TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

31 Mac 2011

FIGHT DRUG ABUSE TOGETHER

By Shenton Thomas De Silva

Amran Abd Rahman (seated centre) with members of MDPA Ledang.
Amran Abd Rahman (seated centre) with members of MDPA Ledang.
(Pix by Hai Rozzaman Jalal)

THE community should work closely with enforcement agencies to fight drugs, as well as to educate and inform the public on the dangers and consequences of drug addiction.

Ledang district Malaysian Drug Prevention Association (MDPA) chairman Amran Abd Rahman said the fight against drugs involved everyone and should not be left to the enforcement agencies.

He said a united effort between the public, police, National Anti-Drug Agency and Malaysian Drug Prevention Association would improve the chances of overcoming "the country's number one enemy".

"We hope everyone in this country will play a part in the prevention of drug abuse for the good of the younger generation," said Amran at a press conference in conjunction with MDPA's second general meeting in Ledang recently.

Amran, who is also Ledang district officer, encouraged everyone, regardless of race or religion, to enrol as a member of MDPA to fight drug abuse.

He said the association surpassed its target of enrolling 1,000 members last year.

"We will try to recruit as many members as possible to join the fight against drugs.

"MDPA will continue recruiting youths, especially secondary school students," he said.

PROMOSI HARI KHAMIS BAWA TUAH

Ahli Jawatankuasa Biro Promosi Peniaga Pasar Tani Kekal Bukit Gambir bersama pemenang di Port Dickson, Negeri Sembilan.

LEDANG – Tiga pemenang bertuah yang merupakan pelanggan tetap Kompleks Pasar Tani Kekal Bukit Gambir diraikan dengan pakej percutian di Institut Latihan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Port Dickson, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

Ahli Jawatankuasa Biro Promosi, Ameer Abd Aziz berkata, kemenangan tersebut turut diraikan bersama Biro Promosi Jawatankuasa Peniaga Kompleks Pasar Tani Kekal Bukit Gambir.

Menurutnya, pakej percutian selama dua hari satu malam membolehkan pemenang bercuti bersama-sama keluarga masing-masing dalam cabutan bertuah yang diadakan sempena Promosi Hari Khamis anjuran biro itu pada penghujung tahun lalu.

“Tiga pemenang bertuah ini ialah Missiri Misti Bawi, Jamaludin Hashim dan Maniseh Jiman.

“Pakej percutian ini disediakan pihaknya sebagai tanda penghargaan kepada pelanggan yang sentiasa menyokong perniagaan yang dijalankan di kompleks berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, melalui Promosi Hari Khamis setiap minggu, pihaknya mengadakan pelbagai aktiviti dalam usaha menarik pelanggan di samping memperkenalkan kompleks itu kepada orang ramai termasuk menyediakan hadiah pakej percutian untuk pengunjung bertuah.

“Pemenang pakej percutian itu berasa seronok apabila dapat bercuti bersama keluarga masing-masing, malah kami turut meraikan mereka dengan pelbagai acara seperti karaoke dan sukaneka bagi menceriakan suasana percutian itu,” katanya.

Ameer berkata, program Promosi Hari Khamis akan diteruskan sepanjang tahun ini berikutan sambutan yang menggalakkan daripada pelanggan di sini.

Bagaimanapun, terdapat perbezaan dalam promosi pada kali ini dan pihaknya berusaha mengetengahkan budaya warisan Melayu seperti pantun, syair, dam haji dan congkak.

Sementara itu, penyelaras program, Royhamirul Elias berkata, dengan kelainan itu dapat memberikan nafas baru kepada Promosi Hari Khamis.

“Secara tidak langsung dapat menarik generasi muda khususnya pelajar sekolah mengenali serta menaikkan martabat seni pantun dan permainan tradisional.

“Kompleks Pasar Tani ini bukan hanya untuk penduduk setempat mendapatkan barangan keperluan harian saja, tetapi ia menjadi pusat sehenti bagi memperkenalkan budaya bangsa serta program kemasyarakatan dengan kerjasama pihak pengurusannya,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 31 MAC 2011

18 Mac 2011

PERKESO BANTU PEKERJA TERABAI

LEDANG – Kisah seorang pekerja syarikat telekomunikasi yang terabai tanpa pembelaan daripada majikan berjaya menarik perhatian Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Muar untuk menghulurkan bantuan bagi meringankan bebanannya.

Radzuan Ismail, 54, ditimpa kemalangan ketika sedang bekerja pada 2006 yang menyebabkan dia mengalami kecederaan serius pada tulang belakangnya sehingga hilang keupayaan untuk bekerja.

Sejak daripada insiden itu dia tidak bekerja dan punca pendapatannya sekeluarga terjejas teruk sehingga rumahnya hampir dilelong kerana gagal melangsaikan hutang.

Dia yang tidak menerima sebarang pampasan daripada majikan, kini terpaksa bergantung dengan mata pencarian daripada isterinya sebagai penjual kuih muih di sekitar Bukit Kangkar.

Pihak Perkeso mengambil pendekatan menerusi tanggungjawab sosialnya dengan membantunya Radzuan supaya menyegerakan permohonan bagi pencen ilat.

Pengurus Perkeso Muar, Jamaluddin berkata, ini kerana dia berpeluang untuk mendapatkan pencen ilat kelayakan berkenaan adalah bagi yang berusia di bawah 55 tahun.

Menurutnya, meskipun Radzuan sudah menerima bayaran pampasan sebanyak RM44,512 daripada Perkeso selepas beberapa bulan insiden kemalangan itu tetapi dia layak untuk membuat permohonan pencen ilat.

“Bagaimanapun, selepas menerima pencen ini dia perlu memulangkan semula pampasan berkenaan. Pemulangan pampasan ini kemungkinan pada jumlah yang lebih kecil atau dipotong menerusi pencen ilat kelak.

“Ini kerana mengikut Seksyen 96, setiap pekerja hanya boleh menerima salah satu sama ada bayaran pampasan ataupun pencen ilat,” katanya kepada Sinar Harian.

Selain itu, pihak Perkeso turut mempelawa Radzuan untuk menyertai program Return To Work yang mula diperkenalkan di Johor pada tahun lalu.

Katanya, program tersebut merupakan satu program pemulihan fizikal yang disediakan kepada orang berinsurans Perkeso yang mengalami hilang upaya akibat kecederaan atau penyakit.

“Ia bagi mengembalikan fungsi anggota badan dan seterusnya kembali semula ke alam pekerjaan lebih awal, sihat dan selamat.

“Program ini memerlukan kerjasama daripada semua pihak termasuk pekerja, majikan, doktor yang merawat, penyediaan perkhidmatan rehabilitasi, badan bukan kerajaan, pusat vokasional dan pihak lain dalam membantu menjayakan program Return To Work dengan lebih efektif,” katanya.

Jamaluddin berkata, program berkenaan memberikan banyak faedah kepada pekerja juga majikan.

“Antara faedah utama ialah dapat membantu pekerja kembali semula berdikari dan bekerja untuk menampung kehidupan dan keluarga,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 18 MAC 2011

16 Mac 2011

500 HADIRI PROGRAM AADK DI TANGKAK

LEDANG 15 Mac - Lebih 500 orang terdiri daripada golongan belia, kakitangan awam dan swasta serta masyarakat setempat menghadiri Program Hari Peringatan Anti Dadah Kebangsaan 2011 di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim Tangkak di sini semalam.

Program berkenaan yang turut merangkumi pameran pencegahan dadah, rawatan dan pemulihan serta penguatkuasaan undang-undang dadah itu dirasmikan oleh Pentadbir Tanah Daerah Ledang, Hairun Nazli Isa yang diiringi Penolong Pengarah Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) negeri Johor, Hamizan Haidzir.

Hairun dalam ucapannya berkata, usaha untuk memerangi dadah seharusnya ditangani bersama oleh semua pihak dan masyarakat perlu digerakkan untuk membasminya di peringkat akar umbi lagi.

"Kerosakan yang dibawa oleh dadah adalah sangat besar kerana bukan setakat kehidupan penagih sahaja terjejas malah kehidupan keluarga, masyarakat dan negara turut terjejas," katanya.

Jelas Hamizan, statistik AADK negeri Johor menunjukkan jumlah kes pengawasan bekas penagih di negeri ini sehingga bulan Januari lalu adalah seramai 4,619 Orang Kena Pengawasan (OKP) dengan 4,055 kes mendapat kerjasama manakala 564 kes tidak mendapat kerjasama sepenuhnya.

"Walaupun angka tersebut nampak kecil tetapi ia akan memberi impak yang besar jika kita leka kerana dadah tidak mengenal siapa mangsanya.

"Apa yang penting, kita harus sentiasa berwaspada, setiap individu, keluarga, pemimpin dan anggota masyarakat perlu sedaya-upaya mencegah dadah agar statistik itu tidak bertambah dan dapat diturunkan," katanya lagi.

Tambahnya, Majlis Tindakan Membanteras Dadah (MTMD) peringkat negeri dan daerah juga sewajarnya diperkasakan dengan penglibatan aktif dari setiap jabatan kerajaan untuk menganjurkan program-program pencegahan dadah.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 16 MAC 2011

15 Mac 2011

AHLI PERSATUAN DIINGAT JANGAN BELI BUAH SAWIT MUDA

Buah kelapa sawit yang masak dan berkualiti menyumbang kepada kadar perahan minyak (OER) yang tinggi dan memberi pulangan harga yang baik kepada peniaga dan pekebun kecil.

MUAR: Persatuan Peniaga Kelapa Sawit Daerah Muar/Ledang meminta ahlinya tidak membeli buah sawit muda yang dijual oleh pekebun kecil bagi mengelakkan mereka menanggung kerugian.

Pengerusinya, Mohd Janis Abu Bakar, berkata Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) sudah mengeluarkan arahan melarang peniaga buah kelapa sawit membeli atau menerima buah muda daripada pekebun kecil sebaliknya hanya membeli buah masak saja.

Katanya, kerjasama antara pekebun kecil dengan peniaga perlu bagi memastikan hanya buah masak dan berkualiti saja yang dipetik bagi mendapatkan kadar perahan serta harga yang baik.

“Kami meminta kerjasama pekebun kecil sama ada yang memetik sendiri atau mengupahkannya dapat menuai buah kelapa sawit yang masak saja dan jangan memetik buah yang masih muda atau mengkal.

“Sekiranya terdapat pekebun kecil yang menuai buah muda, kami akan meninggalkannya di kebun dan hanya memilih buah masak saja untuk dihantar ke kilang pemproses,” katanya kepada Edisi Johor, di sini.

Mohd Janis berkata, pihak kilang akan memilih buah masak saja yang dihantar untuk diproses manakala buah muda dikembalikan kepada peniaga untuk dilupuskan selepas penggredan dijalankan.

Katanya, MPOB menempatkan pegawainya di setiap kilang bagi memantau dan memastikan buah kelapa sawit yang dihantar oleh peniaga untuk diproses mematuhi Manual Penggredan Buah Kelapa Sawit sebagaimana ditetapkan agensi itu.

Menurutnya, penuaian buah muda yang dilakukan pekebun kecil bukan saja merugikan mereka malah boleh merosakkan pokok kelapa sawit itu sendiri.

“Buah kelapa sawit yang belum masak tidak sepatutnya dituai di mana buah muda tidak menyumbang kepada pengeluaran minyak dan hanya buah masak dengan sekurang-kurangnya terdapat beberapa biji lerai boleh dipetik.

“Kualiti buah yang baik dapat meningkatkan kadar perahan minyak (OER) yang diproses dan memberikan pulangan harga yang lebih baik yang bakal diperoleh peniaga dan pekebun kecil,” katanya.

Mohd Janis berkata, ahli persatuan sentiasa bekerjasama dengan MPOB dalam memberi penerangan dan nasihat kepada pekebun kecil menerusi kempen tidak berurusniaga buah muda.

Katanya, apabila pekebun kecil memetik buah muda atau masih mengkal, peniaga terpaksa meninggalkannya di kebun dan ini akan merugikan mereka bukan saja dari segi pendapatan malah kesuburan pokok juga terjejas.

SUMBER: BERITA HARIAN, 15 MAC 2011

PENGGUNA DISYOR TELITI HARGA BARANG

LEDANG: Pengguna yang membeli barangan di kedai atau pasar raya perlu memastikan harga yang tertera pada label sama dengan harga yang diimbas ketika membuat pembayaran.

Ini berikutan terdapat perbezaan harga pada sesetengah barangan yang dijual dan boleh membawa kerugian kepada pembeli sekiranya tidak meneliti harga berkenaan.

Kakitangan sebuah kolej kemahiran di sini, yang mahu dikenali sebagai Man Ahmad, 50, mendakwa beliau mengalami kejadian itu sebanyak dua kali ketika berbelanja di sebuah kedai dekat Bukit Gambir, kelmarin.

Menurutnya, kali pertama beliau membeli bahan untuk membuat bubur yang tertera pada label berharga RM1.30 tetapi ketika membuat pembayaran di kaunter selepas diimbas harganya RM1.50.

Beliau kemudian bertanya penjaga kaunter berkenaan perbezaan harga pada label dengan yang diimbas menggunakan alat pengimbas dan diberitahu ia kesilapan teknikal lalu diperbetulkan harganya.

“Dua hari kemudian saya pergi ke kedai yang sama untuk membeli barangan keperluan termasuk sebotol kicap saiz besar dan tertera pada label RM5.20.

“Apabila ke kaunter untuk membuat pembayaran saya terkejut bila mendapati harga yang diimbas RM6.50 sedangkan pada label cuma RM5.20 dengan perbezaan sebanyak RM1.30,” katanya kepada Edisi Johor.

Man kemudian mendapatkan penjelasan pihak pengurusan kedai mengenai perbezaan harga tersebut dan diberitahu terdapat kesilapan teknikal ketika memasukkan harga pada alat pengimbas.

Katanya, pada kebiasaannya pengguna tidak meneliti harga barangan yang dibeli ketika membuat pembayaran terutama apabila membeli dalam kuantiti yang banyak.

Beliau menasihatkan pengguna lain yang berbelanja sama ada di kedai atau pasar raya memastikan harga label dengan yang diimbas sama bagi mengelakkan menanggung kerugian sekiranya terdapat perbezaan tanpa disedari.

SUMBER: BERITA HARIAN, 15 MAC 2011

14 Mac 2011

PERTARUH MAGIC

Oleh Kamarulzaman Pid

HIJRAH Toyyibah Network Sdn Bhd, syarikat pengeluar penapis air Bumiputera yakin produk terbaru keluaran syarikat itu-'Magic', bakal mendapat sambutan daripada pengguna di negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohamad M Said berkata, keyakinan itu berdasarkan kepada kemampuan produk untuk bersaing di segi harga, mutu dan kualiti berbanding produk lain.

"Magic adalah penapis air panas dan sejuk yang menggunakan sistem teknologi air bermineral, beralkali dan hidrogen dan bukannya menggunakan teknologi air Reverse Osmosis (RO) iaitu air tanpa zat.

"Menerusi teknologi yang kami gunakan, air yang terhasil adalah air berzat dan mampu membantu mengatasi penyakit disebabkan pemakanan tidak seimbang," katanya di Kuala Lumpur.

Magic adalah produk kelapan keluaran syarikat yang berpangkalan di Tangkak, Johor dan memulakan operasinya sejak 2004. Mereka yang berminat untuk mengetahui produk Magic boleh melayari laman web www.hijrahwater.com atau hubungi 012-7176444.

Selain Magic, syarikat berkenaan turut mengeluarkan tujuh produk lain termasuk penapis air dan air mineral berjenama 'Hijrah'.

Mohamad berkata, pihaknya juga yakin harga yang ditawarkan kepada pengguna adalah salah satu daya penarik produk berkenaan.

"Kami tawarkan Magic pada harga RM2,000 yang boleh dibayar ansuran sebanyak RM100 selama 20 bulan dan menawarkan sistem sewaan produk ini iaitu hanya RM100 sebulan selama 36 bulan dan selepas tempoh itu, produk ini menjadi milik pelanggan.

"Sepanjang tempoh sewaan juga, kami menyediakan perkhidmatan penggantian katrij secara percuma," katanya.

Beliau berkata, syarikat juga menjalankan urusan mengikut syariat tanpa sebarang unsur riba bagi menyediakan urusJustify Fullan perniagaan lebih adil kepada pengguna.

"Dalam sistem ini, harga ditawarkan adalah tetap tanpa sebarang faedah dan berikutan itu, kami yakin produk yang dikeluarkan syarikat ini lebih diminati semua golongan pengguna di negara ini," katanya.

SUMBER: HARIAN METRO, 14 MAC 2011

11 Mac 2011

MENGEMBALIKAN KEGEMILANGAN TANGKAK


ORANG ramai tidak melepaskan peluang memilih kain yang dijual dengan harga murah pada Majlis pelancaran Festival Tekstil Tangkak 2011 di Tangkak, Ledang, Johor, baru-baru ini.TANGKAK 10 Mac – Kemasyhuran Tangkak sebagai destinasi membeli-belah tekstil sememangnya sudah menjadi sebutan, malah pada tahun 90-an, bandar ini mampu menarik kehadiran kira-kira 50 buah bas pelancong setiap hari bagi membawa pembeli dari seluruh negara.

Biarpun peredaran masa menyaksikan banyak perubahan, kedai-kedai kain di bandar ini masih lagi utuh dan bandar ini terus terkenal dengan kepelbagaian produk tekstilnya.

Bagi memeriahkan suasana dan merancakkan lagi aktiviti pelancongan di daerah Tangkak, Kementerian Pelancongan dengan kerjasama Majlis Daerah Tangkak menganjurkan Festival Tekstil Tangkak 2011 untuk mempromosikan lagi bandar ini sebagai ‘syurga kain’.

Sempena festival selama empat hari baru-baru ini, Jalan Paya Mas ditutup bagi memberi peluang kepada para pengunjung membeli-belah di lebih 30 premis tekstil di bandar ini.

Kepuasan pastinya dirasai oleh pembeli kerana menerusi jualan lelong, harga kain ditawarkan dengan harga diskaun sehingga 80 peratus, malah ada yang dijual RM1 semeter.

Tidak cukup dengan itu, pengunjung juga dipertontonkan dengan pertunjukan fesyen serta persembahan artis terkenal tanah air.

Festival Tekstil Tangkak 2011 dirasmikan oleh Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Hoo Seong Chang dan Pegawai Daerah Ledang, Amran Abdul Rahman.

Yen Yen yakin penganjuran festival tersebut mampu melonjakkan lagi bandar Tangkak sebagai salah satu destinasi pelancongan menarik di negara ini, terutamanya sebagai destinasi tumpuan membeli-belah tekstil.

“Pada tahun 1990-an, bandar Tangkak memang cukup terkenal dengan produk dan jualan kainnya. Bagaimanapun, oleh kerana ada persaingan dengan bandar lain, suasana kini agak berubah namun saya yakin dengan kelebihan yang ada di sini. Kita akan hidupkan semula bandar Tangkak sebagai bandar tekstil Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, festival itu bukan sahaja dapat memberi manfaat kepada industri tekstil, malah usahawan produk industri kecil dan sederhana (IKS) turut berkongsi hasilnya.

Menurutnya, Tangkak akan menjadi lokasi pelancongan yang cukup menarik kepada pelancong luar negara, terutamanya dari Singapura yang berminat membeli produk kain dengan harga berpatutan.

“Bukan sahaja kain untuk baju, kain langsir juga banyak ditawarkan. Saya rasa kita perlu ada kesedaran untuk mengajak para pelancong datang ke Tangkak membeli-belah,” katanya.

Sementara itu, Seong Chang yakin festival itu berjaya menaikkan imej bandar Tangkak untuk menarik lebih ramai pelancong.

“Tangkak memang ‘syurga kain’. Saya juga yakin para pelancong tidak hanya terpesona dengan kecantikan dan harga kain yang ditawarkan, malah turut terpikat dengan pelbagai tarikan pelancongan lain di daerah ini, terutamanya keindahan flora dan fauna di Taman Negara Gunung Ledang,” katanya.

Amran pula memberitahu, festival tersebut berjaya menarik 10,000 pengunjung membeli-belah serta menyaksikan pelbagai aktiviti dan persembahan kebudayaan yang diadakan.

“Memang menjadi hasrat penganjuran festival ini untuk mengembalikan semula kegemilangan Tangkak sebagai destinasi membeli-belah tekstil yang cukup terkenal pada tahun 1990-an.

“Walaupun tumpuan kini agak berkurangan kerana kemunculan tempat membeli-belah yang baru seperti di Nilai, Negeri Sembilan, namun kami yakin Tangkak mempunyai keunikan tersendiri untuk terus menarik para pengunjung,” katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 11 MAC 2011

10 Mac 2011

TAKING TANGKAK HIGHER

THE Tourism Ministry wants Tangkak to be promoted as a textile shopping haven in a move to boost the country’s industrial tourism sector.

Tourism Minister Datuk Seri Dr Ng Yen Yen said the town with its large number of textile retailers has a potential to be a popular textile hub in the region.

She said Tangkak used to be a popular textile centre in the 70s and 80s but lost its popularity after places like Nilai in Negeri Sembilan, was developed.

Fine material: Dr Ng (right) cutting a fabric to launch the fest while Tangkak assemblyman Goh Ti Ti (left), Johor Tourism Committee chairman Hoo Seong Chang (third from left) and Ledang district officer Amran Abdul Rahman (fourth form left) look on.

“Due to stiff competition from these new business areas, that also focused on selling textile and fabrics, Tangkak has become less attractive to shoppers.

“However, we now planning to bring back the popularity and make Tangkak a major tourist textile shopping spot of the country,” she said after launching the Tangkak Textile Festival 2011 recently.

Dr Ng said besides fabrics and textiles, she also wanted the town to have tailors where dresses and curtains could be made fast for the shoppers.

She said many shops in Tangkak sold curtain fabrics and urged traders and designers create and sell ready-made curtains.

Dr Ng added that at the same time, the ministry also wanted the local authority to set up food stalls and restaurants serving dishes that are unique to the area.

“People can name the dishes as Tangkak mee, Tangkak rojak or Tangkak fried rice that should be delicious and cheap.”

She also praised the Ledang district office and the Tangkak district council as well as all textile traders in town for organising the textile festival.

Dr Ng said the Tangkak textile festival from March 3 – 6 would also be promoted as an annual tourism event.

A section of the road in the town would be closed to all traffic to accommodate the retailers.

“We want shoppers and tourists to shop and walk along the road without interference from moving vehicles and encourage the traders to organise fashion shows and exhibitions to promote their textiles and curtains during the festival,” she added.

SOURCE: THE STAR, MAC 10, 2011

09 Mac 2011

83 PELAJAR DIKUARANTIN

MUAR – Seramai 83 pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Maahad Muar dikuarantin, sementara dua lagi pelajar dimasukkan ke dalam wad Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF), Muar kerana menghadapi penyakit serupa influenza (ILI) selepas mengalami selesema Isnin lalu.

Kesemua pelajar tersebut tinggal di asrama sekolah berkenaan dan dikejarkan ke Klinik Maharani di HPSF pada jam 7 malam.

Berikutan kejadian itu, dua daripada pelajar tersebut iaitu seorang pelajar lelaki dan seorang pelajar perempuan, kedua-duanya tingkatan empat dimasukkan ke wad kerana demam pada suhu sangat tinggi.

Sementara itu, dua guru wanita yang sedang mengandung diarah bertugas di Pejabat Pelajaran Daerah Muar untuk sementara waktu bagi mengelakkan guru berkenaan berhubung dengan pelajar-pelajar yang menghadapi ILI.

Pihak Pejabat Pelajaran Daerah Muar mengambil tindakan pantas dengan mengasingkan kelas pembelajaran bagi pelajar-pelajar yang menghadapi ILI daripada pelajar yang sihat bagi mengelakkan mereka daripada dijangkiti ILI.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat Negeri, Dr Robia Kosai berkata, siasatan awal mendapati pelajar-pelajar terbabit menghadapi jangkitan selesema kira-kira jam 4 petang pada Isnin, lalu.

Menurutnya, Jabatan Pelajaran Negeri Johor mengambil tindakan pantas dengan menghantar kesemua pelajar itu ke Klinik Maharani untuk pemeriksaan.

“Hasil perbincangan dengan Pegawai Kesihatan Daerah Muar, Dr Zulkifli Othman telah memutuskan bahawa sekolah ini tidak ditutup kerana keadaannya masih terkawal.

“Sekolah ini akan terus mengasingkan pelajar-pelajar yang menghidap ILI sebagai langkah mengelakkan jangkitan ini daripada merebak lebih teruk,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 9 MAC 2010

08 Mac 2011

RINTIHAN PENIAGA KEDAI MAKAN

LEDANG – Kebimbangan seorang peniaga mengenai masa depan kedai makannya di Persimpangan Jalan An Jin, Tangkak di sini tidak berkesudahan apabila dia masih menerima surat notis perpindahan daripada pihak berkuasa di kawasan berkenaan.

Terbaru, dia menerima notis arahan perpindahan kedai makan tersebut yang berakhir pada 28 Februari, lalu.

Baharuddin Baharom, 47, berkata, dia sememangnya tidak berpuas hati dengan penerimaan notis arahan memindahkan kedainya itu.

Menurutnya, dia sangat kecewa kerana kedai makan yang sudah beroperasi selama 30 tahun di tapak tersebut terus menjadi sasaran pihak berkenaan.

“Sejak daripada kedai makan ini beroperasi sekitar tahun 1980 yang pada asalnya diusahakan bapa mertua telah menerima notis arahan perpindahan.

“Kini apabila saya meneruskan kedai makan ini, notis arahan perpindahan masih lagi dikeluarkan sehingga mengganggu tumpuan untuk berniaga,” katanya kepada Sinar Harian.

Baharuddin berkata, pelbagai usaha dilakukan bagi mempertahankan kedai makan miliknya termasuk berjumpa dengan Menteri Besar dan Ahli Parlimen di sini tetapi tidak berhasil apabila kedainya masih menjadi sasaran.

“Persoalannya di sini, mengapa kedai saya yang sudah beroperasi sejak sekian lama di sini ini masih lagi diganggu.

“Alasan yang diberikan pihak berkuasa bahawa tapak kedai makan ini untuk kerja pelebaran jalan adalah tidak munasabah,” katanya.

Menurutnya, ada lagi kedai yang diusahakan kaum lain di persimpangan Jalan Hospital tidak diarahkan berpindah sedangkan jalan itu agak sibuk dengan kenderaan.

Katanya, di bandar Tangkak ini, hanya ada kira-kira lima peniaga Bumiputera yang berniaga kedai makanan pada waktu pagi.

“Berilah peluang kepada saya untuk terus kekal berniaga di sini kerana sudah memiliki ramai pelanggan tetap.

“Kedudukan yang strategik di tepi jalan ini sangat membantu melariskan kedai makannya dan dianggarkan seramai 700 pelanggan datang ke kedainya setiap hari,” katanya.

Baharuddin berkata, seandainya pelaksanaan pemindahan itu dikuatkuasakan ia akan menjejaskan pendapatannya kerana di lokasi yang baru belum tentu dapat menarik kehadiran pelanggan sepertimana di sini.

“Lebih membimbangkan lagi ialah mengenangkan nasib lapan pekerja yang kemungkinan akan kehilangan pekerjaan.

“Kesemua pekerja saya bukan daripada keluarga yang senang, bahkan dua daripadanya adalah ibu tunggal,” katanya.

Menurutnya, dia memohon jasa baik kepada pihak berkuasa supaya mempertimbangkan semula cadangan mengenai notis perpindahan itu kerana ia melibatkan masa depan peniaga Bumiputera.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 8 MAC 2011

06 Mac 2011

KAIN RM1 SEMETER DI FESTIVAL TEKSTIL


NG Yen Yen secara simbolik menggunting kain pada Majlis Pelancaran Festival Tekstil Tangkak 2011 di Tangkak, Ledang, Johor, kelmarin.LEDANG 5 Mac - Langkah untuk mengembalikan kegemilangan bandar Tangkak sebagai destinasi beli-belah tekstil terkemuka negara dimulakan dengan penganjuran Festival Tekstil Tangkak 2011 yang menawarkan harga kain semurah RM1 semeter.

Selain lelongan kain, festival empat hari yang bermula semalam dan dirasmikan oleh Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen di sini hari ini, turut menyediakan pelbagai program menarik untuk pengunjung seperti persembahan kebudayaan.

Pada sidang akhbar selepas itu, Yen Yen memuji inisiatif berkenaan yang disifatkan sebagai memeriahkan serta mempelbagaikan lagi kegiatan pelancongan yang menarik di negara ini.

"Pada 1990-an bandar Tangkak memang cukup terkenal dengan jualan tekstil dan ketika itu dalam sehari bandar ini menerima kehadiran 50 bas membawa pelancong untuk membeli kain.

"Bagaimanapun, kerana persaingan dengan bandar-bandar lain suasana semakin berubah, namun saya yakin kita boleh hidupkan semula bandar Tangkak sebagai bandar tekstil Malaysia," katanya.

Yen Yen yakin Tangkak akan menjadi lokasi pelancongan yang cukup menarik pelancong luar terutama dari Singapura yang berminat untuk membeli kain pada harga berpatutan.

"Bukan sahaja kain ela untuk dibuat baju, kain untuk langsir juga banyak dijual dan saya rasa kita perlu ada kesedaran untuk mengajak para pelancong datang ke Tangkak untuk membeli-belah," katanya.

Menurutnya, festival itu sewajarnya diteruskan pada masa hadapan dengan melibatkan pelbagai aktiviti menarik termasuk bengkel fesyen, jualan makanan istimewa serta promosi produk pelancongan tempatan.

Turut hadir pada perasmian festival itu Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Johor, Hoo Seong Chang; Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tangkak, Goh Tee Tee serta Pegawai Daerah Ledang, Amran A. Rahman.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 6 MAC 2011

05 Mac 2011

RUMAH IBU TUNGGAL HANGUS DALAM KEBAKARAN

Mohd Shahaimi Abdullah sedang melihat kesan kebakaran yang memusnahkan rumahnya di Kampung Parit Bunga Raya Luar, Bukit Gambir.

Othman Abd Kadir (kanan) menyampaikan sumbangan Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri kepada Munirah Istaal (tengah) sambil diperhatikan anaknya, Mohd Shahaimi Abdullah (kiri) yang rumah mereka musnah dalam kebakaran di Kampung Parit Bunga Raya Luar, Bukit Gambir.

LEDANG: Seorang ibu tunggal hanya sempat menyelamatkan kad pengenalannya manakala dokumen penting lain milik anak lelaki serta peralatan lain musnah apabila kediaman mereka hangus dijilat api dalam kejadian jam 3.30 pagi di Kampung Parit Bunga Raya Luar dekat Bukit Gambir, di sini.

Dalam kejadian itu, Munirah Istaal, 44, terjaga dari tidur apabila dikejutkan anaknya, Mohd Shahaimi Abdullah, 22, berikutan api mula marak dari bahagian tengah rumah papan untuk menyelamatkan diri.

Mohd Shahaimi berkata, sebelum tidur dia ada terbau benda hangit di ruang tengah rumah dan puas mencari puncanya tetapi tidak menjumpai lalu masuk tidur di ruang tamu.

“Malam tadi saya tidur jam 2 pagi selepas memeriksa punca bau hangit bersama sepupu, Mohd Junaidi Morsidi, 21 dan seorang kawan. Kebiasaannya saya tidur lewat selepas menonton televisyen dan bersembang dengan rakan.

“Saya terjaga dari tidur bila terasa bahang panas di tempat tidur dan mendapati api mula marak di bahagian atas rumah dan bergegas mengejutkan emak, sepupu dan kawan untuk menyelamatkan diri,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Menurutnya, Mohd Junaidi yang dalam keadaan panik terjun melalui tingkap untuk menyelamatkan diri manakala beliau berusaha menyelamatkan barangan yang belum terbakar.

Beliau hanya sempat mengeluarkan dua tong gas di dapur dan dua motorsikal dan apabila ingin menyelamatkan dokumen dan telefon bimbitnya api marak dan merebak ke seluruh rumah papan itu.

Katanya, ibunya mendapatkan pertolongan jiran untuk menghubungi Bomba dan Penyelamat Tangkak namun sejurus pasukan bomba tiba api telah memusnahkan keseluruhan rumah hanya dalam tempoh 15 minit.

Munirah yang masih terkejut dengan kejadian itu melahirkan rasa syukur, beliau, anak dan sepupunya terselamat walaupun rumah pusaka dan peralatannya musnah sama sekali.

Buat sementara waktu beliau dan anak menumpang di rumah jiran manakala Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri yang diberitahu mengenai kejadian itu melawat mangsa dan menghulurkan sumbangan melalui Pembantu Khasnya, Othman Abd Kadir sebagai melahirkan rasa simpati dan berharap keluarga itu dapat bersabar dengan bencana yang menimpa.

IBU TUNGGAL MANGSA BANJIR TERIMA SUMBANGAN JUITA

LEDANG 4 Mac - Seramai 470 ibu tunggal dari daerah Ledang, Muar dan Segamat yang menjadi mangsa banjir menerima sumbangan daripada Badan Amal Tenaga Isteri Wakil-wakil Rakyat Johor (Juita).

Bantuan wang tunai, pakaian dan makanan itu disampaikan Yang Dipertua Juita, Prof. Datin Paduka Dr. Jamilah Ariffin di Dewan Jubli Intan, Tangkak, dekat sini baru-baru ini.

Turut hadir ialah Pegawai Daerah Ledang, Amran Abdul Rahman serta Pegawai Daerah Muar, Mislan Karmani.

Jamilah dalam ucapannya berharap, bantuan itu sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban mereka untuk memulakan kehidupan baru selepas dilanda bencana alam itu baru-baru ini.

"Juita amat prihatin terhadap nasib yang menimpa mangsa banjir di negeri ini terutamanya golongan ibu tunggal yang nyata memerlukan lebih perhatian.

"Kami berharap dengan program turun padang bagi menyampaikan bantuan ini dapat meringankan beban golongan ibu tunggal serta keluarga mereka," katanya pada majlis berkenaan.

Selain Juita, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta'zim dan Persatuan Soka Gakkai Johor turut menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir berkenaan.

Isteri Menteri Besar Johor memberitahu, pihaknya memilih ibu tunggal sebagai penerima bantuan itu kerana Juita sememangnya terlibat dalam banyak aktiviti bagi menjaga kebajikan golongan berkenaan.

Menurutnya, Juita mempunyai dua pusat latihan di negeri ini dan sepanjang tujuh tahun lalu 600 ibu tunggal dilatih untuk menambah pendapatan dengan mengikuti pelbagai latihan kemahiran termasuk bidang jahitan, masakan dan asuhan.

Justeru, beliau menggalakkan ibu tunggal yang berminat melibatkan diri dalam program Juita dengan mendaftarkan diri menerusi Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta'zim.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 5 MAC 2011

02 Mac 2011

PENGGUNA JALAN RAYA SENGSARA


LEDANG - Kira-kira 1000 pengguna jalan raya berhampiran Institut Latihan Perindustrian (ILP) Ledang ke Kampung Sagil Parit 2 berang apabila najis ayam sering bertaburan di laluan berkenaan.

Mereka mendakwa berasa sengsara terpaksa menahan bau busuk yang memualkan setiap kali menggunakan jalan ini.

Bagaimanapun, situasi lebih buruk pada waktu hujan apabila keadaan jalan yang basah menyebabkan najis terbabit mengeluarkan bau yang lebih busuk selain melimpah ke serata jalan.

Masalah berkenaan dikenalpasti berpunca daripada kehadiran lori yang yang membawa najis terbabit ke kebun sayur berhampiran.

Penduduk, Suyar Basir, 40, berkata, sikap sambil lewa pemandu lori yang tidak memeriksa rapi pintu kenderaan yang terbuka menyebabkan najis berkenaan bertaburan di atas jalan raya.

Menurutnya, najis ayam itu dibawa sebuah lori dari arah Tangkak menuju ke Kampung Sagil Parit 2.

“Pemandunya tidak menyedari najis yang dibawa bertaburan sehingga meninggalkan longgokan di sepanjang jalan.

“Masalah ini mendatangkan ketidakselesaan kepada pengguna terutamanya bagi mereka yang menaiki motosikal,” katanya kepada Sinar Harian.

Suyar berkata, dia menyedari kewujudan najis ayam yang bertaburan di atas jalan raya ketika keluar dari ILP untuk membuang sampah yang dipungutnya di institusi berkenaan.

Katanya, pada mulanya dia menyangka bau busuk yang dihidunya itu daripada sampah yang dibawanya dari ILP.

“Tetapi setelah mengamati sesuatu yang bertaburan di atas jalan, saya mengenalpasti ia adalah najis ayam yang tercicir.

“Situasi yang berlaku sejak beberapa bulan lalu ini menimbulkan rasa tidak selesa dan rungutan pengguna serta penduduk setempat,” katanya.

Suyar berkata, lebih-lebih lagi apabila najis berkenaan bertaburan berhampiran gerai makanan, pastinya ia boleh menjejaskan perniagaan.

Katanya, pernah terjadi apabila najis berkenaan bertaburan berhampiran kediaman penduduk yang mengadakan majlis perkahwinan.

“Situasi ini sangat memalukan kerana tetamu yang hadir terpaksa menghidu bau busuk dan kehadiran banyak lalat menyukarkan penyediaan hidangan makanan.

Suyar berkata, dia berharap supaya pemandu lori terbabit lebih berhati-hati dan memastikan kenderaan mereka ditutup dengan sempurna bagi mengelakkan najis yang dibawa tidak tercicir.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 02 MAC 2011

FESTIVAL TEKSTIL TANGKAK AHAD INI

LEDANG 1 Mac - Orang ramai dijemput memeriahkan Festival Tekstil Tangkak yang akan berlangsung mulai Khamis hingga Ahad ini.

Sempena festival berkenaan, lebih 30 premis menjual tekstil di bandar Tangkak turut menawarkan harga istimewa dengan diskaun sehingga 80 peratus.

Pegawai Daerah Ledang, Amran Abdul Rahman berkata, festival yang pertama kali diadakan itu adalah anjuran bersama Majlis Daerah Tangkak dengan Kementerian Pelancongan serta Tourism Malaysia Johor.

"Hasrat utama penganjuran festival ini adalah untuk mengembalikan semula kegemilangan Tangkak sebagai destinasi membeli-belah tekstil yang cukup terkenal pada awal tahun 2000.

"Walaupun tumpuan kini agak berkurangan kerana kemunculan tempat membeli-belah yang baru seperti Nilai di Negeri Sembilan, kami yakin Tangkak mempunyai keunikan tersendiri untuk terus menarik para pengunjung," katanya di sini.

Menurutnya, selain tekstil, pelbagai produk industri kecil dan sederhana (IKS) dan lokasi pelancongan di daerah Ledang turut dipromosikan sepanjang festival empat hari itu.

"Kami menjangkakan lebih 10,000 orang akan memeriahkan festival itu nanti dan pastinya orang ramai tidak akan melepaskan peluang mendapatkan kain yang dijual dengan harga lelong.

"Sempena musim cuti sekolah pada 13 hingga 20 Mac ini, kami yakin lebih ramai pengunjung akan datang ke bandar Tangkak pada bulan ini," katanya.

Festival berkenaan akan dirasmikan Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen pada 4 Mac ini dan pelbagai acara menarik akan diadakan termasuk persembahan artis terkenal tanah air.

Pada majlis perasmian itu, Jalan Paya Mas di bandar Tangkak akan ditutup dan orang ramai dinasihatkan untuk menggunakan laluan alternatif yang disediakan.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 2 MAC 2011