TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

31 Mac 2013

BUAT PILIHAN BIJAK - MB

ABDUL Ghani Othman (tengah) menerima hadiah gitar selepas pelancaran Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia Parlimen Ledang 2013 di Pulau Penarik, Sungai Mati, Muar, kelmarin. - MINGGUAN/ZULHISHAM ISAHAK 
 
LEDANG 30 Mac - Generasi muda bakal mewarisi negeri ini dalam keadaan yang suram, gelap dan tidak menentu masa depannya jika mandat kali ini diberi kepada pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-13.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, ketidakcekapan pembangkang dalam urus tadbir akan membuatkan pembangunan serta pertumbuhan ekonomi negara terjejas dan secara langsung memberi kesan buruk terhadap peluang dan pasaran kerja.

"Kita tidak boleh harap pembangkang untuk membawa pembangunan dan kemajuan. 

"Kalau biarkan negara ini ditadbir pembangkang, maka ekonomi terbantut, tidak ada pertumbuhan ekonomi dan tidak ada pelaburan," katanya ketika berucap dalam Karnival Astro Fiesta Mesra Belia 1Malaysia Parlimen Ledang 2013 di Pulau Penarik, Sungai Mati dekat sini malam tadi. 

Bukan itu sahaja katanya, langkah tersebut juga akan menyebabkan peluang kerja begitu terhad untuk anak-anak muda.

"Mereka yang keluar sekolah, universiti dan maktab tidak akan mempunyai pekerjaan," katanya.

Yang turut hadir, Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gambir, M. Asojan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi negeri dan ADUN Tangkak, Goh Tee Tee.

Pada majlis tersebut, Abdul Ghani yang juga ADUN Serom menerima hasil kutipan derma Tabung Wira Lahad Datu daripada ahli-ahli Muar Scram Club berjumlah RM1,782.

Abdul Ghani berkata, jika diberi peluang kepada pembangkang menjadi kerajaan bermakna menempa kemusnahan kepada negara dan perkara ini harus dielakkan dengan membuat pilihan yang bijak serta menjamin masa depan dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terus mencipta kemajuan sebagai kesinambungan sejak merdeka 56 tahun lalu dan nasib orang muda cukup terbela serta berperanan dalam pembangunan negara.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 31 MAC 2013

MASA DEPAN GENERASI MUDA TAK MENENTU

Ledang: Masa depan generasi muda akan suram, gelap dan tidak menentu jika pembangkang menang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata ketidakcekapan pembangkang dalam urusan pentadbiran akan membuatkan pertumbuhan ekonomi ter-jejas yang memberi kesan buruk terhadap peluang dan pasaran kerja terutama buat generasi muda.

"Rakyat tidak boleh mengharapkan pembangkang membawa pembangunan dan kemajuan kerana jika dibiarkan, ekonomi akan terbantut selain tiada pertumbuhan serta pelaburan.

"Bukan itu saja, ia juga akan menjadikan peluang kerja terhad untuk anak muda. Mereka yang keluar sekolah, univer-siti dan maktab tidak ada pekerjaan," katanya berucap pada Karnival Fiesta Mesra Belia 1Malaysia Parlimen Ledang 2013 di Pulau Penarik, Sungai Mati dekat sini, semalam.

Bawa kemusnahan

Hadir sama Ahli Parlimen Ledang, Ir Hamim Samuri; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Gambir, M Asojan dan ADUN Tangkak, Goh Tee Tee.

Abdul Ghani berkata, jika diberi peluang kepada pembangkang untuk membentuk kerajaan, ia akan membawa kemusnahan kepada negara dan ia harus dielakkan dengan membuat pilihan bijak pada PRU-13.

Katanya, Barisan Nasional (BN) pimpinan Datuk Seri Najib Razak berjaya mencipta banyak kemajuan, malah sejak merdeka 56 tahun lalu, nasib orang muda di negara ini cukup terbela serta memainkan peranan dalam pembangunan Malaysia.

SUMBER: BH AHAD, 31 MAC 2013

"TERUK SAYA JIKA KETUA TAHU"

LEDANG 30 Mac - "Tolong encik jangan ambil tindakan, teruk saya jika ketua jabatan tahu tentang kejadian ini." 
 
Demikian rayuan seorang wanita kakitangan sebuah jabatan kerajaan di daerah ini apabila dicekup semasa sedang berkhalwat bersama pasangannya oleh Penguat Kuasa Pejabat Agama Daerah Ledang, awal pagi ini.

Wanita yang berusia 30 tahun dan pasangannya berusia 33 tahun itu dicekup dalam serbuan kira-kira pukul 12.10 pagi ketika berdua-duaan dalam sebuah bilik di rumah sewa wanita berkenaan di Tangkak, di sini.

Menurut wanita itu yang bekerja sebagai juruteknik dan berasal dari Batu Pahat, teman lelakinya hanya 'singgah' ke bilik itu sementara menunggu ibunya memasukkan wang ke dalam akaun bank untuk pulang ke kampungnya juga di Batu Pahat.

"Teman lelaki saya bekerja sebagai juruteknik sebuah kilang elektronik di Kuala Lumpur tiba di Tangkak, semalam, namun disebabkan tidak mempunyai wang yang cukup memaksanya tinggal sementara di bilik saya.

"Dia akan segera pulang ke kampung sebaik sahaja terima wang kiriman daripada ibunya," ujar wanita itu ketika ditemui pemberita semasa operasi cegah maksiat sekitar Ledang malam tadi, dalam usaha memujuk anggota PPADL melepaskannya.

Difahamkan wanita berkenaan yang baru menyewa bilik itu hampir sebulan lalu, dilihat kerap membawa teman lelakinya datang ke bilik tersebut pada waktu malam.

Sementara itu, Kadi Daerah Ledang, Sulaiman Maidin berkata, berdasarkan aduan orang awam, sepasukan anggota PPADL memeriksa bilik di rumah berkenaan.

"Penguat kuasa hanya menunggu kira-kira lima minit sebelum wanita itu membuka pintu. Pemeriksaan lanjut di bilik itu menemui seorang wanita memakai baju-T dan berseluar pendek dan pasangannya juga memakai baju-T dan berseluar pendek bersembunyi di belakang pintu," katanya.

Sulaiman berkata, pasangan itu kemudiannya ditahan untuk siasatan lanjut kerana gagal menunjukkan sebarang dokumen mempunyai hubungan mahram atau suami isteri dan dibawa ke Balai Polis Tangkak sebelum dibawa ke Pejabat Agama untuk siasatan lanjut dan dijamin keluarga masing-masing.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 31 MAC 2013

30 Mac 2013

TIADA SEBAB RAKYAT TOLAK BN

Wartawan Sinar Harian
Hamim Samuri
Hamim Samuri
 
LEDANG - Pengundi di kawasan Ledang tidak mempunyai sebab untuk menolak Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) untuk terus mentadbir negara bagi tempoh lima tahun akan datang.

Timbalan Pengerusi BN Ledang, Ir Hamim Samuri berkata, BN berjaya memerintah dengan cemerlang menerusi pelaksanaan pelbagai projek pembangunan sepanjang tempoh lebih 55 tahun mentadbir negara termasuklah daerah ini.

Menurutnya, Ledang tidak terkecuali menerima pembangunan melibatkan projek mega iaitu pembinaan Plaza Tol Bukit Gambir oleh PLUS Expressways Bhd (PLUS) dengan kos RM80 juta.

“Plaza tol berkenaan yang dijadualkan siap pada Disember ini mempunyai laluan keluar masuk masuk ke lebuh raya, dibina demi keselesaan dan kemudahan pengguna lebuh raya yang kini semakin bertambah.

“Ia adalah kejayaan paling besar BN. Malah, Ledang mengalami pertambahan penduduk yang tinggi kesan daripada limpahan pembangunan di Bukit Gambir,” katanya kepada Sinar Harian,  di sini, semalam.

Hamim berkata, plaza tol berkenaan dibina di Bukit Gambir kerana lokasinya yang strategik selain kawasan itu  sedang rancak membangun.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Ledang berkata, projek yang dibina pada tahun lalu itu akan menjadi laluan alternatif buat pengguna lebuh raya kerana Plaza Tol Tangkak dan Plaza Tol Pagoh kian sesak, sejak kebelakangan ini.

“Ia secara langsung memberi manfaat dan merangsang pertumbuhan ekonomi penduduk setempat.

“Pekan Bukit Gambir selepas ini dijangka berubah wajah dengan adanya tol ini ditambah pula dengan pembinaan pusat komersial dan pasar raya besar,” katanya.

Selain itu, katanya, kerajaan juga baru sahaja menyiapkan kerja naiktaraf Jalan Sialang di Pekan Tangkak pada hujung tahun lalu.

Hamim berkata, jalan sepanjang lima kilometer bernilai RM22 juta itu sudah memulakan kerjanya pada  pertengahan 2011.

“Kerja itu melibatkan pelebaran jalan kepada dua lorong, memasang lampu jalan dan membina bahu jalan berturap.

“Jalan ini digunakan hampir 110,000 penduduk daerah ini yang menghubungkan laluan dari Tangkak ke Jasin, Melaka,” katanya.

Justeru, beliau berharap rakyat menghargai usaha dilakukan kerajaan yang membelanjakan sejumlah peruntukkan besar untuk kesejahteraan rakyat melalui projek pembangunan.

Tegasnya, rakyat perlu rasional dan tidak mudah terpengaruh hasutan pihak tertentu yang asyik memburukkan kerajaan kerana kepentingan politik mereka.

SUMBER: SINAR HARIAN, 30 MAC 2013

29 Mac 2013

CERAMAH PEMBANGKANG TIDAK GUGAT BN LEDANG

HAMIM Samuri (dua dari kanan) beramah mesra dengan pelajar cemerlang yang menerima komputer riba pada Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan SPM dan STPM 2012 Parlimen Ledang di SMK Ledang, Johor, semalam. 
 
LEDANG 28 Mac - Kehadiran antara 300 sehingga 1,000 penduduk setempat dalam ceramah-ceramah pembangkang yang kini semakin kerap dianjurkan di daerah ini bukan petanda Barisan Nasional (BN) mula tergugat.

Timbalan Pengerusi BN Ledang, Ir. Hamim Samuri berkata, perkara itu memandangkan kebanyakan yang hadir itu merupakan penduduk dari luar daerah dan dibawa ke ceramah-ceramah untuk meramaikan majlis terutama apabila pemimpin tertinggi pembangkang hadir.

"Kita sudah siasat perkara ini dan kebanyakan yang datang bukan orang tempatan kerana majoritinya adalah orang luar. Jadi kita tidak perlu risau dengan perkembangan ini dan kita tidak halang sesiapa pun mahu membuat ceramah.

"Bagaimanapun kita tidak ambil mudah perkara ini. Pada masa sama persiapan Pilihan Raya Umum Ke-13 sudah kita lakukan sejak tahun lalu lagi. BN pun sudah bekerja sejak selepas pilihan raya umum lalu," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2012 Parlimen Ledang di Sekolah Menengah Kebangsaan Ledang, di sini hari ini.

Hamim yang juga Ahli Parlimen Ledang berkata, pihaknya mempunyai gerak kerja berkesan dan strategi tertentu dalam memenangi hati pengundi sama ada di peringkat Parlimen atau kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Katanya, Parlimen Ledang dalam pilihan raya umum akan datang mempunyai pertambahan 10,000 pengundi baharu dengan jumlah keseluruhan sebanyak 68,000 berbanding 58,000 dalam pilihan raya umum lalu.

Jelasnya, daripada jumlah itu, sebanyak 60 peratus adalah Melayu sementara 35 peratus Cina manakala selebihnya India.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 29 MAC 2013

28 Mac 2013

22 KELUARGA MISKIN TERIMA BANTUAN PPKB

IR. Hamim Samuri (baris belakang, dua dari kanan) bersama penerima bantaun sewa rumah di Taman Megaria dekat Tangkak, Ledang, kelmarin 
 
LEDANG 27 Mac - Sebanyak 22 keluarga miskin yang berdaftar di bawah Majlis Daerah Tangkak (MDT) akan menerima bantuan Program Pembasmian Kemiskinan Bandar (PPKB) dalam tahun ini.

Ahli Parlimennya, Ir. Hamim Samuri berkata, mereka yang menerima bantuan sewa rumah itu membabitkan 13 keluarga Melayu, lapan (India) dan satu (Cina) yang masing-masing berpendapatan bawah RM2,300 sebulan.

"PPKB merupakan bantuan daripada Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. Diharap dengan adanya bantuan ini dapat meringankan beban dan seterusnya meningkatkan pendapatan mereka serta terkeluar daripada garis kemiskinan.

"Program ini adalah di bawah pengurusan Jabatan Pembangunan Masyarakat MDT. Ini bertujuan membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah di bandar dalam meningkatkan kualiti hidup, di samping mengurangkan beban tanggungan keluarga," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Program Gerak Mesra dan Anti Denggi Zon Tangkak C3 Taman Megaria 1, 2 dan 3 serta Penyerahan Bantuan Sewa Rumah PPKB Peringkat MDT 2013 di balairaya taman itu di sini kelmarin.

Yang turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tangkak, Goh Tee Tee dan Pegawai Daerah Ledang merangkap Yang Dipertua MDT, Ab. Han Ramin.

Mengenai program anti denggi, Hamim berkata, pihak pengurusan MDT bersama Pejabat Kesihatan Daerah Ledang dan beberapa jabatan lain turun padang ke kawasan perumahan itu bagi mengadakan kempen kebersihan dan pengindahan landskap.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 28 MAC 2013

27 Mac 2013

RM100,000 FOR NGOs LAST YEAR


M. Asojan handing aid to an NGO representative
 M. Asojan handing aid to an NGO representative. Pic by Hai Rozzaman Jalal

LEDANG: The Gambir state assembly handed out RM100,000 in aid to non-governmental organisations (NGO), including mosques, surau, other places of worship and schools in areas under its jurisdiction last year.

The State Unity, Human Resources, Science, Technology and Innovation Committee chairman M. Asojan said the amount was given out to help NGOs pay for their programmes.

Asojan, who is also the Gambir state assemblyman, said it was hoped that the aid was used to benefit NGO members and local folk through the various programmes planned.

"Although the amount given was small, we hope that it has helped the NGOs," he said.

"We are grateful to the state government for giving aid to the people living in the Gambir area."

He said the government had provided different forms assistance to the people.
SOURCE: NST, STREETS JOHOR, MARCH 27, 2013

22 Mac 2013

160 PELURU M16 TERENDAM


Ledang: Polis menemui sebuah kotak besi mengandungi 160 butir peluru raifal M16 dan pistol .38 di tebing Sungai Muar berhampiran Sekolah Menengah Sains Muar dekat sini, Sabtu lalu.

Ketua Polis Daerah Ledang Superintendan Harun Idris berkata, peluru berkenaan ditemui seorang pekerja rumah burung yang kebetulan mahu mencari umpan memancing di sungai berkenaan.

Menurutnya, sebaik menerima laporan pada jam 12.20 tengah malam, sepasukan polis bergegas ke lokasi dan menemui kotak peluru berkenaan terbenam dalam lumpur.

Katanya, kotak besi itu sudah berkarat dan selepas dibuka sejumlah peluru dalam keadaan elok ditemui.

"Selepas diperiksa, terdapat satu unit kelopak peluru berisi 30 butir peluru M16.

"Turut ditemui lima kotak peluru berisi 100 butir peluru M16 dan 12 butir peluru M16 diisi dalam dua uncang hitam.

"Selain itu, polis menemui 18 butir peluru pistol .38 dalam kotak besi berkenaan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Ledang di sini, semalam.

Menurutnya, berdasarkan keadaan kotak yang berkarat, pihaknya percaya ia sudah berada di tebing sungai itu sejak sebulan lalu.

Harun berkata, pihaknya kini menyiasat penemuan peluru itu termasuk mengesan pihak yang membuangnya di kawasan berkenaan.

SUMBER: HARIAN METRO, 22 MAC 2013

21 Mac 2013

MULTI-PURPOSE HALL TO SERVE COMMUNITY

By HAMDAN RAJA ABDULLAH
metrose@thestar.com.my

Getting started: Abdul Ghani (on the machine wearing a white safety helmet) u conducting the groundbreaking ceremony. Getting started: Abdul Ghani (on the machine wearing a white safety helmet) u conducting the groundbreaking ceremony.

TANGKAK: Johor has decided to build a RM1.25mil multi-purpose hall for the Indian community in the Ledang division here this year.

Mentri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said the hall project, located on a site in Ladang Tanah Merah, would start work next month.

Speaking to the Indian community, he said the state would also upgrade the dirt road leading to the hall if the plantation owner gave approval.

Although the state had bought the land, measuring about 4ha from the plantation owner, the road leading to the project belongs to the plantation.

“We bought the land not only for the hall but also for SJK Tamil Ladang Tanah Merah and a temple near the school,” he said before conducting a ground-breaking ceremony for the hall project recently.

Abdul Ghani, who was accompanied by Johor MIC chairman Datuk K.S. Balakrishnan, said the state had allocated an initial sum of RM750,000 and the rest would be paid in stages.

He said the hall project, expected to be completed in one year’s time, would cater to the needs of some 8,000 Indians in the ledang Parliamentary.

Earlier, Ledang MIC division chairman A.K. Mooruhaya said the hall had a seating capacity of 1,500 people and also housed badminton courts and other indoor games.

“The community needs such a hall, especially for wedding ceremonies. Now we usually rent school halls and pay the school about RM3,000,” he said.

Besides organising activities, including sports, at the hall wecan also rent the hall to other parties, he said and added a specialcommittee would be set up to manage the hall.

SOURCE: THE STAR, MARCH 21, 2013

19 Mac 2013

PAS MEMBISU ISU KERUSI DI JOHOR

LEDANG 18 Mac - Pas seolah-oleh tunduk dan tidak berani menyanggah keinginan DAP untuk bertanding di 15 daripada 26 kerusi Parlimen di Johor sedangkan pembahagian kerusi yang dilakukan tersebut jelas merugikan parti itu dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Tanpa menyatakan sama ada bersetuju atau tidak dengan tindakan DAP itu, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan pembahagian kerusi antara ketiga-tiga parti pembangkang di negeri ini sudah selesai.

“Kita akan bertanding dan pembahagian kerusi telah selesai dengan PKR, (kalau) hendak tahu jumlah (kerusi yang bertanding) tunggu hari penamaan calon," katanya dalam sidang akhbar selepas Ceramah Perdana Jelajah Negara Berkebajikan Negeri Johor di Kampung Sri Jaya, Serom 8 dekat sini malam tadi.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang baru-baru ini menyatakan hasrat DAP untuk bertanding di 15 kerusi Parlimen di Johor manakala 11 kerusi lagi diberikan kepada Pas dan PKR 7 kerusi.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 19 MAC 2013

SAGIL C JUARA TAKRAW


Oleh Hai Rozzaman Jalal


Ledang: Pasukan Sagil C berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000 selepas menjuarai Pertandingan Sepak Takraw Tertutup 2013 anjuran Jawatankuasa Penyelarasan Mukim-mukim (JPMM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Gambir.

Naib juara disandang pasukan 1Malaysia Bukit Gambir A yang menerima RM800 manakala 1Malaysia Bukit Gambir B, ketiga, RM500 dan MTSC Sengkang, keempat, RM300.

Pengerusi JPMM DUN Gambir M Asojan berkata, 17 pasukan menyertai pertandingan di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Gambir itu.

"Pertandingan ini memberi peluang kepada peminat sepak takraw mengembangkan bakat di samping menghidupkan semula permainan itu yang mula ditinggalkan golongan muda," kata Asojan yang juga ADUN Gambir.

"Setiap pemain memiliki kepakaran dan kebolehan tersendiri. JPMM DUN Gambir bercadang menganjurkan Pertandingan Sepak Takraw Tertutup Ledang pada Ogos dengan hadiah lebih lumayan."

SUMBER: HARIAN METRO, 19 MAC 2013

18 Mac 2013

JOHOR MB TICKED OFF BY PARTY'S TACTICS

By HAMDAN RAJA ABDULLAH
metrose@thestar.com.my

New ground: Abdul Ghani Othman (wearing a white safety helmet on the heavy machine) conducting a ground-breaking ceremony for a new multi-purpose hall for the Indian community in Ladang Tanah Merah near Tangkak. - By HAMDAN RAJA ABDULLAH New ground: Abdul Ghani Othman (wearing a white safety helmet on the heavy machine) conducting a ground-breaking ceremony for a new multi-purpose hall for the Indian community in Ladang Tanah Merah near Tangkak. - By HAMDAN RAJA ABDULLAH

TANGKAK: The Johor Mentri Besar has ticked off certain opposition party leaders for adopting the politics of hatred by accusing Umno behind the Lahad Datu incident.

Datuk Abdul Ghani Othman said these leaders were willing to adopt such a dirty political tactic to incite the people towards hating Umno over the intrusion in Lahad Datu.

Speaking to the Indian community here he said they stooped so low just to make people hate Umno as they intention was to weaken Barisan Nasional.

“We hope the people would not believe what they said and continue to give their supports to Barisan.

“The opposition parties cannot govern the country as each had different political agendas,” he said before conducting a ground- breaking ceremony for a new multi-purpose hall for the Indian community in Ladang Tanah Merah near here.

Abdul Ghani, who was accompanied by Johor MIC chairman Datuk K.S. Balakrishnan, said the opposition parties also accused Umno of corruption and cronyism.

He said it was ironical for the opposition leaders to accuse Umno when they were the ones who had family members holding top posts in the respective parties.

He also said the state government, which is under Umno, always gave importance to the need of the people, including the Indian community in Johor.

“We have allocated millions of ringgit to the community, especially in building Tamil schools, temples and other facilities, in Johor.

“We urge the community not to support the opposition parties in the coming general election,” he said.

Meanwhile, Balakrishnan said more than 80% of Indian voters in Johor would support Barisan candidates in the coming general election.

“We have about 104,000 Indian voters and I am confident that majority of them will vote Barisan this time,” he added.

SOURCE: THE STAR, MARCH 18, 2013

16 Mac 2013

TRELER TERBALIK CETUS SESAK

Wartawan Sinar Harian
Treler terbalik cetus sesak
Treler yang sarat membawa muatan kertas kitar semula terbalik dalam kejadian kemalangan, semalam.
 
LEDANG - Berpantang maut sebelum ajal. Itu yang berlaku ke atas seorang pemandu yang terselamat apabila treler dipandunya terbalik selepas terbabit dalam kemalangan di Kilometer 158.3 Lebuh Raya Utara Selatan arah selatan, semalam.

Kemalangan yang berlaku kira-kira jam 10 pagi itu membabitkan dua kenderaan menyebabkan lebuh raya sesak sejauh empat kilometer setelah treler yang sarat membawa muatan kertas kitar semula terbalik lalu  merentangi lebuh raya.

Pemandu treler berkenaan Azwan Ahmad, 29, berkata,  dia dalam perjalanan dari Pulau Pinang ke Simpang Renggam, Johor.

Menurutnya, sebelum berlakunya  kejadian itu dia sempat  melihat melalui cermin belakang dan terlihat sebuah kereta Honda City di laluan kanan arah yang sama  hilang kawalan sebelum menghimpit treler dipandunya.

“Saya cuba elak  kereta itu  dengan memasuki  laluan kecemasan tapi tidak berjaya menyebabkan belakang treler terangkat lalu berpusing sebelum treler terbalik merentangi lebuh raya.

“Dalam situasi sukar dengan keadaan  kepala di bawah dan kaki di atas, saya berusaha untuk keluar selepas terperangkap dalam treler hampir lima minit,” katanya.

Azwan berkata, dia segera menyelamatkan diri kerana bimbang keadaan treler itu yang berkemungkinan boleh meletup secara tiba-tiba.

Menurutnya,  kejadian itu menjadi pengalaman ngeri sepanjang empat tahun menjadi pemandu treler, namun dia bersyukur kerana terselamat.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan itu.

Menurutnya, pemandu kereta berkenaan iaitu wanita berusia 40an selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan dipercayai memandu laju kenderaan itu sebelum hilang kawalan lalu menghimpit treler terlibat.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan minta saksi kejadian tampil untuk bantu siasatan,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 16 MAC 2013

14 Mac 2013

CERAMAH YB DATO' DR HASAN MOHD ALI DI SAGIL PARIT 2 LEDANG

CERAMAH SELAMATKAN AQIDAH ISLAM OLEH YB DATO' DR HASAN MOHD ALI ANJURAN GERAKAN BELIA 4B ZON SAGIL DI DATARAN SAGIL PARIT 2, LEDANG PADA 10 MAC 2013.

 
KLIK PAUTAN DI BAWAH UNTUK LIHAT VIDEO

13 Mac 2013

TANGKAK'S MOBILE GARBAGE BINS

CLEAN: The town council’s pilot project is aimed at better waste management and preventing illegal dumping

LEDANG: IN a move to have a clean town, 420 mobile garbage bins were distributed to business premise and house owners living  in Tangkak, here.

Tangkak Municipal Council president Ab Han Ramin said the distribution of the bins was to increase awareness among the public on the proper way to dispose of solid waste.

"With the council's vision to become a developed and well-known municipal by 2015, Tangkak was chosen as the town in which to implement the pilot project for better waste management.

"It is also to prevent illegal dumping," he said.

He said the mobile bins are durable and environment-friendly.

This makes them a suitable choice for members of the public to make their environment clean and beautiful.

Ab Han said those wishing to receive the bins would only need to sign an acceptance form besides presenting a utility or an assessment bill.

He said each bin has an area code number to prevent overlapping or exchange of the bins. It would also make tracking easier based on a database under the Southern Waste Management Environment Sdn Bhd (SWM).

"At the initial stage, the bins are by business premises on several main roads including Jalan Solok, Jalan Muar, Jalan Payamas and Jalan Sialang," he said during a programme called Gerak Mesra Zon Bandar Tangkak 2013.

In the programme, new garbage bins were also placed at the Tangkak taxi and bus stands.

The council programme was carried out in collaboration with the Solid Waste and Sanitary Management Board (PPSPPA) and SWM.

The programme was launched by Tangkak state assemblyman, Goh Tee Tee.

"I hope that the public would give its cooperation on the pilot project for systematic waste management and recycle more of their waste.

Also present was PPSPPA Malacca director Zainuddin Abdul Samad.

Tangkak’s mobile garbage bins
Goh Tee Tee (first row, third from left) with Ab Han Ramin (on Goh’s left)  and some of those who received the rubbish bins under the ‘Gerak Mesra Zon Bandar Tangkak 2013’ programme.’ Pic by Hai Rozzaman Jalal


SOURCE: NST STREETS JOHOR, MARCH 13, 2013

12 Mac 2013

SELEWENG DIESEL SUBSIDI

Wartawan Sinar Harian
Seleweng diesel subsidi
Harun (kanan) menunjukkan tangki di bahagian muatan yang mengandungi minyak diesel yang dirampas dipercayai terlibat dengan kegiatan menyeleweng subsidi.
 
LEDANG - Polis menggagalkan kegiatan penyelewengan 2,000 liter minyak diesel subsidi bernilai RM3,700 dengan menahan tiga lelaki bersama tiga lori yang sudah diubahsuai di lokasi berasingan di Tangkak, di sini, baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Ledang, Superintendan Harun Idris berkata, serbuan pertama kira-kira jam 4.30 petang, Khamis lalu, dilakukan selepas pihaknya menerima maklumat awam seterusnya menahan dan memeriksa sebuah lori muatan satu tan di sebuah stesen minyak di Jalan Payamas, Tangkak.

Menurutnya, hasil pemeriksaan menemui dua tangki tambahan di bahagian muatan yang hampir dipenuhi diesel.

“Ketika serbuan, pemandu lori yang berumur 43 tahun itu sedang leka mengisi minyak di sebuah stesen di bandar ini.

“Ketika disoal siasat pemandu terbabit menyatakan hanya menerima arahan untuk menghantar diesel tersebut sejurus kedua-dua tong itu sudah dipenuhkan,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang, di sini, semalam.

Harun berkata, tangkapan kedua dilakukan setengah jam kemudian di sebuah stesen minyak di bandar Tangkak yang membawa kepada penahanan seorang pemandu lori berusia 50 tahun ketika sedang mengisi dua tangki minyak disembunyikan di bahagian muatan.

Manakala, tangkapan ketiga dilakukan lebih awal pada jam 9.15 pagi pada 28 Februari lalu, di Tangkak dan modus operandinya juga sama.

“Untuk tangkapan ketiga, kita menahan seorang lelaki berusia 52 tahun yang berasal dari Kulaijaya. Pemeriksaan mendapatinya negatif dadah dan tidak ada rekod jenayah lampau.

Walaupun dalam masa singkat sudah berlaku tiga kes, namun kegiatan ini masih terkawal di daerah ini.

“Polis masih menyiasat dalang atau sindiket di sebalik kegiatan ini. Polis tidak menolak kemungkinan diesel itu akan dijual kepada pihak ketiga dan pemandu lori itu hanya sebagai perantara.

Modus operandi lori berkenaan adalah sama dan pihak polis percaya pemandu berasal dari Muar itu diarahkan oleh sindiket yang serupa bagi menjalankan kegiatan tersebut,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 12 MAC 2013

STATE TO SHOWCASE 15 TYPES OF ZAPIN

RICH LEGACY: Johor Heritage Foundation will also train the dance teachers

LEDANG: THE Johor Heritage Foundation (YWJ) has identified 15 types of zapin dances to be promoted  in the state to spur cultural activities.

Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said based on research carried out over the past 15 years in several districts, it was revealed that each district has its own type of zapin dance.

He said the state government through YWJ will also train the dance teachers so they would produce respectable dance troupes.

"YWJ's approach will allow every district to showcase its culture through the dance.

"Besides, the state is also famed for its musical performances like ghazal and keroncong," Ghani said after launching the Program Merakyatkan Seni Budaya, Sentuhan Rakyat, which is a programme to promote cultural activities.

The event was held at the Tok Laji Kampung Kesang Tasek Sports Complex here.

Ghani said the formation of cultural groups at the district or village level will enliven arts and cultural activities in the areas.

"The development in a state would be incomplete if the focus is only given to economic growth alone," he said.

Ghani said the development of arts and culture should be in tandem with the economic growth because the state is rich with cultural heritage of various races.

"The cultural activities carried out in the programme should be introduced to the locals who have already integrated cultural elements in their daily lives," he said.

Also present were State Rural and Regional Development, Arts, Culture and Heritage committee chairman Asiah Md Ariff, National Department for Culture and Arts deputy director-general Mesran Mohd Yusof and the state Cultural and Arts Department director Abdul Hamid Muhamad.

 Datuk Abdul Ghani Othman (left) helping to cook  the curry dish
Datuk Abdul Ghani Othman (left) helping to cook the curry dish after the launch of the cultural event at Tok Laji Kampung Kesang Tasek Sports Complex. Pic by Hai Rozzaman Jalal

SOURCE: NST STREETS JOHOR, MARCH 12, 2013

GAMBUT BUAT LAPORAN POLIS TERHADAP TIAN CHUAAhli Jawatankuasa Gabungan Melayu Bukit Gambir (GAMBUT) mengadakan bantahan terhadap kenyataan Tian Chua selepas membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Gambir, Ledang. 

Ledang: Kecewa dengan tindakan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua yang mendakwa serangan pengganas di Lahad Datu, Sabah adalah sandiwara UMNO, Gabungan Melayu Bukit Gambir (GAMBUT) tampil membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Gambir, semalam.

Pengerusi GAMBUT, Ramli Abd Rahman, berkata tindakan pemimpin pembangkang yang menyatakan kejadian yang mengorbankan pegawai dan anggota polis sebagai sandiwara politik adalah kenyataan dangkal dan semata-mata mahu menagih perhatian rakyat.

Katanya, kenyataan Tian Chua lebih kepada kepentingan politik untuk menghasut rakyat supaya membenci kerajaan selain satu penghinaan terhadap anggota pasukan keselamatan yang terkorban.

“Kami berpendapat kenyataan yang dibuat Tian Chua berunsur hasutan yang akan menyebabkan rakyat membenci kerajaan dan pasukan keselamatan selain menjatuhkan imej serta etika profesional pihak berkuasa.

“Kenyataan pemimpin pembangkang itu berbentuk fitnah dan penghinaan melampau terhadap UMNO. Bentuk hasutan yang dibuat itu juga boleh menggugat keselamatan negara,” katanya selepas membuat laporan polis bersama beberapa Ahli Jawatankuasa GAMBUT.

Mereka turut mengadakan bantahan aman di hadapan Balai Polis Bukit Gambir untuk menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap Tian Chua yang mengeluarkan kenyataan mengguris hati banyak pihak.

Ramli berkata, tindakan tegas perlu diambil ke atas Tian Chua sebagai pengajaran kerana kenyataan itu menunjukkan ada pihak yang memperlekeh usaha pihak berkuasa mengendalikan keselamatan negara.

KERAJAAN NEGERI AKAN BINA 10 HINGGA 26 BUAH DEWAN SERBAGUNA MASYARAKAT INDIA

ABDUL Ghani Othman melakukan upacara simbolik pecah tanah Dewan Serbaguna Masyarakat India di Ladang Tanah Merah, Tangkak, Ledang, Johor, baru-baru ini. 
 
LEDANG 11 Mac - Kerajaan negeri akan membina antara 10 hingga 26 buah dewan serbaguna untuk kegunaan masyarakat India di negeri ini bagi memudahkan mereka menjalankan aktiviti kemasyarakatan supaya kegiatan atau program mereka tersusun dan teratur.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, dengan adanya kemudahan asas itu, masyarakat India tidak perlu lagi menyewa pada harga yang mahal untuk menjalankan kegiatan atau aktiviti sosial.

"Salah satunya kita akan bina di tengah-tengah bandar Muar walaupun kita tahu tapak untuk membinanya bukan mudah untuk dicari," katanya ketika berucap sebelum majlis pecah tanah Dewan Serbaguna Masyarakat India di Ladang Tanah Merah, Tangkak dekat sini baru-baru ini.

Dewan tersebut yang menelan kos RM1.25 juta dibina di kawasan seluas dua hektar bersebelahan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Tanah Merah untuk keperluan kira-kira 8,000 penduduk India di sini. 

Selepas itu, Abdul Ghani diiringi Pengerusi Perhubungan MIC Johor, Datuk K.S. Balakrishnan dan Ketua MIC Bahagian Ledang, A.K. Mooruhaya meluangkan masa kira-kira 20 minit melawat kuil dan SJKT berkenaan.

Menurutnya, pihak kerajaan negeri sentiasa bertemu dengan wakil parti politik atau persatuan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan ketua-ketua agama kaum India untuk mengetahui keperluan dan kebajikan mereka terutama yang membabitkan kemudahan asas.

"Walaupun kerajaan tidak dapat menunaikan 100 peratus tuntutan kaum India dalam masa singkat tetapi segala bentuk kemudahan asas sudah disediakan dan menambah baik lagi keperluan yang ada. Contohnya di Tangkak, sebuah kuil sedang dibina dengan kos RM500,000 ditambah RM100,000 baru-baru ini bagi memastikan bangunan itu siap," katanya.

Sementara itu, Mooruhaya berkata, kerja-kerja membina dewan itu akan bermula bulan hadapan serta mengambil masa setahun untuk disiapkan dan kapasitinya boleh menampung sehingga 1,500 orang dalam satu masa.

Katanya, penduduk India di sini menantikan pembinaan dewan itu sejak 10 tahun lalu dan merupakan satu keperluan mendesak kerana sebelum ini mereka tidak mempunyai tempat untuk kegiatan kemasyarakatan.

Beliau berkata, dewan berkenaan bukan sahaja akan diguna oleh komuniti India di ladang tersebut tetapi seluruh masyarakat di sini kerana turut memuatkan tiga gelanggang untuk aktiviti sukan.

Mengenai lawatan Abdul Ghani ke SJKT itu, beliau berkata, pihak sekolah memohon RM320,000 untuk kerja-kerja menaik taraf dan masalah tersebut akan dipanjangkan kepada Perdana Menteri melalui MIC Pusat kerana Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai peruntukan khas untuk sekolah-sekolah Tamil.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 12 MAC 2013

11 Mac 2013

JOHOR MILIKI 15 JENIS ZAPIN

Abdul Ghani (kiri) mengacau gulai kawah pada Program Merakyatkan Seni Budaya ‘Sentuhan Rakyat’ di Kompleks Sukan Tok Laji, Kampung Kesang Tasek dekat Sungai Mati.
[ FOTO HAI ROZZAMAN JALAL / BH ]
 
Ledang: Yayasan Warisan Johor (YWJ) mengenal pasti 15 jenis tarian zapin di negeri itu, yang akan terus dikembangkan dalam usaha menyemarakkan aktiviti kesenian dan kebudayaan.

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, berkata kajian selama 15 tahun di peringkat akar umbi mendapati setiap daerah di Johor mempunyai jenis tarian zapin sendiri.

Lahir kumpulan tarian

Katanya, kerajaan negeri menerusi YWJ turut membangunkan kebolehan guru tarian zapin untuk dikembangkan di seluruh Johor dalam usaha melahirkan kumpulan tarian zapin bermutu tinggi.

"Pendekatan menerusi YWJ melatih dan melahirkan kumpulan tarian zapin di setiap daerah dapat menonjolkan kesenian itu sebagai jati diri Johor, selain ghazal dan keroncong.

"Pembentukan kumpulan kebudayaan di setiap peringkat sama ada daerah atau kampung, dapat menyemarakkan aktiviti seni dan budaya masyarakat," katanya ketika merasmikan Program Merakyatkan Seni Budaya `Sentuhan Rakyat', di Kompleks Sukan Tok Laji Kampung Kesang Tasek, di sini.

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, Kesenian, Kebudayaan Dan Warisan negeri, Asiah Md Arif; Timbalan Ketua Pengarah Kebudayaan Dan Kesenian Negara, Mesran Mohd Yusof serta Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Johor, Abdul Hamid Muhamad.

Abdul Ghani berkata, kemajuan sesebuah negeri akan menjadi tempang jika tumpuan hanya diberikan kepada usaha membangunkan ekonomi atau berbentuk kebendaan semata-mata.

Pembangunan seimbang

Katanya, pembangunan seni budaya juga perlu sejajar dengan pembangunan ekonomi lebih-lebih lagi negeri ini terkenal dan kaya dengan pelbagai kesenian serta kebudayaan masyarakat berbilang kaum.

"Pengisian program Merakyatkan Seni Budaya ini wajar dibawa ke peringkat masyarakat tempatan, yang mengamalkan cara hidup yang padat dengan budaya dan adat sebati dengan kehidupan mereka," katanya.

SUMBER: BH 11 MAC 2013

10 Mac 2013

PEMBANGKANG BERKEMPEN TABUR FITNAH

LEDANG 9 Mac - Kempen oleh parti pembangkang terutama DAP kini semakin agresif dengan melemparkan tohmahan dan menanam rasa benci rakyat terhadap kerajaan bagi sokongan untuk Pilihan Raya Umum Ke-13.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, rakyat perlu berhati-hati dan tidak terpengaruh dengan taktik kotor itu kerana ia hanya akan memecah-belahkan keharmonian kaum.

Perbuatan tidak bertanggungjawab itu katanya, menafikan kebaikan dan kebajikan kerajaan melalui pelbagai bentuk bantuan secara langsung atau tidak langsung antaranya Bantuan Rakyat 1Malaysia dan Bantuan Awal Persekolahan.

"Mereka sebut-sebut dalam kempen, kerajaan dan UMNO jahat, ambil wang rakyat. Kita sebagai kerajaan menjaga amanah yang diberi. Pembangkang menaikkan semangat benci dan tak suka kepada kerajaan, ini menimbulkan suasana tidak sihat.

"Kita harap rakyat boleh pertimbangkan melalui pemikiran rasional dan mengenepikan sentimen untuk tentang kerajaan. Banyak fitnah yang dilakukan terhadap kita," katanya pada majlis pecah tanah tapak untuk dewan serbaguna masyarakat India di Ladang Tanah Merah, Tangkak, di sini semalam.

Abdul Ghani berkata, pembangkang tidak mempunyai tempat di negeri ini dan rakyat tidak seharusnya memberi ruang dan peluang kepada mereka untuk mendapat kerusi di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri kerana ia akan mengubah banyak perkara dan negara menjadi tidak tentu hala.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 10 MAC 2013

15 TARIAN ZAPIN JOHOR DIPELIHARA

ABDUL Ghani Othman memasukkan ramuaan ke dalam gulai kawah pada Program Merakyatkan Seni Budaya Sentuhan Rakyat di Kompleks Sukan Tok Laji, Kampung Kesang Tasek dekat Sungai Mati, Ledang, Johor, semalam. 
 
LEDANG 9 Mac - Yayasan Warisan Johor sudah mengenal pasti 15 jenis tarian zapin di beberapa daerah di negeri ini yang berpotensi untuk dipelihara dan dikembangkan pada masa depan bagi mengelaknya lenyap ditelan zaman.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, pihak yayasan tersebut melakukan kajian selama 15 tahun untuk menjejaki jenis tarian zapin tersebut dan ia dilihat sebagai satu usaha yang mampu menyemarakkan kegiatan seni budaya di negeri itu.

"Sehubungan itu, yayasan tersebut turut membangunkan guru-guru tarian zapin berkenaan supaya terus berkembang dan melahirkan kumpulan-kumpulan tarian zapin berkualiti tinggi.

"Sebab itu kita berjaya melahirkan kumpulan tarian zapin yang mempunyai kualiti tersendiri," katanya ketika berucap merasmikan Program Merakyatkan Seni Budaya Sentuhan Rakyat di Kompleks Sukan Tok Laji, Kampung Kesang Tasek, Sungai Mati, dekat sini hari ini.

Program tersebut anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara negeri Johor. Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan Johor, Asiah Md. Ariff.

Abdul Ghani berkata, selain seni tarian zapin, Johor juga berjaya menyemarakkan kumpulan ghazal dan lagu-lagu keroncong yang dipancarkan melalui radio Best 104 pada setiap hari.

Sementara itu, beliau menegaskan, kemajuan sesebuah negeri akan tempang jika tumpuan hanya diberikan kepada usaha membangun ekonomi atau yang berbentuk kebendaan semata-mata dan Johor mengambil pendekatan pembangunan ekonomi yang seiring dengan seni budaya.

"Atas sebab yang sama jugalah kita mengharapkan kerajaan negeri Johor pada masa hadapan akan terus memberi penekanan kepada pembangunan bidang kesenian dan kebudayaan sebagai jati diri masyarakatnya," ujarnya.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 10 MAC 2013

RM1.25 JUTA BINA DEWAN MASYARAKAT INDIA LEDANG

LEDANG 9 Mac - Kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM1.25 juta bagi membina dewan serbaguna masyarakat India di Ladang Tanah Merah, Tangkak di sini untuk memenuhi keperluan kira-kira 8,000 orang masyrakat itu menjalankan aktiviti mereka.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, dewan itu akan dibina di kawasan seluas kira-kira dua hektar berhampiran Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Tanah Merah yang kedudukannya tidak sampai dua kilometer dari Jalan Tangkak-Segamat.

"Kerajaan juga akan menaik taraf jalan masuk dari jalan besar iaitu Jalan Tangkak-Segamat sepanjang 1.5 kilometer ke dewan itu. Buat permulaan kita salurkan RM250,000 dan selebihnya secara berperingkat mengikut perkembangan projek.

"Tapak untuk dewan ini adalah sebahagian daripada kira-kira tanah seluas empat hektar yang dibeli kerajaan negeri untuk keperluan penduduk di sini. Daripada jumlah itu, 1.2 hektar untuk SJKT itu dan 0.8 hektar untuk kuil manakala selebihnya untuk dewan ini," katanya ketika berucap sebelum majlis pecah tanah pembinaan dewan itu, dekat sini semalam.

Selepas itu Menteri Besar diiringi Pengerusi Perhubungan MIC Johor, Datuk K.S. Balakrishnan dan Ketua MIC Bahagian Ledang, A.K. Mooruhaya meluangkan masa kira-kira 20 minit melawat kuil dan SJKT berkenaan.

Abdul Ghani berkata, walaupun lokasi berkenaan agak jauh dari bandar Tangkak, namun pihaknya percaya kawasan berdekatan akan membangun dalam masa lima tahun lagi melalui pembinaan rumah kedai dan taman perumahan.

SUMBER: MINGGUAN MALAYSIA, 10 MAC 2013

09 Mac 2013

YAYASAN WARISAN JOHOR KENAL PASTI 15 JENIS ZAPIN

TANGKAK - Johor melalui Yayasan Warisan Johor dalam kajiannya selama 15 tahun mengenal pasti 15 jenis tarian zapin untuk dikembangkan sebagai usaha menyemarakkan kegiatan seni budaya di negeri itu.
  
Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman berkata bagi mencapai hasrat tersebut yayasan mengambil pendekatan melatih guru tarian zapin bagi melahirkan kumpulan tarian zapin berkualiti tinggi.
  
"Melalui pendekatan ini, kita telah berjaya melahirkan kumpulan tarian zapin yang mempunyai kualiti tersendiri," katanya ketika merasmikan Program Merakyatkan Seni Budaya 'Sentuhan Rakyat' di Kompleks Sukan Tok Laji, Kampung Kesang Tasek, Sungai Mati di sini hari ini.
  
Menurut beliau kemajuan sesebuah negeri akan menjadi tempang jika tumpuan hanya diberikan kepada usaha membangun ekonomi atau yang berbentuk kebendaaan semata-mata.
  
"Apabila kita hendak maju, kukuh ekonomi dan makmur, ia mesti disertai dengan pembangunan seni budaya, lebih-lebih lagi Johor sememangnya terkenal dan kaya dengan kesenian dan budaya di kalangan masyarakatnya," katanya.

Program anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Johor itu turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan Johor, Asiah Md Ariff.
  
Abdul Ghani berkata selain Zapin Johor juga berjaya menyemarakkan kumpulan gazal dan lagu keroncong yang disiarkan melalui siaran radio Best 104 setiap hari.
  
"Kita mengharapkan agar penekanan akan terus diberikan dalam pembangunan bidang kesenian dan kebudayaan sebagai jati diri masyarakat di negeri ini," katanya.
  
Terdahulu, beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Serom turut bersama masyarakat setempat bergotong-royong mengecat balai raya kampung tersebut. - Bernama

SUMBER: SINAR HARIAN, 09 MAC 2013

420 TONG SISA PEPEJAL MUDAH ALIH DIAGIH

Ledang: Sebanyak 420 tong sisa pepejal mudah alih diagihkan kepada pemilik premis perniagaan dan perumahan sekitar Tangkak di sini, dalam usaha menjadikan persekitaran bandar itu sentiasa bersih.

Yang Dipertua Majlis Daerah Tangkak (MDT) Ab Han Ramin berkata, objektif utama pengedaran tong sampah itu untuk meningkatkan kesedaran dan mendidik orang ramai berkaitan kaedah pembuangan sampah lebih sempurna.

“Penggunaan tong sampah sesuai, seragam, tahan lasak dan mesra alam memberi keselesaan kepada penduduk membuang sampah sekali gus memelihara alam sekitar.

“Bersesuaian visi menjadikan MDT sebagai perbandaran maju dan tersohor menjelang 2015, bandar Tangkak dipilih sebagai projek perintis mengamalkan cara pengurusan sampah yang betul selain mengelakkan pembuangan sampah secara haram.

“Pada peringkat awal, pelaksanaan penggunaan tong sampah mudah alih dilakukan di premis perniagaan di jalan utama meliputi Jalan Solok, Jalan Muar, Jalan Payamas dan Jalan Sialang,” katanya pada Gerak Mesra Zon Bandar Tangkak 2013 dan Penyampaian Tong Sampah Baru di Perhentian Bas dan Teksi Bandar Tangkak.

Program berkenaan anjuran bersama MDT, Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA) dan Southern Waste Management Environment Sdn Bhd (SWM).

SUMBER: HARIAN METRO, 09 MAC 2013

07 Mac 2013

60 PEMBELI RUMAH LEGA

Wartawan Sinar Harian
LEDANG – Seramai 60 pembeli rumah teres dua tingkat kos sederhana di Taman Tangkak Emas di sini, lega apabila  projek perumahan yang terbengkalai sejak lapan tahun lalu itu akan dibaik pulih dan disiapkan selewat-lewatnya dalam tempoh 10 bulan.

Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) adalah syarikat yang dipertanggungjawabkan untuk mengambil alih projek bermasalah itu daripada pemaju asal menerusi kos baik pulih sebanyak RM20 juta.

Ketua Pegawai Teknikal SPNB, Datuk Ahmad Azizi Ali berkata, fasa kedua projek perumahan seluas 6.6 hektar itu  melibatkan 60 unit rumah teres dan ketika diambil alih, ia terbengkalai pada peringkat pembinaan struktur,  manakala satu lagi blok sudah mencapai peringkat pembinaan bumbung.

“Kos keseluruhan pemulihan projek perumahan berkenaan lebih RM20 juta meliputi kos pemulihan, kajian dan penyelesaian hutang lama bagi membolehkan proses pemulihan taman perumahan itu bermula.

“Proses pemulihan itu dimulakan Disember lalu kerana pihaknya perlu menyelesaikan urusan membabitkan perundangan yang mengambil masa agak lama,” katanya selepas majlis taklimat pemulihan projek perumahan berkenaan di Dewan Jubli Intan, Tangkak, di sini, kelmarin.

Ahmad Azizi berkata, jika pihak kontraktor yang baru dilantik itu dapat menyelesaikan kerja dalam tempoh ditetapkan iaitu antara lapan hingga 10 bulan, rumah berkenaan dijangka dapat disiapkan selewat-lewatnya awal tahun depan.

Sementara itu, pembeli, Rosewahani Wahab, 40, berkata, dia membeli rumah itu pada 2003 dan dijanjikan akan siap pembinaan dalam tempoh kurang daripada dua tahun.

Bagaimanapun menurutnya, dia dikejutkan dengan berita pihak pemaju menghilangkan diri termasuk menutup pejabat mereka selepas itu menerusi rakan pembeli lain.

“Saya amat kecewa kerana impian untuk memiliki rumah sendiri tidak tercapai selain terpaksa menanggung hutang bayaran balik pinjaman kepada pihak bank sejak 2005.

“Hari ini, saya sangat lega kerana SPNB tampil membantu menyelesaikan projek berkenaan dan saya sekeluarga sangat berterima kasih kepada kerajaan,” katanya.

Manakala, M Maruthan, 42, dari Tangkak, pula berkata, tindakan pantas kerajaan mengambil alih projek tersebut membuktikan kerajaan amat mengambil berat masalah dihadapi rakyat terutama apabila rumah dibeli gagal disiapkan.

“Saya teruja untuk mendiami rumah idaman bersama keluarga dan sekali gus kegembiraan ini dapat melenyapkan kesedihan yang saya tanggung sejak lapan tahun lalu,” katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN, 07 MAC 2013

TAMAN TANGKAK EMAS SIAP 10 BULAN LAGI

AHLI Dewan Undangan Negeri Tangkak, Goh Tee Tee meninjau kerja-kerja pembinaan semula dan baik pulih di Taman Tangkak Emas, Ledang, kelmarin. 
 
LEDANG 6 Mac - Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) menetapkan tempoh 10 bulan untuk menyiapkan projek perumahan Taman Tangkak Emas dekat sini, yang telah terbengkalai sejak lapan tahun lalu dengan kos baik pulih sebanyak RM20 juta.

Ketua Pegawai Teknikal SPNB, Datuk Ahmad Azizi Ali berkata, sehubungan itu sebanyak 60 pembeli rumah terlibat tidak perlu berasa risau lagi kerana SPNB sudah pun mengambil alih projek itu daripada pemaju asal, Koleksi Asli Sdn. Bhd. (KASB) pada Julai 2010 selepas diisytiharkan terbengkalai.

"Fasa kedua projek perumahan seluas 6.6 hektar ini melibatkan 60 unit rumah teres dua tingkat kos sederhana dan ketika diambil alih, projek itu terbengkalai di peringkat pembinaan struktur manakala satu lagi blok di peringkat pembinaan bumbung.

"Kos keseluruhan projek perumahan berkenaan lebih RM20 juta yang meliputi kerja pemulihan, kajian serta penyelesaian hutang lama bagi membolehkan proses pemulihan taman perumahan itu bermula," katanya selepas majlis taklimat pemulihan projek perumahan berkenaan di Dewan Jubli Intan, Tangkak, di sini semalam.

Ahmad Azizi berkata, proses pemulihan dapat dimulakan Disember lalu kerana pihaknya perlu menyelesaikan urusan membabitkan perundangan yang mengambil masa agak lama.

"Taman perumahan tersebut akan dapat disiapkan selewat-lewatnya tahun hadapan jika kontraktor yang dilantik dapat menyelesaikan kerja dalam tempoh lapan hingga 10 bulan," ujarnya.

Seorang pembeli, Rosewahani Wahab, 40, berkata, dia membeli rumah itu pada 2003 dan dijanjikan akan dapat mendudukinya dalam tempoh kurang dua tahun sebelum pihak pemaju menghilangkan diri termasuk menutup pejabat mereka tidak lama selepas itu.

"Saya kecewa kerana potongan gaji untuk membayar pinjaman sudah bermula pada 2005 dan pada masa yang sama perlu membayar sewa rumah yang sedang diduduki ketika ini.

"Hari ini saya berasa sangat lega kerana SPNB tampil membantu menyelesaikan projek berkenaan dan saya sekeluarga sangat berterima kasih kepada kerajaan kerana prihatin dengan masalah rakyat," katanya yang juga seorang guru.

Bagi M. Maruthan, 42, dari Tangkak, langkah pemulihan yang diambil oleh SPNB itu menunjukkan kerajaan amat prihatin terhadap nasib rakyat.

Sementara itu, Ahli Parlimen Ledang, Ir. Hamim Samuri berkata, bantuan pemulihan projek perumahan adalah sebahagian daripada janji kerajaan untuk membantu rakyat mendapatkan kehidupan selesa dan lebih sempurna.

"Di Ledang sendiri, kerajaan sudah membantu menyiapkan projek perumahan Taman Sri Nilam yang terbengkalai lebih sedekad lalu selain mengambil alih projek di Taman Tangkak Emas ini.

"Ini semua dilakukan kerajaan kerana pemimpin kita sentiasa mendengar keluhan serta masalah dihadapi rakyat dan faham penderitaan yang mereka alami," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 07 MAC 2013