TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

23 Januari 2010

TUANKU IBRAHIM ISMAIL DIMASYHURKAN SEBAGAI SULTAN JOHOR

TUNKU Ibrahim Ismail melafazkan Watikah Pemasyuran sebagai Sultan Johor yang baru berikutan kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar sambil diperhatikan oleh Tunku Bendahara, Tunku Abdul Majid (kiri) di Istana Besar, Johor Bahru, Johor, 23 Januari. - Utusan/RAJA JAAFAR ALI

MENTERI Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman (kanan) membacakan watikah pelantikan sultan kepada Tunku Ibrahim Ismail (tiga kiri) sebagai Sultan Johor yang baru ekoran kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar di Istana Besar, Johor Bahru, Johor, 23 Januari. - Utusan/RAJA JAAFAR ALI

JENAZAH Almarhum Sultan Iskandar diarak dengan menaiki pedati yang ditarik oleh askar Timbalan Setia Negeri dari Istana Besar ke Makam Diraja Bukit Mahmoodiah di Johor Bahru, Johor, 23 Januari. - Utusan/RAJA JAAFAR ALIJOHOR BAHRU 23 Jan. - Tuanku Ibrahim Ismail, 52, dimasyhurkan sebagai Sultan Johor yang kelima hari ini.

Istiadat pemasyhuran baginda diadakan di tangga Istana Besar, di sini pukul 1.40 petang.

Watikah pemasyhuran Tuanku Ibrahim Ismail dibacakan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman.

Pemasyhuran itu dilangsungkan sebelum jenazah ayahanda baginda, Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail dibawa ke Makam Diraja Bukit Mahmoodiah, di sini untuk istiadat pemakaman.

Tuanku Ibrahim Ismail menggantikan ayahanda baginda yang mangkat semalam pada usia 77 tahun setelah memerintah negeri ini hampir tiga dekad bermula 11 Mei 1981. – Utusan


RAKYAT JOHOR ZIARAH JENAZAH SULTAN ISKANDAR MULAI PAGI INI
23/01/2010 11:01am

JOHOR BAHRU 23 Jan. – Jenazah Almarhum Sultan Johor, Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail yang akan disemayam di Dewan Besar, Istana Besar, di sini boleh diziarahi segenap lapisan rakyat Johor mulai pagi ini.

Menteri Besar Johor, yang mengumumkan kemangkatan Almarhum baginda Sultan Johor, malam tadi, berkata, waktu yang dibenarkan kepada orang awam untuk memberikan penghormatan terakhir kepada Almarhum adalah dari pukul 9 pagi hingga 10.30 pagi.

"Penghormatan terakhir oleh orang kenamaan pula adalah bermula dari pukul 11 pagi sehingga pukul 12.30 tengah hari,” katanya di Bangunan Sultan Ibrahim, Bukit Timbalan.

Abdul Ghani berkata, jenazah Almarhum Sultan akan dibawa dari Istana Besar pada pukul 1.30 tengah hari untuk upacara pemakaman di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah, di sini, pada pukul 2 petang. - Bernama

JENAZAH ALMARHUM SULTAN ISKANDAR SELAMAT DIMAKAMKAN
23/01/2010 6:18pm

JOHOR BAHRU 23 Jan. - Jenazah Sultan Johor, Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail selamat dimakamkan di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah, di sini pukul 4.10 petang.

Almarhum Sultan Iskandar yang memerintah negeri Johor dari 11 Mei 1981 mangkat pukul 7.15 malam semalam di Hospital Pakar Puteri. Almarhum berusia 77 tahun. - Utusan


PAHANG TURUT BERKABUNG SEMPENA KEMANGKATAN SULTAN ISKANDAR
23/01/2010 9:17pm

KUANTAN 23 Jan. - Pahang turut mengisytiharkan tempoh berkabung selama tiga hari bermula hari ini bagi menghormati kemangkatan Sultan Johor, Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Muhammad Safian Ismail berkata selama tempoh berkabung semua kegiatan berunsur hiburan dan keceriaan anjuran kerajaan negeri, jabatan dan agensi kerajaan tidak digalakkan selain bendera negeri perlu dikibarkan separuh tiang.

"Perkara berkenaan telah dimakumkan kepada semua ketua-ketua jabatan di negeri Pahang. Pihak swasta turut digalakkan mengikuti arahan berkenaan,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu perlawanan bola sepak Liga Super antara Pahang dengan Negeri Sembilan yang dijadual malam ini di Stadium Darul Makmur turut ditangguh.

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang, Ahmad Nazri Mat Noor berkata, perlawanan ditunda kepada 9 Feb. - Bernama


SUMBER: UTUSAN MALAYSIA, 23 JANUARI 2010

Tiada ulasan: