untuk menjana pendapatan keluarga serta membolehkan mereka keluar daripada kelompok kemiskinan," katanya.

Beliau ditemui pada majlis Penyampaian Bungkusan Kepada Keluarga Miskin Sempena Perayaan Deepavali Peringkat Daerah Ledang, di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak, baru-baru ini.

Majlis dirasmikan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman dan dihadiri Pengerusi Jawatan kuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi Johor, M Asojan; Ketua Perhubungan MIC Johor, Datuk K S Balakrishnan; Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri dan Pegawai Daerah Ledang, Amran Abdul Rahman.

Jamilah berkata, pendekatan itu turut diberikan kepada anak ibu tunggal yang memerlukan kemahiran bagi membantu keluarga mereka menambah pendapatan selain untuk diri sendiri.

Sementara itu, seramai 100 keluarga miskin dan kurang upaya menerima sumbangan duit raya berjumlah RM200 serta barangan keperluan harian juga pakaian daripada Juita.

Ia membabitkan 70 keluarga miskin di kalangan kaum India serta 30 lagi membabitkan kaum Melayu, Cina serta Orang Asli.

SUMBER: HARIAN METRO, 3 NOVEMBER 2010

RAKYAT JOHOR DISARAN HARGAI CARA HIDUP HARMONI


LEDANG: Rakyat di negeri ini perlu berwaspada dan tidak terpengaruh dengan cubaan segelintir pihak yang ingin berkuasa dengan cara memecahbelahkan perpaduan sedia terjalin.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, rakyat perlu memelihara dan memperkukuhkan perpaduan di samping meneruskan suasana hidup aman yang dipupuk sejak 53 tahun lalu.

"Usaha pihak tertentu untuk memecahbelahkan perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum di negeri ini semata-mata bagi mencapai apa yang diimpikan tidak akan berjaya sekiranya masyarakat bersatu padu.

"Kita perlu pelihara perpaduan dan jangan terpengaruh dengan pihak yang hendak mengubah negeri ini dengan cara memecahbelahkan masyarakat serta suasana muhibah sedia terjalin," katanya di sini, baru-baru ini.

Beliau ditemui pada majlis Penyampaian Bungkusan Kepada Keluarga Miskin Sempena Perayaan Deepavali Peringkat Daerah Ledang, di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak.

Turut hadir Pengerusi Jawatan kuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi Johor, M Asojan; Ketua Perhubungan MIC Johor, Datuk K S Balakrishnan; Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri dan Pegawai Daerah Ledang, Amran Abdul Rahman.

Menurut Abdul Ghani, perpaduan erat di negeri ini membolehkan semua lapisan masyarakat dapat bersama meraikan perayaan pelbagai kaum yang disambut sepanjang tahun.

"Rakyat Johor seharusnya menghargai cara hidup harmoni yang diamalkan membabitkan pelbagai kaum dan kerana itulah, kita dapat merayakan pelbagai perayaan seperti Deepavali dengan lebih ceria.

"Saya berharap perayaan Deepavali dapat dijadikan landasan untuk menerapkan semangat hormat menghormati di semua peringkat lapisan masyarakat tanpa mengira kaum," katanya.

SUMBER: HARIAN METRO, 3 NOVEMBER 2010

356 CALON STPM TUNAI SOLAT HAJAT


SEBAHAGIAN daripada calon-calon peperiksaan STPM 2010 yang mengikuti Program Qiamullail dan Solat Hajat Perdana anjuran Belia 4B di Masjid Sultan Ibrahim, Muar, baru-baru ini.


MUAR 2 Nov. - Seramai 356 calon Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) di Muar dan Ledang kini giat mempersiapkan diri bagi menghadapi peperiksaan itu dengan pelbagai cara antaranya menyertai Program Qiamullail dan Solat Hajat Perdana anjuran Gerakan Belia 4B di Masjid Sultan Ibrahim, di sini baru-baru ini.

Program yang menghimpunkan pelajar-pelajar tingkatan enam iaitu 254 perempuan dan 98 lelaki itu turut memuatkan pengisian ceramah motivasi kecemerlangan pelajar di samping ceramah kenegaraan.

Majlis perasmian program yang julung kali diadakan itu disempurnakan oleh Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Muar dan Ledang, Jamal Abdullah manakala majlis penutupnya disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Naning, Datuk Abdullah Ali.

Menurut Pengarah Program Qiamullail dan Solat Hajat Perdana berkenaan, Mohd. Radzi Amir, program berkenaan merupakan kerjasama Gerakan Belia 4B dari empat kawasan Parlimen di sekitarnya.

Beliau yang juga Pengerusi Gerakan Belia 4B Parlimen Bakri memberitahu, matlamat utama penganjuran program berkenaan adalah untuk memberi motivasi kepada para pelajar serta mendekatkan golongan tersebut dengan aktiviti kerohanian di masjid.

"Menerusi program ini, kami sama-sama berdoa supaya calon-calon STPM ini dapat berjaya dalam peperiksaan pada 25 November depan dan seterusnya berjaya sampai ke universiti," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 3 NOVEMBER 2010

02 November 2010

AID FOR STUDIES

By HAMDAN RAJA ABDULLAH

TANGKAK: The Johor Government will sponsor further studies for one child in every family earning below RM2,000 a month.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the move was to help alleviate the financial burden of these families when their children pursue higher education.

Speaking at the Johor State Assemblymen Wives Association’s (Juita) Deepavali celebration here, he said the state would identify the families soon.

“This way, each of these families will have a member who is well-educated or has valuable job skills in two to four years’ time.

Relief for the poor: Jamilah (second from right) presenting Deepavali cash aid and gifts to poor people in Ledang recently.

“We feel there is a need for the state to help such families because they belong to the bottom 30% of people living outside the poverty bracket.”

He said besides this aid for tertiary studies, the state would also assist children from families whose household income is below RM1,000 per month, to learn a trade.

He said this was to support Juita’s plan to help single mothers or their children to learn marketable skills to improve their livelihood.

Earlier, Juita president Datin Paduka Prof Jamilah Ariffin said about 100 poor people, including 10 orang asli, were selected to receive Deepavali aid.

She said the recipients who earned less than RM800 a month, including the sickly and the elderly, were selected by the Ledang MIC division.

Apart from the cash aid of RM200 each, said Prof Jamilah, the recipient also received clothes and food items from Juita’s total allocation of RM25,000 for the aid programme.

She also said that Juita would provide skill-training courses to single mothers or their children who wanted to pick up a skill to improve their incomes.

“We have set up three training centres in Segamat, Kluang and Johor Baru, and those interested can see their respective assemblymen for information on how to apply for the courses,” she added.

SOURCE: THE STAR, NOVEMBER 2, 2010

01 November 2010

JOHOR BAHRU BELASAH LEDANG 6-2

JOHOR BAHRU – Pasukan Johor Bahru membelasah Ledang 6-2 dalam perlawanan Liga Johor di Stadium Tan Sri Haji Hassan Yunus, kelmarin selepas mendahului 3-1 pada separuh masa pertama.

Pesta gol Johor Bahru bermula dengan jaringan sulung Nizam Meon pada minit ke-17, namun Muhd. Shahrizan Shukur menyamakan kedudukan 1-1 buat Ledang, seminit kemudian. Faizal Ahmad kembali meletakkan Johor Bahru di depan menerusi dua jaringan pada minit ke-25 dan 35.

Pada babak kedua, semangat pasukan Ledang seakan-akan 'pulih' apabila berjaya merapatkan jurang 2-3 hasil jaringan Shahrizan pada minit ke-49.

Bagaimanapun empat minit kemudian, jaringan Wan Norzaidi menambah derita Ledang bagi membolehkan Johor Bahru mendahului dengan gol keempat. Mohamad Fitri dan Zaini Kamar turut mencatat nama sebagai penjaring pada minit ke-59 dan 73.

Dengan kemenangan tersebut, Johor Bahru kekal di kedudukan kedua liga dengan 10 mata, dua mata ketinggalan di belakang pendahulu liga, Kota Tinggi.

Ledang pula tercicir ke tangga keenam liga, berbanding ketiga sebelum ini.

Sementara itu, perlawanan melibatkan pendahulu, Kota Tinggi dengan Muar terpaksa dibatalkan akibat cuaca buruk di Stadium Sultan Ibrahim, Muar semalam. Saingan akan diadakan semula pada 14 November ini.

Dalam satu lagi perlawanan, pasukan Kluang membenam Segamat 3-0 di gelanggang lawan. Gol pelawat dijaringkan M. Saranesvaren pada minit ke-45, Kartik Vellasamy (minit ke-46) dan Mohamad Reduan (minit ke-61). Mersing turut menang 3-0 di Stadium Mini Mersing, manakala Kulai Jaya dan Batu Pahat mencatat keputusan seri 1-1 di Padang IOI, Kulaijaya.

Semua perlawanan yang dijadualkan pada 6 November ditunda kepada 7 November bagi menghormati sambutan Hari Deepavali, manakala perlawanan yang berlangsung pada 13 November dipinda ke 4 Disember bagi membolehkan program pemilihan pemain skuad Johor untuk Liga Malaysia diadakan.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 1 NOVEMBER 2010