TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

17 Mac 2015

PENDUDUK KESAL MASJID LAMA KAMPUNG BEKOH DIROBOHKAN

RAMLI ABD. RAHMAN menunjukkan gambar asal Masjid Kampung Bekoh berusia 117 tahun yang dirobohkan bagi digantikan dengan masjid baharu di Kampung Bekoh dekat Ledang, Johor, kelmarin.
 
LEDANG 16 Mac – Sebilangan besar daripada 1,130 umat Islam di Kampung Bekoh, dekat sini kecewa dan terkilan kerana masjid bersejarah dan tertua di kampung itu dirobohkan bulan lalu tanpa persetujuan mereka.
Penduduk mendakwa bangunan masjid berusia 117 tahun itu mempunyai nilai sejarah yang besar, antaranya satu masa dahulu pernah menjadi tempat pertemuan dan perbincangan Wali Songo, pendakwah terkenal Nusantara.
 
Seorang penduduk, Ramli Abd. Rahman, 63, berkata, masjid itu juga unik kerana seni bina mirip Masjid Agong Danak serta Masjid Sunan Kalijaga di Indonesia dan sememangnya wajar dipulihara sebagai warisan sejarah.
 
“Satu sebab masjid ini dirobohkan kerana disahkan tidak selamat digunakan. Keputusan ini dibuat dalam mesyuarat melibatkan ahli jawatankuasa masjid dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), tetapi tanpa melibatkan penduduk.
 
“Walaupun sudah tidak digunakan untuk bersolat, masjid ini masih dibuka untuk aktiviti se­perti kelas mengaji al-Quran untuk golongan dewasa dan kanak-kanak pada setiap petang,” katanya ditemui di sini.
 
Sementara itu, Shahril Sapingi, 40, sedih apabila papan dan tiang masjid yang dirobohkan itu diambil dan digunakan untuk membina sebuah madrasah persendirian yang terletak berhampiran kampung tersebut.
 
“Selepas kira-kira seminggu masjid dirobohkan, struktur utama bangunan masjid seperti papan dan tiang diambil.
 
“Kami tidak terlalu marah jika bahan binaan itu masih berada di masjid ini, tetapi sebaliknya berlaku,” katanya.
 
Zazali Osman, 58, pula berkata, bapanya, Osman Maarof, 84, generasi lama kampung itu menitiskan air mata melihat masjid tersebut dirobohkan kerana rumah ibadat itu memberi makna besar kepada mereka.
 
Sementara itu, Ketua Kampung berkenaan, Arshad Haron ketika dihubungi berkata, masjid tersebut dirobohkan mengikut prosedur yang betul dan perkara itu telah dimaklumkan kepada penduduk sejak dua tahun lalu.
 
Pejabat agama daerah juga membenarkan tindakan itu kerana masjid lama itu sudah tidak selamat digunakan dan akan diganti dengan Dewan Serbaguna Transformasi Balai Islam.
 
“Majlis Fatwa negeri juga membenarkan tapak berkenaan dibina dewan tersebut. Ini semua untuk kemudahan penduduk setempat yang sebelum ini mahukan sebuah dewan serbaguna dibina di kampung ini,” katanya.
 
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 17 MAC 2015

Tiada ulasan: