TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

24 Februari 2013

RUMAH MAMPU MILIK DIPERBANYAKKAN

ABDUL Ghani Othman menyerahkan replika kunci rumah kepada Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Taman Sri Nilam, Zakaria Othman (tiga dari kanan) pada Majlis Penyerahan Kunci dan Sijil Layak Menduduki di Taman Sri Nilam dekat Tangkak, Ledang, Johor, kelmarin. 
 
LEDANG 23 Feb. - Kerajaan merancang membina lebih banyak rumah mampu milik bagi membantu golongan berpendapatan rendah termasuk pekerja ladang memiliki rumah sendiri, sekali gus dapat menikmati kehidupan lebih selesa.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, kerajaan sedar ramai pekerja ladang yang terpaksa tinggal di kuarters atau rumah milik ladang ketika bekerja kerana ketiadaan rumah sendiri.

"Tetapi selepas bersara mereka terpaksa meninggalkan kuarters dan perlu mencari rumah lain yang lebih selesa bagi keluarga. Kerajaan prihatin dengan masalah ini," katanya pada Majlis Penyerahan Sijil Kelayakan Memiliki Projek Perumahan Terbengkalai Taman Sri Nilam di Tangkak semalam.

Yang turut Hadir Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Kerja Raya dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Ahmad Zahari Jamil; Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tangkak, Goh Tee Tee; ADUN Gambir, M. Asojan dan Pegawai Daerah Ledang, Ab. Han Ramin.

Abdul Ghani berkata, terdapat beberapa skim perumahan untuk golongan berpendapatan rendah tetapi projek itu terbengkalai sehingga membebankan pembeli.

Beliau berkata, ramai pembeli membuat pinjaman bank untuk membeli rumah itu tetapi apabila projek tersebut terbengkalai, mereka terpaksa menanggung beban hutang dengan menjelaskan bayaran bulanan pinjaman dan pada masa sama tidak dapat memiliki rumah itu.

"Kerajaan sedar perkara itu dan mengambil keputusan untuk menyelesaikan masalah rumah terbengkalai di negeri ini dan salah satunya adalah di Taman Seri Nilam di sini," katanya.

Beliau berkata, Taman Seri Nilam mempunyai 180 unit rumah kos sederhana rendah yang dibina pada 2002, tetapi terbengkalai lebih 12 tahun lalu.

Menurutnya, kerajaan memberi peruntukan sebanyak RM6.2 juta untuk meneruskan semula projek itu yang dibangunkan pemaju swasta sehingga berjaya disiapkan empat bulan lebih awal daripada tempoh masa yang ditetapkan.

"Pemaju mengambil masa kira-kira lapan bulan untuk menyiapkan projek ini dengan kerjasama semua jabatan kerajaan di Ledang dan rumah ini selamat untuk diduduki.

"Hari ini kita dapat melihat wajah gembira pemilik rumah yang sudah menunggu lama untuk mendapatkan kunci rumah ini," katanya.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 24 FEBRUARI 2013

23 Februari 2013

GOVERNMENT REVIVES HOUSING SCHEMES TO HELP THE POOR

TANGKAK: The Government has revived several abandoned housing schemes to ensure lower-income groups have access to affordable housing.
 
Johor Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said this after presenting keys to Taman Sri Nilam residents here yesterday.

Abdul Ghani, who was accompanied by State Housing and Local Government Committee chairman Datuk Ahmad Zahri Jamil, said Taman Sri Nilam, with 180 units of houses, had been abandoned for more than 10 years.

He said the Government decided to allocate some RM6.2mil to revive the scheme and hired a developer last year to build the homes.

“The developer took about eight months to complete the scheme.

“Today we are happy that the buyers received the certificate of fitness to their houses as well as the keys.

“We want to thank the Housing Ministry, the district office, the Ledang Local Council and all utility departments here for their cooperation,” he added.

SOURCE: THE STAR, FEBRUARY 23, 2013

TOLAK PEMBANGKANG, PASTIKAN KESEMUA 26 PARLIMEN DIMENANGI PADA PRU-13

ABDUL Ghani Othman (tengah) bersama Chua Soi Lek (dua dari kanan) dan Hoo Seong Chang (dua dari kiri) pada Majlis Sambutan Tahun Baharu Cina MCA Peringat Negeri di SJKC Chi Ming 1, Tangkak, malam semalam.
 
LEDANG 22 Feb. - Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP Johor yang kini menghadapi konflik dalaman wajar memberi mesej jelas kepada rakyat untuk menilai sendiri kerapuhan hubungan antara parti pembangkang.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, konflik yang berpunca daripada perebutan kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) perlu dijadikan petunjuk kepada rakyat dalam menilai kedudukan pakatan pembangkang.

Sehubungan itu, beliau menyeru rakyat negeri itu supaya menolak pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), sekali gus memastikan Johor kekal menjadi kubu kuat Barisan Nasional (BN).

"Kita harap UMNO, MIC, MCA dan Gerakan akan kerja kuat supaya Johor terus jadi kubu BN. Kita mahu kesemua 26 kerusi Parlimen dimenangi BN supaya orang Johor dapat sama-sama menjaga dan memimpin negara untuk tempoh lima tahun akan datang," katanya.

Beliau berucap pada majlis Sambutan Tahun Baharu Cina MCA Peringat Negeri di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Chi Ming 1 di Tangkak, di sini malam tadi.

Turut hadir Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek; Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr. Wee Ka Siong; Ketua Biro Profesional Muda MCA, Datuk Chua Tee Yong; Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Datuk Hoo Seong Chang dan Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri.

Konflik DAP-PKR itu berpunca daripada perebutan kerusi apabila Pengerusi DAP Johor, Dr. Boo Cheng Hau membuat kenyataan supaya Datuk Chua Jui Meng dilucutkan jawatan Pengerusi PKR Johor kerana didakwa melancarkan kempen secara rahsia terhadap DAP di negeri ini.

Salah satu kerusi yang dikatakan menjadi 'rebutan' adalah kerusi Parlimen Gelang Patah yang kini disandang Tan Ah Heng daripada BN.

Abdul Ghani berkata, rakyat Johor perlu bijak dan tidak sekali-kali memperjudikan nasib mereka dengan memilih pembangkang sebaliknya terus memberi kepercayaan kepada BN untuk melaksanakan agenda pembangunan.

Dalam masa sama, kata beliau, Pas yang sedar tidak mampu menarik sokongan orang Melayu di negeri itu kini cuba memancing masyarakat Cina untuk memilih mereka pada PRU-13.

"Pas kata dia ada calon untuk jawatan Menteri Besar tapi belum cukup kerusi untuk menawan Johor, dia kata hanya boleh menang bukan dengan sokongan orang Melayu tetapi masyarakat Tionghua.

''Saya percaya orang Johor akan kata mereka tidak ada tempat di negeri ini walau mendapat sokongan sesiapa pun," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 23 FEBRUARI 2013

21 Februari 2013

RM20 JUTA NAIK TARAF TANGKAK

LEDANG 20 Feb. - Majlis Daerah Tangkak (MDT) akan melaksanakan projek pembangunan untuk menambah baik dan membina infrastruktur serta kemudahan awam di daerah ini tahun ini dengan kos keseluruhan RM20 juta.

Yang Dipertua MDT, Ab. Han Ramin berkata, antara projek yang akan dilaksanakan itu ialah menaik taraf surau, masjid, jalan raya, parit dan lampu jalan di beberapa kawasan pekan, taman dan tempat rekreasi di bawah selenggaraan pihaknya.

"Kita sudah pun bermula dengan 40 projek pada pertengahan Januari lalu dengan kos awal RM1.6 juta. Kesemua projek awal tersebut hanya mengambil masa selama empat minggu dan dijadualkan siap pertengahan Mac ini.

"Peruntukan yang diterima MDT adalah daripada Kerajaan Pusat dan disalur di bawah pembangunan kerajaan negeri," katanya ketika ditemui dalam Majlis Kurniaan Bungkusan Peringkat Daerah Ledang, Muar dan Segamat di Dewan Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Ledang, di Sungai Mati, dekat sini semalam.

Tuanku Raja Zarith Sofia Sultan Idris Shah mencemar duli merasmikan majlis itu dan turut menyampaikan bantuan kepada 450 penduduk kurang bernasib baik di Ledang, Muar dan Segamat sempena Hari Keputeraan Sultan Johor.

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan Masyarakat dan Kesihatan negeri, Dr. Robia Kosai; Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamin Samuri; Pegawai Daerah Muar, Abdul Rahman Mohamed Dewam dan Pegawai Daerah Segamat, A. Rahim Nin.

Ab. Han yang juga Pegawai Daerah Ledang berkata, projek kemudahan lain akan dilakukan secara berperingkat dan MDT tidak hanya menumpukan pembangunan di kawasan bandar malah di luar bandar.

"Selain memberi keselesaan, projek pembangunan itu juga dapat mewujudkan persekitaran selamat misalnya penambahan tiang-tiang lampu di kawasan tertentu. Langkah itu dapat mencegah jenayah dan menghindarkan maksiat terutama di taman-taman perumahan dan tempat-tempat rekreasi," katanya.

Beliau berkata, penambahbaikan itu akan meningkatkan imej daerah ini yang terkenal dengan keistimewaan gunung Ledang dan dikenali dengan jolokan bandar tekstil.

Sementara itu, mengenai usaha MDT membantu kerajaan dalam membasmi kemiskinan, Ab. Han berkata, Pejabat Daerah Ledang mempunyai projek khas di bawah program Pembasmian Kemiskinan dengan kerjasama semua jabatan di sini, untuk mengatasi masalah itu.

Menurutnya, antara yang dilakukan termasuk pembinaan rumah baharu dan baik pulih rumah serta pemberian bantuan sara hidup kepada yang layak.

Ditanya mengenai kawasan Sungai Mati yang dilihat pembangunannya masih di takuk lama, beliau berkata, usaha itu terpulang kepada pihak pemaju atau swasta dan MDT hanya akan membantu dari segi keperluan asas.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 21 FEBRUARI 2013

18 Februari 2013

PENGUSAHA IKS DIBERI PERALATAN

ABDUL Ghani Othman memperkatakan sesuatu kepada penerima Bantuan Program Galakan Usahawan di tapak pasar malam pekan Serom, Serom 3, Ledang, baru-baru ini. 
 
LEDANG 17 Feb. - Seramai 81 penerima Bantuan Program Galakan Usahawan Jabatan Pertanian negeri di tapak pasar malam pekan Serom, Serom 3 di sini kelmarin, berazam meningkatkan produktiviti melalui bantuan mesin, peralatan dan insentif yang diterima.

Menurut mereka, bantuan itu membuktikan kerajaan negeri serius membangunkan sektor pertanian selain menunjukkan keprihatinan terhadap pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) serta petani walaupun negeri ini terkenal dengan sektor perkhidmatannya.

Seorang penerima, Sadeli Katimin, 43, dari Parit Haji Idris, Bukit Gambir di sini mendapat sebuah mesin memerah santan bagi memudahkannya memproses dodol yang diusahakannya sejak dua tahun lalu.

Beliau yang menerajui syarikat SMTC Impian Bonda Enterprise yang memasarkan dodol ke Muar dan Batu Pahat berkata, mesin berharga RM6,000 itu mampu menambah kuantiti pengeluaran kuih tradisional tersebut.

"Jika sebelum ini pembuatan dodol agak lambat kerana saya terpaksa parut dan kisar sendiri kelapa dan kemudian memerahnya, ini memakan masa untuk menghasilkan dodol. Dengan adanya mesin ini ia mempercepatkan pembuatannya.

"Diharap dengan adanya mesin ini akan dapat membantu mengembangkan lagi perniagaan saya. Jika tidak ada permintaan dodol, saya juga menjual santan di Pasar Tani Bukit Gambir. Saya bercadang menambah mesin ini kerana permintaan dodol semakin meningkat," katanya ketika ditemui pada majlis tersebut.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom merasmikan majlis melibatkan 81 penerima dengan 13 daripada mereka menerima bantuan projek IKS dan selebihnya menerima insentif Program Meningkat Pengeluaran Tanaman Makanan.

Yang turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Datuk Ab. Aziz Kaprawi; Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, M. Asojan dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Pelajaran dan Pengajian Tinggi negeri, Datuk Maulizan Bujang.

Norwati Jani, 58, dari Parit Jarum Darat, turut bersyukur kerana terpilih menerima sebuah mesin pemotong rumput kerana dapat meringankan bebannya yang sebelum ini terpaksa memotong sendiri rumput untuk kambing peliharaan.

Ibu kepada lima anak itu berkata, dia sudah lama merancang mendapatkan mesin berharga RM4,000 itu supaya urusan penyediaan rumput sebagai makanan lebih 100 ekor kambing dapat dilakukan dengan cepat.

"Mesin ini menjimatkan tenaga kerana sebelum ini dua pekerja diperlukan untuk memotong rumput sebelum boleh diberi makan kepada kambing. Mesin ini memotong rumput secara lebih halus berbanding kaedah biasa," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 18 FEBRUARI 2013

17 Februari 2013

JOHOR PENGELUAR UTAMA MAKANAN

LEDANG 16 Feb. - Johor bakal menjadi pengeluar makanan bersih dan selamat untuk bekalan negara ini hasil pengeluaran daripada projek Lembah Pertanian Bioteknologi di Kota Tinggi yang mempunyai keluasan kira-kira 3,634 hektar.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman (gambar) berkata, sektor pertanian di negeri ini sedang mengorak langkah ke arah itu berikutan permintaan tinggi terhadap produk makanan secara bio organik pada masa kini selain mempunyai pasaran yang luas dalam atau luar negara.

Katanya, kelebihan projek itu yang sudah menarik pelaburan kira-kira RM1.3 bilion ialah mengamalkan pembangunan pertanian secara mapan dengan penggunaan bioteknologi yang tinggi di samping mengekalkan sistem ekologi di kawasan projek.

"Pengguna sekarang lebih memilih untuk terhindar (daripada kaedah pertanian) yang menggunakan kimia dan kita di Johor sudah pun memulakan projek pertanian berasaskan bio organik yang dilakukan secara besar-besaran.

"Jadi kita perlu tingkatkan kapasiti pengeluaran makanan dan pertanian cara ini juga digalakkan untuk orang ramai melakukannya di kawasan rumah," katanya berucap dalam Majlis Penyampaian Sijil dan Bantuan Program Galakan Usahawan Jabatan Pertanian Negeri Johor di tapak pasar malam pekan Serom, Serom 3, dekat sini semalam.

Abdul Ghani yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom berkata, projek tersebut bukan sahaja meningkatkan tahap keselamatan makanan dan mengurangkan import bahan itu tetapi juga menggalakkan perubahan baru dalam sektor pertanian. 

Melalui peralihan daripada pertanian konvensional dan berskala kecil yang terhad disebabkan oleh pelaburan yang kecil kepada pertanian bioteknologi yang menggalakkan pertanian berskala komersial dengan pelaburan yang tinggi, katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, bagi meningkatkan lagi pengeluaran tanaman makanan di negeri ini kerajaan memperkenalkan program tanaman integrasi dan tanaman selingan dengan kaedah mengoptimumkan penggunaan tanah di kebun atau ladang kelapa sawit dan getah.

Sebagai contoh katanya, melalui program tanaman integrasi petani-petani disarankan supaya memelihara ternakan seperti kambing, lembu dan ikan dan melalui tanaman integrasi ditanam dengan ubi, pisang, keledek dan jagung.

Bagi menggalakkan kedua-dua program tersebut, tambah beliau, kerajaan mewujudkan Program Meningkatkan Pengeluaran Tanaman dengan memberi insentif tunai kepada petani untuk melipatgandakan hasil tanah.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 17 FEBRUARI 2013

16 Februari 2013

RM10.6J BANTU 2,686 USAHAWAN

ABDUL Ghani Othman) menyerahkan sijil kepada seorang penerima sambil diperhati Ab. Aziz Kaprawi (kiri) pada Majlis Penyampaian Sijil dan Bantuan PGU di Ledang, semalam. - UTUSAN/Zulhisham Isahak
 
LEDANG 15 Feb. - Sebanyak RM10.6 juta bantuan diberikan menerusi Program Galakan Usahawan (PGU) kepada 2,686 pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) di negeri ini sejak 15 tahun lalu dan kini hasil pendapatan mereka dianggarkan berjumlah RM60 juta setahun.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, menerusi pangkalan data Jabatan Pertanian negeri, PGU berjaya melahirkan 20 usahawan IKS dalam bidang pemprosesan makanan dengan hasil jualan RM1 juta setahun.

“Ini adalah hasil kejayaan PGU iaitu merupakan kesinambungan daripada program Kempen Gerakan Kesedaran (KGK) yang dilaksanakan 14 atau 15 tahun lalu. Saya sudah melawat bengkel mereka (pengusaha IKS) dan mereka bukan sahaja dapat bertahan tetapi terus berkembang dan dapat meluaskan pasaran lagi.

“Bagi menjayakan program KGK ketika itu, kita satukan pengusaha IKS yang bertaburan di seluruh negeri dan kita mula beri bantuan dalam bentuk geran sebanyak RM1 juta, kemudian RM2 juta dan seterusnya," katanya pada Majlis Penyampaian Sijil dan Bantuan PGU di tapak pasar malam Pekan Serom, Serom 3 di sini hari ini.

Abdul Ghani yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom meminta usahawan IKS meningkatkan lagi perusahaan masing-masing supaya mampu bersaing dalam pasaran lebih luas dan segala peluang dan kemudahan di bawah PGU perlu dimanfaatkan.

Beliau turut mencadangkan pada masa akan datang supaya pengusaha IKS yang beroperasi di rumah masing-masing supaya dikumpulkan di satu kawasan khas dipanggil bengkel setempat supaya produk mereka dapat dipasarkan dalam skala lebih besar.

“Mereka perlu mengetengahkan hasil di Iskandar Malaysia kerana kawasan ini menjadi tumpuan bukan sahaja rakyat Malaysia tetapi seluruh dunia. Saya percaya semua tabah dan gigih untuk mengharungi kemungkinan bermacam-macam cabaran.

“Untuk itu, kita perlu hasilkan produk yang bermutu dan berkualiti termasuk pada paras diiktiraf pasaran masa kini, selain melakukan pembungkusan dengan lebih menarik agar dapat masuk ke pasaran Iskandar Malaysia," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Datuk Ab. Aziz Kaprawi berkata, setiap tahun kerajaan negeri memperuntukkan bantuan RM2 juta untuk mengembangkan projek-projek IKS dalam pelbagai kategori.

Menurutnya, walaupun bantuan menerusi PGU diberikan, masih terdapat beberapa masalah yang perlu diselesaikan, antaranya masalah pemasaran produk berpunca daripada kualiti pembungkusan yang rendah dan kualiti tidak konsisten.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 16 FEBRUARI 2013

JOHOR SET TO BECOME TOP PRODUCER OF BIO-ORGANIC FOOD

TANGKAK: Johor is set to become a major producer of bio-organically produced food which is made without the use of pesticides or chemicals.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the state had allotted some 3,642ha of land near Desaru in Kota Tinggi for the project.

Called the Bio-Desaru Food Valley, it has attracted more than RM1.3bil in investments and is expected to be developed by 2020.

“The trend today is for food produced without any chemicals and we have started a project to produce agro-based products organically,” Abdul Ghani said when launching the state Agriculture Departments's entrepreneur programme in Serom Tiga here yesterday.

Abdul Ghani encouraged villagers to plant vegetables and cash crops, such as banana and tapioca, without using any pesticide.

He said the fertilisers should be free of chemicals too and villagers could either sell the produce or use it for their own consumption.

He said Johor had been a major producer of agro-based food products like chickens, eggs and beef and had even exported them to other countries.

He added that the state decided to go all out to develop the agro-based sector after the economic crisis hit the nation in 1998, forcing Johor to import food.

He said every Area Farmers Organisation in Johor was allocated land to undertake agro-based projects and the state had become a major producer.

“With demand for organic products increasing, we want villagers to get involved in the production of such crops,” he added.

SOURCE: THE STAR, FEBRUARY 16, 2013

GOVERNMENT AID HELPS AGRO-BASED ENTREPRENEURS BECOME MILLIONAIRES

TANGKAK: About 20 small-scale entrepreneurs in the state's agro-based industries have become millionaires after starting out with financial aid.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman, who disclosed this, said the entrepreneurs were among 2,686 who had received financial aid totalling RM10.6mil since 1994.

Speaking at the launching of the state's entrepreneur promotion programme in Serom Tiga yesterday, he said their total earnings had also reached RM60mil a year.

“We are proud to have so many committed small-scale entrepreneurs who are willing to venture into the agro-based sector.

“Many have succeeded and have also managed to market their products internationally,” he said.

Abdul Ghani, who was accompanied by Johor Entrepreneur and Cooperative Development Committee chairman Datuk Maulizan Bujang, said the satay served by Malaysia Airlines was a product of Batu Pahat.

He said he had visited most of the cottage industries run by the entrepreneurs and was happy to see that the financial aid given by the Government had been put to good use.

The Mentri Besar also said that some entrepreneurs sold products such as cookies and crackers in bulk to traders from other states who then packaged and retailed it.

“Many tidbits, cookies and crackers sold in Malacca are made in Johor.

I have asked the entrepreneurs to pack, label and sell the products themselves,” Abdul Ghani pointed out.

He also advised villagers with land to adopt integrated farming methods to raise their income further.

The State Agriculture Department also presented machinery and financial aid to more than 80 entrepreneurs in the Ledang division.

SOURCE: THE STAR, FEBRUARY 16, 2013

15 Februari 2013

TAK MUSTAHIL BR1M JADI RM1,000

Muhyiddin Yassin menyerahkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada salah seorang penerima dalam majlis sambutan Tahun Baharu Cina dan Penyerahan BR1M di Bukit Pasir dekat Muar, semalam. - BERNAMA
LEDANG 14 Feb. - Tan Sri Muhyiddin Yassin membayangkan tidak mustahil Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) pada masa akan datang ditambah menjadi RM1,000 sekiranya Barisan Nasional (BN) terus diberikan mandat mentadbir negara.

Timbalan Perdana Menteri berkata, langkah itu bukan satu masalah atau cerita bohong kerana apa yang penting kerajaan sedia ada perlu memenangi pilihan raya umum akan datang serta mempunyai kemampuan kewangan untuk terus membantu rakyat.

"Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ada sebutkan dua hari lepas di Johor. Ada orang tanya ada atau tidak BR1M 3.0 dan BR1M 4.0. Beliau kata ada, dengan syarat BN terus berkuasa, barulah ada BR1M (lagi).

"Manalah tahu kalau rezeki bertambah, RM500 naik kepada RM1,000. Nak tolak BN, tolak rezeki namanya," katanya ketika berucap dalam majlis penyerahan BR1M kepada 2,042 orang bagi peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Serampang di Felda Sri Jaya, di sini hari ini.

Sehubungan itu, Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh meminta rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana tidak menolak tuah dengan terus memberikan sokongan padu kepada kerajaan BN.

Beliau berkata, sokongan padu itu dapat menjamin masa depan mereka terutama dalam menangani kos sara hidup yang semakin meningkat.

Ketika ini juga, tambah beliau, kerajaan melaksanakan pelbagai usaha menjaga kebajikan rakyat sekali gus menafikan fitnah pembangkang kononnya BN bertindak zalim dengan membiarkan rakyat papa kedana dan hidup susah.

"Pembangkang kata BN zalim, seksa rakyat, kata kita tidak tolong rakyat. Rakyat jangan mudah termakan janji. Yang sudah elok, kita baiki lagi. Saya tidak kata BN elok 100 peratus. Dalam keluarga kita di rumah pun ada masalah. Sedangkan lidah lagi tergigit.

"Hari ini, BN sudah tunai banyak janji, cuma belum capai tahap negara maju. Kalau kita pergi ke negara jiran, nampak jauh bezanya apatah lagi kalau dibanding dengan (sesetengah negara) Afrika dan Mesir yang berperang," katanya.

Muhyiddin berkata, rakyat tidak sepatutnya merosakkan negara hanya kerana tidak berpuas hati dengan beberapa perkara sebaliknya menilai usaha kerajaan mewujudkan keamanan dan kestabilan negara.

 
TAN Sri Muhyiddin Yassin ketika menyampaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi DUN Bukit Serampang, di Dewan Awam Felda Sri Jaya, di Ledang, Johor hari ini. - UTUSAN
 
LEDANG 14 Feb. - Tan Sri Muhyiddin Yassin membayangkan bahawa tidak mustahil Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) pada masa akan datang bertambah jumlahnya daripada RM500 kepada RM1,000.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, langkah tersebut bukan satu masalah selagi Barisan Nasional (BN) terus diberi kuasa dan mandat oleh rakyat untuk terus memerintah.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian BR1M 2.0 kepada masyarakat sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Serampang di Dewan Awam Felda Sri Jaya dekat sini hari ini. - UTUSAN

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 15 FEBRUARI 2013

MUHYIDDIN: BR1M MUNGKIN RM1,000 JIKA BN KEKAL KUASA

Muhyiddin Yassin
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin 
 
LEDANG - Timbalan Perdana Menteri hari ini membayangkan kadar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang kini berjumlah RM500 mungkin meningkat kepada RM1,000 pada masa depan jika Barisan Nasional (BN) terus diberi mandat mentadbir negara.
  
Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pemberian BR1M akan diteruskan sekiranya kerajaan BN memenangi pilihan raya dan mempunyai kemampuan kewangan untuk terus membantu rakyat.
  
"Perdana Menteri Datuk Seri Najib (Tun Razak) ada sebutkan dua hari lepas di Johor. Ada orang tanya ada ke tidak BR1M 3 dan BR1M 4.
  
"Beliau (perdana menteri) kata ada, dengan syarat BN terus berkuasa, barulah ada BR1M. Manalah tahu kalau rezeki bertambah, RM500 naik kepada RM1,000," katanya berucap pada majlis penyerahan BR1M kepada 2,042 penerima peringkat Dewan Undangan Negeri Bukit Serampang, di Felda Sri Jaya, di sini hari ini.
  
Sehubungan itu, beliau meminta rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana supaya tidak menolak tuah dan terus memberi sokongan padu kepada kerajaan bagi menjamin masa depan terutama dalam menangani kos sara hidup yang semakin meningkat.

Muhyiddin yang juga menteri pelajaran berkata pelbagai usaha yang dilakukan kerajaan BN sudah elok namun ia belum mencapai matlamat untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju setanding negara luar.
  
Beliau berkata kerajaan kini berusaha untuk memperbaiki perkhidmatan dan menunaikan pelbagai janji yang dibuat berbanding pembangkang yang sering menabur fitnah dan mengelirukan rakyat dengan pelbagai cerita kononnya kerajaan tidak melakukan sebarang usaha memajukan negara.
  
"Pembangkang kata BN zalim, seksa rakyat. Kata kita tidak tolong rakyat. Jadi, rakyat jangan mudah termakan janji. Yang sudah elok, kita baiki lagi.
  
"Saya tidak kata BN elok 100 peratus. Dalam keluarga kita di rumah pun ada masalah. Sedangkan lidah lagi tergigit. Hari ini BN sudah tunai banyak janji, cuma belum sampai matlamat menjadikan Malaysia negara maju," katanya. - Bernama

SUMBER: SINAR HARIAN, 15 FEBRUARI 2013

14,721 TERIMA BR1M 2.0 DI PARLIMEN PAGOH

LEDANG 14 Feb. - Seramai 14,721 penduduk di Parlimen Pagoh menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 dan fasa pertama mula diagih hari ini kepada 2,041 penerima bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Serampang sebanyak RM879,500.

ADUN Bukit Serampang, Datuk Tahir Taat berkata, daripada jumlah itu, kawasannya secara keseluruhan mempunyai 7,367 penerima manakala DUN Jorak 7,354 penerima dan pengagihan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat.

"Ini adalah janji ditepati oleh kerajaan dan ini adalah salah satu daripada berpuluh atau beratus janji yang ditunaikan kerajaan Barisan Nasional (BN). Ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban rakyat.

"Bukan sahaja BR1M tetapi kerajaan juga membantu melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan mengenal pasti mereka yang layak mendapat bantuan," katanya berucap pada majlis penyerahan BR1M 2.0 bagi DUN Bukit Serampang, di Felda Sri Jaya, di sini hari ini.

Penyampaian tersebut disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh sambil disaksikan Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri dan ADUN Jorak, Datuk Dr. Shahruddin Md. Salleh.

Sementara itu, salah seorang penerima, Fathurrahman Kasim, 38, dari Kampung Parti Raja Grisek yang cacat kedua-dua tangan dan kaki, teruja apabila berpeluang berbual serta bermesra dengan Muhyiddin tanpa disangka-sangka.

Katanya, tidak sia-sia dia yang datang bersama isteri dan dua anaknya datang ke dewan tersebut seawal pukul 7.45 pagi lagi selain merupakan penerima pertama tiba di situ, bersyukur kerana sekali lagi menerima BR1M.

"Wang BR1M sebanyak RM500 yang saya terima hari ini akan disimpan untuk kegunaan pada waktu kecemasan. Bantuan ini sangat bermakna buat diri saya dan keluarga kerana dapat mengurangkan sedikit beban dan tanggungan.

"Wang BR1M pertama saya gunakan membeli kelengkapan persekolahan anak sulung, Mohamad Haikal, 6, manakala selebihnya menampung pembelian keperluan harian rumah," ujarnya yang bekerja di stesen minyak dan dikategorikan orang kelainan upaya (OKU).

Seorang lagi penerima, Hassan Abu Bakar, 56, hanya mampu mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana mengadakan pemberian BR1M 2.0 dan ia membolehkannya menerima bantuan tersebut buat kali kedua.

Hassan yang berkerusi roda berikutan kecederaan dua kaki dialaminya akibat kemalangan jalan raya pada 2005 menganggap bantuan tersebut sebagai rezeki yang tidak dijangka.

Dia berharap, kerajaan BN sedia akan kekal memerintah selepas ini kerana nasib golongan berpendapatan rendah dan sederhana sepertinya akan terus terbela sekali gus dapat memastikan keadaan ekonomi bertambah baik dan BR1M dapat diberi berterusan.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 15 FEBRUARI 2013

MUHYIDDIN HINTS AT RM1,000 BR1M

With the people at heart: Muhyiddin (right) distributing BR1M cash to villagers at the Pagoh MCA division’s Chinese New Year celebration in Bukit Pasir in Muar. With the people at heart: Muhyiddin (right) distributing BR1M cash to villagers at the Pagoh MCA division’s Chinese New Year celebration in Bukit Pasir in Muar.
 
TANGKAK: The 1Malaysia People's Aid (BR1M) may be increased from RM500 to RM1,000 if Barisan Nasional is given a new mandate by the people, says Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

He said BR1M was not a fairy tale but a conviction that would be continued by the Barisan-led government if it was returned to power in the next general election.

Prime Minister Datuk Seri Najib (Tun Razak) mentioned it two days ago in Johor. Some people asked whether there would be BR1M 3 and BR1M 4.

“He (Najib) said yes' provided Barisan stays in power. Who knows, if our coffers increase, the RM500 aid will become RM1,000,” he said when handing over BR1M to 2,042 people from the Bukit Serampang state constituency in Felda Sri Jaya here.

He urged the people, especially those in the low and middle-income groups, not to treat good fortune with disdain but continue to support the Barisan Government strongly to guarantee a better future.

Muhyiddin, who is Pagoh Umno division chairman, said the Government had always fulfilled its promises, unlike the Opposition, which would make all sorts of promises that it could not fulfil.

Later, at the Pagoh MCA Chinese New Year celebration, Muhyiddin announced a RM300,000 allocation to 30 Chinese NGOs in the Bukit Pasir area.

At a separate function in Muar, Muhyiddin called on Malaysians to defend and support Barisan for a better tomorrow.

Speaking to villagers in Kampung Sungai Alai near Panchor, he said the Government had brought development and improved infrastructure throughout the country.

“There was little infrastructure in this village in the early days. But, today, it has everything, including a mosque and a tarred road.

“The Government provided all these amenities because the people have always supported Barisan Nasional,” he added.

Bukit Serampang assemblyman Datuk Tahir Taat said 14,721 villagers in the Pagoh parliamentary constituency received the 1Malaysia People's Aid this time.

During a function in Muar later, Muhyiddin said plans are under way to give a special aid of RM1,000 to widows of former soldiers who did not have pension.

He said the payment was to honour the contributions of their husbands.

“We will submit the proposal to the Human Resources Ministry. The Prime Minister has the power to decide on it and I will bring up the matter to the Cabinet,” he said before presenting cash aid to retired soldiers in Johor here yesterday.

SOURCE: THE STAR, FEBRUARY 15, 2013

13 Februari 2013

TINGKAT PENGUASAAN ICT PELAJAR

Abdul Razak Ibrahim (dua dari kiri) dan Samian Sawio bertukar dokumen perjanjian dalam Majlis Persefahaman USM dan SMSM Untuk PPICT, di Sekolah Menengah Sains Muar dekat Tanjung Agas, Muar, baru-baru ini. 
 
LEDANG 12 Feb. - Seramai 66 guru dan 650 pelajar Sekolah Menengah Sains Muar (SMSM) berpeluang meningkatkan pengetahuan dalam bidang teknologi maklumat apabila Projek Intelek Teknologi Maklumat dan Komunikasi (PPICT) antara Universiti Sains Malaysia (USM) dan sekolah berkenaan dimulakan pada bulan ini.

Pengurus PPICT USM-SMSM, Abdul Razak Ibrahim berkata, pada permulaan kerjasama tersebut mengambil masa selama lima tahun dan pelajar yang terbabit diperuntukan dua tahun untuk terlibat dalam projek berkenaan.

"Program ini memberi ruang dan peluang kepada seluruh warga SMSM untuk meningkatkan pengetahuan dan membina kemahiran dalam bidang ICT terkini. Banyak kelebihan akan diperoleh termasuk kemudahan disediakan USM.

"Pelajar diberi selama satu jam dalam seminggu untuk belajar dan waktunya disusun di luar waktu persekolahan manakala bagi guru pula, kita menyumbang 30 komputer dengan menyediakan perisian baharu," katanya dalam majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara USM dan SMSM di sini baru-baru ini.

MoU tersebut ditandatangani oleh beliau bagi pihak USM manakala Pengetua SMSM, Samian Sawio mewakili sekolah itu sambil disaksikan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan, Sainah Amin.

Abdul Razak berkata, antara perisian baharu yang disediakan adalah Prezi Desktop Pro, Linux, Windows 8, Multimedia serta Robotic dan kemudahan tersebut dijangka dapat memudahkan guru-guru melakukan rujukan selain membantu pencapaian akademik SMSM.

Beliau berkata, kos keseluruhan projek itu adalah RM200,000 dan ditanggung oleh USM dan SMSM merupakan sekolah kelima terlibat selepas pihaknya bekerjasama dengan Kolej Melayu Kuala Kangsar (Perak), SM Sains Sultan Muzaffar Shah (Melaka), SM Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah dan Sekolah Berasrama Penuh Integrasi, Jempol di Negeri Sembilan. 

"Pada permulaan, kita sediakan seorang tenaga pengajar iaitu lulusan ICT yang ditauliahkan USM. Kita akan tambah kepada dua tenaga pengajar untuk tahun berikutnya bergantung kepada kemudahan makmal sedia ada dan bagi acara tertentu kita akan tambah empat atau lima orang lagi," katanya.

Beliau berkata, yuran untuk menyertai program berkenaan adalah RM80 setahun bagi setiap pelajar dan jumlah dikenakan tersebut jauh lebih rendah berbanding jika mereka membayar untuk mengikuti program itu di luar iaitu antara RM400 hingga RM900 setahun.

Sementara itu, Samian berterima kasih kerana SMSM terpilih mengikuti program tersebut dan pihaknya yakin kesannya akan dapat dilihat apabila keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumum pada 2014 dan 2015.

Beliau yang telah sembilan tahun bertugas di sekolah berkenaan berkata, kemudahan tersebut akan digunakan sebaik mungkin bagi melonjakkan pencapaian akademik SMSM, sekali gus mengangkat martabat sekolah itu.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 13 FEBRUARI 2013

10 Februari 2013

TAHUN BARU CINA HAMBAR

Wartawan Sinar Harian
Tahun Baru Cina hambar
Bomba berjaya mengawal api dalam masa 20 minit dalam kejadian kebakaran di Jalan Sialang, Tangkak, petang kelmarin.
 
LEDANG- Sambutan Tahun Baru Cina buat sebuah keluarga dari Jalan Sialang, Tangkak, di sini, hambar apabila kediaman mereka hangus dalam kebakaran, kelmarin.

Kejadian kira-kira jam 7.17 petang itu, pengalaman menyedihkan buat semua ahli keluarga terlibat ketika masyarakat Cina sedang bergembira menanti ketibaan perayaan sekaligus menyebabkan mereka mengalami kerugian yang mungkin mencecah ratusan ribu ringgit.

Salah seorang mangsa yang hanya dikenali sebagai Yau, 27, berkata, dia bersama lima ahli keluarga lain sedang menikmati menikmati makan malam di ruang tamu rumah ketika kejadian.

Menurutnya, mereka kemudiannya dikejutkan dengan bunyi letupan kecil dan disusuli bau hangit dari bahagian belakang rumah ketika sedang menikmati juadah makan malam.

“Saya berasa tidak sedap hati dan mahu memeriksa bahagian yang mengeluarkan letupan, namun terkejut melihat api sudah menjulang membakar rumah.

“Saya terlalu panik dan menjerit mengarahkan ahli keluarga yang lain keluar rumah untuk menyelamatkan diri,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Yau berkata, jiran yang menyedari kejadian turut membantu menghubungi bomba untuk mendapatkan bantuan kecemasan bagi mengelakkan api terus merebak ke kediaman berhampiran.

Menurutnya, Tahun Baru Cina kali ini kurang bermakna kerana kegembiraan untuk menyambutnya telah lenyap dengan kejadian yang berlaku selain terpaksa menumpang rumah keluarga lain untuk perayaan kali ini.

Sementara itu, Pegawai Bomba Kanan 1 Balai Bomba dan Penyelamat Malaysia Cawangan Tangkak, Malley Abd Salim berkata, sebaik menerima laporan kejadian, seramai 10 anggota berserta sebuah jentera dikerahkan ke lokasi kejadian.

“Kita turut dibantu tujuh anggota dengan sebuah jentera dari Balai Bomba Bukit Gambir dan mengambil masa hampir 20 minit untuk mengawal kebakaran.

“Operasi tamat jam 9.19 malam dan tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan. Punca sebenar kejadian dan jumlah kerugian masih dalam siasatan,” katanya.

Justeru, beliau menasihatkan orang ramai supaya meningkatkan keselamatan di kediaman masing-masing bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

SUMBER: SINAR HARIAN, 10 FEBRUARI 2013

07 Februari 2013

TAK SEMPAT AMBIL BEKALAN

Wartawan Sinar Harian
Tak sempat ambil bekalan
Keadaan kereta yang dipandu Muhamad Farid remuk teruk selepas terbabit dalam kemalangan di Batu 10 Jalan Muar-Tangkak dekat Bukit Kangkar, kelmarin.
 
LEDANG - Hajat seorang peniaga otak-otak dan burger bakar untuk mengambil bekalan jualannya tidak kesampaian apabila maut selepas terbabit nahas jalan raya membabitkan dua kenderaan di Batu 10, Jalan Muar-Tangkak dekat Bukit Kangkar, di sini, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata, dalam kejadian kira-kira jam 5.15 petang itu, mangsa, Muhamad Farid Khalid, 31, berasal dari Jalan Naib Long Tangkak, maut di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan anggota badan.

Menurutnya, mangsa yang memandu bersendirian kenderaan jenis Proton Iswara difahamkan dalam perjalanan dari Tangkak menghala ke Muar untuk mengambil bekalan jualan di Kesang.

“Malangnya setibanya di tempat kejadian, kereta mangsa dirempuh sebuah kenderaan serba guna (MPV) jenis Nissan Grand Livina dari laluan bertentangan yang secara tiba-tiba memasuki laluan mangsa.

“Akibat rempuhan itu, kereta Muhamad Farid remuk teruk di bahagian hadapan dan mangsa tersepit di tempat duduk pemandu,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.
Harun berkata, pemandu kenderaan MPV itu, Chandra Kumari Velautham, 46, juga berasal dari Tangkak, patah tangan kanan.

Menurutnya, keadaan guru wanita salah sebuah sekolah Tamil di Tangkak itu dilaporkan stabil dan kini dirawat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) Muar.

“Ketika kejadian guru berkenaan dalam perjalanan pulang ke rumah selepas mengambil surat pelantikan kenaikan pangkat di Muar.

“Kejadian berlaku dalam cuaca hujan dan kemungkinan berpunca daripada jalan licin," katanya.

Katanya, Mayat Muhamad Farid dihantar ke Hospital Tangkak untuk bedah siasat sebelum dituntut ahli keluarganya.

“Jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kontang, Tangkak sebelum solat Zuhur dan kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 7 FEBRUARI 2013

05 Februari 2013

MAYAT PEMANCING DITEMUI TERAPUNG

Wartawan Sinar Harian
Mayat pemancing ditemui terapung
Anggota bomba mengangkat mayat mangsa sebelum dibawa ke HPSF.
 
MUAR - Mayat seorang pemancing yang terjatuh ke dalam Sungai Muar berhampiran Kampung Semandar, Grisek, Ledang, di sini, petang kelmarin ditemui jam 8.10 pagi, semalam.

Mayat mangsa, Muhammad Syafie Salleh, 30, ditemui terapung oleh orang awam di Panchor, kira-kira tiga kilometer dari lokasi kejadian selepas hampir 48 jam operasi mencari dan menyelamat dilakukan Jabatan Bomba dan Penyelamat berserta agensi lain.

Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Gambir, Omar Saat berkata, mayat mangsa dihantar ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) Muar untuk bedah siasat.

“Penemuan mayat itu dimaklumkan kepada Balai Polis Panchor sebelum pihak polis menghubungi Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Gambir untuk menyelamatkan mayat berkenaan.

“Mayat mangsa kemudiannya di hantar ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) di sini untuk bedah siasat,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Penduduk kampung yang menjumpai mayat mangsa, Hanafi Md Taib, 39, berkata, pada jam 8.10 pagi,  dia terlihat satu objek hitam terapung pada jarak 250 meter dari sungai yang terletak di belakang rumahnya di Kampung Melayu, Panchor.

Menurutnya, objek hitam yang tersangkut di celah pokok itu mula bergerak mengikut arus apabila air sungai mulai surut.

“Apabila tiba di rumah jiran, mereka memaklumkan objek hitam berkenaan adalah mayat manusia,” katanya.

Hanafi berkata, dua hari kebelakangan ini, dia memang kerap meninjau sungai di belakang rumah dengan harapan mayat Syafie ditemui.

“Penantian itu berakhir apabila saya temui objek hitam di belakang rumahnya sebelum menyuruh jiran menghubungi pihak polis, " katanya.

Terdahulu, akhbar ini melaporkan Muhammad Syafie bersama lapan rakannya bercuti, di sini untuk memancing dengan menaiki dua bot. Namun, bot dinaiki terbalik dan mangsa hilang manakala  rakannya, Rasyidah Isa, 26, berjaya diselamatkan dalam kejadian jam 1.10 petang kelmarin.

SUMBER: SINAR HARIAN, 5 FEBRUARI 2013

04 Februari 2013

MANGSA LUBUK UDANG

NOR ‘ASYIKIN MAT HAYIN
Mangsa lubuk udang
Anggota Balai Bomba dan Penyelamat Segamat bersiap sedia untuk operasi menyelamatkan.
 
MUAR - Kegembiraan sembilan sahabat bercuti hujung minggu ke daerah ini untuk memancing udang bertukar tragedi apabila salah sebuah bot yang dinaiki dua rakan mereka terbalik, dalam kejadian di Sungai Muar berhampiran Kampung Semandar,

Grisek, Ledang dekat sini, kelmarin. Dalam kejadian kira-kira jam 1.10 petang itu, Muhammad Syafie Salleh, 30, dikhuatiri mati lemas, manakala Rasyidah Isa, 26, yang turut terjatuh ke dalam sungai itu terselamat apabila berjaya diselamatkan oleh sekumpulan pemancing udang di kawasan berhampiran.

Saksi Kejadian, Saufi Bakri, 44, berkata, dia menyedari kejadian berlaku selepas terdengar jeritan meminta tolong pada jarak 80 meter dari tempatnya memancing.

Menurutnya, apabila menoleh ke arah suara tersebut, dia melihat sebuah bot sudah terbalik dan di sebelahnya kelihatan seorang lelaki timbul beberapa kali di permukaan air sebelum tenggelam.

“Saya segera menghampiri bot tersebut dan dapati seorang wanita dalam keadaan lemah sedang berpaut pada sebatang pokok berhampiran bot terbalik itu.

“Saya membawanya naik ke atas bot sebelum dihantar ke jeti Grisek,” katanya kepada Sinar Harian.

Saufi dari Labis berkata, dia sering memancing di kawasan itu yang sememangnya terkenal sebagai lubuk udang.

Sementara itu, salah seorang rakan mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Razif, 20an, berkata, dia bersama rakan-rakan yang lain dari Kuala Lumpur tiba di jeti Kampung Semandar Grisek lebih awal berbanding mangsa.

“Kami berpecah ketika memancing dengan memilih bahagian sungai yang agak jauh dari tempat Rasyidah dan Muhamad Shafie memancing.

“Kejadian malang yang menimpa Muhamad Shafie diketahui semasa dalam perjalanan pulang ke jeti kampung berkenaan untuk berehat dan makan tengah hari apabila melihat ramai anggota bomba berkumpul di kawasan itu,” katanya.

Sementara itu, Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Gambir, Omar Saat berkata, mangsa dikhuatiri mati lemas, mayatnya masih belum ditemui sejak kerja-kerja mencarinya dilakukan kelmarin.

“Kita meneruskan operasi melibatkan 20 anggota bomba daerah Ledang dibantu 10 anggota unit selam dari Balai Bomba dan Penyelamat Segamat,” katanya.

Timbalan Ketua Polis Daerah Muar, Superintendan Sahadan Jaafar mengesahkan menerima laporan kejadian tersebut.

“Operasi mencari akan diteruskan sehingga mayat mangsa ditemui dan punca kejadian masih dalam siasatan,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 4 FEBRUARI 2013

ORANG MUDA HARUS PUNYA IDEALISME

RIBUAN orang muda dan belia yang hadir pada Majlis Pelancaran My Beautiful Malaysia peringkat Johor di Stadium Sultan Ibrahim, Muar, semalam. - utusan/Ishak Rahmad 
 
MUAR 3 Feb. - Golongan muda harus mempunyai idealisme sendiri seiring dengan tuntutan semasa bagi membolehkan mereka menyumbang dalam pembangunan negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, generasi muda pada setiap zaman mempunyai idea dan gagasan sendiri dalam membentuk serta menyumbang kepada negara dan kelebihan itu harus berterusan hingga kini.

"Kita jangan lupa anak muda pada zaman lalu juga punya kekuatan idealisme yang tinggi dan kuat semangat juang sehingga membolehkan kemerdekaan negara tercapai. Semua ini dipelopori oleh kekuatan anak muda dan idealisme sendiri.

"Zaman demi zaman, dekad demi dekad, sekarang sudah tiba giliran orang muda masa kini mengetengahkan idealisme mereka. Jadi acara hari ini dapat membangkitkan semangat dan dapat diterjemah dalam bentuk amalan," ujarya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis perasmian My Beautiful Malaysia peringkat negeri oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Stadium Sultan Ibrahim di sini hari ini.

