TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

22 Januari 2010

PENDUDUK MUAR DIMINTA BERTENANG

Oleh Junita Mat Rasid

MUAR: Penduduk daerah ini diminta bertenang dan jangan mewujudkan spekulasi berhubung kejadian dua surau di Jalan Ismail dan Parit Beting, dekat sini, yang dibakar pihak tidak bertanggungjawab dalam kejadian awal pagi tadi.

Naib Ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim, berkata sebaliknya orang ramai perlu membiarkan pihak polis menjalankan siasatan terperinci berhubung kedua-dua kejadian itu dan menahan mereka yang terbabit.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan berkata, sebarang andaian tidak tepat akan mencetuskan kesan sampingan, emosi dan perasaan tidak baik yang boleh mewujudkan suasana tidak tenteram.

"Saya harap perkara ini tidak berpanjangan dan semua diharap bertenang, jangan mewujudkan spekulasi dan pelbagai andaian. Jangan kita membayangkan kemungkinan itu dan ini (sebaliknya) kita kena ikut fakta dan tidak membuat andaian," katanya kepada pemberita selepas melawat Surau Kampung Parit Beting dan Surau Silaturrahim, Jalan Ismail, di sini.

Dalam kejadian awal pagi tadi itu, dua surau cuba dibakar dengan menggunakan minyak tanah menyebabkan berlaku kerosakan kecil membabitkan langsir, permaidani, cermin tingkap dan pintu.

Kejadian pertama di Surau Silaturahim disedari oleh tiga remaja yang dalam perjalanan pulang melalui surau itu kira-kira jam 2.30 pagi, manakala kejadian di Surau Kampung Parit Beting dipercayai turut berlaku dalam waktu sama tetapi hanya disedari kira-kira jam 11 pagi oleh seorang guru agama yang memasuki ruang solat wanita.

Razali yang juga Ahli Parlimen Muar berkata, pihaknya juga akan mengeluarkan kos bagi membaiki semua kerosakan di kedua-dua surau itu dibaiki segera selepas pihak berkuasa selesai menjalankan siasatan di tempat kejadian berkenaan.

"Secara peribadi saya rasa kesal perkara itu berlaku dan ia tidak seharusnya berlaku di negara ini dan lebih kesal lagi kerana ia berlaku di Muar. Saya tidak tahu apa motif mereka yang melakukannya tetapi saya berharap semua pihak mengambil langkah bagi mengelak ia berpanjangan," katanya.

Selain itu, katanya, beliau turut meminta pihak berkuasa untuk meningkatkan rondaan dengan dibantu oleh Kawasan Rukun Tetangga (KRT) dan Skim Rondaan Rondaan (SRS) di semua rumah ibadat di daerah ini termasuk surau, masjid, gereja, kuil dan tokong bagi membantu pihak berkuasa mengawasi keselamatan kawasan berkenaan.

Katanya, Pemuda Umno Bakri dan Muar juga sudah diminta untuk turut menjaga rumah ibadat di kawasan ini kerana ia menjadi sasaran mudah kepada pihak tidak bertanggungjawab untuk melakukan perkara yang tidak diingini.

Razali berkata, semua pihak perlu memainkan tanggungjawab bagi membendung kejadian itu daripada berterusan kerana ia memberi kesan besar kepada keharmonian masyarakat keseluruhan.

SUMBER: BERITA HARIAN, 22 JANUARI 2010

Tiada ulasan: