TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

28 Disember 2013

CHORAL SPEAKING DAPAT TINGKATKAN PENGUASAAN BAHASA INGGERIS PELAJAR

LEDANG 27 Dis. - Lebih 10,000 pelajar dari 10 buah sekolah rendah dan 32 sekolah menengah di daerah ini akan diberi pendedahan pemantapan penguasaan Bahasa Inggeris (BI) bermula tahun depan.

Ahli Parlimen Ledang, Datuk Ir. Hamim Samuri berkata, kaedah yang digunakan adalah menerusi penganjuran program berbentuk pertandingan seperti choral speaking yang dilihat dapat membina keyakinan diri pelajar.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, Bahasa Inggeris merupakan bahasa antarabangsa yang penting dan pelajar yang mampu menguasainya dengan baik mempunyai peluang masa depan yang lebih cerah.

"Memang setiap sekolah sudah ada program pertandingan sebegini tetapi kita mahu lakukan lebih kerap. Apabila pertandingan seperti ini dianjurkan mereka akan lebih bersedia dengan latihan dan akhirnya pelajar mahir dan fasih untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris," katanya selepas merasmikan Majlis Penyampaian beg sekolah kepada pelajar miskin dan anak yatim sumbangan Nasmir Holdings Sdn. Bhd. dan Yayasan Pelajaran Mara anjuran Biro Pendidikan UMNO Bahagian Ledang di Sekolah Kebangsaan Ledang di sini baru-baru ini.

Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Ledang berkata, usaha itu perlu mendapat sokongan semua pihak supaya agenda kecemerlangan pendidikan di kawasan Parlimen berkenaan mencapai matlamatnya.

Menurutnya, secara keseluruhannya penguasaan Bahasa Inggeris pelajar di kawasan Parlimen tersebut masih berada pada tahap kurang memuaskan berdasarkan keputusan peperiksaan yang diumumkan.

"Hanya ada sekelompok kecil pelajar cemerlang dan mampu menguasai Bahasa Inggeris dengan baik. Untuk itu kita bertekad mahu meramaikan kumpulan tersebut," katanya.

Mengenai program tersebut, Hamim berkata, seramai 850 pelajar miskin menerima sumbangan beg sekolah sebagai persediaan memulakan sesi baharu persekolahan tidak lama lagi.

"Ini fasa pertama dan sumbangan fasa seterusnya akan dibuat tidak lama lagi. Kita akan pastikan pelajar yang benar-benar memerlukan mendapat bantuan sewajarnya.

"Kita minta semua guru mengenal pasti pelajar yang telah menerima bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAMP) supaya dapat menerima bantuan tambahan sebagai galakan kepada mereka untuk belajar dengan lebih bersungguh-sungguh," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 28 DISEMBER 2013

25 Disember 2013

CABARAN ASPIRASI PEMUDA UMNO LEDANG 2013: RENTAP BOLA DAN RENTAP JORAN


TAMAN REKREASI KESANG TERBIAR, KEMUDAHAN ROSAK

LEDANG 24 Dis. - Taman Rekreasi Kesang, dekat sini yang bersempadan dengan Sungai Rambai, Melaka dan dibina sejak lebih sedekad lalu dengan kos lebih RM1 juta kini terbiar dan tidak terurus sejak beberapa tahun lalu.
Kawasan tersebut yang suatu masa dahulu 'hidup' dengan pelbagai aktiviti dan popular kerana menempatkan deretan kedai makan, gelanggang futsal dan replika beca gergasi sekarang ini seakan-akan sudah 'mati'.
Lebih menyedihkan, tinjauan Utusan Malaysia mendapati taman tersebut dijadikan tempat pembuangan sampah serta tandasnya tidak boleh digunakan kerana rosak.
Seorang peniaga, Kimbong Osman, 60, berkata, sejak lapan tahun lalu dia menjadi peniaga tunggal gerai makanan di situ selepas 10 peniaga lain mengambil keputusan menutup perniagaan masing-masing kerana tidak mendapat sambutan.
"Dahulu kawasan ini meriah dan ceria dengan kehadiran ramai pengunjung untuk beriadah pada petang hujung minggu dan cuti umum. Banyak kedai diusahakan termasuk kemudahan untuk karaoke.
"Namun, situasi itu hanya bertahan selama setahun dan lama kelamaan pusat ini terbiar tidak terurus serta berlaku banyak kerosakan pada kemudahan yang disediakan," katanya ketika ditemui di kedainya di taman tersebut, di sini semalam.
Setiap hari dia bersama suami berniaga nasi lemak bermula pukul 2 petang hingga 12 malam dan kebanyakan yang singgah ke gerainya adalah pelanggan tetap terdiri daripada penduduk berhampiran dan remaja yang bermain futsal di taman rekreasi itu.
"Saya pun hairan tempat ini susah nak membangun jika dibandingkan dengan medan selera di Sungai Rambai, Melaka yang terletak berhampiran dengan taman rekreasi ini, memang jauh bezanya kerana ramai pengunjung," katanya sambil mengakui sejak adanya gelanggang futsal setahun lalu bilangan pengunjung bertambah terutamanya golongan muda untuk beriadah pada waktu petang.
Seorang pengunjung, Mohd. Afiq Jaafar, 21, berkata, dia ke taman rekreasi tersebut setiap petang untuk bermain futsal bersama rakan-rakannya.
"Kawasan ini perlu dibangunkan kerana penduduk sekitar tidak mempunyai tempat sesuai membawa anak-anak beriadah. Ada antara mereka terpaksa ke Taman Rekreasi Tanjung Emas, Muar kerana tiada pilihan lain," katanya.
Kakitangan swasta, Fauziah Rashid, 30, mengakui tidak menyangka keadaan Taman Rekreasi Kesang semakin teruk terutama berlaku banyak kerosakan terhadap kemudahan yang disediakan.
Justeru, dia berharap pihak yang berkaitan mencari jalan terbaik memajukan semula tempat riadah itu supaya dapat menarik semula kedatangan pengunjung.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 25 DISEMBER 2013