TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

29 April 2011

TAK SALAH TERIMA BANTUAN

LEDANG: "Islam tidak melarang umatnya menerima bantuan daripada persatuan agama lain atas dasar kemanusiaan," tegas Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Noh Gadut ketika mengulas empat sekeluarga menerima bantuan daripada sebuah persatuan Buddha di daerah ini kerana kemiskinan hidup.

Keluarga Ahmad Khamis, 45, diberi bantuan RM150 sebulan membabitkan wang tunai serta barangan dapur selama lebih setahun selepas permohonannya mendapatkan motosikal roda tiga daripada Majlis Agama Islam Johor (Maij) sejak 2007 untuk berniaga, buntu.

Ahmad yang tinggal di Jalan Persiaran Perdana, Tanjung Gading di sini, akhirnya memutuskan untuk tidak lagi menerima bantuan itu selepas dikecam selain mendapat tekanan masyarakat sekeliling yang mendakwa dia sekeluarga memakan duit haram.

Noh, bekas Mufti Johor menegaskan, dalam hal sebegini, jiran dan masyarakat setempat yang harus dipersalahkan kerana hanya pandai menuding jari selain mengharamkan sumber bantuan halal yang diterima keluarga berkenaan.

"Keluarga berkenaan boleh menerima dan menggunakan bantuan itu dengan syarat ia diterima atas dasar kemanusiaan selain sentiasa berpegang teguh kepada ajaran Islam.

"Masyarakat setempat juga haruslah sentiasa memberi bantuan kepada keluarga terbabit dan pada masa sama tidak boleh mengatakan bantuan yang diterima keluarga itu adalah haram untuk diguna pakai," katanya.

Menurut Noh, masyarakat juga boleh mengambil iktibar daripada satu kisah ulama terkenal yang mendermakan wang dakwahnya kepada pelacur, penagih dadah dan sebagainya.

Menurutnya, walaupun niat baik ulama berkenaan disalahertikan segelintir pihak, namun bantuan kewangan itu berjaya membuka hati seorang pelacur untuk menerima Islam sebagai agamanya selepas itu.

"Berlainan pula dengan kisah seorang perempuan yang rajin beramal ibadat serta melakukan pelbagai perkara baik sepanjang hidupnya, namun dia menjadi ahli neraka kerana kesalahan kecil iaitu menganiaya seekor kucing dengan tidak memberi haiwan berkenaan makan serta minum," katanya.

SUMBER: HARIAN METRO, 29 APRIL 2011

'MEREKA SEKADAR TAHU MENCACI'


Oleh Mohd Harzrul Aminuddin

OKU jaja jajan depan sekolah kecewa sikap masyarakat

LEDANG: "Kami dicaci masyarakat sekeliling kerana menerima bantuan daripada sebuah persatuan Buddha, malah lebih mengecewakan jabatan agama Islam sendiri seolah-olah tidak mempedulikan nasib kami," kata Ahmad Khamis, 45, yang masih menunggu permohonan bantuan daripada Majlis Agama Islam Johor (Maij) sejak empat tahun lalu.

Ahmad seorang orang kurang upaya (OKU) memohon bantuan motosikal roda tiga daripada Maij pada 2007 berikutan kudung kaki sebelah kanan selepas terbabit dalam kemalangan hingga mengakibatkannya hilang pekerjaan.

Katanya, Maij sudah meluluskan permohonan bantuan berkenaan namun motosikal itu masih tidak diterima sehingga kini.

Difahamkan, motosikal berkenaan sepatutnya diterima Ahmad pada 2007 namun berlaku sebaliknya, malah tiada sebarang dokumen mengesahkan dia tidak layak untuk menerima kenderaan bernilai kira-kira RM6,000 itu.

"Saya hanya menjual makanan ringan di depan sebuah sekolah di sekitar daerah ini dan pendapatan diperoleh memang tidak mencukupi untuk menyara isteri, Ruzita Ahmad Jais, 40, serta dua anak.

"Melihat penderitaan kami sekeluarga, seorang sami Buddha muncul menghulurkan bantuan kewangan serta barangan dapur setiap bulan," katanya di sini, semalam.

Menurut OKU itu, keluarganya menerima sumbangan berkenaan memandangkan persatuan itu hanya berniat mahu membantu.

Bagaimanapun, Ahmad berkata, sejak menerima bantuan itu, keluarganya dihina masyarakat sekeliling kononnya mereka makan duit haram.

"Kami menerima bantuan RM150 sebulan itu selama lebih setahun. Bagaimanapun, akibat desakan serta tekanan masyarakat, kami sekeluarga memutuskan untuk tidak menerimanya lagi," katanya.

Ahmad yang juga peserta Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) turut mengakui menerima elaun bulanan berjumlah RM200 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah berkenaan.

Bagaimanapun, apa yang menghairankan, bantuan yang sepatutnya diterima sebanyak RM300 sebulan dipotong RM100.

"Dengan pendapatan yang tidak menentu, saya perlu menanggung perbelanjaan pendidikan anak yang tidak menerima bantuan kerajaan.

"Saya tiada pilihan lain selain menerima bantuan diberikan persatuan Buddha itu dan berharap ada pihak sudi membantu," katanya.

Menurut Ahmad, dia bukannya mahukan kemewahan sebaliknya diberikan peluang untuk berniaga sebagai punca pendapatan.

Selain itu, Ahmad juga berharap masyarakat tidak membuat tuduhan melulu terhadap keluarganya semata-mata kerana mereka pernah menerima bantuan daripada persatuan Buddha.

SUMBER: HARIAN METRO, 29 APRIL 2011

25 April 2011

GOVT URGED TO ACT ON FLY INFESTATION

By Shenton Thomas De Silva

 Damaged furniture and fans at the food court had been repaired several times. — Picture by Shahrul M. Zain
Damaged furniture and fans at the food court had been repaired several times. — Picture by Shahrul M. Zain


CUSTOMERS are complaining about a fly-infested food court in Bukit Gambir, Ledang.

The problem has been around for years. But, no one seems to know where the flies come from.

Residents said a chicken farm was located quite a distance away from the 10-year-old food court.


Owing to poor management of the food court, operators have to replace broken tables and chairs on their own.

Razali Hamid, a 43-year-old customer, said he had to cover his drink with his palm to stop the flies from getting into his drink.

He said the authorities should improve the management of the food court.


He said it opened late into the night and was a popular eating spot among residents.

"I am amazed by the lack of attention given to the food court as it is at a strategic spot near the main road, residential area and a school," said Razali, adding that the local authorities should spruce up and beautify the surroundings.

Operators said the food court was infested with flies for about three months every year.


Tangkak Municipal Council health officer I.K. Raman said the damaged furniture and fans had already been repaired several times. He said continuous, and possibly careless use of the fans by the operators could have caused them to get damaged sooner than expected.

"The operators should clean up their spot before closing every day and not solely depend on the council. We merely provide the facilities. They should cooperate with us," said Raman.

"I suggest that the operators form an association so that any problems can be forwarded to us for action to be taken."

He said the operators should take a day off each month and inform the council so that the food court could be cleaned.

"I hope the operators will bear with the council which is under financial constraint and short of manpower.

21 April 2011

MEDAN SELERA DAIF

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my


BEBERAPA kerusi dan meja rosak menyebabkan peniaga menyediakan  meja tambahan   di Medan Selera Taman Sri Jaya, Bukit Gambir.
BEBERAPA kerusi dan meja rosak menyebabkan peniaga menyediakan meja tambahan di Medan Selera Taman Sri Jaya, Bukit Gambir.

Gerai makan di Taman Sri Jaya tak diselenggara, masalah lalat


LEDANG: Serangan lalat yang dialami sekurang-kurangnya tiga bulan setiap tahun, selain penyelenggaraan sering menjadi rungutan pengunjung Medan Selera Taman Sri Jaya dekat Bukit Gambir di sini.
Masalah lalat itu sudah berlarutan sejak beberapa tahun lalu dan tidak diketahui di mana puncanya kerana kedudukan ladang ternakan ayam terletak agak jauh daripada medan selera berkenaan.

Tinjauan Berita Harian mendapati selain masalah lalat, banyak kerusi di medan selera itu sudah rosak dan tidak dibaiki atau diganti sejak sejak sekian lama, menyebabkan peniaga yang bertahan di situ terpaksa menggunakan kerusi dan meja sendiri.

Selain itu kipas pada tiang medan selera terbabit juga bukan saja menyakitkan mata memandang kerana rosak dan tidak boleh digunakan langsung, malah keadaannya juga sudah berkarat serta dipenuhi habuk.

Seorang pelanggan, Razali Hamid, 43, berkata beliau terpaksa menutup gelas minuman dengan tangan bagi mengelak dihurung lalat, selain terpaksa makan dengan cepat.

Katanya, medan selera itu mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk setempat dan dibuka sehingga lewat malam tetapi persekitarannya perlu diberi perhatian oleh pihak berkuasa tempatan bagi memastikan kebersihannya.

“Kedudukan medan selera ini strategik kerana berada di tepi jalan utama dan taman perumahan, selain berhampiran sekolah tetapi saya hairan kenapa penyelenggaraan medan selera itu seolah-olah terabai.

“Sepatutnya pihak berkuasa tempatan membuat pemantauan dan kerja pembersihan bagi menceriakan lagi suasana medan selera ini dengan turut memastikan semua peralatan termasuk meja dan kerusi dalam keadaan baik,” katanya.

Beliau berharap, isu penyelenggaraan dan masalah lalat di medan selera itu mendapat perhatian sewajarnya daripada pihak berwajib.

Peniaga medan selera itu yang enggan namanya disiarkan, mengakui masalah lalat dan penyelenggaraan yang dihadapi mereka menjadi rungutan pelanggan.

“Walaupun peniaga mengambil inisiatif sendiri dengan mengelap lantai dan meja menggunakan pencuci khas, tetapi masalah lalat tidak dapat dikawal.

“Biasanya masalah lalat ini berlarutan kira-kira tiga bulan dalam setahun, mungkin kerana faktor cuaca dan operasi ladang ternakan ayam di Jalan Sengkang,” katanya.

Difahamkan, sejak medan selera itu dibuka lebih 10 tahun lalu, kelengkapan dan peralatan yang disediakan tidak pernah dibaiki atau diganti menyebabkan peniaga terpaksa menggunakan kerusi dan meja sendiri bagi menambah kemudahan yang ada.

Selain itu, keadaan medan selera juga panas kerana kipasnya tidak boleh digunakan, walaupun sudah tiga kali ditukar.

SUMBER: BERITA HARIAN JOHOR, 21 APRIL 2011

20 April 2011

MAKAN PERMAISURI ANAI-ANAI

LEDANG - Seorang kakitangan awam, Abd Rahim Abu Bakar, 45, dari Kampung Parit Serom 1, boleh dianggap sebagai lelaki yang luar biasa apabila mempunyai kebolehan aneh, dengan memakan penghuni busut iaitu permaisuri anai-anai.

Amalan berkenaan dilakukan sejak tujuh tahun lalu setelah mengetahui rahsia serangga terbabit yang dipercayai mempunyai 99 penawar termasuk untuk kesihatan tenaga batin.

Pada masa ini, ramai yang tidak mempercayai khasiat serangga berkenaan. Namun, bagi Abd Rahim, dia sudah dapat menikmati kelebihan hasil daripada amalannya memakan permaisuri anai-anai.

Menurutnya, dia mula mencuba memakan serangga ini selepas diberitahu rakannya yang turut mengamalkannya berkaitan khasiat serangga berkenaan.

“Sehingga kini, saya telah makan sebanyak 40 permaisuri anai-anai dari busut yang ada di sekitar kampung ini.

“Permaisuri anai-anai ini sangat sukar dijumpai dan biasanya saya mencarinya dengan menggunakan cangkul,” katanya kepada Sinar Harian.

Abd Rahim berkata, tidak semua busut yang digalinya mengandungi permaisuri anai-anai.

“Serangga ini sangat baik dimakan terus selepas dijumpai daripada busut yang digali.

“Kepala permaisuri anai-anai ini perlu dibuang terlebih dahulu sebelum dimakannya secara menelan bersama-sama dengan air putih,” katanya.

Menurutnya, setelah tujuh tahun mengamalkannya, dia dapat merasakan perubahan terhadap kesihatannya yang dilihat lebih kuat, sihat dan bersemangat semasa bekerja.

“Makanan kesihatan ini sudah lama menjadi amalan masyarakat Cina di Singapura,” katanya.

Namun, bagi masyarakat Melayu amalan ini masih belum meluas dan tidak ramai yang sanggup makan serangga berkenaan.

Abd Rahim berkata, dia tidak pernah menetapkan syarat perlu makan serangga ini setiap hari kerana menyedari kesukaran untuk memperolehnya.

“Saya hanya akan makan permaisuri anai-anai ini apabila memperolehnya jika menggali mana-mana busut.

“Lazimnya, serangga ini berwarna kuning dan bertukar menjadi coklat apabila sudah tua,” katanya.

Kebanyakan permaisuri anai-anai berumur di antara dua hingga tiga tahun dan khasiatnya dikatakan lebih tinggi apabila lebih berusia.

Ketika ditemui, Abd Rahim sanggup mencari permaisuri anai-anai dengan menggali sebanyak empat busut dan menunjukkan demonstrasi makan serangga berkenaan.

SUMBER: SINAR HARIAN, 20 APRIL 2011

18 April 2011

TERRAIN TO RIDE

By Sam Cheong
samo@thestar.com.my

TANGKAK is a little town in Johor with an excellent view of Mount Ophir or Gunung Ledang in its backdrop.

I was told that back in the good old days – it was a norm for the Boy Scouts from Muar to cycle there and summit its 1,276-metre peak as part of their King Scout assessment programme.

To get a bigger picture, I took a trip to Muar recently with Michelle, my wife and cycled from the town to Tangkak.

Arrival at destination: The writer and his wife in Tangkak, Johor.

We rode our Dahon folding bicycles for a distance of 36.5km along a scenic route that took us to Sungai Mati, Parit Ponorogo and Batu 10 before arriving at the town centre.

Before we set off from Muar, we had breakfast at a coffeeshop and cycled across the bridge that links this town to the outside world.

Moving on an average speed of 18km/h, there’s plenty to see and if you love kupang (mussels) and lokan (giant freshwater clams), there are stalls that are dotted along both sides of the road.

A bag of kupang costs RM5 (roughly about 1kg) and these are as fresh as they can get.

And if you are a durian enthusiasts, there are plenty to go around. We found at least 10 stalls all along the way from Muar to Tangkak.

Maritime activity: A tugboat makes its way along the Muar river.

As for the level of difficulty in cycling along this route, you have to be physically fit to tackle 15km of undulating terrain from Sg Mati to Tangkak.

To the untrained rider, this is the worst part of the journey.

Upon arrival in the outskirts of Tangkak, the ride is smooth.

The best time to get on your bicycle is at 7am and the journey to Tangkak from Muar takes about 1 hour 20 minutes.

What to do in Tangkak? Well, if you love satay, there’s a makan stall located near Public Bank that opens in the evening. This place is pretty decent with Soto Ayam and other Johor-styled Malay dishes.

Light traffic: A scene from Muar town on an early Saturday morning.

One of the highlights of my visit, was a trip to Kuang Fei beef noodles shop.

This is a ‘must-go’ makan place which is highly-rated for their excellent and affordable food.

From Tangkak, the Ledang Park is located about 13.5km away.

This is the staging point for adventurers as well as nature lovers who wants a dib at scaling Gunung Ledang.

You can hangout for the entire day in Tangkak and the return ride to Muar is 73.2km.

Since its a long-haul on two wheels, its advisable to pack some spare tire tubes, puncture repair kit and carry plenty of water to stay hydrated.

Muar is accessible via the PLUS highway from the Klang Valley and the travel time is about 2 hours 30 minutes.

If you plan to ride this route, be prepared for an overnight stay so that you can get ample rest.

SOURCE: THE STAR ,Monday April 18, 2011

NEW PADI VARIETY DEVELOPED TO STOP SPREAD OF THE WEED

By HAMDAN RAJA ABDULLAH
newsdesk@thestar.com.my

Ledang Agriculture Department officer Jamaludin Md Zin said the department and Mardi had developed a new padi variety which could overcome the problem.

He said the new variety called ‘MR220CL1’ was introduced in Perak and managed to prevent the spread of padi angin.

“We decided to introduce the new variety in Kesang Tasek after we noted the padi fields here are filled with the wild or weedy padi crop.

“Wild padi can spread fast by the wind as they are light,” he said at the Ledang Agriculture Departments Farm Day celebrations recently.

Jamaludin added that in some fields, the wild padi would fill larger areas than the normal crops which affects the farmer’s income.

He said the farmers also need to mow the wild rice and some had resorted to spraying weed killer to clear their fields before they could plant the normal padi.

In relation to the matter, Ledang MP Hamim Samuri said padi farmers in the village had struggled hard to clear their fields of the wild crop but with little success.

He added that with the introduction of the new padi variety, he hoped they would reap a good harvest soon and increase their income.

Hamim said although the new seedling would cost RM110 per 20kg, it was worth it as the variety would not only produce high grade rice, it is also resistant to the spread of the wild crop.

“We hope the farmers here will cultivate their fields together to ensure they enjoy good harvest together every season.”

SOURCE: THE STAR, APRIL 18, 2011

16 April 2011

SPECIAL CASH AID TO FLOOD VICTIMS

TANGKAK: All flood victims in the Muar and Ledang districts will receive the special cash aid of RM500 each, Bukit Serampang assemblyman Tahir Taat said.

He said the Government had never failed in providing the aid that had been termed as Wang Ehsan to those affected by floods in the country.

He said those who did not receive the aid when it was presented in Pagoh on March 31 could refer the matter with the relevant authorities.

Flood aid: Amran (second left) presenting cash aid to the villagers while Bukit Serampang assemblyman Tahir Taat (fourth from left) looks on.

“The Government did not overlooked them when some of the victims were given the aid in Pagoh. Their names were not called because there were some technical errors to the list.

He said they have checked the missing names and the victims could now collect their aid from the Ledang district officer Amran Abdul Rahman.

Tahir said the Barisan Naisonal Government had always cared for the people, especially those who were affected by floods and suffered losses.

“Although they were hit by floods, they were still lucky as the disaster was not big compared to the earthquake that hit Japan recently.”

He said the recent earthquakes and tsunami in Japan killed thousands of people besides wiping out towns and villages, but the people did not panic.

“We should adopt the spirit and discipline shown by the Japanese people when facing a disaster and not blaming the Government when aid is late,” he said.

Later, Amran presented the cash aid of RM500 each to about 500 villagers who did not receive the aid on March 31.

SOURCE: THE STAR, APRIL 16, 2011

14 April 2011

PENERIMA WANG IHSAN TERCICIR

LEDANG - Mangsa banjir yang tercicir menerima bantuan wang ihsan banjir disampaikan di Kompleks Sukan Pagoh pada 31 Mac lalu, adalah tidak disengajakan dan terjadi disebabkan masalah teknikal.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Serampang merangkap Timbalan Ketua UMNO Bahagian Pagoh, Tahir Mohd Taat berkata, langkah proaktif dilakukan dengan mengumpulkan nama mereka yang tercicir dan diserahkan kepada pegawai daerah Muar dan Ledang serta Majlis Keselamatan Negara.

Menurutnya, ia bagi membolehkan mereka menerima wang ihsan yang dijanjikan kerajaan.

“Kesemua mereka ini diputuskan untuk menerima wang ihsan sebanyak RM500 yang disampaikan pada hari ini (semalam) di Dewan Serbaguna Kundang Ulu.

“Pemberian wang ihsan ini membuktikan keprihatinan kerajaan dalam membantu meringankan beban rakyat berikutan insiden banjir yang berlaku pada Februari lalu,” katanya pada perasmian Program Juara Rakyat Parlimen Pagoh dan Penyerahan Wang Ihsan Banjir DUN Bukit Serampang di Kompleks Serbaguna Kundang Ulu di sini, semalam.

Beliau berkata, rakyat di negara ini sangat bertuah kerana bencana alam yang melanda di negara ini tidak seburuk seperti di negara luar.

“Kita perlu mencontohi semangat dan disiplin rakyat Jepun ketika negara mereka mengalami bencana tsunami dan gempa bumi.

“Mereka tidak panik menghadapi bencana ini sebaliknya berjaya mengurus serta menyelamat rakyat yang menjadi mangsa bencana dengan cekap,” katanya.

Tahir berkata, tahap perpaduan rakyat di negara ini khususnya di DUN Bukit Serampang semakin berada pada tahap yang baik.

“Ia hasil daripada keberkesanan Slogan Gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang berteraskan per- paduan.

“Keamanan yang diperoleh negara ketika ini hasil daripada penyatuan kaum semasa negara dijajah oleh penjajah asing,” katanya.

Beliau berkata, pemimpin negara pada masa itu bekerja keras untuk membebaskan negara daripada cengkaman penjajah yang capai melalui kemerdekaan pada 1957.

“Maka generasi sekarang perlu bekerjasama dengan kerajaan untuk mempertahankan kemakmuran dan kedaulatan negara yang dikecap hari ini.

“Apabila hendak mencapai Gagasan 1Malaysia dan negara maju menjelang 2020 kelak, inti patinya ialah meningkatkan soal ekonomi dan pendidikan,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 14 APRIL 2011

13 April 2011

TIDAK SEMPAT BELI BARANG


LEDANG - Hasrat seorang warga emas untuk membeli barang keperluan dapur di salah sebuah kedai di Pekan Bukit Gambir tidak kesampaian apabila terbabit dalam kemalangan ngeri di persimpangan Jalan Parit Kassan–Sagil berhampiran Parit Turun, di Bukit Gambir, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 petang itu, Tey Tong Yong, 67, mati di tempat kejadian apabila digilis lori yang membawa muatan batu.

Mangsa yang menunggang motosikal Honda EX5 dalam perjalanan dari rumahnya di Kampung Serom 8 menuju ke Bukit Gambir.

Bagaimanapun, setiba di tempat kejadian, motosikal mangsa dipercayai dilanggar oleh lori yang datang dari arah Sagil menuju ke Panchor.

Akibat pelanggaran itu, mangsa hilang kawalan dan tercampak di atas jalan raya sebelum digilis tayar lori tersebut.

Difahamkan, motosikal mangsa juga terseret sejauh kira-kira tiga meter di bawah lori berkenaan.

Lebih menyayat hati apabila isteri mangsa yang tiba di tempat kejadian tidak mampu menahan kesedihan melihat keadaan suaminya mati dalam keadaan mengerikan.

Sementara itu, jurucakap polis berkata, mayat mangsa dibawa ke Hospital Tangkak untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarganya.

“Bagaimanapun, pemandu lori terselamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan akibat kemalangan ini.

“Manakala lori berkenaan ditahan di Balai Polis Tangkak untuk membantu siasatan lanjut,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

SUMBER: SINAR HARIAN 13 APRIL 2011

05 April 2011

SUNGAI SAGIL LUPUS BUKTI

Oleh Junita Mat Rasid
junita@bharian.com.my


 HARUN  memeriksa komponen motosikal yang dileraikan  kumpulan curi motosikal di sekitar  Ledang, di IPD Ledang.
HARUN memeriksa komponen motosikal yang dileraikan kumpulan curi motosikal di sekitar Ledang, di IPD Ledang.

Geng motosikal curi, buang rangka motosikal hapus petunjuk

LEDANG: Sungai Sagil di sini dikesan menjadi kuburan kerangka motosikal yang dibuang geng curi kenderaan itu sebagai cara mudah melupuskan bahan bukti selepas meleraikan komponennya.
Keadaan itu juga menyebabkan anggota polis menempuh bahaya dalam air apabila terpaksa meredah dan menyelam dalam sungai terbabit bagi mengesan bukti jenayah yang dilupuskan di situ.

Perbuatan menjadikan Sungai Sagil sebagai tempat pelupusan kerangka motosikal curi dibongkar Polis Ledang, susulan kejayaan menumpaskan tiga geng curi motosikal dianggotai remaja bawah umur dan mekanik dalam tempoh tiga hari di sekitar Sagil, Bukit Gambir dan Tangkak.

Ketua Polis daerah, Superintendan Harun Idris, berkata kumpulan pertama disertai lima lelaki termasuk tiga pelajar Tingkatan Lima dan seorang Tingkatan Empat ditahan dalam serbuan di sekitar Sagil dan Bukit Gambir, kira-kira jam 11.30 malam, 22 Mac lalu.

Katanya, turut ditahan mekanik berusia 28 tahun yang dipercayai bertindak sebagai ketua kumpulan dan membantu meleraikan komponen motosikal curi, sebelum membuang rangka motosikal ke dalam Sungai Sagil.

“Setakat ini kumpulan itu termasuk tiga remaja berusia 17 tahun dan seorang berusia 16 tahun dipercayai terbabit dalam satu kes curi motosikal berikutan penemuan sebuah rangka motosikal yang dilaporkan dicuri awal bulan lalu,” katanya.
Katanya, satu lagi geng curi motosikal berjaya ditumpaskan keesokannya apabila dua lelaki berusia 18 tahun dan 19 tahun yang sudah tidak belajar dan bekerja di kebun sawit berjaya ditahan di Bukit Gambir.

Beliau berkata, dalam operasi kira-kira jam 8 malam itu juga polis berjaya merampas sebuah motosikal dilaporkan dicuri pada 16 Mac lalu dan setakat ini siasatan awal menunjukkan kumpulan itu terbabit dalam sekurang-kurangnya satu kes curi motosikal yang dilaporkan di pekan Bukit Gambir.

Harun berkata, dalam operasi yang dijalankan di Bandar Baru Tangkak, kira-kira jam 9.30 malam, pada 24 Mac lalu, polis menahan seorang lagi remaja berusia 16 tahun yang sudah tidak bersekolah dan merampas sebuah motosikal yang dilaporkan hilang empat hari sebelumnya.

Katanya, tiga kes geng curi motosikal yang ditumpaskan dalam tempoh tiga hari itu menunjukkan pihaknya sentiasa serius bagi menangani kes motosikal curi yang dilaporkan di sekitar daerah Ledang.

Beliau berkata, setakat ini 34 motosikal dilaporkan hilang di daerah itu dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini dan jumlah itu mencatatkan penurunan berbanding 50 kes motosikal hilang yang dilaporkan dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Sementara itu dalam kes lain, polis menahan tiga lelaki berusia 29 hingga 35 tahun kerana dipercayai terbabit dalam kegiatan mencuri kabel, komponen besi dan tembaga milik Tenaga Nasional Berhad (TNB) sekitar daerah itu.

Harun berkata, semua lelaki itu ditahan di sebuah restoran di Jalan Muar-Tangkak, kira-kira jam 8.45 malam, pada 27 Mac lalu.

Katanya, setakat ini ketiga-tiga lelaki itu dipercayai terbabit dalam sekurang-kurangnya sembilan kes curi kabel, komponen besi dan tembaga yang dilaporkan di daerah itu dengan kerugian dianggarkan lebih RM150,000.

SUMBER: BERITA HARIAN, 5 APRIL 2011

04 April 2011

KUMPULAN CURI KABEL TUMPAS

LEDANG – Misteri kecurian kabel bagi komponen besi dan tembaga milik Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang sering berlaku di sekitar daerah ini terjawab dengan penangkapan ahli kumpulan terbabit pada 27 Mac, lalu.

Hasil maklumat dan risikan, akhirnya polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang berjaya menjejaki dan menahan kumpulan terbabit di salah sebuah restoran di bandar Muar.

Difahamkan, ketika penahanan kesemua tiga suspek sedang leka menjamu selera di restoran berkenaan.

Kesemua suspek sangat dikehendaki kerana bergiat aktif dalam kegiatan mencuri kabel di sekitar Ledang sejak setahun, lalu.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata, suspek yang ditahan berusia antara 29 hingga 35 tahun.

Menurutnya, dengan penahanan mereka berjaya menyelesaikan sembilan kes kecurian kabel di Ledang.

“Secara tidak langsung penangkapan dilakukan berjaya menjawab misteri kecurian kabel yang sering berlaku di sini.

“Terbaru, kumpulan ini dipercayai mencuri kabel bernilai RM80,000 di Serom Utama,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata, kumpulan terbabit menjadikan awal pagi waktu untuk menjalankan kegiatan mereka bagi mengaburi polis tetapi tidak berjaya.

Harun berkata, selain itu, kumpulan berkenaan dikenal pasti turut bergiat aktif melakukan kegiatan pecah masuk rumah, di sini.

“Suspek berumur 35 tahun yang berasal dari Masai, Johor Bahru dipercayai menjadi dalang kegiatan ini.

“Kini, polis masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti dan memburu saki baki kumpulan ini yang turut terbabit dalam kegiatan mencuri kabel,” katanya.

Beliau berkata, suspek terbabit juga dalam tindakan untuk disambung reman bagi siasatan mengesan di mana kabel curi berkenaan dilupuskan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 431 Kanun Keseksaan kerana mencuri yang boleh dikenakan hukuman denda tiga tahun penjara atau denda atau kedua-duanya sekali.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 4 APRIL 2011

02 April 2011

MEKANIK DICEKUP


LEDANG: Tiga kumpulan curi motosikal dianggotai remaja sekolah serta keciciran sekolah ditumpaskan dalam tempoh tiga hari di sekitar Sagil, Bukit Gambir dan Tangkak di sini, bermula 22 Mac lalu.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata serbuan pertama membabitkan kumpulan dianggotai lima lelaki termasuk tiga pelajar tingkatan lima dan seorang tingkatan empat dibuat di sekitar Sagil dan Bukit Gambir pada jam 11.30 malam.

"Suspek kelima mekanik berusia 28 tahun dan dalang kumpulan itu, tugasnya meleraikan komponen motosikal dicuri sebelum rangka kenderaan berkenaan dibuang di Sungai Sagil.

"Setakat ini, mereka dipercayai terbabit dalam satu kes curi motosikal berikutan penemuan sebuah rangka motosikal dilaporkan dicuri awal bulan lalu," katanya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang, semalam.

Keesokan harinya, menurut Harun, dua remaja keciciran sekolah berusia 18 dan 19 tahun yang bekerja di sebuah ladang kelapa sawit turut ditahan pada jam 8 malam di Bukit Gambir.

Menurut beliau, hasil siasatan, pihaknya menemui semula sebuah motosikal dilaporkan hilang di Pekan Bukit Gambir pada 16 Mac lalu dan kumpulan itu dipercayai terbabit sekurang-kurangnya satu kes curi kenderaan berkenaan.

"Dalam operasi berasingan di Bandar Baru Tangkak pada jam 9.30 malam, 24 Mac lalu pula, kami menahan seorang lagi remaja keciciran sekolah berusia 16 tahun dan merampas motosikal dilaporkan hilang empat hari sebelumnya.

"Siasatan masih dijalankan sama ada dia mempunyai kaitan dengan kumpulan curi motosikal di daerah ini," katanya.

Menurut beliau, tiga kumpulan ditumpaskan dalam tiga hari membuktikan pihaknya sentiasa komited untuk membanteras kegiatan curi motosikal di daerah berkenaan.

Beliau berkata, setakat ini, 34 motosikal dilaporkan hilang di daerah berkenaan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini dan jumlah itu mencatatkan penurunan berbanding 50 bagi tempoh sama tahun lalu.

Sementara itu, dalam kes berlainan, pihaknya menahan tiga lelaki berusia 29 hingga 35 tahun yang terbabit mencuri kabel, komponen besi dan tembaga milik Tenaga Nasional Berhad (TNB) di sekitar daerah berkenaan sejak berbulan lalu.

"Ketiga-tiga suspek ditahan di sebuah restoran di Jalan Muar-Tangkak pada jam 8.45 malam, 27 Mac lalu.

"Mereka dipercayai terbabit dengan sekurang-kurangnya sembilan kes curi barangan berkenaan dengan kerugian dianggarkan RM150,000," katanya.

SUMBER: HARIAN METRO, 02 APRIL 2011