LEDANG 1 Sept. - Kesukaran mendapatkan tapak pertanian berskala kecil
kini bukan lagi satu masalah buat penduduk bandar malah ia boleh
dikomersialkan menerusi pertanian baharu dengan kaedah akuaponik yang
lebih mesra alam dan menjimatkan.
Dibangunkan oleh Pejabat Pertanian Ledang, teknik pertanian moden itu
boleh menjimatkan wang dapur sekeluarga terutama bagi belanja membeli
sayur dan ikan segar dan boleh diusahakan di mana-mana saja seperti di
laman rumah dengan hasil boleh dituai dalam tempoh yang singkat.
Berkonsepkan 4T iaitu tanam, ternak, tinggal dan tuai, akuaponik yang
menggabungkan penanaman dan pemeliharaan ikan dalam satu bekas
bertingkat menjurus kepada pertanian bandar dengan hasil tuaian bersifat
organik kerana ia tidak menggunakan bahan kimia.
Pegawai Pertanian Daerah Ledang, Abdullah Rashidi berkata, menerusi
kaedah berkenaan pengusaha boleh menanam pelbagai jenis sayur seperti
salad, sawi, cili, terung, bendi dan pada masa sama memelihara ikan air
tawar atau udang galah dalam bekas khas.
Katanya, menerusi kaedah itu, air daripada bekas takungan ikan
berkenaan akan disalurkan ke bahagian atas untuk memberikan baja kepada
sayur-sayuran menerusi mesin dan injap khas yang juga bertindak
membersihkan kotoran.
"Pokok memerlukan baja daripada ikan iaitu ammonia nitrat dan kaedah
ini secara automatik menyalurkan air ke bahagian yang memerlukan tanpa
perlu pemilik menjaganya. Ia amat mesra alam dan tidak perlu dijaga
dengan rapi seperti sayur-sayuran biasa.
"Air ternakan ikan atau udang akan naik ke bahagian atas (tanaman)
menerusi pam air yang dipasang bagi membekalkan nutrien yang diperlukan
oleh pokok menerusi najis ikan berkenaan," katanya ketika ditemui di
pejabatnya di bandar Tangkak, kelmarin.
Abdullah berkata, kaedah pertanian itu sudah lama diperkenalkan dan
dengan wujudnya peralatan baharu seperti injap mampu melaksanakan tugas
tanpa perlu pemantauan seterusnya memberi lebih ruang penyesuaian
terutama bagi yang tidak memiliki kawasan tanah pertanian.
Beliau menjelaskan, penanaman dan pemeliharaan ikan itu dibuat dalam
bekas khas dua tingkat sebesar kira-kira satu meter yang diisi dengan
hidraton atau guli tanah liat atau batu sungai yang mampu bertahan
selama 10 tahun serta mesin penyedut air dan injap.
Katanya, hasil boleh dituai dalam tempoh kira-kira dua minggu
bergantung kepada jenis tanaman manakala ikan atau udang galah
memerlukan tempoh lima bulan.
"Sebenarnya kami mulakan program ini untuk memberi ruang kepada
penduduk bandar khususnya yang mahu bertani tetapi kekurangan tanah,
sekurang-kurangnya ia mampu menjimatkan banyak wang untuk membeli
sayur-sayuran dan ikan setiap minggu," katanya.
Abdullah menjelaskan, kaedah itu boleh dibuat sendiri oleh mereka
yang berminat mengikut kesesuaian, namun pihaknya juga menawarkan
peralatan pada harga RM600 dan RM900 setiap unit bergantung kepada saiz.
Kata beliau, pihaknya juga menyediakan khidmat nasihat kepada yang
berminat mengusahakan kaedah pertanian berkenaan dan sebarang pertanyaan
lanjut boleh menghubungi talian 06-9786570.
SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 02 SEPTEMBER 2013
Tiada ulasan:
Catat Ulasan