TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

30 Ogos 2011

KEMPEN KESELAMATAN DIPERHEBAT

LEDANG - Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang memperhebatkan Kempen Keselamatan Jalan Raya Sempena Perayaan Aidilfitri termasuk memperketatkan kawalan keselamatan jalan raya di beberapa lokasi di daerah Ledang.

Pelancaran kempen itu bagi Aidilfitri tahun ini dilangsungkan di Tol Tangkak dengan memberikan cenderahati kepada pengguna jalan raya.

Kempen tersebut bertujuan untuk menyemai rasa tanggungjawab bagi memberi kesedaran dan mengubah sikap segelintir pemandu yang cuai ketika memandu sehingga mengundang padah kepada pengguna jalan raya yang lain.

Pada masa yang sama, usaha tersebut juga menurunkan jumlah angka kemalangan jalan raya yang dilihat sentiasa meningkat pada setiap kali musim perayaan.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata, pengguna jalan raya yang ingin pulang ke kampung halaman pada Aidilfitri diingatkan supaya sentiasa amalkan formula 3K iaitu kelajuan, kesabaran dan kecergasan setiap kali.

Menurutnya, pengguna perlu mengamalkan pemanduan mengikut had laju ditetapkan, bersabar setiap kali hendak memotong kenderaan dan dapatkan rehat yang cukup sebelum memulakan perjalanan yang jauh.

“Kecuaian memandu ketika meraikan Aidilfitri di kampung menjadi antara punca utama peningkatan jumlah kemalangan maut serta kecederaan parah setiap kali musim perayaan berkenaan.

“Masalah ini dipercayai berlaku akibat sikap sambil lewa masyarakat termasuk mengabaikan keselamatan setiap kali memandu untuk menziarahi saudara dan rakan terdekat,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata, pihak mengharapkan jumlah pengguna jalan raya yang terlibat dalam kemalangan jalan raya akan berkurangan kerana statistik itu menunjukkan peningkatan ketika hari perayaan terutamanya membabitkan penunggang motosikal.

“Ini berlaku kerana ada di antara kita yang masih mengabaikan keselamatan termasuk gagal mengenakan tali pinggang keledar serta tidak memakai topi keledar,” katanya.

Berikutan itu orang ramai diingatkan supaya mengamalkan cara pemanduan berhemah, memakai tali pinggang keledar serta sentiasa mengenakan topi keledar tidak kira ke destinasi jauh atau dekat bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku.

“Rancang perjalanan lebih awal untuk mengelakkan orang ramai daripada memandu secara tergesa-gesa bagi mengelakkan kemalangan,” katanya.

Selain itu, Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang juga mengedarkan borang rumah selamat kepada penduduk daerah Ledang.

“Orang ramai yang ingin pulang ke kampung halaman boleh mendaftar dalam borang ini bagi membolehkan pihak polis memantau rumah ini semasa ketiadaan mereka daripada menjadi sasaran penjenayah,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN 30 OGOS 2011

29 Ogos 2011

JUITA DONATES RM1,000 BOOKS TO HOSPITAL

TANGKAK: The Johor State Representative Wives Association (Juita) has donated some RM1,000 worth of children's books to the Tangkak Hospital.

The reading material, mostly story and educational books, were presented by Ledang MP Hamim Samuri's wife Asiah Mohd Nor.

Asiah, accompanied by Tangkak assemblyman Goh Ti Ti's wife Tai Lay Poh and Gambir assemblyman M. Asojan's wife M. Manimala, presented the books to chief nurse Rafeah Dol at the children's ward yesterday.

She said Juita, headed by Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman's wife Datin Paduka Prof Jamilah Ariffin, donated the books under its Juitaku Sayang programme.

This is the third time Juita donated children's books to the hospital.

Some of the books were fiction like Aesop's fables while some were related to geography and history, said Asiah.

She said since it was the Hari Raya season, her husband also decided to give away “duit raya” and food hampers to about 70 patients.

SOURCE: THE STAR, AUGUST 29, 2011

28 Ogos 2011

WARIS TRAGEDI BUKIT KEPONG TERSINGGUNG


ISMAIL Yahya meneliti muka depan akhbar Utusan Malaysia yang memaparkan berita Mohamad Sabu yang menghina pejuang yang terkorban dalam serangan Balai Polis Bukit Kepong pada 1950.


MUAR 27 Ogos - Waris mangsa yang terkorban dalam tragedi Bukit Kepong pada 1950, kecewa dan terguris dengan kenyataan Mohamad Sabu yang mendakwa Parti Komunis Malaya (PKM) ialah hero sebenar dalam peristiwa itu dan bukannya anggota keselamatan serta ahli keluarga mereka.

Ismail Yahya, 80, iaitu adik kepada polis bantuan (AP) Othman Yahya yang terbunuh dalam tragedi berdarah tersebut, mengakui amat terkilan dengan kenyataan biadab Timbalan Presiden Pas itu.

Tegasnya, abangnya berjuang bersama-sama anggota polis Balai Bukit Kepong waktu itu secara sukarela kerana sayangkan keamanan dan tanah air.

"Mengapa jasa dan pengorbanan abang saya tidak dikenang Mat Sabu? Walaupun kami daripada keluarga miskin tetapi abang saya mengetepikan semua itu semata-mata untuk berjuang demi tanah air tanpa dibayar satu sen pun.

"Sedih apabila mengenangkan pengorbanan abang saya tidak dihargai walaupun kami tidak minta disanjung. Kenapa pula kenyataan jahat dan bodoh seperti ini diluahkan," soalnya ketika ditemui Mingguan Malaysia di rumahnya di Kampung Bukit Bendar dekat sini, hari ini.

Utusan Malaysia hari ini menyiarkan kenyataan biadab Mat Sabu pada 21 Ogos lalu dalam satu ceramah di Tasek Gelugor, Pulau Pinang, yang menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan 4 PKM yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Selain itu, Mat Sabu turut mendakwa Datuk Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap pejuang kemerdekaan kerana kdua-dua tokoh tersebut ialah pegawai British ketika itu.

Ismail berkata, Mat Sabu tidak pernah merasai saat-saat pilu seperti dilaluinya apabila memangku mayat abangnya dan mengambil tangan, kaki dan kepala mereka yang terkorban untuk disemadikan selepas itu.

"Semua ini tidak berlaku terhadap keluarga atau saudara-mara dia, sebab itu dia bercakap apa sahaja tanpa memikirkan perasaan orang lain. Dia ini Melayu ke apa? Kalau nak ambil hati DAP pun berpada-padalah," katanya.

Sehubungan itu, Ismail mahu Mat Sabu berhenti daripada memutar belit kenyataan dan jangan memperalatkan Islam atau menggadaikan maruah bangsa Melayu hanya untuk cita-cita politiknya.

Sementara itu, Penghulu Bukit Kepong, Mohd. Azhari Bidin, 40, menyifatkan kenyataan Mat Sabu sebagai jahat dan mempunyai agenda tertentu menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13.

Beliau meminta pemimpin Pas itu insaf, bertaubat dan berpada-pada dalam berpolitik kerana tidak semua perkara boleh dipertaruhkan termasuk agama.

"Inikah pejuang Islam? Orang seperti ini tidak layak jadi pemimpin dan dia pun bukan daripada golongan ulama atau profesional. Rugi bagi Pas kerana memiliki orang seperti ini apatah lagi bertaraf pemimpin," katanya.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 28 OGOS 2011

27 Ogos 2011

MAT SABU HINA PEJUANG NEGARA


Mohamad Sabu ketika berucap pada Ceramah Perdana Pas di Padang Menora Tasek Gelugor, Seberang Perai, Pulau Pinang, baru-baru ini.


KUALA LUMPUR 26 Ogos – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut mendakwa Dato’ Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

Beliau juga berikrar untuk mengubah semula sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas Putrajaya kerana dakwanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar selain hanya memihak kepada UMNO.

“Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati itu polis British. Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar, yang serang Bukit Kepong itu Mat Indra (Muhammad Indera). Dia Melayu tapi semua sejarah itu ditutup.

“Jins Shamsudin (Tan Sri) buat filem, Jins Shamsudin itu orang UMNO. Cerita Bukit Kepong (yang dibuat Jins) hat serang itu pula penjahat, hero yang mempertahan balai polis. Padahal Mat Indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung,” katanya dalam ceramah itu.

Dalam tragedi berdarah Bukit Kepong yang bermula kira-kira pukul 5 pagi pada 23 Februari 1950, satu persatu anggota keselamatan dan ahli keluarga mereka gugur selepas diserang dari setiap sudut oleh 200 pengganas komunis, malah sebahagian daripada mangsa dicampak hidup-hidup ke dalam api.

Mohamad mendakwa semua sejarah negara adalah bohong apabila pegawai British diangkat sebagai pejuang kemerdekaan manakala yang melawan British menjadi penjahat.

“Semua sejarah negara kita bohong, pegawai British jadi pejuang kemerdekaan, lawan British jadi penjahat. Siapa pegawai British? Dato’ Onn dan Tunku Abdul Rahman itulah pegawai British. Tapi bila tiba bulan merdeka hanya mereka yang ditonjolkan. Kalau begitu UMNO seorang sajalah yang merdeka, betul tidak,” tuduhnya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 27 OGOS 2011

25 Ogos 2011

KASIH IBU KE SYURGA

LEDANG – ‘Kasih ibu membawa ke syurga’, kata-kata tersebut jelas menggambarkan betapa sayangnya seorang ibu kepada anak meskipun dikurniakan anak orang kurang upaya (OKU).

Bagi Normah Ibrahim, 38, memiliki anak OKU bukan menjadi satu beban kepadanya, tetapi menganggapnya sebagai satu kurniaan yang sangat berharga dari ALLAH.

Menurutnya, tiada istilah pilih kasih dengan layanan yang diberikan di antara anak OKU dengan anak sempurna dan memberikan kasih sayang secara adil kepada anak-anaknya.

“Sebaliknya saya perlu memberikan perhatian yang lebih terhadap Abdul Rahim Mohd Halip, 13, kerana menjadi OKU sejak berusia sembilan bulan.

“Abdul Rahim tidak ubah seperti bayi yang perlu diuruskan sepenuhnya termasuk makan dan keperluan yang lain,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, dia tidak dapat bekerja kerana perlu menjaga Abdul Rahim sepenuhnya di rumah memandangkan anaknya itu sangat manja dengannya.

“Sejak dilahirkan 13 tahun lalu, keadaan Abdul Rahim sihat dan normal seperti bayi yang lain, tetapi kerana demam panas pada usia sembilan bulan, keadaan fizikal Abdul Rahim berubah sekelip mata.

“Walaupun pada mulanya terkejut dengan perubahan ini, tetapi akhirnya saya menerima segala ketentuan ini dengan hati yang terbuka,” katanya.

Pada masa yang sama, dia sering memujuk hatinya untuk reda dengan dugaan tersebut dan berasa yakin ada hikmah tersembunyi di sebaliknya.

“Menjaga anak OKU sangat mencabar dan menuntut kesabaran yang sangat tinggi kerana perangai dan karenah mereka sentiasa berubah-ubah.

“Macam Abdul Rahim ini kadang-kadang pada waktu lewat malam hingga pagi dia tidak tidur,” katanya.

Pada masa yang sama, Abdul Rahim perlu pemantauan yang rapi kerana tubuh badannya sangat sensitif terutamanya jika cuaca panas kerana dia mudah diserang sawan.

“Kerana masalah seperti ini menyebabkan saya tidak sampai hati untuk meninggalkan Abdul Rahim bersama orang lain jika keluar bekerja.

“Walaupun kadang kala mengalami kesempitan wang kerana pendapatan suami yang hanya mengambil upah memetik kelapa sawit tidak seberapa dan sekadar mencukupi untuk menyara tujuh anak yang lain,” katanya.

Walaupun Abdul Rahim OKU dan tidak seperti remaja normal yang lain, tetapi dia disayangi keluarga kerana keletahnya yang riang menjadi penghibur keluarga.

Katanya, perbelanjaan untuk anak OKUnya pula agak besar lebih-lebih lagi apabila perlu menukar kerusi roda Abdul Rahim setiap tahun.

“Bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan untuk Abd Rahim sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban keluarga,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 25 OGOS 2011

24 Ogos 2011

KENAL PASTI GOLONGAN KELUARGA SUSAH

LEDANG – Pemimpin-pemimpin di setiap kampung termasuk imam, ketua kampung dan ketua cawangan diminta supaya mengenal pasti keluarga-keluarga yang hidup dalam kesusahan di kawasan mereka.

Ahli Parlimen Ledang, Hamim Samuri berkata, dengan turun padang di setiap ceruk kampung membolehkan mereka mengesan kumpulan terdesak itu dan seterusnya diberikan bantuan dengan segera.

Menurutnya, usaha tersebut untuk memastikan penduduk miskin mendapat pembelaan yang sewajarnya sejajar dengan misi kerajaan menerusi konsep Gagasan 1Malaysia.

“Bagi pemimpin yang terlepas pandang dengan kewujudan sebahagian kecil penduduk miskin di kawasan mereka perlu diberikan perhatian segera.

“Mereka ini perlu dibantu untuk didaftarkan di Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) bagi mendapatkan bantuan yang sewajarnya,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Jasa Prihatin dan sumbangan Amanah Raya Berhad di Pusat Pengembangan al-Quran Tangkak, di sini.

Beliau berkata, menerusi bantuan sedemikian sedikit sebanyak dapat mengurangkan kadar kemiskinan masyarakat di Tangkak.

“Walaupun kadar kemiskinan tegar di Tangkak tiada, tetapi kita perlu memberikan penumpuan yang lebih kepada usaha mengatasi masalah kemiskinan dalam kalangan rakyat.

“Pelbagai inisiatif dilakukan kerajaan untuk mengurangkan kemiskinan dalam kalangan rakyat sejajar dengan hasrat kerajaan menjadi negara berpendapatan tinggi,” katanya.

Hamim berkata, penduduk juga dinasihatkan agar tidak berasa malu untuk tampil bagi mengemukakan masalah kesempitan hidup mereka kepada pemimpin setempat bagi mendapatkan bantuan.

“Kami juga menyasarkan bantuan yang akan disalurkan kepada penduduk miskin dapat disalurkan sebelum Hari Raya Aidilfitri dan hujung tahun,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut melahirkan kesedihan dengan tindakan segelintir pemimpin beragama Islam yang sanggup menggunakan isu agama semata-mata untuk mendapatkan sokongan daripada orang bukan Islam.

“Tindakan sedemikian sangat memalukan kerana secara tidak langsung menjatuhkan martabat Islam,” katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Komunikasi Korporat Amanah Raya Berhad, Azilah Sohud berkata, acara tahunan itu akan diteruskan bagi membantu golongan miskin menyambut Aidilfitri.

“Peranan Amanah Raya ialah sebagai pemegang amanah untuk menjaga kepentingan harta pihak yang meninggal dunia sebelum diagih-agihkan kepada penerima yang layak.

“Pihak Amanah Raya menasihati orang ramai agar membuat wasiat terlebih dahulu bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini daripada berlaku,” katanya.

Difahamkan, Hamim turut menyumbangkan jubah kepada 124 imam masjid di daerah Ledang.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 24 OGOS 2011

23 Ogos 2011

JIHAD DEMI KEMBANGKAN ISLAM

LEDANG – Berpegang kepada prinsip ‘Jika kita sayang ALLAH, kita kena sayangkan pejuang Islam’ telah mendorong Pengasas Kosmetik Sendayu Tinggi, Rozita Ibrahim menyumbang bakti membina sebuah bangunan di Madrasah Tahfiz An-Nuur, Kesang Laut, di sini.

Selesa memilih jalan berjihad untuk Islam serta mementingkan kejayaan yang seimbang di dunia dan akhirat merupakan desakan utamanya mendapat keberkatan ALLAH di sebalik kejayaan perniagaan yang dia miliki pada hari ini.

Maka dengan sebab itu, Rozita ingin berkongsi kemewahan yang dimiliki atas kurniaan dari ALLAH dengan jalan yang diredai menerusi pembinaan bangunan yang dikenali sebagai Asyraful Madaris.

Rozita berkata, beliau menyumbangkan bangunan berkenaan selepas tertarik dengan pendekatan yang digunakan oleh madrasah tersebut.

Tambahan pula katanya, pengetua dan guru-guru di sini terdiri daripada kalangan penghafaz al-Quran.

“Sebenarnya jauh dari sudut hati ingin membina madrasah yang mana sebelum ini saya ada membina masjid.

“Tetapi selepas melihat madrasah ini ditambah pula 50 pelajar perlu berkongsi satu tandas telah menguatkan naluri saya untuk membantu membina bangunan madrasah,” katanya kepada Sinar Harian selepas merasmikan bangunan itu kelmarin.

Beliau berkata, dengan tarikan modul pelajaran di sini mendorongnya tanpa teragak-agak untuk menghantar dua anaknya menuntut di situ hampir dua tahun lalu.

Namun, Rozita sangat kagum apabila anak-anaknya yang sudah terbiasa dengan kemewahan mengalami perubahan ketara ke arah kebaikan dalam tempoh lima bulan selepas menuntut di situ.

“Dengan harapan menghantar anak di sini, mereka boleh menyelamat saya di dunia dan akhirat.

“Selain hendak berjuang di jalan jihad, saya infakkan madrasah ini dengan harapan guru-guru di sini boleh mendidik anak saya dan juga anak bangsa lain,” katanya.

Sementara itu, Pengetua Madrasah, Noor Effendi Hamid Al-Hafiz berkata, beliau sangat berterima kasih kepada Rozita kerana banyak membantu memudahkan operasi madrasah itu.

“Bantuan ini membolehkan madrasah menampung 200 pelajar di sini yang sentiasa bertambah setiap tahun.

“Madrasah yang sudah berusia 11 tahun ini berjaya melahirkan 70 hafiz al-Quran dan mereka telah melanjutkan pengajian ke Mesir, Jordan dan Syria,” katanya.

Noor Effendy berkata, kitab suci al-Quran sangat penting dalam diri anak-anak kecil terutamanya yang sedang membina diri kerana pada seawal ini jika mereka dicas dengan al-Quran mereka akan selamat walaupun berada di tempat yang hebat dugaannya.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 23 OGOS 2011

20 Ogos 2011

WARGA EMAS PERLU PERHATIAN

LEDANG – Kira-kira 10 hari sahaja lagi umat Islam bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri, namun suasana keceriaan itu tidak mampu dirasai oleh seorang warga emas, Fatimah Ismail , 64, dari Parit Bilal Tanjung Gading, di sini.

Tragedi kemalangan jalan raya yang menimpanya pada 1997 nyata telah meragut seluruh kegembiraan kehidupan Fatimah.

Sejak daripada peristiwa itu, tahap kesihatannya semakin merosot sehinggalah dia lumpuh seluruh anggota badan pada 2004 kesan daripada tragedi berkenaan.

:Masalah lumpuh yang dihadapi Fatimah menyebabkan kehidupannya semakin terhimpit kesusahan kerana tiada pendapatan.

Namun, pada 2003 kehidupannya sedikit ceria apabila menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan.

Fatimah berkata, kerana tiada punca pendapatan lain wang bantuan itu tidak mencukupi berikutan terpaksa memperuntukkan wang yang banyak untuk membeli lampin pakai buang, susu dan ubat- ubatan.

Menurutnya, dia sering terputus bekalan ubat kerana tidak mampu untuk membeli ubat di farmasi berhampiran kerana ketiadaan wang.

“Saya juga sering diserang penyakit kancing gigi pada waktu malam terutamanya jika cuaca sejuk,” katanya kepada Sinar Harian.

“Mujur setiap kali terkena kancing gigi saya tidak pernah berseorangan dan ditemani anak sejak hampir dua tahun lalu,” katanya.

Fatimah berkata, disebabkan tinggal bersendirian sejak lumpuh telah memaksa anaknya Khairul Anuar Hashim, 35, berhenti kerja semata-mata untuk menjaganya.

“Khairul Anuar tidak dapat bekerja kerana seharian terpaksa menjaga makan dan minum saya di rumah.

“Keadaan anggota badan saya sangat teruk kerana tidak mampu menyuap makanan sendiri dan mengharapkan bantuan daripada anaknya,” katanya.

Menurutnya, sejak Khairul Anuar tidak bekerja keadaan keluarganya terus dihimpit kemiskinan dan segala persiapan menyambut hari raya belum dilakukan.

“Sejak lumpuh, saya juga jarang menerima sumbangan bantuan pada Ramadan juga Aidilfitri.

“Saya mengharapkan kepada mana-mana insan pemurah untuk menghulurkan bantuan sempena kedatangan hari raya tidak lama lagi,” katanya.

Fatimah berkata, di sebalik kesedihannya terpalit kegembiraan apabila memiliki kediaman sendiri bantuan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

SUMBER: SINAR HARIAN 20 OGOS 2011

19 Ogos 2011

BEDRIDDEN DIABETIC SHEDS TEARS AS LEDANG REP COMES CALLING

By HAMDAN RAJA ABDULLAH
newsdesk@thestar.com.my


TANGKAK: A senior citizen with diabetes, who has been on dialysis for the past five years in Kampung Kesang Laut near here, could only shed tears when Ledang MP Hamim Samuri paid a visit to his house.

Baba Mohammad, 70, who is also bedridden and has speech and hearing difficulties, felt so touched when he saw Hamim enter his house followed by several Ledang Wanita Umno leaders.

Hamim, who brought along cash and food items, including rice, told Baba that the visit was part of his Ziarah Ramadan programme to visit all needy people in his parliamentary constituency.

“We were informed by village head Muda Daud about Baba’s diabetic problem and decided to visit him. We were shocked to see him lying on the floor at the back area of the house and being looked after by his wife Peah Ahmad,” he said on Wednesday.

Hamim said Baba had to undergo treatment, sponsored by Johor Baitulmal, three times a week at a dialysis centre.

Helping hand: Hamim presenting cash and food items to Baba at his home in Kampung Kesang Laut. Looking on are Baba’s wife (sitting, second from right), Ledang Wanita Umno leaders and other officials.

He said the Ziarah Ramadan programme involved the division’s Wanita wing, which sent about 25 members to help distribute Ramadan aid to the needy in Ledang.

He said the wing had identified 28 poor families in the Serom constituency, 21 families in Tangkak and another 22 families in the Gambir constituency, which the group would visit during Ramadan.

Ledang Wanita acting vice-chairman Khairin Nisa Ismail said the programme was aimed at easing the plight of the needy during Ramadan.

SOURCE: THE STAR, AUGUST 19, 2011

17 Ogos 2011

LEDANG DIVISION PUTERI UMNO TO DISTRIBUTE 2,000 COOKIES FOR 200 POOR FAMILIES

By HAMDAN RAJA ABDULLAH
metro@thestar.com.my

TANGKAK: The Ledang division Puteri Umno wing will distribute some 12,000 cookies for 200 poor families in the division to celebrate Hari Raya Puasa.

Its chief Fahariyah Md Nordin said the cookies, including almond nuts and chocolate cornflakes, were prepared by 60 Puteri members at the Johor Community College near Tangkak.

She said besides making the cookies, the members would also receive special certificates related to bakery from the college’s director Sapiah Aluan.

We decided to make the cookies for the poor families as they already received rice, cash and other food items from other parties, including from Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman.

VIP touch: Hamim (centre) helping to pack almond nut cookies into a jar while Sapiah (left) looks on.

We discussed our project with the college which agreed to give its fullest cooperation, including using its bakery building to bake the cookies, she said at the college recently.

Fahariyah said Ledang MP Hamim Samuri also agreed to join the project and called it baking for charity as the cookies were meant for the poor families.

Meanwhile, Hamim said it was the first time such a project was carried out by Puteri Umno Ledang and he felt such charity work should be supported.

He said Puteri members would begin distributing the cookies as soon as possible as they wanted the poor families to receive the cookies before Hari Raya Puasa.

He said the project would not only impart bakery knowledge among the members, it also helps them obtain cookie baking certificates issued by the college.

He said the college also provided chefs and other technical staff to teach Puteri members about baking, including using the various machines in the bakery building.

We hope some members, especially those from the villages, can set up cookie-making businesses after they received their bakery certificates, he added.

SOURCE: THE STAR, AUGUST 17, 2011

16 Ogos 2011

LEARN ARABIC TO UNDERSTAND WHAT IS WRITTEN IN THE QURAN

By HAMDAN RAJA ABDULLAH
metro@thestar.com.my

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said it was important for them to know the contents inside the Quran to enable them to know the values of Islam.

Speaking to villagers at the Kampung Payamas mosque, he said the state had made it a culture among the Muslims to read and understand the Quran for the past 15 years.

Cash boost: Ghani’s wife Prof Jamilah handing out cash aid to single mothers in Ledang.

We introduced the Quran reading programme, which also included translation of its contents, in 1996.

The programe has helped many civil servants, politicians and villagers to know the contents of the Quran, he said before presenting Ramadan aid to nearly1,000 needy people at the Kampung Payamas mosque in Ledang on Friday.

Abdul Ghani, who was accompanied by his wife Datin Paduka Prof Jamilah Ariffin, said before the programme was launched, many Muslims read the Quran without understanding its contents.

He said it had been a must do among Muslims in Johor to learn and read the Quran since the early days but sadly it did not cover learning the Arabic language.

He said it differed with some countries such as South Korea and Japan, those who wanted to convert were required to learn Arabic first to enable them to understand the Quran.

On the Ramadan aid, Abdul Ghani said the Ledang Umno divisions welfare bureau decided to provide cash and food aid to nearly 1,000 needy people this year.

He said the recipients included 336 orphans, 473 poor students and some 40 single mothers who came from 138 villages throughout the division.

Since the number of recipients was big Prof Jamilah decided to help present aid to the single mothers outside the mosque while Abdul Ghani presented aid to the others inside the building.

We have to present the aid fast as there are too many recipients and they also need to break their fast soon, she added.

SOURCE: THE STAR, AUGUST 16, 2011

TUJUH DICEKUP TIDAK BERPUASA

LEDANG – Tujuh lelaki dicekup pihak penguat kuasa Agama Ledang setelah didapati tidak berpuasa dan makan di tempat awam secara terbuka pada bulan Ramadan dalam Operasi Ops Ramadan, semalam.

Manakala seorang lagi yang dicekup merupakan peniaga kerana menjual makanan kepada orang Islam.

Mereka ditahan dalam operasi Ops Ramadan di tiga lokasi berbeza yang diketuai Ketua Operasi Penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Ledang, Mohamad Zainal Kadiran bersama empat anggota yang lain.

Operasi yang berlangsung hampir empat jam itu berakhir pada jam 11 pagi tertumpu di tiga lokasi ‘panas’ iaitu kedai makan di Bukit Kangkar Sungai Mati, Serom 3 dan Sengkang Batu 19, Bukit Gambir.

Bagaimanapun, dalam serbuan di Sengkang Batu 19 suasana bertukar sedikit panas apabila tiga lelaki bertindak agresif ketika cuba ditahan pihak penguat kuasa, namun mereka berjaya melarikan diri.

Mohamad Zainal berkata, ketika serbuan kesemua yang ditangkap sedang leka menikmati sarapan pagi di kedai milik bukan Islam.

Menurutnya, serbuan dilakukan selepas menerima banyak aduan dan disusuli dengan pemantauan di lokasi yang terlibat.

“Mereka yang ditahan dalam operasi pada bulan Ramadan kali ini kebanyakannya berusia di antara 40 hingga 65 tahun.

“Antara alasan yang sering mereka berikan apabila ditahan iaitu kerana tidak tahan di sebabkan melakukan kerja berat, sakit dan juga tidak bersahur,” katanya kepada :Sinar Harian.

Beliau berkata, makan pada siang hari ketika Ramadan adalah satu kesalahan, lebih-lebih lagi di tempat awam secara terbuka.

Katanya, pihaknya sentiasa mengadakan rondaan terutamanya pada Ramadan bagi mencegah kesalahan jenayah yang melanggar syariah termasuklah gejala maksiat.

“Oleh itu, diharap masyarakat akan memberi kerjasama kepada kami untuk sama-sama mencegah jenayah yang berlaku di persekitaran mereka.

“Sepatutnya, kesucian Ramadan, tidak dicemari dengan kegiatan seperti ini sebaliknya disinari dengan amal ibadah,” katanya.

Dalam pada itu, Mohamad Zainal berkata, mereka yang ditahan akan dikenakan hukuman mengikut Seksyen 15 (a) Enakmen Jenayah Syariah Negeri Johor 1997 dan Seksyen 15 (b) enakmen yang sama yang boleh membawa kepada hukuman denda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

SUMBER: SINAR HARIAN JOHOR, 16 OGOS 2011

15 Ogos 2011

JALUR GEMILANG GIVEN OUT TO LIVEN UP MERDEKA CELEBRATIONS


 M. Asojan (ninth from right) with community leaders at the Jalur Gemilang presentation event at   Bukit Gambir multipurpose hall. — Picture by  Hai Rozzaman Jalal
M. Asojan (ninth from right) with community leaders at the Jalur Gemilang presentation event at Bukit Gambir multipurpose hall. — Picture by Hai Rozzaman Jalal

THE Gambir state assembly coordinating committee recently gave out 2,000 Jalur Gemilang T-shirts to 30 community leaders as part of the National Day celebrations.

The event was held at the Gambir state assemblyman service centre near the Bukit Gambir multipurpose hall.

Committee chairman M. Asojan said the effort was to liven up the the 54th National Day celebrations in the area.


"This year, our National Day falls on Hari Raya, that's why the Merdeka celebrations will be held earlier," he said.

Asojan, who is also the Gambir state assemblyman, said each of the 58 villages in his constituency had been allocated 20 flags to be placed in homes and on vehicles.

Asojan said the flags are part of the 100,000 Jalur Gemilang which were contributed by the state government.


"The number of Jalur Gemilang being flown at premises is still low despite the launch of the National Day campaign on July 27," he said.

12 Ogos 2011

MB: FAHAMI AL-QURAN MELALUI TERJEMAHANNYA

Ditulis oleh Sofiayana Ellmy Sukor
Jumaat, 12 Ogos 2011 00:00 | 20 hits


TANGKAK: Masyarakat Islam di negeri ini diseru membaca terjemahan al-Quran supaya isi kandungan kitab suci itu dapat difahami, dihayati dan diamalkan dalam kehidupan.

Menteri Besar, Dato’ Abdul Ghani Othman, berkata sebahagian besar masyarakat Islam di negeri ini membaca al-Quran tetapi tidak ramai yang dapat memahami isi kandungannya kerana tidak faham bahasa Arab.

Sehubungan itu, katanya, Kerajaan Negeri melalui Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) menghantar beberapa pegawainya mendalami ilmu terjemahan Al-Quran di Mesir.

“Setakat ini, Kerajaan Negeri telah menghantar lima pegawai dari MAIJ untuk mendalami terjemahan Al-Quran di Mesir. Apabila tamat pembelajaran nanti, mereka akan dihantar ke setiap daerah bagi membimbing masyarakat Islam di daerah berkenaan memahami isi kandungan al-Quran,” katanya.

Jelasnya, dengan adanya pembimbing itu nanti masyarakat Islam bukan sahaja dapat memahami isi kandungan al-Quran, tetapi juga dapat membaiki kualiti bacaan masing-masing kerana kelas-kelas itu nanti turut memberi bimbingan dari sudut bacaan dan tajwid.

“Kerajaan Negeri sedia mempertimbangkan untuk menambah jumlah guru pembimbing ini sekiranya ia dilihat perlu,” katanya.

Abdul Ghani berkata demikian semasa berucap pada Majlis Penyampaian Sumbangan Fakir Miskin di Masjid Kampung Paya Mas, di sini hari ini.

Dalam ucapannya, Abdul Ghani berkata, sejak 15 tahun lalu Kerajaan Negeri giat menjalankan usaha membudayakan al-Quran di kalangan masyarakat antaranya mengadakan bacaan Al-Quran di jabatan-jabatan kerajaan pada setiap hari Jumaat, menganjurkan tadarus pada bulan puasa dan yang terbaru memperkenalkan sukatan baru di sekolah agama yang mewajibkan pelajar membaca al-Quran dan terjemahannya bermula dari Darjah Empat.

“Usaha-usaha yang dilakukan ini bukan sahaja bertujuan menyemarakkan lagi budaya membaca al-Quran di kalangan masyarakat, tetapi juga merupakan antara langkah pembangunan rohani dan jasmani,” katanya.

SUMBER: KHABAR ORANG JOHOR, WWW.MEDKOM.MY

10 Ogos 2011

LAKSANA TANGGUNGJAWAB SOSIAL

LEDANG - Golongan susah terus tidak dipinggirkan dan mendapat perhatian daripada pelbagai pihak setiap kali tibanya Ramadan.

Terbaru, Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Negeri Johor (PKMMNJ) Daerah Ledang tampil melaksanakan tanggungjawab sosial korporatnya (CSR) dengan menghulurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan.

Yang Dipertuanya, Zabridin Ahmad berkata, pada kali ini PKMMNJ memilih 20 anak yatim dan dua ibu tunggal di Mukim Bukit Serampang untuk menerima sumbangan daripada persatuan berkenaan.

Menurutnya, melalui sumbangan itu diharap dapat meringankan beban mereka membuat persediaan berbuka puasa pada Ramadan dan membuat persiapan menyambut Aidilfitri.

“Persatuan sentiasa bersimpati dengan nasib golongan kurang berkemampuan kerana mereka juga mempunyai keinginan meraikan Ramadan dan Aidilfitri seperti golongan berkemampuan dalam suasana gembira dan meriah.

“Adalah menjadi tanggungjawab kami membantu mereka dalam melaksanakan CSR yang juga merupakan aktiviti tradisi setiap tahun,” katanya kepada Sinar Harian.

Zabridin berkata, sumbangan berkenaan turut diperluaskan kepada golongan memerlukan di Mukim Grisek, Tangkak, Serom dan Kesang sempena Program Silaturahim, Ziarah, Berbuka Puasa dan Solat Terawih Daerah Ledang ke Mukim Bukit Serampang di Masjid Jamek Felda Sri Jaya, di sini.

“Pihak persatuan sentiasa menjalankan aktiviti kebajikan melibatkan ahlinya sepanjang masa bukan hanya untuk golongan kurang berkemampuan pada Ramadan saja malah turut menyalurkan sumbangan kepada sekolah, masjid dan surau,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Daerah Ledang, Amran A Rahman berkata, pembangunan dan kemudahan yang diterima masyarakat Felda perlu dimanfaatkan oleh penduduk.

“Kestabilan negara dan keharmonian masyarakat membolehkan kepimpinan yang ada menyalurkan pelbagai peruntukan demi kemudahan rakyat,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 10 OGOS 2011

LAHIRKAN GENERASI CEMERLANG


Pelajar Kolej Matrikulasi Johor memasak bubur lambuk dalam Program Khidmat Masyarakat di Sekolah Kebangsaan Parit Kasan dekat Bukit Gambir, Muar, baru-baru ini.


LEDANG 9 Ogos – Kolej Matrikulasi Johor (KMJ) mengadakan Program Khidmat Masyarakat dan Kembara Berbasikal di Sekolah Kebangsaan Parit Kasan (SKPK), di sini baru-baru ini.

Program yang julung kali diadakan itu bertujuan merapatkan hubungan antara penuntut KMJ dengan masyarakat khususnya murid-murid.

Pengarah KMJ, Sasman Yasir berkata, program itu dirancang untuk menjalinkan hubungan yang berterusan antara kedua-dua pihak dengan konsep untuk membina kecemerlangan pendidikan bagi melahirkan lebih ramai generasi cemerlang.

Menurutnya, jalinan yang dibentuk itu diharap dapat membantu melonjakkan kecemerlangan murid-murid tersebut dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan pihak KMJ sentiasa bersedia membantu ke arah mencapai matlamat berkenaan.

“Kami bersedia membantu program pendidikan sama ada membabitkan murid, guru dan ibu bapa semata-mata untuk mencapai matlamat yang dirancang.

‘‘Murid-murid yang bakal menduduki peperiksaan pula dapat menumpukan sepenuh masa dan tidak mengecewakan harapan ibu bapa dan guru,” katanya pada program itu.

Program disertai 80 penuntut termasuk 40 peserta berbasikal itu mengadakan pelbagai program bersama 100 murid tahun empat hingga enam sekolah itu.

Antara aktiviti yang diadakan termasuk senaman J-Robik, latihan dalam kumpulan, memasak bubur lambuk, membuat kuih tradisional masyarakat Jawa dan menghasilkan mural di dinding sekolah itu.

Guru Besar SKPK, Nik Fauziah Nik Yusoh pula memuji usaha yang dilakukan KMJ dan berharap golongan berkenaan menjadi contoh kepada murid sekolah itu untuk mencapai kecemerlangan diri khususnya dalam UPSR nanti.

“Kami berharap usaha murni ini dapat diteruskan demi mengekalkan hubungan silaturrahim yang dijalin bukan saja antara murid dan penuntut malah dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

“Hubungan dua hala ini menjadi pencetus semangat kepada murid-murid untuk meningkatkan kecemerlangan pendidikan mereka pada peringkat awal dan diteruskan pada masa depan,” katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 10 OGOS 2011

60 SERTAI KEM BINA JUARALEDANG: Seramai 60 murid tahun lima dari 20 sekolah sekitar Muar dan Ledang menyertai Kem Bina Juara di Pusat Kokurikulum Denai Alam, di sini, anjuran Unit Pendidikan Islam, Pejabat Pelajaran Daerah Muar, baru-baru ini.

Objektif kem dua hari itu yang juga program Jawi, Quran dan Fardu Ain (J-QAF) peringkat Muar dan Ledang adalah untuk memberi pendedahan awal kepada kumpulan murid cemerlang berkenaan berkaitan taranum al-Quran, penulisan khat dan Bahasa Arab Komunikasi berpandukan modul berkaitan.

Penyelaras program, Zakaria Muhammad, berkata melalui kem itu, peserta terpilih berpeluang mengembangkan bakat di samping melahirkan murid berjati diri serta berketrampilan dalam bidang masing-masing.

"Peserta dibahagikan tiga kumpulan mengikut kumpulan sasar iaitu kem khat, taranum dan kem bahasa Arab yang dikendalikan fasilitator berkemahiran tinggi dalam bidang berkaitan," katanya.
SUMBER: HARIAN METRO, 10 OGOS 2011

08 Ogos 2011

BERNIAGA CARA NORDIN


Kesibukan Nordin Ashaari dan isterinya Zaini Hassan tidak membatasi kerja-kerja memeriksa tempahan yang diterima daripada pelanggan.


MELIHAT kepada persekitaran dalaman dan kesungguhannya bekerja bersama lima kakitangan, barangkali sesiapa sahaja yang singgah di kedai NBA GTiga Enterprise di Jalan Muar -Tangkak, Johor pasti tidak dapat membayangkan bagaimana ia dibangunkan.

Dengan kedudukan barang jualan yang tersusun, ia pasti memberi gambaran bahawa pemiliknya mempunyai pengetahuan mendalam dalam perniagaan, mempunyai dana kewangan yang besar dan segalanya diurus dengan baik.

Namun di sebalik semua itu, pengusaha terbabit Nordin Ashaari, 51 terpaksa melalui pelbagai liku keperitan, mengatur langkah daripada bawah dan belajar daripada pengalaman untuk menjadi seorang usahawan.

Nordin ketika ditemui bersyukur dengan pencapaiannya sekarang dan ia perlu dikembangkan.

Selepas sekian lama berusaha memajukan perniagaan dia tidak pernah lupa bagaimana semuanya bermula.

Tanpa segan silu dia berkongsi pengalaman , bagaimana segalanya di mulakan hingga ke tahap sekarang.

Nordin menamatkan persekolahan hingga tingkatan lima pada 1981. Ketika itu minatnya dalam perniagaan begitu memuncak.

Bermula dengan menjadi jurujual barangan elektrik dari rumah ke rumah, selepas tiga bulan dia mampu membeli sebuah motosikal.

Dengan berkenderaan sendiri, dia meneruskan perniagaan di pasar-pasar lambak.

Berkat kerajinan itu, Nordin akhirnya mampu membeli sebuah kereta berharga RM2,500.

Kejayaan membeli kereta itu memberi keyakinan kepadanya untuk mencuba perniagaan lain.

Berbekalkan semangat ingin mencuba, Nordin menjual pakaian terpakai sebelum beralih kepada perniagaan makanan.

Tidak ada rasa letih dan istilah gagal dalam kamus hidupnya. Malah cita-citanya sebagai peniaga tetap tersemat dalam hati dengan mencuba pula perniagaan kerepek. Pada masa sama dia turut berniaga kad raya.

Sepanjang tempoh antara 1982 hingga 1993 , langkahnya semakin jauh dalam perniagaan selepas dia mencuba berniaga di pasar malam sekitar daerah Ledang sehingga ke Negeri Sembilan.

Dia kemudian mencuba perniagaan kedai makan tetapi atas faktor tertentu ia terpaksa ditutup. Selepas itu Nordin menjadi ejen insurans dengan pendapatan RM4,000 sebulan.

Tidak lama lepas itu dia menyahut pelawaan seorang rakan untuk mengambil kontrak menjahit langsir dan cadar serta keperluan hospital.

Meskipun minatnya dalam perniagaan kerepek tetap tersemat dalam hati.

‘‘Minat dalam dunia perniagaan tidak pernah surut meskipun berdepan dengan pelbagai rintangan,’’ katanya ketika ditemui semasa mengikuti rombongan Agrobank di Muar baru-baru ini.

Apabila diberi peluang membuat pinjaman Agrobank selepas menghadapi masalah banjir pada 2006 , Nordin memanfaatkan pinjaman tersebut untuk melunaskan hasratnya sebagai peniaga kerepek yang terpendam sejak sekian lama.

Dia juga menjual kedainya di Bukit Kangkar untuk dijadikan modal membangunkan perniagaanya sekarang.

Nordin menyambung, dia lebih suka menggunakan pendekatan menggerakkan perniagaan daripada pusingan modal meskipun terpaksa melakukan segala-galanya.

Dengan keringat, air mata dan berbekalkan keazaman serta tekad dia berusaha hingga mencapai tahap yang dinikmati sekarang.

‘‘Bohong kalau dikatakan berniaga tidak kena ada modal,” ujarnya ringkas penuh makna

Menceritakan lebih lanjut, Nordin yang ditemani isterinya, Zaini Hassan berkata, perniagaannya sering berubah mengikut masa dan keperluan tetapi prinsipnya ialah kerajinan.

‘‘Satu ketika saya betul betul keputusan wang sehinggakan duit makan pun tidak ada,’’ katanya.

Bagaimanapun menurutnya, berkat kesabaran, Nordin bangkit berniaga kuih batang buruk. Satu perkara yang selalu menjadi pegangannya sejak dahulu ialah selalu mempercayai rakan termasuk dalam perniagaan.

Sebab itu, dia tekad untuk membangunkan apa yang telah dimulakan iaitu menjadi pemborong makanan atau produk industri kecil dan sederhana (IKS) daripada pengeluar dan membungkus dan menjualnya semula.

Pada musim perayaan ini, Nordin menawarkan banyak jenis produk IKS termasuk kerepek dan biskut. Dian juga menerima tempahan baulu, baulu gulung dan kek.

Mereka juga menawarkan pelbagai jenis produk lain yang boleh dijadikan juadah Aidilfitri antaranya kerepek ubi kayu, belinjau, maruku, keropok udang dan lain-lain.

Mereka yang berminat boleh menghubungi beliau di talian 012-9060952 atau isterinya Zaini 012-9060854 atau pejabat 06-9755027.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA AGROBIZ, 8 OGOS 2011

03 Ogos 2011

BELIA TAMIL JOHOR LAKAR SEJARAH BARU

LEDANG – Persatuan Belia Tamil Johor melakar sejarah apabila diberikan kepercayaan untuk mengadakan persembahan J-Robik sempena Festival J-Robik peringkat Negeri di Dataran Ledang Tangkak, baru-baru ini.

Pengerusinya, G Ganesh berkata, sekalung penghargaan kepada Kerajaan Negeri kerana membuka peluang kepada kaum India untuk lebih menonjol dengan menubuhkan kumpulan J-Robik.

Menurutnya, dengan penubuhan tersebut membolehkan ahli persatuan yang majoritinya terdiri daripada golongan belia untuk mengadakan persembahan sempena karnival tersebut.

“Lebih bermakna lagi apabila persembahan kali ini turut disertai oleh Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman dan wakil rakyat seluruh daerah Ledang.

“Kesudian Menteri Besar menyertai pertunjukan J-Robik semestinya dinantikan oleh rakyat yang mahu pemimpin sentiasa mendekati rakyat,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, beliau sentiasa menggalakkan belia Tamil menyertai aktiviti berfaedah yang mampu membentuk jati diri belia di sini.

“Inisiatif menubuhkan persatuan ini adalah sebagai tanda sokongan kepada konsep Gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh kerajaan.

“Melalui konsep ini, belia-belia di negara ini sentiasa proaktif dan peka untuk menyertai setiap program yang diadakan oleh kerajaan demi kepentingan bersama,” katanya.

Beliau berkata, secara tidak langsung dengan pendedahan belia dalam program berkenaan yang melibatkan pelbagai bangsa akan dapat memperkukuhkan semangat perpaduan rakyat di negara ini.

Selain itu, komitmen yang ditonjolkan oleh belia India melalui program tersebut sangat dikagumi kerana mereka berjaya menterjemahkan konsep Gagasan 1Malaysia yang direncanakan kerajaan.

“Sekurang-kurangnya dengan penyertaan aktiviti ini dapat mengelakkan mereka daripada terjebak dalam kegiatan yang tidak sihat.

“Belia merupakan bakal pemimpin pada masa hadapan dan mereka perlu dibimbing serta didedahkan dengan aktiviti yang dapat membentuk keperibadian yang tinggi sebagai seorang pemimpin,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN 03 OGOS 2011

TRAGEDI 1 RAMADAN

LEDANG – Seorang pemuda maut apabila kereta yang dipandunya terbabas lalu melanggar tiang elektrik selepas terbabit dalam kemalangan ngeri di KM 4 Jalan Muar-Segamat berhampiran Parit Bunga di sini, malam semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.45 malam itu, mangsa yang yang menaiki kereta jenis Proton Wira dipercayai dalam perjalanan daripada pintasan jambatan kedua Muar bersama seorang lagi penumpang.

Ketika di tempat kejadian, kereta mangsa dikatakan cuba mengelakkan daripada bertembung dengan kereta Perodua MyVi yang keluar daripada simpang dari arah bertentangan.

Akibatnya, kenderaan mangsa hilang kawalan sebelum terbabas ke dalam parit berhampiran dan pada masa yang sama turut merempuh tiang elektrik.

Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian manakala pemandu Perodua Myvi mengalami kecederaan dan dirawat di Hospital Tangkak.

Sementara itu, jurucakap polis berkata, mayat mangsa dibawa ke Hospital Tangkak untuk dibedah siasat.

:“Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN 03 OGOS 2011

PADI ANGIN JEJASKAN 100 PETANI

Oleh Junita Mat Rasid dan Mohamad Farid Noh
bhjb@bharian.com.my


LEDANG: Kira-kira 100 petani yang mengusahakan kira-kira 300 hektar sawah sekitar Sawah Ring dan Bukit Gambir di sini, berdepan masa depan suram apabila berdepan masalah benih padi angin yang menjejaskan pendapatan mereka hingga lebih 50 peratus.

Masalah yang dikesan sejak kira-kira tiga tahun lalu itu semakin ketara pada musim penuaian padi kali ini, apabila ramai petani mengeluh padi angin itu menyebabkan hasil tuaian semakin merosot.

Petani mendakwa jika masalah itu tidak diatasi dengan segera dan berterusan, tidak mustahil seluruh kawasan sawah padi yang berlatar belakang Gunung Ledang itu, akan musnah dalam tempoh 10 musim akan datang.
Mereka mendakwa masalah padi angin tidak pernah berlaku sebelum ini dan dipercayai berpunca daripada pencemaran benih padi yang mengandungi padi angin.

Di kawasan sawah dipenuhi padi angin, hasil tuaian merosot berkali ganda setiap musim berikutan padi angin dikatakan mampu bertahan sehingga lima tahun dan akan tumbuh apabila petani membajak dan menanam benih padi baru.

Dalam sektor pertanian padi angin merujuk kepada rumpai merbahaya kerana sukar dikesan kerana ia menyerupai padi sebenar. Padi angin disifatkan lebih merbahaya daripada rumput sambau jika tidak dikawal dari awal. Difahamkan ketika ini belum ada racun rumpai yang boleh mengawal padi angin tanpa menjejaskan padi biasa.

Tumbuhan itu boleh menyebabkan kerugian hasil kerana padi yang sepatutnya dituai sudah relai terlebih dulu di antara 10 hingga 20 hari sebelum matang.
Serangan padi angin pada tahap 35 peratus akan menyebabkan jumlah penurunan hasil meningkat kepada 50 hingga 60 peratus, seterusnya kualiti padi dan beras yang terhasil akan terjejas.

Petani, Bakar Kasbi, 52, berkata benih padi angin akan tumbuh dengan selari dengan padi yang ditanam sebelum mencatatkan pertumbuhan lebih cepat dan pokok lebih tinggi berbanding biasa.

Katanya, padi angin juga akan masak lebih cepat dan mudah gugur sebelum pokoknya juga tumbang dan merosakkan padi yang lain, sekali gus mengurangkan hasil tuaian.

“Jika sebelum ini saya mampu mendapat hasil sehingga lebih dua tan padi bagi kawasan tanaman seluas 0.4 hektar tetapi kini hasil saya hanya menjangkau kira-kira satu tan padi sahaja berikutan masalah padi angin,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya meminta supaya pihak berkuasa menjalankan tindakan segera bagi memastikan kawasan sawah di kampung itu tidak terus dicemari dengan benih angin.

Petani, Ahmad Khidir Sanip, 35, berkata ketika ini kira-kira 50 peratus sawah padi di Kampung Sawah Ring sudah dicemari padi angin menyebabkan petani kehilangan sumber pendapatan.

Katanya, jika masalah padi angin itu tidak dikawal dengan segera, tidak mustahil semua kawasan sawah di kampung itu akan rosak teruk dan menjejaskan pendapatan penduduk.

SUMBER: BERITA HARIAN, 03 OGOS 2011

PEKERJA TRAK TUNDA MAUT KERETA DIPANDU TERBABAS

LEDANG 2 Ogos - Seorang pekerja trak tunda maut apabila kereta dipandunya terbabas lalu merempuh sebuah kereta lain sebelum terbabas dan melanggar sebatang tiang lampu di Parit Bunga, Jalan Muar-Tangkak, di sini, malam semalam.

Dalam kejadian pukul 10.50 malam itu, mangsa, Mohd. Razif Yahya, 25, berasal dari Kampung Sri Maamor, Pagoh, meninggal dunia akibat cedera parah selepas tercampak keluar dari kereta Proton Wira.

Difahamkan kemalangan berlaku semasa kereta mangsa dari Muar cuba mengelak merempuh sebuah kereta Perodua MyVi yang keluar dari Pusat Jagaan Warga Emas Nur Ehsan di Parit Bunga.

Pemandu Perodua MyVi yang juga Penyelia Pusat Jagaan Warga Emas itu, Norzaimah Bidin, 42, bagaimanapun tidak mengalami kecederaan.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Harun Idris, ketika dihubungi hari ini mengesahkan kejadian itu dan mangsa yang mengalami kecederaan parah di bahagian kepala meninggal dunia di tempat kejadian.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 3 OGOS 2011