TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

03 Julai 2010

LIMA MINIT PENUH NGERI

PENDUDUK menarik bot penambang yang terbalik berhampiran jeti di Kampung Liang Batu, Tangkak, semalam.

MOHD AMIRUL menunjukkan pancang kayu yang digunakan pelajar untuk menyelamatkan diri.

17 pelajar berdepan detik cemas selepas bot dinaiki karam di Sungai Muar

MUAR: Lima minit tempoh yang amat mencemaskan bagi 17 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Temenggong Ahmad, dekat Kundang Ulu di sini, semalam, apabila mereka terpaksa menyelamatkan diri dan membantu rakan lain selepas bot dinaiki karam di Sungai Muar, tengah hari semalam.

Bot yang sepatutnya hanya boleh memuatkan lima penumpang itu dimasuki air beberapa saat selepas pelajar berkenaan menaikinya menyebabkan mereka terjun ke sungai yang arusnya deras walaupun sebahagiannya tidak pandai berenang.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah hari itu, semua pelajar termasuk empat perempuan, selamat.

Mereka yang tidak memakai jaket keselamatan, menaiki bot berkenaan menyeberangi Sungai Muar yang lazimnya mengambil masa lima minit, untuk pulang ke rumah di Kampung Liang Batu.

Semua mereka bernasib baik apabila kejadian itu berlaku hanya 20 meter dari tebing sungai dan sempat berpaut pada pancang kayu, selain dibantu rakan yang tahu berenang.

"Kejadian berlaku terlalu pantas. Dalam beberapa saat saja bot mulai karam selepas dimasuki air. Kami panik... semua yang menaiki bot itu menjerit ketakutan sehinggakan suasana menjadi kelam kabut.

“Semua pelajar dalam bot terus terjun ke dalam sungai. Mereka yang tahu berenang membantu rakan lain. Malah saya sendiri juga hampir lemas dan terkapai-kapai sebelum sempat ditarik seorang kawan,” kata seorang pelajar terbabit, Mohammad Amirul Hakimi Hanafi.

Ketika menceritakan detik mencemaskan itu, Mohammad Amirul, 14, berkata walaupun kejadian berlaku berhampiran tebing sungai, keadaan arus agak kuat menyebabkan ada di kalangan pelajar yang sukar menyelamatkan diri dan hampir lemas.

Menurutnya, semua pelajar itu, termasuk empat pelajar perempuan adalah kumpulan pertama yang menaiki bot itu, manakala sekumpulan lagi rakan mereka, termasuk guru menunggu giliran menaiki bot di jeti Pekan Kundang Ulu itu.

Pemandu bot, Fuad Hasbullah, 56, bersyukur kerana semua pelajar dibawanya, selamat.

“Mujurlah ada antara mereka sempat berenang dan berpaut di pancang kayu yang terletak berhampiran jeti Kampung Liang Batu. Keadaan mungkin sebaliknya jika berlaku di tengah Sungai Muar kerana arusnya kuat dan air dalam boleh menyebabkan pelajar hanyut serta tenggelam,” katanya.

Katanya, bot yang karam itu baru digunakan sejak akhir Mei lalu, selepas bot penambang biasa digunakan pelajar dan penduduk berulang alik ke Pekan Kundang Ulu, karam di Jeti Kampung Liang Batu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli, berkata siasatan awal mendapati bot itu membawa penumpang melebihi had yang menyebabkannya karam.

Katanya, kira-kira 17 pelajar dan pemandu bot berkenaan sempat menyelamatkan diri dengan berenang ke tebing sungai berikutan lokasi karam hanya terletak 20 meter dari tebing.

“Bot itu sepatutnya hanya membawa kira-kira lima penumpang saja, tetapi sebaliknya, ia membawa melebihi dua kali ganda sehingga menyebabkan bot itu gagal menampung muatan itu lalu karam,” katanya ketika dihubungi.

SUMBER: BERITA HARIAN, 3 JULAI 2010

Tiada ulasan: