ABD. Razak Minhat (tengah) memasukkan padi ke dalam mesin PGU untuk diproses
menjadi beras sewaktu majlis Perasmian Tanaman Padi Kaedah SRI dan Penyampaian
Sijil Mygap serta Mesin PGU di Kampung Kesang Tasek, Sungai Mati, Ledang, Johor,
kelmarin. – UTUSAN/Ishak Rahmad.
LEDANG 27 Nov. - Johor akan mengeluarkan Beras Wangi Sri Ledang
iaitu produk beras wangi pertamanya tidak lama lagi dalam usaha menampung
keperluan domestik selain mengurangkan import bahan makanan itu sehingga lima
peratus setahun.
Pegawai Pertanian Daerah Ledang, Abdullah Rashidi berkata, usaha komersial
beras daripada varieti MRQ76 itu sudah dilakukan awal tahun ini melibatkan lima
buah kawasan sawah padi utama dengan keluasan kira-kira 809 hektar di sini.
“Beras wangi ini akan menjadi produk istimewa daerah ini yang mungkin
dinamakan Beras Wangi Sri Ledang. Kualitinya setanding beras wangi import dan
kini ditanam di Kesang Tasik, Pulau Penarek, Telok Rimba, Kesang Gate, Pulau
Penarek dan Sawah Ring.
“Kita mahu mengurangkan import beras wangi antara dua hingga lima peratus
yang kini berjumlah RM500 juta setahun,” katanya ditemui selepas majlis
pelancaran Tanaman Padi Kaedah SRI, Penyampaian Sijil Mygap dan Mesih PGU di
Kesang Tasik, di sini semalam.
Majlis itu dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom, Abd.
Razak Minhat.
Abdullah berkata, sebagai langkah awal, pesawah-pesawah di sini dibekalkan
dengan mesin kisar padi yang mempunyai lima fungsi bagi membantu dan memudah
pengasingan beras selain dapat menambah pendapatan.
Katanya, ketika ini terdapat dua mesin berkenaan untuk kegunaan di Kesang
Tasik serta Kesang Gate dan peralatan buatan Thailand itu pertama kali digunakan
di negeri ini malah pada masa akan datang sebanyak 25 lagi mesin akan dibawa
masuk.
Mesin tersebut, ujarnya, mempunyai lima peranan utama iaitu mengasingkan padi
berkenaan kepada beras wangi, beras perang dan beras hancur selain serkam dan
dedak yang boleh dijual sebagai baja serta makanan ayam.
Bagi jangka masa panjang, Abdullah berkata, pihaknya merancang untuk
menjadikan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) sebagai pihak yang
mengkormesialkan Beras Wangi Sri Ledang termasuk usaha pembungkusan, pelabelan
dan pemasaran.
“Namun sebelum itu kita merancang untuk bekerjasama dengan Institut
Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) mendirikan sebuah kilang
memproses beras wangi di Teluk Rimba supaya produktiviti dalam skala besar dapat
dihasilkan.
“Kilang itu juga akan memproses hasil beras sama dari Negeri Sembilan dan
Melaka. Selain itu kita juga akan terus membaiki prasarana di kawasan sawah padi
di sini yang merupakan dikategorikan sebagai bukan jelapang padi,” katanya.
Menurut beliau, Ledang merupakan perintis kepada penghasilan beras wangi di
negeri ini dengan produktiviti yang tinggi berbanding negeri lain dan dijangka
menjadi model untuk daerah lain bagi menghasilkan beras wangi.
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 28 NOVEMBER 2014
Tiada ulasan:
Catat Ulasan