Turut hadir isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Menteri Sumber Manusia, Datuk S. Subramaniam; Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop; Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim; Ketua Pegawai Eksekutif Infra Cablers Sdn. Bhd., Norhisham Mohamad yang juga Pengarah Urusan Utusan Printcorp dan Pengerusi YSS, Datuk Zuraidah Atan.

Beliau berkata, golongan muda masa sekarang perlu memanfaatkan minat dan bakat mereka dengan menyertai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau badan sukarelawan supaya mereka dapat menyumbang dalam arus pembangunan negara.

Abdul Ghani berkata, dengan kekayaan dan kemakmuran negara yang dikecapi ketika ini, aktiviti kesukarelaan dapat dilakukan tanpa banyak halangan.

Pada majlis yang dihadiri kira-kira 20,000 pengunjung itu, Muhyiddin turut menyertai aktiviti mengecat kaunter tiket stadium berkenaan selain menanam pokok di kawasan tapak acara bersama sukarelawan My Beautiful Malaysia.

Selepas itu beliau menyaksikan acara penyerahan replika kunci dan kenderaan pelbagai guna (MPV), Hyundai Grand Starex Royale yang disumbangkan oleh Infra Cablers Sdn. Bhd. dan Utusan Printcorp kepada Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS).

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 04 FEBRUARI 2013

BERGANDING BAHU DENGAN KERAJAAN - TPM

MUHYIDDIN Yassin mengecat dinding sambil diperhatikan oleh isterinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman (kanan), Abdul Ghani Othman (dua dari kiri), S. Subramaniam (empat dari kiri) dan Razali Ibrahim (lima dari kiri) sempena program My Beautiful Malaysia peringkat negeri Johor di Muar, Johor, semalam. - UTUSAN/Ishak Rahmad 
 
MUAR 3 Feb. - Tan Sri Muhyiddin Yassin mengajak generasi muda berganding bahu dengan kerajaan membangunkan lagi negara menerusi aktiviti kesukarelaan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, golongan muda boleh menyumbang dengan memanfaatkan ilmu, kemahiran dan kebijaksanaan mereka untuk bersama-sama membantu rakyat yang lemah menerusi aktiviti sukarela mengikut kecenderungan dan kegemaran mereka dalam usaha membangunkan negara.

"Bidang kesukarelaan tidak terbatas. Buatlah program membantu masyarakat mengikut kegemaran dan lakukan yang terbaik untuk bersama-sama menyumbang kepada orang ramai. Marilah bergerak sederap dalam satu barisan dan menjadi satu pasukan bersama kerajaan.

"Yang penting kita mesti ada semangat, lakukan dengan bersungguh-sungguh dan sanggup berkorban apa sahaja. Kerajaan sudah sediakan dana sebanyak RM100 juta dan geran ini akan disalurkan untuk menjayakan program dan aktiviti kesukarelaan yang akan diadakan," katanya.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan My Beautiful Malaysia peringkat negeri Johor di Stadium Sultan Ibrahim di sini hari ini.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin; Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Razali Ibrahim.

Lebih 20,000 orang khususnya golongan remaja dan belia membanjiri padang stadium berkenaan dan setia mendengar amanat Timbalan Perdana Menteri walaupun hujan renyai.

Muhyiddin berkata, kerajaan sentiasa mengalu-alukan penglibatan dan menghargai sumbangan golongan muda memaju dan membangunkan negara khususnya dalam usaha mencapai status negara maju menjelang 2020.

Beliau berkata, proses transformasi yang dilakukan kerajaan turut memerlukan sumbangan generasi muda kerana mereka sebahagian daripadanya, malah kemajuan dan pembangunan negara di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak mendapat pengiktirafan ramai pemimpin dunia.

"Kita hendak majukan lagi negara dan negeri ini. Misalnya Johor kini dipandang tinggi dan menjadi tumpuan pelabur dengan adanya Iskandar Malaysia dan projek RAPID di Pengerang serta kita mempunyai khazanah untuk dibangun dan dibugarkan.

"Kita ingin menjadi negara contoh, model kepada banyak negara lain dan ramai yang mengagumi kita kerana walaupun berbilang kaum tetapi dapat hidup dengan aman, harmoni dan bersatu memajukan negara tidak seperti di beberapa negara lain yang berbalah sesama kaum mereka," katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, ada golongan yang mendakwa semangat kesukarelaan dalam kalangan generasi muda kian pudar dan sebagai generasi yang menjadi pemimpin masa depan mereka harus bergiat aktif dalam pelbagai bidang termasuk aktiviti kemasyarakatan dan kesukarelaan.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 04 FEBRUARI 2013

01 Februari 2013

NEGARA TERJEJAS PELAJAR KURANG MINAT SUBJEK SAINS, MATEMATIK

Ledang: Projek Landskap Sains dan Matematik anjuran Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Mahmud Iskandar (SMKTMI), Sungai Mati, di sini, mampu memperkasakan kedua-dua mata pelajaran itu di kalangan pelajar khususnya di Ledang.

Projek hasil perkongsian pintar UTM dan Unit Pembangunan Ekonomi Negeri (UPEN) Johor itu juga boleh meningkatkan semangat dan minat pelajar meneroka bidang sains dan inovasi.

Ahli Parlimen Ledang Hamim Samuri berkata, negara memerlukan lebih ramai modal insan mempunyai kepakaran dalam bidang Sains dan Matematik untuk meningkatkan taraf hidup rakyat menuju era globalisasi.

Menurutnya, bidang itu mampu membantu menyelesaikan masalah sosio ekonomi masyarakat melalui peluang pekerjaan berprestij seperti jurutera, doktor, akauntan dan saintis.

"Sikap pelajar yang kurang berminat mengambil mata pelajaran Sains boleh menjejaskan usaha kerajaan melahirkan lebih ramai golongan berkelayakan untuk berkhidmat dalam bidang berkenaan," katanya mewakili Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman ketika merasmikan Program Komuniti Landskap Projek Sains dan Matematik di SMKTMI, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengarah Kerja Pejabat Harta Benda UTM Prof Madya Dr Abdul Latif Salleh, Pegawai Pelajaran Daerah Ledang Affandi Salleh, Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Md Jemray Sulaiman dan Pengetua SMKTMI Zakaria Hayun.

Hamim yang juga Timbalan Ketua Umno bahagian Ledang berkata, projek itu bukan saja bermanfaat kepada pelajar sekolah berkenaan, tetapi boleh dikongsi bersama pelajar dan murid sekolah rendah di sekitar Ledang dan Muar menerusi program lawatan.

Terdahulu, Dr Abdul Latif ketika berucap mengingatkan pelajar supaya meningkatkan pengetahuan dalam bidang Sains dan Matematik dengan memberikan tumpuan yang lebih kepada dua mata pelajaran itu.

SUMBER: HARIAN METRO, 01 FEBRUARI 2013