TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

09 Mei 2012

RM15,000 SETIAP KELUARGA

Najib Tun Razak dan Rosmah Mansor memegang replika cek RM1.6 bilion bersama ketua-ketua peneroka Felda pada Majlis Sejahtera Peneroka Bersama Perdana Menteri di Felda Jengka Lapan, Jerantut, Pahang, semalam. Turut hadir Adnan Yaakob, Ismail Sabri Yaakob, Ahmad Maslan dan Isa Samad. - BERNAMA
 
JERANTUT 8 Mei - Kira-kira 112,000 warga peneroka Felda hari ini mendapat khabar gembira yang membolehkan mereka tersenyum lebar apabila Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pemberian 'durian runtuh' sebanyak RM15,000 untuk setiap keluarga melibatkan jumlah keseluruhan RM1.689 bilion.

Perdana Menteri berkata, pemberian durian runtuh itu melibatkan tiga fasa iaitu fasa pertama, setiap ketua keluarga akan menerima RM5,000 seorang melibatkan jumlah keseluruhan sebanyak RM563.715 juta.

Untuk pemberian fasa kedua, katanya, sebanyak RM5,000 lagi akan diagihkan kepada isteri peneroka sebagai mengiktiraf peranan yang diberikan oleh golongan tersebut.

Bagi fasa ketiga pula, menurutnya, sebanyak RM5,000 lagi akan diberikan kepada generasi kedua Felda bagi membolehkan bukan sahaja suami malah isteri dan anak warga peneroka juga menerima durian runtuh tersebut.

"Durian runtuh ini adalah lebih hebat daripada Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), ini bukan BR1M tetapi 'broomm' macam bunyi seperti kereta 'broomm.'

"Bukan sahaja generasi pertama Felda dapat, isteri juga dapat dan anak-anak mereka juga dapat," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 50,000 warga peneroka sempena Majlis Sejahtera Peneroka Bersama Perdana Menteri di sini hari ini.

Hadir sama, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Pengerusi Felda, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad.

Najib berkata, durian runtuh itu tidak berakhir begitu sahaja kerana ada pula 'durian gugur' iaitu tabung amanah, 'blue form' atau borang biru untuk saham Felda Global Ventures Holdings (FGVH) kepada warga peneroka dan bantuan untuk dana Yayasan Felda bagi membaik pulih kampung-kampung lama dan tradisional di kawasan Felda.

Beliau berkata, untuk tabung amanah, sebanyak 20 peratus saham FGVH akan dimasukkan ke dalam tabung milik warga peneroka tersebut.

"Kalau FGVH dapat untung RM1.5 bilion seperti mana kita jangka tahun ini, tahun depan tolak cukai dan sebagainya maka setiap warga peneroka akan menerima RM1,331 sebagai tambahan kepada durian runtuh," katanya.

Beliau dalam pada itu berkata, kakitangan Felda juga tidak dilupakan apabila mereka akan diberikan 'pink form' atau borang merah jambu saham serta mendapat bonus khas petugas Felda sebanyak dua bulan setengah.

"Durian runtuh dan durian gugur ini sebenarnya begitu luas pengertiannya, bukan sahaja peneroka, isteri, anak peneroka dan petugas Felda mendapat faedah malah kampung-kampung lama dan tradisional juga dapat.

"Inilah kejayaan kita (kerajaan) menguruskan Felda dan negara dan buktinya durian runtuh dan durian gugur ini dapat diberikan," katanya yang selepas itu mendapat tepukan gemuruh daripada orang ramai yang hadir pada program tersebut.

Sementara itu, dalam sidang akhbarnya, Perdana Menteri berkata, pemberian fasa pertama durian runtuh itu akan diberikan bermula hari ini dan dijangka selesai dalam masa dua ke tiga minggu.

"Fasa kedua akan saya umumkan selepas pemberian fasa pertama selesai dan fasa ketiga akan diberikan selepas penyenaraian FGVH. Ia akan disampaikan oleh jentera Felda dan wakil-wakil rakyat di setiap kawasan," katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 09 MEI 2012

Tiada ulasan: