TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

25 Julai 2012

RELA BANTU POLIS TANGANI JENAYAH

LEDANG: Seramai 498 anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) Mukim Bukit Gambir, di sini, terbabit dalam Program Rondaan Malam bagi membantu polis menangani dan mencegah jenayah.

Pegawai Rela Daerah Ledang, Mohd Al-Rashidy Amran berkata, program itu akan diperluaskan di seluruh daerah berkenaan dalam tempoh terdekat.

"Ia program yang mampu memberi manfaat kepada orang ramai. Kami harap kerjasama dengan polis ini dapat dikukuhkan lagi melalui program lain yang akan dirancang.

"Pada masa sama, program ini juga membantu mengurangkan indeks jenayah," katanya pada pelancaran Program Rondaan Malam dan taklimat keselamatan di Pusat Operasi Rela Mukim Bukit Gambir, semalam.

Pelancaran dilakukan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gambir, M Asojan, manakala taklimat keselamatan disampaikan Ketua Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang, Asisten Superintendan Azmi Ali.

Turut hadir Ketua Perhubungan Rela Mukim Bukit Gambir, Mohd Yasir Mohed dan penolongnya, Lim Kim Yeow.

Pada masa sama, Al-Rashidy turut berharap lebih ramai anggota masyarakat menyertai Rela.

"Anggota Rela dibayar elaun dan dilindungi insurans ketika bertugas," katanya.

Sementara itu, Asojan berkata, setiap anggota Rela perlu mempunyai jati diri dan disiplin tinggi kerana ia mencerminkan semangat serta sikap sebenar mereka dalam pasukan.

SUMBER: HARIAN METRO, 27 JULAI 2012

Tiada ulasan: