TONTON ASTRO AWANI

PENGUNJUNG SETIA

23 Januari 2010

TUNKU IBRAHIM DIMASYHUR SEBAGAI SULTAN JOHOR

TUNKU Ibrahim Ismail menandatangani watikah pemasyhuran baginda sebagai Sultan Johor di Istana Besar, Johor Bahru, jam 10.21 pagi ini sambil diiringi Tunku Bendahara, Tunku Abdul Majid dan Raja Muda Johor, Tunku Ismail Ibrahim (kiri). Gambar (bawah), baginda dilihat mengesat air mata selepas selesai menandatangani watikah itu. - Foto Zain Ahmed

JOHOR BAHRU: Tunku Ibrahim Ismail dimasyhurkan secara rasmi sebagai Sultan Johor dalam satu upacara yang diketuai Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman di Istana Besar, jam 10.21 pagi ini.

TUNKU IBRAHIM DIMASYHUR SEBAGAI SULTAN JOHOR

JOHOR BAHRU: Tengku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail Almarhum Sultan Iskandar dimasyhurkan sebagai Sultan Johor yang baru hari ini.

Pemasyhuran itu, berdasarkan Undang-Undang Tuboh Kerajaan Johor 1895, diumumkan secara rasmi oleh Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman di Istana Besar Johor Bahru, 10.21 pagi.

“Berdasarkan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895, disahkan bahawa waris Sultan, Tunku Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar dimasyhurkan sebagai Raja dan Sultan di bawah undang-undang yang sama,” katanya.

Sejurus itu, Tunku Ibrahim Ismail, 51, mengangkat sumpah sebagai Sultan Yang Dipertuan Jajahan Johor Darul Takzim dan segala takluknya.


Baginda mengaku akan memerintah dengan adil dan saksama serta bertimbang rasa kepada rakyat.

Tunku Ibrahim Ismail, yang berbaju Melayu putih, juga melafazkan sumpah bagi menghormati dan memelihara agama Islam dan adat istiadat Melayu dan berpegang teguh kepada Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 dan Undang-undang negeri Johor.

Istiadat angkat sumpah disaksikan Sultanah Zanariah, isteri baginda Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah dan semua anakanda serta adinda baginda.

Turut hadir, Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Noh Gadot, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad serta anggota Exco kerajaan negeri Johor.

Pemasyhuran Tunku Ibrahim adalah bagi mewarisi takhta Johor selepas kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail pada jam 7.15 malam semalam di Hospital Pakar Puteri di sini.

Istiadat itu diadakan sebelum pemakaman ayahanda baginda di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah di sini.

Petang semalam, Tunku Ibrahim Ismail dilantik Pemangku Raja selepas Sultan Iskandar dimasukkan ke hospital itu kerana gering.

Tunku Ibrahim Ismail yang menikahi Raja Zarith Sofiah pada 1982 dikurniakan lima putera dan satu puteri, iaitu Tunku Ismail Idris Abdul Majid Abu Bakar Iskandar, Tunku Amina, Tunku Idris, Tunku Abdul Jalil, Tunku Abdul Rahman dan Tunku Iman.

Diputerakan pada 22 November 1958 di Hospital Sultanah Aminah, Johor Baharu, putera sulung daripada 10 adik-beradik itu dilantik sebagai pewaris takhta Negeri Johor apabila ditabalkan sebagai Tunku Mahkota Johor pada 3 Julai 1981.

Baginda pernah dilantik Pemangku Raja pada 25 April 1984 semasa Sultan Iskandar dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong Kelapan.

Tunku Ibrahim menerima pendidikan awal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman Satu, Johor dan kemudian belajar di Trinity Grammar School, Australia pada 1968 hingga 1970 sebelum meneruskan pelajaran menengah di Maktab Sultan Abu Bakar (MSAB).

Baginda menerima pendidikan agama di Sekolah Agama Bukit Zaharah dan Sekolah Agama Air Molek, Johor Baharu.

Setelah tamat pengajian peringkat menengah, Tunku Mahkota dihantar oleh ayahanda baginda ke Pusat Latihan Darat (Pulada), Kota Tinggi untuk menerima latihan asas ketenteraan selama tiga bulan.

Bagi melengkapkan lagi pengetahuan baginda dalam asas ketenteraan, Tunku Ibrahim Ismail yang segak itu dihantar ke Fort Bening, Georgia, Amerika Syarikat untuk mengikuti Kursus Asas Pegawai-Pegawai Infantri dan Udara.

Baginda kemudiannya mengikuti latihan lanjut ketenteraan dalam Kursus Pegawai-Pegawai Pasukan Khas di Fort Bragg, Amerika. Sekembalinya ke tanah air, Tunku Ibrahim dilantik sebagai Timbalan Komander, Angkatan Tentera Johor.

Baginda menghadiri kursus latihan helikopter di Pangkalan Tentera Kluang dan menerima sayap selain menamatkan tugas latihan selama dua bulan dalam Tentera Laut Diraja Malaysia.

Tunku Ibrahim juga sangat berminat dalam bidang sukan, khususnya polo yang telah membawa baginda menyertai kejohanan sehingga ke peringkat antarabangsa, termasuk Singapura, Manila dan Brunei.

Turut menjadi kegemaran baginda ialah sukan tenis, luncur layar, menembak dan memandu kereta. - Bernama

TUN DR MAHATHIR, ISTERI BERI PENGHORMATAN TERAKHIR

JOHOR BAHRU: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dengan diiringi isteri, Tun Dr Siti Hasmah tiba di Istana Besar, jam 11.04 pagi tadi bagi memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Iskandar.

Beliau tiba dengan memakai baju Melayu putih lengkap bersamping hitam manakala isterinya berbaju kurung dan tudung serba putih.

PM SINGAPURA ANTARA KENAMAAN LUAR NEGARA BERI PENGHORMATAN

JOHOR BAHRU: Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong tiba di Istana Besar di sini, sebentar tadi, menjadi antara orang kenamaan luar negara yang pertama beri penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Johor.

PM, ISTERI BERI PENGHORMATAN TERAKHIR

JOHOR BAHRU: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor tiba di Istana Besar di sini jam 11.27 pagi untuk memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Sultan Iskandar.

KERABAT DIRAJA, KENAMAAN, ORANG RAMAI ZIARAH JENAZAH

JOHOR BAHRU: Kerabat diraja, orang kenamaan dan rakyat jelata daripada segenap lapisan masyarakat dan kaum membanjiri pekarangan Istana Besar di sini untuk menziarahi jenazah Almarhum Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail, yang mangkat semalam, bagi memberi penghormatan terakhir mereka.

Rakyat yang berpakaian rasmi dilihat mulai membanjiri pekarangan Istana Besar seawal 9 pagi, sebelum dibenarkan memasuki Dewan Besar istana berkenaan yang menempatkan jenazah almarhum 50 minit kemudian.

Sultan Johor Tunku Ibrahim Ismail, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah dan anggota kerabat diraja Johor, Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman serta pembesar-pembesar negeri turut berada di dewan itu.

Orang ramai yang berpakaian rasmi dibenarkan membuat satu pusingan mengelilingi keranda yang menempatkan jenazah yang dilitupi bendera Sultan Johor sambil membacakan doa mengikut kepercayaan agama masing-masing.


Mahkota dan keris Almarhum pula ditempatkan di atas keranda, selain darjah-darjah kebesaran dipamerkan di sekeliling keranda berkenaan.

Tempoh ziarah jenazah Almarhum bagi orang ramai ditetapkan mulai 10 pagi sehingga 11 pagi, manakala tempoh untuk orang kenamaan pula ditetapkan mulai 11 pagi hingga 12.30 tengah hari.

Antara yang berangkat hadir ialah Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu''adzam Shah, Sultan Selangor Sultan Sharaffudin Idris Shah dan Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah.

Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng, Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Ahmadshah Abdullah dan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Khalil Yaakob juga menziarah jenazah baginda.

Upacara memberi penghormatan terakhir itu disiarkan secara langsung oleh Radio Televisyen Malaysia.

Selain itu, halaman depan akhbar arus perdana Berita Harian dan Utusan Malaysia hari ini ditampilkan dengan warna hitam putih sebagai menghormati kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar. - Bernama

SUMBER: BERITA HARIAN, 23 JANUARI 2010

Tiada ulasan: