PENGUNJUNG SETIA

02 Ogos 2009

GEM..BLONG ATAU GEMB..LONG

Ditulis oleh Zulfikri bin Aman (Selipar Hijau/ Jelajah Johor)
Ahad, 02 Ogos 2009 00:00 | 76 hits
















BAGI masyarakat Jawa, gemblong sejenis makanan rasanya
seperti lemang, merupakan makanan tradisional wajib atau
'mesti ada' apabila mengadakan kenduri kahwin atau majlis-
majlis keramaian.

Seorang penduduk kampung di Kampung Melayu Raya,
Sagil Ledang, yang rajin menyediakan juadah itu,
Salbiah binti Said, 44, sebutan gemblong yang disebut
dengan dua suku kata iaitu, gemb.. dan long..
menambahkan lagi keunikannya.

Lebih-lebih lagi, katanya, kalau tersilap menyebutnya,
ia boleh diterjemahkan sebagai gila dalam bahasa Jawa.

Juadah itu disediakan dengan mengadunkan pulut, kelapa
dan sedikit garam yang dikukus selama 20 minit dan
apabila separuh masak, ia ditumbuk sehingga hancur
sebelum proses untuk menekan dan meratakannya
di dalam acuannya (bekas).

Ia kemudian kukus semula selama 10 minit dan
siap untuk dihidang. Gambar Norlieza Kadmin.

SUMBER: PORTAL KHABAR ORANG JOHOR
MEDKOM.MY 2 OGOS 2009

Tiada ulasan: