TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

20 Disember 2014

SASAR LEDANG BEBAS DENGGI

ir.HAMIM Samuri (dua dari kiri) menziarahi dan beramah mesra dengan
HAMIM Samuri (dua dari kiri) menziarahi dan beramah mesra dengan warga emas, Ithnin Ghazali semasa Program Gerak Mesra dan Anti Denggi Zon Bukit Gambir dan Mini Karnival Pesta Rakyat Masyarakat Gambir di Dewan Serbaguna Bukit Gambir dekat Ledang, Johor,kelmarin.
LEDANG 19 Dis. – Ledang muncul sebagai daerah kedua terendah bagi kes denggi di negeri ini dan usaha membanteras tempat pembiakan nyamuk aedes perlu dite­ruskan sehingga berjaya mencapai tahap bebas sepenuhnya.
 
Ahli Parlimen Ledang, Datuk Ir. Hamim Samuri berkata, antara yang perlu dilakukan ialah melalui kempen-kempen sedia ada selain gotong-royong membersihkan kawasan yang berpotensi menjadi pembiakan nyamuk aedes.
 
“Selain itu kita perlu terus mengamalkan gaya hidup sihat yang berkualiti. Daerah ini di tempat kedua paling bawah berlaku kes denggi, ini bermakna Ledang adalah daerah kedua terbaik dalam Kempen Johor Bebas Denggi.
 
“Jika dahulu kawasan Ledang di tempat teratas mengenai kes denggi namun hasil kesedaran dan sokongan masyarakat menjaga kebersihan persekitaran kediaman mereka, kini kes berkenaan sudah menurun,” katanya.
 
Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Program Gerak Mesra dan Anti Denggi Zon Bukit Gambir dan Mini Karnival Pesta Rakyat Masyarakat Gambir di Dewan Serbaguna Bukit Gambir, dekat sini kelmarin.
 
Program anjuran Pusat Daerah Mengundi (PDM) Pekan Bukit Gambir Barat dan Majlis Daerah Tangkak itu turut dihadiri Pengerusi PDM, Abu Bakar Md. Affandi dan Penghulu Mukim Grisek, Ishak Abu Bakar.
 
Statistik terbaharu demam denggi di negeri ini dari awal tahun hingga 7 Disember lalu menunjukkan daerah ini kedua terendah iaitu 0.4 peratus diikuti Mersing (2 peratus), Segamat (3 peratus), Batu Pahat (4.2 peratus), Muar (5 peratus), Kluang (7 peratus) dan paling tinggi Johor Bahru (67 peratus).
 
Justeru, Hamim berharap penduduk di sini bersama-sama memikul tanggungjawab menjaga kebersihan di kawasan masing-masing dan kesedaran bahaya demam denggi akan dapat terus diterjemahkan dalam bentuk tindakan.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 20 DISEMBER 2014

18 Disember 2014

KONVOKESYEN TAJ LEDANG RAI 216 MURID

ZULHISHAM ISAHAK  
HAMIM Samuri menyampaikan sijil sambil disaksikan oleh Khalid Ithnin (kanan) semasa majlis Konvokesyen TAJ Kali Ke-6 Daerah Ledang 2014 di Tangkak, Johor, baru-baru ini.

Pegawai Pendidikan Agama Daerah Ledang, Khalid Ithnin berkata, mereka terdiri daripada kanak-kanak yang mengikuti pembelajaran selama dua tahun daripada 16 buah kelas TAJ di sini sejak berusia lima tahun lagi.
 
Katanya, sepanjang mengikuti pembelajaran di TAJ, mereka dididik mengikut silibus yang disediakan bagi memupuk keyakinan diri, berani bersaing dengan rakan selain belajar membaca dan menulis.
 
“Kita memberikan penghargaan kepada kanak-kanak yang berjaya mengikuti kelas TAJ selama dua tahun agar mereka berasa gembira dan menanamkan semangat untuk terus belajar dan berjaya dalam pelajaran khususnya pendidikan agama.
 
“Harapan guru dan ibu bapa semoga mereka akan terus berjaya dan menggunakan ilmu yang ada untuk memajukan agama, bangsa dan tanah air sebagai pelapis kepimpinan akan datang,” katanya pada Majlis Konvokesyen TAJ Daerah Ledang kali ke-6 di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Tangkak, di sini kelmarin.
 
Perasmian disempurnakan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ir. Hamim Samuri yang turut dihadiri Penolong Pegawai Pendidikan Agama Daerah (PPAD) Ledang, Sairozi Subakhir dan Penyelia TAJ Daerah Ledang, Mohd. Khir Abdullah.
 
Menurut Khalid, ibu bapa mempunyai tanggungjawab yang besar untuk menerapkan nilai agama, budaya dan adat resam dalam diri anak mereka untuk cemerlang dari sudut akademik dan kerohanian.
 
Sementara itu, Hamim dalam ucapannya berkata, kerajaan sangat prihatin dengan masa depan anak-anak khususnya dalam pendidikan agama Islam dengan menyalurkan secara berterusan peruntukan kepada sekolah agama di negeri ini.
 
Katanya, dengan usaha kerajaan secara berterusan, umat Islam akan terus mempunyai jati diri yang kukuh dan kefahaman terhadap agama Islam yang betul di samping menguasai ilmu sama ada akademik mahu pun kerohanian.
 
 
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 18 DISEMBER 2014