TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

28 Februari 2014

KENAL PASTI TAHAP KESIHATAN MELALUI KOSPEN

HAMIM Samuri meninjau sukarelawan Kospen membuat saringan kesihatan di pekarangan Masjid Kampung Parit Haji Idris dekat Bukit Gambir, Ledang, Johor, baru-baru ini.
 
LEDANG 27 Feb. - Masyarakat di sini terutama di kawasan luar bandar perlu memanfaatkan program Komuniti Sihat Perkasa Negara (Kospen) anjuran Kementerian Kesihatan yang bertujuan menangani penyakit tidak berjangkit (NCD).

Ahli Parlimen Ledang, Datuk Ir. Hamim Samuri berkata, mereka tidak perlu ke klinik atau hospital sebaliknya bertemu sukarelawan Kospen terdiri daripada penduduk kampung yang dilatih untuk menjalankan pemeriksaan saringan kesihatan.

Hamim berkata, langkah awal menjaga kesihatan dan amalan gaya hidup sihat penting kerana Malaysia merupakan negara yang mempunyai peratusan populasi dewasa tertinggi menghidapi obesiti, diabetes dan hipertensi di rantau Asia.

"Sukarelawan Kospen yang dilatih oleh Pejabat Kesihatan Daerah akan menjalankan saringan kesihatan penduduk kampung bagi mengenal pasti tahap awal kesihatan mereka sebelum dirujuk ke hospital sekiranya berisiko tinggi.

"Program Kospen amat baik dalam usaha meningkatkan kesedaran untuk membudayakan amalan gaya hidup sihat dalam kalangan masyarakat," katanya berucap merasmikan Program Sukarelawan Kospen Kampung Parit Haji Idris di pekarangan masjid kampung itu, kelmarin.

Kampung Parit Haji Idris terpilih satu daripada tujuh program Kospen di sini. Sempena program itu diadakan program berbasikal, berjalan kaki 10,000 langkah dan saringan kesihatan untuk penduduk kampung yang dilakukan sukarelawan dilatih. 

Kospen merupakan satu transformasi perkhidmatan kesihatan awam dalam usaha agresif memberi pengetahuan dan kesedaran masyarakat tentang pencegahan penyakit tidak berjangkit kepada amalan harian mudah yang memberi kesan positif ke atas tahap kesihatan.

Hamim yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, usaha kerajaan untuk memastikan rakyat mengamalkan gaya hidup sihat sudah dimulakan dengan langkah pengurangan subsidi gula baru-baru ini.

Katanya, kerajaan terpaksa membelanjakan kira-kira RM2 bilion setahun bagi merawat pesakit kencing manis yang dihidapi rakyat negara ini akibat pemakanan berasaskan gula yang diambil secara berlebihan.

"Kerajaan terpaksa menarik subsidi gula bagi menunjukkan kita prihatin terhadap kesihatan rakyat di mana produktiviti di sektor pekerjaan akan menurun sekiranya pekerja tidak sihat.

"Apabila pekerja mengalami gangguan kesihatan, mereka kurang bekerja menyebabkan produktiviti syarikat menurun selain menjejaskan ekonomi negara di mana pelabur takut untuk membuat pelaburan di sini," katanya.

Hamim berkata, kejayaan mengurangkan penyakit tidak berjangkit bukan sahaja memberi manfaat kepada individu itu sendiri tetapi turut mengurangkan perbelanjaan kerajaan yang diperuntukkan merawat pesakit itu dalam jangka masa panjang.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 28 FEBRUARI 2014

KOSPEN DIDIK GAYA HIDUP SIHAT

 
Ledang: Program Komuniti Sihat Perkasa Negara (KOSPEN) anjuran Kementerian Kesihatan menjadi pendekatan terbaik menangani peningkatan penyakit tidak berjangkit (NCD).

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Hamim Samuri, berkata masyarakat dapat mengetahui tahap kesihatan mereka menerusi sukarelawan KOSPEN dari kalangan penduduk kampung yang dilatih menjalankan pemeriksaan saringan.

Katanya, langkah awal menjaga kesihatan dan amalan gaya hidup sihat penting kerana Malaysia adalah antara negara yang mempunyai peratusan populasi dewasa tertinggi menghidap obesiti, diabetes dan hipertensi di rantau Asia.

"Sukarelawan KOSPEN yang dilatih Pejabat Kesihatan Daerah akan menjalankan saringan kesihatan penduduk kampung bagi mengenal pasti tahap awal kesihatan mereka sebelum dirujuk ke hospital jika berisiko tinggi.

Tingkat kesedaran

"Program KOSPEN baik dalam usaha meningkatkan kesedaran membudayakan amalan gaya hidup sihat dalam kalangan masyarakat," katanya berucap pada Program Sukarelawan KOSPEN Kampung Parit Haji Idris, dekat sini.

Kampung Parit Haji Idris terpilih daripada tujuh KOSPEN di daerah ini dan acara berbasikal, berjalan 10,000 langkah dan saringan kesihatan yang dikendalikan sukarelawan terlatih turut diadakan sempena program itu.

Hamim yang juga Ahli Parlimen Ledang berkata, usaha kerajaan mengurangkan subsidi gula wajar bagi membantu rakyat mengamalkan gaya hidup sihat dengan mengurangkan pengambilan gula dalam pemakanan harian.

Katanya, kerajaan membelanjakan kira-kira RM2 bilion setahun bagi merawat pesakit kencing manis yang dihidapi rakyat negara ini akibat pemakanan berasaskan gula yang diambil secara berlebihan.
 
SUMBER: BH, 28 FEBRUARI 2014

24 Februari 2014

BARANG BUKAN KAWALAN TAK BOLEH NAIK HARGA

 
Ledang: Kerajaan akan bertindak tegas terhadap pembekal dan peniaga yang sewenang-wenangnya menaikkan harga barangan keperluan harian sehingga membebankan pengguna.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Hamim Samuri, berkata walaupun barangan keperluan harian seperti ikan dan sayuran bukan dalam kategori harga kawalan, mereka tidak sepatutnya menaikkan harga tanpa sebab.

Katanya, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan melalui penguat kuasa di setiap cawangan membuat pemantauan harga setiap hari di premis perniagaan khususnya di pasar awam.

"Kerajaan tidak boleh mengawal harga barang keperluan harian ini tetapi boleh memantau kerana pada asasnya peniaga tidak boleh mengambil keuntungan atau menaikkan harga sewenang-wenangnya.

"Kerajaan sentiasa mengambil kira rungutan pengguna mengenai kenaikan harga ikan dan sayuran di pasaran dengan mengenalpasti punca sebenar harganya meningkat," katanya yang juga Ahli Parlimen Ledang selepas meninjau harga barangan keperluan harian di Pasar Awam Tangkak, di sini.

Turut hadir, Ketua Pejabat KPDNKK Cawangan Muar, Md Arifin Baharin dan Setiausaha Majlis Daerah Tangkak (MDT), Sulaiman Ismail.

Hamim berkata, dalam tinjauan itu, beliau berpuas hati apabila peniaga meletakkan tanda harga pada semua barangan yang dijual walaupun cara pelabelan tidak standard.

Katanya, cara pelabelan tanda harga perlu dikemaskini bagi membolehkan pengguna dapat melihat tanda harga dengan jelas selain memudahkan mereka membuat pilihan sebelum membeli.
 
SUMBER: BH, 24 FEBRUARI 2014

14 Februari 2014

NILAI RAMPASAN RM70,000


MOHAMAD Salleh Abd. Razak (tengah) menunjukkan pelbagai jenis mercun dan bunga api yang dirampas dalam Ops Limau di IPD Ledang dekat Tangkak, Ledang, Johor, semalam. - UTUSAN/Ishak Rahmad

LEDANG 12 Feb. - Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang berjaya merampas 436 kotak mercun dan bunga api pelbagai jenis yang dianggarkan bernilai RM70,000 dalam Ops Limau, Januari lalu.


Ketua Polis Daerah Ledang, Supritendan Mohamad Salleh Abd. Razak berkata, rampasan tersebut dilakukan secara berasingan pada 2 dan 20 Januari itu, dua lelaki ditahan untuk siasatan.


"Tangkapan pertama pada pukul 4.30 petang 2 Januari lalu, membabitkan seorang remaja berusia 19 tahun di sebuah rumah di Taman Kangkar Baru, Sungai Mati, dekat sini.


"Hasil pemeriksaan kita menemui 95 kotak pelbagai jenis mercun dan bunga api yang disorokkan dalam rumah berkenaan. Bahan terlarang ini mahu dijual sempena Tahun Baharu Cina," katanya dalam sidang akhbar di IPD Ledang, di sini hari ini.


Mohamad Salleh berkata, rampasan kedua yang terbesar membabitkan 341 kotak mercun dan bunga api pelbagai jenis bernilai RM50,000 di sebuah kedai di Taman Tangkak Jaya.


Dalam serbuan pada pukul 4.15 petang 20 Januari itu, seorang lelaki tempatan berusia 28 yang dipercayai pemilik kedai berkenaan ditahan untuk membantu siasatan.


Katanya, hasil siasatan awal mendapati kedua-dua suspek tidak memiliki rekod jenayah lampau selaib bebas pengaruh dadah dan dipercayai baru saja berjinak-jinak dalam aktiviti pengedaran bahan letupan terlarang itu.


"Dua suspek berkenaan didakwa mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957. Kita percaya mercun dan bunga api ini dijual secara terus kepada pelanggan dan juga peniaga," katanya.


Antara jenis mercun dan bunga api yang dirampas itu ialah Happy Boom, Pop Pop, Match Crackers dan Cactus Rain dipercayai diseludup dari negara jiran.


Sementara itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak bermain mercun yang dilarang sempena sambutan Chap Goh Meh pada 13 dan 14 Februari ini kerana boleh mengancam nyawa.


"Kita minta kerjasama semua pihak supaya tidak menjalankan sebarang aktiviti bermain mercun atau melakukan pembakaran terbuka kerana ia dikhuatiri boleh menyebabkan kebakaran dan boleh memburukkan lagi keadaan," katanya.


Selaras dengan itu katanya, pihak polis akan mengetatkan lagi penguatkuasaan selain melakukan rondaan bagi memastikan masyarakat mematuhi arahan berkenaan.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 14 FEBRUARI 2014

BERTEMU SELEPAS 20 TAHUN

 
Oleh Hai Rozzaman Jalal
     
SERAMAI 40 bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Gambir, Ledang mengadakan Reunion X-SMBG 87/88 untuk mengumpulkan rakan persekolahan yang lama terpisah.

Mereka yang hadir ialah bekas pelajar sekolah itu dari 1987 hingga 1988.

Penyelaras program, Zainuden Ahmad, 42, berkata, idea program itu dicetuskan rakannya, Norshilawati Husin bagi menjejak rakan lama melalui laman sosial dan telefon.

"Ada yang berpisah lebih 20 tahun kerana berpindah atau bertugas di luar Bukit Gambir.

"Pertemuan ini sebagai permulaan untuk menemukan semula rakan sekolah SMBG dan keluarga masing-masing.

"Bukan mudah untuk mengumpulkan mereka kerana masing-masing terikat dengan tugas dan komitmen keluarga.

"Tetapi apabila bertemu, kami melepaskan rindu dengan mengimbau zaman persekolahan," katanya yang menjadikan pekarangan rumahnya di Kampung Simpang 5 Pekan sebagai lokasi pertemuan itu.

Beberapa aktiviti diadakan sempena pertemuan itu antaranya tahlil ringkas untuk ibu bapa, bekas guru serta rakan yang meninggal dunia, pelantikan ahli jawatankuasa, sembang santai dan karaoke.

Rakannya, Lizah Tamyiz pula berkata, pertemuan kali pertama itu amat menyeronokkan kerana dapat berjumpa rakan lama yang terpisah lebih 20 tahun.

"Pertemuan pertama ini juga membolehkan kami melantik Norshilawati sebagai pengerusi bagi merangka pertemuan lebih besar nanti," katanya.
 
SUMBER: HARIAN METRO, 14 FEBRUARI 2014

08 Februari 2014

REMPUH LORI BAWA MUATAN KIMIA

Wartawan Sinar Harian
        Rempuh lori bawa muatan kimia
Keadaan lori dipandu Khairul Akram selepas merempuh belakang lori yang membawa bahan kimia.                                                      
                     
LEDANG – Seorang pemandu dan kelindan terselamat dalam kemalangan selepas melalui detik cemas merempuh belakang lori yang sarat membawa muatan bahan kimia di Kilometer 145.5 Lebuh Raya Utara Selatan (arah selatan) berhampiran Plaza Tol Pagoh, semalam.

Dalam kejadian jam 6 pagi itu, sebahagian kimia membuat serbuk pencuci yang dibawa lori dua tan terbabit tumpah di lebuh raya berkenaan.

Bagaimanapun, Khairul Akram Sunye, 28, bersama rakannya berusia 20-an serta pemandu lori berumur lingkungan 50-an tidak mengalami sebarang kecederaan.

Khairul Akram yang masih terkejut dengan insiden itu memberitahu, dia bertolak dari Melaka jam 4.30 pagi untuk menghantar bahan membuat garisan jalan raya di Kluang, Johor.

Menurutnya, apabila tiba di tempat kejadian, dia cuba memotong sebuah lori di hadapan, tetapi tidak berjaya menyebabkan kenderaannya hilang kawalan dan merempuh belakang lori terbabit.

“Saya tidak sangka lori yang dilanggar itu membawa bahan kimia dan mengetahuinya apabila lihat cecair tumpah mengalir atas jalan.

“Saya bernasib baik kerana bahan ini (kimia) bukan jenis letupan...jika tidak, pasti perkara lebih buruk berlaku,” katanya.

Khairul Akram berkata, dia bersyukur dapat keluar menyelamatkan diri walaupun bahagian hadapan lori dipandunya remuk akibat pelanggaran itu.

“Insiden ini merupakan pengalaman buruk dan ia pertama kali berlaku sejak enam tahun menjadi pemandu lori di syarikat pengangkutan di Meru, Klang,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Gambir, Rahman Jaafar berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 6.22 pagi dan bergegas ke tempat kejadian bersama lima anggota dengan satu jentera.

Katanya, bomba mengambil tindakan pantas membersihkan kesan tumpahan bahan kimia itu di atas lebuh raya kerana kesannya boleh menyebabkan kegatalan jika terkena kulit.

“Kerja-kerja tersebut mengambil masa hampir 30 minit dan operasi berakhir jam 6.54 pagi,” katanya.
 
SUMBER: SINAR HARIAN, 08 FEBRUARI 2014

TIADA KAD PENGENALAN DIRI SEJAK DILAHIRKAN

Wartawan Sinar Harian

        Tiada kad pengenalan diri sejak dilahirkan
Els Syafawi bersama anak sulungnya menunjukkan sijil kelahiran anak keduanya yang tidak mempunyai maklumat dirinya sebagai bapa.                                                      
                     
LEDANG – Seorang bapa runsing memikirkan masa depan dua anaknya kerana dirinya tidak mempunyai sijil kelahiran dan kad pengenalan diri sejak dilahirkan.

Els Syafawi Abdullah, 34, berkata, kerana ketiadaan dokumen itu, dua anaknya tidak boleh didaftarkan atas namanya sebagai bapa kandung.

Katanya yang berasal dari Bukit Kangkar, anak sulung, Khairah Najwa, 5, bersama Khayyum Alha, 1, kini berbin dan berbintikan Abdullah.

Els Syafawi berkata, dia diserahkan seorang lelaki kepada keluarga Orang Asli di Teluk Intan, Perak selepas dilahirkan bersama sijil kelahiran.

“Saya dipelihara bapa angkat (Orang Asli) selama lima tahun. Selepas dia meninggal, saya hilang arah dan merayau di Kampar, Perak dan bertemu seorang lelaki yang bekerja tukang sapu.

“Warga emas itu bawa saya pulang ke rumah dan tinggal bersama dengannya, malangnya meninggal dunia tiga tahun kemudian akibat sakit tua,” katanya, di sini.

Els Syafawi berkata, anak kepada warga emas terbabit mengambil alih menjaganya, namun setelah dua tahun bersama keluarga angkat baharunya itu, dia nekad merantau ke Kuala Lumpur kerana mahu berdikari pada usia 10 tahun.

Katanya, selepas 16 tahun berada di Kuala Lumpur dan Shah Alam dengan bekerja sebagai pembantu kedai makan, dia berhijrah ke Johor Bahru dengan melakukan pekerjaan sama.

“Saya berhijrah bekerja ke Seremban, Negeri Sembilan selepas dua tahun di Johor Bahru. Di sana, saya berkenalan dengan isteri, Hazlina Elias, 32, kemudian mendirikan rumah tangga pada 2008.

“Ketika berkahwin, saya menggunakan salinan pengenalan diri sementara yang dibuat ketika usia 17 tahun di sebuah pejabat pendaftaran di Shah Alam atas sebab mahu membeli motosikal,” katanya.

Beliau berkata, kesulitan berlaku semasa mahu mendaftarkan kelahiran anak kedua apabila dikesan dokumen itu tidak sah.

Manakala anak sulung pula dibintikan Abdullah kerana dilahirkan tidak cukup bulan.

“Saya ke Pejabat Pendaftaran di Putrajaya dan perlu mencari saksi daripada kalangan ahli keluarga kandung bagi memudahkan proses membuat kad pengenalan baharu.

“Ia sukar kerana saya tak tahu latar belakang keluarga kandung,” katanya.
 
SUMBER: SINAR HARIAN, 08 FEBRUARI 2014

06 Februari 2014

CABARAN ASPIRASI RENTAP TAKRAW TARIK BAKAT MUDA

Oleh Hai Rozzaman Jalal

Ledang: Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ledang bersama Kelab Sukan dan Rekreasi Komuniti Ledang akan menganjurkan program Cabaran Aspirasi Rentap Takraw, 1 Mac ini.

Ketua Pemuda UMNO Ledang, Sahrihan Jani, berkata pertandingan itu diadakan bagi menarik golongan muda dalam Parlimen Ledang yang meminati permainan tradisi itu menyertai cabaran tersebut.

Katanya, pertandingan itu dibuka kepada dua kategori iaitu remaja bawah 18 tahun dan senior yang akan diadakan di Dewan Serbaguna Anjung Batu 2, Tangkak.

"Tiada yuran penyertaan dikenakan bagi kategori remaja manakala kategori senior bayaran RM20 dikenakan," katanya.

Hadiah wang tunai

Sahrihan berkata, pihaknya menawarkan hadiah wang tunai selain trofi bagi pemenang kategori senior dan remaja dengan tarikh tutup penyertaan dan pengundian akan diadakan pada 22 Februari jam 5 petang di Dewan Serbaguna Anjung Batu 2, Tangkak.

"Mana-mana pasukan yang ingin menyertai pertandingan dan mahu mendapatkan keterangan lanjut boleh menghubungi Rizal Sharif (010-7177091) atau Norizan Azali (013-6200202)," katanya.
 
SUMBER: BH, 06 FEBRUARI 2014

05 Februari 2014

CABARAN TANGANI KEBAKARAN TANAH GAMBUT


Oleh Hai Rozzaman Jalal
Seramai 40 anggota bomba dan penyelamat berkampung di Kampung Sengkang Batu 20, dekat Bukit Gambir, di Johor, sejak 17 Januari lalu.

Mereka adalah anggota Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Gambir, Tangkak, Zon Muar, Labis, Segamat Putra dan Segamat Jalan Abdullah, yang bertungkus-lumus memadam kebakaran kebun tanah gambut seluas 40 hektar.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Gambir, A Hamid Awaludin, berkata mereka terpaksa menggunakan beberapa kaedah dan pendekatan baru bagi mengawal dan memadam api yang memusnahkan kebun kelapa sawit, pisang, jambu dan belukar milik penduduk setempat.

Katanya, setakat ini, kira-kira 40 peratus daripada keseluruhan 40 hektar kebun yang terbakar itu berjaya dipadamkan walaupun ia menyebabkan asap tebal. Keadaan itu bagaimanapun tidak menjejaskan penempatan penduduk yang terletak jauh dari kawasan kebakaran.

Guna pendekatan baharu

A Hamid berkata, usaha memadam kebakaran sedang giat dijalankan, termasuk menggunakan beberapa pendekatan baharu bagi mengawal kebakaran daripada terus merebak.

"Semburan secara terus pada bara api selain menggunakan alat perenjis air antara kaedah yang digunakan.

"Kami turut membuat takungan sebagai sumber air, malah ia juga akan meresap dan melembapkan tanah, sekali gus membantu memadamkan bara api dalam tanah yang berpotensi terbakar semula," katanya.

Selain itu, katanya, parit berdekatan turut disekat dan dibina empangan bagi memastikan sumber air tidak berkurangan.

Katanya, beberapa lokasi kebakaran baharu turut dikesan berikutan keadaan cuaca panas dan berangin menyebabkan api sukar dikawal.

10 jam setiap hari

"Kerja memadam dilakukan selama sepuluh jam setiap hari bermula 8 pagi hingga 6 petang berikutan kawasan tanah gambut yang terbakar itu sukar dipadamkan.

"Kami menggunakan enam van, sebuah lori, tiga kenderaan utiliti sukan (SUV) dan enam pam air untuk kemudahan logistik memandangkan jentera bomba tidak boleh memasuki kawasan kebakaran," katanya.

A Hamid berkata, kawasan berkenaan adalah satusatunya lokasi titik panas di daerah itu dan pernah terbakar pada 2011, dipercayai akibat cuaca panas serta pembakaran terbuka dilakukan penduduk kampung.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gambir, M Asojan, berkata pembakaran secara terbuka berisiko untuk merebak ke kawasan berhampiran dan sekiranya tidak dapat dikawal, ia boleh menyebabkan kerugian harta benda.

Katanya, semua pihak perlu memberikan kerjasama dan mengelakkan daripada melakukan pembakaran terutama di kawasan kebun dalam keadaan cuaca panas dan berangin ketika ini.

"Akibat perbuatan segelintir penduduk yang membuat pembakaran terbuka, kira-kira 40 hektar kebun milik penduduk di Sengkang Batu 20 ini hangus terbakar apabila api merebak ke kawasan tanah gambut.

"Meskipun kebakaran itu masih terkawal dan jauh dari penempatan penduduk, saya nasihatkan penduduk supaya tidak melakukan sebarang pembakaran terbuka bagi mengelakkan kebakaran besar," katanya.

Asojan turut memuji semangat kental anggota bomba yang terbabit dalam operasi itu dan yakin dengan keupayaan pihak bomba mengawal kebakaran dengan kemudahan serta peralatan sedia ada.
 
SUMBER: BH2, 05 FEBRUARI 2014

80 PENUNTUT UKM SERTAI OPKIM

utusanjohor@utusan.com.my
HAMIM Samuri (tiga dari kiri) beramah mesra dengan pelajar UKM yang menyertai Operasi Khidmat Masyarakat 10 Penjuru Darul Takzim 2014 di SK Serom 3, dekat Sungai Mati, Ledang, Johor, baru-baru ini.

LEDANG 4 Feb. - Seramai 80 penuntut Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menimba pengalaman baharu apabila menjadi anak angkat beberapa keluarga di sekitar Serom, dekat sini baru-baru ini bagi mengenali tradisi dan budaya masyarakat negeri ini.

Program Operasi Khidmat Masyarakat (Opkim) 10 Penjuru Darul Takzim 2014 itu anjuran Persatuan Mahasiswa Anak Johor (Permaj) dan dilancarkan di lapan kawasan di negeri ini secara serentak.

Majlis penyerahan anak angkat itu dilakukan di Sekolah Kebangsaan Serom 3 yang disempurnakan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri merangkap Ahli Parlimen Ledang, Datuk Ir. Hamim Samuri dan turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom, Abd. Razak Minhat.

Daerah ini dipilih untuk pelancaran program selama lima hari itu melibatkan keluarga angkat di Kampung Serom 1, 2, 3, dan 4 dan istimewanya turut disertai seorang peserta antarabangsa.

Penuntut kursus Pengajian Bahasa Asing, Universiti Tokyo, Jepun, Atsonori Fujii, 22, tertarik dengan keunikan masyarakat berbilang kaum di negara ini dan menjadi anak angkat dalam program itu merupakan peluang untuknya mengenali lebih dekat masyarakat Melayu.

Dia yang sedang mengikuti kursus jangka pendek selama enam bulan bagi mempelajari Bahasa Melayu di Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma) di UKM menyifatkan masyarakat desa masih berpegang teguh kepada nilai-nilai kemelayuan yang kaya dengan adab dan budaya sopan santun.

"Saya akui pada awalnya berasa kekok dengan gaya hidup masyarakat di kampung terutama menikmati hidangan menggunakan tangan selain terpaksa bertanya berulang kali kerana tidak memahami perbualan mereka.

"Bagaimanapun hasil bantuan rakan-rakan, semua halangan itu dapat diatasi dan memang diakui, hati berat untuk meninggalkan keluarga angkat selepas lima hari di rumah mereka," katanya yang boleh bertutur dan memahami bahasa Melayu.

Antara pengalaman menarik dilaluinya adalah berpeluang mengacau dodol yang dimasak penduduk dan jika berpeluang dia ingin kembali lagi ke kampung berkenaan dengan membawa bersama keluarganya.

"Saya kagum kerana rakyat Malaysia yang berbilang kaum, agama dan budaya berbeza dapat hidup dengan aman harmoni serta saling memahami dan menghormati antara satu sama lain.

"Ini membuatkan Malaysia istimewa berbanding negara lain di Asia," katanya sambil memberitahu pensyarah UKM memanggilnya dengan nama Harith bagi mendekatkan lagi dirinya dengan masyarakat di negara ini.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 05 FEBRUARI 2014

03 Februari 2014

GERAI RAKYAT TEMPATKAN SEMULA 45 GERAI

Abd. Razak Minhat

LEDANG 2 Feb. - Kerajaan merancang membina gerai rakyat menggantikan kesemua 45 gerai di sepanjang Jalan Tangkak-Muar untuk dijadikan satu produk pelancongan baharu selepas bandar Tangkak dikenali sebagai bandar tekstil.
 
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom, Abd. Razak Minhat berkata, gerai yang terlibat ialah dari Parit Bunga sehingga ke Pekan Rawang yang menjual makanan laut, buah-buahan tempatan, air jambu, pisang goreng dan barangan Industri Kecil dan Sederhana (IKS).
 
"Gerai-gerai tersebut akan disusun semula dan ditempatkan di satu kawasan yang sudah dikenal pasti di antara Parit Bunga dan Rawang.
 
 
Kawasan perniagaan tersebut akan dilengkapkan dengan tempat meletak kereta dan kemudahan lain.
 
 
"Langkah ini juga bagi memastikan lalu lintas tidak terganggu. Gerai-gerai itu perlu dikumpul di satu kawasan khas bagi menyeragamkannya kerana ketika ini kedudukannya berterabur," katanya ketika ditemui di Pusat Khidmat DUN Serom, di Pekan Serom 3, di sini hari ini.
 
Beliau berkata, ketika ini kebanyakan mereka berniaga di hadapan rumah masing-masing dan terdapat gerai kelihatan uzur serta situasi itu memberi imej kurang baik kepada pihak luar yang pertama kali berkunjung ke daerah ini.
 
Katanya, kedudukan laluan tersebut amat strategik untuk dibangunkan dengan gerai rakyat kerana menghubungkan dua plaza tol di daerah ini iaitu di Tangkak dan Bukit Gambir selain tidak jauh dari kawasan rekreasi Gunung Ledang.
 
Menurut Abd. Razak, projek penempatan semula gerai-gerai berkenaan akan menjadi satu tarikan baharu terutama 17 gerai makanan laut yang menjual kupang, lokan, siput serta udang galah yang sememangnya terkenal di laluan itu sebelum ini.
 
Dalam pada itu, mulai tahun ini katanya, kesemua peniaga berkenaan diarahkan menganjakkan gerai masing-masing pada jarak kira-kira tiga meter dari bahu jalan bagi memastikan kebersihan dan keselamatan terjamin.
 
Abd. Razak berkata, peraturan Majlis Daerah Tangkak (MDT) itu bertujuan memastikan keselamatan peniaga serta pelanggan bagi memastikan tidak mengganggu lalu lintas, notis sudah diberikan dan jika ingkar tindakan tegas akan dikenakan.
 
"Sebelum ini terdapat gerai yang diletakkan berhampiran dengan bahu jalan dan ini menimbulkan rasa kurang selesa dan tidak selamat kepada pengguna jalan raya. Ada pelanggan yang tidak mahu turun dan membeli dari dalam kereta.
 
"Begitu juga rungutan mengatakan terdapat gerai yang tidak mengamalkan kebersihan. Dengan peraturan baharu dikuatkuasakan ini mereka diwajibkan berniaga di belakang parit besar di sepanjang jalan itu," ujarnya.
 
Beliau juga meminta peniaga terutama makanan laut supaya mengutamakan aspek kebersihan dengan menempatkan kupang dalam bekas khas bagi mengelak dihinggapi lalat, selain membuang sisa kupang di tempat yang betul.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 03 FEBRUARI 2014